НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:00


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

EA Daily: Порошенко подписа закон за разширяване на морските граници на Украйна от 12 на 24 морски мили

EA Daily: Порошенко подписа закон за разширяване на морските граници на Украйна от 12 на 24 морски мили

30 Декември 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът Петро Порошенко подписа Закон, с който морските граници на Украйна се разширяват от 12 на 24 морски мили, съобщиха от пресслужбата на държавния глава, предава руската агенция EA Daily.
„Съгласно закона, прилежащата зона е зона в открито море, която принадлежи към териториалното море на Украйна и външна граница, която се намира на повече от 24 морски мили, считани от изходните линии, от които се отмерва ширината на териториалното море на Украйна“, се казва в съобщението.
Според Закона в Черно море се въвежда „прилежаща зона“ на Украйна, която е установена на 24 морски мили (44,4 км) от изходните линии, от които се смятат териториалните води на страната, обяснява медията, като посочва, че принципно териториалните води са ограничени в зоната от 12 мили (22,2 км) от тези линии.
Руската агенция отбелязва още, че във въпросната зона от 24 морски мили Военноморските сили на Украйна ще могат да спират, оглеждат, задържат или арестуват чуждестранни кораби и членовете на техния екипаж. Ако плавателния съд е нарушил законодателството и се опитва да се скрие, то на украинските сили са дадени правомощия да преследват нарушителя и да го задържат, за да бъде подведен под отговорност „в съответствие с Конвенцията на ООН по морското право от 1982 година“.
Правото за преследване важи, докато плавателният съд не влезе в териториалното море на държавата, под чийто флаг плава, или на която и да е друга държава. Законът влиза в сила на следващия ден след обнародването му.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Пушков предрече засилване на „предвоенната истерия“ на Порошенко

„Известия“: Пушков предрече засилване на „предвоенната истерия“ на Порошенко

27 Декември 2018 | 02:41 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Украйна Петро Порошенко няма да се откаже от предвоенната истерия след отмяната на военното положение в страната. Напротив, ще я поддържа и ще я засилва, уверен е руският сенатор Алексей Пушков, пише вестник „Известия“.
Според него Порошенко е отменил военния режим, за да не го обвинят, че е провалил президентските избори, които трябва да се проведат през март.
Всички заплахи на украинския лидер за някаква „руска агресия“ не се сбъдват.
«Няма агресия на Русия » под формата на нападение срещу Мариупол, за която той (Порошенко. Бел. на «Известия») говореше на всеки ъгъл. В Европа не приеха това на сериозно, а опонентите му го заподозряха в по-лоши намерения. Трябваше да отмени военното положение »,написа Пушков в Туитър.
Сенаторът не изключва възможността от нови провокации от страна на президента на Украйна в името на това да получи подкрепа от Запада.
«Отмяната на военното положение не означава, че Порошенко ще се откаже от предвоенната истерия. Напротив, ще я поддържа и разширява, докато е възможно да се стигне до ново изостряне на положението, за да може под неговото прикритие да изфабрикува нужните му факти около изборите и да получи автоматично подкрепата на Запада », добавя сенаторът.
На 26 декември президентът на Украйна обяви, че в 10 области отменя военното положение. Специалният режим беше въведен, след като в Керченския проток Киев организира провокация, при която три кораба на ВМС на Украйна навлязоха в териториалните води на Русия и бяха задържани.
В Държавната дума на РФ отбелязаха, че въвеждането на военно положение приключи с позор за Украйна.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Захарова: Новото преминаване на кораби на ВМС на Украйна през Керченския проток ще се превърне в провокация

ТАСС: Захарова: Новото преминаване на кораби на ВМС на Украйна през Керченския проток ще се превърне в провокация

19 Декември 2018 | 23:23 | Агенция "Фокус"
Москва. Обявеният от секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Александър Турчинов новото несанкционирано преминаване на украински военни кораби през Керченския проток ще се превърне в поредната безотговорна провокация, съобщава ТАСС. Това е заявила в сряда на брифинг Мария Захарова, директор на Отдела за информация и печат на руското МВнР.
"Това съобщение просто е поредна провокация. То е абсолютно безотговорно. Само ще усложни ситуацията. Много партньори на Украйна се опитват да намалят напрежението в тази ситуация и търсят пътища за деескалация“,обръща внимание официалната представителка на ведомството и добавя, че „на фона на тези опити, предприети от редица държави и от ЕС, да се прави подобно изявление е визитка картичка за режима в Киев.“
В сряда Александър Турчинов даде интервю за британската корпорация БиБиСи, в което заяви, че Украйна не възнамерява да се отказва от плавания на совите кораби в Азовско море през Керченския проток и не изключва възможността за унищожаване на Кримския мост. Той е заявил също за готовността на да се поканят представители на ОССЕ, НАТО и други международни организации, които да присъстват на украинските кораби.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TАСС: Украйна готви ново преминаване през Керченския проток

TАСС: Украйна готви ново преминаване през Керченския проток

19 Декември 2018 | 16:29 | Агенция "Фокус"
Киев. Украйна готви ново преминаване през Керченския проток, предава TACC
Украйна не възнамерява да се откаже да преминава с военните си кораби до Азовско море през Керченския проток. Това съобщи в сряда секретаря на Съвета за Националната сигурност и отбрана на Украйна Олександър Турчинов. В интервю за BBC той каза, че следващият преход ще се осъществи възможно най-скоро.
"Ако ние спрем и отстъпваме, Русия ще изпълни задачата си да завземе Азовско море, ще представи нови морски граници в Черно море, фактически легализирайки окупацията на Крим", каза той. въпросът не може да бъде бавен.Ние също предлагаме на нашите партньори да вземат участие в това преминаване от украинските черноморски пристанища до украинските пристанища на брега на Азов.
По-специално, той заяви готовността си да покани представители на ОССЕ, НАТО и други международни организации да присъстват на украинските кораби.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН (Украйна): Общото събрание на ООН ще обсъди резолюция за милитаризация на Черно и Азовско море от Русия

УНИАН (Украйна): Общото събрание на ООН ще обсъди резолюция за милитаризация на Черно и Азовско море от Русия

17 Декември 2018 | 08:03 | Агенция "Фокус"
Киев. Държавният глава на Украйна Петро Порошенко е заявил, че 41 държави вече са се съгласили да станат съавтори на подобна резолюция и той се надява, че тя ще бъде приета от Общото събрание на Световната организация, информира украинската телеграфна агенция УНИАН.

На 17 декември, понеделник, Общото събрание на ООН ще обсъди идеята за тази резолюция. Тази информация президентът Порошенко е съобщил в неделя на пресконференция в Киев, където е казал още, че на
„17-ти май Генералната асамблея на ООН ще разгледа проекта на самата текста за резолюция във връзка с милитаризацията на Черно и Азовско море“.
Пред журналистите той специално е подчертал, че процесът е иницииран от Украйна.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Европарламентът иска „Северен поток-2“ да се прекрати

ТАСС: Европарламентът иска „Северен поток-2“ да се прекрати

13 Декември 2018 | 03:08 | Агенция "Фокус"
Париж. Европарламентът е подкрепил прекратяването на проекта „Северен поток-2“, информира ТАСС.
В сряда той е приел резолюция по доклада „За реализация на Договора за асоцииране на Украйна към ЕС.
"Европейският парламент потвърждава, че смята за ключова ролята, която Украйна играе в европейската мрежа за енергийно осигуряване. В същото време Европарламентът осъжда изграждането на газопровода „Северен поток-2“, тъй като става дума за политически проект, представляващ заплаха за европейската сигурност и за усилията да се постигне диверсификация на енергийните източници. Европейският парламент изисква да се отмени този проект“, се казва в приетата резолюция.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Корреспондент“ (Украйна): Русия подсили флота си в Крим с ракетни кораби

„Корреспондент“ (Украйна): Русия подсили флота си в Крим с ракетни кораби

10 Декември 2018 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Севастопол. В Севастопол се състоя церемонията по приемането в състава на Черноморския флот на Руската федерация новия малък ракетен кораб „Орехово-Зуево“, оборудван с крилати ракети с голям обсег „Калибър“, съобщава украинският вестник „Корреспондент“.
Отбелязва се, че до края на декември в състава на Черноморския флот на Русия ще влезе и патрулният кораб „Василий Биков“, а през 2019 г. – „Дмитрий Рогачев“, миночистачът „Иван Антонов" и високоскоростен транспортно-десантен катер от ново поколение.
„Очевидно е, че Черноморският флот става все по-силен, а това означава, че и Русия става по-силна в южното морско направление. Уверен съм, че новият кораб в най-кратки срокове ще пристъпи към разширяване на задачите в близки и далечни морски зони“, цитира изданието думите на командващия Черноморския флот на Руската федерация вицеадмирал Александър Моисеев.
Малкият ракетен кораб „Орехово-Зуево" е многофункционален плавателен съд, оборудван с артилерийски, ракетни, антисаботажни, противовъздушни и радиотехнически оръжия. Това е седмият кораб на модернизираната серия „Куан-М", построена за Черноморския флот. Корабите от този проект са с по-голямо изместване и са оборудвани с най-новите високопроизводителни ракети с дългосрочен радиус - универсалната ракетна система „Калибър-НК“, предназначена за унищожаване на морските и крайбрежните цели. Целта на корабите по проекта „Куан-М" е защитата и отбраната на икономическата зона на Русия, обясняват от редакцията.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Москва опроверга твърденията на Киев за блокада на украинските пристанища в Азовско море

ТАСС: Москва опроверга твърденията на Киев за блокада на украинските пристанища в Азовско море

8 Декември 2018 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Москва. На брифинг в Москва първият заместник-началник на Бреговата охрана на служба "Гранична охрана" на Федералната служба за сигурност на Русия Алексей Волски отрече твърденията за блокиране от страна на Русия на Керченския проток за украинските кораби, предава TACC.
"От 1 април до 1 декември 2018 г. през Керченския проход са преминали 18 783 кораба. Преди преминаването на Керченския канал са проверени 2 052 плавателни съдове или само 12% от всички", каза Волски.
"От тях 1 183 (инспектирани кораби) превозват товари до руските пристанища в Азовско море и само 869 кораба, които пътуват към украинските пристанища. Тук е очевидно, така наречената морска блокада на украинските пристанища (в Азовско море) не съществува", подчерта той.
Министерството също така отбеляза спиралата на напрежението в Азовско море, което започна през август тази година.
"Увеличаването на напрежението в Азовско море започна през август тази година. Украински военни кораби започнаха да заплашват, че ако руски кораби се приближиха до тях на 4 километра, те щяха да открият огън по тях", каза Волски пред репортери.
Според него на 24 октомври катерите "Люби" и "Кременчуг" на Украинския флот са придружавали български кораб, който е тръгнал от Мариупол. "Това беше придружено със заплахи за руски кораби, заплахи, които звучаха във въздуха, артилерийските системи на украински кораби бяха насочени в посока на руски кораби, ние не се поддадохме на провокацията", каза Волски. "Без съмнение заплахите бяха насочени след строителството и пускането в експлоатация на Кримския мост", подчерта той.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Никой няма интерес от милитаризирането на Черно море, а такова явно настъпва

Президентът Румен Радев: Никой няма интерес от милитаризирането на Черно море, а такова явно настъпва

7 Декември 2018 | 22:09 | Агенция "Фокус"
София. Никой няма интерес от милитаризирането на Черно море, а такова явно настъпва. Това каза президентът Румен Радев в предаването „Панорама“ по БНТ за напрежението в Азовско море. „Не съм си сменял нито за момент позициите. И сега твърдя, че моряците не бива да плащат цената на политическата амбиция. Колкото по-бързо приключи този инцидент, толкова по-добре е за всички нас от региона“, заяви държавният глава. „Никой няма интерес от милитаризирането на Черно море, а такова явно настъпва. Европа не бива да допуска да става заложник на украинските вътрешнополитически амбиции“, обяви Румен Радев. По думите му трябва да се търси решение около принципи, а не да се посочва кой е виновен, защото това всъщност отдалечава от решението на конфликта.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ отхвърлят възможността за военен отговор на Керченския инцидент

ТАСС: САЩ отхвърлят възможността за военен отговор на Керченския инцидент

7 Декември 2018 | 02:41 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съединените щати не водят дискусия за възможността за военен отговор на действията на Русия в Керченския проток. Това съобщи в четвъртък генерал Джоузеф Дънфорд, председател на Комитета на началниците на щабове на въоръжените сили на САЩ, на конференция, организирана от The Washington Post, предава TACC
"Нямаше военен отговор, нямаше дискусия за военния отговор (на инцидента) в Азовско море", каза той.
"На първо място, нашите отношения с Украйна са насочени към две неща: ние им помагаме да реформират въоръжените си сили и второ, ние обезпечаваме отбранителните им потребности , така че да могат да се защитят" За да не се объркат двата въпроса (инцидента в Азовско море и помощта за Украйна като цяло), понастоящем няма дискусии за военен отговор на инцидента в Азовско море ", обясни военният командир. Междувременно той отбеляза, че неговата работа е "да гарантира, че президентът на САЩ Доналд Тръмп има възможни варианти за реакция с използването на въоръжени сили".
Дънфорд също така добави, че не е обсъждал инцидента в Керченския проток с началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия армейски генерал Валерий Герасимов.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Държавният департамент на САЩ призова за спиране на „Северен поток 2“ след инцидента в Азовско море

ТАСС: Държавният департамент на САЩ призова за спиране на „Северен поток 2“ след инцидента в Азовско море

5 Декември 2018 | 05:26 | Агенция "Фокус"
София. Съединените щати вярват, че инцидентът в Керченския проток е добро напомняне за Европа колко лош е проектът за газопровода "Северен поток-2“. Тези думи бяха казани във вторник от представител на Държавния департамент в Брюксел по време на брифинг за журналисти, предава TACC.
"Инцидентът в Керченския проток трябва да бъде напомняне за всички европейски съюзници, защо" Северен поток-2 "е толкова лоша идея", каза той. "Керченският инцидент служи като напомняне, че колкото повече газова инфраструктура заобиколя Украйна благодарение на "Северен поток-2", токова по-слаби са средствата за ограничаване на руската военна агресия. "
Говорител на Държавния департамент добави, че поради инцидента в Азовско море Германия е реагирала по-отзивчиво на критиките към "Северен поток 2". "В нашите консултации [с Германия] видяхме някои показатели, които започнаха да възприемат това послание по-добре след инцидента в Керченския проток. За тях става по-трудно да кажат, че това е чисто търговски проект", каза той.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„День“ (Украйна): Външният министър на Германия предупреди, че отказ от „Северен поток 2“ ще навреди на Киев

„День“ (Украйна): Външният министър на Германия предупреди, че отказ от „Северен поток 2“ ще навреди на Киев

3 Декември 2018 | 19:24 | Агенция "Фокус"
Киев. Излизане на Германия от проекта за газопровод „Северен поток 2“ ще намали способността й да помага на Украйна, заяви немският външен министър Хайко Маас в сряда, цитиран от киевския ежедневник „День“.
По неговите думи, отказването от „Северен поток 2“ ще намали способностите на Берлин да отстоява необходимостта от съхраняването на газовия транзит през Украйна.
Освен това Маас е отбелязал, че част от германските консерватори призовават за преразглеждане на целесъобразността на проекта след задържането на три украински кораба и техните екипажи край бреговете на Крим.
Впрочем, отбелязва изданието, по думите на германския външен министър, Русия ще настоява за довършване на строителството на газопровода, дори немските компании да се откажат.
„Той така или иначе ще бъде построен, но никой няма да се застъпва за алтернативен транзит на газ през Украйна. Ето защо ние смятаме за важно да останем политически активни“, добави Маас.
„День“ посочва, че се планират двустранни срещи на първия германски дипломат с руския и украинския му колеги Сергей Лавров и Павел Климкин в четвъртък в Милано.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Новая газета“: Защитата на украинските моряци подаде първите апелационни молби за ареста им

„Новая газета“: Защитата на украинските моряци подаде първите апелационни молби за ареста им

1 Декември 2018 | 03:29 | Агенция "Фокус"
Москва. Кримските адвокати, представляващи интересите на украинските военни, които руските граничари задържаха край бреговете на Крим и арестуваха по заповед, издадена от Киевския районен съд на Симферопол, са подали първите апелационни молби за ареста им, пише руската "Новая газета".
Защитата е против решението на съда за двумесечен затвор на украинските военни, като излага аргумента, че задържаните нямат възможност да напуснат територията на полуострова без документи, тъй като те са им отнети, нито по някакъв начин да повлияят на свидетелите. Освен това, адвокат Айдер Азаматов, който защитава Юрий Будзило, смята, че техните дела не подлежат на разглеждане от граждански съд, тъй като задържаните трябва да се смятат за военнопленници.
«Будзило е действащ военнослужещ във Военно-морските сили на Украйна и като такъв спрямо него трябва да се приложат нормите на международното право, в това число и нормите на Женевската конвенция от 12.август.1949 година, а не правните норми на националното законодателство», пише в молбата си адвокатът.
На всички арестувани им се вменява незаконно преминаване на границата на Русия. От Крим те са изпратени в Москва. В групата са и тримата ранени при обстрела, които са настанени в болница „Матроска тишина“.
След инцидента в Керченския проток Украйна обвини Русия, че „води агресивна война“, обяви военно положение в крайграничните области и въведе ограничения на контролно-пропусквателните пунктове в Херсонска област за руснаци, които влизат или излизат от полуострова. От 30 ноември Държавната погранична служба на Украйна забрани на руски мъже на възраст от 16 до 60 години да влизат в страната.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: България преждевременно обвини Русия за напрежението в Керченския проток

Румен Петков, АБВ: България преждевременно обвини Русия за напрежението в Керченския проток

30 Ноември 2018 | 18:11 | Агенция "Фокус"
София. Съвършено основателната е тревогата за конфликта между Русия и Украйна. Аз мисля, че такъв период в черноморските взаимоотношения нямаме аналог. Това каза председателят на АБВ Румен Петков в предаването „Лице в лице” по бТВ. "За съжаление, международната общност и особено Съвета на сигурност на ООН реагираха неадекватно. Русия буквално на другия ден внесе настояване за събиране на Съвета за сигурност, което беше отклонено и след това се прие предложение за събиране на Съвета по украинско искане. Това е много грозна манипулация“, посочи още той. Според него нашият представител в ООН, Георги Панайотов, не трябва да толерира подобни безпринципни действия на Съвета за сигурност. „Мисля, че за всички е ясно, че украинските кораби нарушават черноморската акватория на Русия. Второто невярно твърдение е, че става въпрос за конфликт на Азовско море, защото по-лесно за Азовско море се обяснява, че руснаците са предприели военна интервенция. Става дума за черноморското крайбрежие на Русия. Това прави за нас още по-голям конфликт. Затова ние от АБВ настояваме за принципна позиция. Аз мисля, че правителството твърде преждевременно, без всякакви доказателства обвини руската страна и настоя за определени действия. Аз мисля, че позицията на Германия, Франция, Европейския съюз бяха много по-балансирани и коректни. Тогава, когато без доказателства, тръгваш да сипеш обвинения в една посока, за какво право говорим“, посочи той. По думите му никоя държава не може да погазва истината и международното право. „Ние от АБВ в рамките на разговора, който имахме с посланика на Русия, поставихме въпроса и ни бяха предоставени и фактите и писмото и включително външното министерство на Русия за свикване на Съвета на ООН, медиите също показаха показанията на украинските войници“, обясни още той. По думите му конфликтът между Русия и Украйна не е в Азовско, а в Черно море.
„Ако ние допуснем погазването на международното право, ако допуснем двойните стандарти да станат принцип в организацията на работата на ООН и на Съвета на сигурност, това означава, че международната общност ще бъде деморализирана с трудно обратими възможни ходове“, коментира още лидерът на АБВ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Le Monde: Москва откри трети фронт в настъплението си срещу Украйна

Le Monde: Москва откри трети фронт в настъплението си срещу Украйна

30 Ноември 2018 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Москва. Руско-украинският инцидент в Керченския проток в никакъв случай не може да бъде определен като случайност. Руските действия представляват демонстрация на сила, която трябва да покаже кой контролира достъпа в Азовско море. В статия за водещия френски ежедневник Le Monde Силви Кауфман отбелязва, че с изключение на поляците ио балтийските страни, инцидентът от 25 ноември не привлече вниманието на международната общност. Всъщност, ситуацията в този регион не е особено интересна за западните партньори на Русия, е заключението на автора.
„Как да размразим замразен конфликт? Например, можете да отворите нов фронт. Точно това направи Русия, откривайки огън и залавяйки три украински кораба край бреговете на Крим на 25 ноември. Военна операция, която беше умело извършена от Федералната служба за сигурност (натоварена също и с охраната на границите). Резултатът: шестима ранени и 24 задържани от украинска страна“, пише Кауфман.
„Продължението беше класическо. Русия обвини украинския флот за преднамерена провокация с намерение да превземе кораби. Киев, от друга страна, обвини Москва в агресия и отбеляза, че от правна гледна точка нейните кораби не се намират в руските териториални води. Във вторник в руската телевизия бяха показани трима украински моряци, а 12 бяха изпратени в ареста за 60 дни. Познат процес.
Така пет години след революцията на „Майдан“ и четири и половина години след анексирането на Крим, и началото на войната с „ниска интензивност" по границите на Донбас (въпреки това загинаха 10 000 души), Москва открива трети фронт в офанзивата си срещу Украйна. Този път целта е анексирането на Азовско море, което мие бреговете на Русия и Украйна и е затворено от Керченския проток, който го отделя от Черно море“, пише авторът.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Украинският лидер твърди, че Путин иска цялата му страна.

Reuters: Украинският лидер твърди, че Путин иска цялата му страна.

29 Ноември 2018 | 20:35 | Агенция "Фокус"
Берлин/Москва. Украинският президент Петро Порошенко в четвъртък обвини Владимир Путин, че иска да анексира цялата страна и призова НАТО да разположи военни кораби в морето, което двете държави си поделят, информира Reuters.
Коментарите на Порошенко пред германските медии са част от съгласуваната акция, която Киев разгръща, за да получи западна подкрепа за нови санкции срещу Москва, да си осигури осезаема нова военна помощ от Запада и да създаде обединена опозиция срещу руския газопровод, който заплашва Украйна да бъде лишена от важни печалби от транзита на топливото.
Западните му съюзници обаче не проявяват готовност да изпълнят нито едно от неговите желания, въпреки предупрежденията на президента на Украйна за евентуална инвазия от руска страна след инцидента в неделя край Крим.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

DW: Украйна призова за затварянето на Босфора за руските кораби

DW: Украйна призова за затварянето на Босфора за руските кораби

29 Ноември 2018 | 19:21 | Агенция "Фокус"
Киев. Украйна ще настоява за затварянето на Босфора за руските кораби като отговор на инцидента в Керченския пролив. Това заяви командващият Военноморските сили на Украйна Игор Вороченко в рамките на реч на втората по рода си Международна конференция по въпросите за морската сигурност, която се състоя в Киев, предава Deutsche Welle.
„Сигурен съм, че международната общност все пак ще вземе решение и ще признае, че е извършена агресия срещу Украйна. Във връзка с това и нормите на Конвенцията от Монтрьо, а именно точка 19, ще се опитаме да поискаме закриването на Босфора в Република Турция, за да знаят руснаците как да нарушават нормите на международното право", подчерта Вороненко.
По-късно през деня от Берлин министър-председателят на Украйна Володимир Гройсман заяви пред журналисти, че Западът е длъжен да наложи огледални мерки на Русия за ограничаване на корабоплаването в Азовско море. „Консултациите продължават. Очакваме от нашите международни партньори много твърда реакция спрямо агресора. Дълбоко съм убеден, че единственият правилен вариант е абсолютната реципрочност. Ако Русия възпрепятства свободното корабоплаване, то целият цивилизован свят трябва да направи същото спрямо нея“, подчерта Гройсман.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Берлин попари украинските „мечти“ за изпращане на военни кораби в Азовско море (ОБЗОР)

Берлин попари украинските „мечти“ за изпращане на военни кораби в Азовско море (ОБЗОР)

29 Ноември 2018 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Берлин. Държавният глава на Украйна Петро Порошенко се обърна с призив към западните държави за оказване на подкрепа на Киев в новата криза в отношенията с Руската федерация, като изрази надежда, че „страните от НАТО имат готовност да изпратят кораби в Азовско море, за да помогнат на страната при необходимост и да гарантират сигурността й“.

В навечерието на третото издание на Германо-украинския форум в Берлин, Порошенко отправи ясно послание, че Киев ще разчита на Берлин за излизане от задънената улица, в която отново попаднаха руско-украинските отношения – този път заради инцидента край бреговете на Крим от неделя, когато граничните служители на Москва задържаха три украински военни кораби заедно с екипажа им на борда. „Агресивната политика на Русия е неприемлива – първо беше Крим, след това Източна Украйна, сега иска и Азовско море. Единственият език, който разбира (Русия) е този на единството на западния свят“, подчерта Порошенко, като допълни, че целта на Путин е да върне „старото руско царство“.
Украинският президент подчерта, че Германия е „един от най-близките ни съюзници“. Коментирайки очакванията си от официален Берлин за Керченската криза, Порошенко отбеляза, че канцлерът на ФРГ Ангела „Меркел е голям приятел“ на страната. „Надяваме се, че отново ще ни подкрепи, както направи през 2015 г., заедно с другите наши съюзници“.

Към настоящия момент обаче изглежда, че надеждите му ще бъдат попарени. Западът предпочете да си затвори очите пред инцидента в Керченския проток. По-рано тази седмица Германия и Франция не подкрепиха идеята за въвеждането на нови санкции срещу Русия. Съгласно информация, изтекла от закритото заседание на Комисията по политика и сигурност в Брюксел, двете страни са уверени, че е важно да се предприемат мерки за изграждане на доверие между Москва и Киев, а „санкциите не са част от тези мерки".

Министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас отхвърли директно призивите на украинския президент Петро Порошенко за изпращане на германски военни кораби в Азовско море. „Разбирам притесненията, които Украйна има“, увери германският социалдемократ, като подчерта, че действията на руските военни са непропорционални и нямат правно основание. „Не искаме милитаризация на конфликта, искаме политически процес", подчерта Маас.
Последва изявление от Министерството на отбраната в Берлин, от което стана ясно, че в момента няма германски военни кораби в Черно море.

В четвъртък канцлерът на ФРГ Ангела Меркел наруши мълчанието си за инцидента в Азовско море, като повтори за пореден път, че „няма военно решение" за конфликта в Украйна. Изявлението й може да се възприеме като директен отговор на призивите на Порошенко за изпращане на кораби на НАТО в региона. Обвинявайки Русия за напрежението, Меркел заяви: „Ние също така искаме украинската страна да действа обмислено, защото знаем, че можем да решим нещата само с разум и чрез диалог, няма военно решение на тези спорове".
В тази връзка Меркел също така потвърди готовността на Берлин за продължаване на преговорите в „нормандски формат“ за разрешаване на украинската криза. При това обаче тя подчерта, че консултациите между Франция, Германия, Русия и Украйна засега остават „много незначителни“.

Германският лидер все пак не пропусна да отбележи, че счита Москва за отговорна за неделните събития в Керченския проток. В реч за откриването на Германо-украинския форум в Берлин, Меркел обвини Русия в стремеж да затвори достъпа към Мариупол и другите украински пристанища в Азовско море. „Има страни по границата с Русия, които нямат възможност да се развиват така, както биха искали. Ние, германците, не можем да си затваряме очите за това“, увери канцлерът на ФРГ, визирайки страни като Грузия, Молдова, Армения и Азербайджан.
Предстои Меркел да се срещне в Берлин и с украинския премиер Володимир Гройсман. Неговото посещение е планирано отдавна, но сега придобива различен характер. Фокусът на вниманието вече няма да бъде украинско-германските икономически връзки, а по-нататъшното влошаване на конфликта между Украйна и Русия и възможността да се избегне ескалацията.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Украйна ограничи достъпа на чужденци до Крим до края на срока на действие на военното положение

ТАСС: Украйна ограничи достъпа на чужденци до Крим до края на срока на действие на военното положение

29 Ноември 2018 | 16:09 | Агенция "Фокус"
Киев. Държавната гранична служба на Украйна реши да ограничи достъпа до Крим за всички чуждестранни граждани, предава TACC, като се позовава на изявление на службата пред местната редакция на BBC.
Считано от днешна дата, 29 ноември 2019 г., границата на Украйна с Крим ще имат възможност да пресичат само украински граждани, става ясно от разпространения текст.
Ограниченията ще важат за срока военното положение, което влезе в сила на 28 ноември.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Русия отхвърли предложението на Ердоган за посредничество за разрешаване на Керченската криза

РИА Новости: Русия отхвърли предложението на Ердоган за посредничество за разрешаване на Керченската криза

29 Ноември 2018 | 15:39 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва не вижда необходимост от посредничество за нормализацията на отношенията между Руската федерация и Украйна. Тези, които искат да помогнат, биха могли да повлияят на Киев. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти в Москва, предава РИА Новости.
„Москва е признателна на всички, които допринасят за деескаланцията на напрежението, провокирано от украинската страна. Но не вижда необходимост от каквито и да било посреднически усилия: желаещите и притежаващите такава възможност може да помогнат, като окажат въздействие на официален Киев“, подчерта Песков.
По-рано държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган предложи да поеме ролята на посредник за уреждането на Керченската криза.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР: Украински гражданин от български произход на служба в украинската армия е сред задържаните войници на борда на един от корабите, опитали се да преминат Керченския пролив

МВнР: Украински гражданин от български произход на служба в украинската армия е сред задържаните войници на борда на един от корабите, опитали се да преминат Керченския пролив

29 Ноември 2018 | 15:12 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на външните работи на Република България още вчера бе уведомено, че украински гражданин от български произход на служба в украинската армия е сред задържаните войници на борда един от трите кораба, опитали се да преминат Керченския пролив. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР. По информация на кмета на родното му село той няма българско гражданство. Данни, че въпросният човек е български гражданин, няма и в информационните масиви в България.
Страната ни ясно е заявила, че настоява за незабавно освобождаване на всички моряци от трите украински кораба.
Ако при допълнителни проверки се установи, че задържаният е и български гражданин, ще му бъде осигурена консулска защита. Българското Генерално консулство в Одеса е във връзка с кмета на родното село на украинския войник от български произход.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Германският външен министър отхвърли призивите на Петро Порошенко за изпращане на военни кораби в Азовско море

FAZ: Германският външен министър отхвърли призивите на Петро Порошенко за изпращане на военни кораби в Азовско море

29 Ноември 2018 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас отхвърли призивите на украинския президент Петро Порошенко за изпращане на германски военни кораби в Азовско море, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
„Разбирам притесненията, които Украйна има“, увери германският социалдемократ, като подчерта, че действията на руските военни са непропорционални и нямат правно основание. „Не искаме милитаризация на конфликта, искаме политически процес", подчерта Маас. Според Министерството на отбраната в Берлин в момента няма германски военни кораби в Черно море.
По-рано държавният глава на Украйна подчерта, че Германия е „един от най-близките ни съюзници“. Той изрази надежда, че „страните от НАТО имат готовност да изпратят кораби в Азовско море, за да помогнат на Украйна при необходимост и да гарантират сигурността й“. Коментирайки очакванията си от Германия, Порошенко отбеляза, че канцлерът на ФРГ Ангела „Меркел е голям приятел“ на страната. „Надяваме се, че отново ще ни подкрепи, както направи през 2015 г., заедно с другите наши съюзници“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ангела Меркел отново предупреди, че „няма военно решение“ на конфликта в Украйна, призова Киев да прояви „разум“

AFP: Ангела Меркел отново предупреди, че „няма военно решение“ на конфликта в Украйна, призова Киев да прояви „разум“

29 Ноември 2018 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел повтори за пореден път, че „няма военно решение" за конфликта в Украйна, след като президентът Петро Порошенко поиска подкрепа от НАТО в сблъсъка на страната му с Русия, предава AFP.
Обвинявайки Русия за напрежението, Меркел заяви: „Ние също така искаме украинската страна да бъде разумна, защото знаем, че можем да решим нещата само мисъл и чрез диалог, защото няма военно решение на тези спорове".
По-късно през деня Меркел ще се срещне в Берлин с украинския премиер Володимир Гройсман. Неговото посещение е планирано отдавна, но сега придобива различен характер. Фокусът на вниманието вече няма да бъде украинско-германските икономически връзки, а по-нататъшното влошаване на конфликта между Украйна и Русия и възможността да се избегне ескалацията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Български пощи": В десет района в Украйна е наложено военно положение за 30 дни, но засега "Украински пощи" ще продължат да извършват всички пощенски операции

"Български пощи": В десет района в Украйна е наложено военно положение за 30 дни, но засега "Украински пощи" ще продължат да извършват всички пощенски операции

29 Ноември 2018 | 11:12 | Агенция "Фокус"
София. Пощенският оператор в Украйна уведомява, че в десет района в страната е наложено военно положение за 30 дни, считано от 28 ноември 2018 г. Независимо от това, засега Украински пощи ще продължат да извършват всички пощенски операции, съобщиха от пресцентъра на "Български пощи".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Германия може да окаже натиск върху Русия чрез "Северен поток 2"

Die Welt: Германия може да окаже натиск върху Русия чрез "Северен поток 2"

29 Ноември 2018 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Берлин. Икономиката и търговията са ефективни средства за оказване на натиск в международните отношения, твърдят Ансгар Грау и Филип Фриц в статия за водещия германски национален ежедневник Die Welt. Авторите призовават Европа да повлияе на действията на Русия, а като най-добър инструмент за това те определят проекта за изграждането на газопровода „Северен поток-2“. Германия може да реши съдбата му, уверени са Грау и Фриц, като подчертават, че всъщност Русия зависи повече от отношенията с Германия, отколкото обратното.
До този момент канцлерът на ФРГ Ангела Меркел не е направила никакви изявления за изострянето на ситуацията в Азовско море. В същото време, като никой друг, тя е в състояние да окаже натиск върху Владимир Путин. Определената зависимост на Германия от Русия може дори да се превърне в предимство, уверяват двамата автори на статията.
За пореден път събитията на световната политика принуждават федералното правителство в Берлин да предприеме действия: обстрелването на украински кораби от руските граничари, влошаването на ситуацията в Азовско море и налагането на военно положение в някои части на Украйна - Германия може да изиграе ключова роля в тези събития.
Като най-голямата и икономически силна държава в Европейския съюз, от една страна, Германия е основната движеща сила на режима на санкциите спрямо Русия, а Бундесверът участва в мисията на НАТО в Литва. От друга страна, чрез компании в Русия и не на последно място чрез проекта „Северен поток - 2", Германия е особено свързана с Русия и може да окаже натиск върху нея, макар в Берлин да не изгарят от желание да признаят този факт.
Но сериозността на ситуацията изисква стъпки именно в тази посока. В рамките на посещението си в Мадрид в началото на седмицата, министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас подчерта, че събитията в Азовско море показват, че конфликтът в Източна Украйна и Крим продължава да застрашава европейската сигурност. Въпреки това Меркел все още запазва странно мълчание.
То обаче няма да продължи дълго, защото в четвъртък тя ще се срещне в Берлин с украинския премиер Володимир Гройсман. Неговото посещение е планирано отдавна, но сега придобива различен характер. Фокусът на вниманието вече няма да бъде украинско-германските икономически връзки, а по-нататъшното влошаване на конфликта между Украйна и Русия и възможността да се избегне ескалацията.
Може би чрез доставката на германски оръжия за Украйна или дори чрез изпращане на кораби от германския флот в Азовско море? Не, тези украински мечти е малко вероятно да се сбъднат, признават авторите на статията. Берлин има и други средства, за да запази Русия в сегашните й граници, да подкрепи Украйна и да се погрижи за гарантирането на мира в Европа.
„Северен поток 2" може да се превърне тъкмо в такъв инструмент. Русия е икономически по-зависима от Германия, отколкото обратното. Обемът на търговията между Германия и източноевропейските страни-членки на ЕС - Унгария, Полша, Словакия и Чехия - сега е по-голям от този с Русия.
Берлин трябва да научи урока си. Целта на Русия е да предизвика дестабилизация и постепенно да увеличи влиянието си. Целта на Германия трябва да бъде запазването и, в някои случаи, възстановяването на европейската структура за сигурност. За тази цел тя може да използва следните лостове: да инициира нови санкции, както и да заплаши, че ще изостави проекта за „Северен поток - 2". Сега е моментът за действие, предупреждават Грау и Фриц.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петро Порошенко в интервю за BILD: Путин разказва приказки на света, не вярвайте на лъжите му

Петро Порошенко в интервю за BILD: Путин разказва приказки на света, не вярвайте на лъжите му

29 Ноември 2018 | 08:53 | Агенция "Фокус"
Киев/Берлин. В интервю за германския вестник BILD държавният глава на Украйна Петро Порошенко отхвърли твърденията на руския президент Владимир Путин, който свърза инцидента в Азовско море с целите на предизборната кампания на украинския лидер .
„Не вярвайте на лъжите на Путин. Това е нелепо. Спомнете си какво каза на света – че в Крим няма руски войници. Спомняте ли си, че той каза също, че и в Източна Украйна няма руски войници? Или за отравяне на бившия си агент в Солзбъри? Путин разказва приказки на света, сега също“, подчерта Порошенко.
„Агресивната политика на Русия е неприемлива – първо беше Крим, след това Източна Украйна, сега иска и Азовско море. Единственият език, който разбира (Русия) е този на единството на западния свят“, подчерта Порошенко, като допълни, че целта на Путин е да върне „старото руско царство“.
В отговор на въпрос дали Германия трябва да изпрати военни кораби в Азовско море, украинският президент подчерта, че страната е „един от най-близките ни съюзници“. Той изрази надежда, че „страните от НАТО имат готовност да изпратят кораби в Азовско море, за да помогнат на Украйна при необходимост и да гарантират сигурността й“.
Коментирайки очакванията си от Германия, Порошенко отбеляза, че канцлерът на ФРГ Ангела „Меркел е голям приятел“ на страната. „Надяваме се, че отново ще ни подкрепи, както направи през 2015 г., заедно с другите наши съюзници“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН (Украйна): Турският президент може да стане посредник между Русия и Украйна

УНИАН (Украйна): Турският президент може да стане посредник между Русия и Украйна

29 Ноември 2018 | 07:22 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турският президент може да стане посредник между Русия и Украйна, предава украинската агенция УНИАН.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин е бил обсъден въпросът за ролята на Турция в посредничеството при разрешаването на конфликта между Русия и Украйна в Черно море.
"По време на разговора бе обсъден въпросът за инцидента в Керченския проток, включително въпроса за ролята ни на посредник", каза той пред репортери на летището, преди замине за срещата на върха на Г-20. Турският президент отбеляза, че обсъждането на проблема е планирано да продължи на среща в рамките на срещата на високо равнище.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

REGNUM (Русия): Молдовският президент се надява на мирно урегулиране на конфликта между Русия и Украйна

REGNUM (Русия): Молдовският президент се надява на мирно урегулиране на конфликта между Русия и Украйна

29 Ноември 2018 | 06:35 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Молдовският президент се надява на мирно урегулиране на конфликта между Русия и Украйна, предава руската агенция REGNUM
В президентската администрация на Молдова Игор Додон се надяват, че "две държави, приятелски настроени към Молдова" - Украйна и Русия - ще могат да преодолеят чрез мирен и политически диалог "неразбирателството и конфликта", възникнали през последните дни в отношенията между двете страни. Това заяви прессекретарят на президента на Молдова Игор Додон Максим Лебедински, който представи позицията на държавния глава, се казва в информацията от REGNUM.
"Всички действия, които могат да доведат до влошаване на ситуацията в региона, са много опасни", добави Лебедински. Той също така изрази загриженост относно възможните трудности за молдовските граждани и износители поради военното положение в Украйна. "Първите сигнали по този показател вече са се появили", добави той.
Администрацията на Додон също увери, че следи отблизо положението на границата между Украйна и Приднестровието, за да "елиминира или предотврати всякакви провокации". Министерството се надява, че сегашният епизод "няма да има сериозни последици за регионалната сигурност и ще бъде решен с мирни политически средства".
Другите лидери на Молдова - премиерът Павел Филип и председателят на парламента Андриан Канду – заеха по-твърда позиция по въпроса. Филип заяви, че "това е най-сериозното нарушение на Русия, което се случи след анексирането на Крим".
Канду от своя страна "категорично осъди агресията на Русия ", като призова международната общност да използва всички налични инструменти, за да предотврати ескалацията на конфликта. "Ние сме солидарни с Украйна", подчерта той.
Министерството на външните работи на Молдова също така заяви, че подкрепя "териториалната цялост" и осъжда "всички актове на агресия и провокация".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: След Керченската провокация може да последват и други

„Независимая газета“: След Керченската провокация може да последват и други

29 Ноември 2018 | 02:36 | Агенция "Фокус"
Москва. След Керченската провокация може да последват и други, пише Александър Храмчихин - Заместник-директор на Института за политически и военни анализи в руския вестник “Независимая газета“.
В началото авторът припомня как конфликтът в Азовско море започва със задържането на руския риболовен траулер „Норд“ през март тази година.
Целта на задържането от страна на украинските граничари в Азовско море на риболовния кораб "Норд" през март тази година със сигурност не беше борбата срещу бракониерството. Всичките 10 членове на екипажа на кораба бяха жители на Крим, които получиха руско гражданство през 2014 г. И в главата на някого в Киев се е родила "творческа" идея - да организира пропагандно представление с признанието на моряците, че те са граждани на Украйна. Но нищо не се случи - през целия период на пленничеството им (седем моряци бяха освободени съвсем наскоро и капитанът все още е задържан) никой от тях не искаше да се върне към украинското гражданство въпреки оказаният много силен психологически натиск.
След задържането на „Норд“ Русия увеличи времето за инспекция на чуждестранни кораби, отиващи към азовските пристанища на Украйна - Мариупол и Бердянск и обратно, поради което тези пристанища започнаха да понасят сериозни загуби. В допълнение, няколко украински риболовни кораби бяха задържани, поради което уловът на риба от украинската страна рязко намаля. Това означава, че последиците от прилагането на "творческата" идея се оказаха много тъжни за Украйна.
През септември Украйна реши да укрепи позицията си на Азовско море, като прехвърли двете най-нови речни бронирани лодки на проект 51855 „Гюрза-М“ „Лубни“ и „Кременчуг“ там. Тъй като тези лодки не могат да оперират в открито море, те са били транспортирани от Одеса по суша. Два помощни кораба на украинския флот се преместиха в Бердянск, като поискаха правото да преминат под кримския мост от руската страна, след като получиха руски пилот. Не са възникнали конфликти.
Но украинският президент Порошенко усеща, че дори с използването на административни ресурси той няма да може да спечели предстоящите президентски избори през март 2019 г. Ето защо не трябва да се провеждат никакви избори, както и различни антиправителствени митинги по всяко време (например поради липса на отопление). Или е необходимо рязко да увеличите рейтинга си.
В резултат на това бяха изпратени още „Гюрзи“ - „Бердянск“ и „Никопол“ на поход от Одеса до Бердянск, както и рейдов влекач (който тегли кораби в пристанищата). Нито един от тези съдове изобщо не трябва да излиза в открито море (освен това, както беше казано по-горе, „Гюрза“ може безпроблемно да се транспортира по суша), особено в края на ноември. Но им беше наредено да минат през Керченския пролив, без да уведомяват руската страна. Ако успееше начинанието Порошенко щеше да обяви, че е постигнал голяма победа, спечелвайки рейтинг за изборите. Ако Русия беше потопила лодките и влекача, целият "цивилизован свят" отново щеше да види "лицето на руския агресор". Москва ще получи нова порция санкции и Порошенко ще въведе военно положение с отмяна на изборите, официална цензура в медиите и забрана на публични събития.
Въпреки това, Порошенко успя да прокара през Върховната Рада съкратена версия на военното положение - само за един месец и не в цялата страна. Много е вероятно да последват много по-амбициозни провокации (най-вероятно в Донбас) или текущата версия да бъде продължена, което ще позволи отменянето на изборите само в най-опозиционните южни и източни региони (то е въведено точно в тях).

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Петро Порошенко настоява за изпращане на кораби на НАТО в Азовско море

AFP: Петро Порошенко настоява за изпращане на кораби на НАТО в Азовско море

29 Ноември 2018 | 01:57 | Агенция "Фокус"
Берлин. Украинският президент Петро Порошенко настоява за изпращане на кораби на НАТО в Азовско море, пред германският вестник Bild, цитиран от AFP.
Украинският президент Петро Порошенко поиска от членовете на НАТО, включително Германия, в четвъртък, да изпратят военноморски кораби на Азовско море, за да подкрепят страната му в конфликта с Русия.
"Германия е един от нашите най-близки съюзници и се надяваме, че държавите в НАТО са готови да дислоцират военноморски кораби в Азовско море, за да помогнат на Украйна и да осигурят сигурност", каза той пред германския вестник Bild.
Порошенко обаче обвини Путин, че "не иска нищо по-малко, от това да завладее Азовско море. Единственият език, от който той разбира, е единството на западния свят".
"Не можем да приемем тази агресивна политика на Русия. Първо беше Крим, после Източна Украйна, сега иска Азовско море.
"Германия също трябва да си зададе въпроса: какво ще направи след това Путин, ако не го спрем?" добави той в деня, когато премиерът на Украйна Володимир Гройсман посети Берлин.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Защо западът реши да си затвори очите за керченския инцидент

„Взгляд“: Защо западът реши да си затвори очите за керченския инцидент

29 Ноември 2018 | 01:12 | Агенция "Фокус"
Москва. Защо западът реши да си затвори очите за Керченския инцидент, пише руският ежедневник “Взгляд“.
Плановете на Порошенко се провалят един след друг. Първоначално той не успя да наложи военно положение в Украйна във формата, от който се нуждаеше, а сега Франция и Германия не подкрепиха плана на нови антируски санкции. Идеята беше торпилирана на равнище управленски органи на Европейския съюз. Защо този път Западът реши да не подкрепи желанието на Киев отново да навреди на Русия, анализира вестникът.
Германия и Франция не подкрепиха идеята за нови санкции срещу Русия на фона на кризата около Керченския проток. Това съобщи в сряда немският Die Welt. Съдейки по изтичането на информация от закритото заседание на Комитета по политика и сигурност в Брюксел във вторник, дипломати от двете страни заявиха, че сега е важно да се предприемат мерки за изграждане на доверие между Москва и Киев. Но "санкциите не са част от тези мерки", подчертаха представителите на Берлин и Париж .
Вместо това Франция и Германия искат "да продължат дипломатическите си усилия" за разрешаване на конфликта в Азовско море - и да предложат включването на силите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).
На официално ниво Берлин не потвърди тази информация , но и не я отрече. Представителят на канцлера Меркел Щефан Зайберт говори за това много уклончиво.
"Нашата позиция е, че евентуалното разширяване на съществуващите санкции трябва да се обсъжда с европейските партньори. Не искам да изпреварвам тази дискусия ", каза Зайберт, като припомни, че скоро ЕС ще обсъди разширяването на вече съществуващите санкции. "Сега на преден план е деескалацията и предоставянето на помощ на задържаните украински моряци", цитира го ТАСС. Зайберт добави, че Берлин призовава Москва и Киев "да започнат диалог възможно най-скоро".
Но украинският президент Петро Порошенко директно поиска да се увеличи натиска върху Русия след инцидента в Керченския проток. Според него ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск "е уверил, че ще направи всичко възможно ... по отношение на продължаването на политиката на санкциите". Обещанията да се оплакват на Запада звучаха и в първите изявления на Порошенко за инцидента.
В публичната сфера, Лондон, Париж и дори Берлин осъдиха действията на Москва. Както обаче се оказва, въпросът не е далеч от реториката. И западната преса незабавно стигна до сърцевината: инцидентът с Керч беше провокация, благоприятна само за Киев.
Както вече отбеляза вестник „Взгляд“, всъщност великите сили - Великобритания, Франция, САЩ - не бързат да отговорят на желанията на Киев. Между малките държави от ЕС няма единство. Полският президент Анджей Дуда, както и естонският министър на отбраната Юри Луйк, недвусмислено подкрепиха наказателните мерки срещу Русия. Австрийският външен министър Карин Кнайсел обаче изрази резерви: ЕС ще вземе решение за нови санкции, в зависимост от "публикуването на фактите и бъдещото поведение на двете страни". Председателят на словашкия парламент, Андрей Данко, се съмнява дали трябва да се повярва на Порошенко:
Директорът на Киевския център за политически изследвания и конфликтология Михаил Погребински не изключва, че срещата между президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин все още може да се осуети.
Все още не е ясна последната дума на Тръмп. Не знаем дали ще се състои срещата между Путин и Тръмп. Фактът, че Украйна провокира Русия, също е разбран на Запад, и, разбира се, те няма да следват желанията на Киев. Но публично те все още подкрепят Украйна. Така че все още не е възможно да се заключи, че инцидентът е бил уреден ", каза той пред вестник "Взгляд“.
Погребрински обаче е съгласен, че планът на украинския президент като цяло не е успял. "Порошенко не успя да прокара своята версия на указа, а това значително разваля перспективите му за друг мандат. Някои от моите колеги вярват, че той вече се е отказал от състезанието за президентството. Мисля, че е твърде рано да се направи недвусмислено заключение, но в това изявление има някаква истина ", признава експертът от Киев.
За разлика от Погребински, Кирил Коктиш, доцент в катедра "Политическа теория" в Московския държавен институт за международни отношения, е сигурен, че инцидентът в Керч вече е изчерпан.
"Това беше инициативата или само Порошенко, или Порошенко в сътрудничество с Кърт Волкър.
Малко вероятно е да е одобрен някъде по-нагоре в американската администрация. Тоест, този инцидент се е оказал неприятна импровизация за Тръмп. Това беше опит да се постави Европа пред свършен факт, когато Киев очевидно си позволява всичко ", обясни експертът.
"Възможно е първоначалното намерение да е било, че корабите ще бъдат потопени, ще има човешки жертви и т.н. Съдейки по заповедите, дадени на моряците, според данните, публикувани от Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), Киев е очаквал въоръжен инцидент. Имаше изчисление както за травматичния ефект, така и за последвалите нови санкции и за военното положение ", каза Коктиш пред вестника.
"Едно е когато имаш налице истинско стълкновение и друго, когато корабите престояват за повече от 12 часа, става малко нелепо. Ситуацията се превръща във фарс, а не в трагедия, смята политологът. - Ето защо Франция, Англия и Германия реагираха предсказуемо. Германия например обеща да предприеме "най-тежките стъпки", което може да бъде изразено във факта, че Меркел ще говори с Путин и ще изрази загрижеността си".

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН (Украйна): През Керченския проток се пропускат само кораби към руски пристанища

УНИАН (Украйна): През Керченския проток се пропускат само кораби към руски пристанища

29 Ноември 2018 | 00:26 | Агенция "Фокус"
Киев. Към вечерта на 28 ноември 2018 г. движението през Керченския пролив се извършва само в посока към руските пристанища на Азовско море, заяви министърът на инфраструктурата на Украйна Владимир Омелян във социалната мрежа „Фейсбук“, цитиран от украинската агенция УНИАН.
"Украинските пристанища на Азовско море, Мариупол и Бердянск всъщност са блокирани от Руската федерация за влизане и излизане на кораби", отбеляза той. Има 18 кораба, чакащи да влязат в Азовско море: четири са на път до пристанище Бердянск, 14 - до пристанище Мариупол. На изхода от Азовско море към Черно море има три кораба от пристанище Бердянск и шест от пристанище Мариупол. Осем кораба са закотвени в пристанищата. "В момента има общо 35 кораба, които са блокирани ... Действията на руската страна предполагат целенасочена ескалация на ситуацията в Азовско море и дестабилизацията на региона.“
„Налице е постепенно изместване на Украйна от нашите законни територии, закрепени от международното право" - подчерта министърът.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Доналд Тръмп и Реджеп Тайип Ердоган са обсъдили Азовската криза и двустранните отношения в телефонен разговор

АА: Доналд Тръмп и Реджеп Тайип Ердоган са обсъдили Азовската криза и двустранните отношения в телефонен разговор

28 Ноември 2018 | 23:06 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Турция Реджеп Тайип Ердоган са обсъдили Азовската криза и двустранните отношения в телефонен разговор, предава Anadolu Agency
Двамата президенти са решили да се срещнат в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Аржентина тази седмица, заявиха източниците, които поискаха да не бъдат назовавани, поради ограничения за говорене пред пресата.
Източникът е заявил, че Ердоган е разказал и за разговорите си по-рано днес с руския президент Владимир Путин и украинския президент Петро Порошенко за неотдавнашната конфронтация в Азовско море.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Владимир Путин защитава „законното“ според него задържане на украинските кораби

AFP: Владимир Путин защитава „законното“ според него задържане на украинските кораби

28 Ноември 2018 | 22:01 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът Владимир Путин настоя в сряда, че руските сили са били в правото да задържат трите украински кораба миналия уикенд, но президентът Доналд Тръмп изрази "дълбоката си загриженост" относно действията на Москва срещу съюзник на САЩ, пише AFP.
В първото си по-обширно изказване след конфронтацията в морето в неделя Путин каза, че той е оркестриран от Киев като "провокация".
Той каза, че украинските кораби са влезли в руските териториални води и са отказали да отговорят на исканията за спиране от руски патрулни съдове.
"Какво трябваше да направят те (руските сили)?" Каза Путин, когато беше запитан за инцидента на международния инвестиционен форум в Москва.
"Те изпълняваха военните си задължения, изпълнявайки законните си функции в защитата на границите на Русия, същото ще направят и във вашата страна."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН (Украйна): Украйна се е обърнала към международния трибунал към ООН заради задържането на нейните кораби

УНИАН (Украйна): Украйна се е обърнала към международния трибунал към ООН заради задържането на нейните кораби

28 Ноември 2018 | 21:30 | Агенция "Фокус"
Киев. Украйна информира Международния трибунал на ООН за морското право за задържаните, след използване на оръжия от руската армия, украински кораби и екипажи в Керченския проток. Това съобщи пресслужбата на Министерството на външните работи на Украйна относно информирането на Арбитражния трибунал, който разглежда спора между Украйна и Руската федерация, за влошаване на положението в Керченския проток, Азовско и Черно море, предава украинската агенция УНИАН
"На 27 ноември 2018 г. Министерството на външните работи информира арбитражния съд, разглеждащ спора между Украйна и Руската федерация за нарушаването на Конвенцията на ООН по морско право в Черно море, Азовско море и Керченския проток, относно скорошни действия на Руската федерация, които значително влошиха спора между страните“ – се каза в изявлението. По-специално, "Украйна обръща внимание на продължаващата практика на дискриминационно преследване на украински и чуждестранни съдове, които искат да преминат през Керченския пролив към Мариупол, Бердянск и други украински пристанища." "Украйна и другите крайбрежни държави от Черно море, включително Европейския съюз и Турция, категорично осъдиха подобни действия и призоваха Руската федерация да гарантира свободата на преминаване през Керченския пролив", твърдят украински дипломати.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Коментари и реакции в България за кризата в Азовско море (ОБЗОР)

Коментари и реакции в България за кризата в Азовско море (ОБЗОР)

28 Ноември 2018 | 21:18 | Агенция "Фокус"
София. В сутрешните часове на 25 ноември край бреговете на Кримския полуостров се стигна до стълкновение между руски и украински кораби, което завърши със закриването от страна на Русия на Керченския проток, до задържането на украински плавателни съдове и до размяната на взаимни обвинения. Международната ситуация доведе до коментари и в България. Позиция изразиха президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов, както и Министерство на външните работи в лицето на вицепремиера Екатерина Захариева.
В сряда под ръководството на министър-председателя Бойко Борисов Съветът по сигурността към Министерския съвет проведе заседание. Приета беше позиция на Съвета по сблъсъка между украински и руски кораби в района на Керченския пролив и Азовско море. В позицията се посочва, че опасното нарастване на напрежението в Азовско море през последните дни е довело до задържане на украински кораби и техните екипажи, както и до раняване на украински военнослужещи. Съветът по сигурността счита, че тези действия от страна на Руската федерация са недопустими.
„В интерес на всички е Руската федерация и Украйна да проявят сдържаност, а напрежението да бъде преодоляно с диалог. Призоваваме руските власти да освободят незабавно задържаните плавателни съдове и техните екипажи. Очакваме Руската федерация да зачита свободата на преминаване през Керченския пролив в съответствие със задълженията на руската страна съгласно действащото международно право“, пише още в позицията.
Съветът по сигурността към МС ще продължи да следи внимателно ситуацията, включително в тясно сътрудничество с партньорите в ЕС и НАТО.
Според посланика на Руската федерация у нас н. пр. Анатолий Макаров изявленията от българска страна са премерени. По думите му сега основно се прави акцент върху това, че Русия е провокатор и агресор и е готова към военни действия срещу Украйна, а в действителност всичко е било абсолютно по друг начин. Той определи ситуацията в Азовско море като провокация, организирана от президента на Украйна Петро Порошенко в навечерието на президентските избори в Украйна. „Де факто тази провокация беше организирана от президента Порошенко в навечерието на президентските избори в Украйна. Знаете, че на 31 март са насрочени президентските избори, и затова президентът прави всичко възможно тези избори да не се състоят с оглед на ниския му рейтинг. Затова беше въведено военно положение. Обаче, макар отначало той предложи то да се въведе за 60 дни, беше определено за 30 дни. След ожесточени дебати във Върховната Рада посочиха 10 региона от страната. По такъв начин, разбирам, това военно положение предвижда потискане на правата на гражданите, забрана за дейността на политическите партии, забрана на митинги и много други забрани, въвеждане на комендантски час и т.н. Така че, както вие разбирате, с оглед на случващото се, това е очевидна провокация на г-н Порошенко“, допълни Макаров. Попитан какви са перспективите за подобряване на отношенията между Украйна и Русия, н. пр. Макаров заяви, че не вижда перспективи към подобряване засега.
От своя страна посланикът на Украйна в България н. пр. Виталий Москаленко заяви: „Руската страна постоянно твърди, че военното положение е предизборната тактика на президента на Украйна, за да повдигне своя рейтинг. В отговор бих казал, че е абсолютна лъжа в стила на руските пропагандисти. Тъй като първоначално планът беше въвеждането на военно положение за 60 денонощия, после той бил коригиран и положението се въвежда са 30 денонощия. Следователно изборите, които ще се състоят на 31 март, ще бъдат абсолютно незасегнати от това военно положение“, допълни Н. Пр. Москаленко. По думите му за разлика от Крим, този конфликт е нападение. Според него Русия всъщност е разширила военните си действия. Н. Пр. Москаленско поясни, че от страна на Украйна не е имало провокация. Москаленко определи атаките на Русия срещу украинските кораби са акт на въоръжена агресия и допълни, че руската агресия засяга регион, където живее българска общност. Според него до известен смисъл събитията пряко засягат интересите на България. Във връзка с въведеното военно положение, посланикът на Украйна обясни, че на българите в Украйна ще бъдат гарантирани пълни права и свободи, тъй като то ще бъде в сила при нападение от страна на Русия.
Не такова беше мнението на лидера на АБВ Румен Петков, който заяви в интервю за Агенция „Фокус“, че съществува риск за българската диаспора в Украйна. „Да предизвикваш чрез грубо нарушение на международното право конфликти с риск живота на свои собствени граждани, значи, че никой в Украйна не е защитен. Това е изводът“, коментира Петков. Петков посочи, че кризата в Азовско море е подчинена на политическото оцеляване на Петро Порошенко. По думите на председателя на АБВ Порошенко трябва да бъде санкциониран, а нови санкции срещу Русия биха били абсурд. Румен Петков обясни, че се отива в една конфронтация, която ни връща не в Студената война, а ни изправя на ръба на реални военни действия тук в Европа, в Черно море. За позицията на България Петков коментира ,че е трябвало да бъде с една идея по-критична към провокацията от страна на Украйна. Петков уточни, че в случая усилията на Германия и Франция заслужават подкрепа, но същевременно трябва ясно да се каже, че подобна грозна политическа провокация е недопустима в ценностната ни система.
Директорът на Института за пазарна икономика и международни отношения Любомир Кючуков също коментира темата в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“. Според него готовността на Германия и Франция за посредничество е признак, че Европа не се чувства сигурна от създалото се напрежение. „Очевидно е, че Русия след присъединяването на п-в Крим третира териториалните води на полуострова като свои. Респективно започва да прилага съответните норми засилвайки ги с конкретни мерки за сигурност спрямо новопостроения мост през Керченският проток. От друга страна Украйна, както цяла Европа не признава анексията и счита п-в Крим за част от украинска територия и не приема наложените от Русия правила, въпреки че досега се е съобразявала с тях и с пълното съзнание, че тяхното нарушаване ще доведе до ответна руска реакция“, поясни Любомир Кючуков. Той добави, че независимо от това как ще се развие този конкретен инцидент, конфликтът като цяло ще продължи, докато не се пристъпи към реално и двустранно решаване
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петро Порошенко: Русия иска да окупира Азовско море

Петро Порошенко: Русия иска да окупира Азовско море

28 Ноември 2018 | 20:53 | Агенция "Фокус"
Киев. Русия иска да окупира Азовско море, заяви украинският президент по време на среща със симпатизанти в Черниговка област, цитиран от украинската агенция УНИАН .
Русия се стреми да създаде заплаха за индустриалните центрове на Украйна - Бердянск и Мариупол, каза Порошенко.
Президентът на Украйна заяви, че Русия иска да окупира Азовско море и това е акт на агресия срещу украинските кораби в Керченския проток. Порошенко подчерта, че нападението и изземването на украински кораби от Русия е станало в неутрални води в Черно море. "Това се случи по заповед на Москва. Защо? Да убият нашите войници. За какво се прави? Първата цел е окупацията на Азовско море, за да не допускат украински кораби там: нито военни, нито цивилни ", отбеляза президентът.
"И след това в резултат на военна операция да свържат окупираните Крим и Донбас", - добави Порошенко .

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН (Украйна): Арестувани са  всички 24 моряци от украинските кораби след инцидента в Азовско море

УНИАН (Украйна): Арестувани са всички 24 моряци от украинските кораби след инцидента в Азовско море

28 Ноември 2018 | 20:03 | Агенция "Фокус"
Керч. Арестувани са всички 24 моряци от украинските кораби след инцидента в Азовско море, съобщава украинската агенция .
"Съдът в Крим арестува за два месеца всичките 24 моряци от украинските кораби, арестувани след тяхното задържане в Черно море", заяви руски медиен кореспондент.
Сред арестуваните бяха командващите кораби Богдан Небилица и Олег Мелничук, командващият дивизия Денис Гриценко и офицерът на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Андрей Драч. Той заяви в съда, че не са имали намерения да пресичат незаконно границата на Русия и да "създават агресия". По неговите думи той е разбрал, че са пресекли границата, когато е започнала размяната на радиосъобщения с руските граничари.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Нови санкции срещу Русия биха били абсурд

Румен Петков, АБВ: Нови санкции срещу Русия биха били абсурд

28 Ноември 2018 | 17:45 | Агенция "Фокус"
София. Нови санкции срещу Русия биха били абсурд. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков в интервю за Агенция „Фокус“ за кризата в Азовско море. Според него да мразиш Русия не е националност, не е професия, понякога е откровена продажност и простотия. „Да пазиш собствената си територия, териториалните си води, да изпълняваш международното право и затова да бъдеш санкциониран, би било твърде цинично. Веднага бих направил паралела с убийството на журналиста Хашоги. Какви санкции претърпя извършителят? Някой предприе ли някакви мерки срещу Саудитска Арабия? Там имаме цинично, брутално убийство. Отникъде никаква реакция, напротив президентът Тръмп каза, че там САЩ има големи икономически интереси и продължават да работят. Днес Майк Помпео ще внася в американските институции доклад за състоянието и защо подкрепят престолонаследника“, коментира още Петков. Той призова да се сложи край на двойните аршини и да се покаже на Европа, че европейската ценностна система не е останала в миналото. „Да наказваш една държава за това, че пази границата си в това число морската и териториалните си води, е изключителен цинизъм. Много се надявам, а и първите стъпки на Германия и Франция показват, че няма да се стигне до такъв парадокс“, допълни още председателят на АБВ.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Съществува риск за българската диаспора в Украйна след кризата в Азовско море

Румен Петков, АБВ: Съществува риск за българската диаспора в Украйна след кризата в Азовско море

28 Ноември 2018 | 17:32 | Агенция "Фокус"
София. Съществува риск за българската диаспора в Украйна след кризата в Азовско море. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков в интервю за Агенция „Фокус“ за кризата в Азовско море. По думите му това обтягане на напрежението вътре в Украйна и изкарването на няколко десетки лумпена да замерят с факли чуждо посолство. „Да предизвикваш чрез грубо нарушение на международното право конфликти с риск живота на свои собствени граждани, значи, че никой в Украйна не е защитен. Това е изводът“, коментира Петков. По отношение на българската реакция за случилото се, Петков посочи, че тя е заслужавало да бъде с една идея по-критична към провокацията. „Не разбирам президентът Радев защо се включи образно казано в атаката на полския си колега срещу Русия. Какво означава да легитимираш с присъствието си една позиция, ако има дебат за разширяване на санкциите срещу Русия, ние ще се включим. Ако искаш да имаш държавническа позиция казваш веднага, че такъв дебат за нас е контрапродуктивен. Ако има дебат, той трябва да бъде насочен срещу тези, които са извършили провокацията. Затова ние от АБВ настояваме не просто сега да се реагира адекватно от международната общност, въобще санкциите срещу Русия да се свалят“, коментира лидерът на АБВ. По думите му от тези санкции губи българският народ. „Президентът на КНСБ Пламен Димитров преди две години извади много сериозен анализ какви загуби сме претърпели само в селското стопанство. Ние трябва да си дадем сметки, че губим пазари, на които няма връщане. Нека да се научим и да гледаме собствения интерес, макар и в такива тежки и критични ситуации.“, допълни още Румен Петков.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посланикът на Русия Анатолий Макаров: Изявленията от страна на България за кризата в Азовско море са премерени

Посланикът на Русия Анатолий Макаров: Изявленията от страна на България за кризата в Азовско море са премерени

28 Ноември 2018 | 17:06 | Агенция "Фокус"
София. Изявленията от страна на България за кризата в Азовско море са премерени. Това каза пред журналисти посланикът на Руската федерация в България н. пр. Анатолий Макаров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това е абсолютно нормално проявление, израз на това че трябва да намалим напрежението между страните. Всичко, което става, изисква съответни разисквания, но очевидно е че беше извършено незаконно навлизане в териториалните води на Русия и затова моряците могат да бъдат върнати след като бъдат проведени следствени действия и определени по-нататъшни стъпки спрямо моряците. Поне сега съдът се изказа, че те ще бъдат задържани за 30 дни“, коментира Макаров. На въпрос дали се готви Русия за война с Украйна, посланикът отговори: „Това твърди г-н Порошенко. Ние не се подготвяме за война и не искаме да воюваме с нашия братски народ. Това е 100-процентната истина“, посочи още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посланикът на Русия Анатолий Макаров: Провокацията в Азовско море беше организирана от президента Порошенко в навечерието на президентските избори в Украйна

Посланикът на Русия Анатолий Макаров: Провокацията в Азовско море беше организирана от президента Порошенко в навечерието на президентските избори в Украйна

28 Ноември 2018 | 17:02 | Агенция "Фокус"
София. Провокацията в Азовско море беше организирана от президента Порошенко в навечерието на президентските избори в Украйна. Това каза пред журналисти посланикът на Руската федерация в България н. пр. Анатолий Макаров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Доколкото разбирам, сега основно се прави акцент върху това, че Русия е провокатор и агресор и е готова към военни действия срещу Украйна. В действителност всичко беше абсолютно по друг начин“, обясни н. пр. Макаров. „Де факто тази провокация беше организирана от президента Порошенко в навечерието на президентските избори в Украйна. Знаете, че на 31 март са насрочени президентските избори, и затова президентът прави всичко възможно тези избори да не се състоят с оглед на ниския му рейтинг. Затова беше въведено военно положение. Обаче, макар отначало той предложи то да се въведе за 60 дни, беше определено за 30 дни. След ожесточени дебати във Върховната Рада посочиха 10 региона от страната. По такъв начин, разбирам, това военно положение предвижда потискане на правата на гражданите, забрана за дейността на политическите партии, забрана на митинги и много други забрани, въвеждане на комендантски час и т.н. Така че, както вие разбирате, с оглед на случващото се, това е очевидна провокация на г-н Порошенко“, допълни Макаров. Попитан какви са перспективите за подобряване на отношенията между Украйна и Русия, н. пр. Макаров заяви, че не вижда перспективи към подобряване засега. „Дай боже, ако те се появят – може би, ако дойде ново ръководство в Украйна. Засега не виждам перспективи за подобряването на отношенията. За съжаление“, допълни той.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Украинските моряци са получили заповед да се промъкнат тайно в Азовско море

РИА Новости: Украинските моряци са получили заповед да се промъкнат тайно в Азовско море

28 Ноември 2018 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Москва. Украинските офицери, които са се намирали на борда на нарушилите руската държавна граница кораби са получили заповед да не уведомяват Москва за преминаването и тайно да се промъкнат в Азовско море, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.
По неговите думи, провокацията в Керченския пролив е имала за цел да реши вътрешнополитически проблеми на Киев на фона на катастрофално ниския рейтинг на президента Петро Порошенко.
„Целта на това действие, разбира се , е била да не се даде на Запада да забрави за Украйна, защото от този режим, от тези власти, на Европа, като минимум, й е писнало. В Америка може и да не им е писнало, не знам“, отбеляза първият дипломат на Русия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„День“ (Украйна): Петро Порошенко призова света за единство и солидарност с Украйна в защитата на нейната демокрация и свобода

„День“ (Украйна): Петро Порошенко призова света за единство и солидарност с Украйна в защитата на нейната демокрация и свобода

28 Ноември 2018 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко благодари на ръководството на НАТО, Европейския съюз, САЩ и другите страни-партньори за солидарността с Киев „в условията на акт на директна агресия на Русия срещу Украйна“, пише киевският ежедневник „День“.
Държавният глава е заявил това в интервю пред американския телевизионен канал CNN „след реакцията на световните лидери на руската агресия против Украйна“, както предава пресслужбата на президента на официалния си уебсайт.
Украинският президент е разказал за обстоятелствата и детайлите около „агресията на руските военни против украинските моряци, която се състоя позавчера в акваторията на Керченския пролив“.
„Това е първият път, когато Путин вече просто повече не крие, че той е наредил да се използват въоръжените сили и открито да се разстрелят украинските военни на нашите кораби“, подчерта Порошенко.
Държавният глава е подчертал също, че Украйна има двустранно споразумение с Русия за свободно корабоплаване в Азовско и Черно морета и Керченския пролив.
„В съответствие с това споразумение, ние имаме абсолютно свободно придвижване през Керченския пролив и в Азовско море, без каквито и да е ограничения“, заяви украинският президент и добави, че да бъдат задържани, а още повече – да бъдат блокирани – украинските кораби е абсолютно противозаконно съгласно международното право за свобода на корабоплаването.
„Това е много опасен прецедент и ние сме длъжни да осигурим международна реакция, защото утре всеки международен кораб може да бъде подложен на нападение. Ние не можем да се примирим с това“, заключи той.
„Съгласно международното право, това е директен акт на агресия, който попада изцяло под резолюцията на ООН“, продължи Порошенко и уточни, че това „нападение“ се е състояло „в неутралните международни води на Черно море“.
Накрая украинският президент е призовал целия свят да прояви единство и солидарност с Украйна в защитата на нейната свобода и демокрация.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Инцидентът в Керченския пролив е провокация в навечерието на изборите в Украйна

Владимир Путин: Инцидентът в Керченския пролив е провокация в навечерието на изборите в Украйна

28 Ноември 2018 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че инцидентът в Керченския пролив е провокация, организирана в навечерието на президентските избори в Украйна, съобщава ТАСС.
„Що се касае до инцидента в Черно море, това е провокация, без всякакво съмнение. Провокация, която е организирана от действащата власт, а мисля и действащия президент в навечерието на президентските избори в Украйна през март следващата година. Рейтингът на действащия президент е някъде 5 процента и има шанс той да не стигне дори до втория тур, затова е трябвало да направи нещо, за да се изостри ситуацията и да се създадат непреодолими препятствия за неговите конкуренти, преди всичко от опозицията“, заяви Путин на форума на „ВТБ Капитал“ „Росия зове!“.
Освен това руският лидер отбеляза, че руските граничари са изпълнили своя воински дълг при задържането на украинските нарушители на границата.
„А какво трябва да направят граничарите? Военни кораби нахлуват в териториалните води на Русия и не отговорят и не е ясно, какво имат намерение да направят. Как трябва да действат? Ако бяха направили нещо друго, трябваше да ги дадем на съд. Но те изпълниха воинския си дълг, заповедите и по-конкретно, те изпълняваха своите законови функции по защитата на териториалната цялост на Руската Федерация“, заяви Путин.
Президентът посочи още, че киевските власти продават с успех антируски настроения.
„Понякога ми е странно да гледам, въпреки че вече свикнах с много неща, на това, как днешните киевски власти с успех продават антируски настроения. Те вече нямат нищо друго, нямат какво да продават. Създава се впечатление, че каквото и да направят им се получава“, обясни руският държавен глава.
При това Путин подчерта, че „това е много късогледа политика и тя няма да доведе до нищо добро, защото отпуска днешното украинско ръководство“.
Агенцията припомня, че на 25 ноември три кораба от Военноморските сили на Украйна нарушиха реда за преминаване на военни кораби през териториалните води на Русия при прехода от Черно в Азовско море. За принудителното им спиране в Керченския пролив е използвано оръжие, трима военнослужещи от украинските ВМС са получили леки наранявания, оказана им е медицинска помощ. Корабите са задържани и доставени в Керч за нарушаване на държавната граница на Русия и е възбудено наказателно дело. Руската страна заяви, че случилото се е провокация, а украинските власти инициираха въвеждане на военно положение. ЕС и НАТО призоваха за деескалация на ситуацията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Сред приоритетите на ЕС за Г-20 са защитата на мигрантите и джендърното равенство, но не и защита на Украйна от руската агресия

РИА Новости: Сред приоритетите на ЕС за Г-20 са защитата на мигрантите и джендърното равенство, но не и защита на Украйна от руската агресия

28 Ноември 2018 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Брюксел. За да се добие представа колко е важен въпросът за наказване на Русия заради инцидента в Черно море за Европейския съюз, си струва да се прегледа официалният документ, подписан от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския съвет Доналд Туск, в който са изложени официалната позиция и приоритетите на Съюза на предстоящата среща на върха на Г-20 в Аржентина, посочва РИА Новости.
Както отбелязва агенцията, в публикувания от заместник-главния говорител на ЕК Мина Андреева документ, сред приоритетните въпроси фигурират: защита на глобализацията, защита на международната търговия, защита на околната среда, защита на мигрантите, защита на джендърното равенство, защита на интересите на трудещите се в условия на развиващи се технологии, защита на Европа от тероризма, защита на международната финансова и монетарна система от кризи. Темата „защита на Украйна от руската агресия“ не фигурира в документа в никаква форма.Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съветът по сигурността към Министерския съвет: Действията от страна на Руската федерация в Азовско море са недопустими

Съветът по сигурността към Министерския съвет: Действията от страна на Руската федерация в Азовско море са недопустими

28 Ноември 2018 | 13:31 | Агенция "Фокус"
София. Под ръководството на министър-председателя Бойко Борисов Съветът по сигурността към Министерския съвет проведе заседание. Приета беше позиция на Съвета по сблъсъка между украински и руски кораби в района на Керченския пролив и Азовско море. Това съобщиха от правителствената информационна служба. В позицията се посочва, че опасното нарастване на напрежението в Азовско море през последните дни е довело до задържане на украински кораби и техните екипажи, както и до раняване на украински военнослужещи. Съветът по сигурността счита, че тези действия от страна на Руската федерация са недопустими.
„В интерес на всички е Руската федерация и Украйна да проявят сдържаност, а напрежението да бъде преодоляно с диалог. Призоваваме руските власти да освободят незабавно задържаните плавателни съдове и техните екипажи. Очакваме Руската федерация да зачита свободата на преминаване през Керченския пролив в съответствие със задълженията на руската страна съгласно действащото международно право“, пише още в позицията.
Съветът по сигурността към МС ще продължи да следи внимателно ситуацията, включително в тясно сътрудничество с партньорите в ЕС и НАТО.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Путин и Ердоган са обсъдили сигурността в Черно море след инцидента

ТАСС: Путин и Ердоган са обсъдили сигурността в Черно море след инцидента

28 Ноември 2018 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин е обсъдил по телефона с турския си колега Реджеп Таийп Ердоган въпроси за сигурността в Черноморския регион в контекста на инцидента в Керченския пролив, съобщи пресслужбата на Кремъл, предава ТАСС.
„В контекста на провокирания от киевските власти опасен инцидент в района на Керченския пролив се състоя обмен на мнения по въпросите за стабилността и сигурността в Черноморския регион“, се казва в съобщението.
Агенцията припомня, че на 25 ноември три кораба от Военноморските сили на Украйна нарушиха реда за преминаване на военни кораби през териториалните води на Русия при прехода от Черно в Азовско море. За принудителното им спиране в Керченския пролив е използвано оръжие, трима военнослужещи от украинските ВМС са получили леки наранявания, оказана им е медицинска помощ. Корабите са задържани и доставени в Керч за нарушаване на държавната граница на Русия и е възбудено наказателно дело. Руската страна заяви, че случилото се е провокация, а украинските власти инициираха въвеждане на военно положение. ЕС и НАТО призоваха за деескалация на ситуацията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Укринформ“: Назначиха президентските избори в Украйна на 31 март 2019 година

„Укринформ“: Назначиха президентските избори в Украйна на 31 март 2019 година

28 Ноември 2018 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Киев. Председателят на Върховната рада Андрей Парубий на 28 ноември подписа постановлението за назначаване на изборите за президент на Украйна на 31 март 2019 година, съобщава агенция „Укринформ“.
Съответстващият статут на документа е обозначен на сайта на украинския парламент.
„Назначават се поредните избори за президент на Украйна в неделя, 31 март 2019 година“, се казва в съобщението.
Както е известно, отбелязва агенцията, в условията на военно положение в Украйна не могат да се провеждат избори. Именно затова на 26 ноември Върховната рада гласува за внедряване на режима на военно положение за 30 дни, а не за 60. Това е направено, за да може предизборната кампания да започне навреме – на 31 декември.
Поредните парламентарни избори в Украйна трябва да се състоят на 27 октомври 2019 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: Петро Порошенко подписа закона за военно положение в Украйна

УНИАН: Петро Порошенко подписа закона за военно положение в Украйна

28 Ноември 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна подписа Закона за утвърждаване на Указа „За въвеждане на военно положение в Украйна“, съобщи прессекретарят на държавния глава Святослав Цеголко в „Туитър, предава агенция УНИАН.
На 26 ноември Върховната Рада утвърди указа на президента за обявяване на военно положение в редица области на Украйна за 30 дни. В полза на това решение гласуваха 276 депутата.
Мярката се въвежда във Винницка, Луганска, Николаевска, Сумска, Одеска, Харковска, Черниговска, Донецка, Запорожка и Херсонска области, както и във вътрешните води на Азовско-Керченската акватория от 14:00 на 26 нормври до 14:00 на 26 декември 2018 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.