НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Локално“ (Македония): Изготвен е проектозакона за помилването в Македония

„Локално“ (Македония): Изготвен е проектозакона за помилването в Македония

12 Декември 2018 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. Изготвен е проектозаконът за помилването в Македония на лицата, участвали в събитията от 27 април 2017 година, пише македонското електронно издание “Локално“
Зекир Рамчилович от независимата парламентарна група на подкрепилите конституционните промени, който ръководи тази подгрупа, заяви, че членовете й са постигнали консенсус по този въпрос. Според него проектозаконът няма да обхване организаторите и лицата, които са извършили физическо насилие по време на събитията от 27 април миналата година в Събранието
„Всички лица, обхванати от този процес, трябва да подадат индивидуално заявление за амнистия“, каза Рамчилович.
Междупартийният орган за интеграция и помирение се очаква днес да се срещне и да разгледа проекта за правно решение за амнистия, който се предлага да бъде приет по съкратена процедура.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Зоран Заев уточни, че не се планира закон за обща амнистия

„Сител“ (Македония): Зоран Заев уточни, че не се планира закон за обща амнистия

10 Декември 2018 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев уточни, че не се планира закон за обща амнистия за участниците в събитията от 27 април миналата година в сградата на парламента, предава скопската телевизия „Сител“. Лидерът на кабинета в Скопие поясни, че от амнистия ще бъдат изключени всички, които са участвали в насилието в парламента, организацията или идеята за щурма.
Заев потвърди, че е получил писмо от осъдените в затвора в Идризово, които обявиха гладна стачка. „Обсъжда се закон за амнистия за събитията от 27 април, но с изключение на тези, които са участвали в насилието, организацията или са дали идеята за тези събития. Това не е обща амнистия. Македония прие закон за обща амнистия, който парламентът прие преди няколко месеца. Нито една модерна държава не може да приема закон за амнистия на всеки шест или девет месеца. Практиката в света е законите за обща амнистия да се приемат на всеки четири до осем години. Парламентът взе решение чрез нов закон за амнистия и той вече е изпълнен. В следващия период няма да има общ закон за амнистия“, категоричен бе Заев в отговор на журналистически въпрос след дебат за промени в Конституцията, който се проведе в Щип.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Ще се проведе второ заседание на работната група за помирение за събитията в македонския парламент

„Независен“ (Македония): Ще се проведе второ заседание на работната група за помирение за събитията в македонския парламент

10 Декември 2018 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Скопие. Работната група за помирение на междупартийната парламентарна група за помирение, реформи и интеграция в Събранието на Република Македония ще проведе втора работна среща, на която се очаква да бъде представено предложение за проектозакон за помирение за част от участниците в събитията в парламента от 27 Април миналата година, припомня електронното издание на скопския вестник „Независен“.
Премиерът Зоран Заев увери, че има политическа воля да се придвижи напред процесът за помирение, но подчерта, червените линии не трябва да се преминават. „Всички сме съгласни, че терористична заплаха за конституционния ред не е нещо, на което трябва да обхване всички участници в събитията. Трябва да направим ясно разграничение. Разбира се, призивът за помирение и протегнатата ръка трябва да останат, но също така трябва да има и призив подобни събития да не се повтарят“, отбеляза лидерът на кабинета в Скопие.
Емилия Александрова от независимата депутатка група на ВМРО-ДПМНЕ подчерта, че трите процеса на интеграция, реформи и помирение вървят заедно, а особено важен е този на помирение, който трябва да подобри общата атмосфера в държавата. „Ние сме прозрачни и се надяваме, че ще насърчим други депутати да се включат в процесите", заяви Александрова.
Координационният съвет за помирение наброява 15 члена от управляващото мнозинство, от независимата депутатка група на ВМРО-ДПМНЕ и депутати извън другите партийни фракции. Представители на БЕСА, ВМРО-ДПМНЕ и „Алианс за албанци“ не са представени в органа.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат М“ (Македония): Съставен е проектозаконът за амнистия за събитията от 27 април 2017 година

„Алсат М“ (Македония): Съставен е проектозаконът за амнистия за събитията от 27 април 2017 година

9 Декември 2018 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. Подгрупата за помирение в македонския парламент изготви Закон за амнистията за някои от обвинените за 27 април 2017 година, когато се разиграха кървави сцени в Събранието в Скоппие, съобщава скопският телевизионен канал “Алсат М“.
Проекта в понеделник ще бъде разгледан на заседанието на подгрупата, а след това и от специално създаденото тяло за помирение , интеграция и реформи. С предвидените разпоредби, обвиняемите ще имат възможност да решат дали приемат амнистията или искат въз основа на презумпцията за невинност да продължат делата срещу тях.
Освен това проектът на текста предвижда, че преките извършители и организаторите на насилието няма да бъдат обхванати от амнистията. За да не се стигне до ситуация делото "терористично застрашаване на конституционния ред" да трябва да се преквалифицира, подгрупата за помирение планира чрез законови механизми да предложи амнистия за определени закононарушения, а не за конкретни дела.
Остава неясен начина, по който ще бъдат амнистирани обвиняемите, докато делото е в ход и почти след всяко заседание има нови обвинения, като това на бившия директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване (УБК) Владимир Атанасовски, който беше задържан, след свидетелски показания. Амнистията няма да обхване тези, за които вече има влязла в сила присъда, както е в случаят за опит за убийство на Зиадин Села.
Законопроектът за амнистия за събитията от 27 април е едно от условията на изключените депутати от ВМРО-ДПМНЕ, гласували в полза на конституционните промени, произтичащи от Договора от Преспа.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Македонският президент призна, че член на неговия кабинет е бил в централата на ВМРО-ДПМНЕ на 27 април 2017 година

A1 On (Македония): Македонският президент призна, че член на неговия кабинет е бил в централата на ВМРО-ДПМНЕ на 27 април 2017 година

8 Декември 2018 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. "Георги Иванов призна, че член на неговия кабинет, Борис Йосифовски е бил в партийното седалище на ВМРО-ДПМНЕ на 27 април, когато протестиращи нахлуха в македонския парламент и беше застрашен живота на депутати, журналисти и служители в парламента, пише македонският електронен портал A1 On.
Това признание на Иванов потвърждава част от свидетелските показания в процеса за насилието от 27 април.
Твърдения на заподозрените и публично наличната информация показва, че в централата на престъпната ВМРО-ДПМНЕ са координирани дейностите за бруталното нахлуване в парламента на 27 април.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Законът за помирение за 27 април е готов – ще има постепенна амнистия

„Сител“ (Македония): Законът за помирение за 27 април е готов – ще има постепенна амнистия

7 Декември 2018 | 18:59 | Агенция "Фокус"
Скопие. Готов е проектозаконът решение за постепенна амнистия на независимата група от 8 депутати, които се отцепиха от ВМРО-ДПМНЕ, за да гласуват в полза на конституционните изменения, предвидени с Договора за името между Македония и Гърция, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Законотворците в съседната ни страна най-накрая са намерили решение как да се постигне различна отговорност и амнистия за различните категории участници (общо 33) в събитията от 27 април 2017 година в македонския парламент, отбелязва медията.
Решението ще бъде представено от подгрупата за помирение в понеделник.
Според Зекир Рамчилович, заместник-координатор на групата, последните свидетелства в процеса „27 април“ не са повлияли на текста на Закона, който те са подготвили.
От групата призоваха ВМРО-ДПМНЕ да изпрати свой представител в групата за помирение.
И за управляващия „Социалдемократически съюз на Македония“ (СДСМ) свидетелствата не са повлияли за амнистията, отбелязва телевизионният канал. От там са казали, че тези показания само са показали защо опозицията е настоявала за цялостна амнистия.
ВМРО-ДПМНЕ, от своя страна, се осъмниха, че показанията са договорени и се оплакаха, че техният закон за амнистия е бил отхвърлен и че властта настоява, както казват те, на селективна амнистия.
След като мине през подгрупата за помилване, решението за постепенна амнистия в сряда трябва да мине и през филтъра на органа за помирение, интеграция и реформи, а след това да бъде прието и на пленарно заседание на местния парламент, посочва „Сител“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Иванов: Вече две години УБК е главното огнище на всички кризи

Георги Иванов: Вече две години УБК е главното огнище на всички кризи

7 Декември 2018 | 18:48 | Агенция "Фокус"
Скопие. Не е имало сценарий за военно положение в кабинета на македонския президент Георги Иванов. Кой е отговорен за деградирането на Армията на Република Македония (АРМ), институцията с най-висока репутация между гражданите и единствената институция, която без забележки изпълнява всички критерии на НАТО, заяви в обръщението си в петък следобед македонският държавен глава, който няколко пъти предупреди, че стабилността на Македония ще бъде заплашена, предава скопското електронно издание „МКД“.
Изданието отбелязва, че това обръщение дойде след показанията на няколко обвиняеми по делото "27 април", които в своите показания даваха данни за предполагаемото пряко участие на президента и членовете на неговия кабинет в организирането на хаоса в македонския парламент на 27 април миналата година.
„Още преди две години предупреждавах, че УБК (Службата за сигурност и контраразузнаване) е главното огнище за генериране на всички кризи в политиката и сигурността на Македония. УБК следи без основание активностите на моя кабинет, подслушва и в служебни бележки дава информация за измислени събития, за да може накрая да конструира съдебно-полицейски случай. Свидетели сме на безнаказаност за изтичането на секретни документи от УБК. Това заплашва нашата национална сигурност. Става дума за класическа клеветническа кампания срещу мен и кабинета на държавния глава. Тази институция не е дежурна служба за даване на алиби“, заяви Иванов.
„В кабинета на президента никога не е разговаряно за обявяване на военно или извънредно положение“, подчерта той. Иванов призова чужденците да излязат и да кажат кой уж го е натискал. Военно положение се обявява, когато е нападната държавата, или е обявена война. На 27 април нямаше нищо такова, посочи още държавният глава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Бившият директор на УБК в Македония е задържан за 30 дни

„Независен“ (Македония): Бившият директор на УБК в Македония е задържан за 30 дни

5 Декември 2018 | 06:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване (УБК) в Македония Владимир Атанасовски е задържан за 30 дни от съдията по предварителното производство, пише скопското издание “Независен“.
Късно във вторник вечер той е бил задържан в затвора в Шуто Оризари.
Прокурорът поиска задържане на Атанасовски, след като трима от обвиняемите в нападението в парламента на 27 април съобщиха, че заедно с други служители на УБК е организирал нахлуването в Събранието. Прокурорът поиска задържането му на три основания - опасност от бягство, влияние върху свидетелите и опасност от повторение на деянието.
Прокуратурата го преследва за престъпна асоциация и за враждебна дейност и обяви разширяването на разследването в тази посока.
Адвокатът на заподозрения твърди, че прокуратурата не трябва да се доверява на хора, които са застрашени от доживотен затвор.
Според показанията на обвиняемия Михаил Младеновски, по време на миналогодишните събития в парламента на 27 април Атанасовски организирал насилствено проникване в парламента, както и осигурил автомобил пред парламента, от който определени лица са вземали оръжие.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ : Арестуван е бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване в Македония Владимир Атанасовски

„МКД“ : Арестуван е бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване в Македония Владимир Атанасовски

5 Декември 2018 | 00:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. Арестуван е бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване(УБК) в Македония Владимир Атанасовски по заповед на Прокуратурата, пише македонското електронно издание “МКД“.
По време на заседанието в понеделник по делото "27 април", част от обвиняемите свидетелстваха, че точно Атанасовски е бил организатор на насилието в парламента. Според показанията на обвиняемия Михаил Младеновски, по време на миналогодишните събития в парламента на 27 април Атанасовски организирал насилствено проникване в парламента, осигурил автомобил пред парламента, от който определени лица са вземали оръжие.
Бившият първи човек на УБК е задържан и изправен пред съдия на разпит по искане на прокуратурата за организирана престъпност и корупция. Прокурорът Вилма Русковска иска 30 дни задържане по наказателно дело за сдружаване с престъпни лица и неприятелска дейност.
Атанасовски зае поста директор на УБК на 1 септември 2016 г., след оставката на Сашо Миялков от този пост. Той е директор на УБК до 16 юни 2017 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Голямото ухо“ в Македония още подслушва (ОБЗОР)

„Голямото ухо“ в Македония още подслушва (ОБЗОР)

3 Декември 2018 | 20:04 | Агенция "Фокус"
Разговорите от стационарните телефони, поставени в македонската прокуратура на брега на река Вардар, са подслушвани най-малко две години, стана ясно от обявените резултати от разследването на най-новия скандал в югозападната ни съседка.
Първият запис е с дата 30 септември 2016 г. Прокурорът Любомир Йовески, който извади на светлина скандала, съобщи, че вече е открита досъдебна процедура. Ще се определят всички аспекти на случая, включително проверка на тръжната документация за доставка на необходимото за послушването оборудване, правомощията за нейното използване, както и дали, в какъв обем и с какви цели са използвани записаните данни, съобщи скопският телевизионен канал „Сител“.
Освен система за подслушване на всички стационарни номера, свързани в телефонна централа в Специалната прокуратура на Република Македония, такава система е била монтирана и в новата сграда на Основния съд Скопие 1, разкри пък в петък вечерта премиерът Зоран Заев.
Още при смяната на ръководствата на институциите е станало известно и е започнало проучване. Заев е подчертал, че се знае кои са били ръководители по времето, когато е направена поръчка от Специализираната Прокуратура и Основния съд Скопие 1, и те ще си понесат отговорността: „Няма да има бягство от отговорност, защото ще стане ясно дали оборудването е купено с тяхно знание, все пак те са подписвали документите, плащали са сметките за такива централи. ВМРО-ДПМНЕ прави изявления, но тя беше основният поддръжник на този режим, Мицкоски беше дясната ръка на Никола Груевски“, цитира думите на македонския премиер вестник „Вечер“.

Един от най-посещаваните онлайн ресурси в съседната страна – порталът „еМагазин“ пък излезе със заглавие: Двадесет години „Голямото ухо“ подслушва: Скандалите започнаха с Цървенковски, ще завършат ли със Заев?

„Почти двадесет години Македония непрекъснато е разтърсвана от скандали с подслушване, което само показва, че "Голямото ухо" от 2000 г. насам никога не престанало да слуша представители на политически партии, институции, граждани и политически лица“, коментира изданието.
„Първата афера "Голямо ухо" започна, когато лидерът на опозиционната СДСМ Бранко Цървенковски, на 17 януари 2000 г. на пресконференция в централата на партията огласи стенограмата от разговорите на политици, журналисти и дипломати, които са били подслушвани.
На 22 януари Главната прокуратура изпрати искане до Основния съд в Скопие 1, с което поиска да се предприеме разследване и да бъдат изслушани 70 свидетели.
През 2003 г. за аферата бяха обвинени министърът на вътрешните работи Доста Димовска и началника на управлението за оперативна техника в МВР, Александър Цветков.
Аферата приключи, когато президентът Борис Трайковски отстрани Доста Димовска и Александър Цветков. Поради неудовлетвореност от резултата, някои от журналистите, които бяха подслушвани, подадоха иск срещу Македония пред съда в Страсбург през 2006 г. През 2013 г. 17 журналисти спечелиха делото в Страсбург.
Тогава последваха вече известните "бомби" отново на опозиционната СДСМ, които бяха разкрити от лидера на партията и сега министър-председател Зоран Заев. Както е известно, това е основната причина за промяната на властта и преследването на висши служители от правителството на ВМРО-ДПМНЕ.
До този момент обаче няма съдебно решение за това, кой е извършил подслушването.
Случаят „Таргет-Твърдина“, отнасящ се до "бомбите", се ръководи от Специалната прокуратура.
Става въпрос за подслушване на 20 000 души, включително премиер, министри, дипломати, журналисти, бизнесмени.
Последната афера е от миналата седмица, когато бе разкрито, че са били подслушвани стационарни телефони в Прокуратурата и Основния съд Скопие 1, а разследването може да покаже, че телефони са били подслушвани и в други институции ...
Все още предстои разследване кой извърши подслушването“, заключва порталът.

Докато трае разследването за подслушването в прокуратурата и Наказателния съд, друга държавна институция си набавя подобна телефонна апаратура, отбелязва „Сител“ в нов материал по темата и посочва, че Заев смята, че съвременните технологии правят възможно подслушването, но е важно дали отговорното лице ще позволи запиване и евентуална злоупотреба с частните и служебните разговори на длъжностните лица. Неотдавна е инсталирана нова телефонна централа и в Министерството на правосъдието, а ресорният министър Рената Десковска поиска от МВР да провери дали е подслушвано и там.
От опозиционната ВМРО-ДПМНЕ отново поискаха оставката на вътрешния министър Оливер Спасовски заради скандала с подслушването.

От казионния вестник „Независен“ пък излизат с обширен материал, под заглавие: „Прокурорите са били записвани и след смяната на правителството“.
Там се цитират думите на правителствения говорител Миле Бошняковски, който твърди, че записването на разговорите на прокурорите са наследство от миналата власт, а след това и съобщението на премиера Зоран Заев, че такава централа е имало и в новата сграда на Основния съд Скопие 1 и косвеното му обвинение към тогавашните първи хора на тези две институции, които са закупили оборудването, бившият председател на Наказателния съд Владимир Панчевски и бившият републикански прокурор Марко Звърлевски.
„Информацията, която отекна като скандал вече има други измерения, след информацията, че Министерството на околната среда е сключило договор за доставка на телефонна централа с възможност за запис и прослушване на разговорите. Заев заяви, че това, което ще се използва, се определя от ръководителя“, пише още „Независен“.
„Ръководното лице в самата институция решава какво ще се използва. Имаме системи, където има нужда от запис, какъвто е записът за мониторинг съдебни заседания... Самият председател на съд, ръководител на прокуратурата, министър, премиер или който и да е решава, че какво ще се използва. Начинът за взимане на решението, че ще се използва определена апаратура, или, че ще се записва, е престъпление, и втората част - начина на използване на това е още по-голяма злоупотреба. Разследването трябва наистина да покаже къде съответното ръководно тяло е разпоредило да се приложи такава мярка“, заяви още Заев.

Скандалът с подслушването в правосъдните институции тресе македонската общественост, отбелязва скопският телевизионен „Канал 5“ , като посочва, че хората си задават въпрос кой и защо е слушал съдиите и прокурорите няколко години. Детайлите около подслушването трябва да се изчистят час по-скоро – казва цитираният от медията експерт: „Скандалът може да повлияе на евроатлантическата интеграция на страната“, посочва политическият анализатор Петър Арсовски.

В понеделник вечерта пък скопският телевизионен канал „Телма“ излезе с анкета, чиито резултати показват, че мнозинството (53,5%) от македонските граждани нямат доверие на Специализираната си прокуратура и републиканската прокуратура, което е сериозен обрат от проведените по-рано проучвания на общественото мнение, в които те имаха голяма подкрепа.

С материали по темата излязоха още „А1 Он“ , „ТВ 21“ , „1 ТВ“ , „Макфакс“ , и др.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Македонците нямат доверие на Специализираната си прокуратура и правосъдната система, показва анкета

„Телма“ (Македония): Македонците нямат доверие на Специализираната си прокуратура и правосъдната система, показва анкета

3 Декември 2018 | 17:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. Мнозинството (53,5%) от македонските граждани нямат доверие на Специализираната си прокуратура и това е сериозен обрат от проведените по-рано анкети, в които тя имаше голяма подкрепа, показва проучване на общественото мнение на скопския телевизионен канал „Телма“ и Международния център за международно сътрудничество (МЦМС), проведена от „М Проспект“.
Расте недоверието на гражданите и към другите институции от правосъдната система. Републиканската прокуратура среща недоверието на 61% от гражданите. Мнозинството от гражданите, или 61,4%, казват, че нямат доверие изобщо в правосъдната система, а 33,3% имат.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Правителството разследва дали са подслушвани и други македонски институции

„Канал 5“ (Македония): Правителството разследва дали са подслушвани и други македонски институции

3 Декември 2018 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Скопие. Скандалът с подслушването в правосъдните институции тресе македонската общественост, отбелязва скопският телевизионен „Канал 5“, като посочва, че хората си задават въпрос кой и защо е слушал съдиите и прокурорите няколко години. На пресконференция премиерът Зоран Заев заяви, че разследването трябва да даде всички отговори и да разчисти неяснотите около незаконното подслушване.
Подобна е позицията и на министъра на правосъдието Рената Десковска, която обяви, че ще поиска от Министерството на вътрешните работи да проведе разследване за това, каква телефонна централа е била инсталирана в сградата на ведомството.
Детайлите около подслушването трябва да се изчистят час по-скоро – казват експертите. Скандалът може да повлияе на евроатлантическата интеграция на страната, посочва политическият анализатор Петър Арсовски.
Скандалът с подслушването бе разкрит преди няколко дни от прокурорът Йовевски, а часове по-късно Заев посочи, че освен Прокуратурата, предмет на подслушване е бил и Наказателният съд. От МВР обявиха, че започват детайлно разследване във всички институции, за да се открие кой и защо е подслушвал правосъдните органи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„еМагазин“ (Македония): Двадесет години „Голямото ухо“ подслушва: Скандалите започнаха с Цървенковски, ще завършат ли със Заев?

„еМагазин“ (Македония): Двадесет години „Голямото ухо“ подслушва: Скандалите започнаха с Цървенковски, ще завършат ли със Заев?

3 Декември 2018 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Скопие. Почти двадесет години Македония непрекъснато е разтърсвана от скандали с подслушване, което само показва, че "Голямото ухо" от 2000 г. насам никога не престанало да слуша представители на политически партии, институции, граждани и политически лица, коментира македонският онлайн портал „еМагазин“.
Първата афера "Голямо ухо" започна, когато лидерът на опозиционната СДСМ Бранко Цървенковски, на 17 януари 2000 г. на пресконференция в централата на партията огласи стенограмата от разговорите на политици, журналисти и дипломати, които са били подслушвани.
На 22 януари Главната прокуратура изпрати искане до Основния съд в Скопие 1, с което поиска да се предприеме разследване и да бъдат изслушани 70 свидетели.
През 2003 г. за аферата бяха обвинени министърът на вътрешните работи Доста Димовска и началника на управлението за оперативна техника в МВР, Александър Цветков.
Аферата приключи, когато президентът Борис Трайковски отстрани Доста Димовска и Александър Цветков. Поради неудовлетвореност от резултата, някои от журналистите, които бяха подслушвани, подадоха иск срещу Македония пред съда в Страсбург през 2006 г. През 2013 г. 17 журналисти спечелиха делото в Страсбург.
Тогава последваха вече известните "бомби" отново на опозиционната СДСМ, които бяха разкрити от лидера на партията и сега министър-председател Зоран Заев. Както е известно, това е основната причина за промяната на властта и преследването на висши служители от правителството на ВМРО-ДПМНЕ.
До този момент обаче няма съдебно решение за това, кой е извършил подслушването.
Случаят „Таргет-Твърдина“, отнасящ се до "бомбите", се ръководи от Специалната прокуратура.
Става въпрос за подслушване на 20 000 души, включително премиер, министри, дипломати, журналисти, бизнесмени.
Последната афера е от миналата седмица, когато бе разкрито, че са били подслушвани стационарни телефони в Прокуратурата и Основния съд Скопие 1, а разследването може да покаже, че телефони са били подслушвани и в други институции ...
Все още предстои разследване кой извърши подслушването.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Според обвинението за 27 април, зад инцидентите в македонския парламент стояла службата за сигурност (УБК)

„Независен“ (Македония): Според обвинението за 27 април, зад инцидентите в македонския парламент стояла службата за сигурност (УБК)

3 Декември 2018 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. Маскираните лица, които нахлуха в македонския парламент на 27 април м.г., са били в готовност по време на протестите и са знаели, че, когато СДСМ (Социалдемократическия съюз на Македония) се опита да формира правителство или да избере председател на парламента ще трябва да влязат в Събранието, пише онлайн изданието на вестник „Независен“.
Това се разбира от показанията на един от обвинените за инцидентите от 27 април Стефан Младеновски, който изкара една година в затвора, а сега е под домашен арест.
Според неговите думи, насоките за това кога трябва да се влезе в сградата на Събранието са давани от Александър Василевски – Нинжда, а зад него стоял тогавашният директор на УБК (Службата за сигурност и контраразузнаване) Владимир Атаносовски.
Както посочва изданието, Младеновски е първият обвинен, който казва директно кой стои зад нападението срещу парламента.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДСМ поиска отговорност от Християн Мицковски: Нека каже какво знае за подслушванията

СДСМ поиска отговорност от Християн Мицковски: Нека каже какво знае за подслушванията

3 Декември 2018 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. Вместо да се крие зад празни пресконференции, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски да отговори за неговото участие и да каже какво знае за незаконното подслушване, поискаха от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) в реакция на пресконференцията на говорителят на опозиционната партия Димче Арсковски, предава македонската агенция „Макфакс“.
„Християн Мицковски и ръководството на ВМРО-ДПМНЕ трябва да отговорят за своето участие и действията си в незаконното подслушване и конкретно за информациите, кога е инсталирано това оборудване. Особено предвид това, че в момента, когато избухна най-големият скандал с незаконно подслушване в историята на Европа,Християн Мицковски стана съветник на Груевски и това, че е бил генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ“, се казва в реакцията на СДСМ.
Управляващата партия добавя, че е започнато разследване от съответните институции и то ще открие кой е купил, поставил и използвал системата за подслушване, която е инсталирана още през 2013 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Зоран Заев поиска отговорност за подслушването, опозицията иска оставки

„Сител“ (Македония): Зоран Заев поиска отговорност за подслушването, опозицията иска оставки

3 Декември 2018 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският премиер Зоран Заев вярва, че е невъзможна злоупотреба със записаните телефонни разговори на прокуратурата, защото това е открито своевременно. Министър-председателят поиска разследването да разкрие кой стои зад скандала и е категоричен, че отговорност за него трябва да има, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Докато трае разследването за подслушването в прокуратурата и Наказателния съд, друга държавна институция си набавя подобна телефонна апаратура, отбелязва медията. Заев смята, че съвременните технологии правят възможно подслушването, но е важно дали отговорното лице ще позволи запиване и евентуална злоупотреба с частните и служебните разговори на длъжностните лица. Неотдавна е инсталирана нова телефонна централа и в Министерството на правосъдието, а ресорният министър Рената Десковска поиска от МВР да провери дали е подслушвано и там.
От опозиционната ВМРО-ДПМНЕ отново поискаха оставката на вътрешния министър Оливер Спасовски заради скандала с подслушването.
Прокуратурата, както отбелязва „Сител“, е информирала, че според нейните разкрития, подслушването в сградата е започнало през 2013 година, когато е закупена и инсталирана апаратурата. Но и три дни след излизането на скандала на бял свят не се знае кой и защо е подслушвал, колко разговора са записани и дали се е злоупотребявало с това.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Скандалът с подслушването в Македония: Прокурорите са били записвани и след смяната на правителството

„Независен“ (Македония): Скандалът с подслушването в Македония: Прокурорите са били записвани и след смяната на правителството

3 Декември 2018 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. Още през 2013 г., когато е закупена телефонната централа в македонската прокуратура, е имало възможност за записване на телефонните разговори на обществените обвинители. Главният прокурор Любомир Йовевски съобщи новината, след двучасова лекция пред журналистите за прозрачността на прокуратурата и за това каква информация може да да бъде съобщена по време на следствената процедура, която според закона е тайна, пише електронното издание на македонския вестник „Независен“. В края на срещата прокурорът съобщи, че е открил два твърди диска със записани разговори от 30 септември 2016 г.

Веднага след тази новина, пресконференция пред Прокуратурата проведе правителственият говорител Миле Бошняковски, който твърди, че записването на разговорите на прокурорите са наследство от миналата власт, а след това премиерът Зоран Заев съобщи, че такава централа е имала и в новата сграда на Основния съд Скопие 1 и за това косвено обвини тогавашните първи хора на тези две институции, които са закупили оборудването, бившият председател на Наказателния съд Владимир Панчевски и бившият републикански прокурор Марко Звърлевски. Опозицията пък поиска отговорност за подслушването от министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски, който точно през септември 2016 г. е избран за министър на вътрешните работи в служебното правителство, отбелязва изданието.
Информацията, която отекна като скандал вече има други измерения, след информацията, че Министерството на околната среда е сключило договор за доставка на телефонна централа с възможност за запис и прослушване на разговорите. Заев заяви, че това, което ще се използва, се определя от ръководителя.
„Ръководното лице в самата институция решава какво ще се използва. Имаме системи, където има нужда от запис, какъвто е записът за мониторинг съдебни заседания ... Самият председател на съд, ръководител на прокуратурата, министър, премиер или който и да е решава, че какво ще се използва. Начинът за взимане на решението, че ще се използва определена апаратура, или, че ще се записва, е престъпление, и втората част - начина на използване на това е още по-голяма злоупотреба. Разследването трябва наистина да покаже къде съответното ръководно тяло е разпоредило да се приложи такава мярка“, заяви премиерът
Независимо от новината, че прокурорите са били подслушвани, сега министър-председателят вярва, че злоупотребата е невъзможна, тъй като е била своевременно разкрита. Разследването на прокуратурата трябва да отговори на въпроса дали записаните разговори в Прокуратурата са били копирани и преслушвани за някакви цели и защо републикански прокурор, който вече една година изпълнява функцията, е позволил разговорите в прокуратурата да се записват до избухването на скандала.
Познавачите на системите за подслушване и телефонните централи твърдят, че това са стандартни части на централите и че това, което трябва да се разследва е целта на този, който е набавил оборудването.
„Това е небрежност на тези, които са взели властта, дори и ако някой им е направил това умишлено с цел да ги контролира, след като се смени властта, те са имали задължение да проверят какви възможности има тази централа. Главният прокурор е забелязал това доста късно, той е на позицията от една година. Властта не може да се отнася така към своите институции, защо не се създадат органи, които ще разследват каква е сигурността на тези комуникационни устройства“, казват запознати с устройствата за подслушване.
Според източниците на „Независен“, когато се сменила властта, на новия прокурор е трябвало да се посочи с какви възможности разполага тази централа и не е ясно защо никой не е изключил кабела и не е прекратил опцията за записване. Разследването е започна тази пролет и прокурорите са били записвани след започването му, отбелязва изданието.
Заев казва, че по този въпрос решава прокуратурата и самият прокурор разследва дали трябва да влезе в системата или не. „Това е работата на прокуратурата. Прокуратурата дава заповеди и подобни. Заявлението е подадено до Министерството на вътрешните работи, а Министерството на вътрешните работи информира разследващите органи в страната. Със сигурност министърът на вътрешните работи информира и шефа си, премиерът на държавата. И оставихме разследването да тече. Те решиха кога да завършат разследването разследването и да го споделят с обществеността“, обясни македонският министър-председател.
Въпреки това Заев е сигурен, че отговорността за тези централи трябва да има.
Според неговата информация, системата в Основния съд Скопие 1 все още не е въведена в експлоатация, но вече е вградена.
„Кой позволи такава система да бъде вградена? Прокуратурата трябва да докладва на държавния прокурор, защото самите институции, когато са променили управленските си структури, незабавно откриха разследването. Това ще бъде за всяка публична институция“, предупреди премиерът.
Аферата за записването на прокурорите избухна, след като министърът на вътрешните работи отговорно твърдеше, че в Македония не се подслушва незаконно и че „крепостта“ на миналата власт вече не съществува. Спасовски отговаря за вътрешното министерство в продължение на две години, но правителството все още не е проверявало централите, инсталирани в институциите.
Той казва, че прокуратурата и съдебната власт са независими и МВР няма възможност самостоятелно да прави проверки на тези институции.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Зоран Заев изключва възможността за злоупотреба с техниката за подслушване

„Сител“ (Македония): Зоран Заев изключва възможността за злоупотреба с техниката за подслушване

2 Декември 2018 | 18:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът Заев вярва, че е невъзможно да се злоупотребява със записани телефонни разговори в прокуратурата, защото апаратурата е открита навреме, пише на своята електронна страница скопският телевизионен канал “Сител“.
Премиерът оставя на разследването да открие кой стои зад скандала и категорично е, че отговорността трябва да бъде изяснена.
Докато разследването на подслушванията в прокуратурата и наказателния съд продължава, друга държавна институция осигурява подобно телефонно оборудване. Заев вярва, че модерната технология позволява това, но е важно дали отговорният човек ще позволи записването и евентуалната злоупотреба с частни и официални разговори на длъжностни лица.
Опозицията от ВМРО-ДПМНЕ днес поиска оставката на министър Спасовски за скандала с подслушвателната апаратура, открита в прокуратурата
Прокуратурата вчера информира според собствени данни, че подслушването в сградата е продължило от 2013 г., когато оборудването е закупено и инсталирано. Но дори и три дни след разкриването на скандала с подслушванията в съдебната система, не е ясно кой и защо е подслушвал, колко разговори са били подслушани и дали са има злоупотреби.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Alsat-M (Македония): Заев: Има воля за помирение, предстоят консултации с експерти

Alsat-M (Македония): Заев: Има воля за помирение, предстоят консултации с експерти

1 Декември 2018 | 07:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. Сред основните приоритети според македонския премиер Зоран Заев е помирението. В петък, след поредната среща в парламента, той обаче заяви, че партиите не трябва да пресичат червената линия, за да влияят върху съдебната система, пише на сайта си скопската телевизия Alsat-M.
Петъчната среща показа на практика как трябва да се работи за помирението между силите, разединени от събитията на 27 април. Според Заев, идеите, за които преговарящите страни вече са постигнали някаква договореност, трябва да се разгледат и с експерти.
Източници от парламентарната Комисия за помирение са казали за телевизията, че дилемата продължава да е около това кои дела ще попаднат под амнистията, предвиждана в Закона за помирение и помилване. Съществува страх, че има възможност да бъдат опростени дадени дела, а след това прокуратурата да повдигне ново обвинение, което не е включено в закона.
В момента най-ясно е едно нещо, което и осемте депутати, изключени от ВМРО-ДПМНЕ, са потвърдили: Законът за помирение и помилване трябва да бъде одобрен от парламента преди да се приемат конституционните промени. Паралелно с него Народното събрание на Македония ще обсъжда и промените, които предстои да се направят в конституцията на държавата, както и пакета със законопроекти за реформите в страната.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sitel (Македония): Опозицията настоява за оставки, управляващите твърдят, че подслушването е дело на предшествениците им

Sitel (Македония): Опозицията настоява за оставки, управляващите твърдят, че подслушването е дело на предшествениците им

1 Декември 2018 | 00:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. В Скопие се подслушват разговорите в Прокуратурата на Македония. Подробна информация по случая дава македонската медия Sitel. Според главния държавен обвинител Любомир Йовески подслушването е провеждано най-малко от две години през телефонната централа на институцията.
Първият записан разговор, с който се разполага, е на два хард диска и е с дата 30 септември 2016 . Телефонната централа обаче е била инсталирана през 2013 г., когато прокуратурата се мести на кея на река Вардар в Скопие. Разследването трябва да покаже дали с инсталирането на телефонната централа е монтирано и оборудването за запис или това е направено по-късно.
От правителството осъждат подслушването на телефоните в прокуратурата. Според тях цялата техника е останала от предишната власт и настояват за пълно изясняване на случая.
От опозиционната ВМРО-ДПМНЕ пък се съмняват, че подслушването е организирано от сегашното правителство.

Компетентните органи от правителството на няколко пъти вече категорично отрекоха да е извършвано незаконно следене на комуникациите. Записите на телефонните разговори на прокурорите обаче хвърлят сянка на тези твърдения. И държавният глава Георги Иванов преди няколко дни се усъмни, че неговите разговори се подслушват.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония):  Заев: Освен телефоните в Специализираната прокуратура, подслушван е и Основният съд Скопие 1

„Вечер“ (Македония): Заев: Освен телефоните в Специализираната прокуратура, подслушван е и Основният съд Скопие 1

30 Ноември 2018 | 23:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. Освен система за подслушване на всички стационарни номера, свързани в телефонна централа в Специалната прокуратура на Република Македония, такава система е била монтирана и в новата сграда на Основния съд Скопие 1, заяви в петък вечерта премиерът Зоран Заев, информира електронната страница на македонския вестник „Вечер“.
„Информиран съм от министъра на вътрешните работи Оливър Спасовски, че разследването е започнало още през пролетта. Главният прокурор, който го е водил, ще даде точна информация. Става дума за система, инсталирана в централата за вътрешната комуникация в Прокуратурата. Знам, че подобна система е поставена и в новата сграда на Основния съд Скопие 1, а вероятно и другаде. Вярвам, че вече имат всички данни.“, е отговорил Заев на журналистически въпрос за последните съобщения от Прокуратурата, че са открити твърди дискове с подслушани разговори.
Тези разкрития според премиера са още едно доказателство колко е разсипана Република Македония: „Това са сериозни неща и с тях не може да си играем. Става дума за личния живот на хората. В този конкретен случай наблюдавана е комуникацията вътре в самата институция – разговорите на прокурори, следователи и всички, които работят в нея. Всичко това е само още едно потвърждение колко е важно да върнем съдебната система на държавата, колко е важна борбата с корупцията и с цялата престъпност в Република Македония. Поддържам институциите в техните смели разследвания, докато не станем нормална страна“, е заявил пред медиите македонският премиер.
Според него, без върховенство на закона и без поемане на отговорност не може да има никакво развитие: „Никой не може да каже докъде е стигнало "голямото ухо" в стремежа си всичко да следи. Разследващите органи са длъжни да намерят всички отговори“, е посочил Зоран Заев.
Още при смяната на ръководствата на институциите е станало известно и е започнало проучване. Заев е подчертал, че се знае кои са били ръководители по времето, когато е направена поръчка от Специализираната Прокуратура и Основния съд Скопие 1, и те ще си понесат отговорността: „Няма да има бягство от отговорност, защото ще стане ясно дали оборудването е купено с тяхно знание, все пак те са подписвали документите, плащали са сметките за такива централи. ВМРО-ДПМНЕ прави изявления, но тя беше основният поддръжник на този режим, Мицкоски беше дясната ръка на Никола Груевски.“

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Alsat-M (Македония): От години подслушват Прокуратурата на Македония

Alsat-M (Македония): От години подслушват Прокуратурата на Македония

30 Ноември 2018 | 22:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Македонската Прокуратура е подслушвана години наред“. Това е съобщил главният прокурор Любомир Йовевски на среща с журналисти в петък, съобщава скопският телевизионен канал Alsat-M.
Подслушвателната техника е била монтирана в телефонната централа на институцията.
Йовевски е обявил пред медиите, че е започнало разследване за това кой с какви цели е подслушвала разговорите на държавните обвинители от септември 2016 година само до преди няколко дни, когато са били открити твърди дискове.
В момента вече се проверява дали са изнесени записаните разговори, дали се злоупотребява с информацията в тях. Прави се проверка и дали са били записвани разговори в централния офис на Прокуратурата, свързани с организираната престъпност, той е в сградата на Апелативния съд в Скопие ", пояснил Йовески.
Той е обяснил също, че разследването се интересува дали подслушване не е имало и по-рано, когато Прокуратура е била в старата си сграда. Съмненията му са, че те са водени още от 2013 година.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Нов скандал в Македония: 70 прокурори от Специализираната прокуратура са подслушвани най-малко две години

„Сител“ (Македония): Нов скандал в Македония: 70 прокурори от Специализираната прокуратура са подслушвани най-малко две години

30 Ноември 2018 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Скопие. В продължение на две години телефоните на 70 прокурори от Специализираната прокуратура на Македония са били подслушвани, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Разговорите от стационарните телефони, поставени в прокуратурата на брега на река Вардар, са подслушвани най-малко две години, стана ясно от обявените резултати от разследването на най-новия скандал в югозападната ни съседка.
Първият запис е с дата 30 септември 2016 г. Прокурорът Любомир Йовески заяви, че вече е открита досъдебна процедура. Ще се определят всички аспекти на случая, включително проверка на тръжната документация за доставка на необходимото за послушването оборудване, правомощията за нейното използване, както и дали, в какъв обем и с какви цели са използвани записаните данни, съобщават от Прокуратурата.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Независимите депутати предлагат селективно да се амнистират обвиняемите по дело "27 април"

МКД (Македония): Независимите депутати предлагат селективно да се амнистират обвиняемите по дело "27 април"

27 Ноември 2018 | 07:53 | Агенция "Фокус"
Скопие. Пълна амнистия за непреките участници в размириците в парламента от 27 април 2017 година и преформулиране на обвинението за другите обвиняеми – това искат в специален проектозакон за амнистията независимите депутати от ВМРО-ДПМНЕ, съобщава скопската онлайн медия МКД.
Те ще внесат законопроекта в координационния парламентарен орган за помирение. Неговото първо заседание е насрочено за сряда. Независимите депутати настояват за селективна амнистия, нещо, което не се подкрепя от тяхната партия.
Координационният съвет за помирение се състои от 25 члена, като в него няма представители на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ.
В понеделник парламентът отхвърли предложението на ВМРО-ДПМНЕ за пълна амнистия на участниците в бунта от 27 април 2017 година.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Президентът Георги Иванов се съмнява, че е следен от УБК

„Сител“ (Македония): Президентът Георги Иванов се съмнява, че е следен от УБК

15 Ноември 2018 | 21:12 | Агенция "Фокус"
Скопие. Президентът Георги Иванов се съмнява, че е следен от Управлението за сигурност и контраразузнаване, съобщава македонският телевизионен канaл “Сител“
На базата на какво Управлението за сигурност и контраразузнаване следи дейността на президента на държавата и неговия офис? Това е въпросът, който днес в кореспонденция до УБК, Министерството на вътрешните работи и до Наказателния съд е изпратил държавният глава Георги Иванов. Той се съмнява, че е следен от службите заради бележка на УБК, в която е посочено, че бившият министър Миле Янакиески, след бягството на Груевски, чрез посредник е поискал помилване от президента, а ако това не се случи и той ще избяга. Тази бележка от УБК е причината за вчерашното задържане на Янакиески.
"Остава неясно, въз основа на какво се наблюдават действията на президента Иванов и неговия кабинет от УБК? ... Очевидно е, че продължава практиката на генериране на кризи в македонското общество от безотговорно поведение на членове на УБК, нещо, което президентът Иванов подчерта в годишното си обръщение към депутатите през 2017 г. ", пише в изявление на канцеларията на държавния глава .

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Представители на Военния комитет на НАТО са на посещение в Македония

„Сител“ (Македония): Представители на Военния комитет на НАТО са на посещение в Македония

6 Ноември 2018 | 20:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. Представители на Военния комитет на НАТО са на посещение в Македония, съобщава македонският телевизионен канал “Сител“.
Членството в НАТО е постижимо, но решението остава на народа и правителството, заяви заместник председателят на Военния комитет на НАТО на среща с висши военни представители от 29-те страни членки, който за първи път се провежда в Македония.
"Постигнахте значителен напредък в членството в НАТО. Това членство вече е на една ръка разстояние, но решението е изцяло на вас, хората и правителство", заяви днес заместник председателят на Военния комитет на НАТО генерал-лейтенант Стивън Шепро.
Членовете на Военния комитет благодариха на ангажимента на Армията на Република Македония досега и за участието на 4000 войници в мироопазващи мисии на НАТО.
"Новият стратегически преглед на отбраната вече е приет и с изпълнението му Македонската армия ще се превърне в малка компактна гъвкава армия, която ще може да отговори на всички предизвикателства, пред които ще бъде изправен Алиансът като цяло", заяви генерал-майор Васко Гюрчиновски, началникът на генералния щаб на македонската армия .
Високите гости от НАТО се срещнаха също с вицепремиера и министър на отбраната Радмила Шекеринска. Утре представители на Военния комитет на Алианса ще присъстват на военна тренировка в казармите "Илинден".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Никос Коцияс повдига дело срещу „властови център в правителството“ за това, че го е сплашвал и саботирал

Kathimerini: Никос Коцияс повдига дело срещу „властови център в правителството“ за това, че го е сплашвал и саботирал

5 Ноември 2018 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Атина. Бившият министър на външните работи на Гърция Никос Коцияс е подготвил писмено оплакване от 10 страници срещу няколко предполагаеми саботьори на неговата работа, съобщава консервативният гръцки вестник „Естия“, като посочва, че той обвинява неназовани членове на правителствения апарат за това, че са подкопавали работата му, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Според информацията на изданието, бившият външен министър обвинява „властови център в имението Максимос (седалището на гръцкия премиер)“, че е предприел различни действия с цел да го сплаши.
Коцияс подаде оставка минали месец след сблъсък с министъра на отбраната и председател на младшия коалиционен партньор „Независимите гърци“ (АНЕЛ) Панос Каменос, който се противопоставя на т.нар. Преспански договор за името със Скопие, който бе подписан от Коцияс през юни.
Според „Естия“, бившият министър вярва, че съдебното дело за предателство, заведено срещу него от определени организации, куршумите, които му бяха изпратени по пощата и определени информации в медиите относно предполагаемо издаване на визи и подкупване на журналисти от балканските страни са имали за цел да го сплашат.
„Естия“ цитира Коцияс да казва, че неназовани помощници в правителството „искат да ме изплашат, но няма да успеят“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МИА (Македония):  Прокуратурата в Македония започва разследване срещу президента Георги Иванов

МИА (Македония): Прокуратурата в Македония започва разследване срещу президента Георги Иванов

30 Октомври 2018 | 21:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. Прокуратурата в Македония започва разследване срещу президента Георги Иванов заради отказите му да подпише укази за обнародване в Държавен вестник на Закона за ратификация на Договора за името с Гърция и Закона за официална употреба на албанския език в страната, предава Македонската информационна агенция (МИА).
Информационната агенция на страната съобщи, че този ход идва след два анонимни доклада.
"Поискахме информация от Парламента и от Кабинета на президента за датите, на които са приети тези решения, и причините, поради които те не са подписани", заяви прокуратурата, цитирана от агенцията.
Иванов многократно отказва да подпише споразумението с Гърция, което бе договорено с Атина миналия юни, за да сложи край на десетилетния спор и да отвори пътя за присъединяването на Македония към НАТО и ЕС.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Партия „Единствена Македония“: Истината е като шило, не били руски, а гръцки 50 милиона евро за подкупи в Македония

Партия „Единствена Македония“: Истината е като шило, не били руски, а гръцки 50 милиона евро за подкупи в Македония

26 Октомври 2018 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. Проруската партия „Единствена Македония“ излезе с коментар относно последните разкрития от Гърция, че правителството в Атина е отделило милиони евро от тайния фонд на Министерството на външните работи за подкупи и плащания в Македония във връзка с усилията за налагане на споразумението за разрешаване на спора за името между двете страни.
Съгласно цитата на македонския портал „А1 Он“, изявлението на фракцията гласи следното:
„Зоран Заев отчаяно разпространяваше лъжи за руски пари в Македония, надявайки се, че пропагандирането на тези лъжи ще му помогне на референдума. Лъжите на Заев обаче не минаха. Македонският народ и по-голямата част от гражданите масово бойкотираха референдума на 30 септември.
Истината е като шило. Върти се, върти се, а накрая излиза наяве. Истината наистина е като шило и излезе на бял свят. Разбра се, че в Македония нямало руски пари, а само гръцки пари. Благодарим на гръцките министри Панос Каменос и Никос Коцияс, които на заседание на гръцкия кабинет разкриха, че в гръцкото Министерство на външните работи имало таен фонд от 50 милиона евро за купуване на политици, журналисти и медии в Македония за промяна на името, историята и традициите на македонския народ.
„И пет дни след излизането на тази скандална информация, гробното мълчание на правителството продължава. Зоран Заев да каже как и между кого са поделени тези 50 милиона евро в Македония. Някой трябва да понесе отговорност за гръцките парти за купуване на политици, медии и журналисти в Македония“, се казва в позицията на „Единствена Македония“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Изключените от ВМРО-ДПМНЕ формират нова група в парламента, към тях се включва още един депутат

„Независен“ (Македония): Изключените от ВМРО-ДПМНЕ формират нова група в парламента, към тях се включва още един депутат

26 Октомври 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. Изключените депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които гласуваха за започване на процедурата по внасяне на промени в Конституцията, нямат намерение да връщат мандатите си, както иска бившата им партия. Между тях вървят последните консултации, след което е обявено, че ще се състои официалното формиране на нова депутатска група, която ще действа самостоятелно в парламента. Засега тя ще е от 8 народни представители, но се оставя място за разширяване с още депутати от опозицията, пише електронното издание на македонския вестник „Независен“.
Според информациите от изключените депутати на ВМРО-ДПМНЕ, към тях иска да се включи и Слободанка Авирович от Социалистическата партия, която, също така, е реши да гласува „за“ договора с Гърция, с което предаде коалицията „За по-добра Македония“.
„В този момент приоритетът ни е да се договорим между себе си, да координираме следващите ходове и да видим как ще функционираме в бъдеще. Не се присъединяваме към никого, ще бъдем самостоятелни. След това ще разговаряме и с Панче Минов, който заяви, че няма да подкрепя политиките на ВМРО-ДПМНЕ заради освобождаването на Митко Янчев от зам-председателското място. Отворени сме за сътрудничество, но не можем да предвидим какво ще се случи в последните фази на процеса в парламента“, казват събеседниците на „Независен“.
Изключените от опозицията не искат от името на новата група да бъде махано „ВМРО“ и сега мислят за комбинации с него. Те припомнят, че в миналото е имало примери, когато ВМРО-ДПМНЕ е имало по десет свои депутатски групи със същото име, с цел да има повече време за говорене на заседанията в парламента и комисиите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: САЩ се бъркат в работите на Македония съвсем открито и обвиняват за това Русия

МВнР на Русия: САЩ се бъркат в работите на Македония съвсем открито и обвиняват за това Русия

26 Октомври 2018 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Москва. Вашингтон се бърка в работите на Скопие и за да прикрие своите действия отправя поредните безпочвени обвинения по адрес на Москва за такава намеса, заяви в четвъртък официалният представител на руското Министерство на външните работи Мария Захарова по повод поредните американски обвинения за руска намеса в балканската република, предава ТАСС.
„Това са поредните необосновани обвинения по адрес на Москва относно някакво очевидно вмешателство във вътрешнополитическите процеси в Република Македония“, заяви Захарова, като припомни, че те са отправени на 22 октомври от високопоставен чиновник на Държавния департамент в Скопие. „Бихме искали да напомним, че именно САЩ, а не Русия, не толкова отдавна – на 19 октомври, чрез абсолютно нечистоплътни методи, а именно, чрез шантаж, заплахи и подкупване на депутати прокараха през парламента на тази страна решение за започване на процедура по внасяне на изменения в македонската конституция в духа на Преспанското спорзумение. Трябва да отбележим, че именно американският посланик в Скопие се намираше в сградата на македонския парламент и непосредствено управляваше този процес. И тези хора ни говорят за някаква руска намеса?!“
„При това нашите партньори премълчават факта, че срещу Преспанското споразумение, както е известно, е не Русия, а мнозинството от гражданите на Македония и това беше демонстрирано нагледно в хода на референдума от 30 септември“, отбеляза дипломатът.
Захарова подчерта, че „позицията на Русия по въпроса за държавното наименования на македонската държава е неизменна, прозрачна и абсолютно разбираема“. „Двете страни трябва да намерят сами дългосрочно решение без натиск отвън и със сигурност не под диктовката на американския посланик, без да се налагат изкуствени срокове и условия, изключително в рамките на правовото поле и Резолюция 795 на Съвета за сигурност на ООН“, резюмира представителят на руското МВнР .

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Бечев: Русия няма да се откаже от Македония

Димитър Бечев: Русия няма да се откаже от Македония

25 Октомври 2018 | 21:43 | Агенция "Фокус"
София. Русия няма да се откаже от Македония, заяви директорът на Института за европейска политика в София, цитиран от македонският вестник “Нова Македония“.
Русия ще се стреми да продължи да се намесва във вътрешните работи на Македония, но няма да попречи на членството й в НАТО, ако се приложи споразумението с Гърция за промяна на името, заяви Димитър Бечев, сътрудник в Атлантическия съвет и изследовател в Центъра за славянски, евразийски и източноевропейски изследвания в Университета на Северна Каролина - Чапъл Хил.
Бечев, който е и директор на Института за европейска политика, мозъчен тръст със седалище в София, в интервю за радио „Свободна Европа“ заяви, че "Русия ще продължи опортюнистката политика на Балканите, използвайки всяка подходяща ситуация за пропагандни цели или да повлияе на ситуацията на място, но Балканите не са основен приоритет на Русия, защото сега има още по-важни въпроси за решаване ".
Според него Русия ще се възползва от възможността да се заеме с вътрешните работи на Македония, но не е ясно какъв вид влияние ще има, защото за сега присъединяването към НАТО изглежда безопасно. "Единствената пречка може да бъде това, което ще се случи в Гърция, но аз не мисля, че Русия има толкова много потенциал да затрудни този процес и следователно ще използва много повече пропаганда," оцени Бечев.
"В това положение има определена пропагандна стойност, защото ако процесът протича трудно и има опозиция в Македония и Гърция, Русия винаги може да използва някои пропагандни аргументи, в смисъл, че не е законен процес, че Западът настоява, оказва незаконен натиск и т.н. ", каза Бечев, добавяйки, че" макар и да очаква пропаганда в тази посока, не смята, че ще повлияе особено на процесите ".
Бечев каза, че е интересно какво ще се случи сега в Македония. Във ВМРО-ДПМНЕ текат политически процеси, те са разделени помежду си, тъй като депутатите, които гласуваха за конституционните промени са изгонени от партията и е интересно какво се случва, посочи той. Но, както каза той, този импулс показа, че Западът има много повече влияние в Македония, отколкото Русия. Русия няма толкова власт и не може да бъде на същото ниво като Америка и Европейския съюз.
Руската политика на Балканите е опортюнистична“ , заяви Бечев, като добави, че "Русия ще използва всяка възможност, която се появи и вероятно ще има определен ефект. Това би могло да бъде някоя инициатива със Сърбия, тъй като Сърбия остава ключов съюзник на Русия. Така че те ще кажат - Добре, загубихме Македония, но все още Сърбия е много по-важна за нас и ще продължим със сътрудничеството по въпросите на сигурността. "


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Панос Каменос опроверга информацията, че е говорил за финансиране на гръцкото правителство от Джордж Сорос

A1 On (Македония): Панос Каменос опроверга информацията, че е говорил за финансиране на гръцкото правителство от Джордж Сорос

25 Октомври 2018 | 18:35 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на отбраната на Гърция и лидер на младшия коалиционен партньор на СИРИЗА – Панос Каменос от „Независими гърци“, опроверга информацията, че е говорил за финансиране на правителството в Атина от американския милионер Джордж Сорос, предава македонската електронна медия A1 On.
На официалната си страница в социалната мрежа „Туитър“ Каменос написа, че публикациите в медиите, съгласно които на заседанието на кабинета от миналата седмица той е заявил, че Сорос е отпуснал 50 млн. евро за управляващите в Атина, са фалшиви.
„…Вече 48 часа непрекъснато публикуват споменаване от моя страна на заседание на кабинета за 50 милиона евро от Сорос за правителството. Това са лъжи. Стенографите и присъстващите са доказателство“, написа Каменос в „туит“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: „Нова демокрация“ призова гръцкия премиер да отговори на обвиненията на Панос Каменос

Kathimerini: „Нова демокрация“ призова гръцкия премиер да отговори на обвиненията на Панос Каменос

25 Октомври 2018 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Атина. Основната опозиционна партия в Гърция „Нова демокрация“ призова премиера Алексис Ципрас да отговори на обвиненията на лидера на младшия коалиционен партньор на СИРИЗА – Панос Каменос от „Независими гърци“, съобщава електронното издание на атинския всекидневник Kathimerini, като припомня, че твърденията на военния министър по по време на напрегна среща на кабинета от миналата седмица доведоха до оставката на вече бившия първи дипломат на Атина – Никос Коцияс.
В телевизионно предаване от сряда вечер Коцияс разкри, че по време на заседанието Каменос е обвинил цялото правителство, че е бил платено от американския милиардер Джордж Сорос.
„Каменос обвини правителството, че се финансиранот Джордж Сорос. Не го казва „Нова демокрация“, с Коцияс, при това публично. Дали Ципрас ще разкаже на хората кого визира Каменос, или ще си глътне езика, както направи за заседанието на кабинета“, бе въпросът, който партията на Кириякос Мицотакис отправя в изявление.
Пред „Крити ТВ" Коцияс заяви, че по време на заключителните си думи на срещата Ципрас е бил прекъснат от Каменос. „Той говори не само за тайните фондове. Той каза, че [Джордж] Сорос финансира гръцкото правителство за подкупване на чужденци", поясни бившият министър от кабинета на Ципрас.
Той подчерта, че към настоящия момент никой не е отговорил на обвиненията на Каменос, освен него. Съгласно думите му, в онзи момент е взел решение да не бъде част от правителство, толериращо клевета.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Опозиционната „Нова демокрация“ събра подписка с искане оставката на Никос Коцияс да бъде направена публично достояние

A1 On (Македония): Опозиционната „Нова демокрация“ събра подписка с искане оставката на Никос Коцияс да бъде направена публично достояние

24 Октомври 2018 | 18:55 | Агенция "Фокус"
Атина. С подписи, събрани от 14 депутати, опозиционната „Нова демокрация“ изиска от гръцкия премиер Алексис Ципрас да представи писмото с оставката на вече бившия първи дипломат на Атина – Никос Коцияс – най-напред в парламента, а след това и в публичното пространство, предава скопската електронна медия A1 On.
„Оставката на Никос Коцияс от поста на министър на външните работи се свързва пряко със справянето на правителството с критични въпроси, отнасящи се до външната политика на страната, като например въпросът с името на БЮРМ и Договора от Преспа, коментарите на министъра на отбраната (Панов Каменос) във връзка с отстъпването на военни бази в рамките на сътрудничеството Гърция-САЩ, публично представени от него алтернативни планове за балканската политика“, пишат депутатите от „Нова демокрация“ в тяхното искане.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Талат Джафери се върна от Чешката република, но и това не помогна за формирането на органа за помирение в Събранието

„Канал 5“ (Македония): Талат Джафери се върна от Чешката република, но и това не помогна за формирането на органа за помирение в Събранието

24 Октомври 2018 | 16:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на македонския парламент Талат Джафери се завърна от официално посещение в Чешката република, но и това не помогна за стартиране на процеса за създаване на органа за помирение в Събранието, коментира скопската телевизия „Канал 5“.
Основното предизвикателство пред властта е да успее да убеди парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ да делегира членове в органа, но ако се съди по последното изявление на председателя й Християн Мицковски, опозицията няма намерение да се включи в процеса, който определи като опит за отделяне на селективна истина. Искането е за приемането на закон за амнистия на всички обвинени за щурма на македонския парламент от 27 април 2017 г. Засега обаче остава неясно дали управляващите са готови на подобна стъпка. Министър-председателят Зоран Заев индиректно притвори вратата за амнистия с думите, че правосъдието трябва да бъде оставено да си свърши работата.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Започват консултациите за конституционните промени

„Телма“ (Македония): Започват консултациите за конституционните промени

24 Октомври 2018 | 15:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. В Македония започват консултациите относно изготвянето на предложения за конституционни промени. Министър-председателят Зоран Заев изрази готовност още в четвъртък да седне на масата за преговори с депутатите, за да бъде съгласуван процес за за хармонизиране на съдържанието. Очакванията са целият процес да завърши до края на месеца, пояснява скопският телевизионен канал „Телма“.
При подготовката на измененията е възможно да се включат исканията на групата на опозиционните депутати, които дадоха подкрепата си в гласуването за стартирането на процеса. „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) и движението БЕСА на Африм Гаши заявиха, че няма да представят допълнителни предложения за изменения на Основния закон. За разлика от тях обаче „Алианс на албанците“ на Зиядин Села и БЕСА на Билал Касами ще настояват за промяна на преамбюла на Конституцията, която да признава албанския език като втори официален в парламента.
След представяне на предложенията ще бъде стартирана втората фаза на процеса. Процедурният правилник предвижда срок от минимум 30 дни представянето на предложенията до пленарната сесия за приемането им. За гласуването на измененията във втората фаза се изисква абсолютно мнозинство, т.е. 61 гласа, след което ще започне крайната фаза, в която ще бъде взето окончателно решение за изменение на Конституцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„1tv“ (Македония): „Алианс на албанците“ и „Беса“ на Билал Касами ще представят предложения за промени в Конституцията на Македония

„1tv“ (Македония): „Алианс на албанците“ и „Беса“ на Билал Касами ще представят предложения за промени в Конституцията на Македония

24 Октомври 2018 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. В процеса на предлагане на промени в Конституцията на Македония ще се включат „Алианс на албанците“ и „Беса“ на Билал Касами, предава скопската „1tv“, като привежда думите на депутата Фадил Зендели, според е настъпил моментът за напредък за правата на албанците.
„Като политическа партия казахме, че ще бъдем част от процеса на приемане на конституционните промени и ще се намесим с предложения за популяризиране на правата на албанците. Не можем да го приемем, че след 27 години ще оставим тези права за по-добри времена. Смятаме, че тези въпроси откриват проблеми, защото засягат албанците. Те трябва да бъдат разгледани", обясни Зендели.
От друга страна, лидерът на „Алианс за албанците“ Зиядин Села заяви, че ще информира обществеността, когато има нещо конкретно. В реч пред Събранието той подчерта, че исканията на председателя на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски за амнистия са в грешната посока.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Груевски: Искам силно и обединено ВМРО-ДПМНЕ, което бързо ще свали това зло в Македония

Никола Груевски: Искам силно и обединено ВМРО-ДПМНЕ, което бързо ще свали това зло в Македония

24 Октомври 2018 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият министър-председател на Македония Никола Груевски подчерта, че не знае какви за причините за изключването на членове от редиците на неговата партия ВМРО-ДПМНЕ. След отлагането на изслушването по делото „Титаник" Груевски заяви пред сградата на съда, че се е въздържал от коментар, за да не допусне грешка, съобщава македонският „Фокус“.
„Не знам всички аргументи и доказателства, които са на разположение на ръководството на ВМРО-ДПМНЕ и базата, на която то основава своите решения. Аз ще се въздържа от коментар, защото мога да направя грешка в една или друга посока. Искам силно и обединено ВМРО-ДПМНЕ бързо да събори това зло, което е в Македония. Доказано е в миналото – когато ВМРО-ДПМНЕ е силно, тогава е силна и Македония. Убеден съм, че гражданите го искат", категоричен бе бившият лидер на партията.
Междувременно адвокатите на Груевски потвърдиха, че са получили изпълнителното решение от съда и сега чакат документа, в който се посочва датата, часът и затвора, в който трябва да се яви бившият македонски премиер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Държавният департамент на САЩ определи като „неразумни и лъжливи“ обвиненията на Москва за американска намеса в Македония

„Канал 5“ (Македония): Държавният департамент на САЩ определи като „неразумни и лъжливи“ обвиненията на Москва за американска намеса в Македония

24 Октомври 2018 | 11:37 | Агенция "Фокус"
Скопие/Вашингтон. Държавният департамент на САЩ определи като необосновани и като опит за дезинформация и пропаганда обвиненията на Русия, че Вашингтон се е намесил в неотдавнашното гласуване в парламента на Република Македония за стартиране на процедурата за конституционни промени, предава скопската телевизия „Канал 5“.
„Всяко твърдение, че представителите на посолството на САЩ са участвали в процеса на гласуване в парламента, са неразумни и лъжливи. САЩ приветстват решението на македонския парламент да започне конституционните промени, необходими за изпълнението на Договора с Гърция. САЩ смятат, че Преспанското споразумение е историческа възможност за насърчаване на стабилност, сигурност и просперитет в целия регион“, заяви говорителят на Държавния департамент на брифинг във Вашингтон в отговор на въпрос на гръцки журналист.
Държавният департамент препоръча на онези, които искат да разследват как македонските депутати са взели своето решение, да го направят чрез консултации със самите народни представители вместо с помощта на руската дезинформация и пропаганда.
И македонското външно министерство категорично отхвърли като напълно неоснователни и неверни твърденияте и квалификациите, посочени в коментара на руското МВнР във връзка с приемане на предложението за внасяне на промени в Конституцията на югозападната ни съседка.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковки към седемте депутати от ВМРО-ДПМНЕ, гласували за конституционните промени: Само малко трябваше да издържите

Християн Мицковки към седемте депутати от ВМРО-ДПМНЕ, гласували за конституционните промени: Само малко трябваше да издържите

24 Октомври 2018 | 06:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Само малко трябваше да издържите, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ в обръщение към седемте депутати от партията, подкрепили конституционните промени, съобщава македонският телевизионен канал „Телма“.
Наведохте се и ни предадохте! Засрамете се, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицковски на седемте депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които гласуваха за конституционни промени, в обръщение по повод честването на партията на Деня на революционната борба. Мицковски обвини седемте, че са се поставили в услуга на правителството по лични причини.
"Малко трябваше! Малко трябваше да издържите! Да си изпълните задължението и да не превивате гръбнак, Заев беше готов! Вие продължихте политическата кариера на Заев за сметка на Македония. Влязохте в неговия план ,в който срамно се търгува с хиляди македонски души. И ако ни бяхте подкрепили, щяхме да отидем на изборите! И ние ще победим злото! Ще победим Зоран Заев и групата около него! Така и не разбрахте, че беше готов става дума за Зоран Заев – бел.ред.) ", каза Християн Мицковски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алфа ТВ“ (Македония): Наблюдатели наричат изключването на ръководни представители на ВМРО-ДПМНЕ „смело решение“

„Алфа ТВ“ (Македония): Наблюдатели наричат изключването на ръководни представители на ВМРО-ДПМНЕ „смело решение“

24 Октомври 2018 | 00:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. Изключванeто на някои от членовете на ВМРО-ДПМНЕ е категорично приветствано от част от партийните членове, както и от наблюдатели, които го наричат „смело решение“, съобщава на интернет страницата си македонският телевизионен канал „Алфа ТВ“.
Те казват, че това е смело решение на партийния лидер Християн Мицковски, за да може ВМРО-ДПМНЕ да върви в правилната посока. Партията, казват те, трябва да се дистанцира от погрешните действия на някои членове и от хора, които не заслужават да бъдат част от нея.
Заместник-председателят на партията Александър Николоски каза, че осемте депутати, гласували за конституционни промени, трябва да върнат мандата си. Те са изключени, защото действат в разрез с интересите на ВМРО-ДПМНЕ и Македония, както и и за организиране на група за натиск върху депутатите да гласуват за конституционни промени.
Всеки депутат трябва да бъде освободен от ограниченията особено за така важни стъпки за бъдещето на страната, казват от партията, и добави, че ВМРО-ДПМНЕ завършва с дълговете от миналото и нищо няма да бъде същото.
След снощната сесия на Централния комитет, която вторият човек в партията Александър Николовски нарече историческа ВМРО-ДПМНЕ навлиза в нов етап - възстановяване на идеалите и корените, както и пречистване и реформиране. Партията обяви засилване на сътрудничеството с международния фактор и особено със Съединените щати като стратегически партньор на Македония.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДСМ: Християн Мицковски е антимакедонска и антизападна пионка

СДСМ: Християн Мицковски е антимакедонска и антизападна пионка

23 Октомври 2018 | 23:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. Християн Мицковски е антимакедонска и антизападна пионка, се казва в писмено съобщение на СДСМ, цитирано от македонския електронен портал A1 On.
"Християн Мицковски тази вечер потвърди това, което гражданите вече много добре знаят: че той не е нищо друго освен антимакедонска и антизападна пионка в ръцете на Никола Груевски. Антизападната пионка Християн Мицковски не пропуска възможност да докаже на всички граждани, че е против ЕС и НАТО и че на всяка цена работи срещу интересите на гражданите, срещу интересите на държавата.
Добре е за Македония, че антимакедонския символ на престъпността и режима Никола Груевски заедно с антизападната му пионка Християн Мицковски са победени от гражданите, от мнозинството депутати в парламента и дори от собствената си партия.
Потъналите в изолация и в собствения си мрак, който насърчават, Мицковски и Груевски показват голяма нервност от сблъсъка с поражението, което им се случва.
Посещенията на високопоставени представители от демократичния свят в страната, които заобиколиха Мицковски, сред които и представител на САЩ, са още едно потвърждение, че ръководството на ВМРО-ДПМНЕ остава в дълбока изолация.
Колкото и да е неприемливо за антизападното ръководството на ВМРО-ДПМНЕ и Мицковски, Македония се обедини около стратегическите интереси и бъдеще в ЕС и НАТО.
Македония и нейните граждани направиха решителна стъпка към бъдещето и интеграция в ЕС и НАТО, а ръководството на ВМРО-ДПМНЕ и Мицковски остават в изолация ", се казва в реакцията на СДСМ.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Християн Мицковски се обърна към партията и към хората в Македония по случай празника на ВМРО

„Курир“ (Македония): Християн Мицковски се обърна към партията и към хората в Македония по случай празника на ВМРО

23 Октомври 2018 | 22:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. Християн Мицковски се обърна към партията и към хората в Македония по случай празника на ВМРО по време на тържествата по случай 125 години от създаване на ВМРО в Македонския народен театър в Скопие, цитирана от македонското електронно издание “Курир“, където е поместен пълният текст на обръщението.
"ВМРО-ДПМНЕ е единственият политически вариант, който има силата, знанието, мотивацията и човешкия потенциал да сложи край на несправедливостта и провала на нашата родина", зави той.
След като говори за историческите събития, свързани с формирането на ВМРО, той разгледа настоящите събития в Македония, включително гласуването на започването на конституционни промени, което стана с помощта на осем опозиционни депутати, като заяви:
„Очевидно е, че част, повтарям част от тези структури, които са обхванати от политическо преследване на властта не успяха политически с аргументи да се противопоставят на това зло, което управлява страната, а решиха да свършат мръсната работа на тази власт и да се поставят на разположение. Това е техният избор, а моят е да продължим напред с реорганизирането на ВМРО-ДПМНЕ.
Въпреки това ще отбележа, че има и огромно мнозинство депутати, интелектуалци, граждани в тази държава, които не се поддават на шантажа и заплахите от властта и което с цената на собствената си свобода продължават да служи на народа, и тези хора имат моята искрена подкрепа и уважение“, заяви Мицковски .
Накрая председателят се обърна към всички етнически групи в страната:
„Възползвам се от възможността да се обърна към всички македонци, албанци, турци, роми, сърби, влашки, бошнаци и да ми простят, ако съм забравил някого, Македония се нуждае от вашата енергия, силата, вашият талант и способности, вашите мечти и надежди . Аз твърдо вярвам, че напразно те (управляващите – бел. ред.) ни водят към унищожение, защото заедно ще направим Македония страната, за която сънувахме и която искахме. Не можем да си позволим некомпетентността и срама на Зоран Заев.“

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Изключените от ВМРО-ДПМНЕ отговарят на партийното ръководство

„Сител“ (Македония): Изключените от ВМРО-ДПМНЕ отговарят на партийното ръководство

23 Октомври 2018 | 21:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. Изключените от ВМРО-ДПМНЕ отговарят на партийното ръководство, съобщава на интернет страницата си скопският телевизионен канал „Сител“.
Сашо Миялков е приел със съжаление решението на Централна комитет на партията. В реакцията за „Пресс24“ той казва, че остава верен на идеалите и постулатите на организацията.
„Всяко ръководство е носило отговорността да осигури модерна и просперираща Република Македония, която ще бъде член на ЕС и НАТО. Новото ръководство носи отговорност дали партията ще бъде уважаван партньор в рамките на европейските народни партии или ще изпадне в изолация“. казва Миялков след решението да го изключи.
„Аз съм убеден, че снощното решение не е правилно, но това няма да ме разколебае в моето решение за по-нататъшна подкрепа на модерно, дясно ориентирана ВМРО-ДПМНЕ, която заедно с всички сестрински партии ще защитава интересите на Република Македония в Европейския съюз“, заяви в реакцията си Миялков.
Никола Тодоров написа в социалната мрежа „Фейсбук“. Той казва, че е тъжен и разочарован, но не от предложението за изключването му от партията, на която е посветил живота и младостта защо не могат да го изключат от неговата партия.
„В такава антиреформаторска, антизападна, недемократична и антимакедонска фракция на ВМРО аз не се припознавам. Затова искам да им благодаря, че ме спасиха от този срам, да бъда част от тяхната сектантска фракция. Моята ВМРО-ДПМНЕ не е изолирана партия, моята ВМРО-ДПМНЕ е европейска, модерна, дясноцентриска политическа партия. И аз съм все още със сърце и душа във ВМРО-ДПМНЕ, пише Тодоров.
Изключеният заместник-председател Митко Янчев поиска публично извинение от Мицковски и Николовски в противен случай заплаши с дела за клевета и обида, съобщава телевизионният канал.
„Различните гледни точки и различното мислене в една нормална модерна партия трябва да бъдат приети, обсъдени и след това честно да се намери правилния път, но това не е случаят с ВМРО-ДПМНЕ. Различните гледни точки в една партия и уважаването на същите могат само да доведат до прогрес и плодородна почва за развитието на дискусии и създаване на основи за партия, която да премине към по-светло бъдеще, пише в социалната мрежа „Фейсбук“ че продължава гордо да изпълнява задълженията си като кмет на Община Кавадарци от редиците на ВМРО-ДПМНЕ и да действа в интерес на гражданите.
В социалните мрежи собствена позиция изрази и изключеният член на Изпълнителния комитет Костадин Богданов.
„Моята политическа дейност в ръководството на ВМРО-ДПМНЕ беше с единствената цел - да изградим модерна, демократична и европейска партия, която силно, с конкретни стъпки ще подкрепи евроатлантическият дневен ред на нашата държава. За съжаление, ръководството на ВМРО-ДПМНЕ е далеч, много далеч от този идеал. Искрено вярвам, че един ден във ВМРО-ДПМНЕ ще дойде ръководство, което ще разбере посланието на предците и същността на тяхната революционна борба, която честваме днес, пише Богданов във „Фейсбук“.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Тодоров (изключен от ВМРО-ДПМНЕ, Македония): Никой не може да ме изключи от моята партия

Никола Тодоров (изключен от ВМРО-ДПМНЕ, Македония): Никой не може да ме изключи от моята партия

23 Октомври 2018 | 20:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Публикуваме изявлението на изключения от ВМРО-ДПМНЕ бивш министър на образованието и здравеопазването Никола Тодоров без редакторска намеса, представено от македонския телевизионен канал “Телма“.
Уважаеми членове и симпатизанти на ВМРО-ДПМНЕ, скъпи приятели, уважаеми граждани, Деня на македонската революционна борба, за мен ден на ВМРО, тази 2018 г. посрещнах с голяма тъга и разочарование. Но не от факта, че е дадено предложение за моето изключване от партията, на която посветих живота и младостта си, на която с моята упорита работа, самoжертва и ангажимент заедно с другарите от общинските, местните комитети постигнахме много победи и причини за празненството.

Не, това не е причината за разочарованието ми, защото знам, че не ме отблъснаха и не ме изключват от моята партия. Изключиха ме от фракция на ВМРО, трансформирана в антизападна, анти - ЕС и Анти-НАТО фракция, управлявана от хора, които се ръководени и са роби на собствената суета и които практикуват остарели методи на политическо действие, наложено от старите удбашки структури, които все още се покланят на чужда антимакедонска и антизападна пропаганда и интереси. В такава антиреформистка, антизападна, недемократична и анти-македонска фракция на ВМРО аз не се разпознавам.

Затова искам да им благодаря, че ме спасиха от този срам, да бъда част от тяхната сектантска фракция. ВМРО оцеля и преживя много, ще оцелее и след тях. За разлика от тяхната фракция, моята партия ВМРО-ДПМНЕ е европейска, модерна, дясноцентристка партия, в която искрено членуват македонски родолюбци, интелектуалци, работници, домакини ,хора от народа - македонският народ предадените македонци, на чийто убеждения беше изневерено хиляди пъти . В моята ВМРО-ДПМНЕ председателя на партията е с ограничен мандат, не повече от 8 години (два мандата), Съюза на жените е уважавана организация, която осигурява пълно равенство между мъжете и жените в управлението на партията с най-малко 40% участие на всички нива на управление, от конгреса на партията до всички партийни организации.

В моята ВМРО-ДПМНЕ процедурата за избор на нов председател на партията започва най-малко 9 месеца, а най-много 1 година преди изтичането на мандата на сегашния, с далеч по-голям брой делегати и много по-голямо представителство на младите и жените и Съюз на ветераните от конгреса и с по-голямо участие на общинските комисии, т.е. чрез делегиране на 1 делегат на всеки 250 членове. Самите общински комисии избират делегати, защото е нелогично и недемократично назначени от председателя на партията и след това го избират.

В моята ВМРО-ДПМНЕ УМС има поне 3 представители в ИК и е евроатлантически ориентирана (както беше, а знам, че и сега е). Съюзът на ветераните е мъдростта и пазителят на истинската доктрина и е представен от трима представители в ИК. Бившият председател не може веднага да бъде обявен за почетен, това може да се направи най-малко 8 години след неговото освобождаване. В моята ВМРО, е забранена шуробаджанащина и е забранено ръководството на ОК и ИК да наемат роднини в държавната администрация, или да ги поставят на високи партийни или държавни функции.

Моята ВМРО-ДПМНЕ не е изолирана партия. Както казах, моята ВМРО-ДПМНЕ е европейска, модерна, дясноцентристка политическа партия. И все още съм със сърцето и душата във ВМРО-ДПМНЕ и никой, никой не може да ме изключи от моята партия. Семейството, държавата и партията са най-важни. Нека да отпразнуваме деня на македонската революционна борба, Да живеем ВМРО-ДПМНЕ, Да живее Македония!


Превод: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

"Телма" (Македония): Общинският комитет Център на ВМРО-ДПМНЕ изключи Сашо Миялков от партията

"Телма" (Македония): Общинският комитет Център на ВМРО-ДПМНЕ изключи Сашо Миялков от партията

23 Октомври 2018 | 19:46 | Агенция "Фокус"
София. Дисциплинарната комисия на Общинския комитет на ВМРО-ДПМНЕ в Център разпореди изключването на Сашо Миялков от партията, предава скопската телевизия "Телма", като припомня, че решението бе взето в понеделник вечер на заседание на Централния комитет на опозиционната партия.
Медията привежда официалното съобщение:

"По предложение на ЦК на ВМРО-ДПМНЕ, в съответствие с Устава, член. 27, алинея 1, буква 17 и член 16, алинея 1, буква 4 и въз основа на член 5, параграф 1 от Правилника за дисциплинарна отговорност на членовете на ВМРО-ДПМНЕ на заседание, проведено на 23.10.2018 г. доведе следната:

РЕШЕНИЕ

Установява се, че има дисциплинарна отговорност-дисциплинарна мярка: изключване от партията ВМРО-ДПМНЕ на лицето Сашо Миялков....(след като е) установено, че лицето по грб начин действа срещу програмните ангажименти, цели и задачи на партията".


Превод и редактиране: Тереза ​​Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Вечер" (Македония): Никола Груевски ще председателства комисията за помирение?

"Вечер" (Македония): Никола Груевски ще председателства комисията за помирение?

23 Октомври 2018 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. До края на седмицата се очаква да бъде учредена комисията за помирение, обявена от премиера Зоран Заев в миналия петък, съобщава близкото до кръговете на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ електронно издание на македонския вестник "Вечер", като подчертава, че името на бившия лидер на партията се спряга като един от възможните варианти за председател на органа.
След края на двудневното си посещение в Чешката република, председателят на Събранието в Скопие Талат Джафери ще проведе консултации, за да бъдат определени очертанията на Националната комисия по помирението, нейния състав и точните й задачи.
Идеята за органа бе дадена от премиера Зоран Заев в рамките на дебата за конституционните промени. По-късно този парламентарен орган стана част от четирите условия на осемте членове на коалицията на ВМРО-ДПМНЕ, които гласуваха, за да бъде стартирана процедурата за внасяне на промени в Основния закон на югозападната ни съседка.
Правителството продължава да настоява за включването на депутатите от ВМРО-ДПМНЕ в органа, но засега няма подробности за състава й.
След учредяването й, комисията ще реши дали помирението ще бъде само за събитията от 27 април 2017 г. или ще включва и последвали събития, от които са произтекли негативи за отношенията власт-опозиция.
В публичното пространство вече се спекулира за това кой ще бъде председател на комисията, а тези дни като опция бе споменавано името на бившия премиер Никола Груевски, който е депутат в сегашния парламент. Официална информация обаче засега няма.

Превод и редактиране: Тереза ​​Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Македония): „Нова Демокрация“ отново поиска от Ципрас да покаже писмото на Коцияс

„А1 Он“ (Македония): „Нова Демокрация“ отново поиска от Ципрас да покаже писмото на Коцияс

23 Октомври 2018 | 16:08 | Агенция "Фокус"
Атина. „Нова Демокрация“ и във вторник не пропусна да поиска от гръцкото правителство да публикува писмото с оставката на Никос Коцияси и заяви, че ако премиера Алексис Ципрас е уплашен, бившият външен министър е длъжен да го направи вместо него“, предава македонският портал „А1 Он“.
„Изминаха шест дни от отстраняването на Коцияс, но гражданите продължават да виждат едно правителство в разпад, с министри, които се обвиняват помежду си и се нападат. Писмото с оставката на един министър не е лично и тайно писъмце. То трябва да бъде показано на хората. Ако Ципрас се плаши, то господин Ципрас е длъжен да направи това вместо него“, гласи изявлението на най-голямата опозиционна партия в Гърция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коцияс за Македония: Какъв съсед искаме? Поделен между България и Албания?

Никос Коцияс за Македония: Какъв съсед искаме? Поделен между България и Албания?

23 Октомври 2018 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Атина. Какъв съсед искаме, такъв под влияние на Турция? Разделен между Албания и България?“ – си зададе въпроса бившият външен министър на Гърция Никос Коцияс по време на изказване в град Ираклион на остров Крит, докато коментираше въпроса за името, преговорите и решението между двете страни, предава македонската държавна агенция МИА.
Както съобщи кореспондентът на агенцията от Атина, бившият първи дипломат на Гърция е говорил на мероприятие, организирано от неговото политическо движение Прато и обхващаше всички аспекти от външната политика на Атина.
„Искаме най-близкият ни съсед да е под влиянието, под контрола на трети сили, като например, Турция? Искаме, както наистина желаят някои, разпадане на една държава на Балканите, да я дестабилизираме и тази страна да бъде разделена между България и Албания? Или искаме да има стабилност на Балканите, стабилност на границата, увеличаване на нашето влияние в региона и да можем да правим съюзи“ – попита Коцияс.
В коментар за отношението и позициите на Русия, бившият ръководител на гръцката дипломация заяви, че решението на проблема между Македония и Гърция и промяната на името не се прави за това, „Северна Македония да влезе в НАТО“, а защото това е решение на един проблем, който за Гърция е от национален интерес.
„Русия смята и не иска да има държава, наречена БЮРМ и тя да се интегрира в НАТО. Решението за името не се дава, за да се интегрира БЮРМ в НАТО. Премиерът много внимателно каза това, за което сега говорим, в събота по време на изявлението му при поемането на функцията, че за нас е от национален интерес БЮРМ да промени името си, да се стабилизира и да бъде изтръгната от прегръдката на Турция. Ако самите те искат да влязат в НАТО, това е тяхно право. Русия се намеси между нашите национални интереси и на тази страна, която иска в НАТО“, обясни бившият външен министър на Гърция.
В този контекст, Коцияс подчерта, че в преговорите не бива да се допуска намеса от много страни, защото така не може да се намери решение.
„Казах на Нимиц, на представителят на ООН, да дойде, когато имаме проблем, или когато имаме решението на проблема, когато ще трябва да помогне ООН“, разказа той и отбелязва, че не е позволил на никой да се бърка и участва в преговорите за името, освен него, македонският му колега Никола Димитров, премиерите на двете страни и експерти.
Като пример за това колко е важна позицията около договора от Преспа, в смисъл дали той е добър, или не, Коцияс спомена Теодорос Карипидис, префектът на гръцката област Западна Македония. Преди четири години движението на Коцияс, за разлика от СИРИЗА, е подкрепило кандидатурата на Карипидис за префект.
„Сега ние не го поддържаме, а СИРИЗА го подкрепя: Въпрос: Защо ние не го подкрепяме? Защото гласува против Договор от Преспа на съвета на префектите. Или вярваме в него, или не вярваме. Той не е за префект. Може би е за кмет, общински съветник или приятел в таверна, но аз не мога да подкрепям префект, който е точно под БЮРМ и казва, че договора е предателски“, обясни политикът.
След двучасова почивка, Коцияс коментира оставката си, работата на правителството и Панос Каменос.
Бившият ръководител на гръцката дипломация вярва, че със своята позиция е защитил достойнството си, достойнството на страната и това на правителството.
„Мнозина говорят, при това от левицата, че Коцияс е поставил „аз“ пред „ние“. Аз питам: не знаех, че Каменос е „ние“ в левицата. Бях объркан, подчерта той.
Бившият министър на външните работи на Гърция в заключение каза, че е дошло време да се правят нови съюзи и че никой не може да заглуши него, или неговото движение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на "Ислямска държава" в Източна Сирия...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.