НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Денят 10 декември в световната история

Денят 10 декември в световната история

10 Декември 2018 | 08:14 | Агенция "Фокус"
София. През 1768 г. в Англия е основана Кралската академия на науките.
Реформаторът Мартин Лутер изгаря публично папската була, с която е обявено отлъчването му от църквата. Годината е 1520 - три години след като Лутер излага във Витенберг своите 95 тезиса срещу злоупотребите и търговията с папски индулгенции.
Светва първият в света уличен светофар, издигнат недалеч от площада на парламента в Лондон (1868 г.).
През 1901 година по повод годишнината от смъртта на Алфред Нобел са връчени първите в света Нобелови награди - най-авторитетният световен приз. Учредени са шест години по-рано, когато шведът Алфред Нобел преди смъртта си оставя завещание в банка в Стокхолм, с което са създадени международните премии, носещи неговото име. През 1964 г. обаче френският писател Жан-Пол Сартър отказва да получи връчената му Нобелова награда за литература, тъй като е пацифист и не приема откритието на Нобел - динамита.
През 1945 година САЩ дават съгласието си в Ню Йорк да бъде изградена централата на ООН. Три години по-късно ООН приема всеобщата декларация за правата на човека.
През 1990 година в ефира прозвучава първото независимо радио в Русия - “Радио Русия”.2017 г.
Президентът на Венецуела Николас Мадуро забранява участието на основните опозиционни партии в президентските избори през 2018 г.


2017 г.
В Осло е връчена Нобеловата награда за мир за 2017 г. на представители на Международната кампания за забрана на ядрените оръжия (ICAN). Председателят на кампанията Беатрис Фин и 85-годишната оцеляла след атаката в Хирошима активистка Сецуко Търлоу получиават от името на ICAN сертификат, медал и чек за 9 млн. шведски крони.


2016 г.
Атентатор се взривява до стадиона в квартал „Бешикташ“, Истанбул. Целта е автобус, пълен с полицаи. Загиват 38 души, ранените са 166.


2014 г.
Съд в Ланфан, Китай, осъжда бившия висш китайски политик Лиу Тиенан на доживотен затвор, след като е намерен за виновен по обвинение в корупция.

Принцесата на Монако Шарлен, съпруга на принц Албер II, ражда близнаци, Жак и Габриела. Жак е наследникът на престола според законите за унаследяване на Монако.

Списание Nature публикува изследвания на Унивеситета на Торонто, обявявайки откритието на нов клас стволови клетки, наречени F-class стволови клетки, които имат потенциала да са по-добри и по-безопасни за употреба в медицински изследвания.


2013 г.
Дженеръл Мотърс за първи път в историята си се оглавява от жена. 51-годишната Мери Бара наследява председателя на борда и изпълнителния директор – Дан Ейкърсън. Встъпва в длъжност от 15 януари.


2012 г.
Президентът на Сао Томе и Принсипи Мануел Пинто да Коща назначава Габриел Арканжу да Коща за нов министър-председател на страната на мястото на Патрис Тровоаду, получил вот на недоверие от парламента.

Губернаторът на щата Колорадо в САЩ легализира марихуаната.


2011 г.
Министър председател на Перу става министърът на вътрешните работи Оскар Валдес.

В десетки градове на Русия се провеждат митинги на опозицията за честни избори. В Москва митингът се състои на „Болотная площадь“ от 14 до 18 часа. Много опозиционни партии и общественици призовават за участие в митингите. Още на 6 декември специални части на руското вътрешно министерство са изпратени в Москва, за да гарантират сигурността.


1999 г.
Русия обявява прекратяване на доставките от природен газ и електроенергия за Украйна.

В писмо до руското правителство един от чеченските военни лидери – Салман Радуев предлага срещу един милион щатски долара да предаде на Русия Шамил Басаев и да изведе чеченските воини от Чечня.


1990 г.
Започва излъчване първото в Русия независимо радио – “Радио Русия”.


1983 г.
Новозеландски отбор от двадесет души подобрява световен плувен рекорд – за едно денонощие преплават 182,5 км.


1981 г.
В САЩ е установена мистериозна смъртоносна болест с признаци на епидемия сред хомосексуалистите.
Неизвестната до този момент болест се състои от две отделни заболявания – форма на пневмония и кожен рак, открити сред 180 пациенти в 15 щата от юли същата година. До този момент заразата е отнела 75 живота. 92% от откритите до тогава заразени са мъже хомосексуалисти. Констатиран е един смъртен случай със същите симптоми и в Лондон.
Изследвания, проведени от научноизследователски звена в САЩ констатират, че причина за горепосочените симптоми е изключително силно отслабена имунна дейност.
Две години по-късно – 1983 г. заразата, наречена Синдром на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) е засегнала 4000 души в САЩ, не само хомосексуалисти и не само мъже. Болестта е открита и сред наркомани и болни, на които е преливана кръв. В същата година е открит и е изолиран вирусът причиняващ болестта, който е наречен Вирус на човешката имуннонедостатъчност – Human Immunodeficiency Virus (HIV).


1964 г.
На Жан-Пол Сартр е присъдена Нобеловата награда за литература, но той отказва да я приеме, тъй като е пацифист и не приема откритието на А. Нобел. Жан-Пол Сартр е френски писател, публицист, философ, създател на атеистичния екзистенциализъм и на театъра на ситуациите. Учи в парижкия лицей “Ла Рошел”, следва в “Екол Нормал Супериор”, защитава аспирантура в Сорбоната. Преподава философия в Хавър. Идеологическите му настроения са опит за съвместяване на либералната демокрация с левия радикализъм. Участва във френската Съпротива (1941-1944 г.). Скъсва окончателно с Комунистическата партия през 1956 г. През 1968 г. застава на страната на бунтуващите се младежи. Жан-Пол Сартр е автор на философските трудове: “Въображението”, “Ескизи към теория на емоциите”, “Въображаемото”, “Битие и нищо”; на романите и разказите: “Погнусата”, “Стената”, “Пътищата на свободата” и др.; есетата “Екзистенциализъм и хуманизъм”, “Ситуации”, “Разговори за политиката”. Той пише още литературни биографии, сред които са “Идолът на семейството”, “Бодлер”, “Сен Жьоне, комедиант и мъченик”, както и пиеси- “Мухи”, “При закрити врати”, “Почтената проститутка”, “Мъртъвци без гроб”, “Мръсни ръце”, “Дяволът и дядо Господ”, “Затворниците от Алтона”, “Некрасов”.


1950 г.
За първи път ООН обявява този ден за Ден на човешките права.


1948 г.
В Сеул се подписва споразумение за оказване на помощ на Южна Корея от страна на САЩ.

Приета е Декларацията за правата на човека.
Всеобщата декларация за правата на човека е основен документ, отнасящ се до човешките права и тяхната международна защита. Приет е от Общото събрание на ООН на 10 Декември 1948 г. Принципите на Всеобщата декларация за правата на човека са разработени и конкретизирани основно в 2 пакта: Международен пакт за икономическите, социалните и културните права и Международен пакт за гражданските и политически права, приети през 1966 г. и влезли в сила през 1976 г.


1947 г.
VІ Велико Народно събрание отново избира Георги Димитров за министър-председател и му възлага да състави четвъртото по ред правителство на Отечествения фронт.
Георги Михайлов Димитров е български политически деец, един от ръководителите на международното комунистическо движение. Роден на 18 юни 1882 г. в с. Ковачевци, Радомирско. Член е на БРСДП от 1902 г., а от 1909 г. е член на ЦК. От 1919 г. е член на БКП. Един от ръководителите на Септемврийския селски бунт 1923 г. (емигриран след потушаването му). Георги Димитров е обвиняем в Лайпцигския процес през 1933 г. по повод подпалването на Райхстага. От 1934 г. до 1945 г. е в СССР. Инициатор е за създаването на Отечествен фронт в България (юли, 1942 г.) и негов ръководител. Между 1937 г. и 1945 г. е депутат във ВС на СССР, а от 1946 г. е министър-председател на България. От 1948 г. Георги Димитров е генерален секретар на ЦК на БКП. Умира на 2 юли 1949 г. в Борвиха, близо до Москва. След смъртта му е поставен в мавзолей в София. През юли 1990 г. мавзолея е разрушен и той е препогребан в Софийските централни гробища.


1945 г.
САЩ дават съгласието си за изграждане в Ню Йорк на централата на ООН.


1944 г.
В Москва е подписан съветско-френски договор за сътрудничество.


1941 г.
В хода на Втората световна война в Южнокитайско море японската авиация унищожава два британски кораба, загиват почти 800 моряци.

По време на Втората световна война Японските войски завладяват остров Гуам.
Гуам е остров в западната част на Тихия океан, най-големият от групата на Марианските острови; територия е на САЩ. Площта на острова е 535 кв. км., а броят на населението е 106 000 жители, от които около 20 000 американци. Официален език е английски.
По време на II св. война е окупиран от Япония (1941-1944 г.). След II св. война е база на флота и ВВС на САЩ в Тихия океан. Има няколко големи военни бази на САЩ: Апра, Агания, Андерсън.


1921 г.
В Русия са върнати на собствениците им частните предприятия с численост на работниците до десет души, които са били национализирани.


1901 г.
Връчени са първите Нобелови награди. Техни носители стават физикът Вилхелм Рьонтген (Германия), химикът Якоб Вант-Гоф (Холандия), микробиологът Емил Беринг (Германия), писателят Франсуа Сюли-Прюдом (Франция), а наградата за мир си поделят французинът Фредерик Паси и швейцарецът Жан Анри Дюнан.
Нобеловите награди са ежегодни международни награди за физика, химия, физиология и медицина, литература, икономика и за принос към движението за мир. Според завещанието на Алфред Нобел приходите от продажбата на имуществото му трябва да се разделят на 5 равни части. Условието му е да се награждават само приживе, хора с най-голям принос към човечеството. На 29 юни 1900 г. се учредява Нобеловата фондация с 4 институции: Кралска шведска академия на науките, Кралски каролински медико-хирургичен институт в Стокхолм, Шведска академия в Стокхолм и Нобеловия комитет в Осло. Към тях се създават Нобелови институти, които подпомагат издирването, проучването и избирането на кандидатите. Най-много трима души могат да поделят Нобелова награда. Документите, събрани с подбора на кандидатите се засекретяват за 50 години. Обявяването на лауреатите е на 21 октомври – рождения ден на Алфред Нобел. Официалното връчване е на 10 декември, денят на неговата смърт. Нобеловата награда се състои от Нобелов златен медал, Нобелов диплом и чек. Първите наградени (1901 г.) са получили по 150 хил. шведски крони ($42 хил.), през 2004 г. чекът е около 1 млн. и 400 хил. щатски долара.


1898 г.
Съгласно договор между САЩ и Испания Куба става независима от Испания.


1868 г.
Влиза в действие първият в света уличен светофар, издигнат недалеч от площада на парламента в Лондон.


1857 г.
Франция официално обявява намерението си да помогне на кралство Пиемонт във Австро-итало-френската война (1859 г.).
Австро-итало-френската война (1859 г.) е война на кралство Пиемонт и Франция срещу Австрия. Пиемонт води национално- освободителна война за обединение на Италия; Франция се стреми да отслаби позициите на Австрия в района, да укрепи позициите си в Северна Италия и да присъедини към територията си Савоя и Ница. Австрия иска да попречи на образуването на единна италианска държава. В сраженията при Маджента и Солферино пиемонтско-френските войски разбиват австрийската армия. Според Цюрихския договор (1859 г.) Австрия предава Ломбардия на Пиемонт, а Франция съгласно Торинския договор (1860 г.) получава Савоя и Ница, принадлежащи дотогава на Пиемонт.


1848 г.
Във Франция се провеждат президентски избори, които са спечелени от кандидата на монархистите Луи Наполеон Бонапарт (племенник на Наполеон I).
През 1848 г. във Франция избухва буржоазнодемократична революция, която унищожава монархията в страната и довежда до създаването на Втората република. Скоро след началото на революцията монархическото управление е свалено, във Франция се провеждат парламентарни избори, спечелени от републиканците, приета е конституция и са проведени президентски избори.


1845 г.
Първите пневматични гуми са патентовани от английския инженер Робърт Томпсън.


1817 г.
Мисисипи става двадесетият щат на САЩ.


1799 г.
Франция става първата страна в света, която въвежда метричната система. Тя представлява система единици, основана на метъра и килограма. Съдържа десетични кратни и дробни единици. Съвременната й форма е Международната система единици.


1768 г.
В Англия е основана Кралската академия на науките.


1520 г.
Мартин Лутер публично изгаря папската була, с която е обявено отлъчването му от Църквата.
Мартин Лутер е германски философ, теолог, родоначалник на Реформацията в Германия, основател на протестантизма (лутеранството). Роден е на 10 ноември 1483 г. От 1512 г. е професор по философия и теология във Витенбергския университет. Повлиян от хуманистите и от чешкия реформатор Ян Хус, решава, че е необходима реформа в Католическата църква. На 31 октомври 1517 г. излага във Витенберг своите 95 тезиса срещу злоупотребите и търговията с папски индулгенции. Провъзгласява идеята за спасение на хората с помощта на вярата, като отхвърля посредничеството на Църквата и духовенството между хората и Бога. Обявява за най-висш религиозен авторитет Светото писание. На Вормския райхстаг (1521 г.) категорично отказва да се отрече от учението си. Последните години от живота си посвещава на пасторска дейност. Преводът на Библията и литературните трудове на Лутер имат голямо значение за развитието на литературния немски език и немската литература. Автор е на "Послание до германското дворянство", на памфлета "За Вавилонския плен на Църквата", на трактата "За свободата на християните", "Срещу булата на Антихриста" и др.Умира на 18 февруари 1546 г. в Айслебен, Саксония.


На тази са родени:
1830 г.
Родена е Емили Елизабет Дикинсън – американска поетеса, публикува приживе анонимно само 8 от 2 000 стихотворения. Първата й посмъртно издадена книга е "Стихотворения" (1890 г). Умира на 15 май 1886 г.


На тази дата умират:
2008 г.
Умира Албин Планинц – югославски и словенски шахматист, гросмайстор, роден през 1972 г. Считан е за един от най-добрите словенски шахматисти за всички времена, наред с Милан Видмар, Вася Пирц и Бруно Парма.


2006 г.
На 91-годишна възраст умира бившият чилийски диктатор Аугусто Пиночет.
Генерал Аугусто Пиночет е лидер на военната хунта, която управлява Чили от 1973 до 1990 г., като идването му на власт става след преврат, довел до свалянето президента Салвадор Алиенде. Пиночет е роден на 25 ноември 1915 г. във Валпарисо в семейството на бретонски имигранти. Завършва военно училище през 1937 г.
Завзема властта чрез преврата от 11 септември 1973 г., като сваля демократично избрания президент социалист Салвадор Алиенде, за когото се смята, че се е самоубил малко преди да бъде арестуван от привържениците на Пиночет.
След преврата властта е поета от военна хунта, в която членуват главнокомандващите отделни родове войски и полицията. Пиночет бързо консолидира политическата власт в свои ръце, като първоначално се обявява за председател на хунтата, а по-късно на 27 юни 1974 г. бива провъзгласен за президент.
За разлика от повечето други държави в Южна Америка, преди преврата Чили има дълга история на демократично управление, като намесата на армията в политиката е ограничена.


1896 г.
Умира Алфред Бернхард Нобел - шведски химик, изобретател. Собственик на повече от 300 патента в областта на синтеза и производството на взривни вещества.
Алфред Нобел е роден на 21 октомври 1833 г. в Упсала. Завършва Химическия факултет на Санктпетербургския университет. През 1866 г. смесва нитроглицерина с инфузорна пръст и получава динамита. През 1867 г. получава патент за откритието си и организира производството на динамит. През 1887 г. създава бездимния нитроглицеринов барут, наречен балистит. През 1868 г. заедно с баща си получава златния медал "Летерстед" на шведската Академия на науките за използването на нитроглицерина и откриването на динамита. През 1896 г. патентова откритието си "бездимен барут". Депозира в различни държави ок. 350 сертификата, представящи 150 изобретения. Оставя непубликувани новела, роман, а една трагедия публикува в Париж (1895 г.).
Алфред Нобел е член на Кралската шведската академия на науките (1884 г.), на Лондонското кралско дружество и на Дружеството на инж. в Париж. От 1880 г. е рицар на Нордстейерне орден; почетен доктор по философия на университета в Упсала (1893 г.); кавалер на Почетния легион. Умира от мозъчен инсулт в Италия. След няколко дни близките му откриват документ, с който дарява 1,5 млрд. долара (33 млн. швед. крони) за международен награден фонд за висши научни постижения.


За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус” са използвани следните източници:

Енциклопедия “България” - Издателство на БАН, 1982 г.;
Енциклопедия “Британика” (2004 г.);
Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);
Фамилна енциклопедия “Larousse”;
История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2004 г.;
История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;
История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес”, 2002 г.;
Българска военна история - БАН, 1989 г.;
История на войните в дати - Издателска къща “Емас”, 2001 г.;
История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд”, 2002 г.;
История на Османската империя - Издателство “Рива”, 1999 г.;
Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
Исторически бюлетин – на “The New York Times”;
Исторически бюлетин – на “The History Channel”;
Исторически бюлетин – на “World of Quotes”;
Исторически архив на Агенция “Фокус” - отдел “Архив и бази данни” и други.;

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.