НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:17


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Апелативният съд остави в ареста младежа, обвинен за изнасилването на жена в Бяла Черква

Велико Търново: Апелативният съд остави в ареста младежа, обвинен за изнасилването на жена в Бяла Черква

20 Декември 2018 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Апелативният съд във Велико Търново потвърди мярката за неотклонение „Задържане под стража“ за обвиняемия в изнасилване на жена в Бяла Черква, в следствие на което е настъпила смъртта ѝ. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативен съд – Велико Търново. След проведено открито съдебно заседание, състав на съда потвърди определението на Окръжен съд – Велико Търново. С него по отношение на обвиняемия Димитър Георгиев от Бяла Черква е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ по искане на Окръжна прокуратура – Велико Търново, във връзка с повдигнато обвинение за изнасилване, представляващо особено тежък случай, в следствие на което е настъпила смъртта на пострадалата – 70 годишна жена от същия град. Срещу определението на Окръжен съд е постъпила въззивна жалба от защитника на обвиняемия, поддържана в съдебното заседание. Защитата излага съображения, че първоинстанционният съд е постановил своето определение, като е отчел само формално предпоставките в Наказателно-процесуалния кодекс , без да анализира някои доказателства по делото и обстоятелства, като младата възраст на обвиняемия, чистото му съдебно минало и наличието на постоянен адрес. Поискано е налагане на по-леката мярка „домашен арест“ .
Съставът на Апелативен съд – Велико Търново намира, че първоинстанционният съд е анализирал всички доказателства по делото в цялост и споделя изцяло изводите му по отношение необходимостта от налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, поради което счита жалбата за неоснователна и като такава я оставя без уважение.
Определението на Апелативен съд – Велико Търново е окончателно и не подлежи на обжалване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Окръжният съд постанови мярка „задържане под стража“ за 18-годишния младеж, обвинен в изнасилване с настъпила смърт на възрастна жена

Велико Търново: Окръжният съд постанови мярка „задържане под стража“ за 18-годишния младеж, обвинен в изнасилване с настъпила смърт на възрастна жена

11 Декември 2018 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Окръжен съд – Велико Търново постанови най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на 18-годишния младеж, обвинен в изнасилване с настъпила смърт на възрастна жена, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Съдът се произнесе с определение по направеното искане от Окръжна прокуратура - Велико Търново в открито съдебно заседание, което се проведе днес. Навършилият пълнолетие преди няколко дни Димитър Георгиев е привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление на 6 декември в град Бяла черква, а именно изнасилване, представляващо особено тежък случай, в следствие на което е настъпила смъртта на пострадалата – 70-годишна жена от гр. Бяла Черква.
Представителят на Окръжна прокуратура заяви в съдебното заседание, че поддържа направеното искане за налагане на най-тежката мярка „задържане под стража“.
Служебният защитник поиска налагане на по-лека мярка – „домашен арест“, като се позова на добросъвестното поведение на обвиняемия, на съдействието, което е оказал на разследващите органи, както и на младата му възраст. Димитър Георгиев също поиска налагане на по-леката мярка, но Великотърновският окръжен съд постанови определение, с което взе най-тежката такава, тъй като според съда са налице предвидените в НПК основания. Обвинението е за извършено тежко умишлено престъпление, за което законът предвижда от 10 до 20 години лишаване от свобода.
Съгласно закона, ако доказателствата по делото не сочат друго, е налице реална опасност привлеченият като обвиняем за престъпление да се укрие или да извърши ново престъпление, когато Наказателният кодекс предвижда наказание от не по-малко от 10 години лишаване от свобода (или друго, по-тежко наказание) за престъплението, в което е обвинен.
Определението на Окръжен съд – Велико Търново подлежи на обжалване в тридневен срок пред Апелативен съд – Велико Търново.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Окръжната прокуратура поиска задържане под стража на 18-годишния младеж, обвинен за убийство и изнасилване на 70-годишна жена в град Бяла черква

Велико Търново: Окръжната прокуратура поиска задържане под стража на 18-годишния младеж, обвинен за убийство и изнасилване на 70-годишна жена в град Бяла черква

11 Декември 2018 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на 18-годишен извършил изнасилване и последвала смърт на възрастна жена в град Бяла черква. Това съобщиха от Апелативна прокуратура – Велико Търново. С постановление на наблюдаващ прокурор лицето е задържано за 72 часа до довеждането му пред съда.
Д.Г. е привлечен от прокуратурата в качеството на обвиняем за това, че 6 декември 2018 г. в град Бяла черква се съвкупил с лице от женски пол - П. С на 70 години, като я принудил към това със сила, изразяваща се в нанасяне на удари с юмрук в лицето и притискане на устата и носа с ръка. Вследствие на действията на обвиняемият жената се е задушила, в резултат на което е настъпила смъртта й. Извършеното престъпление представлява особено тежък случай – престъпление по чл. 152, ал.4, т.4 от НК.
Прокуратурата счита, че от събраните доказателства по делото може да се направи обосновано предположение, че Д.Г. е извършил престъплението, в което е обвинен и което се наказва с лишаване от свобода от 10 до 20 години. Съществува и реална опасност същият да се укрие или да извърши друго престъпление, поради което прокуратура внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.
Предстои съдът да се произнесе по направеното искане.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.