НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Взгляд“: Горбачов не е съгласен с Путин за едностранното разоръжаване от СССР

„Взгляд“: Горбачов не е съгласен с Путин за едностранното разоръжаване от СССР

19 Декември 2018 | 03:27 | Агенция "Фокус"
Москва. Бившият президент на СССР Михаил Горбачов заявил, че не е съгласен с изказванията на сегашния президент на РФ Владимир Путин, за едностранно разоръжаване на СССР в рамките на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват на действие (ДРСМО), пише „Взгляд“.
«За съжаление, явно не са информирали президента правилно. Не е имало никакво едностранно разоръжаване. Според ДРСМО се унищожиха стотици ракети, както съветски, така и американски“, предава думите на Горбачов РИА „Новости“. Той твърди, че съгласно договора са били унищожени 109 ракети «Пършинг-2» във ФРГ, откъдето са можели « за 10 минути да достигнат до територията на СССР ».
«Що се отнася до ракетите с въздушно базиране, те са включени в договора за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения. Значителна част от ракетите при всякакъв вид базиране се съкрати въз основа на изявленията на президентите на САЩ и СССР през есента на 1991 година“, пояснява Горбачов.
Той добавя също, че решенията, които са се вземали по време на преговорите за разоръжаване най-внимателно са били разработвани в Министерството на отбраната и в Генералния щаб.
«В течение на десетилетия ДРСМО служеше като гарант за сигурността на нашата страна. Руското ръководство постъпва правилно, като настоява той да се запази. Отказът от него може само да подкопая сигурността не само в Европа, но и в целия свят“, заявява бившият съветски лидер.
По-рано във вторник Путин обяви публично, че по ДРСМО всъщност Съветският съюз се е разоръжил едностранно.
Както поясни вече „Взгляд“, ДРСМО е подписан на 8 декември 1987 година във Вашингтон от държавните глави на СССР и САЩ Михаил Горбачов и Роналд Рейгън. Той забранява на страните да имат балистични ракети с наземно базиране и крилати ракети с радиус на действие от 500 до 5 000 километра.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Несериозно е да се изпраща американски кораб в Черно море, САЩ изпрати такъв в арабския свят и резултатът е 10 млн. гости в Европа

Румен Петков, АБВ: Несериозно е да се изпраща американски кораб в Черно море, САЩ изпрати такъв в арабския свят и резултатът е 10 млн. гости в Европа

9 Декември 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
София. Несериозно е да се изпраща американски кораб в Черно море, САЩ изпрати такъв в арабския свят и резултатът е 10 млн. гости в Европа. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция във връзка с кризата в Черно море, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Американският президент заяви, че ще се изпрати американски кораб в Черно море. Това е несериозно. В Черно море има достатъчно НАТО. Ако Украйна държи да води стъпки и действия за присъединяване. В Черно море имаме Турция, втората армия в НАТО, имаме България и Румъния. Какво диктува да идва американски кораб тук. Има един изключителен анализ на Патрик Бюканън, един от консервативните политици в САЩ и анализатори. Той много ясно разписва нещата. Да припомним на нашите братя и сестри от САЩ, че те пращаха кораби в арабския свят, в резултат на което ние от Европа получихме 10 млн. гости. Ама ги получихме ние гостите, ние плащаме масрафа", каза Петков.
Лидерът на АБВ призова САЩ малко да си овладеят мераците. По думите му да си президент на САЩ не означава непременно да си брутален слуга на военнопромишления си комплекс. „Има обществени интереси, има интереси на ЕС и ние трябва да настояваме ЕС да каже: „стоп“, каза още Петков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Няма чужди военни кораби в Черно море (ОБЗОР)

Няма чужди военни кораби в Черно море (ОБЗОР)

7 Декември 2018 | 20:15 | Агенция "Фокус"
София. Към момента няма военни кораби в Черно море. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Народното събрание. Той поясни, че разрешаването на влизането на военна техника в страната ни, става с решение на Министерски съвет. Според него Черно море трябва да бъде място за туризъм, за газопроводи, фериботи. По думите му влизането на кораби и това на толкова могъщ руски кораб от другата страна, неминуемо ще доведе до голяма криза. „Още повече, доколкото знам на територията на Черно море, най-добрите туристически курорти са в България. Това пряко ще ни засегне. Полагам всички усилия. Не искам публично да говоря какво съм сторил по темата с колегите в чужбина и в Украйна и т.н. Надявам се да се вложи здрав разум“, каза премиерът и посочи, че в ситуация на ескалация на напрежението в Черно море се преговаря трудно за диверсификацията на газа и за туризма. На въпрос, ако до Министерския съвет стигне искане за допускане на военни кораби в Черно море, нашето „не“ ще има ли значение, Борисов заяви: „Надявам се да има. Провел съм много разговори по тази тема“, допълни министър-председателят. Според премиера една предизборна кампания или вътрешнополитически проблеми не трябва да водят до ескалация в Черно море. По думите му Черно море е прекрасна територия за водене на военни действия. „Тук е сигурно 1% от БВП на Европа, сиреч нищо като заплаха. Ако мислят, че ние не разгадаваме тези планове, грешат. Надявам се тук, държавата и институциите в нея да бъдат консолидирани“, допълни премиерът. Борисов заяви, че е изключително тревожен за ситуацията между Русия и Украйна. „То не е напрежение. Завземат се кораби и се арестуват моряци. То не е някакъв случаен инцидент. Не мисля, че е случаен инцидент от двете страни“, каза още Борисов и коментира, че по-лошо от това не са могли да направят за Черно море.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева коментира в телевизионно интервю, че няма сигнали от бесарабски българи до момента. Тя поясни, че страната ни е получила уверение от украинските колеги, че военното положение няма да засегне гражданските права. „Много важно е да се спазват международните договори за морско право. Едните казват, че едните са провокирали, другите, че другите. За мен това, което е важно, е да спазват международните договори, да се възстанови свободното корабоплаване през Керченския проток“, каза още министърът. Захариева обясни, че общият сигнал е бил за нормализиране на отношенията. „Никой не желае напрежение, а още по-малко ние, бидейки на Черно море", каза още Екатерина Захариева.
В парламента министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че сигурността на морската ни граница е на ниво. Той обърна внимание, че тази тема касае повече Министерство на отбраната. "Ние като „Гранична полиция“ при всеки един сигнал и при всеки един такъв опит, докладваме по съответния ред и се предприемат съответните действия“, каза още министърът на вътрешните работи. Маринов посочи, че преди време е имало няколко случаи на опити за прокарване на път за трафик на хора, които са били осуетени и благодарение на действията на МВР, този канал не работи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Сигурността на морската ни граница е на ниво

Министър Младен Маринов: Сигурността на морската ни граница е на ниво

7 Декември 2018 | 13:54 | Агенция "Фокус"
София. Сигурността на морската ни граница е на ниво. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред журналисти в Народното събрание във връзка с напрежението в Черно море, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той обърна внимание, че тази тема касае повече Министерство на отбраната. "Ние като „Гранична полиция“ при всеки един сигнал и при всеки един такъв опит докладваме по съответния ред и се предприемат съответните действия“, каза още министърът на вътрешните работи. „Преди време имахме няколко случаи на опити за прокарване на път за трафик на хора, които бяха осуетени и благодарение на нашите действия този канал не работи“, каза министър Маринов.
Във връзка с незаконните оръжия и „Арсенал“-Казанлък, министър Маринов посочи, че прокуратурата вече е издала постановление, с което ще се извърши проверка в завод „Арсенал“. "В рамките на тази проверка ще трябва да се изясни дали първо оръжията и частите за тях са изнесени от завода, дали са произведени там и на какъв етап от технологичния процес са изнесени. Това е сложна експертиза, която ще се извърши“, каза още Маринов. По думите му трябва да се разбере къде е произведено оръжието.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: В ситуация на ескалация на напрежението в Черно море ще се преговаря трудно за диверсификацията на газа и за туризма

Премиерът Бойко Борисов: В ситуация на ескалация на напрежението в Черно море ще се преговаря трудно за диверсификацията на газа и за туризма

7 Декември 2018 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. В ситуация на ескалация на напрежението в Черно море се преговаря трудно за диверсификацията на газа и за туризма. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Народното събрание за ситуацията в Черно море и в отговор на въпрос дали ще обърка изграждането на отклонението на „Турски поток“ към България, предаде репортер на Агенция „Фокус" . На въпрос, ако до Министерският съвет стигне искане за допускане на военни кораби в Черно море, нашето „не“ дали ще има значение, Борисов заяви: „Надявам се да има. Провел съм много разговори по тази тема“, допълни министър-председателят.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Една предизборна кампания или вътрешнополитически проблеми не трябва да водят до ескалация в Черно море

Премиерът Бойко Борисов: Една предизборна кампания или вътрешнополитически проблеми не трябва да водят до ескалация в Черно море

7 Декември 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
София. Една предизборна кампания или вътрешнополитически проблеми не трябва да водят до ескалация в Черно море. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му Черно море е прекрасна територия за водене на военни действия. „Тук е сигурно 1% от БВП на Европа, сиреч нищо като заплаха. Ако мислят, че ние не разгадаваме тези планове, грешат. Надявам се тук, държавата и институциите в нея да бъдат консолидирани“, допълни премиерът. Борисов заяви, че е изключително тревожен за ситуацията между Русия и Украйна. „То не е напрежение. Завземат се кораби и се арестуват моряци. То не е някакъв случаен инцидент. Не мисля, че е случаен инцидент от двете страни“, каза още Борисов. „По-лошо от това не можеха да направят за Черно море. Моите опоненти, които навремето ме атакуват, че съм против военна флотилия в Черно море, сега им се дава една голяма възможност да кажат – ето виждаш ли, той беше прав тогава“, допълни още министър-председателят.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Към момента няма военни кораби в Черно море

Премиерът Бойко Борисов: Към момента няма военни кораби в Черно море

7 Декември 2018 | 11:44 | Агенция "Фокус"
София. Към момента няма военни кораби в Черно море. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той поясни, че разрешаването на влизането на военна техника в страната ни, става с решение на Министерски съвет. „Черно море трябва да бъде място за туризъм, за газопроводи, фериботи. Влизането на кораби, влизането на толкова могъщ руски кораб от другата страна, неминуемо ще доведе до голяма криза. Още повече, доколкото знам на територията на Черно море, най-добрите туристически курорти са в България. Това пряко ще ни засегне. Полагам всички усилия. Не искам публично да говоря какво съм сторил по темата с колегите в чужбина и в Украйна и т.н. Надявам се да се вложи здрав разум“, каза премиерът.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Нямаме сигнали от бесарабски българи до момента

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Нямаме сигнали от бесарабски българи до момента

7 Декември 2018 | 08:55 | Агенция "Фокус"
София. Нямаме сигнали от бесарабски българи до момента. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в „Тази сутрин“ по бТВ . Тя поясни, че страната ни е получила от уверение от украинските колеги, че военното положение няма да засегне гражданските права. „Много важно е да се спазват международните договори за морско право. Едните казват, че едните са провокирали, другите, че другите. За мен това, което е важно, е да спазват международните договори, да се възстанови свободното корабоплаване през Керченския проток“, каза още министърът. Захариева обясни, че общият сигнал е бил за нормализиране на отношенията. „Никой не желае напрежение, а още по-малко ние, бидейки на Черно море", каза още Екатерина Захариева.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ обявиха какви стъпки очакват от Русия във връзка със запазване на ДРСМО

ТАСС: САЩ обявиха какви стъпки очакват от Русия във връзка със запазване на ДРСМО

6 Декември 2018 | 22:18 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съединените щати обявиха какви стъпки се очакват от нея, за да се върнат към спазването на Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО). Това бе обявено в четвъртък по време на телефонния брифинг за журналисти от американския заместник- държавен секретар за контрол на оръжията и международната сигурност Андреа Томпсън.
"Накратко казахме на Русия няколко последователни стъпки, които Русия знае, които са част от разпоредбите на споразумението, което сме подписали", каза тя.
Вашингтон предлага на Москва или да се откаже от ракетната система 9M729, или да я промени в съответствие с договора.
"Връщайки се към пълното и проверимо спазване на ДРСМО означава, че SSC-8 (според руската класификация ракетната система 9M729 - коментар на ТАСС)" трябва или да бъде изоставен, или "да промени системата така, че да е в съответствие на разпоредбите на договора“, заяви заместник- държавния секретар.
"Правните последици от това, че сме прекратили изпълнението на задълженията си по ДРСМО, е, че вече не сме длъжни да спазваме разпоредбите на договора. Договорът остава в сила за този 60-дневен период", каза Томпсън на първо място.
Запитана дали САЩ планират създаване и дислоциране на нови системи след премахването на ограниченията на ДРСМО, тя отговори“
"Бих препоръчала да се свържете с моите партньори в Министерството на отбраната на САЩ относно следващите стъпки, свързани с финансирането, създаването и внедряването на тези системи", отбеляза още заместник-ръководителят на Държавния департамент, позовавайки се на разработването на наземни крилати ракети, споменати от американските медии. "Но имам пълна увереност, че [служителите на Пентагона] ще направят всичко необходимо, за да гарантират нашата сигурност и просперитет. Повтарям, че засега се придържаме към разпоредбите на договора", добави Томпсън.
За това, че Вашингтон възнамерява "колкото е възможно по-скоро" да произвежда и разгръща наземни крилати ракети, които нарушават изискванията на ДРСМО, се казва в съобщение, написано от съветника на президента за национална сигурност Джон Болтън. Този документ беше предоставен по-специално от The Washington Post.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Путин не иска да говори с Порошенко, за да не участва в „нехитри комбинации“

РИА Новости: Путин не иска да говори с Порошенко, за да не участва в „нехитри комбинации“

5 Декември 2018 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че няма да реагира на опитите на украинския държавен глава Петро Порошенко да говори с него по телефона, защото не иска да участва в неговите „нехитри комбинации“, предава РИА Новости.
„Работата не е в това, че аз просто го отбягвам и не искам да разговарям с Пьотр Алексеевич... Аз просто не искам да участвам в неговата избирателна кампания“, поясни руският лидер.
По неговите думи, Порошенко изкусно създава кризисни и провокационни ситуации и веднага прехвърля отговорността за направеното на Русия, след което „иска да демонстрира, че успешно решава възникналите проблеми“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЩ на РФ: Русия повишава възможностите на ядрените си сили заради ПРО на САЩ

ГЩ на РФ: Русия повишава възможностите на ядрените си сили заради ПРО на САЩ

5 Декември 2018 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия ще повишава възможностите на ядрените си сили, докато САЩ правят това със системите си за противоракетна отбрана. Това заяви началникът на Генералния щаб на Руската федерация Валерий Герасимов на брифинг за чуждестранни военни аташета, предава TACC.
„В условията на засилването на САЩ на глобалната система за ПРО се увеличиха и бойните възможности на наземните стратегически ядрени сили“, коментира руският генерал.
Герасимов все пак подчерта, че Русия се надява на възобновяване на диалога със САЩ. „Надяваме се, че САЩ ще подходят конструктивно и балансирано към решаването на проблема, и ще възобновят диалога“, заяви Герасимов.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: МВнР на Русия разполага с информация за засилване на военното присъствие на Украйна в Донбас

ТАСС: МВнР на Русия разполага с информация за засилване на военното присъствие на Украйна в Донбас

5 Декември 2018 | 11:11 | Агенция "Фокус"
Москва. Говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова обяви, че постъпва информация за засилване на военното присъствие на Украйна в Донбас, предава TACC.
„В името на запазването на властта управляващите в Киев са готови на всичко за разпалването на нов блицкриг в югоизточната част на страната. За съжаление, през последните дни, все повече и повече започва да се появява информация за активни подготовки за евентуални насилствени действия от страна на Въоръжените сили на Украйна в Донбас. Зад шумната информационна завеса, когато режимът в Киев се опитва да насочи вниманието на света към собствената си провокация в Керченския пролив, който определя като агресивни действия на Русия, в региона (на Донбас) се прехвърлят съществени офанзивни компоненти“, предупреди Захарова.
Дипломатът отбеляза, че за да подготви нова провокация в Донбас, Киев се опитва да се възползва от въвеждането на военното положение в някои части на страната. Съгласно думите й, военна техника се съсредоточава по цялата линия на съпрокосновение; към Мариупол са прехвърлени танкови подразделения. Забелязани са и специалисти от частни военни комапнии, които са обучавали сътрудници на украинските спецчасти за провеждането на настъпателни операции.
„Военното положение е камуфлаж, щит, зад който (президентът на Украйна Петро) Порошенко се опитва да скрие намерението си да организира поредна провокация в Донбас. Всичко това отново ще се представи като очевидно свидетелство за т.нар. руска агресия“, отбеляза Захарова.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Presse: САЩ поставиха Русия пред ултиматум за разоръжаването, Москва „няма намерения да отговори на исканията им“

Die Presse: САЩ поставиха Русия пред ултиматум за разоръжаването, Москва „няма намерения да отговори на исканията им“

5 Декември 2018 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Москва. САЩ дадоха на Русия срок от 60 дни, за да се откаже от разработването на ядрени оръжия със среден обсег, с което де факто Москва нарушава Договора за ликвидация на ракетите с малък и среден обсег (ДРСМО). Ако Москва не уважи опасенията Вашингтон, то САЩ ще прекратят споразумението, подписано през 1987 г. Руснаците обаче са категорични, че нямат „намерения да отговорят на исканията им“, отбелязва австрийският национален ежедневник Die Presse.
САЩ са показали „максимално търпение" по въпроса, предупреди държавният секретар Майк Помпео след консултации с колегите му от НАТО, проведени в Брюксел. Ако Русия продължава да нарушава договора няма смисъл САЩ да остават ангажирани с него, подчерта първият дипломат на Вашингтон.
Наскоро НАТО отправи за първи път обвинения срещу Русия за разработването на нови ракети, забранени от ДРСМО. Впоследствие Алиансът призова Москва да „възстанови пълната си лоялност към договора“.
Този ход има за цел да даде на Русия последна възможност да прекрати пренебрегването на правилата на договора. В противен случай може да се стигне до разширяване на противоракетната отбрана в Европа. Ако Русия не склони, това би означавало, че САЩ биха могли да прекратят ДРСМО с политическата подкрепа от съюзниците си.
Руското външно министерство отхвърли твърденията на държавите от НАТО за нарушаване на договора. „Русия се придържа стриктно към условията на договора и това е добре известно на американската страна", подчерта говорителят на МВнР на Руската федерация Мария Захарова.
Москва няма намерение да отговори на това искане, заяви на свой ред председателят на Комисията по отбрана в Държавната Дума Владимир Шаманов. „Русия не е страна, към която може да се отправи ултиматум", предупреди Шаманов.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“ : Украинските медии заживяха в условията на военно положение

„Независимая газета“ : Украинските медии заживяха в условията на военно положение

5 Декември 2018 | 02:00 | Агенция "Фокус"
Киев. Украинските медии заживяха в условията на военно положение, пише руският вестник “Независимая газета“.
Юлия Тимошенко настоявя да се проведе закрито заседание на Върховната Рада, на което президентът и ръководителите на правоприлагащите органи да обяснят какво се случва по силата на военното положение. Опозицията се съмнява в необходимостта от специален режим до края на годината. Властите, продължавайки да говорят за заплахата от военна инвазия от Руската федерация и се готвят да засилят контрола върху информационното пространство на Украйна.
Законопроектите за мерките за защита на информационното пространство бяха внесени в парламента в началото на есента. Те предизвикаха много противоречия, така че дебатът беше отложен. Въпреки че адвокатите на Върховната Рада не препоръчаха на депутатите да одобрят законопроекти, два документа бяха поставени в дневния ред за вечерта на 4 декември.
"Те искат да прокарат предизборните ограничения на свободата на словото зад прикритието на военното положение", каза представител на опозиционната фракция.
Говорим за законопроектите "За измененията в някои закони на Украйна за защита на информационното пространство" и "За измененията в Закона на Украйна" за телевизионното и радиоразпръскването "по отношение на повишаването на информационната сигурност и противодействието на държавата-агресор". И двата документа са обосновани от "въоръжената агресия, извършена от Руската федерация и информационната война срещу Украйна". Теоретично законите са насочени към защита на украинските национални интереси и противопоставяне на вражеската пропаганда.
Първият от тях включва изменение на съществуващите закони "За борба с тероризма" и "За санкциите". Депутати предлагат да се допълни съществуващия списък с дефиниции на терористичната дейност в закона с "информационно осигуряване на терористичните организации, незаконни въоръжени групи, както и на други лица, които извършват, вземат участие или допринасят за терористична дейност, окупацията на територията на Украйна, на въоръжено нападение срещу Украйна." Под информационната подкрепа означава създаването или разпространението на информация в медиите. Това определение дава възможност да се под ударите на този закон да попаднат телевизионни канали или интернет сайтове, които споменават ДНР/ЛНР или дават новини от Руската федерация като съучастници на сепаратистите. Адвокатите на Върховната Рада обърнаха внимание на факта, че формулировката на закона позволява "всяко споменаване ... да се счита за популяризиране и да се приравни с терористични дейности".
Вторият документ за дейността на телевизионните и радио-телевизионните организации получи отрицателна оценка на Главния научен и експертен отдел на Върховната Рада. Става дума за забраната да се излъчват по телевизията и радиото "изявления, които оправдават или признават за легитимна окупацията на територията на Украйна, ако такова излъчване има за цел да подстрекава омраза. Под забраната трябва да попаднат и термини, които противоречат на украинското законодателство - например имената Донецка/Луганска народна република или споменаването на техните лидери. Нарушителите могат да се сблъскат не само с глоба, но и с по-строги санкции - до затварянето на телевизионния канал, например.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Коммерсантъ: Отношенията Русия – Украйна се върнаха в центъра на вниманието на НАТО

Коммерсантъ: Отношенията Русия – Украйна се върнаха в центъра на вниманието на НАТО

5 Декември 2018 | 01:34 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Отношенията Русия – Украйна се върнаха в центъра на вниманието на НАТО, пише руският ежедневник „Коммерсантъ“
"Дестабилизиращото поведение на Русия" отново се превърна в централна тема на срещата на министрите на НАТО. Ръководителите на външните министерства на държавите от Алианса приеха изявление, с което обвиняват Русия, че е нарушила Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО), подписан със Съединените щати през 1987 г. Според американският държавен секретар Майк Помпео Москва разполага с 60 дни, за да отговори на тези твърдения. Министрите обсъдиха и последния инцидент в Керченския проток. Спомнете си, малко преди това, президентът на Украйна Петро Порошенко призова за изпращане на кораби на НАТО в Черно и Азовско море и като цяло за укрепване на подкрепата за Киев. Генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг говори много по тази тема, но не каза нищо, пише кореспондентът на изданието.
Темата за руско-украинските отношения, както заяви събеседник в централата на НАТО в Брюксел в разговор с "Комерсант", до есента на 2018 г. постепенно премина на заден план за Алианса. Напоследък обсъждането на темата беше ограничено до декларации за задълженията, свързани с необходимостта от прилагане на споразуменията от Минск за разрешаване на конфликта в Донбас. Тласък на дискусиите беше даден от неотдавнашния инцидент в Азовско море. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очерта позицията си още в понеделник на пресконференция, предшестваща двудневната среща. Той нарече използването на сила от Русия неприемливо и призова всички страни в конфликта да покажат сдържаност. Тази теза Столтенберг повтори във вторник повече от веднъж.
След този инцидент президентът на Украйна Петро Порошенко не се умори да повтаря: за да не се разрешава на Русия да действа "агресивно", корабите на НАТО трябва да влязат в Черно и Азовско море. Междувременно те разясниха в централата на Алианса, че няма да предприемат нищо освен това, което вече се прави. Както Йенс Столтенберг припомни във вторник, НАТО вече "значително укрепи присъствието си в Черно море": тази година корабите на Алианса останаха там за общо 120 дни (година по-рано само 80 дни). Азовско море, в контекста на изказването на Петро Порошенко, той реши да не споменава изобщо.
Във вторник сутринта журналистите продължиха да задават въпроси на генералния секретар на НАТО за това, какво е готов Алиансът да направи за Киев. "Алиансът ще подкрепи ли Украйна в случай на пряка агресия на Русия?", питаха генералният секретар. Но отговорът, на който очевидно се надяваха украинските журналисти явно не бе получен. "Всички държави от Алианса предоставят силна политическа и практическа подкрепа на Украйна, нейния суверенитет и териториална цялост. Страните от НАТО също помагат за укрепването на въоръжените сили въоръжението на Украйна чрез различни доверителни фондове, както и киберсигурността ", каза Столтенберг неведнъж.
"От незаконното присъединяване на Крим, нашата подкрепа за Украйна нараства експоненциално", заяви събеседникът в щаба на Алианса. Много програми и проекти са в ход. Става дума за разработването на системи за контрол, противопоставяне на кибер-операциите, модернизация на флота. Ние работим в тясно сътрудничество с правителствените агенции в Украйна - например предоставяме съветници. "
Журналистите насочиха вниманието си към други неотдавнашни инициативи на редица украински политици, по-специално идеята за откриване на военна база на НАТО на територията на Украйна, както и за затваряне на пролива Босфора за руски кораби (теоретично това може да реши Турция). Но представителят на Алианса реши да не коментира тези въпроси.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Германският външен министър нарече ДРСМО „важен стълб на европейската сигурност“

ТАСС: Германският външен министър нарече ДРСМО „важен стълб на европейската сигурност“

4 Декември 2018 | 21:51 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Германският външен министър Хайко Маас смята, че Договорът за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО) е „важен стълб на европейската сигурност“. Той каза това във вторник след среща на външните министри на НАТО, на която Съединените щати и Алиансът изразиха своите искания към Русия, предава TACC
"ДРСМО е важен стълб на европейската архитектура за сигурност", заяви пресслужбата на германското министерство на външните работи, цитирайки министъра, "американците отново дадоха време на Русия, преди да отменят споразумението, а Русия трябва от своя страна да демонтира крилатите ракети, които нарушават споразумението и да докаже това. "
Според министъра "добре е, че партньорите от НАТО ясно изразиха своя ангажимент да запазят международната архитектура на разоръжаването и ефективния контрол върху въоръженията". "За нас това беше важно", каза Маас. "Контролът върху оръжията трябва по-често да бъде включван в дневния ред и е въпрос на живот и смърт за човечеството".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ заплаши да напусне ДРСМО, ако Русия до 60 дни не се върне към изпълнението му

ТАСС: САЩ заплаши да напусне ДРСМО, ако Русия до 60 дни не се върне към изпълнението му

4 Декември 2018 | 20:41 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Съединените щати ще престанат да изпълняват задълженията си по Договора за премахване на ракети със среден и по-малък обсег (ДРСМО), ако Русия не се върне към неговото изпълнение в рамките на 60 дни. Това съобщи във вторник държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео след среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел, цитиран от TACC.
"Съединените щати ще престанат да изпълняват задълженията си ДРСМО, ако Русия не се върне към изпълнението му в рамките на 60 дни." Ние високо ценим подкрепата на НАТО за това решение на САЩ ", каза той.
"През тези 60 дни няма да разработваме, произвеждаме или разгръщаме такива ракетни системи", допълва държавният секретар. "Ако Русия преразгледа решението си и се върне към Договора и елиминира ракетната си програма, ние ще го приветстваме".
На 20 октомври американският президент Доналд Тръмп обяви, че страната му ще се оттегли от ДРСМО, тъй като Русия, според Вашингтон, нарушава договора. Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков нарече това решение опасна стъпка, Вашингтон беше критикуван в Берлин и Пекин. Съединените щати получиха подкрепата на Лондон, а НАТО обвини Русия за решението на Тръмп, припомня агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петро Порошенко: Само открита военна агресия на Русия може да попречи на украинските президентски избори

Петро Порошенко: Само открита военна агресия на Русия може да попречи на украинските президентски избори

4 Декември 2018 | 18:10 | Агенция "Фокус"
Киев. Само открита въоръжена агресия на Русия може да попречи на провеждането на президентските избори в Украйна, заяви президентът на страната Петро Порошенко по време на среща със студенти в Ивано-Франковск, пише онлайн изданието на вестник „Украинская правда“.
Той поясни, че с атаката срещу украинските военни катери „Москва демонстрира, че е преминала към нов етап на ескалация на ситуацията в акваторията на Азовско море – става дума за окупация на Азовско море и Керченския пролив“.
Отчитайки заплахите, се е наложило да бъде въведено военно положение в 10 области и във вътрешните води на Украйна, но това решения има „изключително превантивен характер. То ще позволи украинците да бъдат защитени и конкретно, да бъдат защитени законодателно воините, за да могат те да защитят държавата, продължи с обясненията украинският президент.
„Няма да нарушим нито една свобода“, обеща Порошенко, опровергавайки слуховете „на руската пропаганда“ за прекъсване на транспортните съобщения или комендантски час.
Порошенко увери, че няма да позволи на Русия да направи същото, както с Абхазия и Южна Осветия, където Москва е дала на тамошните граждани руско гражданство, а след това е въвела войска, за да ги защитят. „Те искат да направят същото и с нас, но Украйна няма да им даде да го направят“, категоричен е той.
„Много се надяваха (в Кремъл) да отложат президентските избори (в Украйна). А защо? От това ще спечели само един човек и името на този човек е (президентът на Русия Владимир) Путин“, добави Порошенко.
„По моя молба Върховната рада внесе предложение за назначаване на датата за изборите – 31 март. И аз, като президент, гарантирам, че президентските избори ще се състоят именно на тази дата. Единственото, което може да попречи на това е открита въоръжена наземна агресия на Русия, страната-агресор. Тогава ще защитим държавата“, обеща още украинският президент.
Той напомни, че предлага даже да се разрешат местните избори по време на военното положение.
Освен това Порошенко каза: „По руската телевизия (тя е забранена в Украйна – бел. „Фокус“) имаше сюжети, че в украинските магазини е изчезнала солта и трябва бързо да се купуват сол и кибрити. Трябваше да отида в бившия Артьомовск, сега Бахмут, за да покажа планините сол и да кажа, че вече добитата ще стигне за 2500 години военно положение. А и на руснаците ще можем да дадем“.
Той отбеляза, че е определена датата за събора, на който ще бъде избран предстоятел на Украинската православна църква-Киевска патриаршия и това е последната стъпка към обединението на украинската православна община.
„И когато за защитата на Руската православна църква в Украйна те накрая нарекоха нещата със собствените им имена и свикаха Съвета за сигурност на Руската Федерация и обмисляха, ‚какво ще правим с този Порошенко... Нищо не можете да направите. Защото съдбата на Украйна най-накрая ще се решава от украинския народ, а не от император от Москва. Дойде вашето време“, заяви украинският президент.
Той констатира, че „ситуацията е трудна и заплахата от страна на Русия расте“ и подчерта, че „ние създадохме армия, която е способна да спре агресора“. В заключение Порошенко каза на студентите: „Желая на всички ви мир. Но не мир чрез капитулация, а мир чрез победа“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Украйна обяви сбор на резервистите

РИА Новости: Украйна обяви сбор на резервистите

3 Декември 2018 | 15:52 | Агенция "Фокус"
Киев. В Украйна започна сбор на резервистите, съобщи пресслужбата на Генералния щаб на Въоръжените сили на страната във „Фейсбук“, предава РИА Новости.
„Сборовете... с военнослужещите от оперативния резерв от първия разред на боевите части ще продължат до 20 дни“, отбелязват от ведомството.
Освен това е планирано да се проведат десетдневни сборове на полигони в Херсонска и Запорожка области.
„Подчертаваме, че всички изброени мероприятия се планира да бъдат завършени така, че да се предостави възможност на всички военнослужещи да се върнат в домовете си в навечерието на католическото Рождество и да го посрещнат в семейния кръг“, добавиха от Генералния щаб.
РИА посочва, че сборовете на резервистите започнаха заради военното положение, въведено в десет украински области, включително в Луганска и Донецка.
Режимът ще е в сила 30 дни и предвижда възможности за временно ограничаване на конституционните права и свободи на гражданите и конкретно правата за участие в избори, свободата на мисълта и словото, отбелязва още руската агенция.
Военното положение бе въведено на фона на инцидента с украинските кораби в Керченски пролив. Те бяха задържани от руските гранични части.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Европейските страни чуха позицията на Русия по инцидента в Керченския проток

ТАСС: Европейските страни чуха позицията на Русия по инцидента в Керченския проток

2 Декември 2018 | 18:17 | Агенция "Фокус"
Москва. Германия и Франция, с лидерите, на които руският президент Владимир Путин се срещна на срещата на върха на Г-20, не можеха да не чуят позицията на Русия относно украинската провокация в Керченския проток. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в предаването "Москва, Кремъл, Путин" в телевизионния канал "Русия-1", цитиран от TACC
"Мисля, че не могат да не я чуят [позицията на Руската федерация]", отбеляза дипломатът. Според него руският лидер "лично" е "показал на германския канцлер Ангела Меркел и на френския президент Еманюел Макрон как тази провокация е замислена и как е бил направен опит да бъде изпълнена.
Лавров добави, че за съжаление провокатори от Службата за сигурност на Украйна "направиха всичко, за да изпълнят нареждането, чийто текст беше открит, когато нашите гранични служители задържаха плавателните съдове". Руският външен министър поясни, че това нареждане предвижда скрито проникване в неутрални води "без пилоти и уведомления" и пробив през Керченския пролив до Азовско море.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Examiner: Дали Русия планира да окупира нови части от Украйна

The Washington Examiner: Дали Русия планира да окупира нови части от Украйна

2 Декември 2018 | 17:52 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Дали Русия планира да окупира нови части от Украйна, пише американското издание The Washington Examiner
Русия може да планира да поеме контрола над ключовия украински пристанищен град Мариупол, което ще доведе до сериозна ескалация на свиващия се конфликт между двете съседни страни, заяви пред вестник високопоставен естонски военен представител.
"Това е част от Украйна, която има икономически и социални проблеми поради конфликта така или иначе, и така ограничавайки достъпа до тази територия на Украйна, те правят още по-лоши социалните и икономически условия, опитвайки се да създаде социални катаклизми ", заяви пред вестника постоянният секретар Кристиян Прик, най-високопоставения цивилен в Министерството на отбраната на Естония.
Прик посети Вашингтон само дни, след като Русия aрестува три украински кораба в Керченския пролив между Черно и Азовско море.
Той заяви, че инцидентът води до "много директна ескалация" на кризата в Украйна, тъй като това е първия открит сблъсък между руските и украинските сили от присъединяването на Крим през 2014 г. Повече от 10 000 души от са били убити в боевете в източна Украйна, но Москва описва конфликта като вътрешно украински между лоялните на Киев и етническите руски сепаратисти, като същевременно подчертава своя суверенитет над Крим, пише изданието.
Въпреки че Украйна не е член на НАТО, Прик и други официални лица от балтийския регион виждат реално значение за националната сигурност в резултата от този конфликт.
"В известен смисъл бих казал, че Украйна се бие вместо нас там. Те са в пряк контакт със силите на Руската федерация ", заяви постоянният секретар пред вестника. "Те са тези, които от време на време също им (на Русия -= бел.ред) причиняват загуби. Така че, не бива да пренебрегваме този конфликт. "
Кремъл не го пренебрегва. Руски представители разгърнаха в четвъртък четвърти батальон от зенитнио-ракетни системи С-400 в Крим, според доклад от държавните медии. Един дипломат, който говори дни преди инцидента в Керченски проток, предупреди за "икономическа блокада, де факто", наложена от Русия.
"Това е част от икономическата част на хибридната война", каза Прик.
Това е позоваване на руската тактика, изпълнявана най-осезаемо при нахлуването и анексирането на Крим от "елитни войски, във връзка с кампания за информационна война и разполагане на лоялни руски представители", както заяви Кристофър Чвивис от RAND Corporation пред Комитета за въоръжените сили миналата година.
Анексирането на полуострова даде на Русия контрол над двете страни на Керченския проток, на което сега се основава претенцията за пълен суверенитет над водите. Удължаването на битките в региони на Източна Украйна, съседен района около Мариупол, повишава вероятността Русия да се стреми към пълен контрол над земите около Азовското море, каза Прик.
"Преобладаващото мнозинство в град Мариупол, например, най-важният пристанищен град на Украйна на Азовско море, е рускоговорящо", отбелязва Прик. "Има много важни заводи за военно оборудване там, особено за флота , както и други. Мариупол има стратегическо значение както за Украйна, така и като потенциална цел за Русия. "

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Петро Порошенко: Русия иска да завладее Мариупол и Бердянск, за да получи наземен коридор за Крим

Петро Порошенко: Русия иска да завладее Мариупол и Бердянск, за да получи наземен коридор за Крим

2 Декември 2018 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Берлин/Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко в интервю за германската Funke Media Group заяви, че Русия възнамерява да завземе украинските градове Бердянск и Мариупол, за да получи коридор от Донбас към Крим, предава РИА Новости.
В същото време той не предостави никакво реално доказателство за думите си и определи инцидента в Керченския проток като единственото доказателство за такива "планове".
"Русия няма да се откаже от плана си да разшири своята окупация на Украйна, Москва се опитва да получи коридор по суша между окупираните Донбас и Крим, чрез завземане на Мариупол и Бердянск." – представя част от интервюто пресслужбата на Порошенко.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зигмар Габриел: Украйна се опита да ни вкара във война

Зигмар Габриел: Украйна се опита да ни вкара във война

2 Декември 2018 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Берлин. „Украйна се опита да ни вкара във война“, заяви бившият германски външен министър в интервю по телевизионния канал N-TV, цитиран от РИА Новости.
"Мисля, че в никакъв случай не трябва да позволим на Украйна да ни въвлече във войната, а Украйна се опита да направи това", каза дипломатът, коментирайки провокацията на Киев в Керченския проток.
В същото време Габриел също обвини Русия, че защитава териториалните си води в "нарушение на международното право" и изрази надежда, че канцлерът Ангела Меркел ще може да "подтикне страните към нормализиране на отношенията"

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: Путин разказа за срещата с Тръмп в рамките на Г20

Интерфакс: Путин разказа за срещата с Тръмп в рамките на Г20

1 Декември 2018 | 23:45 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Президентът на Руската федерация Владимир Путин съобщи, че е разговарял „на крак“ с президентът на САЩ Доналд Тръмп.
„Доналд Тръмп е човек с характер и много опит. Що се отнася до сривът на предварителните договорености за срещата, преди всичко искам да кажа, че инициативата идва от американска страна. След провалената среща в Париж, не желаех да развалям планирания работен график в рамките на мероприятията, свързани със 100-годишнината от краят на Първата Световна война, за да не създавам проблем на домакините“, обяви Путин на пресконференция по време на срещата на Г20.
„Пристигнахме в Буенос Айрес. Но видяхте, за съжаление, че се сблъскахме с тази провокация в Черно море. Поради тези съображения американската страна счете за целесъобразно срещата да не се проведе“, заяви Путин.
„Въпреки това, както всички общуват „на крак“, така и ние с президента Тръмп поговорихме накратко“, добави руският президент.
„Аз отговорих на неговите въпроси, свързани с инцидентът в Черно море. Той има своята позиция по въпросът и проблемът, аз – моята. Всеки остана на своето мнение. Във всеки случай го информирах за нашата гледна точка относно този инцидент“, заяви Владимир Путин. Той отбеляза, че Г20 спокойно реагирала на Керченският инцидент, който той отново нарече планирана провокация.
Президентът на Русия изрази надежда, че срещата с президентът на САЩ Доналд Тръмп рано или късно ще се състои.
„Надявам се, че тази среща все пак ще се състои, когато американската страна е готова за това“, заяви Путин на пресконференцията в Буенос Айрес.

Превод и редакция:Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Меркел изяви готовност за посредничество в регулирането на инцидента в Керченския пролив

ТАСС: Меркел изяви готовност за посредничество в регулирането на инцидента в Керченския пролив

1 Декември 2018 | 21:13 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че по време на срещата си с руският президент Владимир Путин е предложила посредничеството на Германия и Франция за регулиране на ситуацията в Керченския пролив, предава ТАСС.
Тя отбеляза, че такива усилия може да бъдат предприети на ниво експерти по външна политика и сигурност в Нормандски формат.
Канцлерът на Германия подчерта необходимостта от обезпечаване на свободното предвижване на кораби в Азовско море. По думите й, това е предвидено в договор от 2003 г.
„Русия трябва да го спазва“, заяви канцлерът Ангела Меркел.

Превод и редакция: Калоян Пенков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: Меркел обсъди с Доналд Тръмп инцидента в Керченския пролив

Интерфакс: Меркел обсъди с Доналд Тръмп инцидента в Керченския пролив

1 Декември 2018 | 20:39 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Канцлерът на Германия Ангела Меркел обсъди с президентът на САЩ Доналд Тръмп ситуацията в Керченският пролив, съобщи официалния представител на германското правителство Щефен Зайберт, предава Интерфакс.
„Канцлерът Меркел проведе консултации с президента на САЩ Доналд Тръмп по време на срещата на Г20 в Аржентина, сред обсъжданите теми е и руско-украинският конфликт в Керченския пролив“, написа Зайберт в социалната мрежа „Туитър“.
Зайберт отбеляза също, че политиците са обсъдили излизането на САЩ то Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и далечен обсег.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майкъл Помпео: Доналд Тръмп е готов да се срещне с руския президент след освобождаване на украинските моряци

Майкъл Помпео: Доналд Тръмп е готов да се срещне с руския президент след освобождаване на украинските моряци

1 Декември 2018 | 18:38 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп би искал да се срещне с руския президент Владимир Путин и това ще бъде възможно, след като Русия освободи украинските моряци, задържани по време на инцидента в Керченския пролив и върне задържаните корабите на Украйна. Това заяви държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео в интервю за CNN в събота.
На въпроса дали в бъдеще e възможна среща между Тръмп и Путин, Помпео каза, че това ще изисква спазване на редица условия. "Искаме моряците да се завърнат [в Украйна], искаме корабите да се върнат", каза държавният секретар на САЩ. "Ние съжаляваме за това (отмяната на срещата на президентите – бел. пр.), но за това е виновно поведението на руснаците в Керченския проток", заключи Помпео. В същото време той подчерта, че Тръмп би искал да се срещне с президента на Русия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Тръмп и Мей искат от Русия невъзможното

„Взгляд“: Тръмп и Мей искат от Русия невъзможното

1 Декември 2018 | 02:38 | Агенция "Фокус"
Москва. С цената на две дузини сови моряци, съзнателно изпратени в руски плен, Киев постигна временен успех, пише вестник „Взгляд“. Успя и да провали важната среща между Тръмп и Путин. Лидерите на САЩ и Великобритания поискаха от Русия да върне на Киев задържаните моряци. И все пак има ли вероятност Москва да изпълни ултиматума на западните лидери?
Ултиматумът на Тръмп бе подхванат в хор от горната Камара на американския парламент и британския премиер Тереза Мей.
Ръководителят на британското правителство със самото си пристигане в Буенос Айрес за срещата на Г20 заяви, че ще настоява за допълнителни картелни мерки срещу Москва по повод керченския инцидент. Мей поиска „корабите и моряците да бъдат освободени и да се намали напрежението ».
По-рано Сенатът на САЩ единодушно гласува да приеме резолюция за инцидента, като определи действията на Русия „провокационни“. По думите на един от авторите на резолюцията, сенаторът републиканец от щата Уисконсин Рон Джонсън в документа се съдържа „призив за незабавно връщане на корабите и освобождаване на задържаните“.
В последния миг Тръмп отмени и срещата си с Путин по време на срещата в Аржентина със същия аргумент, но в Туитър поясни “С нетърпение очаквам срещата си с него веднага след като тази ситуация намери своето решение!“
Директорът на Киевския Център за политически изследвания и конфликтология Михаил Погребинский предполага, че ситуацията около Керченския проток бе употребена от Тръмп като повод да отмени срещата си с Путин, но не тя е основната причина. Експертът не смята, че с неочакваното си решението Тръмп ще помогне на играта на Петро Порошенко.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Г 20: Путин и Тръмп само са разменили поздрави

ТАСС: Г 20: Путин и Тръмп само са разменили поздрави

1 Декември 2018 | 00:52 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп само са разменили поздрави през първия ден на срещата на Г20 в Буенос Айрес. За това ТАСС е информирана от прессекретаря на руския държавен глава Дмитрий Песков в отговор на журналистически въпрос дали двамата са имали време да разменят няколко думи.
Помощникът на руския президент Юрий Ушаков е казал, че „Двамата само се поздравиха“, без да уточнява дали са се ръкували и в какъв точно момент двамата лидери са разменили приветствия.
По време на първата работна сесия на форума двамата не са общували в присъствието на журналисти. Дори на церемонията по официалното фотографиране, когато лидерите обикновено се поздравяват един друг и разговарят за малко, Тръмп и Путин не са си казали и една дума.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet Daily News: Г20: Тръмп е отказал формална среща с Ердоган

Hurriyet Daily News: Г20: Тръмп е отказал формална среща с Ердоган

1 Декември 2018 | 00:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е отказал предварително уговорената формална среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава турският всекидневник Hurriyet Daily News в електронното си издание.
Двамата ще имат неформални разговори по време на двудневната среща на върху на Г20, която започна в петък, 30 ноември, в аржентинската столица Буенос Айрес.
Информацията е съобщена на медиите от говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кремъл: Военното положение в Украйна може да доведе до ескалация в Донбас

Кремъл: Военното положение в Украйна може да доведе до ескалация в Донбас

27 Ноември 2018 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Москва. Въвеждането на военно положение в Украйна може да доведе до ескалация на конфликта в отделни региони на страната и особено на югоизток, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, предава ТАСС.
„Това е вътрешна работа на Украйна, но на фона на изборния процес, разбира се, ход, като въвеждането на военно положение, има специална и зле прикрита окраска. Също така обявяването на военно положение в редица региони може да донесе заплаха за ескалация на напрежението в конфликтните райони. Имам предвид югоизтока“, заяви представителят на Кремъл.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Взгляд: Западът разбра провокацията на Порошенко (2)

Взгляд: Западът разбра провокацията на Порошенко (2)

27 Ноември 2018 | 07:03 | Агенция "Фокус"
Москва. Наблюдателят на британския The Guardian Патрик Грийнфийлд отбелязва, че гласуването във Върховната Рада на „ решението за въвеждане на военно положение се случва всичко на всичко четири месеца преди президентските избори в Украйна. Избори, които вероятно Порошенко ще изгуби“.
«Но ако депутатите гласуват да се прекрати работата на правителството и въведат някакви други ограничения, които се предвиждат при подобен режим, то изборите ще бъдат отложени », уверява Грийнфийлд.
Едва ли не дума по дума го повтаря германският му колега, наблюдателят на Süddeutsche Zeitung Франк Найхозен: „Президентът Порошенко иска да остане начело на държавата и да го преизберат през март следващата година за още един мандат“, пише той. –„Но както сочат многобройните социологически допитвания шансовете му са съвсем малко. Но виж играта на ескалация на конфликта с Русия може да му отвори нелоши перспективи. Като заеме позата на защитник на интересите на Украйна и демонстрира загриженост за сигурността на украинците, той вероятно ще привлече на своя страна значителна част от електората на другите кандидати за президентския пост. Въвеждането на военно положение, според всички сметки, дава възможност изборите да се отложат от март за по-късно време и така да се позволи на Порошенко да запази за себе си мястото на държавен глава. Той ще спечели известно време и ще извлече дивиденти от това за самия себе си ».
Наблюдателят на Süddeutsche Zeitung смята за неправдоподобен и сценарият с „горещата война“, като се привлече НАТО в този конфликт.
Твърде любопитен възглед има в анализа на така създалата се ситуация, който прави кореспондентът на британския The IndependentОливър Керъл. Журналистът започва с обвинение срещу Русия за случилото се. Но в хода на разсъжденията си стига до заключението, че всъщност създалата се ситуация е много по-изгодна за Порошенко.
«Някои украински публицисти вече успяха да предложат на Запада своята версия за събитията, според която «със своето поведение руснаците се опитват да подкопаят положението на администрацията, оглавявана от Порошенко и малко преди мартенските избори да разклатят ситуацията », констатира английският журналист и добавя. «Подобна версия е не само съмнителна, тя е неправдоподобна.“
Възможно ли е да водиш военни действия и едновременно с тях да въвеждаш и военно положение с последици, които да не са в полза на Порошенко, който в момента изостава много след бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко. Всяко намесване на идеята за заплаха от страна на Русия се превръща в главен коз в ръцете на сегашния президент в неговата предизборна кампания. Киев буквално шари плакатите, на които са изобразени три стълба за бъдещите успехи на Порошенко: армията, езикът и вярата. При това точно в този порядък ».
Според автора, военното положение днес е предварително обмислена мярка.. «Не го обявиха в Украйна по време на горещите събития от 2014 и 2015 година. Днес твърдят, че нещата са други, а в същото време признават, че руската военна намеса е достатъчна, за да убедят всички в нуждата от извънредни мерки. Този аргумент някакси не звучи добре за слуха.“, смята Оливър Керъл в британския The Independent .
Според наблюдателя на вестника с обявяването на военно положение Порошенко „сам себе си е прострелял в крака“. «Той нанесе най-голяма вреда на собствената си страна: Москва просто ще е щастлива да се върне към своята реторика за дясната „хунта“, която управлява в Киев“. А украинците ще изпитат на гърба си „прелестите да се използва военният инструмент за краткосрочни електорални цели », заключава журналистът.
Италианският портал Sakeritalia.it припомня, че още преди две години председателят на Съвета за национална сигурност и отбрана Александър Турчинов е заплашвал с въвеждане на военно положение, тъй като „има място за опасни тенденции“. Порталът поставя въпроса какво се е променило сега и защо трябва да се въвежда то днес, ако „е имало и по-лоши времена“. И пита: «За да се попречи на народа да изрази политическата си воля? Да се избегне нов Майдан? Да се запуши устата на пресата?“ И сам се опитва да отговори: „Всичко това може да се направи при едно военно положение. Кой знае колко още ще продължи тази лудост. », пише в редакционна статия медията.
Дори френският Le Monde, който и при най-добро желание е трудно да бъде заподозрян в «про-руско настроение», отбелязва „Взгляд“ в прегледа си на европейската преса, и той отбелязва, че «въпросът, повдигнат от Петро Порошенко в края на заседанието на Съвета за национална сигурност, да се въведе военно положение, може да доведе не само до разрив на отношенията с Москва, но и да отсрочи наближаващите президентски избори в Украйна, които се очертават твърде проблематични за сегашния държавен глава ».

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Взгляд": Западът разбра провокацията на Порошенко (1)

"Взгляд": Западът разбра провокацията на Порошенко (1)

27 Ноември 2018 | 05:16 | Агенция "Фокус"
Москва. Украйна раздуха политическа истерия около военноморския инцидент край бреговете на Крим и поиска същото и от своите западни покровители, пише вестник „Взгляд“ в днешния си коментар-обобщение на събитията от последните два дни.
В същото време европейските политици реагираха много, много сдържано и хладно. А европейската преса едва ли не направо разказа на читателите си какво се крие зад провокацията на украинските власти.
На събитията в Керченския пролив бързо откликнаха във Вашингтон и в столиците на държавите-съюзници на САЩ, но явно не както очакваше Петро Порошенко, който веднага се обърна за помощ към западните си партньори. В британския кабинет понажулиха Русия за „дестабилизиращото й поведение“, във френското външно министерство я призоваха „да уважава свободата на придвижване“.
Бившият евродепутат, италианският публицист Джулетто Киеза в коментар за „Взгляд“ казва:: „Повечето страни от Запада ще поддържат Порошенко, те знаят, че той се готви за избори. Да, Порошенко ще използва ситуацията, за да го преизберат. Той си има своята игра.“.
И все пак до този момент видима подкрепа няма. Най-реалната помощ, която предлага Западът до момента е спешното свикване на заседание на комисията Укарйна-НАТО. За това той се беше договорил с генералния секретар на алианса Йенсън Столтенберг.
Западът, като че ли, действително разбра каква е играта на Порошенко, ако се съди по публикациите на европейската преса. „Хитрият план“ на киевския лидер се оказа, че не е чак толкова хитър.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“ : Лукашевич: Въоръжените сили на Украйна готвят провокация с химическо оръжие в Донбас

„Независимая газета“ : Лукашевич: Въоръжените сили на Украйна готвят провокация с химическо оръжие в Донбас

27 Ноември 2018 | 04:29 | Агенция "Фокус"
Москва. Въоръжените сили на Украйна подготвят провокация с химическо оръжие в Донбас, пише в днешния си брой „Независимая газета“.
За това е заявил на специално заседание на Постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в понеделник Александър Лукашевич, който е постоянен представител на РФ в ОССЕ
"Появи се информация, че Военните сили на Украйна подготвят провокация, като ще използват химическо оръжие и ще привлекат чуждите специални служби“, е съобщил Лукашевич.
Той отново е отбелязал, че украински военни части се струпват около линията на контакт на зенитно-ракетните комплекси (ЗРК) "БУК", "С-300", реактивните системи за залпов огън (РСЗО) "Град" и "Ураган". Те блокират разузнаването в района на селището от градски тип Станица Луганская, въвели са военни в участъците за разузнаване около градовете Золотое и Петровское, интензифицирали са обстрелването на населени обекти.

Превод и редакция: Ивелина ВатоваОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Две са важните теми за днешния брой на The Times

Две са важните теми за днешния брой на The Times

27 Ноември 2018 | 03:36 | Агенция "Фокус"
Лондон/Москва. Според днешното издание на The Times две са най-важните теми: сделката по Брекзит и последиците й за политиката и събитията в Керченския проток.

The Times: Изтърканите сделки на Мей правят политиката още по-груба и безсилна
Призивът на премиера за помирение „удари на кухо“, докато нейните „подканвания“ приласкават подкупващо депутатите да гласуват за плана за напускане, четем в коментара на Рачел Силвестър в британския The Times.
Както пише анализаторката „понякога в политиката реалността е по-странно нещо от сатирата“. Тя пояснява как преди няколко години се е запознала ненадейно с Джон Хайек, „извинете сър Джон Хайек вече, бившият министър-евоскептик, когото Мей неотдавна възнагради с рицарско звание, се съгласи да го интервюираме с Алиса Томпсън, заради новата му роля на съветник на Дейвид Камерън. Навреме пристигнахме за уговорената среща в офиса му и дадохме имената си на рецепционистката. Минаха десет минути, после двайсет. След половин час ни беше казано, че депутатът не се чувства добре и срещата малко ще се поотложи. Точно в този момент той мина покрай нас, блуждаейки. Приличаше на „игла“...

The Times: Украйна се противопоставя на руската заплаха с военно положение
От Москва кореспондентът на вестника Марк Бенет съобщава за събитията от последните дни в отношенията между Русия и Украйна, като започва с: „Президентът Порошенко спечели одобрението на парламента миналата вечер за въвеждане на военно положение като реакция срещу руското нападение срещу украински военни съдове в Черно море.
В украинските райони, които са „обект на руската агресия“, ще се въведе военно положение за 30 дни, като се намалят гражданските свободи, например свободата да се протестира. Първоначално президентът поиска 60 дни, но се съгласи и на половината, след като беше критикуван, че търси как да използва инцидента, за да повиши своя нисък рейтинг преди президентските избори през следващия март.
Десет от общо 27 области в Украйна ще бъдат във военно положение, това са райони по границата с Русия, Транснистрия (рум. име за Приднестровието, което се използва в ориг. текст. – бел. ред.) и Азовско море.
Украйна твърди, че трима от нейните моряци са били ранени, когато Русия е открила огън по корабите….

Превод и редакция: Ивелина ВатоваОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Повече от 30 руснаци на летището в Киев са получили отказ да напуснат Украйна

„Известия“: Повече от 30 руснаци на летището в Киев са получили отказ да напуснат Украйна

27 Ноември 2018 | 02:56 | Агенция "Фокус"
Москва/Киев. Над 30 руски граждани са получили отказ да напуснат Украйна. Това се е случило на летището в Киев в понеделник вечерта, пише вестник „Известия“.

На вестника са съобщили потърпевши руски граждани, пътуващи с полет 829 на авиокомпания Belavia от Минск за Москва с междинно кацане в Киев.

Самолетът на беларуските авиолинии е кацнал на летището в Киев около 19:00 московско време.

След щателна проверка на повече от 30 души с руски паспорти пограничните служби на Украйна са отказали да продължат с този рейс. С първия полет за Минск те ще трябва да се върнат обратно в беларуската столица.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Путин определи като провокация действията на украинските кораби в Керченския проток

„Известия“: Путин определи като провокация действията на украинските кораби в Керченския проток

27 Ноември 2018 | 02:43 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът Владимир Путин е провел телефонен разговор с канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел, в който са обсъдили инцидента в Керченския проток, пише в днешния „Известия“. Той съобщава, че руският държавен глава е определил събитията в Керченския проток като провокация от украинска страна. За това е съобщила пресслужбата в Кремъл.
„Двамата са обсъждали опасния инцидент, случил се на 25 ноември (неделя – бел. ред.) в Азовско-черноморската акватория. Владимир Путин го е оценил като провокационно действие от украинска страна и грубо нарушение на нормите на международното право от военните кораби на Украйна, преднамерено пренебрегване на правилата за мирно преминаване през териториални води на РФ“, се казва в изявлението на президентската пресслужба.
Отбелязано е също, че руският лидер е изразил надежда, че Берлин ще окаже въздействие на украинските власти да се въздържат в бъдеще да предприемат необмислени стъпки.
«Изразена е сериозна загриженост от решението на Киев да приведе в пълна бойна готовност въоръжените си сили и да обяви военно положение. Акцентира се на обстоятелството, че украинското правителство носи цялата отговорност за създаването на още една конфликтна ситуация и свързаните с нея рискове“, се казва в прес-съобщението.
Разговорите са по инициатива на Германия, поясняват от Кремъл.
В официалното съобщение на президентската служба се пояснява, че на 25 ноември украинските кораби „Бердянск“, „Яна Капу“ и „Никопол“ са навлезли в исторически принадлежащите към акваторията на Русия води в Черно море, като са пренебрегнали предупрежденията на пограничните служби за сигурност и охрана да не го правят, извършили са и няколко опасни маневри.
За да ги спрат, руските военни са били принудени да приложат сила.
В момента корабите са задържани и се намират в Керч, повдигнато е углавно съдебно дело за „незаконно прекосяване на държавната граница“.
МВнР на РФ определя случилото се като провокация с цел да се отвлече вниманието на украинското население от вътрешнополитическите проблеми на страната.
Вестникът припомня, че на 26 ноември, понеделник, Върховната Рада одобри президентски указ за 30-дневно военно положение в отделни райони на Украйна.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Върховната Рада се обърна към международните организации по повод инцидента в Керченския проток

ТАСС: Върховната Рада се обърна към международните организации по повод инцидента в Керченския проток

27 Ноември 2018 | 01:32 | Агенция "Фокус"
Киев. Върховната Рада на Украйна прие постановление да се обърне към ООН, Европейския парламент, Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа, ОССЕ, НАТО, регионалната Организация за демокрация и икономическо развитие на Грузия, Украйна, Азърбайджан и Молдова, съкратено ГУАМ, и към националните парламенти на държавите в света по повод ситуацията, създала се на 25 ноември, неделя, в района на Керченския проток, съобщава ТАСС от Киев.
То е гласувано от 272 депутати при необходими 226.
Според председателя на Комисията към Радата за международна политика Анна Гопко, "с това постановление Парламентът на Украйна се обръща към международните организации с молба да се помогне на задържаните от РФ украински моряци, да се засилят санкциите срещу Русия, да се изпратят наблюдатели в района на Керченския проток, за да се предотврати ескалация на конфликта, а също и да се предостави военна помощ на Украйна“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: МВнР на Австрия: военното положение може да повлияе отрицателно на свободните избори в Украйна

ТАСС: МВнР на Австрия: военното положение може да повлияе отрицателно на свободните избори в Украйна

27 Ноември 2018 | 01:15 | Агенция "Фокус"
Виена. „Въвеждането на военно положение може да има негативно отражение на предстоящите избори в тази страна“. Това е заявил в понеделник министърът на външните работи на Австрия Карин Кнайсл, информира ТАСС от Виена и добавя, че по-рано през деня президентът Петро Порошенко подписа Указ за въвеждане в страната на военно положени във връзка с инцидента в Керченския проток.
"Като се има предвид, че в Украйна предстоят избори не трябва да се предприемат мерки, които могат да окажат отрицателно въздействие при провеждането на свободен и честен демократичен избирателен процес ", прес-службата на австрийското външно министерство цитира думите на министър Кнайсл.
ТАСС напомня и събитията от 25 и 26 ноември, неделя и понеделник, довели до тази ситуация и напомня, че в Украйна предстоят президентски избори в края на март 2019 година, и за парламент – в края на октомври 2019-та. Руската държавна агенция припомня също, че нарушението на държавната граница на РФ на практика е углавно престъпление.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН (Украйна): Нападението от страна на РФ при Керченския проток: На Тръмп "не му се понрави" ситуацията със задържането на трите украински кораба

УНИАН (Украйна): Нападението от страна на РФ при Керченския проток: На Тръмп "не му се понрави" ситуацията със задържането на трите украински кораба

27 Ноември 2018 | 00:55 | Агенция "Фокус"
Киев. Нападението, което РФ предприе при Керченския проток срещу трите украински кораба „ не се понрави“ на Тръмп, съобщава в първите минути на 27 ноември, вторник, украинската телеграфна агенция УНИАН.
Президентът на САЩ е съобщил, че работи с европейските лидери за разрешаване на проблема. Доналд Тръмп е обяснил на журналистите мнението си на излизане от Белия дом, информира Reuters.
"Не ни харесва това, което се случва. Надяваме се да намерим решение ", е казал той. Президентът на САЩ е отбелязал, че за това работи с европейските лидери. " Те не са във възторг. Заедно всички работим по случая ".
УНИАН припомня, че на 26 ноември, понеделник, Върховната Рада е настоявала за въвеждане на военно положение в пограничните с РФ райони за 30 денонощия. Вечерта на 26 ноември Съветът за национална сигурност и отбрана (СНСО) на Украйна предложил на Порошенко да въведе военно положение във връзка с агресията на РФ в Азовско море. След решението на СНСО председателят на Върховната Рада Андрей Парубий е свикал спешно извънредно пленарно заседание в понеделник в 16 часа местно време. На свой ред Петро Порошенко е внесъл в парламента законопроект за приемане на Указ на президента на Украйна "За въвеждане на военно положение в Украйна“.
УНИАН припомня също, че в утрото на 25 ноември, неделя, Русия блокирала придвижването към Керченския проток на украинския влекач „Яна Капу“ и два катера „Бердянск“ и „Никопол“. Руснаците са преградили движението под Кримския мост на танкера и дори са прихванали на таран влекача с пограничния кораб „Дон“. Същата вечер, в неделя, руските кораби са ги нападнали и задържали, като при акцията са ранени не по-малко от шест украински моряка.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Върховната Рада прие военно положение за 30 дни в пограничните области

ТАСС: Върховната Рада прие военно положение за 30 дни в пограничните области

26 Ноември 2018 | 23:31 | Агенция "Фокус"
Москва/Киев. Военно положение ще бъде въведено само във всички погранични области на Украйна, които са в състава на морската акватория на Черно и Азовско море, съобщава ТАСС в късните часове на понеделник.
То е за срок от 30 дни и започва от 28 ноември.
За него са гласували 276 депутати при необходим брой гласове от 226.
Преди гласуването е станало известно, че президентът Петро Порошенко е внесъл нов законопроект за военно положение вместо предложения от него по-рано в понеделник. С новия документ той предлага срокът на действие на военното положение да се промени на 60 дни. Така той включва в него и стартовата дата за предизборната кампания по президентските избори, която е 31 декември 2018-та.
Върховната Рада не е успяла да стигне до гласуването му. След началото на вечерното парламентарно заседание депутатите са блокирали трибуната и са обвинили президента в нарушаване на процедурата за приемане на подобен вид проектозакони, както и в опит да използва военното положение, за да отмени предстоящите президентски избори.
На този фон Порошенко е направил обръщение към нацията, в което неочаквано скоростно е съобщил датата на въвеждане на военното положение, така и срока на неговото действие. Така, посоченият в подготвените за гласуване документи срок от 60 дни е съкратен на 30 дни, а датата за влизането му в сила е не 28, а 26 ноември.
Преди гласуването по новия вариант на законопроекта Порошенко се появил в украинския парламент и обявил, че е направил и допълнителни поправки - предложеното военното положение да не се въвежда на цялата територия на Украйна, а само на някои нейни части.
"Проектът за закон, с който се утвърждава този указ, предвижда въвеждане на военно положение преди всичко в областите, които са покрай руската граница, покрай приднестровския участък на украинско-молдовската граница и по крайбрежието на Черно и Азовско море ", е казал той. Става дума за Виницка, Луганска, Николаевска, Одеска, Сумска, Харковска, Черниговска и Херсонска област и вътрешните води на Азовско и Черно море. Президентът е подчертал, че военното положение може да се въведе само „в случай на наземна агресия от страна на РФ ".
Държавният глава е съобщил също, че указът не означава отказ от политическо и дипломатическо уреждане на проблема в източните части на страната, не предвижда ограничения на гражданските права и свободи, нито въвеждане на цензура, той не предвижда и обявяване на частична или пълна мобилизация
ТАСС припомня, че в неделя три кораба на Военно-морските сили (ВМС) на Украйна са нарушили в Керченския проток действащите правила за преминаване от Черно в Азовско море. Корабите са задържани, на трима военнослужещи от ВМС на Украйна, получили леки наранявания при инцидента, е оказана медицинска помощ. Агенцията припомня, че нарушаването на държавната граница на РФ е углавно престъпление.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН (Украйна): Върховната Рада на Украйна реши президентски избори да се проведат на 31 март 2019 година

УНИАН (Украйна): Върховната Рада на Украйна реши президентски избори да се проведат на 31 март 2019 година

26 Ноември 2018 | 22:24 | Агенция "Фокус"
София. Украинският парламент реши избори за президент на републиката да се проведат на 31 март, неделя, 2019 година, съобщи късно в понеделник телеграфната агенция УНИАН.
За решението са гласували 298 народни депутати.
Председателят на Върховната Рада Андрей Парубий е съобщил, че той е внесъл проекта за това постановление, „ за да спре всякакви въпроси относно провеждането на избори за президент на Украйна“.
Както преди това съобщава украинската телеграфна агенция УНИАН, Върховната Рада е подкрепила и законопроекта за въвеждане на военно положение на територията на някои райони на страната за срок от 30 дни.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Федералната служба за сигурност разпита военнослужещите, задържани в Керченския проток

ТАСС: Федералната служба за сигурност разпита военнослужещите, задържани в Керченския проток

26 Ноември 2018 | 22:12 | Агенция "Фокус"
Москва. От ведомството на РФ потвърждават, че координатори са били двама сътрудника на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), които са се намирали на украинските кораби, съобщава ТАСС.
Сътрудници на Федералната служба за сигурност на РФ (ФСС на РФ) са разпитали украински военнослужещи, задържани при инцидента в Керченския проток, за това са съобщили от Центъра за връзки с обществеността на ФСС на РФ, като са разпространили и видео на разпита.
Разпитани са старши лейтенант Андрей Драч, упълномощен да провежда оперативно-разследващи операции от 7-мо управление на Главното Управление на военното разузнаване на СБУ, който се е намирал на катера „Никопол“, Сергей Цибизов, матрос на катера „Никопол“ младши офицер-сигнализатор, капитан 3-ти ранг Владимир Лесовой, командир на дивизията съдове за охрана на военно-морска база „Юг“ на Военно-морските сили (ВМС) на Украйна (войскова част А-1728).
Плаващите към Кримския мост кораби на украинските ВМС първоначално са заявили, че не планират да преминават през Керченския проток, се пояснява в съобщението. От ФСС на РФ подчертават, че украинските военни кораби са навлезли в руски териториални води, които са такива още преди присъединяване на Крим към Русия.
Украинският военнослужещ капитан трети ранг Владимир Лесовой, задържан в Керченския проток за нарушаване на държавната граница на РФ, е признал по време на разпита, че става дума за провокация. В същото време другите военнослужещи са потвърдили, че са били предупредени за недопустимостта да се нарушава границата на РФ. Капитан Лесовой добавил, че е изпълнявал заповед и е планирал да извърши прехвърляне на корабите от Одеса в Мариупол.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: 'Труден баланс'

BBC: 'Труден баланс'

26 Ноември 2018 | 21:22 | Агенция "Фокус"
Лондон. “Инцидентът в Черно море идва като категорично напомняне, че напреженията между Русия и Украйна не са част от замразен конфликт”, пише в коментара си на сайта на BBC Джонатън Маркъс, военен и дипломатически кореспондент на световната медия, и добавя, че „те могат да се разгорят и при най-слабия сигнал“.
НАТО и съюзниците на Украйна от Запад силно подкрепят президента Порошенко. Но какво могат да направят, за да повлияят върху поведението на Русия?“, пита анализаторът.
Ще има разговори за нови икономически санкции. Но Русия вече е натоварена с тежки санкции, които не са я принудили да преосмисли анексията на Крим. Ще има призиви за допълнителна подкрепа за украинците. Държавите, членки на НАТО ще обучават военните от Киев – вероятно могат да направят и повече.
И администрацията на Тръмп, още преди този епизод, вече обмисляше как да изпрати ново въоръжение на Украйна в допълнение на противотанковите ракети Javelin, които вече са доставени.
Трудно е обаче да се постигне баланс между подкрепата за териториалния интегритет на Украйна, от една страна, и да се избегне нещо, което би могло да подпали фитила и да превърне конфликта в истинска война“, се казва в коментара на специалния кореспондент на BBC Джонатън Маркъс.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: В ООН, САЩ предупреждават Русия  за "скандалната“ заплаха срещу суверенитета на Украйна

Reuters: В ООН, САЩ предупреждават Русия за "скандалната“ заплаха срещу суверенитета на Украйна

26 Ноември 2018 | 21:00 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. В понеделник американският посланик в ООН Ники Хейли (на 9.10.2018 тя обяви, че напуска поста в края на 2018 г. – бел. ред.) предупреди Русия, че задържането на трите украински плавателни съда е“скандална заплаха за суверенна украинска територия ” и настоя Москва да намали напреженията, причинени от нейния „арогантен“ акт, съобщава Reuters.
Хейли информира, че е говорила с президента Доналд Тръмп и с държавния секретар Майк Помпей по-рано същия ден и че нейното безпокойство “отразява загрижеността на най-високо равнище.”
“Както много пъти е казвал президентът Тръмп, САЩ ще приветства нормалните отношение с Русия. Но действия извън закона, като това, продължават да не ни позволяват подобно поведение,“ е казала Хейли, която е член на кабинета на Тръмп.
“САЩ ще поддържат санкциите за Крим срещу Русия. По-нататъшна руска ескалация от този вид само ще влоши нещата. Това само ще подкопае по-нататъшната позиция на Русия в света. Така ще се вгорчат и по-нататъшните отношения на Русия със САЩ и с много други държави“, твърди Хейли.
Украинският посланик в ООН Владимир Елченко призова международната общност “ да наложи нови санкции по повод ситуацията в района, включително и срещу руските пристанища в Азовско море.”
През Съвета той обяви, че засилване на политическия натиск срещу Москва ще помогне за де-ескалация на ситуацията, но същевременно предупреди, че Украйна е „готова да използва всички възможни средства, за да упражним правото си за самоотбрана.”
Руският заместник посланик в ООН Дмитрий Полянский е обвинил Украйна за планиране на инцидента и допусна, че причината е в спадналата популярност на президента Петро Порошенко в навечерието на предстоящите през следващата година избори.
“Как при тези обстоятелства може да задържи властта? Ясно е – като организира провокация и за пореден път обвини Русия за всичко изкуствено да повиши собствения си рейтинг, обявявайки се за спасител на нацията,” това е казал Полянский пред Съвета.
“Това се прави, за да се отменят изборите въпреки твърденията на Порошенко за обратното,” е заявил дипломатът, като е предупредил, че Русия “никога не е предприемала първи удар, но знае как да се защитава.”
Елченко отхвърли бележките на Полянски за мотивите, като каза пред Съвета, че инцидентът е „явна заплаха за международния мир и сигурност”, а Русия смесва реалността с фикцията в опитите си да обясни случилото се.
Помощник-генералният секретар на ООН Розмари Ди Карло заяви, че Съветът за сигурност на ООН не може самостоятелно да провери какво наистина се е случило. „ Силно призоваваме и Руската федерация, и Украйна да се въздържат от нови действия или от подобна реторика, като им напомняме, че е нужно да поставят под контрол този инцидент, за да предотвратят неговата,” е помолила Ди Карло.
15-членният Съвет за сигурност се е събирал десетки пъти по повод кризата в Украйна след като Русия анексира Крим в 2014 година, но не е в състояние да предприеме никакви мерки, тъй като Русия е една от петте държави в Съвета, която има право на вето.
Украинските морски съдове, задържани от Русия, са се опитали в неделя да навлязат в Азовско море откъм Черно море през тесния Керченски проток, който отделя Крим от руската територия, припомня в информацията си Reuters.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Stars and Stripes (САЩ): Русия спуска нова желязна завеса през Черно море

Stars and Stripes (САЩ): Русия спуска нова желязна завеса през Черно море

26 Ноември 2018 | 20:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Украйна е на път да обяви военно положение, а лидерите на НАТО се събират за спешни разговори в понеделник, един ден след морския сблъсък, който руски военни кораби предизвикаха в една от най-сериозните военни заплахи в региона през последните години, коментира американското военно издание Stars and Stripes.
Изданието отбелязва, че руската брегова охрана първо е стреляла, а след това е задържала три украински военни кораба, опитващи се да преминат през „тесния Керченски пролив“ в Азовско море“, което според вестникът е най-голямата силова ескалация, след като „Русия нахлу и завладя украинския Кримски полуостров Крим през 2014 година и започна прокси война в Източна Украйна“. Авторът посочва, че оттогава САЩ продава на Киев оръжейни системи и участва в съвместни военни учения, докато увеличава операциите си „в рамките на оглавявания от САЩ съюз НАТО“ по източния фланг, за да успокои източните съседи на Русия.
Според военните анализатори, с които са се свързали от Stars and Stripes, инцидентът от неделя може да е прелюдия към по-мащабна конфронтация.
„Изглежда Русия се опитва да спусне нова Желязна Завеса през Черно море“, заяви генерал лейтенантът в остаква Бен Ходжис, който командваше американската армия в Европа, докато не се пенсионира миналата година. „Всички трябва да си отворят широко очите“.
Изданието цитира думите на украинския президент Петро Порошенко, който в понеделник предложи военно положение в страната за 30 дни.
„Нападението срещу украинските катери е планиран от Русия елемент на ескалация от продължаващата няколко месеца ситуация в Азовско море“, е отбелязал украинският държавен глава. „А също съм сигурен, че това далеч не е кулминацията. Докладите на разузнаването говорят за сериозна заплаха от сухоземна операция срещу Украйна“.
Както пише вестникът, „за САЩ и съюзниците им, инцидентът е сигнал за увеличаващото се напрежение около Черно море, което е ключово за икономиките на южните членки на Алианса, но също място, където те не могат да се противопоставят военно на Русия“.
„Това не само увеличава страховете от нова широкомащабна руска военна атака срещу Украйна, но създава опасения, че Русия готви нов опит да откъсне още територия и да превземе украинския град Мариупол“, смята Хорхе Бенитес, експерт по сигурността в Атлантическия съвет.
Според Бенитес, заради липсата на възможности в региона, черноморските членове на НАТО България, Румъния и Турция, заедно с партньори като Грузия, трябва да обединят своите активи. По неговите думи Турция може да се противопостави на това, защото е съсредоточена в Сирия.
За да се компенсират слабостите, повече средства за противоракетна отбрана и дронове с ударни възможности, базирани в страна като Румъния, биха могли да бъдат начин за съюзници да укрепят позицията си, съветва Ходжис, като добавя, че „трябва да има съвместни усилия“.
Бенитес препоръчва НАТО да направи това, което вече е направило в балтийските страни - да създаде малка многонационална сила за засилване на възпирането.
„Досега реакцията на НАТО в Югоизточна Европа е небалансирана и не толкова силна, колкото в Североизточна Европа“, посочва Бенитес. „Днешната агресия на Русия е добра възможност за НАТО да балансира по-добре възпирането на всичките си граници, а не само на север“.
В цяла Европа лидерите призоваха Русия да освободи украински моряци от задържането, да върне заловените кораби и да намали напрежението, отбелязва Stars and Stripes.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Украйна очаква да получи от СС на ООН усилване на санкциите срещу Русия

РИА Новости: Украйна очаква да получи от СС на ООН усилване на санкциите срещу Русия

26 Ноември 2018 | 19:32 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Киев разчита да получи от Съвета за сигурност на ООН усилване на санкциите срещу Русия във връзка със ситуацията в Черно море, заяви в понеделник пред журналистите постоянният представител на Украйна в световната организация Владимир Елченко, цитиран от РИА Новости.
„Засилването на санкциите, това е единственото“, заяви Елченко в отговор на въпрос какво очаква от заседанието на СС.
Руската агенция отбелязва, че по-рано постоянният представител на Русия при ООН Дмитрий Полянски е съобщил, че Москва е поискала спешно свикване на открито заседание на СС на ООН, но предложението му е било блокирано.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Украинская правда“ (Украйна): Президентът Порошенко не се изказа на заседанието на парламента за военното положение. Обвиниха го в бягство

„Украинская правда“ (Украйна): Президентът Порошенко не се изказа на заседанието на парламента за военното положение. Обвиниха го в бягство

26 Ноември 2018 | 19:26 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко е напуснал Върховната рада без да се изкаже на извънредното заседание, на което депутатите взимат решение за въвеждането на военно положение в страната, съобщава онлайн изданието на вестник „Украинская правда“, като се позовава на източник от „Блока на Петро Порошенко“ (БПП).
Изданието отбелязва, че държавният глава е бил в сградата на парламента и е очаквал да се изкаже около един час, заради блокирането на работата на Радата от лидерите на фракциите „Радикална партия Олег Ляшко“ и „Баткивщина“ (Юлия Тимошенко) и е взел решение да се откаже.
„Тъй като Ляшко и Тимошенко блокираха работата, той си тръгна и написа обръщение във „Фейсбук““, съобщава източникът.
На свой ред, заместник-председателят на парламента Оксана Сироид заяви, че Порошенко, очевидно, не е поискал да говори с лидерите на гракциите, въпреки че е бил в кабинета на председателя на парламента Андрей Парубий.
„Искахме да поговорим с президента. Президентът избяга“, е заявила тя, според цитата на „Украинская правда“.
Преди това държавният глава се съгласи да намали срока на военното положение до 30 дни.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: СС на ООН отхвърли руския дневен ред на заседанието за нарушаване на украинската граница

ТАСС: СС на ООН отхвърли руския дневен ред на заседанието за нарушаване на украинската граница

26 Ноември 2018 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Седем члена на Съвета за сигурност на ООН гласуваха против предложението на Москва за дневен ред на извънредното заседание по нарушаването на руската граница от украински кораби, „за“ се обявиха Китай, Русия, Казахстан и Боливия, а четири страни се въздържаха, съобщава ТАСС.
В същото време СС все пак ще обсъди в понеделник ситуацията в Украйна на заседание, свикано по американска инициатива по предложения от Киев дневен ред „Писмо, изпратено от постоянния представител на Украйна при ООН на името на председателя на СС от 28 февруари 2014 година“.
Първият заместник постоянен представител на Русия при ООН Дмитрий Полянски заяви, че с това решение „СС дискредитира своята работа, тъй като в момента украинците със своите провокационни схеми дискредитират Общото събрание“.
„А вчера, след като Русия поиска свикването на това заседание на СС, нашите западни партньори се опитаха да представят нещата така, че все едно Украйна, а не Русия е поискала провеждането му. Малко, господа, малко. Мащабът е мизерен“, заяви той.
При това дипломатът подчерта, че „никой не може да попречи на Русия, като постоянен член на СС, да повдига тук тези въпроси, които ние считаме за важни и под тези точки на дневния ред, към които те се отнасят“.
Руската агенция припомня, че в неделя сутринта корабите от Военноморските сили на Украйна „Бердянск“, „Никопол“ и „Яни Капу“ в нарушение на членове 19 и 21 от Конвенцията на ООН по морското право пресякоха държавната граница на Русия. Плавателните съдове влязоха във временно закритата руска акватория и няколко часа извършваха опасни маневри, не реагирайки на съпровождащите ги руски катери и кораби.
Тогава е взето решение за използване на оръжие. Всичките три кораба са задържани на около 20 километра от руското крайбрежие и на 50 км югозападно от обичайното място на преминаване на плавателните съдове през Керченския пролив под Кримския мост.
По време на инцидента леки наранявания са получили трима украински военни. Оказана им е медицинска помощ и няма опасност за живота им.
Русия е възбудила наказателно дело срещу извършителите за нарушаване на държавните граници.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.