НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Greek Reporter: Гръция е безразлична към албанската „мафия-държава“, която тормози гръцкото малцинство

Greek Reporter: Гръция е безразлична към албанската „мафия-държава“, която тормози гръцкото малцинство

8 Май 2019 | 06:41 | Агенция "Фокус"
Атина. Забележително е колко нечувствителни са гръцките политици към продължаващото малтретиране на гръцкото малцинство в Северен Епир, Южна Албания, от мафиотския режим на Еди Рама, пише базираният в САЩ портал Greek Reporter в коментар, представен без редакторска намеса.
Родината ни има сплотено етническо малцинство в съседна страна, която се оказа извън границите на съвременна Гърция заради прищявка на историята. И вместо да пази и защитава това ценно малцинство, Гърция го е изоставила, незащитено, за да служи като боксова круша за последователните албански режими.
Това не е просто дългогодишна дискриминационна политика срещу гърците в Албания. Това е добре организирана операция за малтретиране и тероризиране на етнически гърци, с цел да се узурпира тяхната собственост и да бъдат изтласкани от земята на техните предци.
С други думи, това е план за етническо прочистване, чиято крайна цел е пълното изчезване на гръцкото население от Северен Епир.
Всяка друга родина би се втурнала не само да защитава живота на своите емигранти, но и техните права, домовете им, както и тяхното достойнство, дори чрез използването на оръжие.
Балансът на силите между вечно бедната Албания и днешната Гърция, макар и засегната от криза, е извън сравнението. Освен това страната ни има и други начини да постави Тирана на нейното място.
Няколко стотици хиляди албанци живеят в Гърция, а понякога, когато им дойдат прекалено много питиетата, са известни с това, че образуват двуглавия орел с ръце и се снимат в армейски тренировъчни лагери. За щастие само няколко етнически албанци в Гърция правят това.
Гърция има много лесни начини да притисне Албания до стената политически и да поиска прилично отношение към гръцкото си малцинство. Но това не е така. Всички наши политици, които влагат минимални усилия в работата си и имат минимална патриотична съвест, просто се преструват, че не виждат и не чуват.
Дори след като един смел млад мъж, Константинос Кацифас, се осмели да издигне гръцкия флаг в Албания миналата година и незабавно беекзекутиран и направен за пример от охраната на психопатическия албански премиер, нито един гръцки депутат не изрази никаква подкрепа на неговото семейство.
Само един смел член на Европейския парламент от Кипър го направи, а албанците, с типична наглост и дързост, я обявиха за персона нон грата в страната.
Провокациите продължават и днес и няма реакция. Случайни леки изявления на външното министерство и безсмислени съобщения, за пред хората, от опозицията, са отговорът на Гърция за продължаващото тероризиране на жителите на Северен Епир.
Дори патриотите на Нова Демокрация, вместо да говорят за Рама, прекарват скъпоценното си телевизионно време в забележки за Мадуро във Венецуела.
Тази липса на чувствителност е непоносима. Но тя също се превърна в запазена марка на политическите измами, които процъфтяват на пейките на гръцкия парламент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: В провокативно изявление Тирана призова Атина да осъди убийството на албанец от… албанец

Protothema: В провокативно изявление Тирана призова Атина да осъди убийството на албанец от… албанец

6 Декември 2018 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Атина. В провокативно изявление Тирана призова Атина да осъди убийството на албанец от… албанец, коментират в редакцията на електронното издание на гръцкия всекидневник Protothema.
Mинистерството на външните работи на Гърция отговори на изявлението на външнополитическото ведомство в Тирана, което свърза „вълната на убийства“ на албанци с „езика на омразата“, като подчерта, че Гърция е европейска държава, в която върховенството на закона функционира ефективно.
„Гърция е европейска държава, в която функционира ефективно върховенството на закона. Компетентните органи незабавно се заеха със ситуациите, посочени от министерството на външните работи на Албания; те бяха разследвани и вече са решени, както е посочено в съответното изявление на гръцката полиция.
Решимостта на гръцките власти да се справят с престъпността във всичките й форми е ясна. По същия начин ние отново потвърждаваме очевидното ни осъждане на всяка форма на насилие и расизъм, което може да доведе до загуба на човешки живот.
Обобщенията, направени от Министерството на външните работи на Албания, свързването на различни наказателни дела и приписването им на недекларирана „кампания на омраза и насилие", не съответстват на действителността и са неприемливи.
Очаквайки окончателния доклад за смъртта на гръцкия гражданин Константинос Кацифас от изстрел на албанските сили за сигурност, призоваваме Министерството на външните работи на съседната страна да демонстрира отговорност, както и самообладание и сдържаност, продиктувано от обстоятелствата“, се казва в изявление от външнополитическото ведомство в Атина.
Министерство на външните работи в Тирана визира смъртта на 18-годишен албанец на име Мариос Исак, намерен мъртъв в Кавала, Северна Гърция. Разследването показа, че в инцидента, довел до смъртта му, има замесен негов сънародник, който призна, че е убил младежа по случайност.
Гръцката полиция (EL.AS) също отговори на неоснователните и изкривени обвинения, като отбеляза, че е открила и задържала виновниците във всеки отделен случай, споменат от албанското министерство.
Тирана обаче призова гръцките власти да осъдят инцидента, като ги свържат с крайнодясната партия „Златна зора" или други екстремистки сегменти в гръцкото общество.
Отношенията между Албания и Гърция са напрегнати след убийството на 35-годишния албанец от гръцки произход Костантинос Кацифас.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema (Гърция): Албански националисти вандализираха гръцки паметник в Южна Албания

Protothema (Гърция): Албански националисти вандализираха гръцки паметник в Южна Албания

4 Декември 2018 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Тирана. Група албански националисти вандализираха паметник, посветен на лидера на борбата за независимост на „Северен Епир“ (Южна Албания) Тимиос Лолис, след като преди това са ‚нахлули‘ на площада в село Дреново (на гр. Крания), на 20 км от гръцката граница и на 115 км югоизточно от столицата Тирана, като един от групата е свалил гръцкото знаме, висящо на пилон, пише електронното издание на вестник Protothema.
Както пише изданието, младият албанец, който е извадил мраморна табелка и гръцкото знаме е забелязан от гърци при опита си да избяга и е захвърлил знамето и табелката. Той е избягал в откритото поле, където останалата част от албанската група го е чакала с кола.
На мястото, в село Агиос Саранта, са пристигнали служители на полицията.
„Прототема“ отбелязва, че албанските медии наскоро са възприели антигръцки настроения, които са се култивирали след инцидента в Буларат, когато Константинос Кацифас бе убит от албанската полиция.
Наскоро албанската телевизия е излъчила провокативен, според оценката на вестника, антигръцки документален филм, озаглавен „Когато те почитат убийците на албанци“. Той е фокусиран върху бойците в Южна Албания, които са се били за правата на гръцкото етническо малцинство в това, което те смятат за „Южен Епир“.

Агенция "Фокус" припомня:

В края на октомври албанската полиция застреля етническият грък Константинос Кацифас, след като той откри огън по служители на реда. Причината за инцидента беше издигнато от него гръцко знаме на военно гробище от Втората световна война в албанското село Буларат, намиращо се на 6 км от границата между Албания и Гърция.
Според албанските медии мъжът, идентифициран като 35-годишния Константинос Кацифас, е открил огън по полицаите с автомат Калашников, докато те сваляли знамето, издигнато на гръцко военно гробище. Това се случило в село, където живеят предимно гърци, които отбелязвали годишнината от влизането на Гърция във Втората световна война през 1940 г.
Както се твърди, Кацифас първо избягал в селото, като стрелял с оръжието си, а след това тръгнал към планините в опит да избегне арест. Скоро след това обаче бил засечен от екип на албанските специални части, които свидетелстват, че той започнал да стреля по тях, преди те да открият огън по него и да го убият.
Кацифас, чието семейство произлиза от северозападния гръцки град Йоанина, е роден и израснал в Буларат, но в последно време живял в Атина. Снимките в гръцките медии го показват облечен във военен камуфлаж с гръцко знаме в ръка.
На погребението в същото село се пристигнаха няколкостотин гърцки националисти и съпроводиха церемонията със скандирания „Македония е гръцка“, „Северен Епир е гръцки“ и обиди срещу албанците. Това предизвика Тирана да обяви за „персона нон грата“ 52-ма гърци за „разпространяване на етническа нетърпимост“.
Интересен факт е, че преди тези събития Албания и Гърция бяха на прага да подпишат договор за демаркация на морските граници между двете държави в Йонийско море. В основата на инициативата беше на бившия гръцки министър на външните работи Никос Коцияс, който направляваше и процеса по постигането на споразумение за името между Атина и Скопие. След оставката на дипломата обаче преговорите зациклиха.Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Грък уби албанец след спор за името на Македония

„Фактор“ (Македония): Грък уби албанец след спор за името на Македония

4 Декември 2018 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Лефкими. Петрит Зифле, 63-годишен мигрант от Албания, който работил във ферма на остров Корфу е убит от 44-годишен местен жител след разправия за името на Македония в кафене, предава скопското електронно издание „Фактор“.
На 25 ноември Зифле се намесил в шумен спор на съседната маса, на която при аргументирането за Македония били клеветени и расово дискриминирани всички различни раси. Петрит отговорил и се стигнало до скандал, който бил прекратен, а жертвата си тръгнала от заведението, изпратена с псувни и закани.
По-късно членът или симпатизант на екстремно-дясната партия „Златна зора“ направил засада на Зифле и го убил с ловджийска пушка. След това хвърлил тялото в канавка покрай локалният път между Драготина и Спартера, на три километра от Лефкими. На следващата сутрин местен жител открил трупа, когато минал наблизо с колата си.
Както отбелязва изданието, полицията напразно претърсвала морското дъно наоколо в търсене на оръжието, но на правилния път я насочило парче от пушката, намерено на мястото на престъплението. Убийството е разкрито за пет дни. Убиецът е направил самопризнания и е задържан под стража.

Агенция „Фокус“ припомня:

В края на октомври албанската полиция застреля етническият грък Константинос Кацифас, след като той откри огън по служители на реда. Причината за инцидента беше издигнато от него гръцко знаме на военно гробище от Втората световна война в албанското село Буларат, намиращо се на 6 км от границата между Албания и Гърция.
Според албанските медии мъжът, идентифициран като 35-годишния Константинос Кацифас, е открил огън по полицаите с автомат Калашников, докато те сваляли знамето, издигнато на гръцко военно гробище. Това се случило в село, където живеят предимно гърци, които отбелязвали годишнината от влизането на Гърция във Втората световна война през 1940 г.
Както се твърди, Кацифас първо избягал в селото, като стрелял с оръжието си, а след това тръгнал към планините в опит да избегне арест. Скоро след това обаче бил засечен от екип на албанските специални части, които свидетелстват, че той започнал да стреля по тях, преди те да открият огън по него и да го убият.
Кацифас, чието семейство произлиза от северозападния гръцки град Йоанина, е роден и израснал в Буларат, но в последно време живял в Атина. Снимките в гръцките медии го показват облечен във военен камуфлаж с гръцко знаме в ръка.
На погребението в същото село се пристигнаха няколкостотин гърцки националисти и съпроводиха церемонията със скандирания „Македония е гръцка“, „Северен Епир е гръцки“ и обиди срещу албанците. Това предизвика Тирана да обяви за „персона нон грата“ 52-ма гърци за „разпространяване на етническа нетърпимост“.
Интересен факт е, че преди тези събития Албания и Гърция бяха на прага да подпишат договор за демаркация на морските граници между двете държави в Йонийско море. В основата на инициативата беше на бившия гръцки министър на външните работи Никос Коцияс, който направляваше и процеса по постигането на споразумение за името между Атина и Скопие. След оставката на дипломата обаче преговорите зациклиха.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Top Channel (Албания): Трима албанци са убити в Гърция през последната седмица

Top Channel (Албания): Трима албанци са убити в Гърция през последната седмица

28 Ноември 2018 | 10:10 | Агенция "Фокус"
Тирана. Тялото на 63-годишен албанец е открито в понеделник сутринта в Гърция. Мъжът е прострелян от близко разстояние и тялото му е изхвърлено в канал, в близост до Спартера (на остров Корфу), съобщава тиранският телевизионен канал Top Channel.
В неделя, 35-годишен албанец е намерен мъртъв в килията си в затвора в Трикала (на 50 км източно от Лариса). Властите все още не са коментирали случая пред медиите. Това е вторият затворник, умрял в същия затвор. Първият, Илия Карели, присъства във видео, на което се вижда как стражарите го измъчват преди да умре, отбелязва медията.
Също така, преди няколко дни друг албанец беше застрелян на границата между Албания и Гърция в престрелка с гръцката полиция.

Агенция „Фокус“ припомня:

В края на октомври албанската полиция застреля етническият грък Константинос Кацифас, след като той откри огън по служители на реда. Причината за инцидента беше издигнато от него гръцко знаме на военно гробище от Втората световна война в албанското село Буларат, намиращо се на 6 км от границата между Албания и Гърция.
Според албанските медии мъжът, идентифициран като 35-годишния Константинос Кацифас, е открил огън по полицаите с автомат Калашников, докато те сваляли знамето, издигнато на гръцко военно гробище. Това се случило в село, където живеят предимно гърци, които отбелязвали годишнината от влизането на Гърция във Втората световна война през 1940 г.
Както се твърди, Кацифас първо избягал в селото, като стрелял с оръжието си, а след това тръгнал към планините в опит да избегне арест. Скоро след това обаче бил засечен от екип на албанските специални части, които свидетелстват, че той започнал да стреля по тях, преди те да открият огън по него и да го убият.
Кацифас, чието семейство произлиза от северозападния гръцки град Йоанина, е роден и израснал в Буларат, но в последно време живял в Атина. Снимките в гръцките медии го показват облечен във военен камуфлаж с гръцко знаме в ръка.
На погребението в същото село се пристигнаха няколкостотин гърцки националисти и съпроводиха церемонията със скандирания „Македония е гръцка“, „Северен Епир е гръцки“ и обиди срещу албанците. Това предизвика Тирана да обяви за „персона нон грата“ 52-ма гърци за „разпространяване на етническа нетърпимост“.
Интересен факт е, че преди тези събития Албания и Гърция бяха на прага да подпишат договор за демаркация на морските граници между двете държави в Йонийско море. В основата на инициативата беше на бившия гръцки министър на външните работи Никос Коцияс, който направляваше и процеса по постигането на споразумение за името между Атина и Скопие. След оставката на дипломата обаче преговорите зациклиха.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.