НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Express: 48 часа да бъде спасен Брекзит

Express: 48 часа да бъде спасен Брекзит

8 Декември 2018 | 03:53 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят Тереза Мей и висши министри очакваха да прекарат уикенда бомбардирайки членове на Консервативната партия с телефонни обаждания, имейли и съобщения в опит да спечелят подкрепата им за сделката й преди „значимото гласуване“ в Камарата на общините.
Тя изпрати 30 министри, които да се опитат да представят сделката й на гласоподавателите с надеждата да окажат натиск върху депутатите.
Борис Джонсън призова за „щедро, оптимистично, енергично“ предоговаряне за спечелване на „голямо и свободно търговско споразумение“ без спорния механизъм за граничен контрол, който би могъл да свърже Обединеното кралство в близки митнически връзки с Брюксел.
Той настоява британските преговарящи трябва да откажат обещаните 39 млрд. паунда и да покажат, че не се страхуват от търговските връзки с блока, основани на правилата на Световната търговска организация.
Той заяви: „Не искам да се преструвам пред общността, че няма да има смущения въобще. Не искам да твърдя, че няма да има предизвикателства.
„Това, което хората искат да видят е малко здрав разум в тази държава, малко воля за справяне с проблемите и малко лидерство“.
Посочвайки пътя напред от сегашната безизходица, бившият външен министър каза: „Това, което трябва да направи или какво правителството трябва да направи, е да се върне в Брюксел и да заяви съвсем ясно, че парламентът не е приел споразумението за оттегляне, и че е време за излизането на предпазния механизъм и време за договаряне на споразумение за свободна търговия“.
„Идеята с предаването на 39 млрд. паунда от парите на данъкоплатците сега е много, много странно и мисля, че е голяма грешка“.
„Мисля, че в следващия етап трябва да кажем „вижте“, тези пари могат да бъдат налични в края на преговорите“.
„Тази сделка е бедствие за нашата страна. Това в основата си означава, че ЕС може да ни изнудва в каквито и да било условия, които те харесват в хода на преговорите за нашето бъдеще“.
Борис Джонсън заяви, че депутатите тори искат възможността да използват гласуването, за да изяснят позицията си по сделката.
Тереза Мей предупреди вчера, че повече висши депутати могат да напуснат във вторник, ако не бъдат направени драстични промени в сделката.
Майк Ууд, личен секретар на министърът по международната търговия Лиъм Фокс, заяви, че можеда се откаже от поста си.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Кабинетът на Тереза Мей я призова да подаде оставка, ако сделката с ЕС не бъде одобрена

ТАСС: Кабинетът на Тереза Мей я призова да подаде оставка, ако сделката с ЕС не бъде одобрена

8 Декември 2018 | 02:11 | Агенция "Фокус"
Лондон. Членове от кабинетът на Тереза Май я предупредиха, че ще трябва да подаде оставка, ако парламентът на страната не одобри съществуващия проект за споразумение с ЕС, и новото споразумение няма да бъде възможно, предава агенция TACC.
Според източници през следващите дни членове на кабинета ще се опитат да я убедят да постигне най-добрите условия по споразумението Брекзит. Ако на 11 декември британският парламент гласува против проекта за документ, одобрен на срещата на върха на ЕС, а премиерът не може да постигне отстъпки от ЕС, тя най-вероятно ще загуби поста си.
На 25 ноември лидерите от ЕС одобриха споразумение с Великобритания за Брекзит и декларация за бъдещите отношения с Лондон. За да влезе в сила, споразумението трябва да получи одобрение от европейския парламент и британските законодатели. Камарата на общините ще гласува за или против сделката на 11 декември. Според местни наблюдатели, правителството ще претърпи поражение при гласуването, тъй като крилото на евроскептиците в управляващата консервативна партия, както и депутатите от северноирландската Демократична юнионистка партия се противопоставят на разпоредбите на настоящето споразумение.
Излизането на Великобритания от ЕС е планирано за 29 март 2019 г., след което трябва да настъпи преходен период, който да продължи до края на 2020 г.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Министри и депутати убеждават Тереза Мей да отложи гласуването на Споразумението с ЕС

Daily Express: Министри и депутати убеждават Тереза Мей да отложи гласуването на Споразумението с ЕС

7 Декември 2018 | 03:45 | Агенция "Фокус"
Лондон. Поредица от министри и депутати призоваха министър-председателя да отложи т.нар. "Решаващ вот" в парламента, насрочен за следващия вторник за Споразумението с Брюксел на фона на риска от отхвърлянето му, пише британският вестник Daily Express.
Премиерът обаче настоява гласуването да се проведе следващата седмица и обеща да продължи опитите си да спечели въпреки недоволството на множество депутати от управляващата партия. Говорител на Даунинг стрийт каза: "Гласуването се ще се проведе във вторник."
На фона на растящите спекулации за наближаващото гласуване няколко министри от кабинета се срещнаха с премиера, за да обсъдят евентуална криза по време на парламентарния вот.
Филип Хамънд, Майкъл Гоув, Амбър Ръд, Андреа Лийдсъм и Лиъм Фокс са сред министрите, които са посетили премиера.
Други източници заявиха, че министри които подкрепят по-тесните връзки с Брюксел, включително Филип Хамънд, министърът на правосъдието Дейвид Гаук и министърът на икономиката Грег Кларк са заявили на Тереза Мей, че не могат да подкрепят страната да напусне ЕС без споразумение.
След срещата говорителят на "Даунинг стрийт" заяви: "Министър-председателят се срещна с колегите си. Тя редовно се среща с колегите си и това е част от тези срещи."
По-рано Мей потвърди, че обсъжда евентуално право на вето за депутатите, преди Великобритания да влезе в „предпазния механизъм“, предназначен да предотврати създаването на "твърда" граница между Ирландия и Северна Ирландия след Брекзит.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Джереми Корбин предлага собствен план за Брекзит, ако не бъде одобрен плана на правителството

The Guardian: Джереми Корбин предлага собствен план за Брекзит, ако не бъде одобрен плана на правителството

7 Декември 2018 | 02:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Джереми Корбин предлага собствен план за Брекзит, ако не бъде одобрен плана на правителството, пише британският ляв вестник The Guardian.
Джеръми Корбин призова депутатите от всички партии да отхвърлят Споразумението с ЕС, предложено от Тереза Мей и да подкрепят алтернативния му план за Брекзит, на фона на исканията за втори референдум.
Лидерът на лейбъристите в статия за вестника заяви, че "обширният план за митнически съюз" на партията трябва да бъде една от възможностите на масата, ако партията не може да наложи общи избори - в допълнение към втори референдум.
Корбин твърди, че ако Мей бъде победена следващия вторник, правителството ще загуби "способността си да управлява". Това би означавало автоматични избори преди въвеждането на Закона за фиксираните срокове през 2011 г., който формализира правилата за гласуване на вот на недоверие.
"Ако съгласно настоящите правила не можем да отидем на избори, всички опции трябва да бъдат на масата", пише Корбин. "Те трябва да включват алтернативните предложения на лейбъристите и, както нашата конференция реши през септември, възможността за провеждане на кампания за втори референдум, за да се преодолее задънената улица".
Източници на партията му показват, че най-популярният вариант с британската общественост е опит за предоговаряне на Споразумението, въпреки че партията иска да запази максимална гъвкавост в евентуално хаотичния период, ако сделката на Мей , както се очаква, бъде отхвърлена.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Директорът на МВФ предупреди, че е възможен „черен сценарий“ за Великобритания, ако напусне ЕС без споразумение

РИА Новости: Директорът на МВФ предупреди, че е възможен „черен сценарий“ за Великобритания, ако напусне ЕС без споразумение

5 Декември 2018 | 07:38 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ), Кристин Лагард, предупреди, че в икономиката на Обединеното кралство може да се развие „черен сценарий“, ако дадена държава напусне Европейския съюз без споразумение.
Според нея МВФ, след оценка на икономическото положение на страната, е предоставил на Лондон три сценария за развитието на ситуацията. Сред тях е основен (който е по-вероятен) и "черен", признаци за които вече се наблюдават.
"Това (" черният сценарий "- бел. ред.) е много ясно обяснение за последствията от липсата на споразумение за Брекзит", добави Лагард.
Както отбеляза ръководителят на фонда, стана ясно, че в резултат на Брекзит ще има повече загуби, отколкото някога е било предполагано.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Evening Standard: Найджъл Фарадж напуска създадената от него британска „Партия на независимостта“

Evening Standard: Найджъл Фарадж напуска създадената от него британска „Партия на независимостта“

5 Декември 2018 | 04:47 | Агенция "Фокус"
Лондон. Найджъл Фарадж напуска създадената от него британска „Партия на независимостта“, пише лондонският вестник Evening Standard.
Найджъл Фарадж драматично се отказа от създадената от него британска „Партия на независимостта“ (ЮКип) след назначаването на Томи Робинсън за съветник на лидера Джерард Батън, обвинявайки партията, че "гледа към екстремистката политика".
Той критикува "манията" на партията, свързана с исляма и позицията на Робинсън.
Фарадж заяви: "През последните няколко месеца този лидер той изглежда доста обсебен от исляма. ЮКип не беше основана да бъде партия, създадена за воденето на кръстоносен поход.
"Той също така е обсебен от тази фигура, наречена Томи Робинсън, която някой виждат като велик герой, който се изправя и се бори за хората от работническата класа, но има доста подозрителна репутация и води със себе си група хора, които пропагандират смут и насилие. Много от тях имат криминални досиета, някои доста сериозни," продължава той.
Според него това превръща ЮКип от електорална партия в партия на уличния активизъм и предупреди, че тази посока е катастрофална, особено по времето, когато великото предателство на Брекзит е надвиснало над британското общество. Той заяви, че лейбъристите и консерваторите са нарушили обещанията си които бяха направени не само на референдума, но и на общите избори.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Дали новото развитие в британския парламент може да спаси Споразумението, предложено от Тереза Мей

Daily Express: Дали новото развитие в британския парламент може да спаси Споразумението, предложено от Тереза Мей

5 Декември 2018 | 04:31 | Агенция "Фокус"
Лондон. Дали новото развитие в британския парламент може да спаси Споразумението, предложено от Тереза Мей, пише британското издание Daily Express.
Последният парламентарен успех на Доминик Грийв би могъл да се обърне против депутатите , привърженици на оставането и да осигури одобрението на сделката за Брекзит на Тереза Мей, когато Камарата на общините ще гласува споразумението следващата седмица.
Депутатът от консерваторите осигури парламентарна победа във вторник, когато отново предложи изменение на споразумението за оттегляне , което ще позволи на парламента да продължи да обсъжда дори и след и ако сделката на Тереза Мей бъде отхвърлена от Камарата на общините на 11 декември. Но бързата победа би могла напълно да се противопостави на него и останалите привърженици на оставането, тъй като изменението би могло да елиминира сценария, който би довел до Брекзит без споразумение, защото това би накарало твърдите „брекзитъри“ като Джейкъб Рийс-Мог да подкрепят споразумението, предложено от премиера пред алтернативата Брекзит да бъде спрян напълно.
"Вярвам, че е важно да уважаваме мнението на онези, които са гласували за напускане и да осигурим Брекзит, но също така признаваме, че е необходимо да защитим търговските отношения и да гарантираме, че защитаваме работните места, които разчитат на тази търговска връзка (между Великобритания и ЕС-бел.ред) ", заяви премиерът в парламента.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Великобритания се доближава до втори референдум за Брекзит

The Independent: Великобритания се доближава до втори референдум за Брекзит

5 Декември 2018 | 03:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Натискът за втори референдум направи решителни стъпки напред в Лондон и Брюксел само седмица преди гласуването, на което се очаква парламентът да отхвърли предложението за споразумение с ЕС на Тереза Мей, пише британският вестник The Independent, който инициира кампанията за втори референдум в кампания, наречена „Последна дума“.
Във вторник депутатите направиха значителен ход в подкрепа на плана да дадат на Камарата на общините (долната камара на британския парламент) повече правомощия да реши какво се случва, ако предложената сделка от правителството бъде отхвърлена.
Няколко часа по-рано в Брюксел Съдът на Европейските общности се произнесе, че Великобритания може едностранно да отмени член 50 и да прекрати Брекзит, ако желае.
Двойното развитие дава възможност на депутатите да осигурят нов референдум и правна яснота, че те биха могли да спрат процеса на Брекзит, ако на референдума обществеността реши да остане в ЕС.
Слабостта на правителството отново бе подчертана, тъй като то загуби три последователни гласувания - включително едно безпрецедентно поражение, което доведе до това, че администрацията на премиера бе обвинена в "неуважение към парламента", отказвайки да публикува целият обем от правни съвети към предложеното от нейния кабинет и одобрено от останалите страни-членки на ЕС споразумение за оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС.
В началото на седмицата кампанията „Последна дума“ представиха петиция с подписите на над 1,5 милиона души на "Даунинг стрийт", които настояват британската общественост да има последната дума относно Брекзит чрез нов референдум.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тереза Мей губи увереност след три поражения в парламента в рамките на ден

The Guardian: Тереза Мей губи увереност след три поражения в парламента в рамките на ден

5 Декември 2018 | 02:52 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей губи увереност след три поражения в парламента в рамките на ден, пише британският вестник The Guradian
Началото на петдневния дебат за Споразумението с ЕС бе забавено с няколко часа, след като депутатите установиха, че правителството е проявило неуважение към тях, като не публикувало целият обем от правни разяснения по въпросното споразумение.
Министърът в сянка за Брекзит от Лейбъристката партия, Кейр Стармър, нарече действието "значка на срама" за правителството.
"Като третира парламента с презрение, правителството доказа, че е загубило мнозинството и уважението на Камарата. Премиерът не може да продължи да притиска парламента или да избягва отговорен контрол ", каза той.
Депутатите вече бяха отхвърлили правителствен компромис, който би насочил спора към комисията за привилегии на парламента, като забави по този начин решението на въпроса една седмица след ключовото гласуване на самото споразумение.
Третото поражение на Тереза Мей дойде, когато депутатите подкрепиха предложение, което би засилило властта на парламента, ако депутатите отхвърлят предложеното от правителството споразумение.
Поддръжниците на „по-мек“ Брекзит, или на втори референдум за Споразумението, приветстваха хода, който се надяват да им позволи да демонстрират подкрепата на парламента за алтернативи на предложената от Тереза Мей сделка.
Доминик Грийв каза: "Депутатите тази вечер започват процеса на обратно поемане на контрола. Вече не може да се подценява волята на парламента, отразяваща волята на народа. Парламентът сега трябва да си възвърне контрола и след това да даде отново думата на хората, защото в крайна сметка само хората могат да решат това. "
Изменението на Грийв беше подкрепено от Демократическата юнионистка партия и от 26 депутати от Консервативната партия, включително няколко бивши министри на кабинета, някои от които преди това бяха лоялни като Дамян Грийн и Майкъл Фалън. Правителството загуби с 321 гласа срещу 299.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Може да се прекратят министерски правомощия заради правната част от сделката по Брекзит

The Guardian: Може да се прекратят министерски правомощия заради правната част от сделката по Брекзит

4 Декември 2018 | 04:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Във вторник британските депутати ще започнат дебата по предложения от Тереза Мей план за сделка по Брекзит, след като председателят на Парламента Джон Бъркоу приеме искане за отстраняване на министър, пише в днешния си брой лондонският The Guardian.

Министър е заплашен с изгонване от Камарата на общините, след като лейбъристите и Демократичната юнионистка партия получиха позволение да внесат спешно искане, с което обвиняват правителството, че не ги е уважило, като не е публикувало пълния текст на правната рамка по Брекзит.
Председателят Джон Бъркоу позволи на лейбъристката, демократичната юнионистка партия и на още четири опозиционни партии да внесат искане, което ще бъде гласувано във вторник, непосредствено реди да започнат петдневните дебати по сделката за Брекзит.
Искането е било внесено в понеделник и представлява призив към останалите депутати да посочат „министрите, които са виновни за това, че не са успели да се съобразят“ с правната регламентация около Брекзит. То е подписано от министъра по Брекзит в сянка сър Кер Стармър, лидера на парламентарната група на демократичните юнионисти Найджъл Додс, а също и от депутатите на Шотландската национална партия, либералните демократи, партията на Уелс и партията на зелените .

Нашите политици вървят по ръба на острието, наречено Брекзит
В искането няма наказание. То е обявено като последно предупреждение и по думите на лейбъристите, ако във вторник бъде гласувано, но правителството не се съобрази с него, партията ще предприеме следващи мерки.
Това означава, че в следващата си стъпка лейбъристите ще търсят отговорност от министър Дейвид Лидингтън, или от главния прокурор Джефри Кокс за неуважение към тях и ще поиска да ги отзове от Долната камара.
В понеделник вечерта Бъркоу обяви, че той е приел искане за неуважение, след като шестте партии са му се оплакали в общо писмо, че обобщеният правен текст за Брекзит, който е бил разпространен също в понеделник, не отговаря на резолюцията, договорена на 13 ноември в Камарата на общините.
В понеделник вечерта председателят на британския Парламент заяви, че е налице „ случай на неуважение, който може да се приеме“, след като лейбъристите и другите са се оплакали, че „информацията, съобщена днес (понеделник – бел.ред.) не представлява окончателния и пълен правен текст, предоставен от главния прокурор на кабинета“.
В понеделник вечерта Даунинг стрийт отклони отговора си, но управляващата партия внесе поправка, с която се опита да препрати въпроса към Комисията по привилегиите в Долната камара и така се опита да го остави настрана.

Джефри Кокс се възползва от ситуацията и застана под прожекторите в Долната камара
Председателят на Камарата на общините в британския Парламент прие обединената молба на опозиционните партии след бурни два часа и половина дебати, в които Кокс непрекъснато отказваше да разпространи пълния текст за правната рамка на сделката по Брекзит, който бе предоставил на кабинета.

Във вторник премиерът ще открие петдневните дебати, които трябва да доведат до окончателно гласуване през следващата седмица и така да се докаже, че британците на два пъти вече са гласували да пристъпят към излизане от Европейския съюз.
Министър председателят ще поддържа мнението, че британското общество е показало какво иска, като „е гласувало преди всичко за партии, които са ангажирани с провеждане на Брекзит ” чрез референдума и изборите през 2017 година. Манифестите и на консерваторите, и на лейбъристите при последните избори акцентират на готовността им да се уважи вотът за напускане на ЕС от референдума през 2016 година.
Дебатът във вторник ще бъде закрит от министъра за Брекзит Стивън Баркли, а в следващите дни ще се води по определени теми, като всеки от министрите в кабинета ще говори в подкрепа на сделката.
Темата в сряда е сигурност, а дебатът ще бъде открит от вътрешния министър Саджид Джавид, и ще бъде закрит от външния министър Джеръми Хънт. В четвъртък, фокусът ще бъде върху икономиката, дебатът ще бъде открит от финансовия министър Филип Хамънд, и закрит от министъра по международната търговия Лайъм Фокс.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тереза Мей търси помощ за Брекзит

Reuters: Тереза Мей търси помощ за Брекзит

3 Декември 2018 | 04:12 | Агенция "Фокус"
Лондон. Няколко световни лидери искат да сключат търговски сделки с Великобритания, след като страната напусне Европейския съюз, заяви Тереза Мей.
Тереза Мей е изправена пред трудна борба да накара депутатите да подкрепят сделката й, за да поддържат близки икономически връзки с блока, която тя постигна с ЕС през ноември. Основната опозиционна Лейбъристка партия обяви, че ще потърси вот на недоверие към правителството, ако Май загуби вота.
Сделката беше критикувана в собствената партия на Мей, както от привържениците на твърдия Брекзит, така и от противниците му.
Правителството заявява, че ако сделката на Мей падне, има риск Великобритания да напусне ЕС без никакво споразумение и със сериозни икономически последствия.
Някои опоненти на „Брекзит“ се борят за нов референдум, давайки възможност на гласоподавателите да отменят британския избор от 2016 г.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sunday Express: Правителството готви поправка която би оставила Велиокобритания обвързана с търговските правила на ЕС

Sunday Express: Правителството готви поправка която би оставила Велиокобритания обвързана с търговските правила на ЕС

2 Декември 2018 | 09:27 | Агенция "Фокус"
Лондон. Правителството готви поправка която би оставила Велиокобритания обвързана с търговските правила на ЕС, пише неделното издание на британския Express.
Висши фигури на правителството са заявили пред „Sunday Express“, че ако депутатите отхвърлят сделката на министър-председателя, тогава правителството вероятно ще внесе изменение, което ще държи Великобритания под влиянието на Брюксел в митническия съюз. Източници, близки до министър-председателят, смятат, че това ще бъде единственият начин да се избегне „сблъсъкът без сделка“, който според правителствените власти ще бъде „катастрофа“, защото „Великобритания просто не е готова за това“. Заплахата идва с противопоставянето в Камарата на общините срещу споразумението преди значимото гласуване на 11 декември.
С оставката на Сам Гимах като министър на науката Тереза Мей е изправена пред около 100 от 315-те си депутати, които се присъединяват към лейбъристите, либералните демократи, шотландската Национална партия и Демократическата юнионистка партия при гласуването срещу сделката.
Източници от Даунинг стрийт заявиха, че след като е дала сделка на хората миналата седмица, тя ще се съсредоточи върху „спечелването на депутати“ през следващата седмица.
Тереза Мей ще започне във вторник смисленият дебат за гласуването, докато външният министър Джеръми Хънт и Филип Хамънд ще очертаят външната политика и икономическите ползи в сряда и четвъртък.
Но докато един министър подчерта, че „има още 10 дни, за да спечели този аргумент“, правителството се придвижва към пребиваване в митническия съюз на ЕС като план Б.
„Очевидно е, че не е идеален и това означава, че няма да получим едно от най-големите ползи от Брекзит, но да няма сделка е последната опция, която искаме“.
Това означава, че Обединеното кралство не би могло да удържи собствените си търговски споразумения с останалата част от света и ще бъде обвързано от търговски споразумения на ЕС, без да има думата.
Правителството е било предупредено от ЕС, че всяка възможност да се действа като алтернатива на сделката ще ги накара да поискат цялата сметка за развода от 39 милиарда паунда, дори ако това означава, че няма да се подготви за преходен период.
Министър от кабинетът заяви за „Sunday Express“: „Твърде късно е да договорим нещо друго“.
„Ако искаме да се подготвим повече за да няма сделка, те ще ни позволят, но ще искат пълното заплащане“
Депутати от всички партии са разгневени от споразумението за възпиране на Северна Ирландия, което Великобритания не може да напусне едностранно и да може да види как Великобритания е задържана постоянно според правилата на ЕС.
Джейкъб Рейс-Мог каза, че ще напусне Великобритания като „васална държава“, докато Борис Джонсън каза, че ще превърне Обединеното кралство в „колония на ЕС“.
От Даунинг стрийт настояват, че е малко вероятно да възникне възпиране и ще се случи само ако има отлагане на бъдещата търговска сделка.

Превод и редакция: Калоян Пенков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sunday Times: Великобритания може да остане  „безкрайно“ в митнически съюз с Брюксел

The Sunday Times: Великобритания може да остане „безкрайно“ в митнически съюз с Брюксел

2 Декември 2018 | 09:16 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания може да попадне „безкрайно“ в митнически съюз с Брюксел, ако членовете на парламентът отхвърлят сделката на Тереза Мей за Брекзит, според изтекли данни за правния съвет на министъра на правосъдието, пише неделното издание на британския The Times.
Министри казват, че министър-председателят отказва да публикува съветът, защото съдържа остър пасаж, който ясно показва, че Великобритания може да се окаже заключена в споразумение за „въздържане“ с Европейския съюз.
В писмо до министрите от миналия месец, чието съдържание е разкрито на The Sunday Times, Джефри Кокс заяви: „Протоколът ще издържи за неопределено време“. Най-важният служител на правителството реши, че единственият начин, по който Великобритания може да избяга от затвора, ще бъде да подпише нова търговска сделка, което може да отнеме години. Но той предупреди, че Великобритания може да остане в капан, ако тези разговори се провалят.
Детайлите – потвърдени от трима обслужващи министрите от кабинета и бившият секретар за Брекзит Доминик Рааб - ще разгневи евроскептиците и вероятно ще втвърдят опозицията срещу сделката. Повече от 100 депутати от Консервативната партия вече са обявили, че ще се противопоставят на своето собствено правителство в гласуването на 11 декември.
Утре Кокс ще даде изявление пред парламента, очертаващо правното положение на правителството в опит да спечели депутатите. Очаква се от Даунинг стрийт да публикуват обобщение на съветите, но не и самото писмо - ход, който според министрите ще доведе до председателя Джон Бъркоу, който обвини правителството за неуважение към парламента.
Министрите казват, че писменият правен съвет е много по-мрачен от сметката, която Кокс ще даде на народът, и оценката, която той даде на кабинета през октомври. Според източник в кабинета: „Правните съвети са много лоши, поради което не искат никой да ги види“.
Писмото на Кокс беше толкова чувствително, че копия бяха взети от министрите, след като го бяха прочели.“Писмото не беше допуснато да напусне стаята“, заяви министър.
Рааб, който подаде оставка като министър за Брекзит миналия месец, потвърди: „Правната позиция е ясна. Стопирането ще продължи неопределено време, докато не бъде заменено от договора, определящ бъдещите ни отношения, освен ако ЕС не ни позволи да напуснем.
„ЕС има явно вето, дори ако бъдещите преговори продължават много години или дори се провалят и няма реалистична вероятност да постигнем споразумение. Това е моето виждане като бивш международен адвокат, но е логично, ако не и еднакво с всички официални съвети, които получих.
Министър от кабинетът заяви: „Член 50 не може да се използва постоянно. Джефри прави политически случай. Но също така е вярно, че няма ясен механизъм за излизане и затова хората се притесняват”.
Депутатът Лейла Морън, която подкрепя кампанията „Най-доброто за Великобритания“ за втори референдум, заяви: „Това е повече доказателство, че премиерът се опитва да прескочи парламента, за да гласува за сделката си, без да даде цялата информация. Тя трябва да предостави пълния правен съвет, недокоснат, така че депутатите да могат да направят информиран избор“.
Демократическата юнионистка партия е настроена да се противопостави на Мей и да подпише съвместно писмо с лейбъристите, либералните демократи и шотландската Национална партия, като поиска от председателят на Камарата на общините да призове за спешен дебат относно отказа на правителството да публикува пълния правен съвет, предоставен на кабинета от министъра на правосъдието.
Правителствен източник заяви, че очакват да направи точно това утре: „Бъркоу ще направи някакво самоизтъкване. Той вероятно ще пише до кабинета, заявявайки, че трябва да публикуваме съветите в пълен размер“.

Превод и редакция: Калоян Пенков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Сто депутати от консерваторите вече осъдиха сделката на Тереза Мей за Брекзит

The Telegraph: Сто депутати от консерваторите вече осъдиха сделката на Тереза Мей за Брекзит

30 Ноември 2018 | 05:25 | Агенция "Фокус"
Лондон. Сто депутати от консерваторите осъдиха сделката на Тереза Мей, докато стратегията й за „обиколка на Обединеното кралство“ е под въпрос, пише The Telegraph.

Броят на торите в британския парламент, които се изказаха срещу сделката за Брекзит на премиера Тереза Мей достигна сто. Критиците й смятат, че двуседмичната чаровна офанзива се проваля.
В четвъртък стотният депутат, който обяви, че ще гласува срещу плана на Мей, е Матю Офорд, депутат от Хендън. Той се аргументира, че тази сделка ще остави Обединеното кралство „привързано“ към ЕС и излага Съюза на риск.
Той обяви решението си в момент, когато Джо Джонсън, бивш министър, който напусна в знак на протест, заяви, че консерваторите ще се изправят пред всеобщо поражение на следващите избори, точно както вече се случи през 1997 година, ако продължат да се занимават със сделката на Мей за напускане на Евросъюза.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Европа е готова да предложи на Великобритания още време за по-мек Брекзит

The Times: Европа е готова да предложи на Великобритания още време за по-мек Брекзит

30 Ноември 2018 | 04:46 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Европейските лидери са готови да предложат на Обединеното кралство тримесечно удължаване на действието на Член 50, за да предотвратят парламентарната безизходица, която би довела до Брекзит без сделка, пише днешният The Times.
След дискусиите, проведени в европейските столици, ЕС се е съгласил да продължи членството на Великобритания с три месеца, до юли, за да й даде време или да организира втори референдум, или да приеме норвежкия модел за мек Брекзит.
От Евросъюза обаче са заявили ясно, че той е готов на подобна стъпка, само след като британският парламент постигне яснота в крайна сметка какво бъдеще иска за отношенията между двете страни.
Жестът е част от реакцията на засилващите се страхове в Брюксел, че ако сделката, която Тереза Мей предлага, бъде отхвърлена от депутатите, ще последва хаос, който би могъл да увеличи неприятните шансове за Брекзит без сделка.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Великобритания и САЩ са постигнали споразумение за режима „Открито небе“ след Брекзит

ТАСС: Великобритания и САЩ са постигнали споразумение за режима „Открито небе“ след Брекзит

29 Ноември 2018 | 05:44 | Агенция "Фокус"
Лондон/Вашингтон. Великобритания и САЩ са постигнали споразумение за режима „Открито небе“ след Брекзит, предава TACC.
Новото споразумение ще замени за Великобритания това, което понастоящем е в сила между Съединените щати и ЕС. Авиокомпаниите от двете страни ще могат да продължат да използват взаимно летищата си, включително и по време на трансатлантическите полети. Както се подчертава в британското министерство на транспорта, запазването на "Откритото небе" с други страни ще позволи на кралството да остане един от най-големите авиационни центрове в света след оттеглянето на страната от Европейския съюз.
Към днешна дата Лондон е успял да договори режим на "Открито небе" с още 7 държави извън ЕС, както и с Косово. Освен това одобрената от Брюксел политическа декларация за Брекзит между Обединеното кралство и Европейския съюз предвижда сключването на всеобхватно авиационно споразумение между страните, което гарантира безпрепятствени полети между британските острови и териториите на останалите в ЕС страни

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джейкъб Рийс-Мог: Общи избори очакват Тереза Мей, ако парламентът одобри споразумението с Брюксел

Джейкъб Рийс-Мог: Общи избори очакват Тереза Мей, ако парламентът одобри споразумението с Брюксел

29 Ноември 2018 | 04:53 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей ще се изправи срещу вот на недоверие и общи избори, ако успее да получи одобрението си за споразумението с Брюксел в Камарата на общините заяви Джейкъб Рийс-Mог, цитиран от британския вестник Daily Express.
Председателят на групата твърдите „брекзитъри“ заяви, че не вярва, че споразумението на Мей ще мине с 200 гласа, когато бъде гласувано през декември. Говорейки с изданието, той предупреди, че министър-председателят ще се изправи срещу вот на недоверие, предизвикан от съюзника на правителството – Демократичната юнионистка партия (ДЮП).
Според него "очакванията за вота са противоречиви, гласуването ще бъде с малка разлика. Лидерите на парламентарните групи ще стегнат редиците си, но никой не знае как ще гласуват либерал-демократите и част от лейбъристите
Той обясни, че правителството все още може да спечели гласуването, защото преувеличава броя, с който ще загуби, с надеждата да убеди другите депутати да гласуват в полза на това, защото "така или иначе ще бъде спряно".
Накрая Рийс-Мог заяви: "Затова мисля, че трябва да сме предпазливи, все още е възможно правителството да може да спечели този вот, а после да се включим в изработването на законите, прилагащи това споразумение за оттегляне.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Доверието на потребителите във Великобритания достигана най-ниското ниво заради Брекзит

The Independent: Доверието на потребителите във Великобритания достигана най-ниското ниво заради Брекзит

29 Ноември 2018 | 04:15 | Агенция "Фокус"
Лондон. Потребителското доверие се е понижило до най-ниското си ниво за последната година в условията на продължаващата несигурност около Брекзит според нови данни, цитирани от британския вестник The Independent.
Анализът на YouGov и Центъра за икономически и бизнес изследвания изследваха доверието в редица мерки, включително финансирането на домакинствата, цените на недвижимите имоти, сигурността на работните места и стопанската дейност, както през последните 30 дни, така и през следващите 12 месеца.
Седем от осемте мерки са се понижили през ноември, а само един се е подобрил, а изследователите отбелязват, че някои от мерките са отбелязали значителен спад, например сигурността на работното място, която през последните 30 дни e спаднала най-много .
Според Нина Скеро, ръководител на Отдела по макроикономиката в Центъра за икономически и бизнес изследвания: "Въпреки че вече има предложена сделка за Брекзит на масата, нивото на несигурност по никакъв начин не намалява. несигурността относно вероятността парламентът на Обединеното кралство да подкрепи споразумението и естеството на дългосрочната връзка между Великобритания и ЕС става голяма.
"Имайки предвид това,едва ли е изненада, че доверието на потребителите се е понижило с по седем от осем показателя, като водещият показател достигна най-ниското ниво за последната година.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Брекзит без споразумение ще бъде най-голямата катастрофа след 1930-та година

The Times: Брекзит без споразумение ще бъде най-голямата катастрофа след 1930-та година

29 Ноември 2018 | 03:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания ще бъде потопена в най-дълбоката си рецесия от 30-те години на миналия век, ако страната напусне Европейския съюз без споразумение предупреди „Банк ъф Ингланд“ вчера, цитирана от вестник The Times.
Цените на жилищата могат да паднат с 30%, лихвените проценти да се покачат до 5,5%, а икономиката да се свие с 8% - по-голямо свиване, отколкото след финансовата криза през 2008 г.,показва най-лошия сценарий.
Бен Бродбент, един от заместник-гуверньорите на банката, каза, че това ще бъде по-лошо от всяка криза, тъй като "се върнахме обратно на злато", както когато икономиката катастрофира през 1930 г. През финансовата криза през 2008 г. британската икономика се сви с 6,3%.
Банката даде оценката си часове след като правителството анализира, че икономиката ще се свие при всички варианти на Брекзит.
Финансовият министър Филип Хамънд каза, че в "чисто икономически смисъл" Великобритания ще бъде по-зле, отколкото ако остане в Европейския съюз. В парламента обаче Тереза Май каза, че анализът на правителството не означава, че страната ще бъде "по-бедна в бъдеще, отколкото сме днес".
Анализите на Банката и правителството, които бяха наречени "измамни" и "нереалистични" от „брекзитърите“, очертават различни сценарии на Брекзит, включително ако парламентът не одобри споразумението с Брюксел и Великобритания напуснаха ЕС през март без споразумение или преходен период.
Анализът на кабинета показа, че икономиката ще се свие до 3.1% за период от 15 години, дори ако премиерът успее да постигне споразумение и да осигури "безпроблемни" отношения с ЕС.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Американският посланик в Лондон се опита да тушира „удара“ на Доналд Тръмп за сделката за Брекзит

The Times: Американският посланик в Лондон се опита да тушира „удара“ на Доналд Тръмп за сделката за Брекзит

28 Ноември 2018 | 03:25 | Агенция "Фокус"
Лондон. Посланикът на САЩ в Обединеното кралство Уди Джонсън опита да поправи щетите, причинени от описанието на президента Доналд Тръмп на компромиса на Тереза Май в Брюксел като „много добра сделка за ЕС“, коментира британският вестник The Times.
От Даунинг стрийт са бесни, след като Тръмп заяви, че предложеният договор за развод между Лондон и Брюксел може да възпрепятства търговията между Великобритания и САЩ. Така той даде допълнителни муниции в ръцете на онези, които искат да убият сделката на Тереза Мей, докато тя се опитва да тушира огромната враждебност сред гражданите в навечерието на „смисления вот“ в парламента на 11 декември, уверени са в редакцията.
Министър-председателят на Великобритания даде да се разбере, че няма да търси среща с Доналд Тръмп докато е в Аржентина за срещата на Г-20 по-късно тази седмица. Крайно необичайно е за Даунинг стрийт да прави изявления за подобни планове предварително, отбелязва вестникът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Сега или никога: Отчаяната Тереза Мей започва Брекзит-обиколка на страната

The Daily Express: Сега или никога: Отчаяната Тереза Мей започва Брекзит-обиколка на страната

28 Ноември 2018 | 03:17 | Агенция "Фокус"
Глазгоу. Британското евроскептично издание The Daily Express публикува статия за финала на националната обиколката на премиера, в рамките на която „отчаяната“ Тереза Мей убеждава хората, че Брекзит ще засили износа и ще насърчи създаването на работни места в цялата страна.
Премиерът трябва да отпътува за Шотландия в следобедните часове на деня, за да заяви, че рибната промишленост и други производители на храни могат да се възползват от продължаващите тесни търговски връзки с ЕС, обещани по силата на споразумението с Брюксел. Тя също така настоява, че сделката ще означава също възможност за износителите да намерят нови пазари, след като Лондон преговаря за сключването на търговски договори с редица държави по света. Но опитът й да продаде сделката за Брекзит на страната попадна под сериозен удар, се като бивш близък съюзник на Мей я осъди като „най-лошата на света“.
Бившият британски министър на отбраната Майкъл Фалън потвърди, че планира да гласува против сделката в парламентарния вот на 11 декември. „Страхът ми е, че тази сделка ни дава най-лошото от целия свят - без гаранции за гладка търговия в бъдеще и без възможност да намаляваме тарифите, което ни е нужно, за да сключим търговски сделки с други държави извън ЕС“, обясни Фалън.
В последния етап от обиколката си в Обединеното кралство Мей трябва да говори със служители във фабрика близо до Глазгоу. Очаква се тя да се обърне към тях с думите: „Това е една сделка, която е полезна за шотландските работодатели и която ще защитава работните места. Тя включва нова зона за свободна търговия без тарифи, такси, количествени ограничения или правила за проверка на произхода - безпрецедентна икономическа връзка, друга голяма икономика.От решаващо значение е, че споразумението също така гарантира, че ще изоставим програми на ЕС, които не работят за нашите интереси, така че ще излезем от общата селскостопанска политика“, ще подчертае британския премиер, визирайки включително програмите в областта на рибарството.
"Най-накрая ще бъдем независима островна държава отново - като върнем пълната си суверенна власт над водите ни и станем отново свободни да решаваме сами за ловуването в нашите води“, ще заяви Мей.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на Полша Анджей Дуда: Надявам се след няколко години проектът „Виа Карпатия“ да свърже Полша и България и да стане трансевропейски коридор

Президентът на Полша Анджей Дуда: Надявам се след няколко години проектът „Виа Карпатия“ да свърже Полша и България и да стане трансевропейски коридор

27 Ноември 2018 | 14:02 | Агенция "Фокус"
София. Надявам се след няколко години проектът „Виа Карпатия“ да свърже Полша и България и да стане един трансевропейски коридор. Това каза на пресконференция президентът на Полша Анджей Дуда след среща с българския държавен глава Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Благодаря на президента Румен Радев за поканата в София в този важен за нас момент. Тази година е важна за поляците – 100-годишнината от възстановяването на независимостта на Полша, както и за българите, защото се навършват 140 години от освобождаването на България от турско робство. И общо за двете държави се навършват 100 години от установяване на дипломатическите ни отношения“, посочи Дуда.
Полският президент обясни, че взаимоотношенията между България и Полша днес са чудесни. „Ние заедно сме членове на НАТО и ЕС, където нашите държави са много свързани. Искам да изразя огромната си благодарност към президента Радев и за сериозната му ангажираност в инициативата „Три морета“. И се надявам, че след няколко години проектът „Виа Карпатия“ ще свърже Полша и България и това ще бъде един трансевропейски коридор, по който ще можем да се придвижваме от север на юг и обратно. И това ще бъде огромен скок не само в транспортно отношение, но и в междучовешко, защото ще се улеснят контактите между хората, както и ще се улесни развитието на туризма“, заяви той.
Президентът Дуда изрази радостта си и от големия брой полски туристи, които през последните години посещават България. „Благодаря, че ги приемате гостоприемно и че се връщат доволни и разказват за сърдечната, мила и приветлива атмосфера, с която са се срещнали тук“, коментира още той.
„Президентът Радев подробно ми обясни и как изглеждат нещата от българска гледна точка по отношение на името на Македония и какво може да очакваме в най-близко време там. Надявам се, че тези промени ще преминат успешно и Македония ще може да стане член на ЕС и НАТО“, заяви полският държавен глава. Toй посочи, че заедно с българския си колега са обсъдили и темата за бойното въоръжаване на българската армия.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: България ще разчита на Полша, за да бъде включена като пълноправен член в „Берлинския процес“

Президентът Румен Радев: България ще разчита на Полша, за да бъде включена като пълноправен член в „Берлинския процес“

27 Ноември 2018 | 13:46 | Агенция "Фокус"
София. България ще разчита на Полша, за да бъде включена като пълноправен член в „Берлинския процес“. Това каза на пресконференция президентът Румен Радев след среща с полския държавен глава Анджей Дуда, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„С полския президент обсъдихме бъдещото домакинство на Полша на „Берлинския процес“ в Потсдам през 2019 г. България винаги е заявявала своя интерес към тази инициатива и сме готови да сътрудничим, както сме го правили досега, и ще разчитаме на полската страна България да бъде включена като пълноправен член в тази организация. Тъй като нашата политика е изключително ефективна за гарантиране на сигурността и на европейската перспектива за района на Западните Балкани. Също така ние сме особено ценни с нашия опит и експертиза в този регион“, заяви Радев.
Той посочи, че с полския държавен глава са обсъдили и темата за климатичните промени. „С президента Дуда споделяме мнението, че са необходими неотложни мерки за борба с тях. Но те трябва да се запазят в рамките на договореното, без допълнително повишаване на изискванията и с отчитане на състоянието и перспективите на нашите енергийни системи, така че нашите страни да не допуснат загуба на конкурентоспособност“, посочи Радев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: На европейските избори шанс трябва да имат тези партии, които гарантират устойчиво развитие на Европа

Президентът Румен Радев: На европейските избори шанс трябва да имат тези партии, които гарантират устойчиво развитие на Европа

27 Ноември 2018 | 13:35 | Агенция "Фокус"
София. На европейските избори шанс трябва да имат тези партии, които гарантират устойчиво развитие на Европа. Това каза на пресконференция президентът Румен Радев след среща с полския държавен глава Анджей Дуда, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Брекзит е лоша новина за ЕС. Но трябва да имаме предвид няколко неща – уважаваме суверенния избор на гражданите на Великобритания, но там работят и учат много българи и още повече поляци. И за нас е от особена важност правата на гражданите на ЕС да се запазят. А също и много британски граждани живеят в страни от ЕС“, заяви Радев.
„Много важно е да си извлечем урока и на европейските избори трябва шанс да имат тези партии, които да гарантират устойчиво развитие на Европа по отношение на сигурност, по отношение на връщане на устоите и ценностите на ЕС – солидарност и единство. Без да преодолеем икономическите неравенства винаги ще има напрежение“, каза още президентът и посочи, че е важно европейските институции така да формират своите функции, че гражданите да се чувстват добре представени. „Защото техният основен проблем е, че остават нечути и непредставени. ЕС трябва така да се реформира, че да има бързи решения. А механизмът за вземане на решения в момента е бавен и тромав и това отдръпва гражданите от европейските институции“, заяви Радев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР препоръчва на българските граждани да ограничат пътуванията си до Украйна заради обявеното военно положение

МВнР препоръчва на българските граждани да ограничат пътуванията си до Украйна заради обявеното военно положение

27 Ноември 2018 | 13:15 | Агенция "Фокус"
София. Препоръчва се на българските граждани да ограничат пътуванията си до Украйна заради обявеното военно положение. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
По информация на българското посолство в Киев, от 09.00 часа на 28 ноември 2018 г. до 09.00 часа на 28 декември 2018 г. в Украйна е въведено военно положение. То обхваща следните области: Виницка, Луганска, Николаевска, Сумска, Одеска, Харковска, Черниговска, Херсонска, Донецка и Запорожска.
Възможно е ограничаване правата и свободите на гражданите, а именно правото на свободно придвижване, неприкосновеността на кореспонденцията, включително телефонна и електронна, изразяване на убеждения и др. Препоръчва се на българските граждани да ограничат пътуванията си до Украйна и особено в областите, за които е обявено военно положение.

Правомощията на военното командване в условията на военно положение включват:
- организиране на блок-постове и контрол на автомобилния транспорт по всички пътища на територията;
- засилен контрол по всички гранични контролно-пропускателни пунктове;
- евакуация на населението и предприятията от опасни райони;
- въвеждане на комендантски час;
- въвеждане на контрол върху средства за масова информация;
- възможно е изземване за временно ползване имущество на физически и юридически лица за нуждата на армията;
- използване на помещения и оборудвания на заводи, офиси и др. за целите на отбраната.

Министерството на външните работи на Република България съветва българските граждани пребиваващи на територията на Украйна или пътуващи за страната да предприемат следните мерки:
- да се регистрират на сайта на МВнР или в българските дипломатически представителства като посочат периода и мястото на пребиваване и оставят актуален телефон за връзка;
- да избягват райони, в които се провеждат демонстрации и протестни действия, както и участие в такива;
- да следят за актуална информация в медиите;
- да следват инструкциите на местните власти, в това число полиция и военни патрули, като проявяват спокойствие и търпение.

При необходимост сънародниците ни могат да се свържат с българското посолство в Киев на следните телефони: +380 44 246 72 37 и +380 44 246 76 72, както и с българското Генерално консулство в Одеса на телефон +380 68 293 00 48.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Русия не иска разговори с Украйна, защото „граничарите успокоиха нарушителите“ още завчера

Politico: Русия не иска разговори с Украйна, защото „граничарите успокоиха нарушителите“ още завчера

27 Ноември 2018 | 13:13 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин ще озвучи позицията си за кризата в Керченски пролив „през идните дни“, но „ще бъде погрешно да се подценява важността и опасността“ на епизода, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков във вторник, цитиран от европейската редакция на Politico.
По отношение на заявлението, в което държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Русия и Украйна трябва да проведат директни преговори, за да разрешат кризата, Песков коментира, че това е ненужно.
„Всъщност, няма нужда ситуацията да бъде успокоявана“, обясни прессекретарят на руския президент. „Това се случи завчера, когато нашата брегова охрана успокои нарушителите на държавната граница на Руската Федерация“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Ердоган призова ситуацията в Керченския пролив да се реши по дипломатически път

РИА Новости: Ердоган призова ситуацията в Керченския пролив да се реши по дипломатически път

27 Ноември 2018 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Анкара е опечалена от инцидента в Черно море, проблемите между Русия и Украйна трябва да се решат по дипломатически път, заяви президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган, цитиран от РИА Новости.
„Напрежението между Русия и Украйна в Черно море се увеличава. Като страна, за която и двете страни са близки приятели, ние искаме в черноморския регион да има мир. Искаме да видим Русия и Украйна не една против друга, а една до друга. Повтаряме нашия призив да се решат възникналите проблеми по дипломатически път и на масата за преговори“,заяви Ердоган.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кремъл: Военното положение в Украйна може да доведе до ескалация в Донбас

Кремъл: Военното положение в Украйна може да доведе до ескалация в Донбас

27 Ноември 2018 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Москва. Въвеждането на военно положение в Украйна може да доведе до ескалация на конфликта в отделни региони на страната и особено на югоизток, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, предава ТАСС.
„Това е вътрешна работа на Украйна, но на фона на изборния процес, разбира се, ход, като въвеждането на военно положение, има специална и зле прикрита окраска. Също така обявяването на военно положение в редица региони може да донесе заплаха за ескалация на напрежението в конфликтните райони. Имам предвид югоизтока“, заяви представителят на Кремъл.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Испанският премиер: От Брекзит губят всички, но Испания печели за Гибралтар

Испанският премиер: От Брекзит губят всички, но Испания печели за Гибралтар

27 Ноември 2018 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанският премиер Педро Санчес празнува пълна победа за Мадрид в постигнатото в последния момент политическо споразумение за Гибралтар в преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз, пише електронното издание на El Pais.
„От Брекзит губят всички, особено Обединеното кралство, но що се отнася до Гибралтар, Испания печели“, заяви Санчес.
Санчес не пожела да коментира подробно плановете си да повдигне въпроса за съвместно управление на Гибралтар, който според El Pais е спорна територия на Иберийския полуостров, предадена на Великобритания с Договора от Утрехт, подписан през 1713 година.
„Не трябва да изпреварваме събитията“, заяви той. „Ще говорим за всичко. Целта е да разрешим веднъж завинаги конфликт, който продължи 300 години“.
Санчес настоя, че този въпрос не е емоционален и в него не става въпрос за национална идентичност. Вместо това той подчерта, че испанските искания целят „споделен просперитет с Кампо де Гибралтар“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп за Брекзит: Звучи като страхотна сделка за Съюза, Великобритания няма да може да търгува със САЩ

Доналд Тръмп за Брекзит: Звучи като страхотна сделка за Съюза, Великобритания няма да може да търгува със САЩ

27 Ноември 2018 | 08:30 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че проектоспоразумението за Брекзит звучи като страхотна сделка за Европейския съюз и постави под съмнение бъдещите търговски отношения между Америка и Великобритания, пише европейската редакция на Politico.
Освен това държавният глава добави: „Мисля, че трябва да помислим сериозно върху това, дали трябва да допуснем или не търговията с Обединеното кралство... Защото, знаете, ако в момента погледнете сделката, може те да не могат да търгуват с нас и това няма да е хубаво“.
Тръмп посочи също, че не мисли, че те са имали предвид това. „Не мисля, че премиерът (Тереза Мей) очакваше това и се надявам тя да може да направи нещо по въпроса“.
„Но точно в момента, каквато е сделката понастоящем, те може и да не могат да търгуват със САЩ и мисля, че те изобщо не са искали да е така. Това ще е много голям негатив за сделката“, подчерта американският президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Взгляд: Западът разбра провокацията на Порошенко (2)

Взгляд: Западът разбра провокацията на Порошенко (2)

27 Ноември 2018 | 07:03 | Агенция "Фокус"
Москва. Наблюдателят на британския The Guardian Патрик Грийнфийлд отбелязва, че гласуването във Върховната Рада на „ решението за въвеждане на военно положение се случва всичко на всичко четири месеца преди президентските избори в Украйна. Избори, които вероятно Порошенко ще изгуби“.
«Но ако депутатите гласуват да се прекрати работата на правителството и въведат някакви други ограничения, които се предвиждат при подобен режим, то изборите ще бъдат отложени », уверява Грийнфийлд.
Едва ли не дума по дума го повтаря германският му колега, наблюдателят на Süddeutsche Zeitung Франк Найхозен: „Президентът Порошенко иска да остане начело на държавата и да го преизберат през март следващата година за още един мандат“, пише той. –„Но както сочат многобройните социологически допитвания шансовете му са съвсем малко. Но виж играта на ескалация на конфликта с Русия може да му отвори нелоши перспективи. Като заеме позата на защитник на интересите на Украйна и демонстрира загриженост за сигурността на украинците, той вероятно ще привлече на своя страна значителна част от електората на другите кандидати за президентския пост. Въвеждането на военно положение, според всички сметки, дава възможност изборите да се отложат от март за по-късно време и така да се позволи на Порошенко да запази за себе си мястото на държавен глава. Той ще спечели известно време и ще извлече дивиденти от това за самия себе си ».
Наблюдателят на Süddeutsche Zeitung смята за неправдоподобен и сценарият с „горещата война“, като се привлече НАТО в този конфликт.
Твърде любопитен възглед има в анализа на така създалата се ситуация, който прави кореспондентът на британския The IndependentОливър Керъл. Журналистът започва с обвинение срещу Русия за случилото се. Но в хода на разсъжденията си стига до заключението, че всъщност създалата се ситуация е много по-изгодна за Порошенко.
«Някои украински публицисти вече успяха да предложат на Запада своята версия за събитията, според която «със своето поведение руснаците се опитват да подкопаят положението на администрацията, оглавявана от Порошенко и малко преди мартенските избори да разклатят ситуацията », констатира английският журналист и добавя. «Подобна версия е не само съмнителна, тя е неправдоподобна.“
Възможно ли е да водиш военни действия и едновременно с тях да въвеждаш и военно положение с последици, които да не са в полза на Порошенко, който в момента изостава много след бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко. Всяко намесване на идеята за заплаха от страна на Русия се превръща в главен коз в ръцете на сегашния президент в неговата предизборна кампания. Киев буквално шари плакатите, на които са изобразени три стълба за бъдещите успехи на Порошенко: армията, езикът и вярата. При това точно в този порядък ».
Според автора, военното положение днес е предварително обмислена мярка.. «Не го обявиха в Украйна по време на горещите събития от 2014 и 2015 година. Днес твърдят, че нещата са други, а в същото време признават, че руската военна намеса е достатъчна, за да убедят всички в нуждата от извънредни мерки. Този аргумент някакси не звучи добре за слуха.“, смята Оливър Керъл в британския The Independent .
Според наблюдателя на вестника с обявяването на военно положение Порошенко „сам себе си е прострелял в крака“. «Той нанесе най-голяма вреда на собствената си страна: Москва просто ще е щастлива да се върне към своята реторика за дясната „хунта“, която управлява в Киев“. А украинците ще изпитат на гърба си „прелестите да се използва военният инструмент за краткосрочни електорални цели », заключава журналистът.
Италианският портал Sakeritalia.it припомня, че още преди две години председателят на Съвета за национална сигурност и отбрана Александър Турчинов е заплашвал с въвеждане на военно положение, тъй като „има място за опасни тенденции“. Порталът поставя въпроса какво се е променило сега и защо трябва да се въвежда то днес, ако „е имало и по-лоши времена“. И пита: «За да се попречи на народа да изрази политическата си воля? Да се избегне нов Майдан? Да се запуши устата на пресата?“ И сам се опитва да отговори: „Всичко това може да се направи при едно военно положение. Кой знае колко още ще продължи тази лудост. », пише в редакционна статия медията.
Дори френският Le Monde, който и при най-добро желание е трудно да бъде заподозрян в «про-руско настроение», отбелязва „Взгляд“ в прегледа си на европейската преса, и той отбелязва, че «въпросът, повдигнат от Петро Порошенко в края на заседанието на Съвета за национална сигурност, да се въведе военно положение, може да доведе не само до разрив на отношенията с Москва, но и да отсрочи наближаващите президентски избори в Украйна, които се очертават твърде проблематични за сегашния държавен глава ».

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Взгляд": Западът разбра провокацията на Порошенко (1)

"Взгляд": Западът разбра провокацията на Порошенко (1)

27 Ноември 2018 | 05:16 | Агенция "Фокус"
Москва. Украйна раздуха политическа истерия около военноморския инцидент край бреговете на Крим и поиска същото и от своите западни покровители, пише вестник „Взгляд“ в днешния си коментар-обобщение на събитията от последните два дни.
В същото време европейските политици реагираха много, много сдържано и хладно. А европейската преса едва ли не направо разказа на читателите си какво се крие зад провокацията на украинските власти.
На събитията в Керченския пролив бързо откликнаха във Вашингтон и в столиците на държавите-съюзници на САЩ, но явно не както очакваше Петро Порошенко, който веднага се обърна за помощ към западните си партньори. В британския кабинет понажулиха Русия за „дестабилизиращото й поведение“, във френското външно министерство я призоваха „да уважава свободата на придвижване“.
Бившият евродепутат, италианският публицист Джулетто Киеза в коментар за „Взгляд“ казва:: „Повечето страни от Запада ще поддържат Порошенко, те знаят, че той се готви за избори. Да, Порошенко ще използва ситуацията, за да го преизберат. Той си има своята игра.“.
И все пак до този момент видима подкрепа няма. Най-реалната помощ, която предлага Западът до момента е спешното свикване на заседание на комисията Укарйна-НАТО. За това той се беше договорил с генералния секретар на алианса Йенсън Столтенберг.
Западът, като че ли, действително разбра каква е играта на Порошенко, ако се съди по публикациите на европейската преса. „Хитрият план“ на киевския лидер се оказа, че не е чак толкова хитър.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Тереза Мей обяви, че е по-добре да говори с Тони Блеър, а не с Джеръми Корбин

The Telegraph: Тереза Мей обяви, че е по-добре да говори с Тони Блеър, а не с Джеръми Корбин

27 Ноември 2018 | 04:50 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания,Тереза Мей е била посъветвана да обсъжда парламентарния вот с привърженик на оставането в Евросъюза като Тони Блеър, а не с Джеръми Корбин, пише The Telegraph.

Членове на кабинета са казали на Мей да разговаря „с Тони Блеър, не с Джеръми Корбин“, ако иска да убеди британските консервативни парламентаристи да я подкрепят в сделката по Брекзит по време на очакваните разгорещени дебати в Камарата на общините. Това вестникът е научил от свои източници.
В понеделник премиерът Мей е била посъветвана от Джеръми Хънт, външният министър, че трябва да се съобрази с аргументите на убедени привърженици за оставането на Великобритания в ЕС като г-н Блеър и лорд Адонис, лейбъристът-благородник, ако иска да спечели подкрепата на своята Консервативна партия.

Той се намесил с това предложение по време на обсъжданията в Кабинета на идеите за телевизионен дебат с г-н Корбин, лидерът на лейбъристите. Торите са дискутирали тази възможност като част от плана да спечелят на своя страна 90-те депутати от торите, които са в опозиция на плановете на премиера им.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Две са важните теми за днешния брой на The Times

Две са важните теми за днешния брой на The Times

27 Ноември 2018 | 03:36 | Агенция "Фокус"
Лондон/Москва. Според днешното издание на The Times две са най-важните теми: сделката по Брекзит и последиците й за политиката и събитията в Керченския проток.

The Times: Изтърканите сделки на Мей правят политиката още по-груба и безсилна
Призивът на премиера за помирение „удари на кухо“, докато нейните „подканвания“ приласкават подкупващо депутатите да гласуват за плана за напускане, четем в коментара на Рачел Силвестър в британския The Times.
Както пише анализаторката „понякога в политиката реалността е по-странно нещо от сатирата“. Тя пояснява как преди няколко години се е запознала ненадейно с Джон Хайек, „извинете сър Джон Хайек вече, бившият министър-евоскептик, когото Мей неотдавна възнагради с рицарско звание, се съгласи да го интервюираме с Алиса Томпсън, заради новата му роля на съветник на Дейвид Камерън. Навреме пристигнахме за уговорената среща в офиса му и дадохме имената си на рецепционистката. Минаха десет минути, после двайсет. След половин час ни беше казано, че депутатът не се чувства добре и срещата малко ще се поотложи. Точно в този момент той мина покрай нас, блуждаейки. Приличаше на „игла“...

The Times: Украйна се противопоставя на руската заплаха с военно положение
От Москва кореспондентът на вестника Марк Бенет съобщава за събитията от последните дни в отношенията между Русия и Украйна, като започва с: „Президентът Порошенко спечели одобрението на парламента миналата вечер за въвеждане на военно положение като реакция срещу руското нападение срещу украински военни съдове в Черно море.
В украинските райони, които са „обект на руската агресия“, ще се въведе военно положение за 30 дни, като се намалят гражданските свободи, например свободата да се протестира. Първоначално президентът поиска 60 дни, но се съгласи и на половината, след като беше критикуван, че търси как да използва инцидента, за да повиши своя нисък рейтинг преди президентските избори през следващия март.
Десет от общо 27 области в Украйна ще бъдат във военно положение, това са райони по границата с Русия, Транснистрия (рум. име за Приднестровието, което се използва в ориг. текст. – бел. ред.) и Азовско море.
Украйна твърди, че трима от нейните моряци са били ранени, когато Русия е открила огън по корабите….

Превод и редакция: Ивелина ВатоваОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Повече от 30 руснаци на летището в Киев са получили отказ да напуснат Украйна

„Известия“: Повече от 30 руснаци на летището в Киев са получили отказ да напуснат Украйна

27 Ноември 2018 | 02:56 | Агенция "Фокус"
Москва/Киев. Над 30 руски граждани са получили отказ да напуснат Украйна. Това се е случило на летището в Киев в понеделник вечерта, пише вестник „Известия“.

На вестника са съобщили потърпевши руски граждани, пътуващи с полет 829 на авиокомпания Belavia от Минск за Москва с междинно кацане в Киев.

Самолетът на беларуските авиолинии е кацнал на летището в Киев около 19:00 московско време.

След щателна проверка на повече от 30 души с руски паспорти пограничните служби на Украйна са отказали да продължат с този рейс. С първия полет за Минск те ще трябва да се върнат обратно в беларуската столица.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Путин определи като провокация действията на украинските кораби в Керченския проток

„Известия“: Путин определи като провокация действията на украинските кораби в Керченския проток

27 Ноември 2018 | 02:43 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът Владимир Путин е провел телефонен разговор с канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел, в който са обсъдили инцидента в Керченския проток, пише в днешния „Известия“. Той съобщава, че руският държавен глава е определил събитията в Керченския проток като провокация от украинска страна. За това е съобщила пресслужбата в Кремъл.
„Двамата са обсъждали опасния инцидент, случил се на 25 ноември (неделя – бел. ред.) в Азовско-черноморската акватория. Владимир Путин го е оценил като провокационно действие от украинска страна и грубо нарушение на нормите на международното право от военните кораби на Украйна, преднамерено пренебрегване на правилата за мирно преминаване през териториални води на РФ“, се казва в изявлението на президентската пресслужба.
Отбелязано е също, че руският лидер е изразил надежда, че Берлин ще окаже въздействие на украинските власти да се въздържат в бъдеще да предприемат необмислени стъпки.
«Изразена е сериозна загриженост от решението на Киев да приведе в пълна бойна готовност въоръжените си сили и да обяви военно положение. Акцентира се на обстоятелството, че украинското правителство носи цялата отговорност за създаването на още една конфликтна ситуация и свързаните с нея рискове“, се казва в прес-съобщението.
Разговорите са по инициатива на Германия, поясняват от Кремъл.
В официалното съобщение на президентската служба се пояснява, че на 25 ноември украинските кораби „Бердянск“, „Яна Капу“ и „Никопол“ са навлезли в исторически принадлежащите към акваторията на Русия води в Черно море, като са пренебрегнали предупрежденията на пограничните служби за сигурност и охрана да не го правят, извършили са и няколко опасни маневри.
За да ги спрат, руските военни са били принудени да приложат сила.
В момента корабите са задържани и се намират в Керч, повдигнато е углавно съдебно дело за „незаконно прекосяване на държавната граница“.
МВнР на РФ определя случилото се като провокация с цел да се отвлече вниманието на украинското население от вътрешнополитическите проблеми на страната.
Вестникът припомня, че на 26 ноември, понеделник, Върховната Рада одобри президентски указ за 30-дневно военно положение в отделни райони на Украйна.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Guardian: Сделката на Мей за Брекзит може би е 'голямата сделка на ЕС', казва Тръмп

The Guardian: Сделката на Мей за Брекзит може би е 'голямата сделка на ЕС', казва Тръмп

27 Ноември 2018 | 02:07 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Брюксел/Лондон. Доналд Тръмп нанесе тежък удар на надеждите на Тереза Мей да успее да прокара сделката си за Брекзит в британския парламент, като обяви, че тя му изглежда като „голямата сделка на ЕС“, с която ще се накара Обединеното кралство да не търгува със САЩ, пише в днешния The Guardian.
Тръмп е разговарял с репортерите извън Белия дом, когато го попитали за договореностите, които Мей постигна в неделя в Брюксел с ръководителите на държавите и правителствата на останалите 27 членки на Евросъюза.
“Изглежда ми като една голяма сделка, но за ЕС,” е оценил събитието американският президент. “Мисля, че трябва сериозно да се огледаме, дали на Обединеното кралство е позволено да търгува или не е. Защото, разбирате, че ако внимателно погледнете на тази сделка, може да се окаже, че точно в този момент те вероятно не са в състояние да водят търговия с нас … Аз не мисля, че именно това има предвид министър-председателят. А и вярвам, че тя ще може да направи нещо и да се справи със ситуацията.”
Намесата на Тръмп завари Даунинг стрийт неподготвен и твърде вероятно е да отслаби позициите на Тереза Мей в момент, когато тя търси пътища да получи одобрение и от британския парламент. Тя вече се е изправила пред твърдата съпротива на 89 редови членове на Консервативната партия, според които нейната сделка не дава достатъчни гаранции за свобода в поведението на Обединеното кралство.
Британският парламент трябва да гласува на 11 декември, след като проведе петдневен дебат по договореностите, които правителството постигна в неделя в Брюксел.
Според говорителя на Даунинг стрийт 10 Тръмп е на погрешно мнение за Брекзит:“ Политическата декларация, която договорихме с ЕС, е ясна – ние ще имаме независима търговска политика, тъй че Обединеното кралство ще може да търгува с всички държави в света, в това число и със САЩ.“

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Върховната Рада се обърна към международните организации по повод инцидента в Керченския проток

ТАСС: Върховната Рада се обърна към международните организации по повод инцидента в Керченския проток

27 Ноември 2018 | 01:32 | Агенция "Фокус"
Киев. Върховната Рада на Украйна прие постановление да се обърне към ООН, Европейския парламент, Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа, ОССЕ, НАТО, регионалната Организация за демокрация и икономическо развитие на Грузия, Украйна, Азърбайджан и Молдова, съкратено ГУАМ, и към националните парламенти на държавите в света по повод ситуацията, създала се на 25 ноември, неделя, в района на Керченския проток, съобщава ТАСС от Киев.
То е гласувано от 272 депутати при необходими 226.
Според председателя на Комисията към Радата за международна политика Анна Гопко, "с това постановление Парламентът на Украйна се обръща към международните организации с молба да се помогне на задържаните от РФ украински моряци, да се засилят санкциите срещу Русия, да се изпратят наблюдатели в района на Керченския проток, за да се предотврати ескалация на конфликта, а също и да се предостави военна помощ на Украйна“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: МВнР на Австрия: военното положение може да повлияе отрицателно на свободните избори в Украйна

ТАСС: МВнР на Австрия: военното положение може да повлияе отрицателно на свободните избори в Украйна

27 Ноември 2018 | 01:15 | Агенция "Фокус"
Виена. „Въвеждането на военно положение може да има негативно отражение на предстоящите избори в тази страна“. Това е заявил в понеделник министърът на външните работи на Австрия Карин Кнайсл, информира ТАСС от Виена и добавя, че по-рано през деня президентът Петро Порошенко подписа Указ за въвеждане в страната на военно положени във връзка с инцидента в Керченския проток.
"Като се има предвид, че в Украйна предстоят избори не трябва да се предприемат мерки, които могат да окажат отрицателно въздействие при провеждането на свободен и честен демократичен избирателен процес ", прес-службата на австрийското външно министерство цитира думите на министър Кнайсл.
ТАСС напомня и събитията от 25 и 26 ноември, неделя и понеделник, довели до тази ситуация и напомня, че в Украйна предстоят президентски избори в края на март 2019 година, и за парламент – в края на октомври 2019-та. Руската държавна агенция припомня също, че нарушението на държавната граница на РФ на практика е углавно престъпление.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН (Украйна): Нападението от страна на РФ при Керченския проток: На Тръмп "не му се понрави" ситуацията със задържането на трите украински кораба

УНИАН (Украйна): Нападението от страна на РФ при Керченския проток: На Тръмп "не му се понрави" ситуацията със задържането на трите украински кораба

27 Ноември 2018 | 00:55 | Агенция "Фокус"
Киев. Нападението, което РФ предприе при Керченския проток срещу трите украински кораба „ не се понрави“ на Тръмп, съобщава в първите минути на 27 ноември, вторник, украинската телеграфна агенция УНИАН.
Президентът на САЩ е съобщил, че работи с европейските лидери за разрешаване на проблема. Доналд Тръмп е обяснил на журналистите мнението си на излизане от Белия дом, информира Reuters.
"Не ни харесва това, което се случва. Надяваме се да намерим решение ", е казал той. Президентът на САЩ е отбелязал, че за това работи с европейските лидери. " Те не са във възторг. Заедно всички работим по случая ".
УНИАН припомня, че на 26 ноември, понеделник, Върховната Рада е настоявала за въвеждане на военно положение в пограничните с РФ райони за 30 денонощия. Вечерта на 26 ноември Съветът за национална сигурност и отбрана (СНСО) на Украйна предложил на Порошенко да въведе военно положение във връзка с агресията на РФ в Азовско море. След решението на СНСО председателят на Върховната Рада Андрей Парубий е свикал спешно извънредно пленарно заседание в понеделник в 16 часа местно време. На свой ред Петро Порошенко е внесъл в парламента законопроект за приемане на Указ на президента на Украйна "За въвеждане на военно положение в Украйна“.
УНИАН припомня също, че в утрото на 25 ноември, неделя, Русия блокирала придвижването към Керченския проток на украинския влекач „Яна Капу“ и два катера „Бердянск“ и „Никопол“. Руснаците са преградили движението под Кримския мост на танкера и дори са прихванали на таран влекача с пограничния кораб „Дон“. Същата вечер, в неделя, руските кораби са ги нападнали и задържали, като при акцията са ранени не по-малко от шест украински моряка.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Федералната служба за сигурност разпита военнослужещите, задържани в Керченския проток

ТАСС: Федералната служба за сигурност разпита военнослужещите, задържани в Керченския проток

26 Ноември 2018 | 22:12 | Агенция "Фокус"
Москва. От ведомството на РФ потвърждават, че координатори са били двама сътрудника на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), които са се намирали на украинските кораби, съобщава ТАСС.
Сътрудници на Федералната служба за сигурност на РФ (ФСС на РФ) са разпитали украински военнослужещи, задържани при инцидента в Керченския проток, за това са съобщили от Центъра за връзки с обществеността на ФСС на РФ, като са разпространили и видео на разпита.
Разпитани са старши лейтенант Андрей Драч, упълномощен да провежда оперативно-разследващи операции от 7-мо управление на Главното Управление на военното разузнаване на СБУ, който се е намирал на катера „Никопол“, Сергей Цибизов, матрос на катера „Никопол“ младши офицер-сигнализатор, капитан 3-ти ранг Владимир Лесовой, командир на дивизията съдове за охрана на военно-морска база „Юг“ на Военно-морските сили (ВМС) на Украйна (войскова част А-1728).
Плаващите към Кримския мост кораби на украинските ВМС първоначално са заявили, че не планират да преминават през Керченския проток, се пояснява в съобщението. От ФСС на РФ подчертават, че украинските военни кораби са навлезли в руски териториални води, които са такива още преди присъединяване на Крим към Русия.
Украинският военнослужещ капитан трети ранг Владимир Лесовой, задържан в Керченския проток за нарушаване на държавната граница на РФ, е признал по време на разпита, че става дума за провокация. В същото време другите военнослужещи са потвърдили, че са били предупредени за недопустимостта да се нарушава границата на РФ. Капитан Лесовой добавил, че е изпълнявал заповед и е планирал да извърши прехвърляне на корабите от Одеса в Мариупол.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: 'Труден баланс'

BBC: 'Труден баланс'

26 Ноември 2018 | 21:22 | Агенция "Фокус"
Лондон. “Инцидентът в Черно море идва като категорично напомняне, че напреженията между Русия и Украйна не са част от замразен конфликт”, пише в коментара си на сайта на BBC Джонатън Маркъс, военен и дипломатически кореспондент на световната медия, и добавя, че „те могат да се разгорят и при най-слабия сигнал“.
НАТО и съюзниците на Украйна от Запад силно подкрепят президента Порошенко. Но какво могат да направят, за да повлияят върху поведението на Русия?“, пита анализаторът.
Ще има разговори за нови икономически санкции. Но Русия вече е натоварена с тежки санкции, които не са я принудили да преосмисли анексията на Крим. Ще има призиви за допълнителна подкрепа за украинците. Държавите, членки на НАТО ще обучават военните от Киев – вероятно могат да направят и повече.
И администрацията на Тръмп, още преди този епизод, вече обмисляше как да изпрати ново въоръжение на Украйна в допълнение на противотанковите ракети Javelin, които вече са доставени.
Трудно е обаче да се постигне баланс между подкрепата за териториалния интегритет на Украйна, от една страна, и да се избегне нещо, което би могло да подпали фитила и да превърне конфликта в истинска война“, се казва в коментара на специалния кореспондент на BBC Джонатън Маркъс.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: В ООН, САЩ предупреждават Русия  за "скандалната“ заплаха срещу суверенитета на Украйна

Reuters: В ООН, САЩ предупреждават Русия за "скандалната“ заплаха срещу суверенитета на Украйна

26 Ноември 2018 | 21:00 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. В понеделник американският посланик в ООН Ники Хейли (на 9.10.2018 тя обяви, че напуска поста в края на 2018 г. – бел. ред.) предупреди Русия, че задържането на трите украински плавателни съда е“скандална заплаха за суверенна украинска територия ” и настоя Москва да намали напреженията, причинени от нейния „арогантен“ акт, съобщава Reuters.
Хейли информира, че е говорила с президента Доналд Тръмп и с държавния секретар Майк Помпей по-рано същия ден и че нейното безпокойство “отразява загрижеността на най-високо равнище.”
“Както много пъти е казвал президентът Тръмп, САЩ ще приветства нормалните отношение с Русия. Но действия извън закона, като това, продължават да не ни позволяват подобно поведение,“ е казала Хейли, която е член на кабинета на Тръмп.
“САЩ ще поддържат санкциите за Крим срещу Русия. По-нататъшна руска ескалация от този вид само ще влоши нещата. Това само ще подкопае по-нататъшната позиция на Русия в света. Така ще се вгорчат и по-нататъшните отношения на Русия със САЩ и с много други държави“, твърди Хейли.
Украинският посланик в ООН Владимир Елченко призова международната общност “ да наложи нови санкции по повод ситуацията в района, включително и срещу руските пристанища в Азовско море.”
През Съвета той обяви, че засилване на политическия натиск срещу Москва ще помогне за де-ескалация на ситуацията, но същевременно предупреди, че Украйна е „готова да използва всички възможни средства, за да упражним правото си за самоотбрана.”
Руският заместник посланик в ООН Дмитрий Полянский е обвинил Украйна за планиране на инцидента и допусна, че причината е в спадналата популярност на президента Петро Порошенко в навечерието на предстоящите през следващата година избори.
“Как при тези обстоятелства може да задържи властта? Ясно е – като организира провокация и за пореден път обвини Русия за всичко изкуствено да повиши собствения си рейтинг, обявявайки се за спасител на нацията,” това е казал Полянский пред Съвета.
“Това се прави, за да се отменят изборите въпреки твърденията на Порошенко за обратното,” е заявил дипломатът, като е предупредил, че Русия “никога не е предприемала първи удар, но знае как да се защитава.”
Елченко отхвърли бележките на Полянски за мотивите, като каза пред Съвета, че инцидентът е „явна заплаха за международния мир и сигурност”, а Русия смесва реалността с фикцията в опитите си да обясни случилото се.
Помощник-генералният секретар на ООН Розмари Ди Карло заяви, че Съветът за сигурност на ООН не може самостоятелно да провери какво наистина се е случило. „ Силно призоваваме и Руската федерация, и Украйна да се въздържат от нови действия или от подобна реторика, като им напомняме, че е нужно да поставят под контрол този инцидент, за да предотвратят неговата,” е помолила Ди Карло.
15-членният Съвет за сигурност се е събирал десетки пъти по повод кризата в Украйна след като Русия анексира Крим в 2014 година, но не е в състояние да предприеме никакви мерки, тъй като Русия е една от петте държави в Съвета, която има право на вето.
Украинските морски съдове, задържани от Русия, са се опитали в неделя да навлязат в Азовско море откъм Черно море през тесния Керченски проток, който отделя Крим от руската територия, припомня в информацията си Reuters.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Stars and Stripes (САЩ): Русия спуска нова желязна завеса през Черно море

Stars and Stripes (САЩ): Русия спуска нова желязна завеса през Черно море

26 Ноември 2018 | 20:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Украйна е на път да обяви военно положение, а лидерите на НАТО се събират за спешни разговори в понеделник, един ден след морския сблъсък, който руски военни кораби предизвикаха в една от най-сериозните военни заплахи в региона през последните години, коментира американското военно издание Stars and Stripes.
Изданието отбелязва, че руската брегова охрана първо е стреляла, а след това е задържала три украински военни кораба, опитващи се да преминат през „тесния Керченски пролив“ в Азовско море“, което според вестникът е най-голямата силова ескалация, след като „Русия нахлу и завладя украинския Кримски полуостров Крим през 2014 година и започна прокси война в Източна Украйна“. Авторът посочва, че оттогава САЩ продава на Киев оръжейни системи и участва в съвместни военни учения, докато увеличава операциите си „в рамките на оглавявания от САЩ съюз НАТО“ по източния фланг, за да успокои източните съседи на Русия.
Според военните анализатори, с които са се свързали от Stars and Stripes, инцидентът от неделя може да е прелюдия към по-мащабна конфронтация.
„Изглежда Русия се опитва да спусне нова Желязна Завеса през Черно море“, заяви генерал лейтенантът в остаква Бен Ходжис, който командваше американската армия в Европа, докато не се пенсионира миналата година. „Всички трябва да си отворят широко очите“.
Изданието цитира думите на украинския президент Петро Порошенко, който в понеделник предложи военно положение в страната за 30 дни.
„Нападението срещу украинските катери е планиран от Русия елемент на ескалация от продължаващата няколко месеца ситуация в Азовско море“, е отбелязал украинският държавен глава. „А също съм сигурен, че това далеч не е кулминацията. Докладите на разузнаването говорят за сериозна заплаха от сухоземна операция срещу Украйна“.
Както пише вестникът, „за САЩ и съюзниците им, инцидентът е сигнал за увеличаващото се напрежение около Черно море, което е ключово за икономиките на южните членки на Алианса, но също място, където те не могат да се противопоставят военно на Русия“.
„Това не само увеличава страховете от нова широкомащабна руска военна атака срещу Украйна, но създава опасения, че Русия готви нов опит да откъсне още територия и да превземе украинския град Мариупол“, смята Хорхе Бенитес, експерт по сигурността в Атлантическия съвет.
Според Бенитес, заради липсата на възможности в региона, черноморските членове на НАТО България, Румъния и Турция, заедно с партньори като Грузия, трябва да обединят своите активи. По неговите думи Турция може да се противопостави на това, защото е съсредоточена в Сирия.
За да се компенсират слабостите, повече средства за противоракетна отбрана и дронове с ударни възможности, базирани в страна като Румъния, биха могли да бъдат начин за съюзници да укрепят позицията си, съветва Ходжис, като добавя, че „трябва да има съвместни усилия“.
Бенитес препоръчва НАТО да направи това, което вече е направило в балтийските страни - да създаде малка многонационална сила за засилване на възпирането.
„Досега реакцията на НАТО в Югоизточна Европа е небалансирана и не толкова силна, колкото в Североизточна Европа“, посочва Бенитес. „Днешната агресия на Русия е добра възможност за НАТО да балансира по-добре възпирането на всичките си граници, а не само на север“.
В цяла Европа лидерите призоваха Русия да освободи украински моряци от задържането, да върне заловените кораби и да намали напрежението, отбелязва Stars and Stripes.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Украйна очаква да получи от СС на ООН усилване на санкциите срещу Русия

РИА Новости: Украйна очаква да получи от СС на ООН усилване на санкциите срещу Русия

26 Ноември 2018 | 19:32 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Киев разчита да получи от Съвета за сигурност на ООН усилване на санкциите срещу Русия във връзка със ситуацията в Черно море, заяви в понеделник пред журналистите постоянният представител на Украйна в световната организация Владимир Елченко, цитиран от РИА Новости.
„Засилването на санкциите, това е единственото“, заяви Елченко в отговор на въпрос какво очаква от заседанието на СС.
Руската агенция отбелязва, че по-рано постоянният представител на Русия при ООН Дмитрий Полянски е съобщил, че Москва е поискала спешно свикване на открито заседание на СС на ООН, но предложението му е било блокирано.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Украинская правда“ (Украйна): Президентът Порошенко не се изказа на заседанието на парламента за военното положение. Обвиниха го в бягство

„Украинская правда“ (Украйна): Президентът Порошенко не се изказа на заседанието на парламента за военното положение. Обвиниха го в бягство

26 Ноември 2018 | 19:26 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко е напуснал Върховната рада без да се изкаже на извънредното заседание, на което депутатите взимат решение за въвеждането на военно положение в страната, съобщава онлайн изданието на вестник „Украинская правда“, като се позовава на източник от „Блока на Петро Порошенко“ (БПП).
Изданието отбелязва, че държавният глава е бил в сградата на парламента и е очаквал да се изкаже около един час, заради блокирането на работата на Радата от лидерите на фракциите „Радикална партия Олег Ляшко“ и „Баткивщина“ (Юлия Тимошенко) и е взел решение да се откаже.
„Тъй като Ляшко и Тимошенко блокираха работата, той си тръгна и написа обръщение във „Фейсбук““, съобщава източникът.
На свой ред, заместник-председателят на парламента Оксана Сироид заяви, че Порошенко, очевидно, не е поискал да говори с лидерите на гракциите, въпреки че е бил в кабинета на председателя на парламента Андрей Парубий.
„Искахме да поговорим с президента. Президентът избяга“, е заявила тя, според цитата на „Украинская правда“.
Преди това държавният глава се съгласи да намали срока на военното положение до 30 дни.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: СС на ООН отхвърли руския дневен ред на заседанието за нарушаване на украинската граница

ТАСС: СС на ООН отхвърли руския дневен ред на заседанието за нарушаване на украинската граница

26 Ноември 2018 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Седем члена на Съвета за сигурност на ООН гласуваха против предложението на Москва за дневен ред на извънредното заседание по нарушаването на руската граница от украински кораби, „за“ се обявиха Китай, Русия, Казахстан и Боливия, а четири страни се въздържаха, съобщава ТАСС.
В същото време СС все пак ще обсъди в понеделник ситуацията в Украйна на заседание, свикано по американска инициатива по предложения от Киев дневен ред „Писмо, изпратено от постоянния представител на Украйна при ООН на името на председателя на СС от 28 февруари 2014 година“.
Първият заместник постоянен представител на Русия при ООН Дмитрий Полянски заяви, че с това решение „СС дискредитира своята работа, тъй като в момента украинците със своите провокационни схеми дискредитират Общото събрание“.
„А вчера, след като Русия поиска свикването на това заседание на СС, нашите западни партньори се опитаха да представят нещата така, че все едно Украйна, а не Русия е поискала провеждането му. Малко, господа, малко. Мащабът е мизерен“, заяви той.
При това дипломатът подчерта, че „никой не може да попречи на Русия, като постоянен член на СС, да повдига тук тези въпроси, които ние считаме за важни и под тези точки на дневния ред, към които те се отнасят“.
Руската агенция припомня, че в неделя сутринта корабите от Военноморските сили на Украйна „Бердянск“, „Никопол“ и „Яни Капу“ в нарушение на членове 19 и 21 от Конвенцията на ООН по морското право пресякоха държавната граница на Русия. Плавателните съдове влязоха във временно закритата руска акватория и няколко часа извършваха опасни маневри, не реагирайки на съпровождащите ги руски катери и кораби.
Тогава е взето решение за използване на оръжие. Всичките три кораба са задържани на около 20 километра от руското крайбрежие и на 50 км югозападно от обичайното място на преминаване на плавателните съдове през Керченския пролив под Кримския мост.
По време на инцидента леки наранявания са получили трима украински военни. Оказана им е медицинска помощ и няма опасност за живота им.
Русия е възбудила наказателно дело срещу извършителите за нарушаване на държавните граници.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Среща на НАТО след руско-украинския морски сблъсък

Washington Examiner: Среща на НАТО след руско-украинския морски сблъсък

26 Ноември 2018 | 19:07 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Група дипломати от НАТО ще се съберат в понеделник на „извънредна среща“ с украински представители, за да обсъдят морския сблъсък между Украйна и Русия край бреговете на Крим през почивните дни, обявиха от Алианса, пише електронното издание на вестник Washington Examiner.
Както отбелязва изданието, генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг е насрочил заседание на Комисията НАТО-Украйна по искане на украинския президент Петро Порошенко.
Столтенберг свика срещата, след като, както посочва вестникът, руски сили стреляха по украински кораби, опитващи се да влязат в Керченския пролив, който свързва украинското пристанище Мариупол с Черно и Средиземно море. Изданието отбелязва, че Русия е затегнала контрола върху този район, след присъединяването на Крим през 2014 година, което „й даде контрол върху двете страни на пролива“, както пише AFP.
„Генералният секретар изрази пълната подкрепа на НАТО за териториалния интегритет на Украйна, включително пълните й права на навигация в териториалните й води, според международното право“, се казва в бюлетина на Алианса.
Washington Examiner пише, че кораби на руската брегова охрана са стреляли по три малки украински военни катера, които са се опитали да влязат в Керченския пролив, след като ги е обвинила, че нарушават границите на Русия, като в резултат от инцидента са ранени няколко украински моряка.
„Смятаме, че това е акт на агресия срещу нашата държава и е много сериозна заплаха“, е заявил Порошенко, според цитата на изданието. „За съжаление, няма „червени линии“ за Руската Федерация“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посолството на Украйна в България: Русия извърши пореден акт на въоръжена агресия срещу Украйна, като нападна украински кораби, които извършваха морски преход от пристанище Одеса до пристанище Мариупол

Посолството на Украйна в България: Русия извърши пореден акт на въоръжена агресия срещу Украйна, като нападна украински кораби, които извършваха морски преход от пристанище Одеса до пристанище Мариупол

26 Ноември 2018 | 18:41 | Агенция "Фокус"
София. На 25 ноември кораби на Военноморските Сили на Въоръжените Сили на Украйна в състав от два малки бронирани артилерийски катери «Бердянск» и «Никопол» и рейдов буксир «Яни Капу» са извършвали планов преход от пристанище Одеса до пристанище Маруупол в Азовско море, пише в изявление от посолството на Република Украйна в България.
За намерението им да извършат преход руската страна е била предварително информирана с цел осигуряване на безопасността на корабоплаването.
Пограничните катери тип «Собол», пскр «Дон», катерите тип «Мангуст», мпк «Суздалец» са извършили открито агресивни действия срещу корабите на ВМС на ВС на Украйна. Пограничният кораб «Дон» е извършил удар върху нашия рейдов буксир.
След започване на движението за излизане на корабната група на ВМС на ВС на Украйна от Керченския проток руските корабли и катери са започнали преследване и в ултимативна форма са изискали да спрат под заплаха от употреба на оръжие. Въпреки заплахите и провокациите, катерите на украинските ВМС са продължили изпълнението на поставената задача.
След излизането от зоната от 12 мили катерите на ПС на ФСС на РФ са открили по корабната група на Военноморските Сили на ВС на Украйна. Оръжието е било употребено за поразяване.
Малките бронирани артилерийски катери «Бердянск», «Никопол» са поразени от огъня на противника и са изгубили ход. Рейдовият буксир «Яни Капу» също е бил принуден да спре. Корабите са били завзети от спецназ на РФ, 6 украински военнослужещи са били ранени.
Действията на Руската Федерация е нагло нарушение на Статута на ООН и Конвенцията на ООН по морското право.
Атаките на Руската Федерация върху корабите на военноморските сили на Украйна, които са се движели към пристанище Бердянск отначало в Черно море, а после в района на Керченския проток е пореден акт на въоръжена агресия срещу Украйна.
Във връзка с поредния акт на агресия на РФ срещу Украйна Президентът П.Порошенко свика военния кабинет, след което се състоя заседание на СНСО, на което е било прието решение да бъде предложено на Президента на Украйна да въведе военно положение за срок от 60 денонощия с цел отпор на въоръжената агресия и осигуряване на националната сигурност, премахване на заплахите за независимостта и териториалната цялостност на Украйна.
Президентът П.Порошенко призова международните партньори към координирани действия за защита на Украйна, в т.ч. се обърна към страните-партньори по Будапещкия меморандум.
МВнР на Украйна във връзка с въоръжената агресия на РФ в Азовско море разработи комплекс от неотложни мерки. Украйна се обърна към председателството в Съвета за сигурност на ООН да бъде свикано в най-близко време заседание. Подобни обръщения бяха изпратени до всички международни площадки и се осъществява комуникация с международните партньори с цел извършване на натиск върху РФ с цел освобождаване на украинските моряци, кораби, засилване на натиска, в т.ч. на санкциите, и привличането на Русия към отговорност.

Позиция на Украйна
1. Изказваме категоричен протест към Руската Федерация във връзка с въоръженото нападение и завземането на украинските военни катери «Бердянск», «Никопол» и буксир «Яни Капу», а също така с раняването и задържането в плен на членовете на техните екипажи.
2. Действията на Руската Федерация са нагло нарушаване на Статута на ООН и на Конвенцията на ООН по морското право.
3. Съгласно член 2 от Статута на ООН всички нейни държави-участнички трябва да се въздържат от заплаха от употреба на сила срещу териториалната цялостност или политическата независимост на която и да е страна. Днешните атаки на Руската Федерация върху корабите на военноморските сили на Украйна, които са се движили към пристанище Бердянск отначало в Черно море, а после в района на Керченския проток представлява пореден факт на продължаваща агресия срещу Украйна.
4. Съгласно Резолюция на Генералната Асамблея на ООН 29/3314 от 14 декември 1974 година без да се взема предвид обявяване на война, акт на агресия е атаката на въоръжените сили на една страна по суша, море или във въздуха, или върху морски или въздушни войски на друга страна (Член 3(d))
5. Украйна изисква незабавно да бъде предоставено медицинска помощ на ранените военнослужещи, да бъде осигурено тяхното незабавно безопасно връщане в Родината, а също така да бъде върнато завзетото военно имущество и да бъдат компенсирани на украинската страна нанесените щети.
6. Цялата отговорност за по-нататъшното изостряне на ситуацията в региона на Азовско и Черно море и разрушаването на процеса за мирно урегулиране на руско-украинския въоръжен конфликт изцяло се дължи на РФ.
7. Обръщаме се към нашите съюзници и партнвьори да вземат всички необходими мерки за удържане на агресора, в това число чрез прилагане на нови и засилване на съществуващите санкции, а също така предоставяне на Украйна на военна помощ за защита на териториалната цялостност и суверенитета на Украйна в рамките на международно признатите граници.
8. Украйна има намерение да продължава да спазва всички международни задължения, включително по Минските договорености. По време на заседание на СНСО Президентът подчерта, че военно положение не означава обявяване на война. «Украйна с никого не планира да воюва. То се въвежда изключително за отбрана, защита на украинската земя, на нашата територия, териториалната цялостност, суверенитета и независимостта на страната. Военното положение се въвежда извънредно с цел засилване на отбраната на Украйна на фона на нарастващата агресивност и акта на неприкрита агресия съгласно международното право от страна на Руската Федерация. Военното положение не означава нашия отказ от политико-дипломатическото урегулиране на освобождение на украинската територия».
ПРАВЕН КОМЕНТАР ОТНОСНО СИТУАЦИЯТА С АГРЕСИВНИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА РФ СРЕЩУ КОРАБИТЕ НА ВМС НА ВС НА УКРАЙНА.
Действията на Руската Федерация в Черно мори и около Керченския проток по отношение на украинските военни кораби е пореден трагичен пример за нарушаване от Руската Федерация на разпоредбите на Конвенцията на ООН по морското право.
Първо, Русия наруши правата на Украйна относно осигуряването на навигация в нейното собствено териториално море около Крим, след като атакува военен кораб. Подобни действия представляват нарушение на член 2 от Конвенцията на ООН по морското право, който определя суверенните права на държавата в собствените й териториални води, а също така на член 21 от Конвенцията чрез узурпирането на правата на Украйна за регулиране на навигацията в тях.
Второ, въпреки всички мирни протести на Украйна, Руската Федерация продължи нарушаването на правата й по-късно и около Керченския проток, където отначало атакува, после задържа и като резултат завзе украински кораби, при това дори като причини физическа щета на екипажа.
Керченският проток, който свързва териториалното море и изключителната морска икономическа зона в Черно и Азовско море, като предоставя с това възможност за преминаване от пристанищата на Мариупол, Бердянск, Ростов на Дону към всички останали води, е международен проток в смисъла на Конвенцията на ООН по морското право. Всякаква намеса за мирното и бързо преминаване през Керченския проток е строго забранена от международното право. Действията на Руската Федерация представляват нарушение на членове 38 и 44 от Конвенцията на ООН по морското право.
С тези свои действия Русия нанася щета и представлява заплаха за преминаването не само на украински кораби, но и на стотици кораби под знамената на други страни, които се движат през Керченския проток.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Военното разузнаване на Киев: Край границите на Украйна са съсредоточени 500 руски военни самолета и 340 хеликоптера

Военното разузнаване на Киев: Край границите на Украйна са съсредоточени 500 руски военни самолета и 340 хеликоптера

26 Ноември 2018 | 18:04 | Агенция "Фокус"
Киев. Край границите на Украйна, към днешна дата, са съсредоточени 500 бойни самолета от тактическата авиация и до 340 хеликоптера от армейската авиация на Русия, заяви на брифинг за „Военно-стратегическата оценка на заплахата от нахлуване на руските въоръжени сили в Украйна“ представителят на Главното разузнавателно управление към Министерството на отбраната на Украйна Вадим Скибицкий, съобщава кореспондент на агенция „Укринформ“.
„Специално внимание привлича увеличаването на авиационната групировка на Въздушно-космическите сили на Русия в близост до държавните граници на Украйна. От 2013 година Русия проведе модернизация на своята мрежа от летища край украинската граница, обнови парка на бойните самолети и разшири потенциала на военната си авиация. В момента край границите на Украйна са съсредоточени 500 бойни самолета от тактическата авиация и до 340 хеликоптера на армейската авиация“, отбеляза Скибицкий.
Той уточни, че екипажите, както на бойните хеликоптери, така и на тактическата авиация, са взимали и взимат участие в бойните действия на територията на Сирия. „Това означава, че екипажите имат достатъчно опит за използване на бомби и високоточно оръжие по гражданското население“, подчертава Скибицкий.
Той добави, че бойният радиус на самолетите, които е разположила Русия по границите на Украйна обхващат цялата й територия.
По думите на Скибицки, „за периодът на агресивните действия на Русия против Украйна“ тя е увеличила значително войските си, провежда формиране на нови съединения и обединения в близост до държавната граница на Украйна и в цялата европейска част на Русия. „В Русия се отделя значително внимание на подготовката на батальонно-тактически групи, които днес за разположени по границите на нашата държава. Общата численост на БТГ на Русия, които са способни да изпълняват бойни задачи на наша територия, съставя 25 единици“, информира той.
Също така Скибицки заяви, че в хода на стратегическите учения на Въоръжените сили на Русия „Кавказ – 2016“, „Восток – 2018“ и „Запад – 2017“ са се отработвали въпроси за създаване на ударни групировки на украинско направление, провеждане на мобилизация, осъществяване на прехвърляне на резервни сили и средства от централните райони на Русия към границите с Украйна.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на "Ислямска държава" в Източна Сирия...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.