НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Hungary Today: Будапеща изпрати полицейски контингенти в Сърбия и Македония

Hungary Today: Будапеща изпрати полицейски контингенти в Сърбия и Македония

6 Февруари 2019 | 08:19 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Нови унгарски полицейски контингенти са тръгнали за Сърбия и Македония, пише електронното издание Hungary Today.
Както съобщават от Министерството на вътрешните работи на Унгария, 30 служители на правозащитните органи са заминали за Македония и още 15 за Сърбия.
Съгласно съобщението от полицията, те ще патрулират зони, в които ще предотвратяват и разкриват нелегални пресичания на границата и ще участват в задържането на трафиканти на хора и нелегални мигранти. Освен това те ще извършват и задълбочен граничен контрол.
И двата контингента са оборудвани с джипове, оборудване за нощно виждане и ръчни термокамери. Контингентът в Македония също ще подкрепи усилията за защита на границите с мобилни топлинни камери, се казва в изявлението.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Унгария: Лъжата на Брюксел за миграционния пакт на ООН е разкрита

Външният министър на Унгария: Лъжата на Брюксел за миграционния пакт на ООН е разкрита

5 Февруари 2019 | 08:44 | Агенция "Фокус"
Будапеща. „Промиграционните лидери в Брюксел са разкрити отново, че са на страната на миграционния пакт на ООН“, заяви министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто в понеделник, цитиран от електронното издание Hungary Today. Той настоя, че „те искат да прокарат пакета, независимо че 9 страни-членки гласуваха срещу него“.
След срещата на външните министри от Съюза и Арабската лига, Сиярто заяви: „В Брюксел и Ню Йорк се правят планове да се приемат отделни компоненти от пакта, понеже се провалиха да прокарат целия пакет“.
„Унгария не приема миграционния пакт и даде ясно да се разбере, че ще се съпротивлява на всички последващи опити той да бъде приет“, категоричен е първият дипломат на Будапеща. Унгарското правителство „няма да говори за миграцията, като нещо, с което можеш да се справиш без да се вземе предвид сигурността“. Той добави, че Унгария „ще продължи да отказва да влиза в конспирации за вкарване на пакта на ООН през задната врата“.
Що се отнася до черновата за заключителното изявление след срещата, Сиярто заяви, че миграционният пакт „не може да бъде инкорпориран“.
„Той ще предизвика нова миграционна вълна и ще пренебрегне правата на тези, които искат да живеят мирно в собствената си страна“.
Сиярто обаче добави, че ЕС трябва да си сътрудничи с Арабската лига в редица сфери и да насърчава сигурността, стабилността и икономическото развитие. Съюзът трябва да изгражда политиките си на основата на взаимно уважение, заяви министърът. „Опитите за интервенции... доведоха до дестабилизация в множество страни“. „Опитите за експорт на демокрация трябва да бъдат изключени“, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петер Сиярто: Канализираната миграция към Европа, която замислят левите, трябва да бъде предотвратена

Петер Сиярто: Канализираната миграция към Европа, която замислят левите, трябва да бъде предотвратена

4 Февруари 2019 | 09:00 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Външният министър на Унгария Петер Сиярто заяви, че европейските социалисти планират да канализират миграцията към Европа. Той определи това като „опасно“ и нещо, което трябва да бъде предотвратено от избирателите на изборите за Европейски парламент, пише електронното издание Hungary Today.
Сиярто реагира на думите на вицепредседателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, кандидат за председател на ЕК на социалдемократите, който коментира политически документ на ЕК с негово съавторство, по въпросите на миграцията.
„Миграцията трябва да бъде спряна, а не организирана“, заяви Сиярто пред журналистите. За милиардера Джордж Сорос той каза: „Ясно е, че Франс Тимерманс и европейските социалисти следват заповедите на мрежата на Сорос и искат да засилят още повече миграционните тенденции в Европа“.
Укрепването на миграционните тенденции може да бъде предотвратено само ако антимиграционните сили получат мнозинство на изборите за ЕП, подчерта първият дипломат на Будапеща.
„Това е голям дебат, който се провежда и в Съвета на външните министри, тъй като няколко правителства в Европа заеха промиграционни позиции“, поясни Сиярто. „В същото време вярвам, че на европейските избори, избирателите ще определят каква посока да следва Европа по този въпрос“, добави той.
Сиярто разкри, че външните министри разглеждат предизвикателствата, които засягат Европа, като „замразени конфликти“ на изток и „кризисни зони“ на юг и югоизток.
„За съжаление не е постигнат напредък по отношение на кризите, които ни заобикалят на юг, нито в сирийската, нито в либийската криза“, каза министърът. „На всичко отгоре, общо, мигрантите от Африка на юг от Сахара, които пристигат в Северна Африка и тези от Близкия изток, са около 30-35 милиона души, които живеят в непосредствена близост до Европа и могат да решават във всеки един момент, заради условията, в които живеят, да тръгнат към Европа“, добави той.
В светлината на гореизложеното, забележките на Тимерманс са особено тревожни, категоричен е Сиярто.
„Категорично, ние говорим за човек на Сорос, иначе той не би приел Сорос четири пъти и шефа на организациите, финансирани от Джордж Сорос, много пъти“, обясни унгарският външен министър.
„Той разкри плана си: иска да разработи специален канал, нова възможност за вкарване на мигранти в Европа, ако про-миграционните сили запазят мнозинството си в ЕП и ЕК“, добави той. „Това е много опасно за Европа; рисковете за сигурността от миграционните тенденции станаха явни през последните години“, заключи Сиярто.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Франс Тимерманс изрази нови притеснения относно състоянието на правовата държава в Унгария

Politico: Франс Тимерманс изрази нови притеснения относно състоянието на правовата държава в Унгария

31 Януари 2019 | 10:50 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Будапеща. Вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс изрази нови притеснения относно последните събития в Унгария и обвини правителствата на Общността в глухота по повод загрижеността за върховенството на закона, отбелязва Politico в европейската си редакция.
В реч пред Европейския парламент в рамките на дебат за състоянието на правовата държава в Унгария, Тимерманс - който е кандидат на социалистите и демократите за следващ председател на ЕК – информира евродепутатите относно актуализираната оценка на ЕК за положението в Унгария от септември миналата година, когато ЕП гласува за започване на дисциплинарен процес срещу централноевропейската държава.
ЕК споделя много от загрижеността на ЕП относно Унгария, „по-специално по отношение на основните права, корупцията, отношението към ромите и независимостта на съдебната власт", подчерта Тимерманс пред евродепутатите.
Тимерманс бе категоричен, че на ЕП не е била дадена „истинска възможност“ да сподели опасенията си относно върховенството на закона в Унгария. Съветът на ЕС „трябва да осигури справедливо третиране" на позицията на органа, допълни нидерландският политик.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Виктор Орбан към посланика на САЩ: Унгария отказва да танцува на музиката на САЩ

Виктор Орбан към посланика на САЩ: Унгария отказва да танцува на музиката на САЩ

29 Януари 2019 | 21:23 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгарският премиер Виктор Орбан е подчертал пред американския посланик в Будапеща миналия месец, че има добри отношения с руския президент Владимир Путин и че се противопоставя на европейските санкции срещу Русия. Освен това той е разкритикувал остро имиграционната политика на Европейския съюз и милиардера Джордж Сорос за неговите усилия в подкрепа на нелегалната миграция в Унгария, като нищо от това не съвпада с визията на САЩ за Европейската политика, предава радио „Спутник“, като се позовава на публикация в американското бизнес издание The Wall Street Journal.
Освен това той е казал на американските представители, че предпочита да провежда неутрална външна политика пред това да се съобразява с изискванията на Вашингтон.
Според информацията на американското издание, той, също така, е отхвърлил исканията на САЩ да противостои на предполагаемия кибер шпионаж на Китай и да подкрепя Украйна срещу Русия, като е заявил, че иска неговата страна да бъде „неутрална, като Австрия“.
Според вестника, премиерът ухажва Китай да инвестира в унгарската информационна инфраструктура. Смята се, че той също се противопоставя на преговорите на ниво министри между НАТО и Киев поради възраженията му срещу новия закон за образованието в Украйна, който според Будапеща е намалил възможността унгарското малцинство в Западна Украйна да учи на майчиния си език.
Представителите на Орбан са цитирани да казват също, че премиерът иска Унгария да се придържа към ангажиментите на НАТО и възнамерява да увеличи броя на изпратените на мисии войски.
Унгарският премиер, който в момента кара четвърти мандат, е подложен на остри критики в Брюксел във връзка с предполагаема атака срещу демократичните институции и гражданското общество, припомня „Спутник“.
По-конкретно, той беше упрекван за твърдата си имиграционна позиция по време на миграционната криза през 2015 г. и последно за мерките срещу неправителствените организации (НПО), които помагат на бежанците и търсещите убежище.
Може би най-известният пример е финансираната от Джордж Сорос фондация „Отворено общество“, която беше изгонена от Унгария по т.нар. „Закон спри Сорос“.
Нещо повече, в момент, когато САЩ водят търговска война с Китай и се опитват да спрат руските проекти за газопроводи, Орбан изрази подкрепата си за инициативата „Един пояс, един път“ на Пекин и си сътрудничи с Москва в енергийния сектор и в икономиката, като цяло.
Политическият анализатор Владимир Шаповалов каза пред "Спутник", че позицията на Орбан няма да остане без отговор от западните страни. Той предположи, че премиерът ще се изправи пред „доста тежка реакция“ и вероятно ще бъде обект на „много сериозни информационни атаки“.
Шаповалов не изключи „венецуелски сценарий“ в Унгария, твърдейки, че Орбан може да бъде свален от власт чрез „репресивни решения“ спрямо неговата страна от САЩ и техните съюзници.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hungary Today: Унгарското правителство няма да участва в дебата в ЕП за състоянието на демокрацията в Унгария

Hungary Today: Унгарското правителство няма да участва в дебата в ЕП за състоянието на демокрацията в Унгария

24 Януари 2019 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгарското правителство няма да участва в дебата в Европейския парламент за състоянието на демокрацията в Унгария, пише унгарското англоезично издание Hungary Today.
Предвижда се Европейският парламент да проведе ново разискване относно състоянието на демокрацията и правовата държава в Унгария следващата сряда. ЕП ще обсъди антиправителствените демонстрации от последните седмици. Унгарското правителство реши да не участва в дебата.
„Никой от унгарското правителство няма да участва в това разискване. Сега се провежда предизборната кампания за Европейския парламент. Това е театрална пиеса и ние ще я оставим на онези, които искат да участват ”, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто на пресконференция.
"От наша страна, ние ще оставим решението на хората по време на изборите за ЕП и ако новият парламент, с нови евродепутати, иска да проведе дискусия с нас, ще разгледаме това искане тогава", добави той.
Поради протеста срещу Закона за извънредния труд и създаването на административни съдилища, Европейската група на Зелените инициира нов дебат на Европейския парламент относно ситуацията в Унгария през декември.
Когато през септември беше обсъждан доклад за състоянието на демокрацията в страната беше обсъден от ЕП, Виктор Орбан отиде на събитието, за да защити позициите на своето правителство.
Позицията на унгарското правителство със сигурност ще бъде представена в Брюксел, тъй като се очаква членовете на ЕП от управляващата партия ФИДЕС да участват в дебата.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петер Сиярто: Брюксел се опитва да върне провалената миграционна политика

Петер Сиярто: Брюксел се опитва да върне провалената миграционна политика

22 Януари 2019 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Брюксел прави прикрит опит да наложи провалената си миграционна политика, заяви министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто на среща с колегите си от Европейския съюз в Брюксел в понеделник, пише електронното издание Hungary Today.
„Има някаква заблуда, когато става дума за миграция, когато евробюрократите аплодират и правят своите анализи за това, че миграционната криза е минало“, заяви Сиярто пред унгарските журналисти. Министърът обаче изтъкна, че броят на хората, които се опитват да влязат нелегално в Европа е нараснал.
Той посочи, че Пактът за миграцията на ООН е включен като отправна точка в главата за миграция на прессъобщението на министерската среща ЕС-Арабска лига, насрочена за февруари. Сиярто отбеляза, че една трета от страните-членки на Съюза, включително Унгария, не са гласували за пакета.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Виктор Орбан обяви, че ще се бори с Еманюел Макрон по миграционните въпроси

ТАСС: Виктор Орбан обяви, че ще се бори с Еманюел Макрон по миграционните въпроси

10 Януари 2019 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан има намерение да води борба с президента на Франция Еманюел Макрон по въпросите на миграционната политика, заяви самият той в четвъртък на пресконференция в Будапеща, предава ТАСС.
„Не бива да отричаме, че Еманюел Макрон е важна фигура, нещо повече, той е лидер на проимиграционните сили. Нищо лично, това е въпрос за будещето на нашите държави. Ако това, което той иска да осъществи в контекста на миграцията, бъде извършено в Европа, това ще бъде лошо за Унгария и затова аз съм длъжен да се боря с него“, заяви Орбан.
По-рано унгарският премиер изрази надежда, че на европейските избори през май т.г. ще победят партиите, които провеждат антиимиграционна политика.
Унгария, заедно със САЩ, отказа да се присъедини към двата пакта на ООН за миграцията и бежанците. Първо Будапеща се обяви срещу Глобалния договор за сигурна, редовна и регулирана миграция, към който отказаха да се присъединят също Австрия и редица европейски страни. След това Унгария и САЩ гласуваха против резолюцията в подкрепа на Глобалния договор за бежанците.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Виктор Орбан иска антиимиграционно мнозинство в европейските институции

Reuters: Виктор Орбан иска антиимиграционно мнозинство в европейските институции

10 Януари 2019 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгарският премиер Виктор Орбан заяви в четвъртък, че иска да види мнозинство на антиимиграционните партии в Европейския парламент по-късно тази година, което, както увери той, ще доведе до подобни промени и в европейските институции, предава Reuters.
Целта на Будапеща е първо да осигури антиимиграционно мнозинство в ЕП, след това в Европейската комисия, а по-късно, когато националните избори променят политическия пейзаж на континента, и на Европейския съвет, където националните лидери взимат най-важните решения за Съюза, заяви Орбан на пресконференция в унгарската столица.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петер Сиярто: Пакта на ООН за миграцията е явна опасност за целия свят

Петер Сиярто: Пакта на ООН за миграцията е явна опасност за целия свят

10 Януари 2019 | 08:29 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Пакта на ООН за миграцията е „ясна опасност за целия свят“, която може да предизвика нови миграционни вълни, заяви външният министър на Унгария Петер Сиярто, цитиран от електронното издание Hungary Today.
„Този пакет защитава интересите единствено на мигрантите и пренебрегва хората, които искат да живеят в сигурност и при стабилна обстановка в собствените си страни“, настоя Сиярто.
По неговите думи, това, че 40 страни са гласували против пакта на Общото събрание на ООН „ясно показва“, че усилията „да се направи той отправна точка“ са „лишени от подкрепа и са неприемливи“
Унгарският външен министър подчерта, че Унгария няма да допусне на своя територия и един нелегален мигрант.
„Смятаме контрола върху границите ни за въпрос от националната сигурност и ще защитаваме границите си, което считаме, че е изключително в националните компетенции“, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

REGNUM (Русия): Бразилия излезе от Глобалния пакт за миграцията

REGNUM (Русия): Бразилия излезе от Глобалния пакт за миграцията

9 Януари 2019 | 06:45 | Агенция "Фокус"
Бразилия. Бразилия се оттегля от Глобалния пакт на ООН „за безопасна, организирана и регулирана миграция“. Бразилското Министерство на външните работи уведоми генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за решението си, съобщава бразилският телевизионен канал TeleSur Channel, цитирайки бразилски медии.
Министерството е уведомило и генералния директор на Международната организация по миграция (МОМ), Антонио Мануел де Карвальо Ферейра Виторино. Документът подчертава, че Бразилия "не се задължава да участва в никакви дейности, свързани с Пакта или с неговото прилагане". Новият президент на Бразилия, Жаир Болсонаро, нарече Пакта на ООН инструмент, който „подкопава суверенитета на Бразилия“ и е „неадекватен за решаване на проблема с миграцията“.
Бразилия подписа Глобалния пакт за миграцията през декември 2018 г. при президента Мишел Темер. Над 150 държави подписаха документа, но той не е подписан от Съединените щати, Полша, Унгария, Чехия, Австрия, Израел, България и някои други страни, припомня агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Законопроекта за предотвратяване на корупцията ще мине по бързата процедура с европейското знаме

„Макфакс“ (Македония): Законопроекта за предотвратяване на корупцията ще мине по бързата процедура с европейското знаме

29 Декември 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. На заседанието на македонския парламент в петък вечерта беше решено правителството да оттегли от народното събрание законопроекта за предотвратяване на корупцията и конфликта на интереси, информираха от правителствената пресслужба, предава македонската агенция „Макфакс“.
Както се обяснява в съобщението, този проектозакон, ще мине през нова процедура с „европейското знаменце“, за да се ускори процедурата за неговото приемане в парламента и за да се пристъпи по-бързо към формиране на нова Държавна комисия за предотвратяване на корупцията според новите критерии, утвърдени с новото законодателно решение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

APA: Президентът на Австрия призова за създаването на единнно европейско законодателство за миграцията

APA: Президентът на Австрия призова за създаването на единнно европейско законодателство за миграцията

27 Декември 2018 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Виена. В интервю за държавната информационна агенция APA президентът на Австрия Александър Ван дер Белен подчерта като необходимост създаването на единна система за предоставяне на убежище в Европа.
Ван дер Белен отбеляза липсата на съгласие между страните от Общността по повод проблема с миграцията, като същевременно настоя за зачитане на Женевската конвенция, възможностите за законна имиграция и европейска система за убежище.
„За всеки, който търси убежище, трябва да има подходяща процедура и да му бъде предоставена закрила, ако условията за това са изпълнени", заяви австрийският президент, като същевременно допълни: „Ако искаме да предотвратим незаконната миграция, трябва да създадем възможности за законна имиграция". С европейското законодателство в областта на имиграцията и обща система за убежище „можем да защитим преследваните и в същото време да контролираме имиграцията, към която трябва да работим", изрази увереност държавният глава на Австрия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Danas (Сърбия): Делегация на Прищина ще се срещне в Брюксел с посредници в диалога с Белград

Danas (Сърбия): Делегация на Прищина ще се срещне в Брюксел с посредници в диалога с Белград

27 Декември 2018 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Прищина/Белград. Делегация на Косово ще посети Брюксел на 8 януари, за да проведе среща с посредници в диалога със Сърбия за нормализиране на двустранните отношения, съобщава електронното издание на водещия белградски ежедневник Danas, като уточнява, че решението е обявено след среща на новоизбрания преговарящ екип на Прищина.
Официален Белград обаче е категоричен, че преговорите с Прищина няма да бъдат възобновени, докато не бъдат отменени 100-процентните мита за внос на сръбски стоки в Косово.
След среща с членове на делегацията на Прищина, президентът на Косово Хашим Тачи призова представителите на опозицията да се присъединят към екипа, за да се координират по-добре при постигането на окончателно споразумение със Сърбия. „Въпреки че този процес се ръководи от ЕС, Косово и регионът са различни след писмото на американския президент Доналд Тръмп“, подчерта Тачи.
Председателят на новия преговарящ екип, Шпенд Ахмети, заяви, че „ще информираме гражданите за това, което се обсъжда и как планираме да постигнем споразумение".
Председателят на косовския парламент Кадри Весели на свой ред заяви, че „Прешево, Буяновац и Медведжа са албански територии и ние няма да се откажем от нашите албанци, които са там. Нямаме претенции за размяна на територия, нито за корекция, но имаме претенции за нашите албанци".
В проектозакона за „Задачите, отговорностите и компетенциите на държавната делегация на Република Косово в процеса на диалог с Република Сърбия", който е приет от правителството в Прищина и който трябва да получи „зелена светлина" от парламента на Косово през януари, се посочва, че „заключителната фаза на диалога със Сърбия започва с мандата, даден на държавната делегация, за да се постигне цялостно споразумение между Република Косово и Република Сърбия."
„Това всеобхватно споразумение ще означава формално и взаимно признаване между Република Косово и Република Сърбия", се казва в документ, с който редакцията на сръбското издание разполага. Както се подчертава, косовската делегация за преговори със Сърбия „ще бъде единственият орган, упълномощен да ръководи диалога и да се консултира с конституционните институции на Република Косово".
„Държавната делегация се състои от 11 членове, включително представители на управляващата коалиция и от опозицията. Разликата в броя на членовете по отношение на правителството-опозицията в рамките на делегацията не може да бъде повече от двама души”, се посочва в проектоспоразумението.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hungary Today: Според Виктор Орбан на Унгария е отредено да бъде победител през XXI век

Hungary Today: Според Виктор Орбан на Унгария е отредено да бъде победител през XXI век

27 Декември 2018 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Будапеща. През XX век Унгария бе губещ, но през XXI век страната ще бъде победител. Това увери лидерът на кабинета в Будапеща Виктор Орбан, отбелязва електронното издание Hungary Today.
„Ще има избори през 2019 г., но ние гледаме към 2030 година. Благодарение на осемте години на съвместни усилия, ние се намираме на прага на нова ера и съм убеден, че не само ще тръгнем нагоре, но и че ще достигнем целите си“, заяви Орбан.
Коментирайки последните протести на опозицията, унгарският премиер подчерта, че политиката е област, в която битките могат да се водят дори в навечерието на Коледа, а протестите са част от ежедневието в демокрацията. Това обаче не се отнася за насилието, унищожението и вандализма, добави Орбан.
Лесно е да се прецени ситуацията: правителството се обявява за работа, семейството и политиката на сигурност, а опозицията се противопоставя, обясни Орбан.
Тези, които се противопоставят на наскоро приетото изменение на трудовия кодекс, всъщност са против работниците, защото изменението служи на интересите им и ще доведе до по-високи заплати, изрази увереност унгарският премиер. „Противно на лъжите на опозицията", по-високите заплати ще трябва да се плащат от работодателите месечно, както е било и в миналото, добави той.
Коментирайки ситуацията в Европа, Орбан отбеляза, че големите западноевропейски страни „експериментират“ с развитието на смесена цивилизация и „мислят, че християнската Европа трябва да се превърне в християнско-мюсюлманска Европа“. Централна Европа обаче реши да не започва това експеримент, защото рисковете, които носи, са изключително високи, добави лидерът на Будапеща.
„Не искаме нашите страни да бъдат населени със смесено население и затова защитаваме границите си и се противопоставяме на миграцията. Всеки може да види, че тези на Запад не уважават нашето решение… Те използват унгарската опозиция като инструмент“, коментира Орбан.
„Джордж Сорос и неговите мрежи не толерират пропускането на Централна Европа от техния голям експеримент за трансформация на обществото… Изборите за европейски парламент ще бъдат крайъгълен камък в тази борба, защото ще противопоставят политическите сили, които защитават християнската Европа и онези, които подкрепят миграцията. Ще се развие историческа ситуация, в която Унгария се бори не само за себе си, но и за християнска Европа ”, заяви още Орбан.
Миграцията носи изключителни рискове и съжителството на цивилизациите е свързано с трудности, с които Европа може да не се справи, добави той. Демографията е жизненоважен въпрос и унгарското правителство полага всички усилия за укрепване на семействата, защото „вярваме, че те са ключът към продължаването на унгарската история и бъдещето на нацията“, обясни унгарският премиер.
„Ние, унгарците, можем да разчитаме само на себе си. Ето защо започнахме национална консултация за семействата. Считам това за най-сериозния въпрос в дневния ред на унгарската политика”, обяви Орбан.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Различията между правителството и президента заплашват позициите на Косово в диалога със Сърбия

Koha Ditore (Косово): Различията между правителството и президента заплашват позициите на Косово в диалога със Сърбия

26 Декември 2018 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Прищина. Срещата между ръководителите на косовските институции и преговарящия екип в диалога с Белград през тази седмица ще има за цел да намали различията между президента на страната Хашим Тачи, която настоява за „корекция на границите“ със Сърбия и правителството, което категорично се противопоставя на териториалните промени, съобщава на първа страница авторитетното прищинско издание Koha Ditore.
Вестникът отбелязва, че на въпросната среща няма да присъстват основните опозиционни партии „Демократическата лига на Косово“ (ЛДК) и Движение „Самоопределение“ (Ветевендосие).
Източници от управляващата коалиция са заявили пред Koha Ditore, че лидерите ще се опитат да намерят общ подход по време на срещата, организирана от председателя на парламента Кадри Весели преди гласуването в народното събрание на официален документ за диалога.
Политическите коментатори твърдят, че ако лидерите не намерят компромисна позиция за финала на диалога със Сърбия, позицията на Косово в процеса ще остане променлива.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Не сме луди да допуснем разширяване на формата на преговорите с Косово без участието на Русия и Китай

Ивица Дачич: Не сме луди да допуснем разширяване на формата на преговорите с Косово без участието на Русия и Китай

25 Декември 2018 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Белград. Не сме луди да допуснем разширяване на формата на преговорите с Косово без участието на Русия и Китай, заяви сръбският министър на външните работи Ивица Дачич, цитиран от македонското електронно издание “МКД“.
"Тук не искам да говоря за ежедневните изявления за разширяването на формата, идващи от прищинската страна. Това е израз на недоволството, което те имат от Федерика Могерини. От друга страна, САЩ не искат да влизат в диалога. Промяната на формата в този момент не е тема, която се обсъжда ”, каза Дачич.
Той добави, че ако форматът се промени, тогава Сърбия ще поиска участието на Русия в диалога, чиито представители вече са заявили, че ще приемат да участват.
"Ние не сме луди, за да разширим формата с онези страни, които са признали Косово, а Русия и Китай да останат на страната", каза Дачич. Той каза, че тези страни със сигурност трябва да бъдат включени, ако бъде постигнато споразумение, което сега е далеч в смисъла на ратифициране в Съвета за сигурност на ООН.
Сръбският външен министър се позова на изявленията на косовските власти, като прецени, че те имат "връзка" с някои клонове на властта в САЩ и че в Прищина продължава вътрешната борба.
„Тяхната политическа сцена е обърната навътре. Всеки ден те обявяват победите, а само по-зле отиват на международно ниво. Постигнатите от тях външнополитически успехи нямат покритие, каза Дачич. Според него властите в Прищина са като "Алиса в страната на чудесата" - те не знаят кой ги е създал и сега някои оттеглят признаването на Косово. Те твърдят, че Сърбия има фонд от 200-300 млн. евро за оттегляне на признаването на Косово ... ако имахме, и Косово щеше да оттегли признаването си, "заключи Дачич.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Косово отказва да търси компромис със Сърбия

Александър Вучич: Косово отказва да търси компромис със Сърбия

25 Декември 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Белград. Косовските албанци по всякакъв начин избягват компромис между Белград и Прищина. Това съобщи във вторник по телевизионния канал RTV Pink сръбския президент Александър Вучич, цитиран от TACC.
"Албанците смятат, че цялото Косово принадлежи на тях, а сърбите, особено сърбите от Косово и Метохия, знаят, че Косово не е наше. Албанците не искат никакъв компромис, но ако искат, ние сме готови за разговор и споразумение, което може да осигури задоволително бъдеще за сърбите и албанците ”, каза Вучич.
В същото време президентът потвърди позицията си, че диалогът ще продължи само след отмяна на митата върху сръбските стоки. "Само когато премахнат тези мита. Ще действаме съобразно правната рамка. Нека те само да премахнат митата", каза той.
На 21 ноември Косово наложи 100% мита върху стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина. Вучич проведе извънредни срещи с посланиците на Русия, Китай, САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия, както и извънредно заседание на Съвета за сигурност на страната. Министър-председателят на Босна и Херцеговина Денис Звизич заяви, че подобно решение на Косово е погрешно и нарушава Споразумението на страните от Централна Европа за свободна търговия (ЦЕФТА). Решението на Прищина предизвика протести на сръбското население в северната част на страната (наречена регион в източника), припомня ТАСС

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Еди Рама отхвърли искането на Белград: Косово е суверенна държава, решава самостоятелно

„Нова ТВ“ (Македония): Еди Рама отхвърли искането на Белград: Косово е суверенна държава, решава самостоятелно

22 Декември 2018 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанският премиер Еди Рама отговори на писмата на сръбския си колега Ана Бърнабич, в което тя го призовава да използва влиянието си върху властите в Прищина, за да ги убеди да отменят решенията си за налагане на вносни мита от 100% върху стоките от Сърбия и БиХ и за трансформиране на Косовските сили за сигурност във Въоръжени сили, предава скопският телевизионен канал „Нова ТВ“.
„Драга колежке. Абсолютно е невъзможно за мен да разбера вашия призив „да преразгледаме нашата позиция за подкрепа на независимостта“... Позицията на Албания е, че Косово е независима и суверенна държава, която взима съответните решения самостоятелно и другите трябва да ги уважават като израз на сувренната воля на косовския народ чрез демократично избраните лидери“, пише Рама.
Освен това той припомня, че Бърнабич и сръбският президент Александър Вучич са се съгласили да постигнат помирение чрез регионално сътрудничество, което нарушават, по думите на Рама, чрез пречките, които се създават на Косово за присъединяване към международните организации, като ЮНЕСКО и ИНТЕРПОЛ.
„Албания подкрепя диалога Косово-Сърбия с посредничеството на ЕС. Но ние не можем да не кажем, че под маската на диалога, Сърбия създаде неприятелски пречки и действа срещу Косово, което нанася вреди на всеобхватното регионално сътрудничество и което не приляга на страна-кандидат за членство в Съюза. Ние вярваме, че следването на пътя на диалога, с искреност и реализъм, е единствената успешна алтернатива за постигане на обвързващи и устойчиви решения за двете страни, както и за мира и стабилността в региона“, обяснява албанският премиер на Ана Бърнабич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK Live (Косово): Сръбските тайни служби планират инциденти в Косово

RTK Live (Косово): Сръбските тайни служби планират инциденти в Косово

20 Декември 2018 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Прищина. По данни на RTK Live сръбските тайни служби, в сътрудничество с „престъпни групировки“ в Северна Митровица, са мобилизирани, за да провокират инциденти, а след това да обвинят за тях косовските албанци.
Според RTK Белград се опитва да използват всякакви средства, за да претендира пред международната общност, че албанците са опасни за сърбите, особено след формирането на косовската армия. По данни на медията „памфлет, написан на албански“, съдържащ призив за мобилизация, вече е разпространена в няколко села в Северно Косово. Механизмите за сигурност на Косово са наясно с брошурата и лицето, което я е разпространило. Последният живее в Сърбия, но неотдавна е бил на посещение Северна Митровица и според източници се смята, че е един от най-близките сътрудници на (косовския политик от сръбски произход, за когото се смята, че държи реалната власт в Северно Косово - бел.р.) Милан Радойчич. Непосредствено след разпространяването на брошурата сръбските тайни служби са се уверили, че са публикувани в медиите, близки до сръбския президент Александър Вучич ".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Рамуш Харадинай призна: 100-процентните мита за Сърбия и Босна и Херцеговина са натиск двете страни да признаят Косово

„Макфакс“ (Македония): Рамуш Харадинай призна: 100-процентните мита за Сърбия и Босна и Херцеговина са натиск двете страни да признаят Косово

20 Декември 2018 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай призна, че решението на Прищина за въвеждане на 100-процентни мита за внос на сръбски стоки в страната е с цел оказване на натиск върху Сърбия и Босна и Херцеговина да признаят най-младата държава на Балканите, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Искаме признание от Сърбия след отделянето. Те се нуждаят от нашия пазар, а ние от признанието им. В същото време искаме да улесним Босна и Херцеговина да вземе решение за признаването на Косово, защото нямаме открити проблеми с нея и не искаме да им нанесем щети с това решение", каза Харадинай.
Говорейки за митата, които Косово наложи на Сърбия и Босна и Херцеговина, Харадинай заяви, че Босна е страна, която заслужава уважение и партньорство с Косово.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Александър Вучич не споделя оптимизма на Тръмп за споразумението с Косово

Politico: Александър Вучич не споделя оптимизма на Тръмп за споразумението с Косово

20 Декември 2018 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Белград/Брюксел. Президентът на Сърбия Александър Вучич очевидно не споделя оптимизма на американския лидер Доналд Тръмп за перспективите за мирно споразумение с Косово, коментират в европейската редакция на Politico.
Президентът на САЩ се намеси изненадващо в неуспешните разговори между Сърбия и Косово, целящи постигането на споразумение по въпроси, останали неразрешени от войната им през 1998-1999 г. В писмо до косовския президент Хашим Тачи, публикувано във вторник, Тръмп заяви, че споразумение, което балансира интересите на Косово и Сърбия, е „постижимо“. Вучич е получил подобно писмо, съобщиха белградските медии.
В изказване в Брюксел Вучич описва интереса на Тръмп в отношенията между Белград и Прищина като „много важен" и заяви, че той ще постави още по-голям натиск за постигане на споразумение.
„От друга страна, аз не съм толкова оптимистичен, колкото са в Прищина [от ефекта на писмото]. Не съм толкова оптимистичен, колкото президентът Тръмп", заяви Вучич пред изданието след среща с лидерите на Балканите и Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини. „Виждал съм много различни инициативи", коментира сръбският президент.
Вучич заяви, че Белград е готов отново да участва в диалог с Прищина, подкрепен от ЕС, веднага щом Прищина отмени решението за въвеждането на 100-процентни мита за внос на сръбски стоки.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне новости“ (Сърбия): Америка влиза в диалога между Белград и Прищина

„Вечерне новости“ (Сърбия): Америка влиза в диалога между Белград и Прищина

20 Декември 2018 | 09:28 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич направи три заключения за писмото, което държавният глава на САЩ Доналд Тръмп изпрати до косовския им колега Хашим Тачи: 1) Вашингтон е заинтересован от постигането на компромис между Белград и Прищина, 2) американският лидер се намесва за първи път в диалога за нормализиране на двустранните отношения, което означава и 3) създаване на голяма машина, която ще се намеси в крайния етап на преговорите между двете страни, отбелязва електронното издание на водещия белградски ежедневник „Вечерне новости“.
„Не мисля, че сме близо до решение, нито че ще бъде лесно да достигнем до него, но това (писмото – бел. р.) показва интереса на САЩ от компромис. Нямаме алтернатива освен да продължим да разговаряме, защото се опасявам, че ако не се търси решение, ни очаква нещо лошо“, подчерта Вучич от Брюксел след работен обяд с Върховния представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини, на който присъстваха също лидерите на страните от Западните Балкани.
Прехвърлянето на диалога от Брюксел към Вашингтон е ключов въпрос, за който вестникът писа още преди няколко месеца, когато съобщи, че САЩ участват пряко в решаването на косовския въпрос. Този акт категорично показва арогантността на властта във Вашингтон, която с писмото показа „безплодието“ на европейската дипломация, неспособна да се справи с конфликтни ситуации в собствения си заден двор, коментират от редакцията на сръбския ежедневник. Позицията на САЩ е от изключителна важност за по-нататъшното премерване на силите с Русия на Балканите, уверени са в редакцията.
Вучич е убеден, че в процеса на решаване на въпроса за Косово трябва да бъдат включени и други фактори - руснаците, европейците, ООН и „нашите китайски приятели". „Но в момента не сме разрешили дори въпроса за митата, въведени от Прищина. Надявам се, че те бързо ще бъдат премахнати и че всички ще продължат да настояват за това“, подчерта сръбският президент.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Русия няма да налага вето в ООН за новото име на Македония

МКД (Македония): Русия няма да налага вето в ООН за новото име на Македония

20 Декември 2018 | 07:09 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. „Дали Преспанският договор ще бъде ратифициран или не, това няма да повлияе на отношенията с Гърция", е казал посланикът на Русия в Гърция Андрей Маслов на журналисти в Атина по време на брифинг за неотдавнашното посещение на премиера Алексис Ципрас в Москва, където имаше среща с руския президент Владимир Путин.Информацията е от македонската онлайн медия МКД, която цитира гръцкия „Катимерини“.
Дипломатът изтъкнал, че отношенията между двете страни се нормализират след инцидента през лятото, когато Гърция експулсира двама руски дипломати и забрани на други двама да влязат в страната, тъй като се предполагаше, че са замесени в дебатите около Преспанския договор. Той поясни, че този въпрос не е бил засегнат в разговора между двамата държавни мъже.
Запитан дали Русия възнамерява да наложи вето по Договора от Преспа в Съвета за сигурност на ООН, Маслов обяснил, че страната му не се противопоставя на никое ново име, което Македония реши да приеме: „За нас няма значение. Руският външен министър Сергей Лавров ясно го каза преди близо година. Тогава той обяви, че независимо за какво име ще се договорят Атина и Скопие, ако то е официално одобрено и залегне в Конституцията на Република Македония, тогава със сигурност ще го признаем".

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Euronews: Общото събрание на ООН прие спорния Пакт за миграцията

Euronews: Общото събрание на ООН прие спорния Пакт за миграцията

19 Декември 2018 | 22:10 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Предизвикалият много спорове и противоречиви мнения Глобален пакт на ООН за сигурна, системна и редовна миграция бе приет от Общото събрание на Световната организация, информира Euronews.
Целта на документа е да се засили международното сътрудничество за „сигурна и системна“ миграция.
152 държави са гласували в подкрепа на Пакта, 12 са се въздържали, а 5 са гласували „против“. В групата на последните са Унгария и САЩ.
Държавите, които се обявяват против Пакта, излизат с аргумента, че темата за миграцията е свързана с националния суверенитет и е въпрос на сигурност.
Миналата седмица в Брюксел се проведоха протести срещу Глобалния пакт на ООН за миграцията.
Приетият днес документ не е правно задължителен. Той има препоръчителен характер.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Дали ратификацията на Преспанския договор в Гърция може да бъде проблем

„Канал 5“ (Македония): Дали ратификацията на Преспанския договор в Гърция може да бъде проблем

19 Декември 2018 | 16:48 | Агенция "Фокус"
Скопие. Дали ратификацията на Преспанския договор в Гърция може да бъде проблем? Македонският телевизионен “Канал 5“ представя мненията на експерти.
Според гръцкия професор Сотирис Сербос Договорът е от особено значение за стабилността на Западните Балкани.
Той смята, че без съмнение, Договорът ще бъде ратифициран в Гърция, въпреки несъгласието на опозицията и на част от гръцката общественост.
„Оптимист съм, че споразумението от Преспа ще бъде ратифицирано от гръцкия парламент. Както ви казах, това е историческа стъпка, това не е просто споразумение между две страни, а договор, който осигурява стабилност в проблемния регион“, заявява Сербос.
„На Македония ѝ предстои важен период, в който ще трябва да извърши много реформи, но членството в евроатлантическите структури може да се осъществи само чрез прилагане на Преспанския договор - смята университетският професор Никола Дуйовски от Македония.
Според друг македонски професор Ванчо Узунов „евроатлантическата интеграция на страната е от решаващо значение за пълния социален прогрес“. По неговите думи членството в НАТО гарантира сигурността на страната, но членството в ЕС е пътната карта за всички реформи, които страната трябва да направи.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Виктор Орбан: Няма да подпишем документ, който признава, насърчава и финансира миграцията

Виктор Орбан: Няма да подпишем документ, който признава, насърчава и финансира миграцията

19 Декември 2018 | 08:39 | Агенция "Фокус"
Виена. Шансовете са добри „унгарската стратегия“ да бъде потвърдена на форума ЕС-Африка във Виена, заяви премиерът на Унгария Виктор Орбан в навечерието на срещата, цитиран от електронното издание Hungary Today.
„Нашата позиция е, че трябва да помогнем на територията на Африка, а не проблемите да бъдат донасяни в Европа и особено не в Унгария“, заяви министър-председателят.
„Искаме да потвърдим този стратегически принцип и имаме добри изгледи да го направим“, добави той.
В коментар за Глобалния пакт за миграцията на ООН, Орбан посочи, че мнозинството от страните-членки на ООН са страни с мигрантски корени и е нормално болшинството в Световната организация да подкрепя миграцията.
„Ние сме от другата страна на монетата... и не искаме миграция в Унгария. Няма да подпишем никакъв договор, който признава, насърчава и финансира миграцията на международно ниво“, категоричен е унгарският премиер. „Ще продължим нашата антиимиграционна политика“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс инфо“ (Македония): Талат Джафери насрочи заседание на парламента за амнистия в 17 часа

„Плюс инфо“ (Македония): Талат Джафери насрочи заседание на парламента за амнистия в 17 часа

18 Декември 2018 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на македонския парламент Талат Джафери насрочи за 17 часа българско време пленарно заседание с единствена точка в дневния ред – законопроекта за амнистия по кратка процедура, предава скопското електронно издание „Плюс инфо“.
По-рано Междупарламентарният орган за помирение съгласува проектозакона за амнистия. Според него, тя няма да засегне организаторите на инцидента, лицата, които са извършили физическо насилие, които са носили оръжие и експлозиви, както и служебни лица, които са превишили своите правомощия.
Също така от амнистията ще бъдат изключени лицата, които са следствени за сдружаване с цел неприятелска дейност и убийство.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат – М“ (Македония): Съгласуваха Закона за амнистия: Разбра се как ще помилват отцепниците от ВМРО-ДПМНЕ

„Алсат – М“ (Македония): Съгласуваха Закона за амнистия: Разбра се как ще помилват отцепниците от ВМРО-ДПМНЕ

18 Декември 2018 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. Междупартийният орган за помирение във вторник прие законопроекта за амнистия, с който трябва да бъдат помилвани участниците в събитията в македонския парламент от 27 април 2017 година (и най-вече отцепниците от ВМРО-ДПМНЕ, които поставиха това като условие, за да подкрепят конституционните промени – бел. „Фокус“), предава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
Според него, лицата, които при нападението в парламента на 27 април са носили оръжие и маски, които са извършили насилие срещу служебни лица и които са превишили правомощията си, няма да може да бъдат амнистирани.
Съпредседателят на органа Фросина Ременски заяви, че всеки обвинен ще може да внесе искане до съответния прокурор и съд, след получено мнение от Специализираната прокуратура и тогава ще бъде взето решение дали изпълнява условията за амнистия.
Още един интересен момент от Закона е, че той ще важи само 5 дни, т.е., тези, които искат да бъдат амнистирани и които ще трябва да внесат искане за амнистия в срок от 5 дни след приемането на Закона.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„1 ТВ“ (Македония): Номинираха Зоран Заев и Алексис Ципрас за Нобелова награда за мир

„1 ТВ“ (Македония): Номинираха Зоран Заев и Алексис Ципрас за Нобелова награда за мир

18 Декември 2018 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас са номинирани за Нобелова награда за мир за 2019 година за Договора от Преспа, с който се разрешава десетилетния спор за името на западната ни съседка, съобщава скопският телевизионен канал „1 ТВ“.
Номинацията на двамата лидери бе обявена във вторник в Скопие от нобеловия лауреат за мир през 2015 година Уидед Бушамауи. По нейните думи, Преспанския договор показва, че две държави са способни да седнат заедно, да преговарят и да постигнат договор. Тя заяви, че за нея е чест да номинира Зоран Заев и Алексис Ципрас за Нобеловата награда за мир.
„Номинацията не е само лично за Зоран Заев и Алексис Ципрас, а и за всички граждани. Това е модел за диалог и просперитет. Вярвам силно, че Македония, или трябва да кажа Северна Македония и Гърция ще получат Нобеловата награда и ще бъдат доказателство за света, че може да се постигне договор. След като бъде ратифицирано споразумението, то ще бъде силно послание, че диалогът е възможен“, заяви Бушамауи.
Освен това нобеловият лауреат отбеляза, че е дошла в Скопие, за да подкрепи този начин за постигане на договор и вярва, че той ще бъде модел за разрешаване на проблемите в бъдеще.
„Трябва да бъдете горди от това, което постигнахте“, заяви тя на обявяването на номинацията в Първия частен македонски университет ФОН.
На церемонията присъства и европейският депутат от редиците на партия СИРИЗА Стелиос Колуглу, който изрази подкрепата си за номинацията на Заев и Ципрас.
Кулоглу заяви, че ако е имало Нобелова награда за война, досега Балканите щяха да са я спечелили много пъти, а Договорът от Преспа е единственото добро и позитивно нещо, което в момента идва от Европа, която, от своя страна, в момента е разделена и се сблъсква с множество проблеми.
„Договорът от Преспа е споразумение, което решава дългогодишният проблем, не само за името, но и осигурява окончателно решение на македонския въпрос. Зоран Заев и Алексис Ципрас постигнаха договор, за който се изискваше смелост и който постави националните интереси над партийните. Договорът го дължим на предишните поколения, но и на нашите деца и следващите поколения, които трябва да живеят в мир и просперитет“, заяви евродепутатът.
Кулоглу посочи, че споразумението е имало множество противници и от двете страни, но е нелогично и двамата премиери едновременно да бъдат обвинявани от своите противници, че са предали националните интереси.
Ректорът на ФОН Нано Ружин, от своя страна, заяви, че се издигат двама лидери, които са успели да излязат от модела за балканския политик.
„От тук нобелистката Бушамауи ще предложи на Нобеловия комитет в Осло да номинира Алексис Ципрас и Зоран Заев да получат Нобеловата награда за мир. Вярвам, че инициативата ще бъде подкрепена от много други приятели“, заяви Ружин.
След церемонията в Скопие, на 19 декември, Бушамауи и Кулоглу заминават за Атина, където ще се срещнат и с гръцкия премиер, за да му съобщят официално за номинацията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Съливан: Русия иска да подкопае Преспанския договор, както се намеси в изборите на САЩ

Джон Съливан: Русия иска да подкопае Преспанския договор, както се намеси в изборите на САЩ

18 Декември 2018 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. „САЩ стои до Македония, тук съм, за да изразя цялостната подкрепа от името на САЩ за прилагането на Договора от Преспа“, заяви заместник-държавният секретар Джон Съливан след срещата си с македонския премиер Зоран Заев в Скопие, пише македонският „Фокус“.
Съливан е най-високопоставеният функционер от Държавния департамент, който отива на официално посещение в западната ни съседка от 2001 година. На пресконференцията той похвали лидерството на Заев и външния министър Никола Димитров, както и това на депутатите, които гласуваха за започване на процеса по промяна на македонската конституция.
„Считаме Македония за лидер в региона заради нейното желание за мир и сътрудничество. Искам да похваля премиера Зоран Заев и министъра Никола Димитров, както и смелото лидерство на онези депутати в парламента, които през октомври направиха нужното, за да осигурят по-светло бъдеще за Македония. Вашите гласове поставиха вашата страна на пътя към по-сигурно и богато бъдеще. Подтикваме още депутати да оставят настрана партийните интереси и да останат фокусирани върху общата стратегия. Няма алтернатива, надеждите ви са на една ръка разстояние“, заяви дипломатът.
В отговор на въпрос на журналист за руското влияние в региона, заместник-държавния секретар на САЩ заяви, че Москва иска да подкопае Договора между Македония и Гърция и че тя ще направи всичко по силите си да попречи на членството на Скопие в НАТО.
„Горд съм, че стоя тук от името на САЩ, за да дам подкрепа за онова, което правителството и гражданите на Република Македония искат – а това е влизане в ЕС и НАТО. Не сме тук да подпалваме нещо, а да подкрепим легитимните решения и храброто лидерство на премиерите на двете страни. Не е тайна, че Русия се противопоставя на Преспанския договор и никой няма съмнение, че тя ще направи всичко по силите си в собствен интерес и срещу интереса на Македония, за да подкопае процеса на прилагане на Преспанската спогодба. САЩ стои до Македония и не ни изненадва руското влияние на пътя, който Македония е избрала. Това сме го виждали и в други страни от ЕС, а и при тяхната намеса в изборите в САЩ през 2016 година. САЩ има намерение да помогне на другите правителства в разкриването на всички активности, които Русия е предприела, за да подкопае легитимните и демократични процеси в държавите“, посочи Съливан.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости:Общото събрание на ООН прие Глобалния пакт за бежанците

РИА Новости:Общото събрание на ООН прие Глобалния пакт за бежанците

17 Декември 2018 | 21:23 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Общото събрание на ООН прие Глобалния пакт за бежанците.
За него гласуваха 181 страни, 2 са против, а три се въздържаха.
Глобалният пакт има за цел да облекчи тежестта върху приемащите страни и да подобри способността на бежанците да се грижат за себе си.
Освен това документът предвижда създаването на условия за безопасно и достойно завръщане в страните, откъдето са бежанците.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ 21“ (Македония): Зоран Заев и Алексис Ципрас ще бъдат номинирани за Нобелова награда за мир

„ТВ 21“ (Македония): Зоран Заев и Алексис Ципрас ще бъдат номинирани за Нобелова награда за мир

17 Декември 2018 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. Уидед Бушамаи, получила Нобеловата награда за мир през 2015 година, във вторник ще номинира премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас за следващата Нобелова награда за мир, предава скопският телевизионен канал „ТВ 21“.
Нейното предложение ще бъде представено във вторник от 11 часа (12 часа българско време) на церемония в сградата на Първия частен университет на Македония, където през март Бушамауи стана почетен професор (professor honoris causa).
„Договорът от Преспа, в който посредниците вложиха огромна енергия, го смятам за изключителен процес, който заслужава да бъде номиниран за Нобеловата награда за мир. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш подчерта, че този договор може да бъде пример за решаване на всички проблеми по света“, подчерта Бушамауи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Виктор Орбан: Дебатът за миграцията на форума на ЕС беше бурен

Виктор Орбан: Дебатът за миграцията на форума на ЕС беше бурен

17 Декември 2018 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Още една атака бе отблъсната в бурни условия на петъчната среща на върха на Европейския съюз в Брюксел, когато главите на правителства „се събраха, за да дадат още пари и права на мигрантите“, заяви премиерът на Унгария Виктор Орбан на видео, публикувано на неговата страница във „Фейсбук“, пише електронното издание Hungary Today.
Срещата на върха започна мирно и „изглеждаше весела“, но по-късно тя стана доста бурна, заяви унгарският лидер.
Няколко държави „атакуваха“ Унгария за миграцията и се опитаха да „принудят съвета на премиерите да приеме мерки, които биха довели още мигранти в Европа“, посочи Орбан. „Считам, че това е последен опит, защото много скоро ще има Европейски избори и всичко ще свърши“, добави той.
„Успяхме да отбием още една атака“, подчерта министър-председателят и настоя, че някои от участниците са искали да „поднесат повече пари и права на мигрантите и да репресират държавите, които не искат миграция“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Протестите в Брюксел срещу пакта на ООН за миграцията се обърнаха в насилие

Politico: Протестите в Брюксел срещу пакта на ООН за миграцията се обърнаха в насилие

17 Декември 2018 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Протестите срещу пакта на ООН за миграцията преминаха в насилие в неделя, когато 5500 души демонстрираха в центъра на Брюксел, организирани от десните фламандски партии, пише европейската редакция на Politico.
Митингът беше в отговор на миграционния пакт, който получи подкрепата на повече от 150 души, включително Белгия, на конференция на световната организация в Маракеш, Мароко, миналата седмица. Документът доведе до трус в белгийското правителство, което бе напуснато от фламандската националистическа партия N-VA.
Полицията в белгийската столица арестува около 90 души и използва водни оръдия и сълзотворен газ, след като някои демонстранти хвърлиха камъни по служителите на реда и разбиха прозорец на сградата на Европейската комисия, съобщава вестник De Morgen. В един момент някои протестиращи са се опитали да нахлуят в централата на Комисията.
Други 1000 контрапротестиращи също обикаляха центъра на Брюксел, за да покажат несъгласието си с десните демонстранти.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Полицията в Брюксел употреби сълзотворен газ срещу протестиращи срещу Глобалния пакт на ООН за миграцията

Anadolu Agency: Полицията в Брюксел употреби сълзотворен газ срещу протестиращи срещу Глобалния пакт на ООН за миграцията

16 Декември 2018 | 16:11 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Полицията в белгийската столица използва сълзотворен газ, за да разпръсне протест срещу Глобалния пакт на ООН миграцията, подписан в началото на седмицата на специална конференция в мароканския град Маракеш, предава турската държавна агенция Anadolu Agency.
Около хиляди души се събраха в Брюксел, за да демонстрират несъгласието си с документа, приет от около 150 държави-членки на международната организация. Събралите се поискаха оставката на премиера Шарл Мишел, издигнати бяха също лозунги срещу правителствата и миграцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас: За Македония и Гърция няма връщане назад

Алексис Ципрас: За Македония и Гърция няма връщане назад

15 Декември 2018 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Солун. За Македония и Гърция няма връщане назад, заяви гръцкия министър-председател Алексис Ципрас на конференция на управляващата партия СИРИЗА в северния гръцки град Солун, пише гръцкото електронно издание “Greek Reporter“.
На конференцията Алексис Ципрас говори за Преспанския договор, представяйки го като стъпка напред в отношенията между народите на Балканите. В същото време, той похвали Солун заради "хармоничното съжителство на различни култури и традиции, тежката история и големите демократични битки".
"Няма да позволим той да се превърне в град на крайната десница и на омразата, защото Солун, Македония и Гърция нямат връщане назад", подчерта той.
Той заяви, че "Солун днес реагира на тъмнината, омразата, национализма и експлоатацията на патриотизма ", добавяйки, че "демократичния народ в Македония днес изпраща послание на съпротива, свобода, демокрация", визирайки Северна Гърция.
Ципрас продължи: "Ние няма да позволим на политиците, които ограбиха нашата родина и я изправиха на ръба на фалита, днес да инсценират патриотизъм и да вървят ръка за ръка с неонацистите на „Златна зора“! "

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Депутат от „То Потами“ обяви, че ще гласува срещу Преспанския договор, фракцията била разделена по въпроса

Kathimerini (Гърция): Депутат от „То Потами“ обяви, че ще гласува срещу Преспанския договор, фракцията била разделена по въпроса

14 Декември 2018 | 14:02 | Агенция "Фокус"
Атина. Депутатът от центристката партия „То Потами“ (Реката) Йоргос Амирас обяви, че ще гласува срещу споразумението за името на Македония, когато то стигне до гръцкия парламент, защото договорът е срещу интересите на Атина, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
В интервю пред Antenna TV в петък, Амирас каза, че партията е разделена по въпроса за Преспанския договор. Изданието отбелязва, че коментарите на въпросния народен представител идват в момент, когато се спекулира, че той може да е част от листите на „Нова Демокрация“ за следващите парламентарни избори.

Агенция "Фокус" припомня:

Гласовете на "То Потами" са решаващи за ратификацията на договора за името на Македония в гръцкия парламент, предвид това, че младшият партньор в управлявщата коалиция "Независимите гърци" (АНЕЛ) е твърд в намерението си да гласува против това, в названието на бившата югорепублика да фигурира под каквато и да е форма терминът "Македония". При сегашното разположение на мандатите, управляващата "Коалиция на радикалната левица" (СИРИЗА) има 145 депутати от 300, които формират управляващо мнозинство с подкрепата на 7 народни представители от АНЕЛ на Панос Каменос и 1 независим депутат (общо 153). Според предварителните заявки, всички опозиционни партии ще гласуват против споразумението, а единствените, които все още не са изразили твърдо това намерение са "То Потами", които давар разнопосочни сигнали, а освен това излязоха от формираната миналата година лявоценстристка коалиция КИНАЛ (Движение за промяна), начело с председателя на ПАСОК Фофи Генимата.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петер Сиярто:  Брюксел и ООН целят легализиране на нелегалната миграция

Петер Сиярто: Брюксел и ООН целят легализиране на нелегалната миграция

11 Декември 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Брюксел и Организацията на обединените нации имат една и съща цел: да легализират нелегалната миграция, заяви външният министър на Унгария Петер Сиярто след среща на външните министри на Европейския съюз в Брюксел в понеделник, пише унгарското англоезично издание Hungary Today.
„Нелегалната миграция към Европа се осъществява по организиран и контролиран начин още от 2015 г.“, каза Сиярто пред унгарските репортери.
През последните три години се наблюдаваше постоянна борба между онези, които искат да спрат, и тези, които искат да организират миграцията, каза той. Позицията на унгарското правителство е последователна от самото начало: миграцията създава опасности и трябва да бъде спряна, каза Сиярто.
Подготвителните разговори за Глобалния пакт за миграцията на ООН представляват предателство за европейците, каза министърът, добавяйки, че окончателната версия на документа не защитава интересите на европейците.
Унгария иска да запази ЕС, където Коледа остава Коледа, с коледна сцена и коледно дърво. Европа трябва да настоява за своите традиции и наследство и да се противопоставя на всички опити за промяна на етническия микс на Европейския съюз, каза Сиярто.
Унгария настоява, че Европа е изправена пред проблем, свързан с миграцията, а не с бежански проблем, а миграционните процеси трябва да бъдат прекратени. Унгария разглежда нелегалните мигранти като нелегални имигранти, а не като бежанци, каза министърът, като добави, че унгарското правителство ще гласува против миграционния пакт на ООН в Ню Йорк.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Helsinki Times: Финландия подписа Глобалния пакт за миграцията

Helsinki Times: Финландия подписа Глобалния пакт за миграцията

11 Декември 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Финландия стана една от около 150-те страни по света, които се ангажираха с Глобалния пакт за миграция на междуправителствена конференция, свикана под егидата на Общото събрание на ООН в Маракеш, Мароко, в понеделник, пише англоезичното финландско издание Helsinki Times.
Министерството на вътрешните работи заяви преди конференцията, че целта на незадължителния пакт е да се определят мерки за управление на миграцията по начин, който да е безопасен, подреден и регулиран и да бъде от полза за всички заинтересовани страни.
"Никоя страна не може сама да реши проблемите на глобалната миграция. В най-добър интерес на всички е да се търсят решения за общите проблеми, така че миграцията да бъде контролирана, а страните на произход, транзит и дестинация да изпълняват своите задължения“, коментира министърът на вътрешните работи Кай Миканен.
"Един пример е посрещането на репатрираните граждани", добави той.
Министерството на вътрешните работи на Финландия също така увери, че тъй като Пактът е основно политически документ, той няма да наложи промени в законодателството или да се намесва в суверенитета на Финландия.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Конференцията на ООН прие Глобалния пакт за миграцията

AFP: Конференцията на ООН прие Глобалния пакт за миграцията

10 Декември 2018 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Маракеш. Представители на около 150 държави, участващи в конференцията на ООН в мароканския град Маракеш, приеха Глобалния пакт за миграцията, въпреки отказа на ключови държави от документа, предава AFP.
Описвайки го като „пътна карта за предотвратяване на страданието и хаоса", генералният секретар на международната организация Антониу Гутериш се опита да разсее – съгласно думите му – поредицата митове около пакта, включително твърденията, че той ще позволи на ООН да наложи миграционни политики на държавите-членки.
Глобалният договор за миграция - финализиран през юли след 18 месеца на преговори - бе официално одобрен в началото на двудневната конференция в Маракеш.
От пакта се отказаха държави като България, Австрия, Унгария, Словакия, САЩ и Австралия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: По-малко от 10 души са се събрали на протеста срещу пакта за миграция на ООН

София: По-малко от 10 души са се събрали на протеста срещу пакта за миграция на ООН

9 Декември 2018 | 12:39 | Агенция "Фокус"
София. По-малко от 10 души са се събрали на протеста срещу пакта за миграция на ООН, предаде репортер на Агенция "Фокус". Протестът се провежда пред Народното събрание.
Протестиращите носят плакати, на които пише: "Не на режисираното преселение на народите", "Не на пакта за ислямизация на България".
В района е засилено полицейското присъствие, движението по бул. "Цар Освободител" се осъществява нормално.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България се въздържа от присъединяване към Глобалния пакт за миграцията

България се въздържа от присъединяване към Глобалния пакт за миграцията

5 Декември 2018 | 12:59 | Агенция "Фокус"
София. Министерският съвет реши Република България да се въздържи от присъединяване към Глобалния пакт за безопасна, регулирана и редовна миграция. Страната ни няма да участва със свои официални представители в Междуправителствената конференция за приемане на Пакта, която ще се проведе в Маракеш, Мароко, на 10 и 11 декември. Правителството също така взе решение при последващо гласуване на резолюция в Общото събрание на ООН за утвърждаване на вече приетия пакт Постоянният представител на Република България в ООН да гласува с „въздържал се“. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Темата за по-ефективното управление на миграционните процеси е от основно значение за Република България. На този етап българското правителство смята, че решението за неприсъединяване към Глобалния пакт за безопасна, регулирана и редовна миграция защитава в най-пълна степен интересите на страната и нейните граждани.
Република България ще продължи да изпълнява вече съществуващите и поети международноправни задължения в областта на правата на човека, както и да упражнява засилен контрол на националните граници.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Под натиска на десните: Европа се оттегля от Глобалния пакт на ООН за миграцията

Politico: Под натиска на десните: Европа се оттегля от Глобалния пакт на ООН за миграцията

30 Ноември 2018 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Виена/Брюксел. Италия стана поредната европейска страна, която се отказа от Глобалния пакт на ООН за миграцията. От Нидерландия, Белгия и Германия до Словакия – документът, който трябва да бъде подписан на специална среща в Маракеш след по-малко от две седмици, предизвиква сериозни противоречия в страните от Общността, коментира Politico в европейската си редакция.
Борбата за пакта доказва, че три години след пика на бежанската криза от 2015 г. и броени месеци преди изборите за Европейски парламент, миграцията остава лесно запалим проблем на континента. Партиите, разположени в дясно на политическия спектър, превръщат миграцията в основен проблем на кампанията. Те се възползваха от пакта, докато някои основни партии се опитаха да откраднат избирателите им, като се обърнаха срещу споразумението. Междувременно либералите и центристите се озоваха в отбранителната позиция с твърдението, че споразумението не представлява опасност и миграцията може да бъде овладяна най-добре чрез международното сътрудничество.
Последната вълна от оттегляния от пакта на страни от ЕС бе предизвикана от консервативния австрийски канцлер Себастиан Курц, който се отказа от документа в края на октомври. Според Луис Арбър, представител на ООН, решенията на европейските страни да се дистанцират от пакта илюстрира ясното „разминаване" между външната политика на някои страни „и вътрешния натиск или опасения, които не са включени в процеса".Тя подчерта, че документът не е обвързващ и след официалното му приемане следващия месец „няма нито една държава-членка, която ще бъде задължена да прави нещо, което не иска".
Глобалният договор определя „кооперативна рамка" за справяне с миграцията. Подписващите страни са съгласни, например, да ограничат натиска върху страни с много мигранти. Документът гласи, че никоя страна не може да се справя сама с миграцията, като същевременно подкрепя „суверенитета на държавите и техните задължения по международното право".
Това уверение не е достатъчно, за да задоволи множество хора в Европа. Унгария, чийто министър-председател Виктор Орбан е подписал политиката си за борба с миграцията, излезе от договора, докато споразумението още се договаряше. Но неотдавнашната вълна от европейски оттегляния бе предизвикана от консервативния австрийски канцлер Себастиан Курц, който се отказа от пакта в края на октомври, уверени са в редакцията.
Хайнц-Кристиан Щрахе, лидерът на крайнодясната „Партия на свободата на Австрия“, коалиционен партньор на Курц, заяви, че Виена трябва да сама да определя посоката на мигрантската си политика. Той изрази увереност, че страната му „играе водеща роля в Европа". Поне по отношение на пакта - България, Чешката република, Полша, Естония, Хърватия и Швейцария, тръгнаха по стъпките на Виена, подчертават от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Партиите от голямата коалиция в Берлин подкрепиха с голямо мнозинство Глобалния пакт на ООН за миграцията

FAZ: Партиите от голямата коалиция в Берлин подкрепиха с голямо мнозинство Глобалния пакт на ООН за миграцията

27 Ноември 2018 | 20:19 | Агенция "Фокус"
Берлин. Партиите от голямата коалиция в Берлин – Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) – подкрепиха с голямо мнозинство спорния Глобален пакт на ООН за миграцията, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Депутатите от двете правителствени фракции гласуваха в Бундестага за съвместно планирана проекторезолюция относно пакта. Германският парламент трябва да вземе решение за документа с гласуване, насрочено за четвъртък.
По-рано от Съюза (ХДС/ХСС) дадоха индикации, че ще преосмислят присъединяването на Германия към глобалния документ, който трябва да бъде подписан на специална конференция в Мароко на 10-11 декември.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Въпреки критиката от ХДС: Германският външен министър защити Глобалния пакт на ООН за миграцията

Der Spiegel: Въпреки критиката от ХДС: Германският външен министър защити Глобалния пакт на ООН за миграцията

26 Ноември 2018 | 07:12 | Агенция "Фокус"
Берлин. Министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас отхвърли обвинението, че федералното правителство е предоставило твърде късно информация за Глобалния пакт на ООН за миграцията, предизвиквайки по този начин кампания срещу споразумението, съобщава водещото германско издание Der Spiegel.
Маас подчерта, че в интернет и в социалните медии е налична достатъчно информация за документа, който трябва да бъде подписан в Маракеш следващия месец. Депутатите са били поканени да участват в преговорите за текста в Ню Йорк и Женева. В Бундестага разискванията са проведени през април, припомни първият дипломат на Берлин, като подчерта, че дори и депутат на „Алтернатива за Германия“ е бил сред поканените да чуят резултатите от тези преговори.
Маас сподели, че не се чувства притеснен от спора в коалицията за пакта. Съгласно думите му, напрежението се дължи на факта, че наближава денят за гласуването на споразумението. „Затова дискусиите набират скорост. Мисля, че това не е чак толкова лошо“, увери германският социалдемократ. Единствените му притеснения са свързани с разпространяването на фалшиви новини, призна Маас.
Глобалният пакт на ООН за миграцията ще бъде приет на конференция, която ще се проведе на 10 и 11 декември в Мароко. През юли тази година, след 18 месеца на преговори, ООН постигна съгласие за окончателния вариант на документа, който има за цел да предотврати незаконната имиграция и да контролира законната такава, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: И Словакия отхвърли Глобалния пакт на ООН за миграцията

AFP: И Словакия отхвърли Глобалния пакт на ООН за миграцията

25 Ноември 2018 | 23:28 | Агенция "Фокус"
Братислава. Словакия е поредната страна, която отхвърли Глобалния пакт на ООН за миграцията, предава AFP, като пояснява, че по-рано от документа се отказаха държави като Австрия, Австралия, САЩ и България.
Лидерът на кабинета в Братислава Петър Пелегрини заяви пред журналисти в Брюксел, че Словакия „по никакъв начин няма да подкрепи този пакт на ООН и няма да се съгласи с него".
„Словакия не е съгласна, че няма разлика между законната и незаконната миграция, и смятаме икономическата миграция за незаконна и вредна и за сигурността", допълни премиерът на европейската страна.
Пелегрини поясни, че „ако участието на всеки словашки представител автоматично означава присъединяване към протокола от Маракеш, никой, включително външният министър (Мирослав Лайчак), няма да присъства на срещата".
Лайчак е поддръжник на пакта на ООН и по-рано предупреди, че ще подаде оставка, ако Словакия не подпише документа. Но Пелегрини изрази увереност, че ще може да убеди външния министър да остане на поста.
Глобалният договор за миграция на ООН бе договорен през юли след 18 месеца преговори и се очаква да бъде приет следващия месец на специална среща в Мароко.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: България все още не е готова за пакта за миграция на ООН заради забележки по текста

Министър Екатерина Захариева: България все още не е готова за пакта за миграция на ООН заради забележки по текста

22 Ноември 2018 | 15:08 | Агенция "Фокус"
София. България все още не е готова да се присъедини към Пакта за миграция на ООН, защото има забележки по текстовете. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, предаде БНР. „Срещата през декември е по-скоро политическа среща. Пактът е абсолютно незадължителен. Това беше стремежът на държавите да намерят общо решение с този феномен“, обясни тя. „България има някои забележки по текстовете, които можем да изложим на Общо събрание в ООН и в момента не е готова да се присъедини към Пакта“, заяви Екатерина Захариева.
Помолена за позиция за информацията в московското издание „Комерсант”, че газовият проект „Турски поток” ще премине през България, министърът обясни: „Ако има да кажем нещо, ще го кажем официално. Не мисля, че е добра практика български министри, които и да са те, да коментират публикации, особено в чужда преса. Очаквайте това да бъде оповестено по официалния ред от българските власти съвсем скоро“.
Екатерина Захариева се срещна с външния министър на Египет Самех Шукри. Двамата подписаха споразумение за сътрудничество в редица сфери, а първото заседание на новосъздадената двустранна група вероятно ще бъде догодина, когато се очаква у нас да бъде на посещение и президента на Египет Абдел Фатах Сиси.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Австралия е поредната страна, отхвърлила Глобалния пакт на ООН за миграцията

Die Welt: Австралия е поредната страна, отхвърлила Глобалния пакт на ООН за миграцията

21 Ноември 2018 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Канбера. Австралия стана поредната страна, отхвърлила Глобалния пакт на ООН за миграцията, съобщава германският национален ежедневник Die Welt, като подчертава, че с оглед твърдата линия на Канбера в бежанската политика решението не може да бъде определено като изненадващо.
Австралийските власти аргументираха оттеглянето си от споразумението с мотива, че той може да доведе до насърчаване на незаконната миграция и съответно – до създаване на допълнителни трудности в борбата срещу трафика на хора. Пактът за миграцията не е в интерес на Австралия и е в разрез с политиката на правителството, обясни премиерът Скот Морисън. Именно той е един от архитектите на суровата миграционна политика на Австралия, чиито власти задържат търсещите убежище в лагери на тихоокеанските острови, припомнят от редакцията.
Междувременно списъкът на страните, отхвърлили спорния пакт на ООН, става все по-дълъг. От него вече се отказаха редица държави, включително САЩ, Полша, Унгария, Австрия и България.
В Германия също се чуват редица аргументи срещу споразумението. Към настоящия момент официален Берлин подкрепя документа, който трябва да бъде подписан на специална конференция в Мароко, която ще се проведе на 10 и 11 декември.
Федералният министър на здравеопазването на Германия Йенс Шпан, един от тримата претенденти за председателския пост в Християндемократическия съюз (ХДС), постави под съмнение необходимостта страната да подпише Глобалния пакт на ООН за миграцията. Той предложи въпросът да бъде гласуван на конгреса на партията в началото на декември, а идеята му бе подкрепена и от други политици от Съюза (ХДС/ХСС). Конгрсът на ХДС ще се проведе преди конференцията в Мароко.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Още един водещ политик на ХДС настоя за гласуване за необходимостта Германия да подпише Глобалния пакт на ООН за миграцията

FAZ: Още един водещ политик на ХДС настоя за гласуване за необходимостта Германия да подпише Глобалния пакт на ООН за миграцията

19 Ноември 2018 | 19:50 | Агенция "Фокус"
Берлин. Още един водещ политик на Християндемократическия съюз (ХДС) подкрепи предложението на федералния здравен министър на ФРГ и кандидат за ръководния пост в партията Йенс Шпан за гласуване на необходимостта от подписването на Глобалния пакт на ООН за миграцията, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Става въпрос за вицепредседателят на фракцията на Съюза (ХДС/ХСС) в Бундестага Карстен Линеман. Той подкрепи идеята на конгреса на ХДС в началото да бъде проведено гласуване дали федералното правителство да подпише документа. Съгласно думите му, в пакта няма „баланс“.
Шпан бе подкрепен и от други политици от Съюза (ХДС/ХСС). Депутатът в Бундестага от Християнсоциалния съюз (ХСС) Петер Рамзауер подчерта, че отношението на пакта към миграцията е като към „нормално и дори желателно явление“, и поради тази причина не го подкрепи. Документът отваря „потока от бежанци към Европа“, алармира германският политик, като същевременно припомни за прага на прием на мигранти в страната.
Генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, която също е кандидат за наследник на Меркел в партията, прикани привърженици и критици на пакта към диалог. „Защото трябва да отговорим на въпроса какво трябва да направим“, подчерта Крамп-Каренбауер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.