НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Апелативният съд остави в ареста младежа, обвинен за изнасилването на жена в Бяла Черква

Велико Търново: Апелативният съд остави в ареста младежа, обвинен за изнасилването на жена в Бяла Черква

20 Декември 2018 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Апелативният съд във Велико Търново потвърди мярката за неотклонение „Задържане под стража“ за обвиняемия в изнасилване на жена в Бяла Черква, в следствие на което е настъпила смъртта ѝ. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативен съд – Велико Търново. След проведено открито съдебно заседание, състав на съда потвърди определението на Окръжен съд – Велико Търново. С него по отношение на обвиняемия Димитър Георгиев от Бяла Черква е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ по искане на Окръжна прокуратура – Велико Търново, във връзка с повдигнато обвинение за изнасилване, представляващо особено тежък случай, в следствие на което е настъпила смъртта на пострадалата – 70 годишна жена от същия град. Срещу определението на Окръжен съд е постъпила въззивна жалба от защитника на обвиняемия, поддържана в съдебното заседание. Защитата излага съображения, че първоинстанционният съд е постановил своето определение, като е отчел само формално предпоставките в Наказателно-процесуалния кодекс , без да анализира някои доказателства по делото и обстоятелства, като младата възраст на обвиняемия, чистото му съдебно минало и наличието на постоянен адрес. Поискано е налагане на по-леката мярка „домашен арест“ .
Съставът на Апелативен съд – Велико Търново намира, че първоинстанционният съд е анализирал всички доказателства по делото в цялост и споделя изцяло изводите му по отношение необходимостта от налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, поради което счита жалбата за неоснователна и като такава я оставя без уважение.
Определението на Апелативен съд – Велико Търново е окончателно и не подлежи на обжалване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Окръжният съд постанови мярка „задържане под стража“ за 18-годишния младеж, обвинен в изнасилване с настъпила смърт на възрастна жена

Велико Търново: Окръжният съд постанови мярка „задържане под стража“ за 18-годишния младеж, обвинен в изнасилване с настъпила смърт на възрастна жена

11 Декември 2018 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Окръжен съд – Велико Търново постанови най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на 18-годишния младеж, обвинен в изнасилване с настъпила смърт на възрастна жена, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Съдът се произнесе с определение по направеното искане от Окръжна прокуратура - Велико Търново в открито съдебно заседание, което се проведе днес. Навършилият пълнолетие преди няколко дни Димитър Георгиев е привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление на 6 декември в град Бяла черква, а именно изнасилване, представляващо особено тежък случай, в следствие на което е настъпила смъртта на пострадалата – 70-годишна жена от гр. Бяла Черква.
Представителят на Окръжна прокуратура заяви в съдебното заседание, че поддържа направеното искане за налагане на най-тежката мярка „задържане под стража“.
Служебният защитник поиска налагане на по-лека мярка – „домашен арест“, като се позова на добросъвестното поведение на обвиняемия, на съдействието, което е оказал на разследващите органи, както и на младата му възраст. Димитър Георгиев също поиска налагане на по-леката мярка, но Великотърновският окръжен съд постанови определение, с което взе най-тежката такава, тъй като според съда са налице предвидените в НПК основания. Обвинението е за извършено тежко умишлено престъпление, за което законът предвижда от 10 до 20 години лишаване от свобода.
Съгласно закона, ако доказателствата по делото не сочат друго, е налице реална опасност привлеченият като обвиняем за престъпление да се укрие или да извърши ново престъпление, когато Наказателният кодекс предвижда наказание от не по-малко от 10 години лишаване от свобода (или друго, по-тежко наказание) за престъплението, в което е обвинен.
Определението на Окръжен съд – Велико Търново подлежи на обжалване в тридневен срок пред Апелативен съд – Велико Търново.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Окръжната прокуратура поиска задържане под стража на 18-годишния младеж, обвинен за убийство и изнасилване на 70-годишна жена в град Бяла черква

Велико Търново: Окръжната прокуратура поиска задържане под стража на 18-годишния младеж, обвинен за убийство и изнасилване на 70-годишна жена в град Бяла черква

11 Декември 2018 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на 18-годишен извършил изнасилване и последвала смърт на възрастна жена в град Бяла черква. Това съобщиха от Апелативна прокуратура – Велико Търново. С постановление на наблюдаващ прокурор лицето е задържано за 72 часа до довеждането му пред съда.
Д.Г. е привлечен от прокуратурата в качеството на обвиняем за това, че 6 декември 2018 г. в град Бяла черква се съвкупил с лице от женски пол - П. С на 70 години, като я принудил към това със сила, изразяваща се в нанасяне на удари с юмрук в лицето и притискане на устата и носа с ръка. Вследствие на действията на обвиняемият жената се е задушила, в резултат на което е настъпила смъртта й. Извършеното престъпление представлява особено тежък случай – престъпление по чл. 152, ал.4, т.4 от НК.
Прокуратурата счита, че от събраните доказателства по делото може да се направи обосновано предположение, че Д.Г. е извършил престъплението, в което е обвинен и което се наказва с лишаване от свобода от 10 до 20 години. Съществува и реална опасност същият да се укрие или да извърши друго престъпление, поради което прокуратура внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.
Предстои съдът да се произнесе по направеното искане.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.