НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ICGB кани петима кандидати за втора фаза на процедурата за проектиране, доставки и строителство на газовата връзка с Гърция

ICGB кани петима кандидати за втора фаза на процедурата за проектиране, доставки и строителство на газовата връзка с Гърция

14 Февруари 2019 | 16:07 | Агенция "Фокус"
София. На 13 февруари проектната компания „Ай Си Джи Би“ АД изпрати покани до кандидатите, преминали предварителен подбор за подаване на оферти в процедурата за избор на изпълнител за проектиране, доставка и строителство на междусистемната газова връзка Гърция – България, съобщиха от компанията.
Процедурата за избор на изпълнител е обявена като ограничена, което означава, че преминава на две фази – предварителен подбор и подаване на оферти от кандидатите, преминали първоначалната селекция.
С влизането в сила на издаденото решение за предварителен подбор приключва първата фаза и проектната компания пристъпи към изпращане на покани до кандидатите за същинското състезание.
В резултат на прилагане на изискванията за участие и критериите за подбор, до втора фаза са допуснати следните кандидати:
• ДЗЗД IGB – 2018 - членове: БОНАТТИ СпА (Италия) , "ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ ИНТЕРНЕШЪНАЛ" АД (България) , "Джи Пи Груп" АД (България);
• Обединение МАКС ЩРАЙХЕР – ТЕРНА – членове: Макс – Щрайхер (Италия) и Терна (Гърция);
• Обединение SPIECAPAG TRACE IGB 2018 – членове: SPIECAPAG (Франция) и Трейс Груп Холд АД (България);
• J&P AVAX S.A (Гърция);
• Обединение CPP – AKTOР – членове: Чайна Петролеум Пайплайн Инженеринг Ко. ООД (Китай) и Строително Акционерно Дружество АКТОР (АКТОР АД), (България).
„Успешното финализиране на първа фаза от процедурата за избор на строител е сериозен напредък по един от най-ключовите търгове за проекта IGB. Компаниите, които продължават напред в процедурата, имат богат опит и сме убедени, че имат капацитета да изпълнят успешно проекта“, заявиха двамата изпълнителни директори на ICGB Теодора Георгиева и Константинос Караянакос. По думите им активното международно участие в първия етап на процедурата е признак за сериозна конкуренция, която ще гарантира високото качество на изпълнението на проекта за газова връзка с Гърция.
Повечето кандидати, класирани за втора фаза, са големи международни компании, участващи в консорциуми с италиански, френски, китайски, гръцки и български компании. Самостоятелно участва единствено гръцката компания J&P AVAX S.A.
Проектната компания напомня, че, съгласно предварително обявените условия на документацията за обществена поръчка, участниците до втора фаза са ограничени до пет, като този максимален брой е постигнат от ICGB чрез прилагане на критериите за подбор. Останалата част от кандидатите не са покрили в цялост критериите за подбор, поради което възложителят не е отправил покани за участие в следващия етап на процедурата.
Срокът за подаване на оферти за втората фаза от процедурата е 35 дни от получаване на поканите, което означава, че очакванията са до третата седмица на месец март участниците да са подали своите предложения. Съгласно прогнозния график за възлагане на обществената поръчка, ICGB възнамерява да приключи с техническата оценка в рамките на един месец от получаване на офертите и да обяви изпълнител до края на месец април.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Проектът за интерконектора Гърция-България е във финална фаза, до 2-3 месеца трябва да започне реалното строителство

Министър Теменужка Петкова: Проектът за интерконектора Гърция-България е във финална фаза, до 2-3 месеца трябва да започне реалното строителство

11 Януари 2019 | 13:40 | Агенция "Фокус"
София. Проектът за интерконектора Гърция - България е във финална фаза, до 2-3 месеца трябва да започне реалното строителство. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос относно договор за доставка на 1 млрд. куб. м. газ от Азербайджан, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Нееднократно сме споменавали, че стратегически проект за българското правителство години наред е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. За да стане този приоритет факт за България, трябва да бъдат изпълнени няколко задължителни условия. Първо, трябва да имаме необходимата инфраструктура, която да ни даде възможност да осигурим доставка на природен газ от различни източници по различен маршрут. И второто условие е да имаме договори, които да ни дават възможност да получим природен газ на конкурентни цени и условия“, заяви Петкова. Тя посочи, че само по този начин може да се говори за либерализация на пазара и ще могат да се защитят интересите на българските граждани и на българския бизнес.
„През септември е подписан договор между „Булгаргаз“ и азербайджанската компания „Сокар“ за 1 млрд. куб. м. газ. Те са пряко свързани с два проекта – „Южен газов коридор“, от който неразделна част е интерконекторът Гърция – България. Тези 1 млрд. куб. м. представляват 1/3 от нашето потребление на природен газ. И тук вече можем да говорим за реална диверсификация и конкурентна среда“, посочи Петкова.
Тя коментира, че проектът за интерконектора Гърция - България е във финална фаза. „До броени дни трябва да приключат дейностите по трите обществени поръчки – за избор на доставчик на тръби, за избор на инженер консултант и за избор на строител на проекта. Тези три поръчки трябва да бъдат финализирани и надявам се в рамките на следващите 2-3 месеца да започне реалният старт на строителството на интерконектора“, каза още енергийният министър и посочи, че това строителство трябва да приключи 2020 г. По думите ѝ по график тогава трябва да бъдат и първите доставки на природен газ.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Предоставени са 39 млн. евро за изграждането на интерконектора Гърция-България

Министър Теменужка Петкова: Предоставени са 39 млн. евро за изграждането на интерконектора Гърция-България

21 Декември 2018 | 16:30 | Агенция "Фокус"
София. Предоставени са 39 млн. евро за изграждането на интерконектора Гърция-България. Това каза на пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова относно мерките от актуализираната енергийна стратегия до 2020 г., които са със срок до 31 декември 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Преди 1 час в Министерството на икономиката беше подписан договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изграждане на интерконектора Гърция-България по оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност“. Предоставен е гранд на компанията ESGВ в размер на 39 млн. евро. Предоставянето на тази безвъзмездна финансова помощ на практика е сериозна стъпка напред за финалната реализация на проекта и даване на възможност за започване на строителство в следващите няколко месеца“, посочи тя. „Изграждането на стратегическия за българската енергетика проект интерконектора Гърция–България е важен, не само за нас, но и за целия регион, за сигурността на доставките, за конкурентоспособността на националната и регионална икономика“, коментира Петкова.
„Това е добра новина за българската енергетика и знак за това, че българското правителство изпълнява своите ангажименти по стратегически проекти“, изтъкна още енергийният министър.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: КЕВР одобри третата фаза за разширяване на газпореносната мрежа на България от турско-българска до българо-сръбската граница

Министър Теменужка Петкова: КЕВР одобри третата фаза за разширяване на газпореносната мрежа на България от турско-българска до българо-сръбската граница

21 Декември 2018 | 16:23 | Агенция "Фокус"
София. КЕВР одобри третата фаза за разширяване на газпореносната мрежа на България от турско-българска до българо-сръбската граница. Това каза на пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова относно мерките от актуализираната енергийна стратегия до 2020 г., които са със срок до 31 декември 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „КЕВР излезе с решение, на базата на това решение беше одобрена процедурата по третата фаза на пазарния тест, които „Булгартрансгаз“ обяви. Третата фаза за разширяване на газпореносната мрежа на България от турско-българска граница до българо-сръбска граница. За неговата реализацията трябва да бъде проведен пазарен тест, който да даде отговор на един много важен въпрос на лице ли е икономически интерес и до колко ефективна ще бъде нейната експлоатация“, каза тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

КЕВР одобри документацията по ангажиращата трета фаза от проекта за развитие и разширение на газопреносната система на „Булгартрансгаз“ ЕАД

КЕВР одобри документацията по ангажиращата трета фаза от проекта за развитие и разширение на газопреносната система на „Булгартрансгаз“ ЕАД

21 Декември 2018 | 15:20 | Агенция "Фокус"
София. На закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение, с което одобри внесената от „Булгартрансгаз“ ЕАД документация за провеждане на ангажираща фаза 3 от процедурата Оpen season за „Проект за развитие и разширение на газопреносната система на „Булгартрансгаз“ ЕАД“. Това съобщиха от пресцентъра на КЕВР.
С решението на регулатора са одобрени Обвързващи правила за провеждане на ангажиращата Фаза 3, както и Методика за образуване на цените за резервиране на капацитет. На „Булгартрансгаз“ ЕАД са утвърдени необходими годишни приходи от реализацията на добавен капацитет, разпределян във фаза 1 на икономическия тест на процедурата Оpen season за „Проект за развитие и разширение на газопреносната система на „Булгартрансгаз“ ЕАД“, в размер на 329 331 хил. лв., при фактор на разпределение на необходимите приходи, свързани с допълнителния капацитет (F-factor), в размер на 0,9.
Енергийният регулатор утвърди норма на възвращаемост на капитала преди данъчно облагане в размер на 8,86%. Тя е валидна при провеждане на отделните фази на икономическия тест на процедурата Оpen season по проекта на „Булгартрансгаз“ ЕАД.
С решението на КЕВР се създава възможност за стартиране на Третата обвързваща фаза от пазарния тест за резервиране на капацитет, който ще бъде показател за наличието на икономически интерес от осъществяването на проекта за развитие и разширение на газопреносната система на „Булгартрансгаз“ ЕАД. Проектът е част от общата концепция за изграждане на газоразпределителен център в България и включва разширение на газопреносната инфраструктура на територията на България от българо-турската до сръбско-българската граница, изграждането на междусистемните газови връзки със съседните на България страни, стартиране на борса за търговия с природен газ и либерализиране на българския газов пазар.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова и изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов ще дадат пресконференция

Министър Теменужка Петкова и изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов ще дадат пресконференция

21 Декември 2018 | 14:09 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов ще дадат пресконференция от 15.00 часа в зала „Пресцентър“ на Министерството на енергетиката – ул. „Триадица“ 8. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката. Двамата ще отчетат изпълнението на мерките от актуализираната енергийна стратегия до 2020 г., които са със срок до 31 декември 2018 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Назначил съм одит за казуса с летище „София“, той ще покаже в началото на следващата година какъв е проблемът

Министър Росен Желязков: Назначил съм одит за казуса с летище „София“, той ще покаже в началото на следващата година какъв е проблемът

20 Декември 2018 | 18:15 | Агенция "Фокус"
София. Назначил съм одит за казуса с летище „София“, той ще покаже в началото на следващата година какъв е проблемът. Това каза министърът на транспорта Росен Желязков по време на брифинг във връзка с летище „София“ и снабдителя на безмитни магазини, предаде репортер на Агенция „Фокус“ Той обясни, че осъзнава каква е степента на проблема. „Одитът ще покаже в началото на следващата година какъв е проблемът“, каза още министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Данчев, БСП: Управляващите се изложиха с тезата си за приватизацията на „Булгартрансгаз“ и се опитаха да прехвърлят топката на ЕК

Димитър Данчев, БСП: Управляващите се изложиха с тезата си за приватизацията на „Булгартрансгаз“ и се опитаха да прехвърлят топката на ЕК

20 Декември 2018 | 18:00 | Агенция "Фокус"
София. Управляващите се изложиха с тезата си за приватизацията на „Булгартрансгаз“ и се опитаха да прехвърлят топката на ЕК. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев в интервю за предаването „Червена линия“ по Радио „Фокус“ във връзка с тезата на управляващите, че ЕК е настоявала за приватизация на „Булгартрансгаз“. Според него предстои да се види дали се е създал международен скандал. „Но със сигурност управляващите се изложиха, защото за пореден път се опитаха да прехвърлят топката на ЕК, като я обвиниха буквално в изнудване. Нещо, което не е вярно. Ние не сме се отказали един от нашите представители в ЕП да зададе официален въпрос до комисията дали наистина са водени разговори, но в които Комисията е настоявала да се извърши приватизация на газопреносната мрежа в България, за да се намалят или опростят тези глоби и санкции в размер на 77 млн. евро, или 150 млн. лв. Със сигурност това не е нов похват за управляващите и за ръководителите на Министерство на енергетиката, много пъти проблеми, които касаят държавния контрол в енергийния сектор и работата на държавните енергийни дружества, се прехвърлят като отговорност на външни фактори, в това число на ЕК“, каза още народният представител.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БЕХ вероятно ще обжалва решението на ЕК и глобата от 77 млн. евро (ОБЗОР)

БЕХ вероятно ще обжалва решението на ЕК и глобата от 77 млн. евро (ОБЗОР)

19 Декември 2018 | 21:31 | Агенция "Фокус"
София. „Български Енергиен Холдинг“ и дъщерните му дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ вероятно ще обжалват решението на ЕК и наложената им глоба от 77 млн. евро. Комисията глоби дружествата заради блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС. Според ЕК БЕХ и дъщерните дружества са злоупотребили с господстващото си положение, като са възпрепятствали навлизането на пазарите за доставка на газ в България чрез неправомерно ограничаване на достъпа до притежаваната и експлоатираната от тях инфраструктура. Комисията констатира, че БЕХ е използвало господстващото положение на „Булгартрансгаз“, за да защити почти монополното положение на „Булгаргаз“, по отношение на доставките на газ. Освен това „Булгаргаз“ се е презапасявало с капацитет по единствения газопровод за внос, транспортиращ газ през Румъния за България, за да не може той да бъде използван от потенциални конкуренти. Веднага от енергийното министерство обявиха, че ще защитят националните интереси и интересите на българската енергетика. Министър Теменужка Петкова заяви, че е готова да понесе политическа отговорност за глобата, ако някой го сметне за необходимо.
БЕХ и дъщерните му дружества обявиха, че не приемат заключенията на Комисията, че са злоупотребили с господстващо положение на българския газов пазар. Дружествата продължават да считат, че достъпът до българската преносна мрежа и до газохранилището винаги се е осъществявал в съответствие с действащите закони. Наред с това, дружествата смятат, че размерът на глобата е очевидно несъразмерен.
Темата за наложената на БЕХ глоба беше водеща и в парламента. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че твърдението на премиера Бойко Борисов, че е искана приватизацията на „Булгартрансгаз“, е било опровергано от ЕК. „Вчера попитахме ЕК вярно ли е, че са си позволили да поставят условия на България – или приватизирате, или ви глобяваме. Отговорът дойде светкавично в рамките на деня“, заяви Нинова. „Бойко Борисов – ГЕРБ и тяхното правителство вкараха България в европейски скандал“, коментира тя. Според нея втората лъжа на премиера е, че глобата няма да се плаща от гражданите. В отговор от ГЕРБ обявиха, че БСП спекулира, че българите ще плащат глобата на БЕХ. Председателят на енергийната комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев посочи: „Изобщо не е вярно, че българите ще платят, защото глоби, каквито и да са те, не са ценообразуващ елемент във формулата на КЕВР“. Той уточни, че парите за глобата ще дойдат от неразпределени печалби на дружествата, от приходи от транзит, от износ на електроенергия и от много други места, но не и през цената на тока и газа. „България няма намерение да променя структурата на Енергийния холдинг под чиято шапка влизат газовите дружества „Булгаргаз” и „Булгатрансгаз”“, заяви министър Теменужка Петкова. „В хода на преговорите с ЕК българската страна предложи десетки варианти за реорганизация на газовите дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз““, заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на правителственото заседание. Вицепремиерът подчерта, че в рамките на продължилите три години преговори по проблема, страната ни е предложила различни мерки, но предложението на ЕК собствеността на „Булгартрансгаз“ да бъде сменена чрез продажба на мажоритарен дял, е неприемливо. „Миналата година парламентът ни забрани да постигаме споразумение с ЕК. Естествено, никой от правителството не би се споразумял за продажба на мажоритарен дял“, каза още Томислав Дончев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Христов, СДС: Въпросът  не е през колко тръби се доставя руски газ, а по тях да тече и друг газ, за да има възможност за конкурентно определяне на цените

Румен Христов, СДС: Въпросът не е през колко тръби се доставя руски газ, а по тях да тече и друг газ, за да има възможност за конкурентно определяне на цените

19 Декември 2018 | 17:50 | Агенция "Фокус"
София. Въпросът не е през колко тръби се доставя руски газ, а по тези тръби да тече и друг газ, за да има възможност за конкурентно определяне на цените и от друга страна, ако се случи нещо, например природно бедствие, да не зависим от един доставчик. Това каза лидерът на СДС Румен Христов в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините“ по Нова телевизия. Той посочи, че е важно да има диверсификация на доставки, но според СДС обаче такива не се осигуряват с „Турски поток”. „Ние и сега получаваме 95% руски газ и ще продължим да получаваме пак руски газ“, коментира Румен Христов. Според него проектът за АЕЦ „Белене” няма да се състои. „Нямаме нужда от такъв проект, защото мощностите, с които разполагаме към настоящия момент не показват дефицит на електроенергия за България, пазарът ни не е толкова развит в региона. Освен това само 4-5 реактора се изграждат в рамките на ЕС”, заяви лидерът на СДС. По думите му според проучване дясната партия би събрала около 1% от гласовете на избирателите на предстоящите европейски избори. „Щом става дума за евроизборите ние ще търсим идейна коалиция в дясно от гледна точка на това, че искаме да изпратим поне двама депутати от десницата, от ЕНП”, каза още Румен Христов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: България трябва да отстои собствения си интерес- пряка доставка на газ за Европа

Румен Петков, АБВ: България трябва да отстои собствения си интерес- пряка доставка на газ за Европа

19 Декември 2018 | 17:42 | Агенция "Фокус"
София. България трябва да отстои собствения си интерес- пряка доставка на газ за Европа. Това е европейски интерес. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините“ по Нова телевизия. „Засега диверсификацията се свежда от това да взимаме руска газ от Турция, което сами разбирате, че е обидно за държава като България – с такава история в гарантиране на газовата сигурност на Европа, да бъде опосредствана доставката“, коментира той. „Ние и в момента имаме добри условия. Просто трябва да си гарантираме националния интерес без да се съобразяваме с външния натиск”, заяви Румен Петков. Според него България се е забавила много с изграждането на АЕЦ „Белене”. „В това време и Турция, и Унгария, и Румъния направиха много сериозни крачки напред и в момента България има шанса да навакса със стратегически инвеститор и мисля, че не трябва да губим никакво време”, обясни лидерът на АБВ. Той обяви, че утре АБВ ще представи документ за политиката на доходите, политиката в икономиката и в селското стопанство и политиката в духовната сфера: „Ние искаме да кажем достатъчно ясно на българските граждани, че има възможни социални решения в рамките на тежката ситуация, в която се намираме“, каза още Румен Петков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Делян Добрев, ГЕРБ: Много е важно да не се използват важни за държавата теми, за да се трупат политически дивиденти

Делян Добрев, ГЕРБ: Много е важно да не се използват важни за държавата теми, за да се трупат политически дивиденти

19 Декември 2018 | 11:12 | Агенция "Фокус"
София. Много е важно да не се използват важни за държавата теми, за да се трупат политически дивиденти. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Енергийна комисия Делян Добрев в декларация от името на група за глобата на БЕХ от страна на ЕК в размер на 77 млн. евро, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Това е казус, който се развива в последните три-четири години. Нарушение, което ЕК твърди, че България е направила в периода 2007-2015 г. През тези години са управлявали всички правителства. Много е жалко да се използват такива важни за държавата теми, за да се трупат политически дивиденти. В Народното събрание през последните две години сме правили редица изслушвания по тази тема и на открити, и на закрити заседания. Ако Г-жа Нинова като лидер на най-голямата след ГЕРБ парламентарна група в парламента имаше желание да се запознае с казуса, щеше да получи от своите колеги, че на закрити заседания не само следихме, но Народното събрание два пъти взема решение по този казус“, каза още Добрев и подчерта, че парламентът единодушно е отхвърлил варианта България да носи вина по това дело.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Да критикуваш ЕС е нормално, но да набеждаващ ЕК в нещо, което не е искала, за да си спасиш собствената кожа, е антиевропейско

Корнелия Нинова, БСП: Да критикуваш ЕС е нормално, но да набеждаващ ЕК в нещо, което не е искала, за да си спасиш собствената кожа, е антиевропейско

19 Декември 2018 | 11:10 | Агенция "Фокус"
София. Да критикуваш ЕС е нормално, но да набеждаващ ЕК в нещо, което не е искала, за да си спасиш собствената кожа, е антиевропейско. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Какви са изводите от тази ситуация. БЕХ е извършил незаконни действия. Еврокомисията е реагирала, българското правителство - не. В резултат на това, на България се налага глоба от близо 150 млн. лв. За да оправдае бездействието, некадърността, нарушаването на европейските и българските закони на правителството си, премиерът на държавата Бойко Борисов си позволи да излъже, че му е поставено условие за приватизация. Както е видно от изявлението на европейския комисар такова условие не е имало. Резултатите от това положение за България и Бойко Борисов – ГЕРБ и тяхното правителство вкараха България в европейски скандал. Понеже много често сме спорили за настоящето и бъдещето на Европа, много често сме се противопоставяли на това, че вие чертаете бъдещето на Европа, бих искала да ви кажа, че да критикуваш ЕС не е антиевропейско, а е нормално“, каза Нинова. „Но да набеждаваш ЕК в нещо, което не е искала от България, за да си спасиш собствената кожа – това е антиевропейско. Ще носите отговорност за това за този скандал, в който вкарвате България на терена на ЕС", обърна внимание лидерът на БСП.
„България ще трябва да плати тези 150 млн. лв. Ето тук дойде втората лъжа от г-н премиера, който каза, че няма да я плащат българските граждани, а БЕХ. Добре, но БЕХ откъде ще вземе тези пари – от кредити, които ще трябва да се връщат, или от собствени приходи. Тези приходи от какво са, уважаеми колеги?“, попита още Нинова. По думите ѝ правителството не е защитник на националния интерес, а хора некомпетентни да управляват енергетиката и страната. „Знаете ли, уважаеми управляващи, за колко пари е осъдена България по време на вашето управление и колко сме платили, платил е всеки българин. Тези глоби за нарушения, за незаконни действия на правителството ги плащаме всички. Ние поискахме официална справка от Министерство на финансите. Български граждани са осъдили представители на правителството за нарушаване на техните права за 15 563 961 лв.“, каза Нинова. По думите ѝ тези пари са платени и ще бъдат платени сега тези 150 млн. лв. „Кога уважаеми, г-н премиер, ще започнете да изпълнявате законите на България“, попита Нинова. Тя заяви, че БСП са задали въпрос колко искове е завел министър Горанов за вреди на държавата от страна на служители, а отговорът на Министерство на финансите е бил, че няма такива. По думите ѝ докато поне един не си плати от джоба своята некомпетентност, това ще продължава. "Рано или късно всеки такъв държавен служител ще носи такава отговорност", каза още лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: ЕК опроверга твърдението на премиера Борисов, че Европа е искала приватизация на „Булгартрансгаз“

Корнелия Нинова, БСП: ЕК опроверга твърдението на премиера Борисов, че Европа е искала приватизация на „Булгартрансгаз“

19 Декември 2018 | 11:00 | Агенция "Фокус"
София. ЕК опроверга твърдението на премиера Борисов, че Европа е искала приватизация на „Булгартрансгаз“. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Уважаеми български граждани, както вече знаете ЕК наложи глоба на БЕХ за 77 млн. евро приблизително 150 млн. лв. За ваша информация БЕХ е държавно дружество, неговото управление се осъществява от екип, излъчен, назначен от правителството. Наложената глоба е за злоупотреби с господстващо положение“, каза Нинова. „Реакциите не закъсняха. Премиерът Борисов, цитирам: „Нашето усещане за собствеността на газопреносната мрежа е, че ако не е собственост на българските граждани и българската държава, би било предателство“. И нашето усещане е такова г-н премиер, и затова БСП подкрепихме решение да не се приватизира „Бургартрансгаз“. По думите на премиера ЕК е изискала от него „Булгартрансгаз“ да бъде приватизирано“, каза още Нинова. „Вчера попитахме ЕК вярно ли е, че са си позволили да поставят условия на България – или приватизирате, или ви глобяване. Отговорът дойде светкавично в рамките на деня“, каза още Нинова и уточни, че еврокомисар от ЕК е опровергал твърдението на българския премиер.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

КЕВР обсъжда транзита на газ от турската до сръбската граница

КЕВР обсъжда транзита на газ от турската до сръбската граница

19 Декември 2018 | 09:34 | Агенция "Фокус"
София. В Комисията за енергийно и водно регулиране ще бъде обсъдена процедурата, която ще даде възможност на „Булгартрансгаз“ да сключи договори за пренос на природен газ от турската до сръбската граница, предаде БНТ.
Ако процедурата бъде одобрена, ще се премине и към изграждане на необходимата инфраструктура, която е част от концепцията за газовия хъб „Балкан“.
За целта ще е необходимо финансиране в размер на 2,8 млрд. лв. Предвижда се на входа от турска страна у нас да влизат дневно по 56 млн. куб. метра газ, а на изхода към Сърбия да излизат по 38 млн. куб. метра.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Жалко ще е, ако заради отношенията между Бойко Борисов и Сашо Дончев пострада националният интерес на България

Корнелия Нинова, БСП: Жалко ще е, ако заради отношенията между Бойко Борисов и Сашо Дончев пострада националният интерес на България

18 Декември 2018 | 15:11 | Агенция "Фокус"
София. Жалко ще е, ако заради отношенията между Бойко Борисов и Сашо Дончев пострада националният интерес на България. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос каква е политическата оценка на отношенията между Бойко Борисов и Сашо Дончев, Нинова заяви: „Нали не очаквате да коментирам личните отношения между Борисов и Сашо Дончев. Отношенията между бизнес и правителство първо са си тяхна работа, второ такива отношения намирисват на нещо друго. Какви са отношенията между Борисов и Сашо Данчев не е наша работа. Кой на кого, какво е правил през годините“, коментира Нинова. По думите ѝ обаче жалкото ще е, ако заради такива отношения пострада националния интерес на България и се стигне до глоба от страна на ЕК. „Тези 77 млн. евро ще ги плаща целият български народ“, каза още Нинова.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Призовавам Борисов както не е искал да се приватизира „Булгартрансгаз“, така да спре и концесията на летище „София“

Корнелия Нинова, БСП: Призовавам Борисов както не е искал да се приватизира „Булгартрансгаз“, така да спре и концесията на летище „София“

18 Декември 2018 | 15:00 | Агенция "Фокус"
София. Призовавам Борисов както не е искал да се приватизира „Булгартрансгаз“, така да спре и концесията на летище „София“. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нашата позиция е ясна – ние сме против приватизацията на стратегически за страната обекти, включително и този“, каза още Нинова. „Отправям към Борисов призиви, така както е решил да не се приватизира „Булгартрансгаз“, го призоваваме да последва нашата програма или нашите предложения всички стратегически за националната сигурност обекти да бъдат забранени за приватизации, включително за концесии. Щом така е загрижен, да спре веднага концесията на летище „София“, каза Нинова. Тя призова управляващите да помислят върху предложенията на БСП да не се дават на концесия плажовете, жп инфраструктурата. Лидерът на БСП заяви, че техен евродепутат ще зададе въпроса на еврокомисаря по енергетика дали ЕК е поставяла на българското правителство условие за приватизация на „Булгартрансгаз“. "От ЕК ние такова нещо не сме чували официално и публично да я заявено. Първо искаме да изясним това. Искала ли е Европа от нас да си приватизираме мрежата“, каза още Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любомира Ганчева, АБВ: По-страшното от размера на милионите,  които България трябва да плати за глобата на БЕХ,  е никой да не понесе отговорност

Любомира Ганчева, АБВ: По-страшното от размера на милионите, които България трябва да плати за глобата на БЕХ, е никой да не понесе отговорност

18 Декември 2018 | 11:48 | Агенция "Фокус"
София. По-страшното от размера на милионите, които България трябва да плати за глобата на БЕХ, е никой да се понесе отговорност. Това каза заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод глобата на БЕХ в размер на 77 млн. евро, наложена от ЕК. Зам.-председателят на АБВ обърна внимание, че тази глоба е можело да не бъде наложена, ако българската държава е съдействала по решаването на казуса. „Искам да припомня, че точно миналата година по същото време на закрито заседание на правителството по доклад на министър Теменужка Петкова е прието решение, с което да се търси вариант за признаване на вината и изчистване на последиците от нея. Буквално седмица по-късно на закрито заседание на Народното събрание и то по предложение на депутатите от БСП – така наречената опозиция, се взема решение България да не признае вината и кабинетът да се задължи да обжалва решението. Не само се бламира министър Петкова, а се приема една изцяло погрешна стратегия. Ако говорим за вина, на първо място трябва да се търси в така наречената опозиция, която в единодушие с управляващите приемат грешното решение, в резултат на което сега има наложени глоби в размер на 150 млн. лв.“, коментира Ганчева.
Според нея вина трябва да се търси в пълната немощ и неразбиране на енергетиката от страна на управляващите десетилетия наред. „Неслучайно казвам десетилетия, защото България винаги е била енергиен лидер на Балканите и в Европа. В момента сме доведени в ситуация, в която можем да си купуваме руска газ през Турция. Ситуация, в която цените на електроенергията постоянно растат, ситуация, в която ни налага глоба. С тази глоба ЕК ни казва: „При вас нямате конкурентен пазар, при вас всичко е едно задкулисие“. А в същото време предстои на 21 декември да се обяви един огромен проект за 2,4 млрд. лв. за строителство на газопровода в Провадия и Зайчар“, коментира Ганчева. По думите ѝ това показва немощта на управляващите в сектор „Енергетика“.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов:  Глобата от 77 млн. евро за БЕХ беше минималната сума, която можехме да договорим

Премиерът Бойко Борисов: Глобата от 77 млн. евро за БЕХ беше минималната сума, която можехме да договорим

18 Декември 2018 | 11:37 | Агенция "Фокус"
Виена. Глобата от 77 млн. евро за БЕХ беше минималната сума, която можехме да договорим.Това каза пред журналисти във Виена премиерът Бойко Борисов във връзка с това, че ЕК ще глоби БЕХ със 77 млн. евро, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Запитан как ще реагира страната ни на глобата, той отговори: „Страната ни реагира вече повече от две години в преговорите, които водим в европейските комисии. Спомняте си, когато ЕК ни препоръча в лицето на своя комисар да приватизираме тръбите на газопреносната система. Представете си нашето правителство да беше вкарало решение и днес да ме питате защо правителството взе решение да приватизира тръбите. В тези конкурси за приватизация да дойдат най-големите руски, турски, какви ли не компании. Заглавията какви щяха да бъдат? „Борисов дава тръбите на България“. Тогава ние влязохме в парламента, поискахме да ни разрешат да преговаряме с Комисията. 100%, не знам за друго такова пълно мнозинство дали е имало в парламента, да кажат: „Не, не се продават се тръбите, преговаряйте“. Започнахме от 300 млн. евро. Аз преговарях веднъж, Томислав Дончев около сто пъти, свалихме ги на 150, на 140 млн. Сега последно на 77 млн.“.
„Без да обвързвам тази тема, говорихме с Жан-Клод Юнкер и с комисар Аврамопулос, че вече имаме нужда от 80 млн. евро за граници. Не ги обвързвам тези теми, но паралелно с това движим да получим нови 80 млн. евро за опазването на външната граница на ЕС. Ние веднъж получихме 150 млн., искаме още малко, защото искаме още по-добре да се справяме през следващата година“, обяви Борисов.
„Тези, които се съмняват в нашите решения - много тежки преговори бяха и мисля, че това беше минималната сума, която можахме да договорим. Всички останало означаваше приватизация на газопреносната ни система и само си помислете какво бихте говорили, ако бяхме взели обратното решение – не да платим 77 млн. евро, а да приватизираме и да дадем възможност на големи, чужди компании да влязат и да ни вземат собствеността на държавата върху газопреносната система. Толкова за този въпрос и да не плашат хората, че те плащат тази цена, ще си ги платят трите търговски дружества от печалбата“, обясни премиерът. Той уточни, че в случая е нямало друг вариант. „Това са европейските правила, навсякъде са приватизирани, в България не са. Само че нашето усещане за собствеността на газопреносната система да не е собственост на българските граждани и българската държава би било предателство“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕК наложи глоба на БЕХ за 77 млн. евро (ОБЗОР)

ЕК наложи глоба на БЕХ за 77 млн. евро (ОБЗОР)

18 Декември 2018 | 02:03 | Агенция "Фокус"
София. Европейската комисия наложи глоба на „Български енергиен холдинг“ (БЕХ), неговото дъщерно дружество за доставка на газ „Булгаргаз“ и неговото дъщерно дружество за газова инфраструктура „Булгартрансгаз“ („групата БЕХ“) в размер на 77 068 000 евро за блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС.
В решението се констатира, че групата БЕХ има господстващо положение както на пазарите за газова инфраструктура, така и на пазарите за доставка на газ в България. Друго заключение гласи, че БЕХ и неговите дъщерни дружества са злоупотребили с господстващото си положение, като са възпрепятствали навлизането на пазарите за доставка на газ в България чрез неправомерно ограничаване на достъпа до притежаваната и експлоатираната от тях инфраструктура. БЕХ е използвало господстващото положение на едно от дъщерните си дружества — „Булгартрансгаз“, за да защити почти монополното положение на другото си дъщерно дружество, „Булгаргаз“, по отношение на доставките на газ. Освен това „Булгаргаз“ се е презапасявало с капацитет по единствения газопровод за внос, транспортиращ газ през Румъния за България, за да не може той да бъде използван от потенциални конкуренти.
Премахването на пречките пред навлизането на конкуренти ще позволи на българския пазар на газ на едро да функционира по-ефективно, с повече купувачи и продавачи, и ще осигури на българските потребители по-добри цени и възможност за избор на доставчици на газ. Това ще бъде допълнително улеснено от неотдавнашното откриване на междусистемната връзка за транспортиране на газ между България и Гърция, за която Комисията одобри на 8 ноември 2018 г. публична помощ, както и от проекта за енергийно сътрудничество между България, Румъния, Унгария и Австрия (БРУА), който ще даде възможност на българските търговци на едро да разнообразят своите източници на доставки.
Веднага след решението на ЕК в Министерство на енергетиката се състоя извънреден брифинг.
Министърът на енергетика Теменужка Петкова заяви, че решенията на страната ни след наложената глоба от ЕК в размер на 77 млн. евро на групата БЕХ ще бъдат насочени в защита на националните ни интереси и имуществените и финансови интереси на държавната енергетика. Тя подчерта, че е готова да понесе политическа отговорност за глобата, ако някой го сметне за необходимо. „Очакваме официално да ни бъде връчено решението на ЕК. От тази дата ще имаме срок в рамките, на който ще се запознаем с аргументите и ще решим какви стъпки ще предприемем оттук нататък. Ангажиментът за плащане на глобата е в рамките на три месеца“, заяви Петкова и поясни, че юристите ще обсъдят бъдещите стъпки и евентуално обжалване след като се запознаят с аргументите на ЕК.
Министър Петкова обясни, че в рамките на делото срещу България, българската страна се е опитвала да сключи споразумение, но до такова не се е стигнало. Министърът посочи, че основната причина е била свързана със становището на ЕК „Булгартрансгаз“ да бъде приватизиран и в него да влезе чужд оператор. Петкова обясни, че това за България е червена линия, която не може да прекрачи. По думите ѝ това е инфраструктура, свързана с националната сигурност и е стратегическа за страната. „Ние компромиси с нашата национална сигурност не можем да правим“, допълни още министърът и подчерта, че приватизацията на българския газов оператор е неприемлив вариант. По отношение на плащането на глобата, министърът заяви, че ще се направи всичко възможно, за да бъдем коректни по отношение на наложената глоба.
Изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов добави, че дружеството има възможността да извърши необходимите плащания по глобата на ЕК в срок. „По отношение на твърдението, че българските потребители потенциално са претърпели вреди, не се съгласяваме, защото през цялото време българският потребител не е понесъл никакви негативи от твърдяната от комисията за злоупотреба с доминантно положение на дружествата от БЕХ, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“. Вие знаете, че секторът е силно регулиран. По отношение на цените, на които „Булгаргаз“ продава, те стават след одобрение на КЕВР. Касае се за предполагаемо нарушение, което е извършвано за периода 2010-2015 г. и по-конкретно от това, което успяхме да се запознаем за самото решение, е за периода от юли 2010 до януари 2015 г. Много често „Булгаргаз“ е предлагал услугата и доставката на природен газ на цени под неговата себестойност. В случай, когато имаме частен търговец, знаете, че такава функция няма как да му бъде възложена. Още по-малко той нарочно да бъде накаран да търпи вреди от това, че трябва да бъде осигурена поносима услуга за населението. В контекста на това смеем да твърдим, че негативи за българския потребител няма“, допълни Иванов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Искаме да направим газовия хъб „Балкан“, така че да не последва съдбата на „Южен поток“

Премиерът Бойко Борисов: Искаме да направим газовия хъб „Балкан“, така че да не последва съдбата на „Южен поток“

14 Декември 2018 | 22:18 | Агенция "Фокус"
София. Искаме да го направим така, че да не последва съдбата на „Южен поток“ и за това повече от две години работихме върху газовия хъб „Балкан“. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Панорама“ по БНТ. Попитан Русия ще пусне ли „Турски поток“ през България, а Европа ще одобри ли това, премиерът коментира: „Това са теми, които изискват много политическа воля и национален консенсус. За съжаление, по такива теми не се говори“. „Идвайки в България Жан-Клод Юнкер извади картата и каза: „Европа стои зад газов хъб „Балкан“. Защо - за да може там да се прави и търговия на газ“, припомни Борисов. "Досега водихме преговори с руската страна няколко млрд. кубически метра газ да бъдат търгувани на този хъб“, обяви той. „Когато задавате въпроса искате ли да минава през България, веднага трябва да си отговорим на следващия въпрос - всеки би казал искам. Веднага трябва да кажем, че около 3 млрд. струва построяването на новата тръба, която до води до Сърбия, оттам Унгария и Австрия“, поясни Бойко Борисов. „Ние трябва да предвидим бюджет. Да седнем с т. нар. политическа класа, с опозицията, ако щете с президента, ако има желание, и да кажем как да бъде финансиран“, каза той. „Първият вариант е да го финансираме със собствени средства. Ако утре обаче санкциите срещу Русия станат такива, че в един момент се получава ефект, че се озовем с 3 млрд. под земята, както имаме 3 млрд. във вид на реактори?“, попита министър-председателят. „Видяхте колегата Алексис Ципрас отиде да се моли да мине през Гърция. Ние имаме ясно изказано, и от Русия и от Турция, желание да продължи през България. Подкрепено с писма и публични изказвания на президента на Сърбия, премиера на Унгария, канцлера на Австрия“, заяви Бойко Борисов. „Понеже сме първи сега трябва да намерим техническото решение. Ето тема, по която съм готов да чуя всяко мнение и да се съобразя. Само че това не се говори, нали?“, коментира той. „Излиза някой и казва да дойде руска тръба. Да приемем, че е дошла - как ще я разпределяме, как ще я транзитираме. Думата 100% транзит е забранена, в кавички, тогава ЕК веднага ще ни наложи санкции“, посочи премиерът. В газовия хъб трябва да се проведе търговията. Има много деликатни моменти“, уточни той.
Попитан как реагира, когато става въпрос за зависимости при негови хора, като апартаменти и други, Бойко Борисов каза: „В зависимост от ситуацията. Има случаи, когато не се нуждаят от коментар. Освобождавам мигновено, така както освободих депутат само защото се държеше ехидно с журналистите. А има и хора, които се нуждаят от защита, в зависимост от ситуацията“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

На 21 декември ще бъде обявена обществената поръчка за газов хъб „Балкан“ (ОБЗОР)

На 21 декември ще бъде обявена обществената поръчка за газов хъб „Балкан“ (ОБЗОР)

14 Декември 2018 | 20:10 | Агенция "Фокус"
София. На 21 декември ще бъде обявена обществената поръчка за изграждане на инфраструктурата за газов хъб „Балкан“. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в парламента. Според актуализираната Енергийна стратегия „Булгартрансгаз“ ще възложи обществена поръчка за реализация на липсващата инфраструктура за реализацията на газоразпределителен център в България, в частност от турско-българска граница до българо-сръбска граница. До момента е подготвена проектна процедура за избор на изпълнител за доставка на материали, проектиране, реализация и въвеждане в експлоатация на газовата инфраструктура. Следващата седмица процедурата ще бъде предоставена в Агенцията за обществени поръчки за проверка за законосъобразност. Министър Теменужка Петкова уточни, че договорът с изпълнителя ще бъде под условия, тъй като не е осигурен пълният размер на финансирането и не са ясни резултатите от третата фаза на пазарния тест. В момента „Булгартрансгаз“ е в процедурата за третата фаза на пазарния тест. След открито заседание на 19 декември КЕВР трябва да излезе с решение. Тогава „Булгартрансгаз“ ще може да стартира третата фаза от 21 декември до 31 януари 2019 година. В случай, че третата фаза на пазарния тест е успешна ще се пристъпи към преструктуриране на договора между „Булгартрансгаз“ и „Газпром Ескпорт“. Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов декларира, че компанията ще положи максимални усилия в рамките на законодателство, за да изпълни заложените в Енергийната стратегия цели.
Министър Теменужка Петкова обяви, че „Булгартрансгаз“ е на финала на процеса за създаване на борса за търговия с природен газ в България. До края на годината дъщерната компания, собственост на „Булгартрансгаз“, която ще бъде оператор и ще се занимава с тази дейност, ще бъде факт. Предстои другата седмица да бъде подписан Меморандум за сътрудничество с компанията „Централен европейски газов хъб, която оперира борсите за търговия с природен газ в Австрия и Чехия.
Теменужка Петкова заяви, че „Булгартрансгаз“ ще придобие 20% от акциите в компанията, която ще реализира проекта за LNG терминала на Александруполис. От „Булгартрансгаз“ вече преговарят с „Газтрейд“. „Булгартрансгаз“ участва и в първата необвързваща фаза на непазарния тест, която компанията „Газтрейд“ обяви за този проект. Това е ясен знак за нашите намерения и за приоритетите ни“, каза още енергийният министър.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: „Булгартрансгаз“ ще придобие 20% от акциите в компанията, която ще реализира проекта за LNG терминала на Александруполис

Министър Теменужка Петкова: „Булгартрансгаз“ ще придобие 20% от акциите в компанията, която ще реализира проекта за LNG терминала на Александруполис

14 Декември 2018 | 12:18 | Агенция "Фокус"
София. „Булгартрансгаз“ ще придобие 20% от акциите в компанията, която ще реализира проекта за LNG терминала на Александруполис. Това каза на брифинг в Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предприети са необходимите действия, от „Булгартрансгаз“ влязоха в преговори с колегите от „Газтрейд“, обясни тя. „Това, което „Булгартрансгаз“ ще придобие като акционерно участие, е 20% от капитала на компанията. Тя ще бъде операторът на този изключително важен проект за диверсификацията на източниците за доставка на природен газ, не само за България, но и за целия регион“, заяви Теменужка Петкова. „Булгартрансгаз“ участва и в първата необвързваща фаза на непазарния тест, която компанията „Газтрейд“ обяви за този проект. Това е ясен знак за нашите намерения и за приоритетите ни“, каза още енергийният министър.
Към преструктуриране на съществуващия договор между „Булгартрансгаз“ и „Газпром Експорт“ ще се пристъпи единствено и само в случай, че третата фаза на пазарния тест е успешна. „ И ако „Газпром Експорт“ и други компании резервират капацитет, който би дал сигурност и би довел до финансови ползи за компанията и за България“, допълни тя.
Изпълнителният директор на„Булгартрансгаз“ Владимир Малинов декларира, че компанията ще положи максимални усилия в рамките на законодателство, за да изпълни заложените в Енергийната стратегия цели.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Предприети са необходимите действия за акционерно участие в изграждането на LNG терминала в Александропулис

Министър Теменужка Петкова: Предприети са необходимите действия за акционерно участие в изграждането на LNG терминала в Александропулис

14 Декември 2018 | 11:48 | Агенция "Фокус"
София. Предприети са необходимите действия за акционерно участие в изграждането на LNG терминала в Александропулис. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на ГЕРБ Валентин Николов за приетите изменения и допълнения в Енергийната стратегия на Република България до 2020 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Булгартрансгаз“ ще придобие 20% от акционерния капитал в съвместното акционерно дружество“, поясни Петкова. „С оглед осигуряването на функционирането и ликвидността на газовата борса се предвижда подписване на споразумение с Централноевропейския газов хъб - компания, която оперира борсите за търговия с природен газ в Австрия и Чехия. В периода между 17 и 21 декември предвиждаме официално подписване на този меморандум за сътрудничество“, каза Петкова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Актуализацията на Енергийната стратегия е насочена главно към диверсификация на източниците и вноса на енергийни ресурси

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Актуализацията на Енергийната стратегия е насочена главно към диверсификация на източниците и вноса на енергийни ресурси

30 Ноември 2018 | 22:05 | Агенция "Фокус"
София. Актуализацията на Енергийната стратегия е насочена главно към диверсификация на източниците и вноса на енергийни ресурси. Това каза депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов в предаването „Панорама“ по БНТ. Кирилов посочи, че приема положително новината за втората тръба на „Турски поток“, която ще премине през територията на България. „С интерес участвахме в дебата в парламента. Актуализацията на Енергийната стратегия е насочена главно към диверсификация на източниците и възможностите за внос на енергийни ресурси. Това решение е правилна стъпна напред“, обясни той.
За конфликта между Русия и Украйна в Азовско море Кирилов коментира, че България би следвало да подкрепя умереността и внимателното разрешаване на конфликта там.
От своя страна зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев добави, че реакцията на България по казуса е била точна и адекватна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Промени в Енергийната стратегия на страната дават зелена светлина за газов хъб „Балкан“ (ОБЗОР)

Промени в Енергийната стратегия на страната дават зелена светлина за газов хъб „Балкан“ (ОБЗОР)

30 Ноември 2018 | 21:31 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие проекторешение за промени в Енергийната стратегия на България до 2020 г. "За" промените гласуваха 162 народни представители, без "против" и с 10 "въздържали се". Промените в документа са свързани с газов хъб „Балкан“ и създаване на концепция за изграждането му. Целта им е да се подобри сигурността и диверсификация на доставките. За развитие на конкурентен пазар на природен газ, в контекста на европейските цели за изграждане на взаимосвързан и единен общоевропейски газов пазар, ще бъдат предприети действия за реализиране на концепция за изграждане на газоразпределителен център (хъб) на територията на България. Концепцията е в синхрон с проектите за развитие на Южния газов коридор и в пълно съответствие с плановете за развитие на газовата инфраструктура в Европа, в посока подобряване сигурността на доставките и диверсификацията на източниците и маршрутите на доставка на природен газ. Освен разширение на съществуващата газова инфраструктура, с цел осигуряване на необходимата пазарна среда за осъществяването на газов хъб в страната, ще бъде създадена ликвидна и функционираща газова борса. Съгласно концепцията до края на 2018 г. „Бургартрансгаз“ трябва да предприеме всички необходими действия, при спазване на приложимото българско и общностно законодателство, за реализация на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница. До края годината „Булгартрансгаз“ трябва да предприеме и всички необходими действия за създаване на газова борса за осигуряване на подходяща пазарна среда за осъществяване на газов хъб „Балкан“ чрез учредяване на дъщерно дружество. Освен това, трябва да предприеме и необходимите действия да започне процедура за придобиване на акционерно участие в изграждане на новия терминал за втечнен природен газ в Александруполис, Гърция. До края на 2018 г. дружеството ще трябва да преструктурира действащия дългосрочен договор с „Газпром експорт“.
В рамките на дебата от ГЕРБ обявиха, че изграждането на инфраструктурата около газов хъб „Балкан“ ще има голяма възвращаемост на база таксите, които ще се формират при транзита на газ в Европа. Председателят на Енергийна комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев обясни, че изграждането на терминал за втечнен газ в Александруполис може да има отношение към крайните цени. Според депутата от ГЕРБ и член на Енергийна комисия Валентин Николов България е съумяла да не нарушава европейското законодателство и да направи всичко възможно газът да не заобикаля страната.
От ПГ на „БСП за България“ обявиха, че ще подкрепят промените в стратегията, но според опозицията това е опит за прехвърляне на отговорност от страна на МС върху гърба на парламента.
Народният представител от ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев отбеляза от своя страна, че реализирането на газовия хъб може да стане само ако съществуват необходимите междусистемни газови връзки и това трябва да бъде подкрепено от изпълнителната власт.
Различни бяха становищата в групата на „Обединени патриоти“. Народният представител от групата и лидер на НФСБ Валери Симеонов коментира, че няма да подкрепи стратегията докато не бъде убеден, че България ще печели от нейното реализиране, тъй като страната ни още плаща стари сметки от неизгодни проекти.
Народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и член на ръководството на ПП „Атака“ Павел Шопов от своя страна призова депутатите да бъдат българофили и да гласуват еднозначно за промените в Енергийната стратегия. „Хайде да се грижим и да обслужим нашия български национален интерес“, призова Шопов.
От ДПС обърнаха внимание, че с такива коалиционни партньори на ГЕРБ не им трябва опозиция. Народният представител от Движението и член на Енергийна комисия Рамадан Аталай заяви, че става въпрос за последното купе на последния вагон, на последния влак, който ни дава възможност по някакъв начин да се наредим да си доставим газ за България. Аталай обърна внимание, че се прави опит да се прехвърли отговорност от Министерски съвет към парламента.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова поясни, че Народното събрание ще приема стратегията, а Министерски съвет има ангажимента да я изпълнява. „Мястото на този дебат е именно тук и сега“, допълни Петкова, като благодари за конструктивния диалог в пленарна зала“, допълни тя и отчете, че ключовата роля е на междусистемните връзки. По думите ѝ интерконекторът Гърция – България е проект в необратима фаза на своята реализация. Пред журналисти министърът отчете още: „Днес бяхме свидетели на поредната демонстрация на национална воля, когато става дума за изключително важни въпроси, свързани с енергетиката, на консолидиране на позиции, на мнения, затова всички да работим в интерес на България. Видяхте, че с единодушие българският парламент гласува актуализацията на енергийната стратегия на България. Това беше важна стъпка, за да може изпълнителната власт да работи в изпълнение на тази актуализирана стратегия, която е адекватна на промените, които ни заобикалят“, обясни Петкова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Надявам се в началото на годината да започне строителството на интерконектора с Гърция

Премиерът Бойко Борисов: Надявам се в началото на годината да започне строителството на интерконектора с Гърция

30 Ноември 2018 | 20:05 | Агенция "Фокус"
София. Много ми се искаше до края на годината, но се надявам в началото на годината да започне строителството на интерконектора с Гърция. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов на летище "София" при завръщане от работна среща в Кралство Мароко, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Българският национален интерес изисква и за това само преди седмица в Солун ускорихме изграждането на интерконектора с Гърция, за да имаме и други алтернативи и диверсификации. Много ми се искаше до края на годината, но се надявам в началото на годината да започне строителството на интерконектора с Гърция. Двата потока се движат едновременно. Видяхте с какъв интерес ако България се откаже, Гърция си предложи услугите. Ние не сме конкуренти, защото през интерконектора ще имаме възможност за няколко източника на газ. Аз съм голям оптимист и по третия сондаж, които в момента върви по Хан Аспарух и Силистар. Това е директна тръба от посока Русия", коментира Бойко Борисов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: 3 млрд. куб. метра газ са гарантирани на България и никой не трябва да се притеснява за това

Министър Теменужка Петкова: 3 млрд. куб. метра газ са гарантирани на България и никой не трябва да се притеснява за това

30 Ноември 2018 | 12:08 | Агенция "Фокус"
София. 3 млрд. куб. метра газ са гарантирани на България и никой не трябва да се притеснява за това. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос, ако Русия спре да ползва тръбата през Украйна, ще успеем ли да изградим система, с която да получаваме руски газ, министър Петкова отговори: „Ако Русия вземе решение и спре транзита през Украйна, трябва да имаме готовност за такъв сценарий. Ще направим всичко необходимо, както предвижда европейското законодателство при всички условия и изисквания на законодателството да се върви към реализация на проект и разбира се при стриктно спазване на нашето национално законодателство в областта на обществените поръчки. По думите й "Газпром" все още няма официална позиция. „Днес бяхме свидетели на поредната демонстрация на национална воля, когато става дума за изключително важни въпроси, свързани с енергетиката, на консолидиране на позиции, на мнения, затова всички да работим в интерес на България. Видяхте, че с единодушие българският парламент гласува актуализацията на енергийната стратегия на България. Това беше важна стъпка, за да може изпълнителната власт да работи в изпълнение на тази актуализирана стратегия, която е адекватна на промените, които ни заобикалят“, обясни Петкова във връзка с приетата от парламента промяна в Енергийната стратегия на страната до 2020 г. Тя обясни, че България цели да си запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа. „Ние работим за това България да бъде стратегическа държава, както досега по отношение на доставките и транспортирането на природен газ. Ние работим за изграждане на интерконекторите на България със съседни на нас страни. Работим за това на територията на България да има газова борса. Тя ще даде възможност за либерализация на пазара на природен газ. В изпълнение на тези наши ангажименти ние днес решихме, че е удачно българската държава чрез своя оператор да участва в изграждането на LNG терминала на Александруполис, което ще ни даде възможност за реална диверсификация на източниците на доставка на природен газ. Ще имаме възможност да доставяме втечнен природен газ от САЩ, Алжир, Катар и т.н.“, допълни енергийният министър.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Интерконекторът Гърция – България е проект в необратима фаза на своята реализация

Министър Теменужка Петкова: Интерконекторът Гърция – България е проект в необратима фаза на своята реализация

30 Ноември 2018 | 11:39 | Агенция "Фокус"
София. Интерконекторът Гърция – България е проект в необратима фаза на своята реализация. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на обсъждане на промените в Енергийната стратегия до 2020 г.,предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На финалната права са резултатите от обществените поръчки, които са обявени и които в момента се финализират, така че проектът да може да стартира своето строителство в началото на следващата година. Това, което ние сме поели като ангажимент и което е заложено в пътната карта, която сме представили и заедно с ЕК сме съгласували, предвижда през 2020 г. проектът да бъде въведен в търговска експлоатация“, каза още Петкова.
По отношение на интерконекторът със Сърбия, Петкова посочи, че той е важен и придобива все по-голямо значение. „Ние подписахме споразумение със сръбския колега и този проект ще бъде факт до май месец 2022 г. Тази концепция, освен интерконекторните връзки на България със съседните страни, включва и разширяване на газопреносната инфраструктура на територията на страната", допълни тя.
„Реализацията на тези проекти ще ни гарантира наистина запазване на стратегическото място на България на газовата карта на Европа“, каза още Петкова. Министърът коментира и икономическите параметри на проекта. „Съгласна съм с г-н Валери Симеонов, че няма как да говорим за един проект сам по себе си. Тези проекти освен чисто стратегическо значение, трябва да имат своята икономическа и финансова обосновка. Към анализа, който сме представили сме разработили няколко варианта, свързани с икономическите и финансови показатели на този проект. От тях по безспорен начин става ясно, че реализацията на такъв един проект би гарантирала печалба на „Булгартрансгаз“ и респективно на българската държава, която надхвърля 4,3 млрд. лв. за периода от 2020 до 2040 г.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие промени в Енергийната стратегия на България, свързани с реализацията на газов хъб „Балкан“ и създаване на функицонираща газова борса

Парламентът прие промени в Енергийната стратегия на България, свързани с реализацията на газов хъб „Балкан“ и създаване на функицонираща газова борса

30 Ноември 2018 | 11:36 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие проекторешение за промени в Енергийната стратегия на България до 2020 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. "За" промените гласуваха 162 народни представители, 10 - "въздържал се" и нито един "против". Стратегията е озаглавена „За надеждна, ефективна и по-чиста енергетика“. Промените в документа са свързани с газов хъб „Балкан“ и създаване на концепция за изграждането му. За развитие на конкурентен пазар на природен газ, в контекста на европейските цели за изграждане на взаимосвързан и единен общоевропейски газов пазар, ще бъдат предприети действия за реализиране на концепция за изграждане на газоразпределителен център (хъб) на територията на България. Концепцията е в синхрон с проектите за развитие на Южния газов коридор и в пълно съответствие с плановете за развитие на газовата инфраструктура в Европа, в посока подобряване сигурността на доставките и диверсификацията на източниците и маршрутите на доставка на природен газ. Освен разширение съществуващата газова инфраструктура, с цел осигуряване на необходимата пазарна среда за осъществяването на газов хъб в страната, ще бъде създадена ликвидна и функционираща газова борса. Съгласно концепцията докрая на 2018 г. „Бургартрансгаз“ трябва да предприеме всички необходими действия, при спазване на приложимото българско и общностно законодателство, за реализация на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница. Докрая на 2018 г. „Булгартрансгаз“ трябва да предприеме всички необходими действия за създаване на газова борса за осигуряване на подходяща пазарна среда за осъществяване на газов хъб „Балкан“ черз учредяване на дъщерно дружество. До края на годината „Бургартрансгаз“ трябва да предприеме необходимите действия да започне процедура за придобиване на акционерно участие в изграждане на новия терминал за втечнен природен газ в Александруполис, Гърция. До края на 2018 г. дружеството трябва да предприеме действия за преструктуриране на действащия дългосрочен договор с „Газпром експорт“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Мястото на дебата по темата за Енергийната стратегия е в парламента

Министър Теменужка Петкова: Мястото на дебата по темата за Енергийната стратегия е в парламента

30 Ноември 2018 | 11:27 | Агенция "Фокус"
София. Мястото на дебата по темата за Енергийната стратегия е в парламента. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на обсъждане на промените в Енергийната стратегия до 2020 г.,предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да ви благодаря за това, че с такова желание и с такава отговорност подходихте към всеки един от аспектите в актуализацията на енергийната стратегия, която ние предлагаме. Енергетиката е специфичен отрасъл“, допълни още Петкова. Тя поясни, че НС приема стратегия, а МС я изпълнява. „Мястото на този дебат е именно тук и сега. Затова ви благодаря още веднъж за изключително конструктивния диалог“, допълни още Петкова.
Тя обърна внимание по отношение на междусистемните връзки. „Разбира се, колеги, че няма как да говорим за газоразпределителен център на територията на България, ако има инфраструктура, която не е налице“, допълни министърът. „Междусистемните връзки на България със съседните страни са основния акцент в тази концепция за газоразпределителен център. Безспорно топ приоритетен проекта е интерконекторът Гърция – България“, допълни още Петкова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Делян Добрев, ГЕРБ: Изграждането на терминал за втечнен газ в Александруполис може да има отношение към крайните цени

Делян Добрев, ГЕРБ: Изграждането на терминал за втечнен газ в Александруполис може да има отношение към крайните цени

30 Ноември 2018 | 11:24 | Агенция "Фокус"
София. Изграждането на терминал за втечнен газ в Александруполис може да има отношение към крайните цени. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев по време на обсъждане на промените в Енергийната стратегия до 2020 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не вземаме решение да възложим на МС или на независимия преносен оператор да направи нещо. Ние днес вземаме решение, както е записано в Закона за енергетиката, да одобрим предложение за промяна в енергийната стратегия на България“, каза Добрев. Той обърна внимание, че днес не се взима решение в кой поток ще се включваме, а за промяна на Енергийната стратегия.
„Дали ще има допълнителна газова инфраструктура това е с почти нулево значение за потребителя, защото то няма да се отрази пряко на крайната цена на газа в България, тъй като няма нищо общо с търговския договор, по който ние купуваме газ“, заяви Добрев. Според него много по-важното е, че в тази енергийна стратегия е записано участие на българския независим оператор в изграждането на терминал за втечнен газ в Александруполис. Според него това решение може да има отношение към крайните цени. "Важното в случая, че достъпът на българските потребители до втечнения газ на целия свят, ще сложи таван на цената на газа в България. Ще гарантира, че тази цена при никакви обстоятелство, ние ще имаме таван на цената на газа", допълни още Делян Добрев. Според него е важно и че ще има гаозва борса в България.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът удължи работното си време до приемане на Енергийната стратегия до 2020 г.

Парламентът удължи работното си време до приемане на Енергийната стратегия до 2020 г.

30 Ноември 2018 | 11:03 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът удължи работното си време до приемане на Енергийната стратегия до 2020 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението направи председателят на Енергийна комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев с оглед на заявените желания за изказвания. “За“ предложението гласуваха 133 народни представители, „против“ – 2 и „въздържали се“ - 6, с което то бе прието.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Павел Шопов, „Атака“: Нека бъдем българофили и всички от тази зала да гласуваме еднозначно за промените в Енергийната стратегия

Павел Шопов, „Атака“: Нека бъдем българофили и всички от тази зала да гласуваме еднозначно за промените в Енергийната стратегия

30 Ноември 2018 | 10:38 | Агенция "Фокус"
София. Нека бъдем българофили и всички от тази зала да гласуваме еднозначно за промените в Енергийната стратегия. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и член на ръководството на ПП „Атака“ Павел Шопов по време на дебатите по промените в Енергийната стратегия на България до 2020 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Хайде да се грижим и да обслужим нашия български национален интерес“, призова Шопов. „Колкото до „Обединените патриоти“, оставете ни, ние ще се оправим“, заяви Шопов и посочи, че патриотите имат мъдростта да си решат проблемите. По думите му става въпрос за принципни различия по отношение на политики.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамадан Аталай, ДПС: Като имат такива коалиционни партньори, на ГЕРБ не им е необходимо да имат опозиция – халал да са им

Рамадан Аталай, ДПС: Като имат такива коалиционни партньори, на ГЕРБ не им е необходимо да имат опозиция – халал да са им

30 Ноември 2018 | 10:19 | Агенция "Фокус"
София. Като имат такива коалиционни партьнори, на ГЕРБ не им е необходимо да имат опозиция – на чист български - халал да са им. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Рамадан Аталай по време на дебатите по промените в Енергийната стратегия на България до 2020 г. и във връзка с изказването на народния представител от "Обединени патриоти" Валери Симеонов, че не би подкрепил промените в стратегията, докато някой не го убеди, че България ще спечели от това, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него е необходимо да се приеме решение на МС. „Имаше едни демократични времена. Сега имате поне един, двама народни представители. Сещат се за избори до дупка, но не се сещат за отклоняването на „Син поток“ от Русия“, допълни още Аталай. Според него на това решение не му е мястото в стратегията, защото звучи като прехвърляне на отговорност от МС върху парламента. Според Аталай усилията, които се правят в момента също заслужават адмирации. „Не искаме тази стратегия да бъде тук. Сега променяте стратегията във връзка с доставка и транзитиране на газа. Кога ще промените стратегията, където имате да строите „Белене“. Преди няколко години спряхте проекта. Имате в стратегията решение да строите един блок на ядрена централа. Кога ще предложите на НС?“, заяви още Аталай. Според него, ако и този път се смесят решения на МС и премиерът да не носи отговорността за развитието на енергетиката и да не вземе Министерство на енергетиката решение как и по какъв начин ще се развиват газовите тръби и ще се намалят емисиите, няма развитие за в бъдеще на сектора. „Колеги, това е последното купе на последния вагон, на последния влак, който ни дава възможност по някакъв начин да се наредим да си доставим газ за България. На кой, как и по какъв начин му изнася е отделен въпрос. Трябва да направим всичко възможно, щом Костов затвори „Син поток“, щом премиерът затвори „Южен поток“, щом г-н Николов казва, че руските ни партньори ни имат доверие, поне да ни доставят газ през „Турски поток“, обясни още депутатът от ДПС.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, „Обединени патриоти“: Няма да подкрепя промените в Енергийната стратегия, докато не бъда убеден, че България ще печели от нейното реализиране

Валери Симеонов, „Обединени патриоти“: Няма да подкрепя промените в Енергийната стратегия, докато не бъда убеден, че България ще печели от нейното реализиране

30 Ноември 2018 | 10:09 | Агенция "Фокус"
София. Няма да подкрепя промените в Енергийната стратегия, докато не бъда убеден, че България ще печели от нейното реализиране. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на НФСБ Валери Симеонов по време на дебатите по промените в Енергийната стратегия на България до 2020 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му достатъчно години, може би вече десетилетия се слуша за полезни проекти, които се оказват полезни за друга държава. „Така беше с онзи безумен проект Бургас – Александруполис. Слава Богу ,че не се реализира. Така беше с „Южен поток“, обясни Симеонов. Според него не е било по-различно и с проекта АЕЦ „Белене“. "Още плащаме старите сметки на едни проекти, които не са били полезни за България от гледна точка на това, че не са били обвързани с приходи за страната ни““, допълни още Симеонов. Той посочи, че преминаването на газопровод през България не е в интерес на страната. По думите му ще бъде в интерес на страната, ако носи приходи. Лидерът на НФСБ обясни, че иска да бъде убеден, че този газопровод, ще носи полза на държавата от гледна точка на газовите количества, които ще преминават към Западна Европа.
Симеонов обърна внимание, че газовият хъб няма хранилище, което означава да си купиш автомобил без резервоар. Според него много по-перспективно е изграждането на LNG терминал и ускоряването на проучването за добив на газ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Реализирането на газов хъб „Балкан“ може да стане, ако имаме междусистемни газови връзки

Жельо Бойчев, БСП: Реализирането на газов хъб „Балкан“ може да стане, ако имаме междусистемни газови връзки

30 Ноември 2018 | 10:02 | Агенция "Фокус"
София. Реализирането на газов хъб „Балкан“ може да стане, ако имаме междусистемни газови връзки и това трябва да бъде подкрепено от изпълнителната власт. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев по време на дебатите по промените в Енергийната стратегия на България до 2020 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му интерконекторът с Гърция е доникъде. Той обърна внимание и на връзките със Сърбия и Румъния. „Така че за мен има смисъл от воденето на тази дискусия, ако бъде подкрепена от активни действия от страна на изпълнителната власт“, допълни още Бойчев. Той призова този потенциал за пореден път да не бъде пропилян. „Това е изключително важен въпрос, касаещ националните интереси. Разбира се, в стратегията са записани някои неща, всички ги говорите“, обясни народният представител от ПГ на „БСП за България“. По отношение на записаното в стратегията, че България запазва своето стратегическо място на газовата карта на Европа, Бойчев заяви: „Преди да пристъпим към гласуване да си припомним няколко неща. До момента всичко, което сепострои, ни заобиколи. Всичко, което се построи като газова инфраструктура, ни заобиколи“, подчерта Бойчев. Според него трябва да се види как и по какъв начин се успява да се защити националния интерес.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Николов, ГЕРБ:  България съумя да не нарушава европейското законодателство и да направи всичко възможно газът да не заобикаля страната ни

Валентин Николов, ГЕРБ: България съумя да не нарушава европейското законодателство и да направи всичко възможно газът да не заобикаля страната ни

30 Ноември 2018 | 09:50 | Агенция "Фокус"
София. България съумя да не нарушава европейското законодателство и да направи всичко възможно газът да не заобикаля страната ни. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Валентин Николов по време на дебатите по промените в Енергийната стратегия на България до 2020 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Валентин Николов изграждането на инфраструктурата около газов хъб „Балкан“ ще има голяма възвращаемост на база таксите, които ще се формират при транзита на газ в Европа. По думите му България е съумяла да не нарушава европейското законодателство и да направи всичко възможно газът да не заобикаля страната. „Ние не разчитаме само на един източник. Още от кризата през 2009 г. със спирането на газа през Украйна, ние вече изградихме една интерконекторна връзка с Румъния, направихме тръба към Турция и реверсивна връзка с Гърция. В момента в процедура към Гърция, продължава и проекта за свързаност със Сърбия. Слава Богу и в стратегията е заложено, че ние трябва да имаме и други източници“, допълни още Николов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С кворум от 130  народни представители започна пленарното заседание

С кворум от 130 народни представители започна пленарното заседание

30 Ноември 2018 | 09:06 | Агенция "Фокус"
София. С кворум от 130 народни представители започна пленарното заседание, предаде репортер на Агенция "Фокус". Необходимите за кворума депутати са 121.
По програма народните представители трябва да разгледат промените в Енергийната стратегия на България до 2020 г. По тази причина в пленарна зала е и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа проекторешение за промени в Енергийната стратегия на България до 2020 г.

Парламентът ще разгледа проекторешение за промени в Енергийната стратегия на България до 2020 г.

30 Ноември 2018 | 07:34 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа проекторешение за промени в Енергийната стратегия на България до 2020 г. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Стратегията е озаглавена „За надеждна, ефективна и по-чиста енергетика“. Промените в документа са свързани с газов хъб „Балкан“ и създаване на концепция за изграждането му. За развитие на конкурентен пазар на природен газ, в контекста на европейските цели за изграждане на взаимосвързан и единен общоевропейски газов пазар, ще бъдат предприети действия за реализиране на концепция за изграждане на газоразпределителен център (хъб) на територията на България. Концепцията е в синхрон с проектите за развитие на Южния газов коридор и в пълно съответствие с плановете за развитие на газовата инфраструктура в Европа, в посока подобряване сигурността на доставките и диверсификацията на източниците и маршрутите на доставка на природен газ. Освен разширение съществуващата газова инфраструктура, с цел осигуряване на необходимата пазарна среда за осъществяването на газов хъб в страната, ще бъде създадена ликвидна и функционираща газова борса. Реализацията на концепцията ще допринесе за запазване на ролята на България на газовата карта на Европа, запазването на страната ни като основна държава, осигуряваща входни количества и търговия на природен газ и обезпечаване на сигурността на доставките на природен газ, не само за България, а и за Европа и региона.
На вниманието на депутатите се поставя и проекта за ратифицирането на Споразумението за стратегическо партньорство между Европейския съюз и неговите държави членки, от една страна, и Канада. Споразумението утвърждава отношенията между ЕС и Канада като стратегически партньори чрез създаване на необходимите предпоставки за разширяване и задълбочаване на сътрудничеството в целия спектър от теми, формиращи дневния му ред. То е подписано на Срещата на високо равнище ЕС – Канада на 30 октомври 2016 г. в Брюксел и е одобрено от Европейския парламент на 15 февруари 2017 г. Отделни негови части се прилагат временно от 1 април 2017 г., защото е споразумение от смесен тип. Пълното им влизане в сила ще се осъществи след приключване на процеса на ратифицирането му и съответни други вътрешни процедури във всички държави членки на ЕС.
В 11.00 ч. ще започне петъчният парламентарен контрол. В контрола ще участват 9 министри от кабинета „Борисов“ 3. На депутатски питания ще отговарят министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, на здравеопазването Кирил Ананиев, на земеделието Румен Порожанов, на околната среда Нено Димов, на правосъдието Цецка Цачева, на образованието Красимир Вълчев и на културата Боил Банов.
В днешния ден ще заседават три парламетнарни комисии. Социална комисия ще обсъди на второ четене общия законопроект за личната помощ. Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове ще изслушва министъра на правосъдието Цецка Цачева във връзка с Доклада на Европейската комисия за оценка на напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка.
Предвижда се още изслушване на ръководството на Министерството на регионалното развитие и благоустройството във връзка с текущото състояние и напредъка по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. (ОПРР 2014-2020 г.).

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на АБВ Румен Петков: България трябва да получи подкрепа за осигуряването на трасе за пряка доставка на газ от Русия както за страната ни, така и за ЕС

Лидерът на АБВ Румен Петков: България трябва да получи подкрепа за осигуряването на трасе за пряка доставка на газ от Русия както за страната ни, така и за ЕС

28 Ноември 2018 | 12:23 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на ПП АБВ Румен Петков и представители на ръководството на партията проведоха среща с руския посланик Н. Пр. Анатолий Макаров в централата на политическата сила. Това съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. По време на разговора бяха обсъдени отношенията между България и Руската федерация. Петков информира Н. Пр. Макаров за визитата си в Русия и проведените срещи с председателя на комитета за приятелство с България към руския парламент Александър Василенко, както и със председателя на комисията по международната политика на партия „Единна Русия“ Андрей Климов, по време на която бяха договорени съвместни действия по отбелязването на 140-годишнината от Константинополския мирен договор, благодарение на който страната ни се връща на политическата карта на Европа. Предвидено е конференция по темата да се проведе на 18 февруари 2019 г. в София. Председателят на ПП АБВ е получил покана за участие в честването на годишнината от събитието, която ще се отбележи в Москва на 8 февруари следващата година.
По време на срещата Румен Петков настоя Руската федерация да окаже подкрепа на България за това страната ни да може да осъществи проект, който да осигури пряка доставка на газ от Русия за България и оттам за ЕС. Той посочи, че това е въпрос, който засяга интересите още на Сърбия, Хърватска, Черна гора, Австрия и други европейски държави. По думите му реализирането на такъв газов коридор е въпрос с изключителна международна значимост, защото всяка пряка доставка на синьо гориво от Русия към Европа е гаранция и за по–добра социална цена, на която потребителите от ЕС ще заплащат този тип енергоносител.
Лидерът на Алтернатива за българско възраждане коментира с руския посланик и последното развитие по казуса с изграждането на АЕЦ „Белене“, като по думите му, макар и забавен от стана на България, строежът на централата вече е в процес на развитие, тъй като за това вече се вижда и политическа воля и енергия за изграждането на централата.
На срещата Румен Петков попита Н. Пр. Анатолий Макаров за ситуацията по конфликта Русия – Украйна. Посланик Макаров каза, че Руската държава определя навлизането в териториалните й води като груба провокация, което се поддържа и от показанията, дадени от украинските моряци, и от снимковия материал.
В официалната си позиция по темата ПП АБВ заявява, че добре разбира сдържаността на ЕС, високо оценява предложението на Германия и Франция да посредничат за отрегулиране на конфликта. Председателят на партията Румен Петков заяви категорично неприемане на използването на такъв тип брутални провокации за ескалиране на напрежение в световен мащаб с чисто вътрешнополитически цели.
Във връзка с темата енергетика и по-специално в частта и за доставките на природен газ, зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева подчерта пред Н. Пр. Анатолий Макаров, че и сега България получава най-евтината доставка на синьо гориво в Европа от „Газпром“, като посочи, че дори в сравнение със съседните нам страни разликата е минимум 5-6 евро на МВтч. Ето защо по думите й България трябва да използва всяка възможност да продължи да бъде стратегически център по обезпечаването на енергийната сигурност на региона. Тя информира посланика за предстояща международна конференция на тема енергетика, която АБВ ще организира и проведе през месец януари следващата година. На форума се предвижда да се дискутират аспекти на ядрената енергетика и ситуацията в газовия сектор през призмата на запазване пазарите на България като страна, която гарантира енергийната сигурност в региона и Европа.
По време на срещата лидерът на АБВ-Младежи Пламена Заячка информира руския дипломат за реализацията на двустранния договор между младежките организации на Алтернатива за българско възраждане и на „Единна Русия“ – „Моладая гвардия“. Първата проява свързана с това споразумение за партньорство ще бъде конференция посветена на 140-годишнината от подписването на Константинополския мирен договор и 141 години от Плевенската епопея. Събитието ще се проведе на 10 декември 2018 г. в Плевен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Не е вярно, че отработеното ядрено гориво през последните 2-3 години се трупа на площадката на АЕЦ „Козлодуй”

Министър Теменужка Петкова: Не е вярно, че отработеното ядрено гориво през последните 2-3 години се трупа на площадката на АЕЦ „Козлодуй”

27 Ноември 2018 | 18:20 | Агенция "Фокус"
София. Не е вярно, че отработеното ядрено гориво през последните 2-3 години се трупа на площадката на АЕЦ „Козлодуй”. Това заяви в предаването „Лице в лице” по бТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на запитване от евродепутата Светослав Малинов.
Темата, свързана с отработеното ядрено гориво, представлява част от нашата национална сигурност и всяка една интерпретация е меко казано нежелателна и опасна, заяви министърът.
По думите й България има договор, горивото се извозва на определена периодичност, имаме договор с Русия, това не е тайна, и спазваме всички изисквания на ЕС. "Тази периодичност е такава, каквато налага спецификата на самото извозване на отработеното ядрено гориво", допълни енергийният министър. Петкова коментира, че българските граждани трябва да бъдат абсолютно спокойни.
„България повече от 40 години успешно управлява своята атомна централа, тя е една от най-сигурните в Европа, издържали сме най-високите стрес тестове и сме за пример пред останалите ядрени държави по отношение на това как се справяме и с отработеното ядрено гориво, и с управлението на нашата централа”, каза Теменужка Петкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков: От АБВ ще се борим за пряка доставка от Русия за газ към България и Европа

Румен Петков: От АБВ ще се борим за пряка доставка от Русия за газ към България и Европа

27 Ноември 2018 | 14:00 | Агенция "Фокус"
София. От АБВ ще се борим за пряка доставка от Русия за газ към България и Европа. Това каза председателят на ПП АБВ Румен Петков по време на пресконференция на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
"Пряката доставка означава пряко трасе Русия-България, която да продължи Сърбия-Словения-Унгария-Австрия. Европейската политическа партия АБВ иска такава политика да бъде наложена в интерес на българските граждани, в интерес на ЕС“, коментира той. „Хора, които десетилетия наред ни обясняваха, как няма как да има "Син поток", няма как да мине по дъното на Черно море. Тогава България загуби милиарди. 10 години по-късно започнаха да обясняват, как "Турски поток" няма да се състои, а той се състоя и днес сме изправени пред абсурда да купуваме руска газ от Турция. Това го дължим на политически престъпници като Иван Кастов, Радан Кънев. Те лъжеха българското общество и европейски институции, в резултат на което провалихме „Южен поток“ и си купуваме руска газ оскъпена от турското ценообразуване. Ние от АБВ ще се борим за пряка доставка от Русия за газ към България и Европа“, коментира още лидерът на партията.
„Ние настояваме правителството да вземе всички мерки и министър-председателят да се срещне с „Газпром“, да се потърси среща на най-високо ниво, така както прави Ципрас“, коментира Румен Петков.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Двойният стандарт на ЕК към България има особено тежки финансови параметри за данъкоплатците

Румен Петков, АБВ: Двойният стандарт на ЕК към България има особено тежки финансови параметри за данъкоплатците

27 Ноември 2018 | 13:50 | Агенция "Фокус"
София. Двойният стандарт има особено тежки финансови параметри за нас, данъкоплатците. Това каза председателят на ПП АБВ Румен Петков по време на пресконференция на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние от АБВ сме против двойните стандарти. За съжаление с един престъпен договор продадохме „Мариците 1 и 3“ на американците и наложихме двойния стандарт, унижавайки „Марица 2“, която остана държавно предприятие. Двойният стандарт има особено тежки финансови параметри за нас данъкоплатците“, посочи той. „Съобразно договора, който сме подписали, около 600 млн. лв. годишно изплащаме на американските „Марици“. Очакванията на експертите са, че следващата година доплащането ще бъде над 900 млн. лв. Това е договор, който брутално удря джоба на българина“, коментира лидерът на партията. По думите му българите изплащат на американските компании цената на вредните емисии и по този начин се прави абсолютно невъзможно конкурирането на „Марица 2“, която е държавна централа, с „Марица 1 и 3“. „Ние от АБВ в следващия европарламент ще се борим ЕК най-после да вземе едно принципно решение. След като е казала, че е недопустимо държавна помощ в сектора, защо тогава от българската държава към американските централи е факт и продължава да гнети българския потребител? Това са неща, които не могат да бъдат оставени така.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любомира Ганчева, АБВ: Има редица проблеми в енергийния сектор на страната, които водят до повишаване на цената на газа

Любомира Ганчева, АБВ: Има редица проблеми в енергийния сектор на страната, които водят до повишаване на цената на газа

27 Ноември 2018 | 13:48 | Агенция "Фокус"
София. С активното действие и бездействие на институциите, има редица проблеми в сектора, които водят до повишаване на цената на газа. Това каза зам.- председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева по време на пресконференция на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Гарантирането на енергийната сигурност и просперитет на България, за нас от АБВ, е въпрос на осъзната необходимост. Ние приветстваме идеята за диверсификация в енергетиката, вярваме, че тя ще бъде полезна, но само когато е правена на принципа на коректните правила и най-вече в защита и интереса на народа. Интересът на народа се гарантира от добрите и приемливи цени на газа. България получава най-ниската доставна цена на газ от „Газпром“, посочи тя. Зам.-председателят на АБВ изтъкна, че в момента партията оформя конкретните според тях проблеми в сектора. „Ние ги подготвяме и те ще бъдат поставени на внимание на министър Теменужка Петкова, защото вярваме, че институциите трябва да се намесят, за да се гарантира общият интерес.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проектът за газова връзка с Гърция навлиза във финална фаза (ОБЗОР)

Проектът за газова връзка с Гърция навлиза във финална фаза (ОБЗОР)

26 Ноември 2018 | 20:55 | Агенция "Фокус"
София. Проектът за газова връзка с Гърция навлиза във финална фаза. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на кръгла маса на тема „Рискове и перспективи за енергийната сигурност на Югоизточна Европа“, която се проведе в София. Дискусията беше организирана от Центъра за изследване на демокрацията и фондация „Конрад Аденауер“, като основна тема на разговор беше развитието на пазара на природен газ в Югоизточна Европа и по-специално ролята на проекта за изграждане на интерконектора Гърция - България.
Министър Петкова посочи, че изграждането на газовата връзка с южната на съседка е от ключово значение за Балканския регион в областта на енергетиката и неговата реализация вече е необратим процес. „Неслучайно този приоритет е определен от Европейската комисия като един от седемте топ приоритета в областта на енергетиката за нашето европейско семейство. Към настоящия момент проектът е в своята решаваща фаза – финализират се обществените поръчки. Беше преодолян един много важен етап, свързан с това проектът да получи изключение от правилата за достъп. В момента работим по подписване на договора за финансиране с Европейската инвестиционна банка и се надявам в началото на декември той да бъде факт“, заяви енергийният министър и посочи, че държавната гаранция за този проект е 110 млн. евро. Предстои да бъде подписано и междуправителствено споразумение между България и Гърция, което да гарантира устойчивостта на проекта за в бъдеще.
Председателят на парламентарната енергийна комисия и народен представител от ГЕРБ Делян Добрев припомни, че проектът за интерконектора България – Гърция е започнал още през 2009 г. „И вече сме 2018 г., а ние нямаме още първа копка“, каза още той и посочи, че този интерконектор става от все по-голяма важност за развитието на България и региона.
Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов коментира, че изграждането на проекта е от изключително значение за страната ни. „Той ще даде възможност България да получава природен газ от Южния газов коридор. И наше задължение е да спазим срока за изграждането на българо-гръцката връзка. Считам, че изискванията, които Европейската комисия имаше, бяха изпълнени от двата регулатора – българския и гръцкия“, заяви той и посочи, че ще се осъществят и всички необходими последващи действия. „Трябва добре да научим уроците си от миналото и при пълна прозрачност и спазване на европейските правила за обществени поръчки да осъществим тези последсващи действия, за да не стане както с неосъществения „Южен поток“. Това не трябва да се допуска, защото иначе няма да имаме растящо доверие от ЕК“, заяви доц. Иванов.
Друга теми, която станаха обект на дискусия, бяха участието на „Булгартрансгаз“ с миноритарен процент в изграждането на LNG терминала в Александруполис, изграждането на газоразпределителен център в България, изграждането на електропровод от Варна до Бургас, проучвателният сондаж в Черно море, доставките на природен газ от Румъния и др.
Цветилена СИМЕОНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любомира Ганчева, АБВ: Евтин природен газ е по-важна цел за България от диверсификация на всяка цена, всеки нов доставчик е добре дошъл, но на база на конкурентното начало

Любомира Ганчева, АБВ: Евтин природен газ е по-важна цел за България от диверсификация на всяка цена, всеки нов доставчик е добре дошъл, но на база на конкурентното начало

26 Ноември 2018 | 15:23 | Агенция "Фокус"
София. Гарантирането на енергийна сигурност и просперитет на България е въпрос на осъзната необходимост. Ние от АБВ казахме достатъчно ясно „НЕ на двойните стандарти! Не може г-жа Меркел да заявява, че вижда „Северен поток“ като икономически проект, а за нас „Южен поток“ да е политика и зависимост! Политика е да гарантираш евтина газ за своя народ. Това заяви по време на форум под надслов „Рискове и перспективи за енергийната сигурност на Югоизточна Европа“ зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева, съобщиха от пресцентъра на партията.
„За нас от АБВ диверсификацията на пазара на природен газ е изключително нужна. Разбира се, може да се намери елемент на диверсификация и в това да получаваме руска газ от Турция. И все пак, колкото и да е важна диверсификацията, то по-важна и водеща е защитата на интереса на народа, а това е свързано с цената на този природен ресурс! Трябва ясно и категорично да се казва, че България има най-евтината доставна цена на газ в Европа, и то в момента! И това го дължим на някои от присъстващите в тази зала“, заяви тя.
„Истината е, че в момента България получава от един-единствен доставчик - „Газпром“ (компанията, която през 2018 г. бележи ръст от над 20 млрд. кубични метра газ доставка за Европа), синьо гориво на най-добра цена – 22,1 евро за мегаватчаса (мВтч), при 27 евро за мВтч за Румъния (която има 10 млрд. кубични метра газ собствено производство), 26 евро за мВтч за Гърция и 32 евро за мВтч За Украйна. Считаме, че всеки нов доставчик е добре дошъл, но на база на конкурентното начало“, посочи Ганчева.
Според нея, когато говорим за цена, ние с някои наши труднообясними действия на институциите си вдигаме изкуствено стойността на природния газ за крайните потребители. „Намираме се в ситуация на „нова Гинка в енергетиката“! Не може българска компания с 2 лв. регистриран капитал и без какъвто и да е опит в сектора, свързан с природния газ, да бъде носещата конструкция на изпълнение на поръчка за изграждане на газопровод на стойност 22 млн. лв. без ДДС. При подобни обстоятелства няма как и на кого да обясним, че сме сериозни“, каза Ганчева.
„Не може газопроводът Лозенец-Недялско да се реализира с една година забавяне, упорито да се говори, че той е реализиран чрез подмяна на немски с китайски тръби и никой да не предприема мерки! Липсва отговор от страна на институциите на въпросите така ли е, не е ли и ако е така, какви са мерките за регулиране на сектора?“, посочи още зам.-председателят на АБВ.
Тя припомни, че през 2016 г. бяха модернизирани и съответно открити 4 компресорни станции (КС „Странджа“, КС „Лозенец“, КС „Ихтиман“ и КС „Петрич“) при съмнителна обща стойност на проекта в размер на 206 млн. лв. без ДДС. Въпреки това сега е обявена нова процедура за реконструкция на 3 от тях за над 152.6 млн. лв. без ДДС, като необходимостта от съществуването на 2 от тях (КС „Ихтиман“ и КС „Петрич“) най-вероятно ще отпадне поради спирането на транзитния пренос през България в посока Гърция и Македония.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Енергийната сигурност на България е гарантирана и към този момент няма никакви притеснения заради ситуацията в Азовско море

Министър Теменужка Петкова: Енергийната сигурност на България е гарантирана и към този момент няма никакви притеснения заради ситуацията в Азовско море

26 Ноември 2018 | 13:33 | Агенция "Фокус"
София. Енергийната сигурност на България е гарантирана и към този момент няма никакви притеснения заради ситуацията в Азовско море. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Към настоящия момент доставките на природен газ са в обичайния си режим и няма абсолютно никакви притеснения и основания за такива. Но, разбира се, всяка една държава-членка, съгласно регламентите за енергийната сигурност в рамките на ЕС, е длъжна да предприема съответни действия и да има план за такива. И ние имаме план за действие. Имаме договор за обратен реверсивен поток от страна на Гърция, имаме и необходимите количества в Чирен, така че българските граждани трябва да бъдат спокойни – енергийната ни сигурност е гарантирана“, заяви Петкова.
На въпрос колко ще струва влизането на „Булгарстрансгаз“ в проекта „Александруполис“, тя отговори, че това предстои да се анализира. „20% ще бъде делът, който „Булгартрансгаз“ ще придобие в тази компания“, каза още тя и обясни, че държавата няма да има участие в този проект.
Попитана дали има опасения, че „Турски поток“ може да последва съдбата на „Южен поток“, Петкова отговори, че няма такива притеснения.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: С доставките на румънски газ от следващата година България и целият регион ще навлязат в една съвсем различна фаза на доставки на природен газ

Доц. Иван Иванов, КЕВР: С доставките на румънски газ от следващата година България и целият регион ще навлязат в една съвсем различна фаза на доставки на природен газ

26 Ноември 2018 | 12:03 | Агенция "Фокус"
София. С доставките на румънски газ от следващата година България и целият регион ще навлязат в една съвсем различна фаза на доставки на природен газ. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов по време на кръгла маса на тема „Рискове и перспективи за енергийната сигурност на Югоизточна Европа“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Темата на днешната кръгла маса безспорно е актуална. Ще отбележа, че ако България през 2009 г. беше енергиен остров по отношение на снабдяването с природен газа, то преминаването в един съвсем друг статут на страна, която има нормално развитие на снабдяване с природен газ, изисква изпълнението на няколко задачи. Първо трябва да бъде развита газовата инфраструктура на страната. Задължително трябва да се търси и диверсификация на източниците и на маршрутите на доставка на природен газ. И е важно да се пристъпи към създаването на либерализиран пазар за природен газ в страната, а в последствие и на региона“, каза още доц. Иванов.
По думите му всичко това трябва да стане със спазване на европейското законодателство. „Защото само така можем да осигурим участието на България в европейския газов пазар и превръщането й в страна, която притежава газоразпределителен център. Ролята на енергийния регулатор в тази ситуация е да създаде една устойчива регулаторна рамка за един бъдещ пазар на природен газ в страната – рамка, която даде гаранции на инвеститорите и търговците, че действително страната подчинява тази търговия с правила, изцяло според изискванията на ЕС“, каза още той.
Доц. Иванов обясни, че изграждането на интерконектора с Гърция е от изключително значение за страната ни. „Той ще даде възможност България да получава природен газ от Южния газов коридор. И наше задължение е да спазим срока за изграждането на българо-гръцката връзка. Считам, че изискванията, които ЕК имаше, бяха изпълнени от двата регулатора – българския и гръцкия“, заяви той и посочи, че ще се осъществят и всички необходими последващи действия. „Трябва добре да научим уроците си от миналото и при пълна прозрачност и спазване на европейските правила за обществени поръчки да осъществим тези последсващи действия, за да не стане както с неосъществения „Южен поток“. Това не трябва да се допуска, защото иначе няма да имаме растящо доверие от ЕК“, заяви той.
„От следващата година ще можем да разчитаме на доставки на румънски природен газ през Русе - Гюргево с капацитет от 1,5 млрд. куб. м. А до края на 2019 г. и на нови 1,8 млрд. куб. м. природен газ, който е осигурен капацитет по интерконектора Негру вода – Кардам. Което ще означава, че от 2020 г. България и целият регион ще навлязат в съвсем една различна фаза. Като се надяваме и от юг да можем да очакваме големи количества природен газ“, заяви доц. Иванов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.