НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Общото събрание на ООН отхвърли руска резолюция в подкрепа на ДРСМО

ТАСС: Общото събрание на ООН отхвърли руска резолюция в подкрепа на ДРСМО

21 Декември 2018 | 18:45 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Общото събрание на ООН не прие резолюцията, внесена от Русия в подкрепа на Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО). 43 страни гласуваха за документа, 46 против и други 78 се въздържаха, предава TACC.
Сред онези, които се противопоставиха на резолюцията, бяха Съединените щати, държавите от Европейския съюз, Япония, Турция, Израел и Украйна. Документът беше подкрепен от Китай, страните-членки на Организацията за колективна сигурност, Иран, Сирия и няколко латиноамерикански държави.
Основната идея на руския документ е да подкрепи Договора като "един от крайъгълните камъни на европейската и международната сигурност" и да призове страните в договора, Русия и Съединените щати да продължат консултациите за опазването му.
Заместник-представителят на Русия в ООН Дмитрий Полянски по време на срещата отбеляза, че договорът е важна стъпка към ядреното разоръжаване и е необходим и днес. "Заплахата от съществуването му възникна през октомври тази година, когато Съединените щати заявиха своето намерение да се оттеглят едностранно от Договора", припомня дипломатът. Той предупреди, че отмяната на Договора заплашва да се превърне в мащабна оръжейна надпревара.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ Известия“: Песков разказа защо президентът на Русия няма смартфон

„ Известия“: Песков разказа защо президентът на Русия няма смартфон

20 Декември 2018 | 04:32 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин не ползва мобилен телефон, пише вестник „Известия“. За това е съобщил в интервю пред телевизия „Русия 24“ неговият прессекретар Дмитрий Песков. Той е обяснил, че смартфонът кара собственикът му да се чувства като на показ, явява се доброволен ексхибиционизъм.
По неговите думи, ползването на смартфон означава пълна прозрачност и трябва да е готов всеки да има достъп до личния му живот.
На 19 декември Песков обяви, че с течение на годините интересът към Владимир Путин като държавен глава расте. Така всъщност той коментира рекордно големия брой журналисти, които са се акредитирали за голямата пресконференция на руския лидер.
Прессекретарят на Владимир Путин разказа също, че за тази среща с медиите той се готви всекидневно, тъй като я смята за важен канал за общуване с хората.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Горбачов не е съгласен с Путин за едностранното разоръжаване от СССР

„Взгляд“: Горбачов не е съгласен с Путин за едностранното разоръжаване от СССР

19 Декември 2018 | 03:27 | Агенция "Фокус"
Москва. Бившият президент на СССР Михаил Горбачов заявил, че не е съгласен с изказванията на сегашния президент на РФ Владимир Путин, за едностранно разоръжаване на СССР в рамките на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват на действие (ДРСМО), пише „Взгляд“.
«За съжаление, явно не са информирали президента правилно. Не е имало никакво едностранно разоръжаване. Според ДРСМО се унищожиха стотици ракети, както съветски, така и американски“, предава думите на Горбачов РИА „Новости“. Той твърди, че съгласно договора са били унищожени 109 ракети «Пършинг-2» във ФРГ, откъдето са можели « за 10 минути да достигнат до територията на СССР ».
«Що се отнася до ракетите с въздушно базиране, те са включени в договора за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения. Значителна част от ракетите при всякакъв вид базиране се съкрати въз основа на изявленията на президентите на САЩ и СССР през есента на 1991 година“, пояснява Горбачов.
Той добавя също, че решенията, които са се вземали по време на преговорите за разоръжаване най-внимателно са били разработвани в Министерството на отбраната и в Генералния щаб.
«В течение на десетилетия ДРСМО служеше като гарант за сигурността на нашата страна. Руското ръководство постъпва правилно, като настоява той да се запази. Отказът от него може само да подкопая сигурността не само в Европа, но и в целия свят“, заявява бившият съветски лидер.
По-рано във вторник Путин обяви публично, че по ДРСМО всъщност Съветският съюз се е разоръжил едностранно.
Както поясни вече „Взгляд“, ДРСМО е подписан на 8 декември 1987 година във Вашингтон от държавните глави на СССР и САЩ Михаил Горбачов и Роналд Рейгън. Той забранява на страните да имат балистични ракети с наземно базиране и крилати ракети с радиус на действие от 500 до 5 000 километра.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Незабавното освобождаване поне на обикновените моряци би допринесло много за разрешаване на кризата между Русия и Украйна

Премиерът Бойко Борисов: Незабавното освобождаване поне на обикновените моряци би допринесло много за разрешаване на кризата между Русия и Украйна

14 Декември 2018 | 12:23 | Агенция "Фокус"
София. Незабавно да се пуснат поне обикновените моряци. Това много би допринесло за разрешаване на кризата между Русия и Украйна и независимо от вътрешнополитическите си проблеми, които искат да решават тези държави, да седнат и да затворят този конфликт. Това коментира министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел преди редовното заседание на Европейския съвет, съобщиха от правителствената информационна служба. Той припомни, че снощи всички лидери единодушни са гласували за удължаването на санкциите срещу Русия, но посочи, че е категоричен за спазването на Минските споразумения. „България е изключително уязвима по този конфликт, не само заради транзита на газ, но просто заради близостта и акваторията на Черно море. Истински се надявам руските власти да погледнат с добро око на това предложение и обикновените моряци да бъдат пуснати“, добави премиерът Бойко Борисов.
В отговор на журналистически въпрос за досието по миграцията, министър-председателят Борисов заяви, че България е против разделянето на Пакета, защото това би могло да постави под риск сигурността. „Ние сме държава на първа линия, справяме се прекрасно, всичко го отчитат, а всяко едно решение и разделяне на пакета ни поставя под риск. Защото ако се разделят, може да се окаже, че ние не само ги спираме, но след това трябва да се грижим и за тях, и след като мине определен период от време, те започват да се движат свободно. Затова съм толкова твърд да не се разделя Пакета“, добави още Бойко Борисов.
Премиерът Борисов подчерта още, че по време на работната сесия на Европейския съвет е настоял в рамките на този Европейски парламент и тази Комисия да се приеме Многогодишната финансова рамка. „Настоявах кохезията, общата селскостопанска политика да останат. Да направим бюджет, за да отговорим на конкуренцията в геостратегически план на ЕС“, заяви министър-председателят.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Ковачев, ЕНП/ГЕРБ: Сегашната политика на Русия не може да бъде приета, особено отношението й към Украйна и Грузия

Андрей Ковачев, ЕНП/ГЕРБ: Сегашната политика на Русия не може да бъде приета, особено отношението й към Украйна и Грузия

7 Декември 2018 | 19:37 | Агенция "Фокус"
София. Сегашната политика на Русия не може да бъде приета, особено отношението й към Украйна и Грузия. Това каза в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Андрей Ковачев, член на Председателството на Европейския Парламент и член на Комисия по външни работи. Най-добре би било Русия да е сътрудник и стратегически партньор на ЕС по теми като антитероризъм, енергетика и икономика каза той и обясни, че съществуват доста притеснения по отношение на Руската федерация.
„Руската федерация не зачита суверенитета на Украйна и на Грузия. Нека не забравяме участието на руски тролове в хибридната война срещу ЕС. Нека не забравяме и очернянето от Русия с целенасочена пропаганда на най-чувствителните за хората теми на всичко, свързано с ЕС в Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Република Сръбска, както и в други страни членки от общността“ уточни той. Андрей Ковачев каза, че решението за „Северен поток 2“ трябва да бъде взето от Федералното правителство на Германия. ЕК вече е изразила негативното си отношение към проекта. Позицията на ЕНП е ясна и трябва да бъде взета под внимание.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Коммерсантъ: САЩ предлагат да се сложи край на Астанския  процес за урегулиране на конфликта в Сирия

Коммерсантъ: САЩ предлагат да се сложи край на Астанския процес за урегулиране на конфликта в Сирия

7 Декември 2018 | 01:55 | Агенция "Фокус"
Москва. САЩ предлагат да се сложи край на Астанския процес за урегулиране на конфликта в Сирия, ако до 14 декември не бъде намерено решение, което да позволи създаването на сирийски конституционен комитет, пише руският ежедневник “Коммерсантъ“.
"Нашето предложение и мисля, че ще изразя мнението на много други големи страни от ООН, загрижени за ситуацията в Сирия, е, че ние не трябва да продължаваме тази доста странна инициатива от Сочи и Астана, които са поели задачата да създадат конституционен комитет", - каза американският дипломат Джеймс Джефри – специален представител на САЩ за Сирия. "Те се опитаха и не успяха", добави той.
Официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова нарече тази декларация неконструктивна и непрофесионална. "Такива гръмки твърдения за факта, че ако не стане нещо през декември..., в този случай са неуместни. За експертите те свидетелстват за липсата на професионализъм у хората, които дават такива оценки. Те наливат вода в мелницата на онези, които се противопоставят на мирния процес ", каза тя вчера на брифинг.
Почти едновременно с началника на Генералния щаб на Русия генерал Валерий Герасимов, представителят на външното министерство на Руската федерация обвини САЩ в опити за разрушаване на Сирия. "Незаконната окупация на 55-километровата зона около военната база в Ал-Танф, където американците вече действат като пълноправни собственици, продължава. Оттам, в нощта на 3 декември, бяха направени няколко ракетни атаки срещу позициите на правителствените сили ", каза тя. Според нея Москва вижда в тези действия американското нежелание да се осигури поне минимална стабилност в тази част на Сирия. "В по-широк контекст целта на незаконното американско присъствие, както го виждаме, е да се разиграе кюрдската карта източно от река Ефрат, да доведем въпроса до баналното раздробяване на суверенната Сирия, въпреки официалните изказвания за предполагаемия ангажимент за нейното единство и териториална цялост", отбеляза Мария Захарова.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ обявиха какви стъпки очакват от Русия във връзка със запазване на ДРСМО

ТАСС: САЩ обявиха какви стъпки очакват от Русия във връзка със запазване на ДРСМО

6 Декември 2018 | 22:18 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съединените щати обявиха какви стъпки се очакват от нея, за да се върнат към спазването на Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО). Това бе обявено в четвъртък по време на телефонния брифинг за журналисти от американския заместник- държавен секретар за контрол на оръжията и международната сигурност Андреа Томпсън.
"Накратко казахме на Русия няколко последователни стъпки, които Русия знае, които са част от разпоредбите на споразумението, което сме подписали", каза тя.
Вашингтон предлага на Москва или да се откаже от ракетната система 9M729, или да я промени в съответствие с договора.
"Връщайки се към пълното и проверимо спазване на ДРСМО означава, че SSC-8 (според руската класификация ракетната система 9M729 - коментар на ТАСС)" трябва или да бъде изоставен, или "да промени системата така, че да е в съответствие на разпоредбите на договора“, заяви заместник- държавния секретар.
"Правните последици от това, че сме прекратили изпълнението на задълженията си по ДРСМО, е, че вече не сме длъжни да спазваме разпоредбите на договора. Договорът остава в сила за този 60-дневен период", каза Томпсън на първо място.
Запитана дали САЩ планират създаване и дислоциране на нови системи след премахването на ограниченията на ДРСМО, тя отговори“
"Бих препоръчала да се свържете с моите партньори в Министерството на отбраната на САЩ относно следващите стъпки, свързани с финансирането, създаването и внедряването на тези системи", отбеляза още заместник-ръководителят на Държавния департамент, позовавайки се на разработването на наземни крилати ракети, споменати от американските медии. "Но имам пълна увереност, че [служителите на Пентагона] ще направят всичко необходимо, за да гарантират нашата сигурност и просперитет. Повтарям, че засега се придържаме към разпоредбите на договора", добави Томпсън.
За това, че Вашингтон възнамерява "колкото е възможно по-скоро" да произвежда и разгръща наземни крилати ракети, които нарушават изискванията на ДРСМО, се казва в съобщение, написано от съветника на президента за национална сигурност Джон Болтън. Този документ беше предоставен по-специално от The Washington Post.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Германският външен министър нарече ДРСМО „важен стълб на европейската сигурност“

ТАСС: Германският външен министър нарече ДРСМО „важен стълб на европейската сигурност“

4 Декември 2018 | 21:51 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Германският външен министър Хайко Маас смята, че Договорът за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО) е „важен стълб на европейската сигурност“. Той каза това във вторник след среща на външните министри на НАТО, на която Съединените щати и Алиансът изразиха своите искания към Русия, предава TACC
"ДРСМО е важен стълб на европейската архитектура за сигурност", заяви пресслужбата на германското министерство на външните работи, цитирайки министъра, "американците отново дадоха време на Русия, преди да отменят споразумението, а Русия трябва от своя страна да демонтира крилатите ракети, които нарушават споразумението и да докаже това. "
Според министъра "добре е, че партньорите от НАТО ясно изразиха своя ангажимент да запазят международната архитектура на разоръжаването и ефективния контрол върху въоръженията". "За нас това беше важно", каза Маас. "Контролът върху оръжията трябва по-често да бъде включван в дневния ред и е въпрос на живот и смърт за човечеството".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Русия се е съгласила на нова четиристранна среща за Сирия

АА: Русия се е съгласила на нова четиристранна среща за Сирия

4 Декември 2018 | 21:01 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският, турският и германският лидери са се съгласили да проведат нова четиристранна среща на високо равнище за Сирия, ако е необходимо, заяви говорител на Кремъл във вторник, цитиран от Anadolu Agency.
Руският президентски съветник Юрий Ушаков заяви: "Договорихме с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и германския канцлер Ангела Меркел, че когато е необходимо, може да бъде свикан още един форум с участието на руския президент Владимир Путин, Ердоган , Меркел и [френския президент Еманюел] Макрон.
Консенсусът беше постигнат по време на отделни срещи на Путин с Ердоган и Меркел в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в столицата на Аржентина Буенос Айрес, каза Ушаков.
Той добави, че Путин още не е обсъждал този въпрос с Макрон.
Мястото на новата среща ще бъде определено, когато датата е определена, според съветника.
На 27 октомври Истанбул бе домакин на първата четиристранна среща на високо равнище за Сирия. Четиримата лидери разгледаха ситуацията в страната и предложиха план за разрешаване на кризата, припомня агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ заплаши да напусне ДРСМО, ако Русия до 60 дни не се върне към изпълнението му

ТАСС: САЩ заплаши да напусне ДРСМО, ако Русия до 60 дни не се върне към изпълнението му

4 Декември 2018 | 20:41 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Съединените щати ще престанат да изпълняват задълженията си по Договора за премахване на ракети със среден и по-малък обсег (ДРСМО), ако Русия не се върне към неговото изпълнение в рамките на 60 дни. Това съобщи във вторник държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео след среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел, цитиран от TACC.
"Съединените щати ще престанат да изпълняват задълженията си ДРСМО, ако Русия не се върне към изпълнението му в рамките на 60 дни." Ние високо ценим подкрепата на НАТО за това решение на САЩ ", каза той.
"През тези 60 дни няма да разработваме, произвеждаме или разгръщаме такива ракетни системи", допълва държавният секретар. "Ако Русия преразгледа решението си и се върне към Договора и елиминира ракетната си програма, ние ще го приветстваме".
На 20 октомври американският президент Доналд Тръмп обяви, че страната му ще се оттегли от ДРСМО, тъй като Русия, според Вашингтон, нарушава договора. Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков нарече това решение опасна стъпка, Вашингтон беше критикуван в Берлин и Пекин. Съединените щати получиха подкрепата на Лондон, а НАТО обвини Русия за решението на Тръмп, припомня агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кремъл: Тръмп е отишъл при Путин в Буенос Айрес и те са говорили за инцидента в Керченския пролив

Кремъл: Тръмп е отишъл при Путин в Буенос Айрес и те са говорили за инцидента в Керченския пролив

4 Декември 2018 | 17:48 | Агенция "Фокус"
Москва. Разговорът между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп „на крак“ на срещата на Г-20 е продължила 10-15 минути, съобщи помощникът на руския лидер Юрий Ушаков, цитиран от РИА Новости.
Тръмп сам е отишъл при Путин на тържествения прием, уточни представителят на Кремъл.
Руският държавен глава е информирал своя колега за ситуацията в Керченския пролив. „Подробно, доколкото това е възможно за 10-15 минути и е пояснил нашата оценка за случилото се. Бих казал, че президентът на САЩ е изслушал внимателно нашата аргументация“, отбеляза Ушаков. Той съобщи още, че двамата лидери са засегнали темата Украйна, като цяло.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“:  Кремъл обяви главната тема на несъстоялата се среща Путин-Тръмп

„Известия“: Кремъл обяви главната тема на несъстоялата се среща Путин-Тръмп

3 Декември 2018 | 23:58 | Агенция "Фокус"
Москва. Прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков съобщи, че целта на срещата, която трябваше да се състои между лидерите на Руската федерация и Съединените щати Владимир Путин и Доналд Тръмп по време на годишния форум на Г20 в Аржентина, е била да се обсъди напускането на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват на действие (ДРСМД), пише в днешния си брой руският всекидневник „Известия“.
«С нетърпение очаквахме разговорът между Путин и Тръмп, тъй като те можеха да обсъдят процеса и да набележат някакви опорни точки за потенциален диалог по темата. За съжаление, както знаете, това не се случи », съобщил официалният говорител на Кремъл.
Той добавил, че в случай на напускане на американската страна, Русия ще бъде принудена да действа „за осигуряване на паритет“, тъй като това се оценява като „експанзия на НАТО“ покрай руската граница.
Украинската провокация може да доведе до срив на преговорите по ДРСМД.
«И така се връщаме с вас в чудесните 70-сет години. Това не е логично. Това е опасно.», казва накратко прессекретарят на руския държавен глава.
В Буенос Айрес между двамата президенти трябваше да се състои пълноформатна среща, но Тръмп в последния миг се отказа от нея, като използва за аргументи инцидента в Керченския проток. По време на срещата на „големите двайсет“, те са общували съвсем набързо и руският лидер е изложил на американския си колега своето мнение за конфликта в Черно море.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Предявиха обвинение на задържаните в Черно море украински военни

ТАСС: Предявиха обвинение на задържаните в Черно море украински военни

3 Декември 2018 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Москва. Военните от Военноморските сили на Украйна и сътрудниците на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), които бяха задържани в Керченския пролив, са обвинени за незаконно пресичане на руската граница, съобщи пред ТАСС адвокатът на един от арестуваните военнослужещи Николай Полозов.
„Обвинението им е предявено веднага след ареста. Всички са обвинени по чл. 3 т. 322 от Наказателни кодекс на Руската Федерация („За незаконно пресичане на границите на Русия“)“, заяви адвокатът на арестувания Денис Гриценко.
Освен това, Полозов отбеляза, че от момента на задържането не се е срещал със своя клиент. „Все още не съм се виждал с клиента си и не знам, дали са предадени документи от Москва и кой се занимава с разследването“, добави адвокатът. По неговите думи „доброволци са донесли в СИЗО (следствения арест) събрани за моряците вещи“.
Членовете на екипажите, 24 граждани на Украйна, са арестувани до 25 януари. Те бяха доставени от Симферопол в следствен арест в Москва.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА: Сирийската армия е унищожила повече от 270 бойци на „Ислямска държава“

РИА: Сирийската армия е унищожила повече от 270 бойци на „Ислямска държава“

3 Декември 2018 | 06:36 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Повече от 270 бойци на терористичната групировка „Ислямска държава“ са убити от сирийската армия, по време на настъпателна операция в провинция Ас-Суейда, предава РИА Новости.
В хода на настъплението на 17 ноември правителствените войски прочистват от терористи планинския район Тел ас-Сафа в провинция Ас-Суейда. В ходът на операцията е ликвидиран лидера на „Ислямска държава“ в южна Сирия Абу Хаджер аш-Шишани.
Трябва да се отбележи, че повечето от екстремистите, които бяха в Ас-Суейда, пристигнаха от региона Ат-Танф, контролиран от коалицията, водена от Съединените щати.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Сирия обвини международната коалиция за ракетни удари

AFP: Сирия обвини международната коалиция за ракетни удари

3 Декември 2018 | 01:12 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирия обвини международната анти-джихадистка коалиция, водена от САЩ, в изстрелването на ракети срещу позиции на армията в централната част на страната, предава AFP.
„Тази вечер силите на американската коалиция изстреляха няколко ракети срещу някои позиции на армията ни в планината Гораб, южно от Сукна“, причинявайки само „поражения по оборудването“, допълва агенцията.
Според Сирийската обсерватория за човешки права, коалиционните сили, позиционирани в района на Ат-Танф, са изстреляли „повече от 14 ракети“ срещу конвой на сирийската армия, преминаващ през пустинята в провинция Хомс.
САЩ използват базата „Ат-Танф“ главно за удари срещу „Ислямска държава“. В миналото е използвана и за подготовката на бойците от сирийската опозиция.
Миналата година в регионът имаше сблъсъци между силите на сирийския режим и тези, които са подкрепяни от коалицията.
Дамаск призова американските сили да напуснат тази част на Сирия, която се намира в близост до границите с Ирак и Йордания.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ИХА: Ердоган от Аржентина: В близко време ще освободим от кюрдско присъствие и източните райони на река Ефрат в Сирия

ИХА: Ердоган от Аржентина: В близко време ще освободим от кюрдско присъствие и източните райони на река Ефрат в Сирия

2 Декември 2018 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес/Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган направи важни изявления след края на срещата на високо равнище на Г 20 в Аржентина, предаде информационната агенция Ихляс хабер ажансъ (ИХА).
Акцентът му е върху ситуацията в Северна Сирия и по-специално относно източните райони на река Ефрат. „Подобно на западните райони (подразбира се операцията на турската армия „Щитът на Ефрат от м.г. - бел. на „Фокус” ), в съвсем скоро време ще освободим и източните райони на река Ефрат от окупацията и издевателствата на сепаратистката терористична организация (визират се Отрядите за народна самозащита (ОНС) на Партията на демократичното единство (ПДЕ) на сирийските кюрди – бел. на „Фокус”). … Категорично няма да позволим присъствието в Северна Сирия на нито една структура, представляваща заплаха за нашата страна и нашия район. … Ние очакваме откровен и открит подход от страна на нашите съюзници по този въпрос. Категорично сме против опасното разбиране, което прави разлика между терористичните организации (подразбира се преди всичко подхода на САЩ – бел. на „Фокус”)”, декларира Ердоган, цитиран от ИХА.

Превод и редакция: Георги ДимовОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Зигмар Габриел: Украйна се опита да ни вкара във война

Зигмар Габриел: Украйна се опита да ни вкара във война

2 Декември 2018 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Берлин. „Украйна се опита да ни вкара във война“, заяви бившият германски външен министър в интервю по телевизионния канал N-TV, цитиран от РИА Новости.
"Мисля, че в никакъв случай не трябва да позволим на Украйна да ни въвлече във войната, а Украйна се опита да направи това", каза дипломатът, коментирайки провокацията на Киев в Керченския проток.
В същото време Габриел също обвини Русия, че защитава териториалните си води в "нарушение на международното право" и изрази надежда, че канцлерът Ангела Меркел ще може да "подтикне страните към нормализиране на отношенията"

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп се готви да прекрати  формално действието на НАФТА

AFP: Доналд Тръмп се готви да прекрати формално действието на НАФТА

2 Декември 2018 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп се готви да прекрати формално действието на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), съобщи самият той на борда на президентския самолет на връщане от форума на лидерите на страните от Г-20 в Буенос Айрес.
Американският президент Доналд Тръмп заяви в събота, че скоро ще уведоми Конгреса, че планира да прекрати споразумението на НАФТА с Мексико и Канада за сметка на нова регионална търговска сделка. Това предвещава нов потенциален сблъсък на Капитолия.
Тръмп, пътуващ от срещата на върха на Г-20 в Аржентина, каза пред репортери на ВВС, че ще изпрати официално уведомление на Конгреса за "прекратяване" на НАФТА " в рамките на относително кратък период от време".
Това би довело до шестмесечен период на изчакване, преди САЩ да могат да напуснат пакта - през това време американските депутати ще бъдат помолени да одобрят новата сделка, подписана в петък със съседите на Америка.
Тръмп казва, че новият пакт, известен във Вашингтон като Споразумение между САЩ , Мексико и Канада (USMCA), ще помогне на американските работници, особено в автомобилната индустрия, и ще защити по-добре интелектуалната собственост, пишат от агенцията.
"Ние се отърваваме от НАФТА. Това е бедствие за Съединените щати", каза Тръмп, който настоя, че Северноамериканското споразумение за свободна търговия, в продължение на почти четвърт век, е убиец на американски работни места.
"Това ще бъде прекратено, така че Конгресът ще има избор между USMCA или търговските правила преди НАФТА, които работеха много добре", каза републиканския президент.
Подписването на USMCA беше победа за Тръмп, след месеци на напрегнати и трудни преговори с Отава и Мексико Сити, завършва агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Срещи и разговори на Владимир Путин по време на форума на Г-20 в Буенос Айрес

ТАСС: Срещи и разговори на Владимир Путин по време на форума на Г-20 в Буенос Айрес

2 Декември 2018 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Руският президент имаше наситена паралелна програма по време на форума на лидерите на страните от Г-20 в Буенос Айрес, пише TACC.
Руският президент Владимир Путин нарече заключителния документ на срещата "положителен резултат", въпреки че е "от общ характер". "Вярвам, че аржентинското председателство е направило всичко, за да гарантира, че този документ ще бъде подписан и одобрен от всички страни. Това е важно, защото очертава най-важните въпроси, с които се занимава Г-20 и показва посоката, в която трябва да вървим, за да решим поставените пред нас задачи ", каза той пред репортери.
Както отбеляза държавният глава, в хода на съгласуването на документа са възникнали въпроси по редица теми, включително миграционната криза и търговията.
Президентът на Руската федерация проведе серия от срещи с чуждестранни лидери в рамките на срещата на върха, като специално внимание беше обърнато от журналистите към преговорите, които не се състояха - с американския президент Доналд Тръмп. Президентът на САЩ отмени предвидените разговори непосредствено преди срещата на върха, обяснявайки решението с инцидента в Керченския проток. Путин на последната пресконференция изрази съжаление, че разговорът не беше проведен.
Времето, освободено след отмяната на преговорите с Тръмп, ръководителят на руската държава, започна разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който по-конкретно предложи на Путин да се организира една среща за ситуацията в сирийската провинция Идлиб. На срещата с японския премиер Шиндзо Абе страните се съсредоточиха върху въпроса за мирния договор.
Една от темите на срещите на руския лидер с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон беше инцидентът в Керченския проток. Същевременно, според прессекретаря на президента Дмитрий Песков, Путин е предоставил на своите събеседници подробни обяснения по този въпрос.
По време на разговорите с престолонаследника на Саудитска Арабия, Мохамед бин Салман Ал Сауд, в допълнение към регионалните въпроси, се разгледа и ситуацията на петролния пазар. Путин се срещна и с китайския президент Си Дзинпин.
В събота вечерта Путин проведе разговори със своя аржентински колега Маурисио Макри. По време на посещението на руския президент в южноамериканската република бяха подписани редица документи, включително споразумение за руско-аржентинското партньорство в областта на мирното използване на атомната енергия. Според Путин той също така се е съгласил с Макри за разширяване на сътрудничеството в борбата срещу трафика на наркотици и кибернетичните заплахи.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лидерите на Г-20 са излезли с общо съвместно изявление

ТАСС: Лидерите на Г-20 са излезли с общо съвместно изявление

2 Декември 2018 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Срещата на върха на Г-20 приключи в събота с приемането на съвместно изявление., предава TACC. Възможността за съгласуване на окончателния документ беше под въпрос до последния момент. Срещата на върха обаче ще бъде запомнена, вероятно не толкова с общи договорености, колкото с множество двустранни срещи, които се проведоха в Буенос Айрес.
Страните от Г-20 се договориха, че системата за международна търговия и Световната търговска организация трябва да бъдат подобрени. Според участниците в срещата настоящата система "не решава задачите, които са й възложени". Лидерите ще обсъдят необходимите реформи на следващото заседание, което ще се проведе в Япония през 2019 година.
Съвместното изявление запази разделението на позициите на Съединените щати и останалите страни от Г-20 по отношение на климата. Съединените щати потвърдиха намерението си да се оттеглят от Парижкото споразумение. В същото време всички страни от Г-20 са заявили своя ангажимент към развитието на чиста енергия.
Г-20 също одобри план за действие срещу корупцията за следващите три години. Освен това лидерите на страните от Г-20 обърнаха внимание за възможността за използване на интернет за терористични цели и отбелязаха значението на съвместните действия за премахване на причините, които принуждават хората да бягат от своите страни.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: САЩ обясниха за провалената среща между Тръмп и Путин

Интерфакс: САЩ обясниха за провалената среща между Тръмп и Путин

2 Декември 2018 | 06:34 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Съветникът по национална сигурност Джон Болтън съобщи, че е информирал помощникът на руският президент Юрий Ушаков за причините за отказа на Доналд Тръмп да се срещне с Владимир Путин в Буенос Айрес, съобщава Интерфакс.
„Вчера, Кремъл поиска разяснение за причините, заради които бе отменена срещата между лидерите на двете страни. Предадох на посланик Ушаков ясен сигнал от президента“, написа Болтън в социалната мрежа „Туитър“.
Както бе съобщено, срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин в Аржентина беше отменена в последният момент от американска страна.
Доналд Тръмп, заяви, че когато настъпи подходящото време ще се срещне с президента Владимир Путин.
„Както казах, за да бъда откровен, в светлината на случилото се с Украйна, нейните кораби и моряци, сега не е подходящо време за среща, но ще се срещна с него“, обяви американският президент в интервю за ВВС.
Тръмп добави: „Мисля, че имаме много добри взаимоотношения, мисля, че ще имаме отлични отношения с Русия, Китай и всички останали.Считам, че това е важно. Затова, ще се срещна с него в подходящото време.
Междувременно Владимир Путин заяви, че руската страна не поставя предварителни условия за среща с Доналд Тръмп.
„Ние не поставяме никакви предварителни условия, защото има много важни въпроси, които сме длъжни да обсъдим“, обясни Путин на пресконференция в Аржентина.

Превод и редакция:Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: Путин отказа да обсъжда въпросa за размяна на моряците с Украйна

Интерфакс: Путин отказа да обсъжда въпросa за размяна на моряците с Украйна

2 Декември 2018 | 01:21 | Агенция "Фокус"
Москва. „Въпросът за размяна на украинските моряци, задържани в резултат на Керченският инцидент, не стои на дневен ред докато тече разследването“, заяви руският президент Владимир Путин, съобщава Интерфакс.
„Досега въпроси за размяна не стоят, и украинската страна не е повдигала такива въпроси“, обясни Путин.
„Сега е твърде рано да говорим за това, в момента върви разследване, нужно ни е да потвърдим провокационния характер на действията от страна на украинските власти и да го отбележим всичко това в юридически документи“, продължи руският държавен глава.
Също така заяви: „Нужно ни е да получим пълните показания на моряците, всичко да оформим, и там всичко ще се види“.
Владимир Путин отбеляза, че Москва няма да въвежда ответни мерки спрямо Киев и никакви ограничения за гражданите на Украйна и върви по пътя на свободно пребиваване на територията на Русия.
„Не. Няма да въвеждаме никакви ограничения по отношение на гражданите от Украйна. Освен това, обратното, тръгваме по пътя на свободно пребиваване на украинските граждани на наша територия и либерализиране при получаването на руско гражданство, ако някой от тях желае“, съобщи Владимир Путин.

Превод и редакция:Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu agency: Среща между Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп в кулоарите на Г20

Anadolu agency: Среща между Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп в кулоарите на Г20

2 Декември 2018 | 00:58 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се срещна с американският президент Доналд Тръмп в Аржентина, съобщава турската Anadolu agency.
Срещата между двамата лидери, която се проведе при закрити врата продължи около 50 минути.
Това е вторият път, когато Ердоган и Тръмп се срещат в аржентинската столица, допълва агенцията.
В петък, преди специалната сесия, озаглавена „Справедливо и устойчиво бъдеще“, турският президент проведе кратък разговор с Тръмп.
В Буенос Айрес Ердоган се срещна с руският президент Владимир Путин, японският министър-председател Шиндзо Абе, британският премиер Тереза Мей и аржентинският президент Маурисио Макри.

Превод и редакция:Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: Путин разказа за срещата с Тръмп в рамките на Г20

Интерфакс: Путин разказа за срещата с Тръмп в рамките на Г20

1 Декември 2018 | 23:45 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Президентът на Руската федерация Владимир Путин съобщи, че е разговарял „на крак“ с президентът на САЩ Доналд Тръмп.
„Доналд Тръмп е човек с характер и много опит. Що се отнася до сривът на предварителните договорености за срещата, преди всичко искам да кажа, че инициативата идва от американска страна. След провалената среща в Париж, не желаех да развалям планирания работен график в рамките на мероприятията, свързани със 100-годишнината от краят на Първата Световна война, за да не създавам проблем на домакините“, обяви Путин на пресконференция по време на срещата на Г20.
„Пристигнахме в Буенос Айрес. Но видяхте, за съжаление, че се сблъскахме с тази провокация в Черно море. Поради тези съображения американската страна счете за целесъобразно срещата да не се проведе“, заяви Путин.
„Въпреки това, както всички общуват „на крак“, така и ние с президента Тръмп поговорихме накратко“, добави руският президент.
„Аз отговорих на неговите въпроси, свързани с инцидентът в Черно море. Той има своята позиция по въпросът и проблемът, аз – моята. Всеки остана на своето мнение. Във всеки случай го информирах за нашата гледна точка относно този инцидент“, заяви Владимир Путин. Той отбеляза, че Г20 спокойно реагирала на Керченският инцидент, който той отново нарече планирана провокация.
Президентът на Русия изрази надежда, че срещата с президентът на САЩ Доналд Тръмп рано или късно ще се състои.
„Надявам се, че тази среща все пак ще се състои, когато американската страна е готова за това“, заяви Путин на пресконференцията в Буенос Айрес.

Превод и редакция:Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Меркел изяви готовност за посредничество в регулирането на инцидента в Керченския пролив

ТАСС: Меркел изяви готовност за посредничество в регулирането на инцидента в Керченския пролив

1 Декември 2018 | 21:13 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че по време на срещата си с руският президент Владимир Путин е предложила посредничеството на Германия и Франция за регулиране на ситуацията в Керченския пролив, предава ТАСС.
Тя отбеляза, че такива усилия може да бъдат предприети на ниво експерти по външна политика и сигурност в Нормандски формат.
Канцлерът на Германия подчерта необходимостта от обезпечаване на свободното предвижване на кораби в Азовско море. По думите й, това е предвидено в договор от 2003 г.
„Русия трябва да го спазва“, заяви канцлерът Ангела Меркел.

Превод и редакция: Калоян Пенков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: Меркел обсъди с Доналд Тръмп инцидента в Керченския пролив

Интерфакс: Меркел обсъди с Доналд Тръмп инцидента в Керченския пролив

1 Декември 2018 | 20:39 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Канцлерът на Германия Ангела Меркел обсъди с президентът на САЩ Доналд Тръмп ситуацията в Керченският пролив, съобщи официалния представител на германското правителство Щефен Зайберт, предава Интерфакс.
„Канцлерът Меркел проведе консултации с президента на САЩ Доналд Тръмп по време на срещата на Г20 в Аржентина, сред обсъжданите теми е и руско-украинският конфликт в Керченския пролив“, написа Зайберт в социалната мрежа „Туитър“.
Зайберт отбеляза също, че политиците са обсъдили излизането на САЩ то Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и далечен обсег.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джумхуриет”: Путин след срещата с Ердоган: Чувствителност по темата Сирия и голям принос на „Турски поток” за националните икономики и енергийната сигурност

Джумхуриет”: Путин след срещата с Ердоган: Чувствителност по темата Сирия и голям принос на „Турски поток” за националните икономики и енергийната сигурност

1 Декември 2018 | 19:32 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес/Анкара. Президентът на Русия Владимир Путин обърна внимание на двете важни теми в днешния му разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в рамките на форума на Г-20 в Аржентина, пише турският вестник „Джумхуриет”.
Путин е изразил „голяма благодарност” на Ердоган заради „неговата чувствителност” на тема Сирия. „ След последната ни среща в Истанбул, благодаря за това, че се изработват решения по въпроси, които трябваше вече да бъдат разрешени. … Турция още веднъж потвърди своята независимост в областта на външната политика и надеждността си като партньор. … Преди всичко, този проект (морският участък на „Турски поток”) има голям принос за осигуряване на нашите национални икономики и енергийната ни сигурност. Това не се отнася само до нас; това ще стане валидно в рамките на цяла Европа. … Има доста постоянно увеличение на търговските ни връзки. Видяхме го както миналата, така и тази година. Считам сегашната ни среща като индикатор за ползотворното ни сътрудничество. Отбелязваме много важен напредък в това наше сътрудничество. След срещата ни в Истанбул продължаваме да получаваме много приятни сигнали и послания за този напредък.”,декларира Путин, цитиран от „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майкъл Помпео: Доналд Тръмп е готов да се срещне с руския президент след освобождаване на украинските моряци

Майкъл Помпео: Доналд Тръмп е готов да се срещне с руския президент след освобождаване на украинските моряци

1 Декември 2018 | 18:38 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп би искал да се срещне с руския президент Владимир Путин и това ще бъде възможно, след като Русия освободи украинските моряци, задържани по време на инцидента в Керченския пролив и върне задържаните корабите на Украйна. Това заяви държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео в интервю за CNN в събота.
На въпроса дали в бъдеще e възможна среща между Тръмп и Путин, Помпео каза, че това ще изисква спазване на редица условия. "Искаме моряците да се завърнат [в Украйна], искаме корабите да се върнат", каза държавният секретар на САЩ. "Ние съжаляваме за това (отмяната на срещата на президентите – бел. пр.), но за това е виновно поведението на руснаците в Керченския проток", заключи Помпео. В същото време той подчерта, че Тръмп би искал да се срещне с президента на Русия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Първи изявления на Ердоган след срещата му с Путин: Акцентите са Сирия и „Турски поток”

ДХА: Първи изявления на Ердоган след срещата му с Путин: Акцентите са Сирия и „Турски поток”

1 Декември 2018 | 17:45 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес/Анкара. В рамките на форума на Г-20 в Аржентина турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с президента на Русия Владимир Путин, предаде информационната агенция ДХА. Ердоган е започнал изявленията си с благодарности за възможността да разговаря с Путин. По повод проведения конкретен разговор турският президент заяви буквално следното: „Имахме възможност да обменим мнения по жизнено важни въпроси. По отношение на ситуацията в сирийския град Идлиб има различни стъпки, които трябва задължително да предприемем. Преговорите по „Турски поток” също са много важни”. В рамките на деня Ердоган вече се срещна с премиера на Япония Шиндзо Абе; предстои подобна среща и с министър-председателя на Великобритания Тереза Мей. Вчера турският президент разговаря „на крак” с президента на САЩ Доналд Тръмп, посочва още ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин проведе работна закуска с Ангела Меркел

ТАСС: Владимир Путин проведе работна закуска с Ангела Меркел

1 Декември 2018 | 16:37 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Руският президент Владимир Путин започна втория си ден на срещата на Г-20 с работна закуска с германския канцлер Ангела Меркел, предава TACC.
Меркел пристигна на работна закуска с руския президент в хотела, където той е отседнал,. Ръководителят на руската държава посрещна топло германския канцлер, покани я на масата и я попита за плановете ѝ в рамките на Г-20, съобщава агенцията. Работната закуска се проведе без присъствието на журналисти.
От руската страна присъства президентският съветник Юрий Ушаков, говорителят на Путин Дмитрий Песков и представителя на Русия в Г-20 Светлана Лукаш.
Германската страна беше представена от прессекретаря на Меркел Щефан Зайберт, нейния съветник по въпросите на външната политика Ян Хекер и немския представител в Г20 Ларс-Хендрик Рьолер.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Ердоган ще се срещне с Тръмп и с Путин в Аржентина

ДХА: Ердоган ще се срещне с Тръмп и с Путин в Аржентина

1 Декември 2018 | 15:26 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес/Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще проведе двустранни срещи с президентите на САЩ и на Русия по време на форума на Г-20 в Аржентина, предаде информационната агенция ДХА.
Стана известно, че тази вечер в 20.20 часа Ердоган ще разговаря за втори път с американския президент Доналд Тръмп. След този разговор Ердоган ще има срещи с президента на Русия Владимир Путин, като и с премиерите на Япония и на Великобритания, посочва още ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Кирчо Киров: Умерената българска позиция на балансьор в кризисните отношения Украйна-Русия е правилна – не можем да си позволим да заемаме страна

Ген. Кирчо Киров: Умерената българска позиция на балансьор в кризисните отношения Украйна-Русия е правилна – не можем да си позволим да заемаме страна

1 Декември 2018 | 15:17 | Агенция "Фокус"
София. Умерената българска позиция на балансьор в кризисните отношения Украйна-Русия е правилна – не можем да си позволим да заемаме страна. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба в периода 2002-2012 г. Според него България няма капацитета да влияе върху глобалните политически, икономически и военни процеси, които се развиват в близкия черноморски регион. Ген. Кирчо Киров коментира още, че според него конфликтът Русия-Украйна е преднамерено планиран в навечерието на срещата на Г-20, и то съгласувано с големите сили в ЕС и НАТО, включително САЩ. „Проблемът за вината, жертвите и агресорите по тази ос е твърде комплексен и в никакъв случай не би могъл да бъде интерпретиран еднозначно. Факт е, че Русия в лицето на Владимир Путин бе посрещната с по-голяма хладина, ако мога така да се изразя, на срещата на Г-20, но е факт също така, че като изключим отменената от американския лидер Доналд Тръмп по един странен за нормалните хора начин среща, руският държавен глава практически реализира максимално своята програма за срещи с други лидери на срещата на Г-20. Така че трудно може да се направи еднозначният извод, че Русия е изцяло изолирана и посрещната враждебно. Следва да се има предвид също и твърде въздържаната реакция на Европейския съюз и преди всичко европейските лидери по отношение действията на Украйна“, коментира ген. Кирчо Киров. Според него кампанията за изолиране и сатанизиране на Русия и нейния едноличен ръководител – президента Владимир Путин на запад от руските граници продължава и тепърва се очакват нови провокации. Въпреки опитите за разместване на световното статукво на срещата на Г-20, няма да има сериозни последици от нея, прогнозира той. Най-сериозният резултат може да е двустранна основа в отношенията между САЩ и Китай, уточни ген. Киров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Националният превозвач „България Ер“ преустановява полетите си от и до Одеса заради обявеното военно положение в Украйна

Националният превозвач „България Ер“ преустановява полетите си от и до Одеса заради обявеното военно положение в Украйна

1 Декември 2018 | 12:44 | Агенция "Фокус"
София. Заради обявеното военно положение в Украйна, препоръките на Министерството на външните работи (МВнР) и с оглед на сигурността на пътниците, националният превозвач „България Ер“ преустановява полетите си между София и Одеса до 16 декември 2018 г. включително, става ясно от съобщение на сайта на „България Ер“.
В зависимост от нормализирането обстановката в Украйна ще се определи дали планираните полети след 16 декември ще могат да бъдат изпълнявани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Европейският парламент предлага преустановяване на Споразумението за партньорство и сътрудничество с Русия

ТАСС: Европейският парламент предлага преустановяване на Споразумението за партньорство и сътрудничество с Русия

1 Декември 2018 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският парламент предлага да бъде преустановено действието на Споразумението за партньорство и сътрудничество с Русия и да се премине към обем на сътрудничество "само по теми, които са от" взаимен интерес ", като същевременно признава, че" Русия ще остане един от ключовите партньори на ЕС в обозримо бъдеще ". Това се посочва в доклада на Европейския парламент за отношенията с Русия, публикуван в петък, който ще бъде гласуван през март 2019 г., предава TACC.
"Отношенията между Русия и ЕС трябва да бъдат преформулирани и трябва да продължат само в области, които са необходими и от взаимен интерес, за да се гарантира сигурността и мирният европейски ред", се казва в документа. В същото време той изброява всички обвинения, които до този момент са известни срещу Русия.
В същия документ Европейският парламент признава, че "Русия и ЕС ще останат ключови партньори в обозримото бъдеще, но проектът „Северен Поток-2“ увеличава зависимостта на ЕС от руския газ и застрашава единния енергиен пазар на ЕС".
През 1998 г. беше подписано Споразумението за партньорство и сътрудничество, припомня агенцията. През 2007 г. започнаха преговори за ново споразумение, тъй като дори и тогава икономическите отношения между Русия и Европейския съюз, според руския постоянен представител на ЕС Владимир Чижов, "отдавна са изпреварили този документ". Преговорите по това споразумение бяха прекъсвани четири пъти по инициатива на Европейския съюз: през 2008 г. в резултат на кризата с Русия, забраняваща доставките на замърсено полско месо на своя пазар, след операцията на Русия срещу Грузия, шест месеца по-късно, след размразяването, те всъщност спряха преди присъединяването на Русия към СТО и последният път, когато бяха прекратени от ЕС през 2014 г. след присъединяването на Крим към Русия. По този начин настоящото споразумение за партньорство и сътрудничество е действало в продължение на 20 години и въпреки кризата обемът на търговията между Русия и ЕС започва да расте отново след спада в периода 2014-2015 г. от 2016 г.
Освен това Европейският парламент предложи Европейската комисия да обмисли изграждането на финансова подкрепа за активисти на гражданското общество, независими медии, разследващи журналисти и неправителствени организации в Русия.
"Европейският парламент настоява Европейската комисия да предвиди по-амбициозно финансиране за гражданското общество в Русия чрез съществуващите финансови инструменти на ЕС в областта на външната политика", се посочва в документа. "Европейският парламент подчертава необходимостта от продължителна финансова подкрепа за активисти на гражданското общество, независими медии, разследващи журналисти и неправителствени организации. Този призив бе направен по време на интензивна дискусия в институциите на ЕС и между страните на Общността относно параметрите на следващия седемгодишен бюджетен план на ЕС за периода 2021-2027 г., в който бюджетните приходи значително ще намалеят, особено в резултат от излизането на Обединеното кралство.
Европейският парламент призовава също така за всестранно разширяване на контактите между хората, по-специално чрез активното използване на програмата на ЕС за обмен на студенти "Еразмус Мундус", като подчерта, че ЕС може да предложи на Русия най-широките възможности "за студентска мобилност" сред останалите си партньори.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Петър Курумбашев: Не е редно България да се явява като някакъв арбитър в разговора между Украйна и Русия

Евродепутатът Петър Курумбашев: Не е редно България да се явява като някакъв арбитър в разговора между Украйна и Русия

1 Декември 2018 | 11:28 | Агенция "Фокус"
София. Не е редно България да се явява като някакъв арбитър в разговора между Украйна и Русия. Това каза евродепутатът Петър Курумбашев, член на Групата на социалистите и демократите в ЕП, в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.
„С оглед на големината на България и общото ни минало както с Украйна, така и с Русия не е редно ние да се явяваме като някакъв арбитър в този разговор, тъй като очевидно нашето бъдеще е да поддържаме много добри отношения както с Украйна така и с Русия“, заяви евродепутатът. По думите му за нас не е добре допълнително да се милитаризира Черно море. „За нас е по-добре то да бъде обект на повече търговски връзки и повече туризъм, а не повече военни действия, затова се надявам този конфликт да отшуми“, каза още Курумбашев.
Той коментира, че напрежението между Украйна и Русия не е предизвикало особени движения тази седмица в Европейския парламент. „Имаше декларация от председателя на ЕП. Едно е да има декларация от председателя, друго е да има декларация от ЕП - нямаше такава декларация. Видях, че група мои колеги, които са дежурни абонати с антируски настроения, тръгнаха да организират една подписка, но тя като че ли не беше много масова“, посочи евродепутатът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Владимир Путин е разговарял кратко с Ангела Меркел в Буенос Айрес

РИА Новости: Владимир Путин е разговарял кратко с Ангела Меркел в Буенос Айрес

1 Декември 2018 | 10:08 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Руският президент Владимир Путин е разговарял кратко с германския канцлер Ангела Меркел в рамките на срещата на високо равнище на Г-20 в Аржентина, съобщи кореспондентът на РИА Новости.
Лидерите проведоха разговор по време на церемонията по фотографиране в театъра "Колон" преди представянето на ръководителите на Г-20.
Меркел пристигна в Буенос Айрес със закъснение след като самолетът й се повреди на път за аржентинската столица и тя успя да пристигне в петък само за тържествена вечеря в театъра.
Руският президент вече се срещна с френския лидер Еманюел Макрон и проведе тристранна среща с китайския президент Си Дзинпин и индийския премиер Нарендра Моди. Освен това Путин говори на среща на държавните глави на страните от БРИКС и за кратко разговаря с италианския премиер Джузепе Конте.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

KP.RU (Русия): Г 20: Индийският премиер оцени високо срещата си с Путин и Си Дзинпин

KP.RU (Русия): Г 20: Индийският премиер оцени високо срещата си с Путин и Си Дзинпин

1 Декември 2018 | 07:58 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. KP.RU (Русия): Премиерът на Индия Нарендра Моди оцени високо срещата си с президентите на РФ и на Китай Владимир Путин и Си Дзинпин, която се състоя в първия ден на форума на Г20 в Буенос Айрес, съобщава руският вестник KP.RU (Комсомольская правда – бел. ред.). По думите му на тристранните разговори във формат РИК (Русия-Индия-Китай) са обсъдени широк кръг въпроси.
«Отлична среща.“, написа на страницата си във Фейсбук индийският правителствен глава. Стана известно също така, че той поддържа предолжението на Путин редовно да се провеждат подобни тристранни разговори в рамките на големи международни форуми.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BALKANS.KP.RU(Русия): Песков разказа за писмото на бившия адвокат на Тръмп до Кремъл

BALKANS.KP.RU(Русия): Песков разказа за писмото на бившия адвокат на Тръмп до Кремъл

1 Декември 2018 | 04:37 | Агенция "Фокус"
Москва. Пресекретарят на президента на РФ Дмитрий Песков потвърди, че Майкъл Коен, бившият адвокат на американския лидер Доналд Тръмп, наистина се е обръщал към администрацията на Кремъл с молба за съдействие да се строи небостъргач Trump Tower в Москва, пише в броя си руският вестник BALKANS.KP.RU(„Комсомольская правда на Балканах“).
Според Песков няма нищо удивително в това, след като адресът на неговата електронна поща е посочен в открити източници и всяка седмица той получава десетки различни съобщения. «Действително това е така и аз ще обясня защо: моят адрес е обявен за публичен достъп. Всяка седмица получаваме десетки обръщения от желаещи нещо да построят, да подобрят отношенията си, просто от граждани, което е най-важното», казва представителят на Кремъл.
По думите му сътрудници на руската президентска администрация са се свързали с Коен, обяснили му, че Кремъл не се занимава със строителство и го насочили към Петербургския международен икономически форум, след което не са имали връзка с него.
За идеята си да строи небостъргач Trump Tower и в Москва самият Доналд Тръмп говори още в 2013 година. Все пак проектът не се осъществява, а бизнесменът става президент на Съединените щати. Междувременно историята внезапно попада в ръцете на медиите.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Путин печели от Тръмп огромен апартамент в Москва за над 50 млн. долара

The Times: Путин печели от Тръмп огромен апартамент в Москва за над 50 млн. долара

1 Декември 2018 | 02:56 | Агенция "Фокус"
Москва/Лондон/Вашингтон. На миналогодишната среща в Хамбург Тръмп и Путин се срещнаха и разговаряха „на четири очи“. В Аржентина това няма да се случи, пише The Times.
В петък президентът Тръмп обяви, че той самият се „оглежда много внимателно“ за процъфтяващия бизнес с имоти в Русия. Твърди се, че неговата компания е решила да предложи на президента Путин огромен апартамент в Москва за 50 млн. щатски долара.
Държавните медии в Русия свързват неочакваното решение на Тръмп да отмени предварително планираната среща с руския лидер в Буенос Айрес с новите обвинения за връзките му с Кремъл по време на президентската изборна кампания от 2016 година.
Бившият личен адвокат на днешния американски президент Майкъл Коен, заяви през седмицата, че е разговарял с Дмитирй Песков, говорителят на г-н Путин, за предложение да се строи в Москва небостъргач, който да се казва Trump Tower. Той дори е дал няколко детайла от проекта на компанията на американския президент.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Тръмп и Мей искат от Русия невъзможното

„Взгляд“: Тръмп и Мей искат от Русия невъзможното

1 Декември 2018 | 02:38 | Агенция "Фокус"
Москва. С цената на две дузини сови моряци, съзнателно изпратени в руски плен, Киев постигна временен успех, пише вестник „Взгляд“. Успя и да провали важната среща между Тръмп и Путин. Лидерите на САЩ и Великобритания поискаха от Русия да върне на Киев задържаните моряци. И все пак има ли вероятност Москва да изпълни ултиматума на западните лидери?
Ултиматумът на Тръмп бе подхванат в хор от горната Камара на американския парламент и британския премиер Тереза Мей.
Ръководителят на британското правителство със самото си пристигане в Буенос Айрес за срещата на Г20 заяви, че ще настоява за допълнителни картелни мерки срещу Москва по повод керченския инцидент. Мей поиска „корабите и моряците да бъдат освободени и да се намали напрежението ».
По-рано Сенатът на САЩ единодушно гласува да приеме резолюция за инцидента, като определи действията на Русия „провокационни“. По думите на един от авторите на резолюцията, сенаторът републиканец от щата Уисконсин Рон Джонсън в документа се съдържа „призив за незабавно връщане на корабите и освобождаване на задържаните“.
В последния миг Тръмп отмени и срещата си с Путин по време на срещата в Аржентина със същия аргумент, но в Туитър поясни “С нетърпение очаквам срещата си с него веднага след като тази ситуация намери своето решение!“
Директорът на Киевския Център за политически изследвания и конфликтология Михаил Погребинский предполага, че ситуацията около Керченския проток бе употребена от Тръмп като повод да отмени срещата си с Путин, но не тя е основната причина. Експертът не смята, че с неочакваното си решението Тръмп ще помогне на играта на Петро Порошенко.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Г20: Мей настоя саудитите да разкрият убиеца на Хашоги

Reuters: Г20: Мей настоя саудитите да разкрият убиеца на Хашоги

1 Декември 2018 | 02:09 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Британският премиер Тереза Мей е настояла пред престолонаследника на Саудитска Арабия Мохаммед бин Салман страната да поеме отговорността си и да разкрие убиеца на журналиста Джамал Хашоги, съобщава агенция Reuters. В петък от преслужбата й са съобщили, че тя го е посъветвала да предприеме мерки за да не се повтарят подобни инциденти в бъдеще.
Срещата на Г20 в Аржентина е първото международно събитие, в което участва и арабският престолонаследник след смъртта на журналиста. Убийството му сложи петно върху отношенията на Саудитска Арабия със Запада и върху имиджа на самия принц.
“Премиерът акцентира колко е важно да се отчете колко е важно да се поеме отговорност от онези, които са виновни за смъртта на журналиста, критик на сегашния режим в Рияд. Саудитска Арабия трябва да предприеме действия, за да й повярват, че подобни неприятни инциденти повече няма да се случват.”, са обявили от офиса на Тереза Мей преди срещата й с принц Мохаммед.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Буенос Айрес блокиран за срещата на Г20

Reuters: Буенос Айрес блокиран за срещата на Г20

1 Декември 2018 | 01:46 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Хиляди демонстранти излязоха в петък на протест срещу икономическите политики на Г20, докато водещите индустриални държави откриваха своята редовна годишна среща в аржентинската столица, съобщава Reuters.
Очаква се основна тема в двудневната среща да е търговската война между САЩ и Китай. Протестиращите обаче не успяха да се доближат до държавните глави на САЩ, Русия, Китай и другите световни сили. Полицията, гранични патрули и крайбрежна охрана бяха организирали кордон в район от 12 кв. километра около мястото на събитието в Буенос Айрес. Заради събитието целият трафик беше спрян.
Градът беше почти напълно блокиран заради протестният поход, който се организира от коалиция между профсъюзите и групи за човешки права. „Против политиките на Г20 сме, защото те разделят света. В Аржентина и навсякъде на планетата има недостиг на образование, работа и храна, заради политиките, които те обсъждат там“, смята Патрисия Силвино, 54-годишна работничка, участваща в протеста.
Наистина срещата се провежда в труден за самата Аржентина момент. Инфлацията е достигнала 40 процента.
Президентът Маурицио Макри, който е известен като привърженик на свободния пазар, бе избран през 2015 година с надеждата, че ще избави икономиката от продължителния търговски и валутен контрол. В момента неговият рейтинг пада едновременно с песото и покупателната способност на средностатистическия аржентинец.
Общественият транспорт е спрян, а петък е бил обявен като национален празник на банките и дясноцентристкото правителство е очаквало, че столичани ще напуснат града за уикенда.
По официални данни 25 000 полицаи са ангажирани да осигуряват реда.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: БРИКС остро критикува протекционизма

Reuters: БРИКС остро критикува протекционизма

1 Декември 2018 | 01:19 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Китайският президент Си Дзинпин и лидерите на водещите развиващи се икономики остро са разкритикували протекционизма в петък, първият ден от срещата на Г20 в Аржентина, съобщава Reuters.
Първата сесия е била помрачена от заплахата, отправена от американския президент Доналд Тръмп, да увеличи митата за китайските стоки.
Експертите оценяват тазгодишната среща на върха в аржентинската столица като важна проверка за групата на 20-те индустриализирани държави. За първи път те се събраха през 2008 година. Тогава целта им беше да спасят глобалната икономика от най-тежката финансова криза, пред която се изправяше светът за седемдесет години.
Държавите от Г20 представляват две трети от населението на света. С възхода на национализма в много страни, те трябваше да решават въпроси, свързани със способността на групировката да управлява напреженията, възникващи в търговските им отношения, които подкопават глобалните пазари.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Г 20: Путин и Тръмп само са разменили поздрави

ТАСС: Г 20: Путин и Тръмп само са разменили поздрави

1 Декември 2018 | 00:52 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп само са разменили поздрави през първия ден на срещата на Г20 в Буенос Айрес. За това ТАСС е информирана от прессекретаря на руския държавен глава Дмитрий Песков в отговор на журналистически въпрос дали двамата са имали време да разменят няколко думи.
Помощникът на руския президент Юрий Ушаков е казал, че „Двамата само се поздравиха“, без да уточнява дали са се ръкували и в какъв точно момент двамата лидери са разменили приветствия.
По време на първата работна сесия на форума двамата не са общували в присъствието на журналисти. Дори на церемонията по официалното фотографиране, когато лидерите обикновено се поздравяват един друг и разговарят за малко, Тръмп и Путин не са си казали и една дума.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet Daily News: Г20: Тръмп е отказал формална среща с Ердоган

Hurriyet Daily News: Г20: Тръмп е отказал формална среща с Ердоган

1 Декември 2018 | 00:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е отказал предварително уговорената формална среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава турският всекидневник Hurriyet Daily News в електронното си издание.
Двамата ще имат неформални разговори по време на двудневната среща на върху на Г20, която започна в петък, 30 ноември, в аржентинската столица Буенос Айрес.
Информацията е съобщена на медиите от говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия предлага Г 20 да създаде работна група за нови правила в търговията

ТАСС: Русия предлага Г 20 да създаде работна група за нови правила в търговията

30 Ноември 2018 | 22:10 | Агенция "Фокус"
Москва/Буенос Айрес. Г20 трябва да създаде специална група, която да разработи нови правила за глобална търговия, това е предложение на руския министър на икономическото развитие Максим Орешкин в първия ден на форума в Буенос Айрес, информира ТАСС.
"Според нас именно „Двайсетте“ трябва да създадат тази работна група, където заедно да изработят нови правила за глобалната търговия ", е изразил руската позиция Орешкин и е припомнил, че Г20 не определя правилата на Световната търговска организация (СТО), но може да обсъди пътищата, по които тази организация да се промени. Той е обърнал специално внимание на неефективните механизми за разрешаване на спорове в СТО.
По думите му страните от БРИКС са единни, че трябва да се прекратят всякакви едностранни мерки, които се прилагат в световната търговия в последните години. В рамките на тазгодишната среща на Г20 държавите, членуващи в БРИКС, ще предложат модели за модернизация на онези инструменти, които вече се използват в търговията и по-специално СТО, която „остава единствената площадка, където се създават световните правила за глобална търговия. Затова и всяко едностранно действие влияе негативно на развитието на цялата ситуация, на обстановката в света и трябва да бъдат отменени“, се е аргументирал руският икономически министър, като е пояснил, че тази позиция в значителна степен е разработена съвместно от Русия и Китай и като цяло изразява общата позиция и на другите страни, членки в БРИКС, но няма гаранции, че предложенията им ще влязат в заключителното комюнике на срещата на Г20.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Путин и Макрон обсъдиха ситуацията в Украйна и в Сирия

ТАСС: Путин и Макрон обсъдиха ситуацията в Украйна и в Сирия

30 Ноември 2018 | 21:10 | Агенция "Фокус"
Москва/Буенос Айрес. Президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон обсъдиха ситуацията в Украйна и в Сирия в разговор „на четири очи“ по време на започналата среща на върха на Г20 в Буенос Айрес, съобщава ТАСС.
Френският лидер специално е изтъкнал промените, настъпили в Сирия след „полезната среща в Истанбул“, като не пропуснал да спомене, че „естествено има какво още да обсъждаме и за какво заедно да поработим“ . За Украйна френският президент е отбелязал, че желае да разговаря с Путин за изпълнение на Минските споразумения, особено като се вземат под внимание последните събития в тази страна. Той е заинтересован от диалог с Москва за киберсигурността и за общото равнище на архитектурата на сигурност в Европа.
На свой ред руският държавен глава изразил топли чувства за възможността двамата да говорят насаме, припомнил участието си в честванията, които Париж организира на 11 ноември по повод 100 години от края на Първата световна война и предложил да насочат разговора към двустранните отношения между Франция и Русия, като специално подчертал, че „през миналата година стокооборотът е нараснал с 16,5 процента, а и в 2018-та той отбелязва същото темпо ".

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангел Найденов: Реална война в резултат от конфликта между Русия и Украйна няма да има, но пропаганда и политика ще има в изобилие

Ангел Найденов: Реална война в резултат от конфликта между Русия и Украйна няма да има, но пропаганда и политика ще има в изобилие

30 Ноември 2018 | 20:10 | Агенция "Фокус"
София. Реална война в резултат от конфликта между Русия и Украйна няма да има, но пропаганда и политика ще има в изобилие. Това прогнозира за вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ Ангел Найденов, председател на Центъра за изследване на отбраната и сигурността и бивш министър на отбраната, във връзка със задържането на три украински военни кораба и техните екипажи в неделя – първият пряк сблъсък между военни на двете страни от 2014 година насам. За Украйна случилото се е агресия от руска страна с недопустимо и неприемливо използване на сила, докато за Руската Федерация влизането на украинските кораби на в Керченския проток е нарушаване на границата, обясни Ангел Найденов. Според него ескалацията на напрежението и евентуални бойни действия биха били сериозна заплаха не само за България, но и за всички черноморски държави. „Случилото се едва ли ще бъде повод за широкомащабни военни действия, каквито опасения демонстрират украинските власти с въведеното военно положение. Това обаче не може да се възприеме и просто като обикновен граничен инцидент, както го определи руският президент Владимир Путин. Не виждам непосредствена военна опасност за страната ни, но рискове за сигурността – да. Икономическите ни интереси биха били застрашени, включително от гледна точка на ритмичност на доставките на газ, корабоплаване и транспортиране на стоки и суровини. Под заплаха биха били корабите и екипажите в една подобна ситуация, а може да се проявят рискове и по отношение на инвестициите, развитието и стабилността на региона“, коментира Ангел Найденов. Той добави, че писъствието на военни кораби в черноморския регион е предпоставка за непосредствен сблъсък между НАТО и Руската федерация и напрежение в глобален мащаб. Според него само освобождаването на задържаните кораби и военнослужещи би било предпоставка за установяване на диалог и успокояване на напрежението. Ангел Найденов прогнозира, че няма да има напълно блокиране на достъпа до украински териториални води и пристанища.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Путин и Тръмп не успяха да си стиснат ръцете на срещата на Г-20

ТАСС: Путин и Тръмп не успяха да си стиснат ръцете на срещата на Г-20

30 Ноември 2018 | 19:28 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Форматът на церемонията за официалната снимка на държавните и правителствените лидери на страните от Г-20, а също и поканените на форума в Буенос Айрес ръководители на международни организации, не е позволил на президентите на Руската федерация и САЩ – Владимир Путин и Доналд Тръмп – да си разменят по някоя дума или дори да си стиснат ръцете, предава TACC.
Лидерите са се отправили към специално подготвен подиум и са заели мястото си. Тъй като организаторите са получили местата от двете страни на Путин и Тръмп, двамата дори не са се ръкували. След приключването на фотосесията всички участници в срещата са влезли бързо в залата за срещи и не са имали време да говорят по пътя към нея.
На церемонията по заснемането на официалните снимки Тръмп е имал възможност да говори накратко с френския президент Еманюел Макрон и с японския премиер Шинцо Абе, а в заседателната зала е говорил с британския премиер Тереза Май.
Според журналисти от пресцентъра на Белия дом на церемонията по заснемането до Тръмп са стояли Макрон и Абе, а френският президент е говорил с американския лидер, като е поставил ръка на гърба му. Тръмп е провел приятелски разговор с Абе, който е бил наблизо.
В заседателната зала президентите на Руската федерация и САЩ са седнали на кръгла маса през няколко стола един от друг. Тръмп е заел мястото си до министър-председателя на Великобритания и е разговарял с нея известно време. Путин е поздравил „топло“ седящия до него, престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Докато другите гости са седели, те са продължили да водят оживен разговор.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Белият дом: Не се планира никаква среща „на крак“ между Тръмп и Путин

Белият дом: Не се планира никаква среща „на крак“ между Тръмп и Путин

30 Ноември 2018 | 18:40 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Официален представител на Белия дом от състава на американската делегация на форума на върха на Г-20 в Буенос Айрес увери, че между президентите на САЩ и Руската федерация - Доналд Тръмп и Владимир Путин – не се планира никаква среща „на крак“, предава TACC.
По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Владимир Путин и американският президент все пак ще проведат среща в кулоарите на тридневния форум на върха в аржентинската столица Буенос Айрес, но тя ще бъде „на крак“. „На крак, разбира се, всички участници ще се засичат така“, уточни Песков.
Тръмп отмени планираните си преговори с Путин, след като се запозна с доклад за инцидента в Керченския пролив. При това броени минути преди обявяването му, Тръмп увери репортерите пред Белия дом, че форумът в Буенос Айрес е „много подходящ момент“ за среща с държавния глава на Руската федерация. „Вероятно ще се срещна с Владимир Путин. Не сме отменяли тази среща. Мислех си за това, но не сме го направили. Мисля, че е много подходящо време да я проведем", заяви Тръмп пред репортери в Белия дом.
Кремъл посрещна „със съжаление“ решението от американска страна да се отмени срещата между двамата президенти. Говорителят на руския лидер – Дмитрий Песков, увери, че както и преди, Путин остава готов за нови контакти със своя американски колега. Вътрешнополитическата ситуация в САЩ е основната причина за решението на президента Доналд Тръмп да отмени срещата с руския му колега Владимир Путин, която трябваше да се състои в кулоарите на форума на върха на Г-20 в аржентинската столица Буенос Айрес, подчерта на свой ред говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова.


Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.