НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Елица Цанкова, родител на дете със спастична диплегия: За 5-а поредна година сме подпомогнати от „Българската Коледа“, съветвам хора в нужда да кандидатстват

Елица Цанкова, родител на дете със спастична диплегия: За 5-а поредна година сме подпомогнати от „Българската Коледа“, съветвам хора в нужда да кандидатстват

29 Декември 2018 | 10:23 | Агенция "Фокус"
София. За 5-а поредна година сме подпомогнати от „Българската Коледа“, съветвам хора в нужда да кандидатстват в нея. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Елица Цанкова, родител на дете със спастична диплегия, след мозъчен инфаркт, получила подпомагане от „Българската Коледа 2017/2018г.“. „На 6 години и половина синът ми направи инсулт. Това се случи от усложнение на варицела – едра шарка. След това усложнение получи парализа на цялата лява част на тялото - ръката, крака, устата, всичко“, посочи тя, като обясни, че след това лечението на детето ѝ е започнало с процедури, които се отпускат от здравните институции. По думите ѝ полагаемите рехабилитации, които може да получи с направление, са между 7 и 10 дни, което е крайно недостатъчно за състоянието на детето ѝ. „От ходене по мъките, стигнах до извода, че мога да кандидатствам в инициативата. Видях, че „Българската Коледа“ помага да деца, които имат нужда и се грижи за здравословното им състояние. Реших да пусна документи, и вече пета поредна година се възползваме от „Българската Коледа“, обясни още тя, като изтъкна, че препоръчва на всички хора в подобна на нейната ситуация да участват в инициативата. „Аз дълго време се колебаех дали да кандидатствам, или не, но в крайна сметка и лекарите ме убедиха да се възползвам от подобен тип подпомагане. Заболяването на сина ми, по-скоро състоянието му, може да се подобри почти на 100%. Диагнозата му не е нещо, което няма как да се оправи и чрез някакъв вид лечение само да се поддържа. Това, което казват рехабилитаторите е, че той може на 100% да възстанови движенията си. Това ме кара да си мисля и да имам надежда, че той може да се излекува“, коментира още Елица Цанкова.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Близо 2 млн. лв. са събрани от началото на шестнадесетото издание на „Българската Коледа“ (ОБЗОР)

Близо 2 млн. лв. са събрани от началото на шестнадесетото издание на „Българската Коледа“ (ОБЗОР)

26 Декември 2018 | 20:15 | Агенция "Фокус"
София. От началото на шестнадесетото издание на благотворителната инициатива на държавния глава „Българската Коледа“ в подкрепа на децата с тежки заболявания и увреждания са събрани близо 2 милиона лева. 560 000 са изпратените дарителски SMS-и на номер 1117 и гласови обаждания на 0900 1117 от началото на кампанията, която беше обявена от президента Румен Радев в края на ноември. Оттогава в дарителската банкова сметка на инициативата са постъпили 1 330 000 лв., a 35 000 лв. са дарени чрез системата ePay.bg.
Благотворителният спектакъл се състоя на връх Коледа в Народния театър и на него присъстваха президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева , както и дарители, посланици на кампанията и деца, на които „Българската Коледа” помага. В подкрепа на децата с тежки заболявания и увреждания от сцената на театъра послания отправиха изявени български музиканти, певци, танцьори, актьори, спортисти и журналисти.
„Благодаря на всички, чиято съпричастност прави „Българската Коледа“ възможна за децата с тежки заболявания и увреждания“, написа президентът Румен Радев в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“. Той посочва още, че кампанията в подкрепа на децата в беда ще продължи и през цялата 2019 г.
Депутатите от парламентарната група на ГЕРБ също се включиха в „Българската Коледа“. Те дариха 6000 лв. за лечението на болно момче и 7000 лв. за подпомагане работата на фондация „Искам бебе“, чиято мисия е подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гергана Дерменджийска, родител на дете с церебрална парализа: Изгубени сме без инициативи като „Българската Коледа“

Гергана Дерменджийска, родител на дете с церебрална парализа: Изгубени сме без инициативи като „Българската Коледа“

26 Декември 2018 | 15:18 | Агенция "Фокус"
София. Изгубени сме без инициативи като „Българската Коледа“. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Гергана Дерменджийска, родител на дете с детска церебрална парализа, епилепсия, състояние след неонатален сепсис, атрофия на зрителния нерв, получила подпомагане от „Българската Коледа 2017/2018г.“ „Доста средства са необходими за лечението на детето ми. Той се нуждае от доста неща - колкото повече расте, толкова по-трудно става. За първо време подсигурихме количка, с която да го придвижваме. За по-късно ще ни е необходим вертикализатор и проходилка, ако стигнем до състояние, в което може да я използва. Ние и за това ходим на рехабилитация, за да се раздвижват мускулите му“, разказа тя. Гергана Дерменджийка обясни, че има семейства, които всяка година кандидатстват и се възползват от даренията на „Българската Коледа“. „Аз съм доволна и благодарна, че има организации, които все пак правят нещо и отпускат средства, за да може да се оправяме. Нямаме друг избор. Съоръженията за деца с увеждания са много скъпи. Без инициативи като „Българската Коледа“ сме просто изгубени. Призовавам подобни кампании да се подкрепят от повече хора, за да може да се помага на семейства в нужда“, обясни още тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Благодаря на всички, чиято съпричастност прави „Българската Коледа“ възможна за децата с тежки заболявания и увреждания

Президентът Румен Радев: Благодаря на всички, чиято съпричастност прави „Българската Коледа“ възможна за децата с тежки заболявания и увреждания

26 Декември 2018 | 12:28 | Агенция "Фокус"
София. Благодаря на всички, чиято съпричастност прави „Българската Коледа“ възможна за децата с тежки заболявания и увреждания. Това написа президентът Румен Радев в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“. „След края на благотворителния спектакъл набраната сума за шестнадесетото издание на „Българската Коледа“ достигна два милиона лева. Кампанията в подкрепа на децата в беда ще продължи през цялата 2019 г.“, написа още държавният глава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Близо два милиона лева събра „Българската Коледа” от началото на шестнадесетото издание на благотворителната кампания

Близо два милиона лева събра „Българската Коледа” от началото на шестнадесетото издание на благотворителната кампания

26 Декември 2018 | 08:48 | Агенция "Фокус"
София. Благотворителната инициатива на държавния глава „Българската Коледа“ в подкрепа на децата с тежки заболявания и увреждания продължава. Два милиона лева достигна набраната сума за шестнадесетото издание на кампанията след края на благотворителния спектакъл, който се състоя навръх Коледа в Народния театър „Иван Вазов“. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Към момента са изпратени 560 000 дарителски SMS на номер 1117 и гласови обаждания на 0900 1117 от началото на кампанията, която беше обявена от президента Румен Радев в края на ноември. Оттогава досега в дарителската банкова сметка на инициативата са постъпили 1 330 000 лв., a 35 000 лв. са дарени чрез системата ePay.bg. Дарения за благотворителната инициатива могат да бъдат правени целогодишно.
На коледния благотворителен спектакъл „Българската Коледа“ присъстваха президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, както и дарители, посланици на кампанията и деца, на които „Българската Коледа” помага.
В подкрепа на децата с тежки заболявания и увреждания от сцената на Народния театър послания отправиха изявени български музиканти, певци, танцьори, актьори, спортисти и журналисти. Тази година концертът бе реализиран от екипа на „Dream Team Productions” и излъчен на живо по bTV, bTV Radio и Българското национално радио.
Михаела Филева, група „Фондацията“, Графа, Миро, Поли Генова, Орлин Павлов, Тони Димитрова, Орлин Горанов, Еделина Кънева, Теди Кацарова, Детския радиохор на Българското национално радио, както и възпитаниците на Национално училище за танцово изкуство в София, детска вокална група „Бон-Бон“, Латида и хора към Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ посветиха своите изпълнения на нуждаещите се деца и призоваха за подкрепа.
Като застъпници на „Българската Коледа“ на сцената излязоха и журналисти от трите национални телевизии БНТ, бТВ и Нова ТВ – Николета Маданска, Стефан Щерев, Богомил Грозев, Искра Ангелова, Надежда Узунова, Антон Хекимян, Андрей Захариев и Мартина Ганчева.
Сред застъпниците, които призоваха за съпричастност към децата в беда бяха и ректорът на СУ „Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков, д-р Неделя Щонова, актьорите Любо Нейков, Стоянка Мутафова, Силвия Лулчева, Албена Павлова и Ненчо Илчев, музикантът Теодосий Спасов, певицата Богдана Петрова, волейболистите Владимир Николов и Теодор Салпаров, актрисата Ралица Паскалева, боксьорите Кубрат и Тервел Пулеви, волейболистките Нася Димитрова и Христина Русева, баскетболистите Деян и Калоян Иванови, футболисти от отборите „ЦСКА”, „Левски” и „Славия”, актьорът Стефан Щерев, лекоатлетката Ивет Лалова, акробатите Мариела Костадинова и Панайот Димитров, световната и европейска шампионка по борба Тайбе Юсеин, лекоатлетката Мирела Демирева и плувецът Петър Стойчев.
От сцената на Народния театър своята история разказаха Ралица Енева и нейните синове Радо, Георги и Христо. По време на концерта беше излъчена една необикновена среща между победителката от първия сезон на „България търси талант” – незрящата Богдана Петрова и едно от децата на „Българската Коледа” – Георги Скордев от Бургас. За дарената апаратура от „Българската Коледа“ и как тя помага на малките пациенти разказаха д-р Иван Чавдаров, д-р Стоян Пеев, д-р Пепа Ралчева, д-р Донка Узунова и д-р Габриела Минова. Шестнадесетото издание на благотворителната инициатива продължава през цялата 2019 година.
Допълнителна информация за „Българската Коледа“, както и начините, по които може да бъде направено дарение, са посочени на интернет-страницата на благотворителната инициатива: www.bgkoleda.bg.На същия е посочен и реда за кандидатстване за подпомагане.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дияна Терзиева, родител на дете с церебрална парализа: Благодарение на „Българската Коледа“ успяхме да получим вертикализатор

Дияна Терзиева, родител на дете с церебрална парализа: Благодарение на „Българската Коледа“ успяхме да получим вертикализатор

25 Декември 2018 | 17:47 | Агенция "Фокус"
София. Благодарение на „Българската Коледа“ успяхме да получим вертикализатор за сина ни. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Дияна Терзиева, родител на дете с детска церебрална парализа, получила подпомагане от „Българска Коледа 2017 -2018г. „Детето ми е на 9 години и не може да ходи. Той не може да стои прав и се нуждаехме от вертикализатор, за да се заздравяват мускулите му. Нашият лекар ни каза, че трябва да стои 4 часа минимум дневно прав. Ние не можем да го държим, защото е доста тежък. Имахме един вертикализатор, но стана малък. Сумата беше доста висока, за да може да го купим. Трябваше да теглим потребителски кредит, за това се обърнахме към „Българската Коледа“, защото средствата ни трябваха бързо и спешно“, обясни тя. „Получихме 1 200 лв. и успяхме да го закупим. Закупуването му беше належащо и спешно. Оправихме се, сумата доста ни помогна, без нея нямаше да можем да си го позволим“, допълни Дияна Терзиева, като посочи, че отново би се включила в подобна инициатива. „Доволна съм от „Българската Коледа“. Надявам се следващия път, в който пак ги потърсим, отново хората да бъдат така добре настроени към нас. Доста положително се държаха“, изтъкна тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Райна Шопова, родител на дете с церебрална парализа: „Българската Коледа“ подсигури на сина ми най-належащите терапии за два месеца и половина

Райна Шопова, родител на дете с церебрална парализа: „Българската Коледа“ подсигури на сина ми най-належащите терапии за два месеца и половина

25 Декември 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
София. „Българската Коледа“ подсигури на сина ми най-належащите терапии за два месеца и половина. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Райна Шопова родител на дете с детска церебрална парализа, синдром Прадер-Уили, специфични разстройства в развитието на речта, получила подпомагане от „Българската Коледа 2017/2018г. „Синът ми има едно много рядко генетично заболяване – Прадер-Уили, освен това е много тежко недоносен. При нас няма вариант детето да се излекува. Ние се борим за качество на живот и правим терапии в различни области. Едно от нещата, които не трябва да спираме да правим е рехабилитация и съответно работа с психолози и логопеди“, посочи тя. По думите й обаче, надеждните специалисти от областта в повечето случай работят на частно, за това се налага на семейството да търси други финансови алтернативи. „Последната година получихме 1 000 лв. от „Българската Коледа“, които покриват най-належащите терапии на детето ми за два месеца и половина“, посочи още тя. Райна Шопова каза, че се възползва от „Българската Коледа“ за 4-та поредна година. „Препоръчвам я постоянно, защото знам, пред какви предизвикателства са поставени хората в нашето положение-родители на деца с трайни увреждания. Истината е, че деца с увреждания само с благотворителност не се гледат. Нужна е дълготрайна, целенасочена държавна политика“, изтъкна още тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Въвежда се временна организация на движението във връзка с благотворителния спектакъл „Българската Коледа“

София: Въвежда се временна организация на движението във връзка с благотворителния спектакъл „Българската Коледа“

25 Декември 2018 | 08:33 | Агенция "Фокус"
София. Въвежда се временна организация на движението във връзка с благотворителния спектакъл „Българската Коледа“. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. От 12.00 часа до приключване на мероприятието се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на гостите на благотворителния концерт, както следва:
- на ул. „Иван Вазов” между ул. „Георги Бенковски” и ул. „Кузман Шапкарев”;
- на ул. „Славянска” между ул. „Дякон Игнатий” и ул. „Георги Бенковски”;
- на ул. „Георги Бенковски” между ул. „Иван Вазов” и ул. „Славянска”.
От 19.00 часа до приключване на мероприятието на 25.12.2018 г. да се забрани влизането на пътни превозни средства, само по преценка на отдел „Пътна полиция” при СДВР, както следва:
- по ул. „Иван Вазов” между ул. „Георги Бенковски” и ул. „Кузман Шапкарев”;
- по ул. „Славянска” между ул. „Дякон Игнатий” и ул. „Георги Бенковски”;
- по ул. „Георги Бенковски” между ул. „Иван Вазов” и ул. „Славянска”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще присъстват на благотворителния спектакъл „Българската Коледа“ в Народния театър „Иван Вазов“

Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще присъстват на благотворителния спектакъл „Българската Коледа“ в Народния театър „Иван Вазов“

25 Декември 2018 | 07:34 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева ще присъстват на традиционния благотворителен спектакъл „Българската Коледа“. Това съобщиха от Прессекретариата на държавния глава. Концертът ще се проведе от 20.00 часа в Народния театър „Иван Вазов“ и ще бъде излъчен пряко по bTV, bTV Radio и Българското национално радио.
Шестнадесетото издание на „Българската Коледа“ 2018/2019 година е в подкрепа на децата с тежки заболявания и увреждания. Тази година спектакълът се реализира от екипa на „Dream Team Productions”. Oт сцената на Народния театър изявени български музиканти, танцьори, спортисти, актьори и журналисти ще подкрепят благородната кауза.
Лиляна Боянова и Владимир Пенев ще бъдат водещи на спектакъла „Българската Коледа“, а в благотворителния концерт ще вземат участие известните български изпълнители Михаела Филева, група „Фондацията“, Графа, Миро, Поли Генова, Орлин Павлов, Тони Димитрова, Орлин Горанов, Еделина Кънева, Теди Кацарова, Богдана Петрова, Детския радиохор на Българското национално радио, както и възпитаниците на Национално училище за танцово изкуство в София, детска вокална група „Бон-Бон“, Латида и хора към Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“.
Актрисата Албена Павлова, волейболистите Владимир Николов и Теодор Салпаров, актрисата Ралица Паскалева, боксьорите Кубрат и Тервел Пулеви, волейболистките Нася Димитрова и Христина Русева, баскетболистите Деян и Калоян Иванови, футболисти от отборите „ЦСКА”, „Левски” и „Славия”, актьорът Стефан Щерев, лекоатлетката Ивет Лалова, акробатите Мариела Костадинова и Панайот Димитров, световната и европейска шампионка по борба Тайбе Юсеин, лекоатлетката Мирела Демирева и плувецът Петър Стойчев също ще са сред застъпниците, които ще призоват за съпричастност и подкрепа на децата с тежки заболявания и увреждания.
Участие в спектакъла ще вземат и журналисти от Българската национална телевизия, Нова телевизия и бТВ. По време на концерта ще бъдат разказани историите на деца, чието лечение и рехабилитация се подкрепят от благотворителната инициатива.

Допълнителна информация за „Българската Коледа“, както и начините, по които може да бъде направено дарение, са посочени на интернет-страницата на благотворителната инициатива тук.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще присъстват на благотворителния спектакъл „Българската Коледа“ в Народния театър „Иван Вазов“

Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще присъстват на благотворителния спектакъл „Българската Коледа“ в Народния театър „Иван Вазов“

24 Декември 2018 | 13:25 | Агенция "Фокус"
София. На 25 декември президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева ще присъстват на традиционния благотворителен спектакъл „Българската Коледа“. Това съобщиха от Прессекретариата на държавния глава. Концертът ще се проведе от 20.00 часа в Народния театър „Иван Вазов“ и ще бъде излъчен пряко по bTV, bTV Radio и Българското национално радио.
Шестнадесетото издание на „Българската Коледа“ 2018/2019 година е в подкрепа на децата с тежки заболявания и увреждания. Тази година спектакълът се реализира от екипa на „Dream Team Productions”. Oт сцената на Народния театър изявени български музиканти, танцьори, спортисти, актьори и журналисти ще подкрепят благородната кауза.
Лиляна Боянова и Владимир Пенев ще бъдат водещи на спектакъла „Българската Коледа“, а в благотворителния концерт ще вземат участие известните български изпълнители Михаела Филева, група „Фондацията“, Графа, Миро, Поли Генова, Орлин Павлов, Тони Димитрова, Орлин Горанов, Еделина Кънева, Теди Кацарова, Богдана Петрова, Детския радиохор на Българското национално радио, както и възпитаниците на Национално училище за танцово изкуство в София, детска вокална група „Бон-Бон“, Латида и хора към Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“.
Актрисата Албена Павлова, волейболистите Владимир Николов и Теодор Салпаров, актрисата Ралица Паскалева, боксьорите Кубрат и Тервел Пулеви, волейболистките Нася Димитрова и Христина Русева, баскетболистите Деян и Калоян Иванови, футболисти от отборите „ЦСКА”, „Левски” и „Славия”, актьорът Стефан Щерев, лекоатлетката Ивет Лалова, акробатите Мариела Костадинова и Панайот Димитров, световната и европейска шампионка по борба Тайбе Юсеин, лекоатлетката Мирела Демирева и плувецът Петър Стойчев също ще са сред застъпниците, които ще призоват за съпричастност и подкрепа на децата с тежки заболявания и увреждания.
Участие в спектакъла ще вземат и журналисти от Българската национална телевизия, Нова телевизия и бТВ. По време на концерта ще бъдат разказани историите на деца, чието лечение и рехабилитация се подкрепят от благотворителната инициатива.

Допълнителна информация за „Българската Коледа“, както и начините, по които може да бъде направено дарение, са посочени на интернет-страницата на благотворителната инициатива тук.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антоанета Траянова Димитрова, родител на дете с увреден слух: Всички пари, които получих от „Българската Коледа“ ще отидат за обучението на детето ми

Антоанета Траянова Димитрова, родител на дете с увреден слух: Всички пари, които получих от „Българската Коледа“ ще отидат за обучението на детето ми

18 Декември 2018 | 11:04 | Агенция "Фокус"
София. Всички пари отиват за обучението на детето ми. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Антоанета Димитрова - родител на дете с двустранна нервносензорна загуба на слуха, получила подпомагане от „Българската Коледа 2017/2018г. „След време искам да го запиша и на уроци по английски език и други неща. Всичко това ми струва пари. Каквото е от мен аз си го давам, детенцето каквото получава от социалното подпомагане също – всичко отива за обучението му. След шест месеца му изтича ТЕЛК и трябва пак да се явим на ТЕЛК и ще ми отпуснат някаква сума – 1200 лв. за апарати, но аз искам да му взема по-хубави, за да му е по-качествен слухът и аз трябва да ги дам тия пари от мен. Апаратите, които ги искам са около 3 хиляди лева двата“, обясни тя. Антоанета Димитрова допълни, че би се обърнала, където е възможно и би отишла да потърси помощ за своето дете.
Теодора ПАТРОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антоанета Димитрова, родител на дете с увреден слух: Нека да има повече привилегии за болните деца

Антоанета Димитрова, родител на дете с увреден слух: Нека да има повече привилегии за болните деца

18 Декември 2018 | 10:18 | Агенция "Фокус"
София. Нека да има повече привилегии за болните деца. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Антоанета Димитрова - родител на дете с двустранна нервносензорна загуба на слуха, получила подпомагане от „Българската Коледа 2017/2018г“.
„Бих желала да съм съпричастна към всички майки, които сега протестират за по-добър живот за децата с увреждания, нека да има повече привилегии за болните деца занапред, защото едно е да си възрастен, а друго е да си дете и да си зависим от родител, от чужда помощ. Много е тежко и болно“, каза тя. Майката разказа за своето дете, че е със загуба на слуха от 50 до 60%. „Това ме подтикна да търся помощ за финансиране за лечението му, защото му трябва да слухово-речев рехабилитатор и логопед. Посещаваме също и Център „Яника“, допълни майката.
Теодора ПАТРОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Митрева, родител на дете с психично разстройство: „Българската Коледа“ ни предоставя спокойствие, че терапията на сина ми няма да прекъсне

Мария Митрева, родител на дете с психично разстройство: „Българската Коледа“ ни предоставя спокойствие, че терапията на сина ми няма да прекъсне

16 Декември 2018 | 13:41 | Агенция "Фокус"
София. „Българската Коледа“ ни предоставя спокойствие, че терапията на сина ми няма да прекъсне. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Мария Митрева, родител на дете с генерализирано разстройство в психичното развитие, получила подпомагане от „Българската Коледа 2017/2018г.“ „Синът ми е с диагноза от 10 години. Съвсем малък беше в ТЕЛК комисия. От тогава до сега се полагат ежедневни грижи. Това ме възпрепятства, ставам трудно адекватна на пазара на труда. Налагат се постоянни грижи - да бъда и „ръцете и краката“ на сина ми. В следствие на това, ние много трудно се справяме финансово“, коментира Мария Митрева. По думите й това е и основната причина, заради която тя е потърсила съдействие от инициативата „Българската Коледа“. „Колкото и да са недостатъчни за терапевтите, които се налага да ползва синът ми, това не е малка сума и съм се спряла на минимума, който се налага за лечението. Дългосрочно, поне половин година да може да посещава психолог. Съкратен режим е, но това за нас е едно спокойствие, че терапията не прекъсва и никак не е малка помощта“, обясни още тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Митрева, родител на дете с психично разстройство: „Българската Коледа“ помага на хора и семейства, спасява човешки животи

Мария Митрева, родител на дете с психично разстройство: „Българската Коледа“ помага на хора и семейства, спасява човешки животи

16 Декември 2018 | 10:17 | Агенция "Фокус"
София. „Българската Коледа“ помага на хора и семейства, спасява човешки животи. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Мария Митрева, родител на дете генерализирано разстройство в психичното развитие, получила подпомагане от „Българската Коледа 2017/2018г.“ „Това е високохуманна инициатива. Призовавам всеки, който може да я подкрепи, да го направи, защото тя е истинска. Помага на хора и семейства. Понякога спасява човешки животи и това трябва да се знае. Хората, които имат нужда от „Българската Коледа“ с две ръце ги подтиквам да потърсят съдействие, защото когато почукаш на тяхната врата, тя винаги е отворена“, коментира още тя. Мария Митрева обясни, че каквато и сума или помощ да предложи инициативата, тя винаги е от полза за нуждаещите се. „Аз съм благодарна и на това, което в момента ни се предлага от „Българската Коледа“. Това е немалък жест от тяхна страна. Със сигурност ще ни се наложи да търсим и друг тип финансиране. В момента ни помагат роднини, близки, когато има възможност работя и аз. Това обикновено са летните месеци, когато мога да оставя сина си при майка ми и баща ми“, допълни още тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доника Костадинова, родител на дете с аутизъм: За трети път участвам в „Българската Коледа“ и бих насърчила българския народ да подкрепи инициативата

Доника Костадинова, родител на дете с аутизъм: За трети път участвам в „Българската Коледа“ и бих насърчила българския народ да подкрепи инициативата

15 Декември 2018 | 10:11 | Агенция "Фокус"
София. За трети път участвам в „Българската Коледа“ и бих насърчила българския народ да подкрепи инициативата със sms-те. Това каза Доника Костадинова, родител на дете с аутизъм, в интервю за Агенция „Фокус“ за инициативата „Българската Коледа“. „Синът ми Георги е на 9,5 години. Той е с диагноза генерализирано разстройство в развитието, или така наречения аутизъм. Тъй като за неговата диагноза нито една терапия не се поема от НЗОК и всичко заплащат родителите сами, моя позната ми каза за възможността да кандидатствам към „Българската Коледа“ и аз го направих“, разказа Доника Костадинова. Тя обясни, че сумата, която е получила от „Българската Коледа“ няма как да покрие неговите терапии. По думите й обаче, това е глътка въздух откъм финансова страна, защото ще покрие частично терапиите му, за около четири месеца. Тя поясни, че семейството й се включва в инициативата за трети път. „Тази година, тъй като Георги е на индивидуална форма на обучение в училище, за него се препоръчва работа в група. Държавните центрове, които предлагат подобна възможност са твърде малко и няма места. За нас остана единственият вариант платена такава. Той ходи в един център, където работи с деца в група. Има контакт с деца. Тази година конкретно за това използваме средствата“, допълни още Костадинова.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Албена Божева, родител на дете със синдром на Даун: „Българската Коледа“ подсигури на сина ми ортопедични сесии за 7 месеца

Албена Божева, родител на дете със синдром на Даун: „Българската Коледа“ подсигури на сина ми ортопедични сесии за 7 месеца

10 Декември 2018 | 09:13 | Агенция "Фокус"
София. „Българската Коледа“ подсигури на сина ми ортопедични сесии за 7 месеца. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Албена Божева, родител на дете със синдром на Даун, разстройство в експресивната реч, вродена сърдечна малформация-междукамерен дефект.
„Детето ми е на 11 години вече и е със синдром на Даун, камерен дефект. Преди една година през януари месец прекарахме тежка сърдечна операция. Слава Богу всичко е успешно. Затворихме междукамерния дефект и сега се мъчим да се интегрираме в училище. Какво ни подтикна да се включим в инициативата? Подтикна ни това, че средствата, които имаме са крайно недостатъчни. Детето ми, Иван, е с лека умствена изостаналост. ТЕЛК-ът ни е в най-ниската графа. Търсихме съдействие от „Българската Коледа“ поне за 7 месеца да имаме спокойствието за ортопедични сесии. За да може Иван да върви напред, да се научи да чете и пише, като всички свои връстници“, коментира още тя. „За втори път участваме в инициативата. През 2016 г. кандидатствахме, тогава ни отпуснаха 950 лв. сега сумата е по-голяма и сме благодарни за това. През октомври получихме писмо за сумата от 1 200 лв. В рамките на една година от датата на писмото, ние ще може да се възползваме от средствата“, обясни още Албена Божева.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сюлбие Ямак, родител на дете с церебрална парализа: „Българската Коледа“ ни предостави средства за лечение на детето ни за 3 месеца

Сюлбие Ямак, родител на дете с церебрална парализа: „Българската Коледа“ ни предостави средства за лечение на детето ни за 3 месеца

9 Декември 2018 | 15:53 | Агенция "Фокус"
София. „Българската Коледа“ ни предостави средства за лечение на детето ни за 3 месеца. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Сюлбие Ямак, родител на дете с детска церебрална парализа, получила подпомагане от „Българската Коледа 2017/2018г.“. „Детето ми е с детска церебрална парализа. Диагнозата е спастична диплегия на долните крайници, но и ръцете ѝ са засегнати. Видно е, че лявата ръка на детето е по-обездвижена от дясната и е по-слаба. Тази година установиха огнища в лявата и дясната част на мозъка и изписаха лекарство за епилепсия. Ходихме на рехабилитация в частен кинезитерапевтичен център в Русе“, обясни тя. Сюлбие Ямак посочи, че финансовото подсигуряване на лечението е изключителна трудност за семейството. „Финансово е много трудно, на всеки 10 дни да се намират пари. Единствено бащата работи, аз се занимавам постоянно с детето, правим гимнастика вкъщи. Реших да кандидатствам за помощ от „Българската коледа“, за да може поне 2-3 месеца финансово да ни помогне. Одобриха ни и използвахме услугата“, поясни още тя. „Сега започнахме ново лечение в Турция. Открихме кампания за малката, от доброволци, който има желание да помогне. Сега продължаваме лечението и отиваме там, където условията за детето ни са най-добри. Отиваме там, където виждаме развитие. Детето вече показва напредък и се надяваме скоро време да проходи. Най-голямото ми желание е тя да проходи и да бъде самостоятелна. Да бъде полезна за себе си“, коментира още Сюлбие Ямак.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Асие Симитчиева, родител на дете с церебрална парализа: Повече от шест години се възползваме от даренията на „Българската Коледа“

Асие Симитчиева, родител на дете с церебрална парализа: Повече от шест години се възползваме от даренията на „Българската Коледа“

8 Декември 2018 | 09:23 | Агенция "Фокус"
София. Повече от шест години се възползваме от даренията на „Българската Коледа“. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Асие Симитчиева - родител на дете с детска церебрална парализа, получила подпомагане от „Българската Коледа 2017/2018г. „Детенцето ми има по рождение детска церебрална парализа. Аз съм самотна майка, от десет години съм разделена с баща му и нямам много големи възможности и прибегнах до помощта на „Българската Коледа“. От 2007 година идваме на санаториум в Момин проход на лечения. Има подобрения оттогава, макар и бавно“, посочи тя.
Майката обясни, че през годините е получавала различни по размери средства от инициативата. "Когато попълвам документи, пиша, че средствата са за рехабилитация и ми отпускат различни суми, колкото им е по възможностите, защото са много дечицата. От две години насам ми отпускат по 1 000 лева. Последните години ми даваха по 700-800 лева, една година бях получила 400 лева“, обясни още Асие Самитчиева.
Теодора ПАТРОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ваня Методиева, родител на дете със синдром на Даун: Благодарение на „Българската Коледа“ синът ми успява да подобрява и развива своето състояние

Ваня Методиева, родител на дете със синдром на Даун: Благодарение на „Българската Коледа“ синът ми успява да подобрява и развива своето състояние

8 Декември 2018 | 08:47 | Агенция "Фокус"
София. Благодарение на „Българската Коледа“ синът ми успява да подобрява и развива своето състояние. Това каза за Агенция „Фокус“ Ваня Методиева, родител на дете със синдром на Даун, получила подпомагане от „Българската Коледа 2017/2018г.“ „Синът ми страда от синдром на Даун. Подтикна ме това, че нямаме финансовата възможност да провеждаме терапиите, които са необходими за лечението му. Това са терапевтични и рехабилитационни терапии. Благодарение на „Българската Коледа“ той успява да подобрява и развива своето състояние“, коментира още тя. Мария Методиева обясни, че нейното дете се нуждае от терапевтичен сеанс два пъти седмично, като месечно са им необходими около 200 лв. „Сумата, която получихме от „Българската Коледа“, е достатъчна за тази година. Парите, които ни предоставиха ще стигнат за тези терапии. Миналата година също участвахме в инициативата, тогава много малко се наложи да дофинансираме с наши средства. Благодарни сме за помощта, която ни предложиха“, обясни още Ваня Методиева, като изтъкна, че те ще подпомогнат за неговото логопедично развитие. "Те ще бъдат вложени в усъвършенстването на неговия говор, защото сега трудно му се разбра, какво казва. Ние участваме за трети пореден път. Благодарности, че има такива инициативи, които помагат на хора в нужда, като нашата“, допълни още тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Галя Спасова, родител на дете с церебрална парализа: Препоръчвам инициативата „Българската Коледа“ на семействата в нужда, защото ще срещнат разбиране

Галя Спасова, родител на дете с церебрална парализа: Препоръчвам инициативата „Българската Коледа“ на семействата в нужда, защото ще срещнат разбиране

2 Декември 2018 | 14:27 | Агенция "Фокус"
София. Препоръчвам инициативата „Българската Коледа“ на семействата в нужда, защото ще срещнат разбиране. Това каза Галя Спасова, родител на дете с детска церебрална парализа, в интервю за Агенция „Фокус“ за инициативата „Българската Коледа“. Тя поясни, че семейството ѝ кандидатства за първи път в инициативата „Българската Коледа“. „Ани се роди преждевременно със свръх ниско тегло - 0,780 кг. След като се роди в 26-та гистационна седмица, в края на шестия месец, имаше проблеми, свързани с двигателната активност – дясностранна хемипареза. Поради това се нуждаехме от допълнителна рехабилитация, извън тази, която се провеждаше в болницата“, обясни Спасова. Тя допълни, че по Здравна каса се полага клинична пътека в курс от 10 дни, който е крайно недостатъчен за нуждите на детето. Спасова допълни, че деца като нейното имат нужда от ежедневна рехабилитация. „От болница „Св. София“ разбрах за инициативата „Българската Коледа“, която е подпомогнала други деца като Ани в процеса им на развитие. Поради тази причина подадох документи и кандидатствах. Бях одобрена, много бързо бяха разгледани документите. Много съм доволна от начина, по който работи цялата администрация на президентството. Не ни беше отпусната цялата сума. Кандидатствахме за 2800 лв., одобриха ни за 1000 лв., но аз съм благодарна на това, което получаваме като допълнителна помощ и подкрепа. То е крайно полезно за нас, за детето и неговото развитие. Усвоили сме част от сумата, защото взимаме направление от Здравна каса за клинична пътека. В дните, в които не извършваме процедури по Здравна каса, усвояваме средствата от „Българската Коледа“, допълни Галя Спасова.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антоанета Миладинова: Инициативата „Българската Коледа“ помага на много хора

Антоанета Миладинова: Инициативата „Българската Коледа“ помага на много хора

1 Декември 2018 | 12:34 | Агенция "Фокус"
София. Инициативата „Българската Коледа“ помага на много хора. Това каза Антоанета Миладинова, родител на дете с локализирана фокална симптоматична епилепсия, в интервю за Агенция „Фокус“ за инициативата „Българската Коледа“. „Дъщеря ми е с диагноза епилепсия от двумесечна възраст. Още рано-рано се наложи, имайки предвид нейното състояние, да търсим начини за рехабилитация. Това трябваше да бъде ежедневно. Всеки час при рехабилитатор се заплаща, така че поради липса на възможности, се наложи да търсим допълнителни средства“, каза тя и уточни, че рехабилитацията трябва да се провежда всеки ден или поне три пъти в седмицата, за което са необходими около 500 лв. на месец.
„Всяка година се налага да търсим съдействие, тъй като часовете са много скъпо заплатени. Нямаме никаква възможност да си позволим да си плащаме всичко от джобовете, тъй като работим за малки суми, имаме и други деца и просто парите не стигат. А това е задължително, за да може детето да се развива. За логопед, за психолог, за рехабилитатор – всяко нещо струва пари при добрите специалисти. Всяка година се налага и търсим помощ и „Българската Коледа“ вече седма година ни помага. Надявам се, ако не от някъде другаде, поне те, да продължават да ни помагат“, разказа още Антоанета Миладинова.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Светлана Йорданова: Държава и благотворителна инициатива могат да работят заедно и да постигат добри резултати

Зам.-министър Светлана Йорданова: Държава и благотворителна инициатива могат да работят заедно и да постигат добри резултати

30 Ноември 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Майчиното и детско здравеопазване са основен приоритет не само в работата на Министерството на здравеопазването, но и в провежданата от Правителството политика. Заедно с вас доказахме, че държава и благотворителна инициатива могат да работят в една посока и заедно да постигат добри резултати в името на здравето на нашите деца. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова в УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора, по време на церемонията по откриване на 16-то издание на „Българската Коледа“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Благотворителната инициатива се провежда под патронажа на Президента на Република България. Тази година кампанията е посветена на децата с тежки заболявания и увреждания и осигуряването на комплексна помощ за лечението им чрез допълващи грижи и закупуване на съвременна високотехнологична апаратура.
Приключилата кампания 2017/2018 г. е събрала 2 600 000 лв., с които за диагностика, лечение и рехабилитация са подпомогнати 505 деца, а за 22 лечебни заведения в страната, сред които университетски, многопрофилни болници, рехабилитационни центрове и домове за медико-социални грижи, е закупена медицинска апаратура.
С част от събраните средства от инициативата за УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора е закупен рехабилитационен комбиниран апарат за електротерапия, ултразвукова, лазерна и магнитотерапия на стойност 10 888 лв., а за ДМСГД – Стара Загора са осигурени ехограф на стойност 54 000 лв., както и биохимичен анализатор на стойност 16 000 лв.
Заместник-министър Йорданова припомни, че само преди дни Министерският съвет реши да бъде открит първият Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания. В него ще се предоставят грижи за децата с тежки увреждания - провеждане на ранна диагностика, лечение и медицинска и психо-социална рехабилитация, които са изключително необходими за подкрепата на родителите на деца с увреждания и предотвратяване на институционализацията на тези деца.
„Министерството на здравеопазването работи и за създаването на първата Многопрофилна болница за активно лечение на българските деца. С тази стъпка ще превърнем в реалност мечтите на много родители и на работещите в системата на детското здравеопазване на едно място да се осигуряват комплексни здравни грижи за всички деца“, подчерта още зам.-министър Йорданова.
Заместник-министърът пожела успех на настоящото издание на кампанията „Българската Коледа“ и увери, че Министерството на здравеопазването ще продължи да бъде партньор на инициативата.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев даде началото на „Българската Коледа” 2018/2019 година

Президентът Румен Радев даде началото на „Българската Коледа” 2018/2019 година

30 Ноември 2018 | 14:35 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев даде началото на „Българската Коледа” 2018/2019 година. Това съобщиха от Прессекретариата на държавния глава.
„Българската Коледа“ не е просто дарителска кампания, тя е нещо много повече. Тя дава надежда за бъдещето ни като държава и общество, защото успява да обедини хора с различни професии, образование и социално положение около една общественозначима кауза. Това заяви президентът Румен Радев в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора, където обяви старта на шестнадесетото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа”, която се провежда под негов патронаж.
Държавният глава подчерта, че благотворителността ни дава вяра, че живеем в общество, което се гради върху хуманни ценности, а „Българската Коледа“ инвестира в най-ценния капитал - здравето на децата.
„Избрах тази година да дадем началото на поредното издание на инициативата точно тук, защото УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” е едно от водещите лечебни заведения в страната със 135-годишна история. Това е болница, която се гордее със своите специалисти в различни области на здравеопазването. Мисля, че точно тук, където годишно се прилагат грижи за хиляди български деца, нашият призив ще бъде по-силен и по-истински”, заяви Румен Радев.
„В подкрепа на децата с тежки заболявания и увреждания” е темата на шестнадесетото издание на „Българската Коледа”. „Резултатите от новите медицински технологии и методи стават все по-добри, но има редица заболявания, при които това е недостатъчно. Нужно е продължително лечение, социална подкрепа на децата с тежки заболявания и увреждания и на техните семейства“, заяви президентът.
Държавният глава посочи, че новото издание на инициативата си поставя за цел да помогне на децата с тежки заболявания и увреждания като осигури съвременна високотехнологична апаратура и подкрепи комплексната грижа за тях, защото всяко дете заслужава щастливо детство и пълноценен живот.
Според Румен Радев зад тази благородна инициатива стоят хиляди добродетелни българи – инициаторите, дарителите, медиите, всички хора, които подкрепят тази идея и я разпространяват. Президентът изтъкна, че една дарителска кампания има сила тогава, когато събужда доверие, а то зависи най-вече от хората, които изразходват събраните средства.
Държавният глава благодари на всички лекари и медицински работници, които подпомагат инициативата „Българската Коледа“ за техния труд, за грижите, които полагат за децата, както и за надеждата и доверието, които носи тяхната работа. „Вие давате максимума от себе си и за спасяването на живота, и за грижата за здравето на нашите деца. Изразходвате средствата по най-добрия начин и ни давате надеждата, че нашите деца ще имат още по-добри грижи, а техните семейства ще имат вяра в българската държава и в българското общество“, допълни Румен Радев.
Благодарение на проявената съпричастност на добродетелни българи, петнадесетото издание на „Българската Коледа“ в подкрепа на спасения детски живот разполага с бюджет от 2 600 000 лв. Кампанията имаше за цел да помогне за подобряване на продължителното лечение и активната рехабилитация на спасените деца.
Със сумата от близо 700 000 лева са подпомогнати 505 деца за осъществяване на лечение и рехабилитация. Закупена е медицинска апаратура за 22 лечебни заведения от цялата страна – университетски и многопрофилни болници, рехабилитационни центрове и домове за медико-социални грижи на обща стойност 1 790 000 лв.
В словото си държавният глава подчерта, че с помощта на “Българска Коледа” вече в много рехабилитационни центрове в страната има най-съвременна апаратура на високотехнологично ниво, която позволява нашите лекари и специалисти да внедряват нови форми и методи за лечение в своята практика.
По-късно президентът Румен Радев посети детската хирургия на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ и дома за медико-социални грижи за деца в Стара Загора.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще открие шестнадесетото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“

Президентът Румен Радев ще открие шестнадесетото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“

30 Ноември 2018 | 07:10 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Официално ще бъде обявен стартът на шестнадесетото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“, която се провежда под патронажа на президента Румен Радев. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. От 11.00 часа, в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора ще бъдат представени темата и целите на кампанията за 2018/2019 г.
Приключилата на 29 ноември т. г. кампания 2017/2018 г. на „Българската Коледа“ в подкрепа на спасения детски живот успя да набере 2 600 000 лв. С дарените средства са подпомогнати за диагностика, лечение и рехабилитация 505 деца и е закупена медицинска апаратура за 22 лечебни заведения от цялата страна – университетски и многопрофилни болници, рехабилитационни центрове и домове за медико-социални грижи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще открие шестнадесетото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ на 30 ноември

Президентът Румен Радев ще открие шестнадесетото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ на 30 ноември

29 Ноември 2018 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. На 30 ноември, петък, ще бъде обявен официално стартът на шестнадесетото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“, която се провежда под патронажа на президента Румен Радев. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. От 11.00 часа, в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора ще бъдат представени темата и целите на кампанията за 2018/2019 г.
Приключилата на 29 ноември т. г. кампания 2017/2018 г. на „Българската Коледа“ в подкрепа на спасения детски живот успя да набере 2 600 000 лв. С дарените средства са подпомогнати за диагностика, лечение и рехабилитация 505 деца и е закупена медицинска апаратура за 22 лечебни заведения от цялата страна – университетски и многопрофилни болници, рехабилитационни центрове и домове за медико-социални грижи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.