НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„ Известия“: Песков разказа защо президентът на Русия няма смартфон

„ Известия“: Песков разказа защо президентът на Русия няма смартфон

20 Декември 2018 | 04:32 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин не ползва мобилен телефон, пише вестник „Известия“. За това е съобщил в интервю пред телевизия „Русия 24“ неговият прессекретар Дмитрий Песков. Той е обяснил, че смартфонът кара собственикът му да се чувства като на показ, явява се доброволен ексхибиционизъм.
По неговите думи, ползването на смартфон означава пълна прозрачност и трябва да е готов всеки да има достъп до личния му живот.
На 19 декември Песков обяви, че с течение на годините интересът към Владимир Путин като държавен глава расте. Така всъщност той коментира рекордно големия брой журналисти, които са се акредитирали за голямата пресконференция на руския лидер.
Прессекретарят на Владимир Путин разказа също, че за тази среща с медиите той се готви всекидневно, тъй като я смята за важен канал за общуване с хората.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Незабавното освобождаване поне на обикновените моряци би допринесло много за разрешаване на кризата между Русия и Украйна

Премиерът Бойко Борисов: Незабавното освобождаване поне на обикновените моряци би допринесло много за разрешаване на кризата между Русия и Украйна

14 Декември 2018 | 12:23 | Агенция "Фокус"
София. Незабавно да се пуснат поне обикновените моряци. Това много би допринесло за разрешаване на кризата между Русия и Украйна и независимо от вътрешнополитическите си проблеми, които искат да решават тези държави, да седнат и да затворят този конфликт. Това коментира министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел преди редовното заседание на Европейския съвет, съобщиха от правителствената информационна служба. Той припомни, че снощи всички лидери единодушни са гласували за удължаването на санкциите срещу Русия, но посочи, че е категоричен за спазването на Минските споразумения. „България е изключително уязвима по този конфликт, не само заради транзита на газ, но просто заради близостта и акваторията на Черно море. Истински се надявам руските власти да погледнат с добро око на това предложение и обикновените моряци да бъдат пуснати“, добави премиерът Бойко Борисов.
В отговор на журналистически въпрос за досието по миграцията, министър-председателят Борисов заяви, че България е против разделянето на Пакета, защото това би могло да постави под риск сигурността. „Ние сме държава на първа линия, справяме се прекрасно, всичко го отчитат, а всяко едно решение и разделяне на пакета ни поставя под риск. Защото ако се разделят, може да се окаже, че ние не само ги спираме, но след това трябва да се грижим и за тях, и след като мине определен период от време, те започват да се движат свободно. Затова съм толкова твърд да не се разделя Пакета“, добави още Бойко Борисов.
Премиерът Борисов подчерта още, че по време на работната сесия на Европейския съвет е настоял в рамките на този Европейски парламент и тази Комисия да се приеме Многогодишната финансова рамка. „Настоявах кохезията, общата селскостопанска политика да останат. Да направим бюджет, за да отговорим на конкуренцията в геостратегически план на ЕС“, заяви министър-председателят.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Москва опроверга твърденията на Киев за блокада на украинските пристанища в Азовско море

ТАСС: Москва опроверга твърденията на Киев за блокада на украинските пристанища в Азовско море

8 Декември 2018 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Москва. На брифинг в Москва първият заместник-началник на Бреговата охрана на служба "Гранична охрана" на Федералната служба за сигурност на Русия Алексей Волски отрече твърденията за блокиране от страна на Русия на Керченския проток за украинските кораби, предава TACC.
"От 1 април до 1 декември 2018 г. през Керченския проход са преминали 18 783 кораба. Преди преминаването на Керченския канал са проверени 2 052 плавателни съдове или само 12% от всички", каза Волски.
"От тях 1 183 (инспектирани кораби) превозват товари до руските пристанища в Азовско море и само 869 кораба, които пътуват към украинските пристанища. Тук е очевидно, така наречената морска блокада на украинските пристанища (в Азовско море) не съществува", подчерта той.
Министерството също така отбеляза спиралата на напрежението в Азовско море, което започна през август тази година.
"Увеличаването на напрежението в Азовско море започна през август тази година. Украински военни кораби започнаха да заплашват, че ако руски кораби се приближиха до тях на 4 километра, те щяха да открият огън по тях", каза Волски пред репортери.
Според него на 24 октомври катерите "Люби" и "Кременчуг" на Украинския флот са придружавали български кораб, който е тръгнал от Мариупол. "Това беше придружено със заплахи за руски кораби, заплахи, които звучаха във въздуха, артилерийските системи на украински кораби бяха насочени в посока на руски кораби, ние не се поддадохме на провокацията", каза Волски. "Без съмнение заплахите бяха насочени след строителството и пускането в експлоатация на Кримския мост", подчерта той.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Германският външен министър нарече ДРСМО „важен стълб на европейската сигурност“

ТАСС: Германският външен министър нарече ДРСМО „важен стълб на европейската сигурност“

4 Декември 2018 | 21:51 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Германският външен министър Хайко Маас смята, че Договорът за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО) е „важен стълб на европейската сигурност“. Той каза това във вторник след среща на външните министри на НАТО, на която Съединените щати и Алиансът изразиха своите искания към Русия, предава TACC
"ДРСМО е важен стълб на европейската архитектура за сигурност", заяви пресслужбата на германското министерство на външните работи, цитирайки министъра, "американците отново дадоха време на Русия, преди да отменят споразумението, а Русия трябва от своя страна да демонтира крилатите ракети, които нарушават споразумението и да докаже това. "
Според министъра "добре е, че партньорите от НАТО ясно изразиха своя ангажимент да запазят международната архитектура на разоръжаването и ефективния контрол върху въоръженията". "За нас това беше важно", каза Маас. "Контролът върху оръжията трябва по-често да бъде включван в дневния ред и е въпрос на живот и смърт за човечеството".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“:  Кремъл обяви главната тема на несъстоялата се среща Путин-Тръмп

„Известия“: Кремъл обяви главната тема на несъстоялата се среща Путин-Тръмп

3 Декември 2018 | 23:58 | Агенция "Фокус"
Москва. Прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков съобщи, че целта на срещата, която трябваше да се състои между лидерите на Руската федерация и Съединените щати Владимир Путин и Доналд Тръмп по време на годишния форум на Г20 в Аржентина, е била да се обсъди напускането на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват на действие (ДРСМД), пише в днешния си брой руският всекидневник „Известия“.
«С нетърпение очаквахме разговорът между Путин и Тръмп, тъй като те можеха да обсъдят процеса и да набележат някакви опорни точки за потенциален диалог по темата. За съжаление, както знаете, това не се случи », съобщил официалният говорител на Кремъл.
Той добавил, че в случай на напускане на американската страна, Русия ще бъде принудена да действа „за осигуряване на паритет“, тъй като това се оценява като „експанзия на НАТО“ покрай руската граница.
Украинската провокация може да доведе до срив на преговорите по ДРСМД.
«И така се връщаме с вас в чудесните 70-сет години. Това не е логично. Това е опасно.», казва накратко прессекретарят на руския държавен глава.
В Буенос Айрес между двамата президенти трябваше да се състои пълноформатна среща, но Тръмп в последния миг се отказа от нея, като използва за аргументи инцидента в Керченския проток. По време на срещата на „големите двайсет“, те са общували съвсем набързо и руският лидер е изложил на американския си колега своето мнение за конфликта в Черно море.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ИХА: Ердоган от Аржентина: В близко време ще освободим от кюрдско присъствие и източните райони на река Ефрат в Сирия

ИХА: Ердоган от Аржентина: В близко време ще освободим от кюрдско присъствие и източните райони на река Ефрат в Сирия

2 Декември 2018 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес/Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган направи важни изявления след края на срещата на високо равнище на Г 20 в Аржентина, предаде информационната агенция Ихляс хабер ажансъ (ИХА).
Акцентът му е върху ситуацията в Северна Сирия и по-специално относно източните райони на река Ефрат. „Подобно на западните райони (подразбира се операцията на турската армия „Щитът на Ефрат от м.г. - бел. на „Фокус” ), в съвсем скоро време ще освободим и източните райони на река Ефрат от окупацията и издевателствата на сепаратистката терористична организация (визират се Отрядите за народна самозащита (ОНС) на Партията на демократичното единство (ПДЕ) на сирийските кюрди – бел. на „Фокус”). … Категорично няма да позволим присъствието в Северна Сирия на нито една структура, представляваща заплаха за нашата страна и нашия район. … Ние очакваме откровен и открит подход от страна на нашите съюзници по този въпрос. Категорично сме против опасното разбиране, което прави разлика между терористичните организации (подразбира се преди всичко подхода на САЩ – бел. на „Фокус”)”, декларира Ердоган, цитиран от ИХА.

Превод и редакция: Георги ДимовОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп се готви да прекрати  формално действието на НАФТА

AFP: Доналд Тръмп се готви да прекрати формално действието на НАФТА

2 Декември 2018 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп се готви да прекрати формално действието на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), съобщи самият той на борда на президентския самолет на връщане от форума на лидерите на страните от Г-20 в Буенос Айрес.
Американският президент Доналд Тръмп заяви в събота, че скоро ще уведоми Конгреса, че планира да прекрати споразумението на НАФТА с Мексико и Канада за сметка на нова регионална търговска сделка. Това предвещава нов потенциален сблъсък на Капитолия.
Тръмп, пътуващ от срещата на върха на Г-20 в Аржентина, каза пред репортери на ВВС, че ще изпрати официално уведомление на Конгреса за "прекратяване" на НАФТА " в рамките на относително кратък период от време".
Това би довело до шестмесечен период на изчакване, преди САЩ да могат да напуснат пакта - през това време американските депутати ще бъдат помолени да одобрят новата сделка, подписана в петък със съседите на Америка.
Тръмп казва, че новият пакт, известен във Вашингтон като Споразумение между САЩ , Мексико и Канада (USMCA), ще помогне на американските работници, особено в автомобилната индустрия, и ще защити по-добре интелектуалната собственост, пишат от агенцията.
"Ние се отърваваме от НАФТА. Това е бедствие за Съединените щати", каза Тръмп, който настоя, че Северноамериканското споразумение за свободна търговия, в продължение на почти четвърт век, е убиец на американски работни места.
"Това ще бъде прекратено, така че Конгресът ще има избор между USMCA или търговските правила преди НАФТА, които работеха много добре", каза републиканския президент.
Подписването на USMCA беше победа за Тръмп, след месеци на напрегнати и трудни преговори с Отава и Мексико Сити, завършва агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Срещи и разговори на Владимир Путин по време на форума на Г-20 в Буенос Айрес

ТАСС: Срещи и разговори на Владимир Путин по време на форума на Г-20 в Буенос Айрес

2 Декември 2018 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Руският президент имаше наситена паралелна програма по време на форума на лидерите на страните от Г-20 в Буенос Айрес, пише TACC.
Руският президент Владимир Путин нарече заключителния документ на срещата "положителен резултат", въпреки че е "от общ характер". "Вярвам, че аржентинското председателство е направило всичко, за да гарантира, че този документ ще бъде подписан и одобрен от всички страни. Това е важно, защото очертава най-важните въпроси, с които се занимава Г-20 и показва посоката, в която трябва да вървим, за да решим поставените пред нас задачи ", каза той пред репортери.
Както отбеляза държавният глава, в хода на съгласуването на документа са възникнали въпроси по редица теми, включително миграционната криза и търговията.
Президентът на Руската федерация проведе серия от срещи с чуждестранни лидери в рамките на срещата на върха, като специално внимание беше обърнато от журналистите към преговорите, които не се състояха - с американския президент Доналд Тръмп. Президентът на САЩ отмени предвидените разговори непосредствено преди срещата на върха, обяснявайки решението с инцидента в Керченския проток. Путин на последната пресконференция изрази съжаление, че разговорът не беше проведен.
Времето, освободено след отмяната на преговорите с Тръмп, ръководителят на руската държава, започна разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който по-конкретно предложи на Путин да се организира една среща за ситуацията в сирийската провинция Идлиб. На срещата с японския премиер Шиндзо Абе страните се съсредоточиха върху въпроса за мирния договор.
Една от темите на срещите на руския лидер с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон беше инцидентът в Керченския проток. Същевременно, според прессекретаря на президента Дмитрий Песков, Путин е предоставил на своите събеседници подробни обяснения по този въпрос.
По време на разговорите с престолонаследника на Саудитска Арабия, Мохамед бин Салман Ал Сауд, в допълнение към регионалните въпроси, се разгледа и ситуацията на петролния пазар. Путин се срещна и с китайския президент Си Дзинпин.
В събота вечерта Путин проведе разговори със своя аржентински колега Маурисио Макри. По време на посещението на руския президент в южноамериканската република бяха подписани редица документи, включително споразумение за руско-аржентинското партньорство в областта на мирното използване на атомната енергия. Според Путин той също така се е съгласил с Макри за разширяване на сътрудничеството в борбата срещу трафика на наркотици и кибернетичните заплахи.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: САЩ обясниха за провалената среща между Тръмп и Путин

Интерфакс: САЩ обясниха за провалената среща между Тръмп и Путин

2 Декември 2018 | 06:34 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Съветникът по национална сигурност Джон Болтън съобщи, че е информирал помощникът на руският президент Юрий Ушаков за причините за отказа на Доналд Тръмп да се срещне с Владимир Путин в Буенос Айрес, съобщава Интерфакс.
„Вчера, Кремъл поиска разяснение за причините, заради които бе отменена срещата между лидерите на двете страни. Предадох на посланик Ушаков ясен сигнал от президента“, написа Болтън в социалната мрежа „Туитър“.
Както бе съобщено, срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин в Аржентина беше отменена в последният момент от американска страна.
Доналд Тръмп, заяви, че когато настъпи подходящото време ще се срещне с президента Владимир Путин.
„Както казах, за да бъда откровен, в светлината на случилото се с Украйна, нейните кораби и моряци, сега не е подходящо време за среща, но ще се срещна с него“, обяви американският президент в интервю за ВВС.
Тръмп добави: „Мисля, че имаме много добри взаимоотношения, мисля, че ще имаме отлични отношения с Русия, Китай и всички останали.Считам, че това е важно. Затова, ще се срещна с него в подходящото време.
Междувременно Владимир Путин заяви, че руската страна не поставя предварителни условия за среща с Доналд Тръмп.
„Ние не поставяме никакви предварителни условия, защото има много важни въпроси, които сме длъжни да обсъдим“, обясни Путин на пресконференция в Аржентина.

Превод и редакция:Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: Путин отказа да обсъжда въпросa за размяна на моряците с Украйна

Интерфакс: Путин отказа да обсъжда въпросa за размяна на моряците с Украйна

2 Декември 2018 | 01:21 | Агенция "Фокус"
Москва. „Въпросът за размяна на украинските моряци, задържани в резултат на Керченският инцидент, не стои на дневен ред докато тече разследването“, заяви руският президент Владимир Путин, съобщава Интерфакс.
„Досега въпроси за размяна не стоят, и украинската страна не е повдигала такива въпроси“, обясни Путин.
„Сега е твърде рано да говорим за това, в момента върви разследване, нужно ни е да потвърдим провокационния характер на действията от страна на украинските власти и да го отбележим всичко това в юридически документи“, продължи руският държавен глава.
Също така заяви: „Нужно ни е да получим пълните показания на моряците, всичко да оформим, и там всичко ще се види“.
Владимир Путин отбеляза, че Москва няма да въвежда ответни мерки спрямо Киев и никакви ограничения за гражданите на Украйна и върви по пътя на свободно пребиваване на територията на Русия.
„Не. Няма да въвеждаме никакви ограничения по отношение на гражданите от Украйна. Освен това, обратното, тръгваме по пътя на свободно пребиваване на украинските граждани на наша територия и либерализиране при получаването на руско гражданство, ако някой от тях желае“, съобщи Владимир Путин.

Превод и редакция:Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu agency: Среща между Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп в кулоарите на Г20

Anadolu agency: Среща между Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп в кулоарите на Г20

2 Декември 2018 | 00:58 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се срещна с американският президент Доналд Тръмп в Аржентина, съобщава турската Anadolu agency.
Срещата между двамата лидери, която се проведе при закрити врата продължи около 50 минути.
Това е вторият път, когато Ердоган и Тръмп се срещат в аржентинската столица, допълва агенцията.
В петък, преди специалната сесия, озаглавена „Справедливо и устойчиво бъдеще“, турският президент проведе кратък разговор с Тръмп.
В Буенос Айрес Ердоган се срещна с руският президент Владимир Путин, японският министър-председател Шиндзо Абе, британският премиер Тереза Мей и аржентинският президент Маурисио Макри.

Превод и редакция:Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: Путин разказа за срещата с Тръмп в рамките на Г20

Интерфакс: Путин разказа за срещата с Тръмп в рамките на Г20

1 Декември 2018 | 23:45 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Президентът на Руската федерация Владимир Путин съобщи, че е разговарял „на крак“ с президентът на САЩ Доналд Тръмп.
„Доналд Тръмп е човек с характер и много опит. Що се отнася до сривът на предварителните договорености за срещата, преди всичко искам да кажа, че инициативата идва от американска страна. След провалената среща в Париж, не желаех да развалям планирания работен график в рамките на мероприятията, свързани със 100-годишнината от краят на Първата Световна война, за да не създавам проблем на домакините“, обяви Путин на пресконференция по време на срещата на Г20.
„Пристигнахме в Буенос Айрес. Но видяхте, за съжаление, че се сблъскахме с тази провокация в Черно море. Поради тези съображения американската страна счете за целесъобразно срещата да не се проведе“, заяви Путин.
„Въпреки това, както всички общуват „на крак“, така и ние с президента Тръмп поговорихме накратко“, добави руският президент.
„Аз отговорих на неговите въпроси, свързани с инцидентът в Черно море. Той има своята позиция по въпросът и проблемът, аз – моята. Всеки остана на своето мнение. Във всеки случай го информирах за нашата гледна точка относно този инцидент“, заяви Владимир Путин. Той отбеляза, че Г20 спокойно реагирала на Керченският инцидент, който той отново нарече планирана провокация.
Президентът на Русия изрази надежда, че срещата с президентът на САЩ Доналд Тръмп рано или късно ще се състои.
„Надявам се, че тази среща все пак ще се състои, когато американската страна е готова за това“, заяви Путин на пресконференцията в Буенос Айрес.

Превод и редакция:Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА: Турция не е получавала искане за затваряне на Босфора за руски кораби

РИА: Турция не е получавала искане за затваряне на Босфора за руски кораби

1 Декември 2018 | 22:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. „Турция не е получавала от Украйна или когото и да било искане за затваряне на Босфора за руски кораби“, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, предава РИА Новости.
На 25 ноември три кораба на украинските военноморски сили нарушиха границата на Русия, навлизайки в териториалните води на Руската федерация. Те предприеха опасни маневри, след като не се подчиниха на изискванията на руските власти и бяха задържани. След инцидентът н Керченския пролив командващият военноморските сили на Украйна Игор Воронченко, заяви, че Киев възнамерява да се обърне към световната общност с искане Босфора да бъде затворен за руски кораби.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: Меркел обсъди с Доналд Тръмп инцидента в Керченския пролив

Интерфакс: Меркел обсъди с Доналд Тръмп инцидента в Керченския пролив

1 Декември 2018 | 20:39 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Канцлерът на Германия Ангела Меркел обсъди с президентът на САЩ Доналд Тръмп ситуацията в Керченският пролив, съобщи официалния представител на германското правителство Щефен Зайберт, предава Интерфакс.
„Канцлерът Меркел проведе консултации с президента на САЩ Доналд Тръмп по време на срещата на Г20 в Аржентина, сред обсъжданите теми е и руско-украинският конфликт в Керченския пролив“, написа Зайберт в социалната мрежа „Туитър“.
Зайберт отбеляза също, че политиците са обсъдили излизането на САЩ то Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и далечен обсег.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майкъл Помпео: Доналд Тръмп е готов да се срещне с руския президент след освобождаване на украинските моряци

Майкъл Помпео: Доналд Тръмп е готов да се срещне с руския президент след освобождаване на украинските моряци

1 Декември 2018 | 18:38 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп би искал да се срещне с руския президент Владимир Путин и това ще бъде възможно, след като Русия освободи украинските моряци, задържани по време на инцидента в Керченския пролив и върне задържаните корабите на Украйна. Това заяви държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео в интервю за CNN в събота.
На въпроса дали в бъдеще e възможна среща между Тръмп и Путин, Помпео каза, че това ще изисква спазване на редица условия. "Искаме моряците да се завърнат [в Украйна], искаме корабите да се върнат", каза държавният секретар на САЩ. "Ние съжаляваме за това (отмяната на срещата на президентите – бел. пр.), но за това е виновно поведението на руснаците в Керченския проток", заключи Помпео. В същото време той подчерта, че Тръмп би искал да се срещне с президента на Русия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Ердоган ще се срещне с Тръмп и с Путин в Аржентина

ДХА: Ердоган ще се срещне с Тръмп и с Путин в Аржентина

1 Декември 2018 | 15:26 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес/Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще проведе двустранни срещи с президентите на САЩ и на Русия по време на форума на Г-20 в Аржентина, предаде информационната агенция ДХА.
Стана известно, че тази вечер в 20.20 часа Ердоган ще разговаря за втори път с американския президент Доналд Тръмп. След този разговор Ердоган ще има срещи с президента на Русия Владимир Путин, като и с премиерите на Япония и на Великобритания, посочва още ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Кирчо Киров: Умерената българска позиция на балансьор в кризисните отношения Украйна-Русия е правилна – не можем да си позволим да заемаме страна

Ген. Кирчо Киров: Умерената българска позиция на балансьор в кризисните отношения Украйна-Русия е правилна – не можем да си позволим да заемаме страна

1 Декември 2018 | 15:17 | Агенция "Фокус"
София. Умерената българска позиция на балансьор в кризисните отношения Украйна-Русия е правилна – не можем да си позволим да заемаме страна. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба в периода 2002-2012 г. Според него България няма капацитета да влияе върху глобалните политически, икономически и военни процеси, които се развиват в близкия черноморски регион. Ген. Кирчо Киров коментира още, че според него конфликтът Русия-Украйна е преднамерено планиран в навечерието на срещата на Г-20, и то съгласувано с големите сили в ЕС и НАТО, включително САЩ. „Проблемът за вината, жертвите и агресорите по тази ос е твърде комплексен и в никакъв случай не би могъл да бъде интерпретиран еднозначно. Факт е, че Русия в лицето на Владимир Путин бе посрещната с по-голяма хладина, ако мога така да се изразя, на срещата на Г-20, но е факт също така, че като изключим отменената от американския лидер Доналд Тръмп по един странен за нормалните хора начин среща, руският държавен глава практически реализира максимално своята програма за срещи с други лидери на срещата на Г-20. Така че трудно може да се направи еднозначният извод, че Русия е изцяло изолирана и посрещната враждебно. Следва да се има предвид също и твърде въздържаната реакция на Европейския съюз и преди всичко европейските лидери по отношение действията на Украйна“, коментира ген. Кирчо Киров. Според него кампанията за изолиране и сатанизиране на Русия и нейния едноличен ръководител – президента Владимир Путин на запад от руските граници продължава и тепърва се очакват нови провокации. Въпреки опитите за разместване на световното статукво на срещата на Г-20, няма да има сериозни последици от нея, прогнозира той. Най-сериозният резултат може да е двустранна основа в отношенията между САЩ и Китай, уточни ген. Киров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Националният превозвач „България Ер“ преустановява полетите си от и до Одеса заради обявеното военно положение в Украйна

Националният превозвач „България Ер“ преустановява полетите си от и до Одеса заради обявеното военно положение в Украйна

1 Декември 2018 | 12:44 | Агенция "Фокус"
София. Заради обявеното военно положение в Украйна, препоръките на Министерството на външните работи (МВнР) и с оглед на сигурността на пътниците, националният превозвач „България Ер“ преустановява полетите си между София и Одеса до 16 декември 2018 г. включително, става ясно от съобщение на сайта на „България Ер“.
В зависимост от нормализирането обстановката в Украйна ще се определи дали планираните полети след 16 декември ще могат да бъдат изпълнявани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Европейският парламент предлага преустановяване на Споразумението за партньорство и сътрудничество с Русия

ТАСС: Европейският парламент предлага преустановяване на Споразумението за партньорство и сътрудничество с Русия

1 Декември 2018 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският парламент предлага да бъде преустановено действието на Споразумението за партньорство и сътрудничество с Русия и да се премине към обем на сътрудничество "само по теми, които са от" взаимен интерес ", като същевременно признава, че" Русия ще остане един от ключовите партньори на ЕС в обозримо бъдеще ". Това се посочва в доклада на Европейския парламент за отношенията с Русия, публикуван в петък, който ще бъде гласуван през март 2019 г., предава TACC.
"Отношенията между Русия и ЕС трябва да бъдат преформулирани и трябва да продължат само в области, които са необходими и от взаимен интерес, за да се гарантира сигурността и мирният европейски ред", се казва в документа. В същото време той изброява всички обвинения, които до този момент са известни срещу Русия.
В същия документ Европейският парламент признава, че "Русия и ЕС ще останат ключови партньори в обозримото бъдеще, но проектът „Северен Поток-2“ увеличава зависимостта на ЕС от руския газ и застрашава единния енергиен пазар на ЕС".
През 1998 г. беше подписано Споразумението за партньорство и сътрудничество, припомня агенцията. През 2007 г. започнаха преговори за ново споразумение, тъй като дори и тогава икономическите отношения между Русия и Европейския съюз, според руския постоянен представител на ЕС Владимир Чижов, "отдавна са изпреварили този документ". Преговорите по това споразумение бяха прекъсвани четири пъти по инициатива на Европейския съюз: през 2008 г. в резултат на кризата с Русия, забраняваща доставките на замърсено полско месо на своя пазар, след операцията на Русия срещу Грузия, шест месеца по-късно, след размразяването, те всъщност спряха преди присъединяването на Русия към СТО и последният път, когато бяха прекратени от ЕС през 2014 г. след присъединяването на Крим към Русия. По този начин настоящото споразумение за партньорство и сътрудничество е действало в продължение на 20 години и въпреки кризата обемът на търговията между Русия и ЕС започва да расте отново след спада в периода 2014-2015 г. от 2016 г.
Освен това Европейският парламент предложи Европейската комисия да обмисли изграждането на финансова подкрепа за активисти на гражданското общество, независими медии, разследващи журналисти и неправителствени организации в Русия.
"Европейският парламент настоява Европейската комисия да предвиди по-амбициозно финансиране за гражданското общество в Русия чрез съществуващите финансови инструменти на ЕС в областта на външната политика", се посочва в документа. "Европейският парламент подчертава необходимостта от продължителна финансова подкрепа за активисти на гражданското общество, независими медии, разследващи журналисти и неправителствени организации. Този призив бе направен по време на интензивна дискусия в институциите на ЕС и между страните на Общността относно параметрите на следващия седемгодишен бюджетен план на ЕС за периода 2021-2027 г., в който бюджетните приходи значително ще намалеят, особено в резултат от излизането на Обединеното кралство.
Европейският парламент призовава също така за всестранно разширяване на контактите между хората, по-специално чрез активното използване на програмата на ЕС за обмен на студенти "Еразмус Мундус", като подчерта, че ЕС може да предложи на Русия най-широките възможности "за студентска мобилност" сред останалите си партньори.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Петър Курумбашев: Не е редно България да се явява като някакъв арбитър в разговора между Украйна и Русия

Евродепутатът Петър Курумбашев: Не е редно България да се явява като някакъв арбитър в разговора между Украйна и Русия

1 Декември 2018 | 11:28 | Агенция "Фокус"
София. Не е редно България да се явява като някакъв арбитър в разговора между Украйна и Русия. Това каза евродепутатът Петър Курумбашев, член на Групата на социалистите и демократите в ЕП, в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.
„С оглед на големината на България и общото ни минало както с Украйна, така и с Русия не е редно ние да се явяваме като някакъв арбитър в този разговор, тъй като очевидно нашето бъдеще е да поддържаме много добри отношения както с Украйна така и с Русия“, заяви евродепутатът. По думите му за нас не е добре допълнително да се милитаризира Черно море. „За нас е по-добре то да бъде обект на повече търговски връзки и повече туризъм, а не повече военни действия, затова се надявам този конфликт да отшуми“, каза още Курумбашев.
Той коментира, че напрежението между Украйна и Русия не е предизвикало особени движения тази седмица в Европейския парламент. „Имаше декларация от председателя на ЕП. Едно е да има декларация от председателя, друго е да има декларация от ЕП - нямаше такава декларация. Видях, че група мои колеги, които са дежурни абонати с антируски настроения, тръгнаха да организират една подписка, но тя като че ли не беше много масова“, посочи евродепутатът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Владимир Путин е разговарял кратко с Ангела Меркел в Буенос Айрес

РИА Новости: Владимир Путин е разговарял кратко с Ангела Меркел в Буенос Айрес

1 Декември 2018 | 10:08 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Руският президент Владимир Путин е разговарял кратко с германския канцлер Ангела Меркел в рамките на срещата на високо равнище на Г-20 в Аржентина, съобщи кореспондентът на РИА Новости.
Лидерите проведоха разговор по време на церемонията по фотографиране в театъра "Колон" преди представянето на ръководителите на Г-20.
Меркел пристигна в Буенос Айрес със закъснение след като самолетът й се повреди на път за аржентинската столица и тя успя да пристигне в петък само за тържествена вечеря в театъра.
Руският президент вече се срещна с френския лидер Еманюел Макрон и проведе тристранна среща с китайския президент Си Дзинпин и индийския премиер Нарендра Моди. Освен това Путин говори на среща на държавните глави на страните от БРИКС и за кратко разговаря с италианския премиер Джузепе Конте.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

KP.RU (Русия): Г 20: Индийският премиер оцени високо срещата си с Путин и Си Дзинпин

KP.RU (Русия): Г 20: Индийският премиер оцени високо срещата си с Путин и Си Дзинпин

1 Декември 2018 | 07:58 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. KP.RU (Русия): Премиерът на Индия Нарендра Моди оцени високо срещата си с президентите на РФ и на Китай Владимир Путин и Си Дзинпин, която се състоя в първия ден на форума на Г20 в Буенос Айрес, съобщава руският вестник KP.RU (Комсомольская правда – бел. ред.). По думите му на тристранните разговори във формат РИК (Русия-Индия-Китай) са обсъдени широк кръг въпроси.
«Отлична среща.“, написа на страницата си във Фейсбук индийският правителствен глава. Стана известно също така, че той поддържа предолжението на Путин редовно да се провеждат подобни тристранни разговори в рамките на големи международни форуми.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BALKANS.KP.RU(Русия): Песков разказа за писмото на бившия адвокат на Тръмп до Кремъл

BALKANS.KP.RU(Русия): Песков разказа за писмото на бившия адвокат на Тръмп до Кремъл

1 Декември 2018 | 04:37 | Агенция "Фокус"
Москва. Пресекретарят на президента на РФ Дмитрий Песков потвърди, че Майкъл Коен, бившият адвокат на американския лидер Доналд Тръмп, наистина се е обръщал към администрацията на Кремъл с молба за съдействие да се строи небостъргач Trump Tower в Москва, пише в броя си руският вестник BALKANS.KP.RU(„Комсомольская правда на Балканах“).
Според Песков няма нищо удивително в това, след като адресът на неговата електронна поща е посочен в открити източници и всяка седмица той получава десетки различни съобщения. «Действително това е така и аз ще обясня защо: моят адрес е обявен за публичен достъп. Всяка седмица получаваме десетки обръщения от желаещи нещо да построят, да подобрят отношенията си, просто от граждани, което е най-важното», казва представителят на Кремъл.
По думите му сътрудници на руската президентска администрация са се свързали с Коен, обяснили му, че Кремъл не се занимава със строителство и го насочили към Петербургския международен икономически форум, след което не са имали връзка с него.
За идеята си да строи небостъргач Trump Tower и в Москва самият Доналд Тръмп говори още в 2013 година. Все пак проектът не се осъществява, а бизнесменът става президент на Съединените щати. Междувременно историята внезапно попада в ръцете на медиите.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Путин печели от Тръмп огромен апартамент в Москва за над 50 млн. долара

The Times: Путин печели от Тръмп огромен апартамент в Москва за над 50 млн. долара

1 Декември 2018 | 02:56 | Агенция "Фокус"
Москва/Лондон/Вашингтон. На миналогодишната среща в Хамбург Тръмп и Путин се срещнаха и разговаряха „на четири очи“. В Аржентина това няма да се случи, пише The Times.
В петък президентът Тръмп обяви, че той самият се „оглежда много внимателно“ за процъфтяващия бизнес с имоти в Русия. Твърди се, че неговата компания е решила да предложи на президента Путин огромен апартамент в Москва за 50 млн. щатски долара.
Държавните медии в Русия свързват неочакваното решение на Тръмп да отмени предварително планираната среща с руския лидер в Буенос Айрес с новите обвинения за връзките му с Кремъл по време на президентската изборна кампания от 2016 година.
Бившият личен адвокат на днешния американски президент Майкъл Коен, заяви през седмицата, че е разговарял с Дмитирй Песков, говорителят на г-н Путин, за предложение да се строи в Москва небостъргач, който да се казва Trump Tower. Той дори е дал няколко детайла от проекта на компанията на американския президент.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Тръмп и Мей искат от Русия невъзможното

„Взгляд“: Тръмп и Мей искат от Русия невъзможното

1 Декември 2018 | 02:38 | Агенция "Фокус"
Москва. С цената на две дузини сови моряци, съзнателно изпратени в руски плен, Киев постигна временен успех, пише вестник „Взгляд“. Успя и да провали важната среща между Тръмп и Путин. Лидерите на САЩ и Великобритания поискаха от Русия да върне на Киев задържаните моряци. И все пак има ли вероятност Москва да изпълни ултиматума на западните лидери?
Ултиматумът на Тръмп бе подхванат в хор от горната Камара на американския парламент и британския премиер Тереза Мей.
Ръководителят на британското правителство със самото си пристигане в Буенос Айрес за срещата на Г20 заяви, че ще настоява за допълнителни картелни мерки срещу Москва по повод керченския инцидент. Мей поиска „корабите и моряците да бъдат освободени и да се намали напрежението ».
По-рано Сенатът на САЩ единодушно гласува да приеме резолюция за инцидента, като определи действията на Русия „провокационни“. По думите на един от авторите на резолюцията, сенаторът републиканец от щата Уисконсин Рон Джонсън в документа се съдържа „призив за незабавно връщане на корабите и освобождаване на задържаните“.
В последния миг Тръмп отмени и срещата си с Путин по време на срещата в Аржентина със същия аргумент, но в Туитър поясни “С нетърпение очаквам срещата си с него веднага след като тази ситуация намери своето решение!“
Директорът на Киевския Център за политически изследвания и конфликтология Михаил Погребинский предполага, че ситуацията около Керченския проток бе употребена от Тръмп като повод да отмени срещата си с Путин, но не тя е основната причина. Експертът не смята, че с неочакваното си решението Тръмп ще помогне на играта на Петро Порошенко.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Г20: Мей настоя саудитите да разкрият убиеца на Хашоги

Reuters: Г20: Мей настоя саудитите да разкрият убиеца на Хашоги

1 Декември 2018 | 02:09 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Британският премиер Тереза Мей е настояла пред престолонаследника на Саудитска Арабия Мохаммед бин Салман страната да поеме отговорността си и да разкрие убиеца на журналиста Джамал Хашоги, съобщава агенция Reuters. В петък от преслужбата й са съобщили, че тя го е посъветвала да предприеме мерки за да не се повтарят подобни инциденти в бъдеще.
Срещата на Г20 в Аржентина е първото международно събитие, в което участва и арабският престолонаследник след смъртта на журналиста. Убийството му сложи петно върху отношенията на Саудитска Арабия със Запада и върху имиджа на самия принц.
“Премиерът акцентира колко е важно да се отчете колко е важно да се поеме отговорност от онези, които са виновни за смъртта на журналиста, критик на сегашния режим в Рияд. Саудитска Арабия трябва да предприеме действия, за да й повярват, че подобни неприятни инциденти повече няма да се случват.”, са обявили от офиса на Тереза Мей преди срещата й с принц Мохаммед.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Буенос Айрес блокиран за срещата на Г20

Reuters: Буенос Айрес блокиран за срещата на Г20

1 Декември 2018 | 01:46 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Хиляди демонстранти излязоха в петък на протест срещу икономическите политики на Г20, докато водещите индустриални държави откриваха своята редовна годишна среща в аржентинската столица, съобщава Reuters.
Очаква се основна тема в двудневната среща да е търговската война между САЩ и Китай. Протестиращите обаче не успяха да се доближат до държавните глави на САЩ, Русия, Китай и другите световни сили. Полицията, гранични патрули и крайбрежна охрана бяха организирали кордон в район от 12 кв. километра около мястото на събитието в Буенос Айрес. Заради събитието целият трафик беше спрян.
Градът беше почти напълно блокиран заради протестният поход, който се организира от коалиция между профсъюзите и групи за човешки права. „Против политиките на Г20 сме, защото те разделят света. В Аржентина и навсякъде на планетата има недостиг на образование, работа и храна, заради политиките, които те обсъждат там“, смята Патрисия Силвино, 54-годишна работничка, участваща в протеста.
Наистина срещата се провежда в труден за самата Аржентина момент. Инфлацията е достигнала 40 процента.
Президентът Маурицио Макри, който е известен като привърженик на свободния пазар, бе избран през 2015 година с надеждата, че ще избави икономиката от продължителния търговски и валутен контрол. В момента неговият рейтинг пада едновременно с песото и покупателната способност на средностатистическия аржентинец.
Общественият транспорт е спрян, а петък е бил обявен като национален празник на банките и дясноцентристкото правителство е очаквало, че столичани ще напуснат града за уикенда.
По официални данни 25 000 полицаи са ангажирани да осигуряват реда.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: БРИКС остро критикува протекционизма

Reuters: БРИКС остро критикува протекционизма

1 Декември 2018 | 01:19 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Китайският президент Си Дзинпин и лидерите на водещите развиващи се икономики остро са разкритикували протекционизма в петък, първият ден от срещата на Г20 в Аржентина, съобщава Reuters.
Първата сесия е била помрачена от заплахата, отправена от американския президент Доналд Тръмп, да увеличи митата за китайските стоки.
Експертите оценяват тазгодишната среща на върха в аржентинската столица като важна проверка за групата на 20-те индустриализирани държави. За първи път те се събраха през 2008 година. Тогава целта им беше да спасят глобалната икономика от най-тежката финансова криза, пред която се изправяше светът за седемдесет години.
Държавите от Г20 представляват две трети от населението на света. С възхода на национализма в много страни, те трябваше да решават въпроси, свързани със способността на групировката да управлява напреженията, възникващи в търговските им отношения, които подкопават глобалните пазари.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Г 20: Путин и Тръмп само са разменили поздрави

ТАСС: Г 20: Путин и Тръмп само са разменили поздрави

1 Декември 2018 | 00:52 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп само са разменили поздрави през първия ден на срещата на Г20 в Буенос Айрес. За това ТАСС е информирана от прессекретаря на руския държавен глава Дмитрий Песков в отговор на журналистически въпрос дали двамата са имали време да разменят няколко думи.
Помощникът на руския президент Юрий Ушаков е казал, че „Двамата само се поздравиха“, без да уточнява дали са се ръкували и в какъв точно момент двамата лидери са разменили приветствия.
По време на първата работна сесия на форума двамата не са общували в присъствието на журналисти. Дори на церемонията по официалното фотографиране, когато лидерите обикновено се поздравяват един друг и разговарят за малко, Тръмп и Путин не са си казали и една дума.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet Daily News: Г20: Тръмп е отказал формална среща с Ердоган

Hurriyet Daily News: Г20: Тръмп е отказал формална среща с Ердоган

1 Декември 2018 | 00:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е отказал предварително уговорената формална среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава турският всекидневник Hurriyet Daily News в електронното си издание.
Двамата ще имат неформални разговори по време на двудневната среща на върху на Г20, която започна в петък, 30 ноември, в аржентинската столица Буенос Айрес.
Информацията е съобщена на медиите от говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия предлага Г 20 да създаде работна група за нови правила в търговията

ТАСС: Русия предлага Г 20 да създаде работна група за нови правила в търговията

30 Ноември 2018 | 22:10 | Агенция "Фокус"
Москва/Буенос Айрес. Г20 трябва да създаде специална група, която да разработи нови правила за глобална търговия, това е предложение на руския министър на икономическото развитие Максим Орешкин в първия ден на форума в Буенос Айрес, информира ТАСС.
"Според нас именно „Двайсетте“ трябва да създадат тази работна група, където заедно да изработят нови правила за глобалната търговия ", е изразил руската позиция Орешкин и е припомнил, че Г20 не определя правилата на Световната търговска организация (СТО), но може да обсъди пътищата, по които тази организация да се промени. Той е обърнал специално внимание на неефективните механизми за разрешаване на спорове в СТО.
По думите му страните от БРИКС са единни, че трябва да се прекратят всякакви едностранни мерки, които се прилагат в световната търговия в последните години. В рамките на тазгодишната среща на Г20 държавите, членуващи в БРИКС, ще предложат модели за модернизация на онези инструменти, които вече се използват в търговията и по-специално СТО, която „остава единствената площадка, където се създават световните правила за глобална търговия. Затова и всяко едностранно действие влияе негативно на развитието на цялата ситуация, на обстановката в света и трябва да бъдат отменени“, се е аргументирал руският икономически министър, като е пояснил, че тази позиция в значителна степен е разработена съвместно от Русия и Китай и като цяло изразява общата позиция и на другите страни, членки в БРИКС, но няма гаранции, че предложенията им ще влязат в заключителното комюнике на срещата на Г20.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Путин и Макрон обсъдиха ситуацията в Украйна и в Сирия

ТАСС: Путин и Макрон обсъдиха ситуацията в Украйна и в Сирия

30 Ноември 2018 | 21:10 | Агенция "Фокус"
Москва/Буенос Айрес. Президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон обсъдиха ситуацията в Украйна и в Сирия в разговор „на четири очи“ по време на започналата среща на върха на Г20 в Буенос Айрес, съобщава ТАСС.
Френският лидер специално е изтъкнал промените, настъпили в Сирия след „полезната среща в Истанбул“, като не пропуснал да спомене, че „естествено има какво още да обсъждаме и за какво заедно да поработим“ . За Украйна френският президент е отбелязал, че желае да разговаря с Путин за изпълнение на Минските споразумения, особено като се вземат под внимание последните събития в тази страна. Той е заинтересован от диалог с Москва за киберсигурността и за общото равнище на архитектурата на сигурност в Европа.
На свой ред руският държавен глава изразил топли чувства за възможността двамата да говорят насаме, припомнил участието си в честванията, които Париж организира на 11 ноември по повод 100 години от края на Първата световна война и предложил да насочат разговора към двустранните отношения между Франция и Русия, като специално подчертал, че „през миналата година стокооборотът е нараснал с 16,5 процента, а и в 2018-та той отбелязва същото темпо ".

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангел Найденов: Реална война в резултат от конфликта между Русия и Украйна няма да има, но пропаганда и политика ще има в изобилие

Ангел Найденов: Реална война в резултат от конфликта между Русия и Украйна няма да има, но пропаганда и политика ще има в изобилие

30 Ноември 2018 | 20:10 | Агенция "Фокус"
София. Реална война в резултат от конфликта между Русия и Украйна няма да има, но пропаганда и политика ще има в изобилие. Това прогнозира за вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ Ангел Найденов, председател на Центъра за изследване на отбраната и сигурността и бивш министър на отбраната, във връзка със задържането на три украински военни кораба и техните екипажи в неделя – първият пряк сблъсък между военни на двете страни от 2014 година насам. За Украйна случилото се е агресия от руска страна с недопустимо и неприемливо използване на сила, докато за Руската Федерация влизането на украинските кораби на в Керченския проток е нарушаване на границата, обясни Ангел Найденов. Според него ескалацията на напрежението и евентуални бойни действия биха били сериозна заплаха не само за България, но и за всички черноморски държави. „Случилото се едва ли ще бъде повод за широкомащабни военни действия, каквито опасения демонстрират украинските власти с въведеното военно положение. Това обаче не може да се възприеме и просто като обикновен граничен инцидент, както го определи руският президент Владимир Путин. Не виждам непосредствена военна опасност за страната ни, но рискове за сигурността – да. Икономическите ни интереси биха били застрашени, включително от гледна точка на ритмичност на доставките на газ, корабоплаване и транспортиране на стоки и суровини. Под заплаха биха били корабите и екипажите в една подобна ситуация, а може да се проявят рискове и по отношение на инвестициите, развитието и стабилността на региона“, коментира Ангел Найденов. Той добави, че писъствието на военни кораби в черноморския регион е предпоставка за непосредствен сблъсък между НАТО и Руската федерация и напрежение в глобален мащаб. Според него само освобождаването на задържаните кораби и военнослужещи би било предпоставка за установяване на диалог и успокояване на напрежението. Ангел Найденов прогнозира, че няма да има напълно блокиране на достъпа до украински териториални води и пристанища.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Путин и Тръмп не успяха да си стиснат ръцете на срещата на Г-20

ТАСС: Путин и Тръмп не успяха да си стиснат ръцете на срещата на Г-20

30 Ноември 2018 | 19:28 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Форматът на церемонията за официалната снимка на държавните и правителствените лидери на страните от Г-20, а също и поканените на форума в Буенос Айрес ръководители на международни организации, не е позволил на президентите на Руската федерация и САЩ – Владимир Путин и Доналд Тръмп – да си разменят по някоя дума или дори да си стиснат ръцете, предава TACC.
Лидерите са се отправили към специално подготвен подиум и са заели мястото си. Тъй като организаторите са получили местата от двете страни на Путин и Тръмп, двамата дори не са се ръкували. След приключването на фотосесията всички участници в срещата са влезли бързо в залата за срещи и не са имали време да говорят по пътя към нея.
На церемонията по заснемането на официалните снимки Тръмп е имал възможност да говори накратко с френския президент Еманюел Макрон и с японския премиер Шинцо Абе, а в заседателната зала е говорил с британския премиер Тереза Май.
Според журналисти от пресцентъра на Белия дом на церемонията по заснемането до Тръмп са стояли Макрон и Абе, а френският президент е говорил с американския лидер, като е поставил ръка на гърба му. Тръмп е провел приятелски разговор с Абе, който е бил наблизо.
В заседателната зала президентите на Руската федерация и САЩ са седнали на кръгла маса през няколко стола един от друг. Тръмп е заел мястото си до министър-председателя на Великобритания и е разговарял с нея известно време. Путин е поздравил „топло“ седящия до него, престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Докато другите гости са седели, те са продължили да водят оживен разговор.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Белият дом: Не се планира никаква среща „на крак“ между Тръмп и Путин

Белият дом: Не се планира никаква среща „на крак“ между Тръмп и Путин

30 Ноември 2018 | 18:40 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Официален представител на Белия дом от състава на американската делегация на форума на върха на Г-20 в Буенос Айрес увери, че между президентите на САЩ и Руската федерация - Доналд Тръмп и Владимир Путин – не се планира никаква среща „на крак“, предава TACC.
По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Владимир Путин и американският президент все пак ще проведат среща в кулоарите на тридневния форум на върха в аржентинската столица Буенос Айрес, но тя ще бъде „на крак“. „На крак, разбира се, всички участници ще се засичат така“, уточни Песков.
Тръмп отмени планираните си преговори с Путин, след като се запозна с доклад за инцидента в Керченския пролив. При това броени минути преди обявяването му, Тръмп увери репортерите пред Белия дом, че форумът в Буенос Айрес е „много подходящ момент“ за среща с държавния глава на Руската федерация. „Вероятно ще се срещна с Владимир Путин. Не сме отменяли тази среща. Мислех си за това, но не сме го направили. Мисля, че е много подходящо време да я проведем", заяви Тръмп пред репортери в Белия дом.
Кремъл посрещна „със съжаление“ решението от американска страна да се отмени срещата между двамата президенти. Говорителят на руския лидер – Дмитрий Песков, увери, че както и преди, Путин остава готов за нови контакти със своя американски колега. Вътрешнополитическата ситуация в САЩ е основната причина за решението на президента Доналд Тръмп да отмени срещата с руския му колега Владимир Путин, която трябваше да се състои в кулоарите на форума на върха на Г-20 в аржентинската столица Буенос Айрес, подчерта на свой ред говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова.


Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: В Буенос Айрес започна срещата на Г-20

FAZ: В Буенос Айрес започна срещата на Г-20

30 Ноември 2018 | 17:27 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. В аржентинската столица Буенос Айрес бе даден официален старт на юбилейната 10-та среща на държавните и правителствени лидери на страните от Г-20, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Първите неофициални разговори бяха между руския президент Владимир Путин и саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман. Очаква се канцлерът на ФРГ Ангела Меркел и германската делегация да пристигнат в Буенос Айрес до вечерните часове на деня.
Меркел ще се присъедини към световните лидери едва за официалната вечеря след първия ден на дискусии заради технически проблем с правителствения самолет „Конрад Аденауер“, забавил пътуването й. Наложи се Меркел да нощува в Бон след принудително приземяване на машината. В сутрешните часове на деня тя се качи на редовен полет от испанската столица Мадрид за Буенос Айрес.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: Украйна ограничи достъпа в страната и за руски граждани от женски пол

Интерфакс: Украйна ограничи достъпа в страната и за руски граждани от женски пол

30 Ноември 2018 | 17:03 | Агенция "Фокус"
Киев. Украйна ограничи достъпа в страната и за руски граждани от женски пол, предава Интерфакс.
Източник на агенцията разкрива, че на киевското летище „Бориспол“ отказват да пропуснат в страната граждани на Руската федерация, при това не само на мъже, но и на жени. „Граничните служители изискват от жените да представят заверена справка от банка като доказателство, че разполагат с достатъчно средства за пребиваване в страната. При отсъствието на документ се отказва влизане в страната“, поясни източникът на руската медия.
Много от пристигащите пасажери с руско гражданство са привиквани за разпит един по един в стая, разположена близо до кабинките за паспортна проверка.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Тръмп и Путин ще проведат среща „на крак“

РИА Новости: Тръмп и Путин ще проведат среща „на крак“

30 Ноември 2018 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин и американският президент Доналд Тръмп все пак ще проведат среща в кулоарите на тридневния форум на върха в аржентинската столица Буенос Айрес, но тя ще бъде „на крак“, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред информационната агенция РИА Новости.
„На крак, разбира се, всички участници ще се засичат така“, уточни Песков.
Тръмп отмени планираните си преговори с Путин, след като се запозна с доклад за инцидента в Керченския пролив. При това броени минути преди обявяването му, Тръмп увери репортерите пред Белия дом, че форумът в Буенос Айрес е „много подходящ момент“ за среща с държавния глава на Руската федерация. „Вероятно ще се срещна с Владимир Путин. Не сме отменяли тази среща. Мислех си за това, но не сме го направили. Мисля, че е много подходящо време да я проведем", заяви Тръмп пред репортери в Белия дом.
Кремъл посрещна „със съжаление“ решението от американска страна да се отмени срещата между двамата президенти. Говорителят на руския лидер – Дмитрий Песков, увери, че както и преди, Путин остава готов за нови контакти със своя американски колега. Вътрешнополитическата ситуация в САЩ е основната причина за решението на президента Доналд Тръмп да отмени срещата с руския му колега Владимир Путин, която трябваше да се състои в кулоарите на форума на върха на Г-20 в аржентинската столица Буенос Айрес, подчерта на свой ред говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Владимир Путин осъди „порочните" санкции и протекционизма

AFP: Владимир Путин осъди „порочните" санкции и протекционизма

30 Ноември 2018 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин осъди „порочното" използване на санкциите и търговския протекционизъм, предава AFP с коментара, че изявлението на лидера на Кремъл може да се приеме като прикрита атака срещу американския президент Доналд Тръмп.
„Порочната практика за връщане към незаконни, едностранни санкции и протекционистки мерки се разпространява, като обхваща Хартата на ООН, правилата на СТО и международно признатите правни норми", заяви Путин пред лидерите на страните от Г-20, които се събраха на тридневна среща в аржентинската столица Буенос Айрес.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Страните от Г-7 призоваха Русия да освободи задържаните украински моряци

ТАСС: Страните от Г-7 призоваха Русия да освободи задържаните украински моряци

30 Ноември 2018 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Москва. Министрите на външните работи на страните от Г-7 призоваха Москва да освободи украинските моряци, арестувани за незаконно пресичане на руската граница в района на Керч. Това се казва в разпространено комюнике от първите дипломати на страните от формата, предава TACC.
„Призоваваме към сдържаност, към длъжното уважение на международното право и предотвратяване на всяка по-нататъшна ескалация. Призоваваме Русия да освободи задържаните екипи и плавателни съдове, и да се въздържа от създаването на препятствия за законното им преминаване през Керченския проток", се казва в документа.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Корреспондент“ (Украйна): Защо Турция няма да затвори Босфора за руските кораба

„Корреспондент“ (Украйна): Защо Турция няма да затвори Босфора за руските кораба

30 Ноември 2018 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Киев. Турция няма да затвори Босфора за руски кораби, не само защото подобен ход няма да бъде изгоден, но и защото Украйна няма какво да предложи на Анкара в замяна, признава Илия Куса в статия за електронното издание на киевския ежедневник „Корреспондент“.
„Какво може да даде Украйна на Турция, за да реши само за миг да разтрогне своя съюз с Русия, който възстановява повече от две години?“, е реторичният въпрос на автора към читателите.
Турция действа въз основа на интересите си, а съюзът с Руската федерация в момента е начин за Анкара да реализира своите интереси едновременно в няколко посоки - от ядрената енергетика и развитието на хидравличните структури, до кюрдския въпрос и конфронтацията със САЩ.
„В кой от тези проекти Украйна може да замени Руската федерация или да предложи нещо в замяна? Въпросът е реторичен. Така че всички тези призиви, без конкретизиране и стратегия, може да се разглеждат само като глупости и пиар кампания, насочени към вътрешна аудитория в страната“, е заключението на Куса.
„Такива силни изявления, лишени от съдържание, както и от цялото ни семантично пространство, само вредят и допълнително укрепват в умовете на хората илюзията за паралелна реалност, в която съществува Украйна“, предупреждава авторът.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ, Канада и Мексико замениха НАФТА с ново търговско споразумение

AFP: САЩ, Канада и Мексико замениха НАФТА с ново търговско споразумение

30 Ноември 2018 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Лидерите на САЩ, Канада и Мексико подписаха ново търговско споразумение, което заменя Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), влязло в сила от януари 1994 г., и което бе в основата на търговския блок в Северна Америка, предава AFP.
„Това е образцово споразумение, което промени завинаги търговския пейзаж", увери Тръмп на церемонията по подписването на документа, която се съсоя в Буенос Айрес в кулоарите на срещата на високо равнище между лидерите на страните от Г-20.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Туск: Уверен съм, че ЕС ще продължи санкциите срещу Русия през декември

Доналд Туск: Уверен съм, че ЕС ще продължи санкциите срещу Русия през декември

30 Ноември 2018 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Европейският съюз отново ще продължи икономическите санкции срещу Русия, чиито срок на действие изтича през януари. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в рамките на пресконференция в аржентинската столица Буенос Айрес, където започна тридневната среща на върха на страните от Г-20, предава TACC.
„Европа е единна е подкрепата за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Ето защо съм уверен, че през декември ЕС ще продължи санкциите срещу Русия“, подчерта полският политик.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Суматоха на старта на Г-20 в Буенос Айрес (ОБЗОР)

Суматоха на старта на Г-20 в Буенос Айрес (ОБЗОР)

30 Ноември 2018 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Държавните и правителствените ръководители на основните икономически сили в света се събират в аржентинската столица Буенос Айрес за юбилейната, десета среща на страните от Г-20. Началото й обаче бе белязано от суматоха, предизвикана от изненадващото решение на. „урагана Тръмп“ да отмени планираните си преговори с лидера на Кремъл Владимир Путин. Решението си американският президент взе, след като се запозна с доклад за инцидента в Керченския пролив. При това броени минути преди обявяването му, Тръмп увери репортерите пред Белия дом, че форумът в Буенос Айрес е „много подходящ момент“ за среща с държавния глава на Руската федерация. „Вероятно ще се срещна с Владимир Путин. Не сме отменяли тази среща. Мислех си за това, но не сме го направили. Мисля, че е много подходящо време да я проведем", заяви Тръмп пред репортери в Белия дом.
Кремъл посрещна „със съжаление“ решението от американска страна да се отмени срещата между двамата президенти. Говорителят на руския лидер – Дмитрий Песков, увери, че както и преди, Путин остава готов за нови контакти със своя американски колега. Вътрешнополитическата ситуация в САЩ е основната причина за решението на президента Доналд Тръмп да отмени срещата с руския му колега Владимир Путин, която трябваше да се състои в кулоарите на форума на върха на Г-20 в аржентинската столица Буенос Айрес, подчерта на свой ред говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова.

Напълно възможно е Тръмп да пропусне и единствената планирана среща с лидер на държава от Европейския съюз – канцлера на ФРГ Ангела Меркел. Тя ще се присъедини към световните лидери едва за официалната вечеря след първия ден на дискусии заради технически проблем с правителствения самолет „Конрад Аденауер“, забавил пътуването й. Наложи се Меркел да нощува в Бон след принудително приземяване на машината. В сутрешните часове на деня тя се качи на редовен полет от испанската столица Мадрид за Буенос Айрес.
Независимо от промените в работния й график, наложени от техническия дефект в правителствения самолет, канцлерът на ФРГ ще проведе двустранна среща с държавния глава на Руската федерация Владимир Путин в кулоарите на форума на Г-20 в аржентинската столица Буенос Айрес, потвърди говорителят на кабинета в Берлин Мартин Фиц.„Преговорите с руския президент ще се проведат в събота сутрин, както се планираше“, увери Фиц. Но Меркел няма да може да спази графика си за среща с американския президент Доналд Тръмп. Към настоящия момент Берлин се опитва да насрочи преговорите им за следващия ден.

С или без германския канцлер срещата на лидерите на Г-20 започва и по всичко личи, че ще бъде изключително обещаваща. Темите в дневния ред предполагат разгорещени дискусии: кризата в Азовско море, убийството на журналиста Джамал Хашоги, цените на петрола, опазването на околната среда, търговската война и митата за внос на автомобили в САЩ.

По повод срещата на държавните и правителствените ръководители на основните икономически сили в петък в аржентинската столица е обявена голяма демонстрация. Организаторите очакват десетки хиляди участници. Въпреки това, автобусите с демонстранти бяха възпрепятствани да влязат в града. Мобилизирани са около 25 000 полицейски служители, които са натоварени със задачата да охраняват срещата на високо равнище.
Украйна вече се опита да привлече вниманието на световните лидери. Киев планираше да издигне гигантски билборд, изобразяващ окървавен Керченския проток, където в неделя Русия задържа три украински кораба. Така украинците се надяваха да предизвикат оживени дискусии в навечерието на срещата на върха. Планът на украинското правителство да попречи на руския президент да участва в годишната среща на Г-20 обаче се провали, след като аржентинска компания отказа да постави плаката.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Още в следващите месеци ще дадем по-голям тласък на икономическите отношения между България и Мароко

Премиерът Бойко Борисов: Още в следващите месеци ще дадем по-голям тласък на икономическите отношения между България и Мароко

30 Ноември 2018 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Рабат. „Още следващите месеци ще дадем по-голям тласък на икономическите отношения между България и Мароко. Стокооборотът надвишава 250 милиона евро в сферите на строителството, фармацията, храните“. Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов по време на съвместно изявление с мароканския си колега Саад Еддин Ел Отмани в Рабат. Премиерът Борисов е на двудневно официално посещение в мароканската столица.
В присъствието на двамата правителствени ръководители беше подписано Административно споразумение към Спогодбата за социална сигурност между България и Мароко. Документът регулира осигуряването при работа в двете държави, както и реда за отпускане и изплащане на пенсии и други видове обезщетения на хора, които са били осигурявани в двете страни. „Надявам се с това споразумение, което днес подписахме, да дадем по-голям тласък още следващите месеци в бизнес отношенията“, посочи българският премиер. Като пример за активизиране на тези връзки министър-председателят определи провелите се два икономически форума в Рабат и Казабланка по време на официалната визита в Мароко.
В изявлението си българският премиер Борисов подчерта, че в сферата на сигурността и сътрудничеството, особено по темата тероризъм и миграция, двете страни работят усилено от няколко месеца и даде заявка, че партньорството ще продължи и за в бъдеще. „Представихме и възможностите на военнопромишления комплекс в България,“ допълни още министър-председателят Бойко Борисов и отправи покана към мароканския си колега да посети страната ни в началото на другата година.
„Заявихме нашата обща политическа воля, сходни позиции по редица регионални и международни проблеми. Вие показахте искрено желание за развитие на по-нататъшните двустранни отношения,“ заяви премиерът на Кралството Саад Еддин Ел Отмани. Той отбеляза, че в края на тази българска визита двете страни имат пътна карта за развитието на двустранните отношения в различните области на сътрудничество.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Закъснението на Меркел за форума на Г-20 ще повлияе на графика за срещата й с Тръмп, преговорите с Путин ще се състоят

ТАСС: Закъснението на Меркел за форума на Г-20 ще повлияе на графика за срещата й с Тръмп, преговорите с Путин ще се състоят

30 Ноември 2018 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Берлин. Въпреки промените в работния й график, наложени от техническия дефект в правителствения самолет, канцлерът на ФРГ Ангела Меркел ще проведе двустранна среща с държавния глава на Руската федерация Владимир Путин в кулоарите на форума на Г-20 в аржентинската столица Буенос Айрес, предава ТАСС, като се позовава на информация от говорителя на кабинета в Берлин Мартин Фиц.
„Преговорите с руския президент ще се проведат в събота сутрин, както се планираше“, увери Фиц.
Меркел закъснява за първия ден от срещата на Г-20 заради технически проблем на правителствения самолет „Конрад Аденауер“. Така тя няма да може да спази графика си за среща с американския президент Доналд Тръмп. Към настоящия момент Берлин се опитва да насрочи преговорите им за следващия ден.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Президентът Румен Радев: Нямаме интерес от милитаризация на Черно море, което пряко ще рефлектира върху България

Президентът Румен Радев: Нямаме интерес от милитаризация на Черно море, което пряко ще рефлектира върху България

30 Ноември 2018 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Рискът от ескалация на конфликта между Русия и Украйна е реален, но Европа в никакъв случай не трябва да става заложник на украинската вътрешна политика и амбиции. Затова е важно да разберем, че ние нямаме интерес от милитаризация на Черно море, което пряко ще рефлектира върху България и се надявам този конфликт да приключи възможно най-бързо. Това заяви президентът Румен Радев днес в отговор на журналистически въпрос за позицията на страната ни при ескалация на конфликта между Русия и Украйна, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Държавният глава призова всички страни да се придържат към нормите на международното право и да не нарушават законните граници. По думите му обикновени моряци не трябва да плащат цената на политическото противопоставяне.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The American Conservative: Какво ги е грижа американците за кризата в Керченския пролив?!

The American Conservative: Какво ги е грижа американците за кризата в Керченския пролив?!

30 Ноември 2018 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Ако Украйна е имала право да се отдели от Русия, тогава защо Крим, Донецк и Луганск да нямат право да се отделят от Украйна? Имат ли право Южна Осетия и Абхазия да се отделят от Грузия, след като тя се е отделила от Русия? Това са въпросите, от чиито отговори се интересува американският политик и публицист Патрик Бюкенън в статия за списанието The American Conservative. Агенция "Фокус" представя превод на статията без редакторска намеса, с уточнението, че публикуваните на страницата материали не отразяват позицията на нашата редакция.
Преди отпътуването си за Буенос Айрес за форума на върха на Г-20, президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени планираната си среща с Владимир Путин с аргумента, че руски военни за превзели и задържали три украински плавателни съда и екипажите им, общо 24 моряка.
Но нима Путин е този, който провокира неделното стълкновение в района на Керченския пролив, който съединява Черно и Азовско море? Или провокатор бе украинският президент Петро Порошенко? Ще повторим. Но първо малко история.
През 2014 г., когато проруският режим в Киев бе свален в резултат на преврат и с помощта на САЩ бе създаден пронатовски режим, Путин отдели от Украйна и присъедини към Русия Кримския полуостров, където от векове насам е базиран Руският Черноморски флот.
След като си възвърна Крим, Русия заема двата бряга на Керченския пролив. И тази година тя завърши изграждането на 19-километров мост над протока. Путин бе първият, който мина по него, карайки камион.
Азовско море по същество се превърна в руско езеро, подходите към което се контролират от Москва, така както Турция контролира влизането в Черно море.
Докато светът отказваше да признае новите реалности, Русия започна да въвежда свои собствени правила за преминаване на кораби през Керченския проток. По-специално, тя заяви, че за да получи разрешение за влизане в района, корабът трябва да я уведоми за това в рамките на 48 часа. Украински кораби, включително бойни, също трябва да уведомяват руските власти, преди да преминат под Кримския мост в Азовско море, за да достигнат до голямото пристанище на Мариупол.
В неделя два украински артилерийски кораби и влекач, които излязоха от Одеса в Западна Украйна, навлязоха в териториалните води край бреговете на Крим и полуостров Керч, които сега Русия смята за свои. Тяхната дестинация бе Мариупол.
Украинските кораби не се подчиниха на заповедите на руснаците да спрат. Руски военни плавателни съдове откриха огън срещу тях и удариха влекача. Трима украински моряци бяха ранени. Членовете на екипажа бяха задържани.
Отказът на Русия да освободи моряците стана основание за президента Тръмп да отмени срещата с Путин.
Москва твърди, че Украйна е нарушила новите правила за транзит, които Киев е спазвал по-рано, за да провокира инцидента. Путин от своя страна се опита да облекчи ситуацията, като заяви, че това е „граничен инцидент и нищо повече".
„Инцидентът в Черно море е провокация, организирана от сегашното правителство. Мисля, че в навечерието на президентските избори в Украйна през март следващата година... когато, рейтингите на [Порошенко] падат... той трябваше да направи нещо".
Максим Еристави, който работи в Атлантическия съвет, изглежда е съгласен с това: „Порошенко иска да направи начален пробив за предизборната си кампания. Той играе с картата на главния командир, появява се навсякъде в униформа, опитвайки се да създаде впечатлението, че всичко е под контрол".
Обаче нашият (американският – бел.р.) представител в ООН Ники Хейли обвини Русия в „незаконни действия" срещу украинските кораби и заяви, че това е „дръзко действие, което международната общност никога няма да приеме".
Нашите интервенционисти предсказуемо изпищяха за за руска „агресия" и настояха САЩ да подкрепят своя украински съюзник, като му изпратят военна помощ. Защо заповедта на Порошенко да изпрати бойни кораби до Азовско море, в която той пренебрегна руските правила за преминаване на пролива, е провокация?
Понеже Порошенко, чиито военни кораби вече са преминали многократно през Керченския проток, не може да не е знаел, че рискува много, защото Русия може да окаже съпротива.
Защо Порошенко провокира руснаците?
Показателите за подкрепата му от страна на избирателите значително намаляха и Порошенко разбира, че ако не направи нещо грандиозно и сензационно, неговата партия няма да има почти никакъв шанс на изборите през март.
Непосредствено след сблъсъка в пролива Порошенко въведе военно положение във всички области, граничещи с Русия и Черно море, и заяви, че Москва може да нахлуе в страната. Поради тази причина поиска от Запада да въведе нови санкции срещу Русия и призова САЩ да действат заедно с него.
Някои представители на Запада искат да се противопоставят на Путин още по-решително.
Адриан Каратницки от Атлантическия съвет ни призовава да укрепим американското военно присъствие в Черно море, да разположим противоракетни и противокорабни ракети в Украйна, да затегнем антируски санкции, да заплашим Русия с изключване от системата SWIFT на международните банкови сметки и да окажем натиск върху Европа, така че да отмени изграждането на тръбопроводите „Северен поток 2" и „Южен поток".
Но тук възниква още един въпрос. Нима контролът върху Керченския проток е наша работа? Как се отнасяме към тази кавга и защо американски стратези искат да подадем искове към Русия за Кримския полуостров, където се намира дворецът Ливадия, който стана последната лятна резиденция на цар Николай II? Ако Украйна през 1991 г. има право да се отдели от Русия, тогава защо Крим, Донецк и Луганск да нямат право да се отделят от Украйна?
Защо да си позволим да бъдем въвлечени в конфликтите на други държави, като започнем с въпроса кой е „собственик“ на островите в Южнокитайско море, кой трябва да притежава Курилите и завършим с този дали Приднестровието има право да се отдели от Молдова, а Южна Осетия и Абхазия от Грузия, след като Грузия се отдели от Русия?
Какво се интересува американският народ от тези региони? Наистина ли сме готови да поемем такъв риск като война с Русия или Китай за правото да притежаваме тези територии?

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Съществуват големи възможности за сътрудничество между България и Мароко в сферата на сигурността и борбата с тероризма

Премиерът Бойко Борисов: Съществуват големи възможности за сътрудничество между България и Мароко в сферата на сигурността и борбата с тероризма

30 Ноември 2018 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Рабат. Съществуват големи възможности между България и Мароко за сътрудничество в сферата на сигурността и борбата с тероризма. Можем да се възползваме от стабилността във вашия регион. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата между двете официални делегации, съобщиха от правителствената информационна служба. Разговорите са част от двудневната визита на българския премиер в Рабат.
Министър-председателят Борисов акцентира и върху възможността за по-тясно партньорство между полицейските служби между двете страни.
По време на разговорите беше обсъдено и разширяването на търговско-икономическите връзки между България и Мароко. Двамата правителствени ръководители бяха единодушни, че е необходимо засилването на партньорството с цел повишаване на инвестициите и стокообмена между двете държави.
Премиерът на Кралство Мароко Саад Еддин Ел Отмани изрази силно задоволство от разговорите. „Нашите отношения са врата на Изтока и Запада и Севера и Юга. Вашето посещение се вписва в общите ни усилия да засилим сътрудничеството си във всички сфери и нива“, подчерта още мароканският министър-председател.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: С или без Меркел – запчова срещата на Г-20 в Буенос Айрес, очакват се мащабни демонстрации

FAZ: С или без Меркел – запчова срещата на Г-20 в Буенос Айрес, очакват се мащабни демонстрации

30 Ноември 2018 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Срещата на лидерите на страните от Г-20 в аржентинската столица Буенос Айрес започва – засега без германския канцлер Ангела Меркел, която ще се включи по-късно заради технически проблем с правителствения самолет, забавил пътуването й, пише националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
В Буенос Айрес Меркел ще бъде придружаванa само от финансовия министър Олаф Шолц и от много малка част от делегацията.
По повод срещата на държавните и правителствените ръководители на основните икономически сили в петък в аржентинската столица е обявена голяма демонстрация. Организаторите очакват десетки хиляди участници. Въпреки това, автобусите с демонстранти бяха възпрепятствани да влязат в града. Мобилизирани са около 25 000 полицейски служители, които са натоварени със задачата да охраняват срещата на високо равнище.
За отбелязване на десетата годишнина от срещата на върха на Г-20 на ниво държавни и правителствени ръководители, има повече гориво от всякога. Темите са следните: кризата в Азовско море, убийството на журналиста Джамал Хашоги, цените на петрола, опазването на околната среда, търговската война и митата за внос на автомобили в САЩ.
Германският канцлер е единственият европейски политик, който ще проведе среща с американския президент Доналд Тръмп в кулоарите на Г-20.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.