НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Jerusalem Post: Москва предложи резервирана подкрепа за израелската операция срещу мрежата от тунели на „Хизбула“

The Jerusalem Post: Москва предложи резервирана подкрепа за израелската операция срещу мрежата от тунели на „Хизбула“

5 Декември 2018 | 19:15 | Агенция "Фокус"
Москва/Тел Авив. Москва предложи резервирана подкрепа за усилията на Израел да неутрализира терористичните тунели от Ливан, като същевременно изрази надежди, че действията му няма да влязат в противоречие с Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН, отбелязва вестник The Jerusalem Post.
Съответната резолюция е от 2006 г. и с нея се слага край на втората Израелско-ливанска война. В документа се призовава за зачитане на т.нар. синя линия, или установената граница между двете страни.
Руското посолство в Израел публикува съобщение, в което се казва, че „няма съмнение, че Израел има право да защитава националната си сигурност, включително да предотврати незаконното влизане на когото и да било в страната".
Същевременно текстът продължава по следния начин: „Надяваме се действията, предприети за тази цел, да не противоречат на Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН".
„Туитът“ е парафразиран и съкратен, поясни говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова. Съгласно думите й, Русия се надява, че ЮНИФИЛ ще изпълни мисията си за мониторинг в Южен Ливан и „няма да позволи никакви нарушения".
Захарова също така заяви, че Москва призова всички страни „да покажат необходимата отговорност и сдържаност, за да избегнат провокативни стъпки и сурови изявления, които могат допълнително да влошат напрегнатата ситуация".
Същевременно говорителите на израелската армия и правителството съобщиха, че операцията се провежда от страната на границата на Израел, но няма гаранция, че в даден момент тя няма да се прехвърли на ливанската земя.
Коментарите на Москва идват ден, след като САЩ подкрепиха безрезервно операцията. Съветникът по националната сигурност на САЩ Джон Болтън направи изявление, в което подчерта, че САЩ „твърдо подкрепят усилията на Израел да защити суверенитета си и призовава „Хизбула“ да спре изграждането на тунели в Израел и да се въздържа от ескалация и насилие".

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Израел започва операция „Северен щит“ на границата с Ливан

РИА Новости: Израел започва операция „Северен щит“ на границата с Ливан

4 Декември 2018 | 08:13 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Израелските военни обявиха, че започват операция „Северен щит“ в хода на коята имат намерение да намерят и унищожат трансграничните тунели, прокопани от ливанското движение „Хизбулла“ за тайно прехвърляне на бойци на територията на еврейската държава, предава РИА Новости.
Официалният представител на Армията за отбрана на Израел (АОИ) Йонатан Конрикус призна за съществуването на „повече от един“ такъв подземен вход. При това той даде да се разбере, че тунелите все още не са въведени в експлоатация и не представляват непосредствена заплаха за израелтяните.
„Знаем за множество тунели. Засега няма да конкретизирам техния брой“, добави той.
Операцията, по думите на офицера, ще се провежда не само на контролираната от Израел територия, включително северната част на Голанските възвишения. Войската от Северния окръг е приведена в състояние на повишена бойна готовност и е получила подкрепление.
„Не сме провеждали мобилизация на резервистите, но усилихме нашите части на север“, уточни Конрикус.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ Известия“: Израел отрече съобщението за негов свален в Сирия военен самолет

„ Известия“: Израел отрече съобщението за негов свален в Сирия военен самолет

30 Ноември 2018 | 02:46 | Агенция "Фокус"
Москва. Късно през нощта срещу петък пресслужбата на Армията за отбрана на Израел опроверга съобщението за свален военен самолет в Сирия, пише „Известия“.
«Съобщението е лъжа», се казва във военното комюнике, което се цитира от ТАСС.
Руските медии припомнят, че на 29 ноември редица арабски медии съобщиха, че сирийската противовъздушна отбрана (ПВО) е поразила няколко ракети недалеч от Дамаск, като са споменали, че израелските ВВС са атакували ирански обекти.
В същото време от израелската армия уточняват, че системата им за ПВО е засекла сирийска ракета тип „земя-въздух“, която е паднала в ненаселен район на Голанските възвишения.
«Докато не се изясни дали е паднала на наша територия, нашите сили ще прочистват местността », са пояснили от армията.
По-рано от Израел са признали, че редовно действат в Сирия срещу ирански военни обекти и срещу поддръжниците на президента Башар Асад.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА „Новости“: Сирийската ПВО е отбила атаки край Дамаск

РИА „Новости“: Сирийската ПВО е отбила атаки край Дамаск

30 Ноември 2018 | 02:33 | Агенция "Фокус"
Дамаск/Москва. Сирийската система за противовъздушна отбрана (ПВО) е свалила израелски военен самолет и четири ракети в небето над селището Ал- Кисва, южно от Дамаск, съобщава РИА „Новости“, като се позовава на източник от службите за сигурност на Сирия.
Израелските ракети не са успели да стигнат до целите си.
"Нашата ПВО е способна с голяма точност да отбие всякаква вражеска атака " заявява за руската агенция сирийският информационен източник.
Сирийската телевизия демонстрира работата на ПВО директно в ефир.

Израел запазва мълчание
Израелските военни са отказали да коментират съобщението за свое участие в нападението над южна Сирия и възомжността от загуби при неговото отблъскване. „Не можем да коментираме съобщения на чуждите медии“, са съобщили за руската агенция от пресслужбата на Армията за отбрана на Израел.
От израелска страна се признава обаче, че в последните две години 200 пъти са бомбардирали ирански обекти в Сирия и твърдят, че ще продължат операциите, независимо от укрепването на сирийската ПВО със съвременните руски зенитно-ракетни комплекси С-300. Тяхното инсталиране е в отговор на трагичния инцидент с разузнавателния самолет Ил-20. Вината за него Москва отправя към Израел.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times of Israel: Твърди се, че Израел нанася удари на обекти в Сирия, свързани с проиранската милиция

The Times of Israel: Твърди се, че Израел нанася удари на обекти в Сирия, свързани с проиранската милиция

30 Ноември 2018 | 02:15 | Агенция "Фокус"
Израел. Известен брой бази на проиранските милиции и тайни ирански оръжейни складове в южна Сирия са били обстрелвани по въздуха от Израел през нощта в четвъртък, както съобщава електронният сайта на Ал Арабия, пише израелският вестник The Times of Israel на своята интернет страница. Съобщава се също и за експлозии в и около сирийската столица Дамаск, в близост до международното летище, което според твърденията на Израел се използва от Иран за доставки на оръжие за терористични групировки.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Международната среща за Сирия в Астана завърши без определяне на краен срок за създаване на конституционната комисия

ТАСС: Международната среща за Сирия в Астана завърши без определяне на краен срок за създаване на конституционната комисия

29 Ноември 2018 | 10:15 | Агенция "Фокус"
Астана. Единадесетата по ред Международна среща за Сирия, която се проведе в периода 28-29 ноември в столицата на Казахстан – Астана, завърши без определяне на краен срок за създаване на конституционната комисия, предава TACC.
В заключителното изявление на страните-гаранти (Русия, Иран и Турция) след срещата се подчертава загрижеността от нарушенията на примирието в сирийската провинция Идлиб. „Разгледана е подробно ситуацията в идлибската зона на деескалация и е дадено потвърждение на готовността за цялостно спазване на меморандума за стабилизация в Идлиб от 17 септември 2018 г. В тази връзка е изразена загриженост от продължаващите нарушения на режима на прекратяване на бойните действия. Страните-гаранти заявиха, че ще засилят усилията си за съблюдаването му, включително чрез подобряване на работата на съвместния ирано-руско-турски координационен център“, обяви казахстанския външен министър Кайрат Абдрахманов. Уточнява се, че в рамките на срещата не е фиксиран срок за създаването на конституционния комитет, който трябва да бъде натоварен със задачата за изработването на новия основен закон на Сирия.
Следващата среща за Сирия, 12-та по ред, ще бъде проведена през февруари догодина.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Делегациите на всички участници в международната среща за Сирия пристигнаха в Астана

ТАСС: Делегациите на всички участници в международната среща за Сирия пристигнаха в Астана

28 Ноември 2018 | 07:17 | Агенция "Фокус"
Астана. Всички участници в 11-тата по ред международна среща за Сирия, включително представителите на въоръжената опозиция, са пристигнали за преговорите в Астана, предава руската информационна агенция TACC, като се позовава на информация от представител на Министерството на външните работи на Казахстан.
Развитието на ситуацията в района на Идлиб и създаването на конституционната комисия ще бъдат основни теми на 11-та по ред международната среща за Сирия, която ще се проведе в периода 28-29 ноември в столицата на Казахстан.
Сред другите теми, които ще бъдат дискутирани на форума, са засилването на доверието между правителството на Сирия и въоръжената опозиция, борбата с тероризма, включително с „Ислямска държава“, както и връщането на сирийските бежанци по домовете им.
В срещата ще участват делегации на официален Дамаск и опозицията му, страните-гаранти на Астанинския процес (Русия, Иран, Турция), а също ООН и Йордания в качеството на наблюдатели.
В първия ден преговорите ще се водят на двустранни и многостранни нива. Планирани са тристранни консултации между Русия, Иран и Турция. Срещите ще се проведат в хотелите, в които са настанени делегациите.
В рамките на втория ден от срещата ще се състои заседание с участието на всички страни, което ще бъде последвано от съвместно изявление за резултатите от преговорите. Част от участниците в преговори, включително на Русия, Сирия и Иран, вече пристигнаха в столицата на Казахстан. Специалният представител на ООН за Сирия Стафан де Мистура се очаква да се присъедини към тях по-късно в сряда.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Астана ще се проведе 11-та по ред международна среща за Сирия

ТАСС: В Астана ще се проведе 11-та по ред международна среща за Сирия

28 Ноември 2018 | 03:56 | Агенция "Фокус"
Астана. Развитието на ситуацията в района на Идлиб и създаването на конституционната комисия ще бъдат основни теми на 11-та по ред международната среща за Сирия, която ще се проведе в периода 28-29 ноември в Астана, столицата на Казахстан, предава руската информационна агенция TACC.
Сред другите теми, които ще бъдат дискутирани на форума, са засилването на доверието между правителството на Сирия и въоръжената опозиция, борбата с тероризма, включително с „Ислямска държава“, както и връщането на сирийските бежанци по домовете им.
В срещата ще участват делегации на официален Дамаск и опозицията му, страните-гаранти на Астанинския процес (Русия, Иран, Турция), а също ООН и Йордания в качеството на наблюдатели.
В първия ден преговорите ще се водят на двустранни и многостранни нива. Планирани са тристранни консултации между Русия, Иран и Турция. Срещите ще се проведат в хотелите, в които са настанени делегациите.
В рамките на втория ден от срещата ще се състои заседание с участието на всички страни, което ще бъде последвано от съвместно изявление за резултатите от преговорите. Част от участниците в преговори, включително на Русия, Сирия и Иран, вече пристигнаха в столицата на Казахстан. Специалният представител на ООН за Сирия Стафан де Мистура се очаква да се присъедини към тях по-късно в сряда.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times of Israel: Иранският президент нарече Израел „раков тумор“, създаден от Запада

The Times of Israel: Иранският президент нарече Израел „раков тумор“, създаден от Запада

24 Ноември 2018 | 17:28 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранският президент Хасан Роухани в събота нарече Израел "раков тумор", създаден от западните страни, за да защитава техните интереси в Близкия изток, пише израелското електронно издание The Times of Israel..
Иранските лидери често осъждат Израел и прогнозират смъртта му, но Рoухани, който се смята за относително умерен, рядко използва такава риторика, припомня изданието. Върховният лидер на Иран, Аятолах Али Хаменей, рутинно нарича Израел "рак" на региона, който трябва да бъде премахнат
По време на ежегодната конференция за ислямско единство в събота Роухани заяви, че "един от злокобните резултати от Втората световна война е образуването на раков тумор в региона". Той продължи да говори за Израел като за "фалшив режим", създаден от западните държави.
Иран подкрепя терористични групи като ливанската „Хизбула“ и палестинската „Хамас“, които имат за цел унищожаването на Израел, пише изданието.
Роухани заяви в събота, че Съединените щати поддържат близки връзки с "регионалните мюсюлмански народи", за да защитят Израел, очевидно позовавайки се на регионалното съперничество между Иран и Саудитска Арабия и сунитските арабски съюзници на кралството. Той каза, че поклонът на американския натиск е "предателство".
Иранският президент обаче добави, че Иран е готов да защити Саудитска Арабия от "тероризма и суперсилите".
"Ние Ви смятаме за братска страна", каза той. "Ние считаме хората от Мека и Медина за наши братя", добави Роухани, като визира най-свещените градове на Исляма в Саудитска Арабия.
Саудитска Арабия понижи дипломатическите си отношения с Иран преди близо три години, след като иранските протестиращи нападнаха дипломатическата ѝ мисия в Иран в отговор на екзекуцията на саудитски виден шиитски духовник. Двете страни поддържат противоположни страни във войните в Сирия и Йемен, припомня изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Иран отхвърли твърдението, че отношенията му с Русия са охладнели в последно време

ТАСС: Иран отхвърли твърдението, че отношенията му с Русия са охладнели в последно време

22 Ноември 2018 | 21:50 | Агенция "Фокус"
Рим. Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф отхвърли предположението, че отношенията между Техеран и Руската федерация наскоро са се охладили по време на международната конференция "Средиземноморски диалози" в Рим, предава TACC.
"Последният път, когато измервах температурата, не спадаше, нямаше охлаждане", отговори той на италиански журналист с шега.
Той обясни, че Иран, Турция и Русия са поели ангажимент да насърчават сигурността в Сирия. Зариф също така посочи, че много от проблемите в региона, за които някои страни обвиняват Иран, са последица от грешния избор на други държави. "Посочването на враг в лицето на Иран води до опустошителни последици", каза иранският министър.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруари 2019 г.
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруа...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.