НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: ЕС няма да предоговори споразумението за Брекзит

AFP: ЕС няма да предоговори споразумението за Брекзит

10 Декември 2018 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз вече е предложил на Великобритания „най-добрата и единствена възможна" сделка за излизането й от Общността и няма да я предоговори. Това предупреди Европейската комисия в навечерието на гласуването в британския парламент, предава AFP.
„Нашата позиция не се е променила, а за нас Обединеното кралство напуска Европейския съюз на 29 март 2019 г.", заяви говорителят на ЕК Мина Андреева пред репортери в Брюксел.
По-рано през деня Европейският съд издаде решение, съгласно което Великобритания може да отмени едностранно оттеглянето си от структурите на Общността, без да иска одобрението на други държави-членки. „Обединеното кралство е свободно да оттегли едностранно уведомлението за намерението си да излезе от ЕС", бе решението на Европейския съд.
От редакцията подчертават, че решението на органа е победа за противниците на Брекзит. Казусът бе отнесен до съда от група шотландски политици.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Европейският съд постанови: Лондон може едностранно да отмени Брекзит

AFP: Европейският съд постанови: Лондон може едностранно да отмени Брекзит

10 Декември 2018 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Европейският съд издаде решение, съгласно което Великобритания може да отмени едностранно оттеглянето си от структурите на Общността, без да иска одобрението на други държави-членки, предава AFP.
„Обединеното кралство е свободно да оттегли едностранно уведомлението за намерението си да излезе от ЕС", бе решението на Европейския съд.
От редакцията подчертават, че решението на органа е победа за противниците на Брекзит. Казусът бе отнесен до съда от група шотландски политици.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: В последната секунда Тереза Мей звъни по телефона на Доналд Туск

The Telegraph: В последната секунда Тереза Мей звъни по телефона на Доналд Туск

10 Декември 2018 | 04:44 | Агенция "Фокус"
Лондон. В неделя Тереза Мей е провела телефонен разговор с Доналд Туск, тъй като е решила да отложи „съдбоносното“ гласуване, пише The Telegraph.
Тереза Мей е в агония дали да отмени „съдбоносното“ гласуване във вторник на нейната сделка за Брекзит. В неделя вечерта премиерът на Великобритания е провела телефонен разговор с лидерите на Европейския съюз буквално в последната секунда.
Все по-малко време остава до гласуването в британския Парламент на сделката на премиера по Брекзит. В неделя госпожа Мей е телефонирала на Доналд Туск, председателят на Европейския съвет, за да обясни, че депутатите буквално ще убият сделката, а навярно и нейното положение като министър-председател, ако Брюксел не може да й протегне ръка в тази криза.
Тя е позвънила и на Лио Варадкар, премиерът на Република Ирландия, с когото е обсъдила гласуването в парламента в Лондон и брюкселската среща на върха в четвъртък. Подкрепата на Варадкар е от решаващо значение, ако Мей трябва да получи някакви отстъпки по ирландския въпрос в Брекзит. Всъщност той се оказва най-голямата преграда пред опита й да прокара сделката по напускането през Долната камара на британския Парламент.
И най-близките й поддръжници и съюзници в неделя вечерта не знаеха какво решение ще вземе премиерът на Великобритания.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Последен опит на Мей да спаси сделката за Брекзит

The Guardian: Последен опит на Мей да спаси сделката за Брекзит

10 Декември 2018 | 04:12 | Агенция "Фокус"
Лондон.Въпреки засилващото се недоволство, Мей се готви за последен опит да спаси сделката за излизане на Великобритания от Европейския съюз, пише в броя си от понеделник лондонският The Guardian.
Колкото по-малко време остава до вота в Долната камара във вторник, толкова по-силно се чува предупреждението на министъра за Северна Ирландия, че спорната тема все-ясно разделя Обединеното кралство
Тереза Мей ще се опита да положи последни усилия, за да спечели разбунтувалите се депутати от средите на консерваторите, преди да реши дали във вторник да стигне до гласуване на сделката й за Брекзит. Това е заявил един от най-близките й привърженици от кабинета, след като е предупредил, че Обединеното кралство трябва да се поучи от Северна Ирландия за „ опасността, която може да причини разделението”.
По-малко от 48 часа преди Мей да се изправи пред своите депутати и да си уреди сметките с тях, някои от несъгласните с нея повече от 100 консервативни парламентаристи, които тържествено бяха обявили, че ще гласуват срещу нейната сделка, започнаха да дават сигнали, че са размислили каква позиция да заемат.
Премиерът е подложена на силен натиск, както от помощниците си, така и от някои министри, да прецени дали да продължи с вота във вторник или да се откаже от него. Подобна позиция Даунинг стрийт ясно и недвусмислено отхвърляше до сега. И все пак, малко вероятно е окончателното решение да се вземе в последната минута.
Пишейки за The Guardian, министърът по въпросите на Северна Ирландия, Карин Брадли, заяви, че обществото в цялото Обединено кралство може да се разтърси и да понесе травмата от разделенията, свързани с Брекзит, ако не се намери компромисен вариант. Това напомня на разделенията, които Северна Ирландия вече е изпитала.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тереза Мей предупреди, че отхвърляне на споразумението за Брекзит може да свали правителството

AFP: Тереза Мей предупреди, че отхвърляне на споразумението за Брекзит може да свали правителството

9 Декември 2018 | 15:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът Тереза Мей предупреди в неделя, че отхвърлянето от парламента на споразумението с ЕС за Брекзит може да остави Великобритания в Европейския съюз и да доведе на власт опозиционната Лейбъристка партия, предава AFP.
Думите на премиера дойдоха на фона на страховете на правителството от тежко поражение във вторник за проекта за споразумение за оттегляне, което тя подписа с Брюксел миналия месец.
Медиите съобщават, че Мей е под натиска на кабинета си да забави гласуването и да лети до Брюксел, за да осигури повече отстъпки преди планираната среща на върха с 27 представители на ЕС в четвъртък и петък.
Но министърът за Брекзит Стивън Баркли каза пред Би Би Си: "Гласуването ще се състои".
Мей предупреди, че Великобритания "наистина ще бъде в непознати води", ако проектът, договорен след почти две години трудни преговори, бъде отхвърлен по-малко от четири месеца преди датата на Брекзит - 29 март.
"Това би означавало сериозна несигурност за нацията с много реална опасност от липса на Брекзит", каза тя пред вестник Mail on Sunday.
"Имаме лидер на опозицията, който не мисли за нищо друго, освен да предизвика общи избори, независимо от цената... Вярвам, че Джеръми Корбин да вземе властта, е риск, който не можем да си позволим".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Кабинетът е разделен за втори референдум за Брекзит

The Guardian: Кабинетът е разделен за втори референдум за Брекзит

9 Декември 2018 | 03:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Дълбоко разцепление в кабинета дали Тереза Мей трябва да подкрепи втори референдум в последния опит да сложи край на политическата безизходица покрай Брекзит, след като висши консерватори предричат, че смачкване на планът й за напускане на ЕС.
Като добави към нарастващото чувство за конституционна криза преди решаващото парламентарно гласуване, на „Даунинг стрийт“ 10 се подготвят за повече оставки на министри и съветници, които искат друг референдум, или които вярват, че сделката на Мей не успя да изпълни Брекзит. Уил Куинс, депутатът от Колчестър и съветник на министъра на отбраната Гавин Уилямсън, напусна поста си в знак на протест срещу сделката за Брекзит.
Министри от кабинета съобщиха, че опитите да убедят Мей да отложи гласуването, за да избегне едно от най-големите и най-унизителни поражения в съвременната парламентарна история, не бяха взети под внимание. Това беше въпреки, че видяха като явна опасност такъв резултат да предизвика лидерска криза и да раздели партията безвъзвратно. Някои министри вярват, че Мей е толкова държи на сделката си за Брекзит, че единственият метод за одобрение ще бъде чрез друг референдум - и че аргументите за второ гласуване се очертават като по-силни от тези за един мек Брекзит. Премиерът засега отказва да мисли за второ публично гласуване.
Източник на кабинета заяви, че това може да се окаже единственият начин да се спаси сделката на Мей и нейната репутация. „Тя е толкова отдадена на сделката си, а втори референдум сега може да бъде единственият начин да я постигне.
Друг висш член на Консервативната партия, подкрепящ втори референдум, заяви: „Има хора в кабинета, които подкрепят втори референдум, но те яздят няколко коня за да не се налага да напуснат“.
Има дори разговори между министри според, които премиерът трябва да формира временно правителство на националното единство като „последно хвърляне на заровете“ при намиране на мнозинство за Брекзит план, който работи.
„Даунинг стрийт“ заяви, че твърдо се противопоставя на втори референдум и подчерта, че премиерът е съсредоточен върху спечелването на вота. Но високопоставен консервативен член, запознат с противопоставянето срещу сделката на Мей в партията, заяви, че може да има поне 100 народни представители от торите, които няма да я подкрепят. Близък съюзник на бившия външен министър Борис Джонсън заяви, че при поражение с такива размери няма да има избор освен да подаде оставка.
Министърът на външните работи Сър Алън Дънкан обяви, че Тереза Мей трябва да остане дори ако бъде тежко победена. „Каквото и да се случи, Тереза Мей не трябва да подава оставка“, добави той. „Страната се нуждае от нея. Никой не може да направи по-добре. Имаме нужда от нея начело. Нищо не може да бъде по-лошо от лидерска надпревара, докато Брекзит остава нерешен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.