НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Смолян: Община Чепеларе получи награда „Най-устойчиво сътрудничество в туризма с малка община“

Смолян: Община Чепеларе получи награда „Най-устойчиво сътрудничество в туризма с малка община“

6 Декември 2018 | 20:49 | Агенция "Фокус"
Смолян. Община Чепеларе получи награда „Най-устойчиво сътрудничество в туризма с малка община“, съобщиха от пресцентъра на общината. Българската хотелиерска и ресторантьорска организация връчи своите награди за 23-ти пореден път за постигнати успех в туристическия бранш в различни категории. Официална церемония се проведе в „София Хотел Балкан“ на 5 декември. На събитието бяха раздадени над 40 награди, сред които бяха отличени общини, хотели, ресторанти и партньори на хотелския бизнес в България.
Община Чепеларе бе наградена в категория „Най-устойчиво сътрудничество в туризма с малка община“. Наградата получи лично кметът Славка Чакърова. Тя сподели, че наградите на БХРА са признание за професионализма и положените усилия в сферата на туристическия бранш, но са и голяма отговорност за този, който ги получава. Чакърова благодари на всички свои партньори в сферата на туризма на територията на Община Чепеларе и им пожела един успешен зимен сезон.
Община Чепеларе е носител на награда на БХРА през 2016 г. в категория: „Създаване на туристически атракции и най-добро информационно обслужване на туристите“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: 485 души на територията на община Чепеларе ще получават топъл обяд

Смолян: 485 души на територията на община Чепеларе ще получават топъл обяд

3 Декември 2018 | 19:59 | Агенция "Фокус"
Смолян. 485 потребители на територията на Община Чепеларе ще получават топъл обяд. Това съобщиха от Общината. Кметът на Чепеларе Славка Чакърова и Веска Димитрова – Директор на дирекция ФСД в Община Чепеларе подписаха допълнително споразумение № 8 към договор по проект „Осигуряване на топъл обяд – Чепеларе“. Подписаният договор BG05FMOP001-3.002-0007-C07 „Осигуряване на топъл обяд – Чепеларе“ от 18.07.2016 година е финансиран по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ), операция тип 3 –BG05FMOP001-3.002 „Осигуряване на топъл обяд – 2016-2020”. С подписването на анекса се допълва и надгражда обхвата на действащата Обществена трапезария –Чепеларе, финансирана от МТСП Фонд-СЗ, като с това се осигурява достъпът на по-голям брой хора в неравностойно положение до социалната услуга: 1. Лица и семейства на месечно подпомагане по реда и условията на чл.9 от ППЗСП, 2. Лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях, установено от съответната ДСП 3. Самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии – за осигурителен стаж и възраст; за инвалидност; наследствени пенсии; пенсии, несвързани с трудова дейност. 4. Скитащи и бездомни деца и лица. 5. Лица от уязвими групи – граждани на трети страни, по смисъла на § 1., т.17 от Допълнителни разпоредби от Закона за убежището и бежанците. Проектът ще обхване 485 потребители от всички населени мести на територията на Община Чепеларе, които ще получават топъл обяд за период от 13 месеца /267 работни дни/ считано от 1 декември 2018 година. Потребителите, които ще ползват услугата са одобрени от Дирекция „Социално подпомагане“ – Смолян, след подадени от тях заявления.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Ирена Георгиева: Пампорово и Чепеларе като една обща ски-зона имат несъмнен принос към развитието на зимния туризъм

Зам.-министър Ирена Георгиева: Пампорово и Чепеларе като една обща ски-зона имат несъмнен принос към развитието на зимния туризъм

26 Ноември 2018 | 17:56 | Агенция "Фокус"
Чепеларе. Пампорово и Чепеларе като една обща ски-зона имат несъмнен принос към развитието на зимния туризъм. Това заяви в Чепеларе зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева по време на среща с местната власт, институциите и туристическия бранш за готовността за предстоящия зимен сезон, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. „Тук е една от най-големите и модерни бази, а курортът е търсен с своите 13 писти и 1 в процес на разработване и предлага много добри условия за снежни спортове. Местните трасета са добре подготвени и обработени, има видеонаблюдение на пистите. Важна е и работата на ски-патрулите, които следят за проблеми и спазването на обществения ред съвместно с МВР. За нас най-важни са здравето и сигурността на туристите“, подчерта зам.-министър Георгиева.
Тя посочи, че през периода януари-септември т. г. пренощувалите лица в Пампорово са се увеличили с 9,1 %, спрямо предишната година, а ръстът на нощувките е 14 %. Приходите от нощувки за този период са над 15 млн. лв. и са нараснали с 24,6 %. „Това е белег за това, че курортът работи и затова, че в него има туристи не само през зимните месеци. Местният бизнес тук работи на пълни обороти за посрещане на скиори и сноубордисти, тестват се техниката и системите и подготовката за зимния сезон е започнала отдавна“, допълни зам.-министърът. Тя отбеляза, че по данни на „Пампорово“ АД очакванията за зима 2018/2019 са за засилен интерес от български посетители, които през последните години са над 65 % от туристите на курортния комплекс. Прогнозите за чуждестранни туристи, спрямо ранните записвания са за туристи от Ирландия, Гърция, Сърбия, Румъния, Израел и Македония.
Зам.-министър Георгиева отбеляза, че сред най-дискутиране теми е и недостигът на кадри в областта на туризма преди старта на зимния сезон. По думите й, за решаване на проблема съдейства създаденият Междуведомствен съвет за кадри в туризма. „На последното му заседание пред и броени дни всички се обединихме, че само с общи усилия и помощта на държавата ще може да решим този проблем. Недостиг на изпълнителски кадри има за зимния и летния сезон и затова е важно да се осигури наемане на работници от трети страни. Направихме и съществена стъпка за подготвяне на собствени кадри със споразумение с МТСП за квалификация и преквалификация на кадрите в туризма за устойчивост на сектора“, каза още зам.-министърът на туризма.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Зам.-министър Ирена Георгиева проведе среща с местната власт и институциите в Чепеларе за готовността за зимния сезон в курорта „Пампорово-Мечи чал“

Смолян: Зам.-министър Ирена Георгиева проведе среща с местната власт и институциите в Чепеларе за готовността за зимния сезон в курорта „Пампорово-Мечи чал“

26 Ноември 2018 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Чепеларе. Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева проведе среща с местната власт и институциите и представители на туристическия бранш в Чепеларе за готовността за зимния сезон в курорта „Пампорово-Мечи чал“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. На срещата присъстваха кметът на Чепеларе Славка Чакърова, зам.-кметът на Смолян инж. Мариана Цекова, зам.-областният управител Владимир Гърбелов.
Зам.-министър Георгиева запозна присъстващите с данните за отминалия зимен сезон, за посещенията от български и чуждестранни туристи, за очаквания от предстоящия сезон и прогнозите, базирани на ранните записвания. На срещата бяха обсъдени и проблемът с липсата на кадри и нуждата от наемането на персонал от трети страни. Участниците в работната среща дискутираха и дейността на ски-патрулите, състоянието на медицинското обслужване на туристи, сигурността и качеството на обслужването, чистотата, обществен ред и други актуални за зимния сезон въпроси. Зам.-министърът на туризма призова участниците в срещата към активно изразяване на позициите и мобилизация на местната власт, бизнеса и проверяващите институции, за се гарантира една безпроблемна и успешна зима.
От своя страна кметът на Чепеларе, Славка Чакърова заяви, че е изключително удоволствие и огромна радост да бъдат домакини на традиционната среща на Министерството на туризма, която се организира всяка година преди старта на активния сезон. „Това, че срещата е тук в Чепеларе за нас е знак, че развитието на общината като целогодишна туристическа дестинация е все по-трайно, доказващо се и все по-устойчиво. Това е знак че всички ние – местна власт, бизнес, правителство работим ръка за ръка и възможност преди откриването на сезона да кажем за нашите проблеми и нашата готовност“, посочи Чакърова. Тя отбеляза, че по отношение на дейностите, които е извършила община Чепеларе, най-голяма отговорност и усилия се полагат за доброто усещане на туристите и това се постига със осигуряване на снегопочистване, сметоизвозване и добра комуникация с полиция и пожарна за безопасно пребиваване на територията на курорта.
„Снегопочистването е подсигурено, имаме сключени договори за Пампорово и община Чепеларе, в която има и малки населени места, които също приемат туристи“, допълни Чакърова. Тя отбеляза, че заради спецификата на общината от три години водят разговори с Министерството на финансите за отпускане на по-голяма субсидия за снегопочистване и изрази надежда, в един момент да успеят да още по-качествена предоставят услуга, която е за опазване на околната среда и здравето на жителите и туристите в община Чепеларе.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.