НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:29


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

TАСС: Новият лидер на ХДС планира промяна в миграционната политика

TАСС: Новият лидер на ХДС планира промяна в миграционната политика

9 Декември 2018 | 18:00 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският политик Анегрет Крамп-Каренбауер, която в петък, 7 декември, стана новия председател на Християндемократическия съюз (ХДС), възнамерява да преразгледа миграционната политика на предшественика си в тази длъжност германският канцлер Ангела Меркел. За това Крамп-Каренбауер каза в неделя в интервю за вестник Bild am Sonntag, цитирана от TACC.
"През януари възнамерявам да проведем беседа по въпросите на миграцията и сигурността с експерти и критици на политиката за мигрантите и бежанците, за да се направят конкретни стъпки за подобряване на ситуацията по този въпрос", каза тя. Според нея програмата на Германия за следващите избори за Европейски парламент ще се основава на резултатите от тази среща.
Анегрет Крамп-Каренбауер е определяна като протеже на Ангела Меркел. Тя одобри миграционната политика на канцлера, която се противопостави на едностранното налагане на ограничения върху броя на мигрантите. Наскоро обаче Крамп-Каренбауер все повече подкрепя по-строги мерки в тази област, припомня агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Анегрет Крамп-Каренбауер, новият лидер на ХДС: Не съм още от същото, аз съм си аз

Анегрет Крамп-Каренбауер, новият лидер на ХДС: Не съм още от същото, аз съм си аз

7 Декември 2018 | 19:57 | Агенция "Фокус"
Хамбург. Германските Християндемократи избраха Анегрет Крамп-Каренбауер в петък да наследи Ангела Меркел като лидер на партията, като решенията я поставя в много изгодни позиции да наследи най-влиятелния лидер в Европа като канцлер на страната, предава Reuters.
56-годишният политик е близък съюзник на канцлера и беше определена за кандидат на континюитета, подкрепян от партийния елит, отбелязва британската агенция. Тя спечели гласуването с 517 гласа (51,7%) срещу 482 (48,3%) за нейния съперник Фридрих Мерц във втория тур на гласуването.
Бившият премиер на Саарланд, където беше начело на трипартийна коалиция, има репутацията на обединяващ фактор в ХДС и се смята, че има талант да сключва съюзи с други фракции.
Понякога наричана „мини Меркел“, Крамп-Каренбауер е фаворитка на горните ешелони на християндемократите, посочва още „Ройтерс“.
„Чела съм много за това какво съм и коя съм: ‚мини‘, копие, просто ‚още от същото‘. Скъпи делегати, стоя пред вас, каквато съм, каквато ме е направил живота и съм горда от това“, заяви новоизбраният лидер на ХДС в пламенна реч пред конгреса.
Изтъквайки опита си в регионално правителство, тя добави на фона на подвикванията и шумните аплодисменти: „Научих какво е да водиш – и по-важно от всичко друго, научих, че лидерството е да бъдеш силен отвътре, а не да бъдеш шумен отвън“.
През октомври Меркел обяви, че се отказва от позицията на председател на партията, но остава канцлер, припомня британската агенция, като отбелязва, че това е предизвикано от редицата неуспехи в последно време (на последните парламентарни и регионални избори) и решението й да пусне милиони мигранти от Близкия Изток в Германия.
По време на кампанията за лидерството в ХДС, посочва още „Ройтерс“, Мерц стана фаворит на обикновените членове и симпатизанти на партията, гладни за по-ясно дефинирана фракция след 13 години „консенсусно“, както го определя медията, управление на Меркел, като призова за намаление на данъците и по-твърд подход в борбата с опозицията от дясно – „Алтернатива за Германия“.
Но партийните делегати – много от които политици от кариерата – предпочетоха Крамп-Каренбауер, често наричана АКК.
„Тя е сигурен залог: центристки кандидат, който не предполага неприятни изненади“, заяви Йозеф Йофе, главен редактор на ежеседмичника Die Zeit.
„Мерц беше повече, отколкото трябва, за свободния пазар, Америка и отбрана. Също така, неговото представяне на конгреса беше дървено, в сравнение с пламенните изяви на АКК. Все пак, той стигна до балотаж, което предполага, че АКК ще управлява разделена партия“.
„Ройтерс“ обяснява, че след обявяването на резултата е имало празненства. Разплаканата Крамп-Каренбауер е благодарила на своите съперници и ги е поканила да се качат заедно с нея на сцената в демонстрация на партийно единство, което е получило бурни ръкопляскания от делегатите.
Германската социалдемократическа партия (ГСДП), младшият партньор в управляващата коалиция на Меркел, поздрави новият председател на ХДС и й предложи да работят конструктивно заедно.
„Трябва да влезеш в големи обувки“, написа лидерът на ГСДП Андреа Налес в „Туитър“. „Късмет! Сега е моментът да разрешим проблемите: да решим бъдещето на пенсиите, да признаем стойността на труда, да укрепим сближаването в Европа. Предлагам добра работа в екип“.
Радикално-лявата „Левица“ и дясната „Алтернатива за Германия“ определиха случилото се като изгряването на „Меркел 2“.
Козът на Крамп-Каренбауер, според британската агенция, са нейните резултати като премиер на провинция Саарланд, където е била начело на широка коалиция със „Зелените“ и „Свободните демократи“ и е изградила уменията за изграждане на съюзи, които според „Ройтерс“ са нужни във фрактуризирания германски политически пейзаж.
„Кандидатката на Меркел“, както я определя медията, се е дистанцирала от канцлера по въпроси от социалната и външната политика, като е подкрепила задължителните квоти за жени в корпоративните бордове и по-твърдата линия спрямо Русия.
Миналата седмица тя е заявила пред Reuters, че Европа и САЩ трябва да обмислят блокада срещу руските кораби заради украинската криза, но центристката „няма конкретна рецепта“ за бъдещето, както каза самата Крамп-Каренбауер.
Тя също така е възприела по-предпазлива позиция за бъдещето на Европа от Мерц, който обяви, че Германия трябва да допринася повече за ЕС, тъй като има полза от общата европейска валута, която е „прекалено слаба за нашата икономика“.
„Ройтерс“ пише, че този практичен и неидеологически подход е подобен на стила, който е използвала Меркел като канцлер. Вътрешните хора в ХДС казват, че Крамп-Каренбауер се разбира добре с предшественичката си. „Химията е добра“,заяви неназован високопоставен функционер от партията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Ковачев, ГЕРБ/ЕНП: Ще има плавен преход между председателството на канцлера Ангела Меркел и Аннегрет Крамп-Каренбауер в ХДС

Андрей Ковачев, ГЕРБ/ЕНП: Ще има плавен преход между председателството на канцлера Ангела Меркел и Аннегрет Крамп-Каренбауер в ХДС

7 Декември 2018 | 19:42 | Агенция "Фокус"
София. Очакванията са, че ще има не сътресения, а плавен преход между председателството на канцлера Ангела Меркер и Аннегрет Крамп-Каренбауер в ХДС. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ евродепутатът от групата на ГЕРБ в ЕНП Андрей Ковачев. Г-жа Каренбауер беше министър-председател на провинцията Заарланд. По нейно време бяха върнати в своите страни най-много мигранти, по-точно хора, които нямат право да остават на територията на Германия. Тя има сериозни заслуги за това и се надявам, че на федерално ниво, пък и в Европа ще продължи с тази линия. Преди изборите тя каза, че трябва да има по-ясна и твърда политика по отношение на Русия, и единна политика на Европа. Посланията й на конгреса бяха в посока икономиката, запазване на растежа в Европа и инвестиране в нови технологии“, каза още евродепутатът. Андрей Ковачев коментира, че Анегрет Крамп-Каренбауер трябва да стабилизира партията и да обедини онези, които са подкрепяли нейния съперник Фридрих Мерц, който, по думите на евродепутата, е призовал своите поддръжници в партията и извън нея да се консолидират около новият председател.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Анегрет Крамп-Каренбауер е новият председател на ХДС

AFP: Анегрет Крамп-Каренбауер е новият председател на ХДС

7 Декември 2018 | 18:21 | Агенция "Фокус"
Хамбург. Анегрет Крамп-Каренбауер, близък съюзник на германския канцлер Ангела Меркел, в петък спечели гласуването на конгреса на Християндемократическия съюз (ХДС) в Хамбург и бе избрана за председател на партията, предава AFP.
Сегашният генерален-секретар на фракцията победи стария съперник на германския канцлер – Фридрих Мерц, който искаше да насочи партията надясно, но 51,7% от делегатите на конгреса предпочетоха Крамп-Каренбауер.

56-годишният политик е протеже на Меркел и беше кандидат на континюитета, пише Reuters, като посочва, че тя е била фаворит на партийния елит и е спечелила вота с 517 срещу 482 гласа за Мерц.
Бившият премиер на Саарланд е била начело на три-партийна коалиция в провинцията и има репутация, че може да привлича подкрепа към ХДС и че има талант да сключва сделки с другите партии.

"Трябва да останем сплотени заради целта, която винаги ни обединява", заяви Крамп-Каренбауер след избирането. "Приемам вота".

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: „Беше чест“, заяви Меркел, докато ХДС избира нов лидер

Reuters: „Беше чест“, заяви Меркел, докато ХДС избира нов лидер

7 Декември 2018 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Хамбург. Ангела Меркел се раздели с председателството на Християндемократическия съюз в петък с емоционална реч пред членовете на партията, които са се събрали в Хамбург, за да изберат неин наследник, който ще бъде в изгодна позиция да стане следващия германски канцлер, предава Reuters.
64-годишната Меркел изказа благодарността си за възможността да служи като лидер на партията цели 18 години, 13 от които съвместява и длъжността на германски канцлер.
„Беше огромно удоволствие за мен, беше чест“, заяви тя, предизвиквайки аплодисменти, продължили близо 10 минути.
Очертавайки текущите предизвикателства, с които се сблъсква Германия – от бързо променящите се технологии, до климатичните промени и „глобалният отказ от многостранността“ до защитаването на националните интереси, тя каза: „Във времена като тези, ние ще защитаваме нашите либерални възгледи, нашият начин на живот, у дома и в чужбина. През 2018 година ХДС не трябва да гледа назад, а напред, с нови хора... но със същите ценности“, добави Меркел, която каза, че ще остане неутрална за избирането на свой наследник.
Той ще бъде избран от 1001 делегати, които ще гласуват на партийния конгрес в Хамбург. Победителят най-вероятно ще предвожда ХДС на следващите парламентарни избори, които трябва да се състоят през октомври 2021 година.
Анкета на Infratest dimap за телевизия ARD в четвъртък показа, че 47% от членовете на християндемократите предпочитат Крамп-Каренбауер, докато за Мерц са 37%. Министърът на здравеопазването Йенс Шпан има симпатиите на 12% от членовете на консервативната партия.
Агенцията припомня, че 63-годишният Мерц, който загуби битката за властта с Меркел през 2002-а година се връща в политиката след 10-годишна бизнес кариера и се ползва с подкрепата на членовете на ХДС, уморени от консенсусната политика на канцлера. Той получи поддръжката и на партийния ветеран и бивш финансов министър Волфганг Шойбле.

Опасен кандидат

Министърът на икономиката Петер Алтмайер, съюзник на Меркел, заяви: „Убеден съм, че с Ангрет Крамп-Каренбауер имаме най-добри шансове да спечелим избори“, като добави, че тя е най-опасният кандидат, който може да излезе срещу социалдемократите и „Зелените“.
Козът на Крамп-Каренбауер, според британската агенция, са нейните резултати като премиер на провинция Саарланд, където е била начело на широка коалиция със „Зелените“ и „Свободните демократи“ и е изградила уменията за изграждане на съюзи, които според „Ройтерс“ са нужни във фрактуризирания германски политически пейзаж.
Кандидатката на Меркел се е дистанцирала от канцлера по въпроси от социалната и външната политика, като е подкрепила задължителните квоти за жени в корпоративните бордове и по-твърдата линия спрямо Русия.
Миналата седмица тя е заявила пред Reuters, че Европа и САЩ трябва да обмислят блокада срещу руските кораби заради украинската криза, но центристката „няма конкретна рецепта“ за бъдещето, както каза самата Крамп-Каренбауер.
За разлика от нея, Мерц има ясни позиции, които се харесват на обикновените членове и привърженици на ХДС, които искат по-ясни политики след 13-годишното управление на Меркел. Той иска намаляване на данъците, по-силен Европейски съюз и по-твърд подход спрямо дясната партия „Алтернатива за Германия“.
Друго сериозно предимство за Мерц е фактът, че 296 от делегатите на партийната конференция, близо една трета, са от неговата провинция – Северен Рейн – Вестфалия.
Един неназован високопоставен член на ХДС е заявил пред „Ройтерс“, че много от делегатите не са решили как ще гласуват преди конгреса и е възможно да вземат решение в петък. „Може речите през деня да решат всичко“, каза той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: ХДС гласува за наследник на Ангела Меркел и нова ера в Германия

Reuters: ХДС гласува за наследник на Ангела Меркел и нова ера в Германия

7 Декември 2018 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Хамбург. Християндемократическия съюз (ХДС), оглавяван от Ангела Меркел, в петък ще реши кой да я замени начело на партията и съответно кой ще се нареди начело на редицата за нов германски канцлер, предава Reuters.
Най-вероятен наследник на канцлера е нейното протеже Анегрет Крамп-Каренбауер, която е представяна като кандидат на континюитета, а Фридрих Мерц, съперник на Меркел, който постави под въпрос конституционните гаранции за предоставяне на убежище на всички „политически преследвани“ и вярва, че Германия, най-голямата икономика в Европа, трябва да допринася повече за Европейския съюз, отбелязва британската агенция.
През октомври Меркел заяви, че ще се откаже от позицията си на партиен лидер, но ще остане канцлер, припомня също „Ройтерс“.
Новият председател на ХДС ще бъде избран от 1001 делегати, които ще гласуват на партийния конгрес в Хамбург. Победителят най-вероятно ще предвожда ХДС на следващите парламентарни избори, които трябва да се състоят през октомври 2021 година.
Анкета на Infratest dimap за телевизия ARD в четвъртък показа, че 47% от членовете на християндемократите предпочитат Крамп-Каренбауер, докато за Мерц са 37%. Министърът на здравеопазването Йенс Шпан има симпатиите на 12% от членовете на консервативната партия.
Агенцията припомня, че 63-годишният Мерц, който загуби битката за властта с Меркел през 2002-а година се връща в политиката след 10-годишна бизнес кариера и се ползва с подкрепата на членовете на ХДС, уморени от консенсусната политика на канцлера. Той получи поддръжката и на партийния ветеран и бивш финансов министър Волфганг Шойбле.

Опасен кандидат

Министърът на икономиката Петер Алтмайер, съюзник на Меркел, заяви: „Убеден съм, че с Ангрет Крамп-Каренбауер имаме най-добри шансове да спечелим избори“, като добави, че тя е най-опасният кандидат, който може да излезе срещу социалдемократите и „Зелените“.
Козът на Крамп-Каренбауер, според британската агенция, са нейните резултати като премиер на провинция Саарланд, където е била начело на широка коалиция със „Зелените“ и „Свободните демократи“ и е изградила уменията за изграждане на съюзи, които според „Ройтерс“ са нужни във фрактуризирания германски политически пейзаж.
Кандидатката на Меркел се е дистанцирала от канцлера по въпроси от социалната и външната политика, като е подкрепила задължителните квоти за жени в корпоративните бордове и по-твърдата линия спрямо Русия.
Миналата седмица тя е заявила пред Reuters, че Европа и САЩ трябва да обмислят блокада срещу руските кораби заради украинската криза, но центристката „няма конкретна рецепта“ за бъдещето, както каза самата Крамп-Каренбауер.
За разлика от нея, Мерц има ясни позиции, които се харесват на обикновените членове и привърженици на ХДС, които искат по-ясни политики след 13-годишното управление на Меркел. Той иска намаляване на данъците, по-силен Европейски съюз и по-твърд подход спрямо дясната партия „Алтернатива за Германия“.
Друго сериозно предимство за Мерц е фактът, че 296 от делегатите на партийната конференция, близо една трета, са от неговата провинция – Северен Рейн – Вестфалия.
Един неназован високопоставен член на ХДС е заявил пред „Ройтерс“, че много от делегатите не са решили как ще гласуват преди конгреса и е възможно да вземат решение в петък. „Може речите през деня да решат всичко“, каза той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.