НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Коммерсантъ: Отношенията Русия – Украйна се върнаха в центъра на вниманието на НАТО

Коммерсантъ: Отношенията Русия – Украйна се върнаха в центъра на вниманието на НАТО

5 Декември 2018 | 01:34 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Отношенията Русия – Украйна се върнаха в центъра на вниманието на НАТО, пише руският ежедневник „Коммерсантъ“
"Дестабилизиращото поведение на Русия" отново се превърна в централна тема на срещата на министрите на НАТО. Ръководителите на външните министерства на държавите от Алианса приеха изявление, с което обвиняват Русия, че е нарушила Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО), подписан със Съединените щати през 1987 г. Според американският държавен секретар Майк Помпео Москва разполага с 60 дни, за да отговори на тези твърдения. Министрите обсъдиха и последния инцидент в Керченския проток. Спомнете си, малко преди това, президентът на Украйна Петро Порошенко призова за изпращане на кораби на НАТО в Черно и Азовско море и като цяло за укрепване на подкрепата за Киев. Генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг говори много по тази тема, но не каза нищо, пише кореспондентът на изданието.
Темата за руско-украинските отношения, както заяви събеседник в централата на НАТО в Брюксел в разговор с "Комерсант", до есента на 2018 г. постепенно премина на заден план за Алианса. Напоследък обсъждането на темата беше ограничено до декларации за задълженията, свързани с необходимостта от прилагане на споразуменията от Минск за разрешаване на конфликта в Донбас. Тласък на дискусиите беше даден от неотдавнашния инцидент в Азовско море. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очерта позицията си още в понеделник на пресконференция, предшестваща двудневната среща. Той нарече използването на сила от Русия неприемливо и призова всички страни в конфликта да покажат сдържаност. Тази теза Столтенберг повтори във вторник повече от веднъж.
След този инцидент президентът на Украйна Петро Порошенко не се умори да повтаря: за да не се разрешава на Русия да действа "агресивно", корабите на НАТО трябва да влязат в Черно и Азовско море. Междувременно те разясниха в централата на Алианса, че няма да предприемат нищо освен това, което вече се прави. Както Йенс Столтенберг припомни във вторник, НАТО вече "значително укрепи присъствието си в Черно море": тази година корабите на Алианса останаха там за общо 120 дни (година по-рано само 80 дни). Азовско море, в контекста на изказването на Петро Порошенко, той реши да не споменава изобщо.
Във вторник сутринта журналистите продължиха да задават въпроси на генералния секретар на НАТО за това, какво е готов Алиансът да направи за Киев. "Алиансът ще подкрепи ли Украйна в случай на пряка агресия на Русия?", питаха генералният секретар. Но отговорът, на който очевидно се надяваха украинските журналисти явно не бе получен. "Всички държави от Алианса предоставят силна политическа и практическа подкрепа на Украйна, нейния суверенитет и териториална цялост. Страните от НАТО също помагат за укрепването на въоръжените сили въоръжението на Украйна чрез различни доверителни фондове, както и киберсигурността ", каза Столтенберг неведнъж.
"От незаконното присъединяване на Крим, нашата подкрепа за Украйна нараства експоненциално", заяви събеседникът в щаба на Алианса. Много програми и проекти са в ход. Става дума за разработването на системи за контрол, противопоставяне на кибер-операциите, модернизация на флота. Ние работим в тясно сътрудничество с правителствените агенции в Украйна - например предоставяме съветници. "
Журналистите насочиха вниманието си към други неотдавнашни инициативи на редица украински политици, по-специално идеята за откриване на военна база на НАТО на територията на Украйна, както и за затваряне на пролива Босфора за руски кораби (теоретично това може да реши Турция). Но представителят на Алианса реши да не коментира тези въпроси.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посланикът на Украйна Виталий Москаленко: След опита за анексията на Азовско море и Керченския пролив, Русия ще се насочи към анексия на Черно море

Посланикът на Украйна Виталий Москаленко: След опита за анексията на Азовско море и Керченския пролив, Русия ще се насочи към анексия на Черно море

28 Ноември 2018 | 11:08 | Агенция "Фокус"
София. След опита за анексията на Азовско море и Керченския пролив, Русия ще се насочи към анексия на Черно море. Това каза по време на пресконференция Н. Пр. Виталий Москаленко, извънреден и пълномощен посланик на Украйна в Република България, във връзка с напрежението между Русия и Украйна, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
По думите му за разлика от така наречена хибридна война, Путин е преминал към отворен сблъсък с Украйна. „Особено искам да отбележа, че действията на Руската федерация са нагло нарушаване на статута на ООН и Конвенцията на ООН по морското право. Цялата отговорност за по-нататъшно изостряне на ситуацията в региона на Азовско и Черно море и разрушаването на процеса за мирно регулиране на руско-украинския въоръжен конфликт изцяло се дължи на Руската федерация. Сега първата задача на Украйна изисква незабавно да бъде предоставена медицинска помощ на ранените военнослужещи и да бъде тяхното незабавно и безопасно връщане в Родината“, каза още Москаленко. Той уточни, че шестима са ранени, а трима в тежко състояние.
По думите му без санкция на висшето ръководство на Руската федерация събития като тези в Азовско море не се правят. „По руската телевизия и руските медии показват трима украински моряци, които като че ли дават признателни показания, че са нарушили териториалните води на Руската федерация. Това е резултат на физическо и психологическо въздействие, упражнявано върху моряци“, допълни посланикът на Украйна. Той заяви, че трябва да бъде върнато и завзетото военно имущество и да бъдат компенсирани щетите на украинската страна. Н. Пр. Москаленко допълни, че в резултат на тези събития, президентът на Украйна е обявил военно положение. „Руската страна постоянно твърди, че военното положение е предизобрната тактика на президента на Украйна, за да повдигне своя рейтинг. В отговор бих казал, че е абсолютна лъжа в стила на руските пропагандисти. Тъй като първоначално планът беше въвеждането на военно положение за 60 денонощия, после той бил коригиран и положението се въвежда са 30 денонощия. Следователно изборите, които ще се състоят на 31 март, ще бъдат абсолютно незасегнати от това военно положение“, допълни Н. Пр. Москаленко. По думите му военното положение може да бъде удължено, с гласуване в парламента на Украйна.
„Засега не става дума за мобилизация. Разполагаме с достатъчно войски“, отбеляза посланикът на Украйна и допълни, че мобилизация ще бъде обявена веднага след нападение на Руската федерация“, коментира посланикът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посланикът на Украйна Виталий Москаленко за военното положение: На българите в Украйна ще бъдат гарантирани пълни права и свободи

Посланикът на Украйна Виталий Москаленко за военното положение: На българите в Украйна ще бъдат гарантирани пълни права и свободи

28 Ноември 2018 | 10:40 | Агенция "Фокус"
София. На българите в Украйна ще бъдат гарантирани пълни права и свободи. Това каза по време на пресконференция Н. Пр. Виталий Москаленко, извънреден и пълномощен посланик на Украйна в Република България, във връзка с напрежението между Русия и Украйна, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с въведеното военно положение в 10 области на Украйна и в отговор на въпрос как ще гарантира сигурността на българите в Украйна, Н. Пр. Москаленко обясни, че на украинските граждани от български произход ще им бъдат гарантирани пълни права и свободи.
По думите му не всички клаузи и точки на това военно положение ще бъдат моментално реализирани. „Тези мерки, които предвижда военното положение, ще бъдат въведени само в случай на нападение на Руската федерация“, коментира посланикът на Украйна. Той уточни, че към момента банковата система в Украйна работи, както и, че има всички възможности за провеждане на митинги и събрания. Попитан дали е провел разговори с българското Министерство на външните работи, посланикът поясни, че е имал такива в понеделник, както и че днес ще разговаря по въпроса с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. „От българската страна има определени изказвания по въпроса от името на президента на Република България Румен Радев, който се изказа за незабавно връщане и освобождаване на корабите от страна на Руската федерация, както и г-н Бойко Борисов, министър-председател. Очакваме подобно от другите организации и страни. Имам предвид НАТО, ЕС, САЩ, Румъния, Полша, Прибалтийски страни, Турция, Грузия и цяла редица други държави, които всъщност съвсем ясно и стриктно определиха по повод на този случай Русия като агресор“, каза още Н. Пр. Москаленко.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посланикът на Украйна Виталий Москаленко: Атаките на Русия срещу украинските кораби са акт на въоръжена агресия – тя засяга регион, където живее българска общност

Посланикът на Украйна Виталий Москаленко: Атаките на Русия срещу украинските кораби са акт на въоръжена агресия – тя засяга регион, където живее българска общност

28 Ноември 2018 | 10:24 | Агенция "Фокус"
София. Атаките на Русия срещу украинските кораби са акт на въоръжена агресия – тя засяга регион, където живее българска общност. Това каза по време на пресконференция Н. Пр. Виталий Москаленко, извънреден и пълномощен посланик на Украйна в Република България във връзка с напрежението между Русия и Украйна, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му за разлика от Крим, този конфликт е нападение. „Русия всъщност разшири военните си действия“, посочи той. Н. Пр. Москаленско поясни, че от страна на Украйна не е имало провокация. Според него Русия с месеци е блокирала украински търговски кораби в Азовско море. „Това негативно се отразява на работата на украински пристанища“, посочи още той и добави, че тези агресивни действия засягат целия Югоизточен регион на Украйна, където живее и българската историческа общност. Според него до известен смисъл събитията пряко засяга интересите на България.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kölner Stadt-Anzeiger: Русия преследва две цели с демонстрацията си на сила край бреговете на Крим

Kölner Stadt-Anzeiger: Русия преследва две цели с демонстрацията си на сила край бреговете на Крим

28 Ноември 2018 | 07:32 | Агенция "Фокус"
Кьолн. Русия преследва две цели с демонстрацията си на сила край бреговете на Кримския полуостров, уверени са в редакцията на германския регионален ежедневник Kölner Stadt-Anzeiger .
„На първо място тя цели да ускори икономическия крах на Източна Украйна. Втората цел е да укрепи стратегическата си доминация в Черно море“, констатира изданието. При това положение „страните от Югоизточна Европа, Кавказ и дори Турция не може да останат равнодушни“.
„Западът неведнъж е недооценявал руската жажда за власт“, подчертават от редакцията на изданието, макар да не считат случилото се в Азовско море като предвестник на нов военен конфликт.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Neue Osnabrücker Zeitung: Западът твърде бързо хвърли вината за инцидента в Азовско море на Москва

Neue Osnabrücker Zeitung: Западът твърде бързо хвърли вината за инцидента в Азовско море на Москва

28 Ноември 2018 | 07:24 | Агенция "Фокус"
Киев/Москва. „Кой е жертва и кой – виновник за неделния инцидент в Азовско море?“, е въпросът, който задават в редакцията на германския ежедневник Die Neue Osnabrücker Zeitung в статия, посветена на стълкновението между руски и украински кораби край бреговете на Кримския полуостров и последвалото решение на властите в Киев да обявят военно положение в страната.
От редакцията са категорични, че Западът твърде бързо, някак по навик, е хвърлил вината за инцидента на Москва. „Но е факт, че в края на март 2019 г. в Украйна са насрочени президентски избори. Заради вялата борба с корупцията рейтингът на президента Петро Порошенко е крайно нисък и преизбирането му на висшия държавен пост е под въпрос. Военното положение ще сплоти украинците срещу външния враг в лицето на Русия. В края на януари предстои удължаването на срока на действие на европейските санкции срещу Москва. Ще бъде много полезно, ако междувременно Русия се прояви в ролята на агресор“, е ироничният коментар на редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: НАТО обеща „практическа подкрепа“ за Украйна след инцидента в Азовско море

РИА Новости: НАТО обеща „практическа подкрепа“ за Украйна след инцидента в Азовско море

27 Ноември 2018 | 22:34 | Агенция "Фокус"
Брюксел. НАТО разпространи изявление по повод задържането в Керченския проток на три украински военни кораба, в което отново призова за „сдържаност“ и потвърждава, че ще продължи да оказва на Украйна „политическа и практическа подкрепа“, предава РИА Новости.
Инцидентът в Азовско море бе обсъден на заседание на Северноатлантическия съвет в Брюксел на ниво посланици. „С оглед на използването от страна на Русия на военна сила срещу Украйна в близост до Керченския проток, съюзниците от НАТО призовават Русия да осигури безпрепятствен достъп към украинските пристанища и да гарантира свободата на корабоплаването“, се казва в изявлението на Алианса.
Според НАТО „няма никакви основание за използването от Русия на военна сила срещу корабите на украинския военноморски флот. Призоваваме Русия незабавно да освободи украинските моряци и плавателни съдове“, става ясно още от разпространения текст.
Алиансът призова към „спокойствие и сдържаност“, и потвърди, че ще следи ситуацията, както и че ще „продължи да оказва политическа и практическа подкрепа на страната в рамките на съществуващото сътрудничество“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петро Порошенко: Русия увеличи драстично военното си присъствие по границата с Украйна

Петро Порошенко: Русия увеличи драстично военното си присъствие по границата с Украйна

27 Ноември 2018 | 21:16 | Агенция "Фокус"
Киев. Русия е увеличила рязко военното си присъствие по границата с Украйна. Това заяви държавният глава на страната Петро Порошенко в телевизионно интервю, в което предупреди за опасността от „пълномащабна война“, предава AFP.
„Броят на (руските) танкове в базите, разположени по нашата граница, е увеличен трикратно“, алармира Порошенко в интервю, допълвайки, че „броят на единиците, разположени по нашата границите, нарасна драстично“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Владимир Путин се интересува слабо от ответната реакция на Запада на инцидента в Азовско море

The Washington Post: Владимир Путин се интересува слабо от ответната реакция на Запада на инцидента в Азовско море

27 Ноември 2018 | 21:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Водещото американско издание The Washington Post определя инцидента в Азовско море като „нова руска агресия“ срещу Украйна, която показва колко малко Владимир Путин се интересува от ответната реакция на Запада в лицето на „разделена Европа“ и САЩ начело с Доналд Тръмп.
Версията на редакцията е следната: в неделя руските военни са нападнали три украински бойни кораба, които са се опитали да преминат през Керченския пролив близо до „окупирания от Русия Кримски полуостров“. Уточнява се, че единият плавателен съд е бил изтеглен, а по другите два е открит огън. След това трите кораба са били превзети с общо 23-членния им екипаж. Някои от моряците са били ранени при инцидента, подчертава изданието.
„Този крещящ акт на агресия, която е ясно нарушение на международното право и споразумението между Украйна и Русия, е кулминацията на пълзяща руската кампания, която има за цел да блокира украинските пристанища в Азовско море, в района на Крим. Корабите от украинските пристанища в Азовско море трябва да преминат през Керченския проток, за да влязат в Черно море и след това - в Средиземно море. След нападението на украински кораби президентът Петро Порошенко предупреди за опасността от руска офанзива. Путин обаче постигна някои ключови резултати, включително и увеличаване на неговата популярност, която напоследък падна; дестабилизацията на Украйна в навечерието на президентските избори, както и тестване на реакцията на западните лидери, с които той се очаква да се срещне на форума на Г-20 по-късно тази седмица“, е заключението на редакционната колегия на изданието.
„Разбира се, повечето западни правителства взеха страната на Украйна, а някои отговориха доста остро. Например, министърът на външните работи на Великобритания Джеръми Хънт осъди „руското пренебрежение към международните норми и суверенитета на Украйна". Очевидно обаче Путин не би могъл да хареса реакцията на Тръмп, който от неделя критикува европейските съюзници, без обаче да изрази директен укор към Русия. Вместо това, в отговор на въпрос за инцидента, лидерът на Белия дом заяви: „Не ни харесва какво се случва там – и от едната, и от другата страна". Това означава, че Украйна и Русия също са виновни. Най-драматичното изказване бе направено от Ники Хейли, постоянен представител на САЩ в ООН. Тя нарече руските действия „скандални" и „незаконни", но по същество изключи всякаква осезаема реакция от страна на Вашингтон“.
Това е много далеч от адекватен отговор. САЩ трябва да действат решително и да ограничат по-нататъшната агресия на Русия, уверени са в редакцията. Освен това Вашингтон трябва да възстанови правото на Украйна да праща корабите си през Азовско море и през Керченския проток. На руските пристанища в този регион могат да бъдат наложени санкции. И Украйна може да разположи противокорабни ракети, които ще й позволят да се защитава по-добре.
„Най-малкото агресията на Путин трябва да повлияе на приема, което ще получи от Тръмп по време на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес. Говорител на Кремъл заяви в понеделник, че среща между двамата лидери се „подготвя" независимо от морска атака, въпреки че Белият дом не потвърди информацията. Американският президент може да изпрати послание, ако откаже да се срещне с Путин, но ако участва в тази двустранна среща, първо трябва да каже на руския лидер, че атаката срещу Украйна е неприемлива и ще има последствия. В противен случай той просто ще потвърди очевидното доверие, което гласува на Путин, и че новите актове на агресия срещу Украйна няма да доведат до никакъв отговор от САЩ“, предупреждава изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Чавдар Червенков: Русия ще затегне режима и ще създава проблеми на Украйна за преминаването на военни кораби от Черно в Азовско море

Ген. Чавдар Червенков: Русия ще затегне режима и ще създава проблеми на Украйна за преминаването на военни кораби от Черно в Азовско море

27 Ноември 2018 | 20:19 | Агенция "Фокус"
София. Русия ще затегне режима и ще създава проблеми на Украйна за преминаването на военни кораби от Черно в Азовско море. От друга страна, Украйна се надява САЩ и ЕС да притиснат Русия и да ѝ наложат допълнителни санкции, но Западът изглежда няма желание за такива действия. Това каза в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ бившият ръководител на военното разузнаване и бивш министър на вътрешните работи ген. Чавдар Червенков за ситуацията след конфликта в Керченския пролив. Той уточни, че сама Украйна не може да предприеме нищо срещу Русия. „Украйна действа и ще действа доста предпазливо, защото с настъпването на зимата тя сама нищо не може да направи срещу Русия, никакви санкции не може да предприеме, колкото и там да се дрънка оръжие и колкото и да се правят демонстрации и да се палят коли пред руското посолство. Прогнозата ми е такава – сезонът не е подходящ за някакви резки действия, особено от страна на Украйна. Тя продължава да е силно зависима от руските енергийни източници. Според мен нещата ще затихнат и до две седмици няма да си спомняме за конфликта.“ Ген. Червенков каза още, че Украйна ще се опита да излезе от двустранното ѝ споразумение с Русия от 2014-та година за достъп до Керченския пролив и ще търси начин да се въведе свободен режим за всички страни, но едва ли Русия ще се съгласи на такова решение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Руският съд арестува 12 украински моряци за нарушение на границите на страната

ТАСС: Руският съд арестува 12 украински моряци за нарушение на границите на страната

27 Ноември 2018 | 19:43 | Агенция "Фокус"
Симферопол. Районният съд в Симферопол във вторник арестува за два месеца 12 от 24 украински военни моряци, задържани около Кримския полуостров за нарушаване на границите на Русия, предава кореспондент на ТАСС от съда.
Сред арестуваните е също командирът на украинския малък брониран катер „Бердянск“ Роман Мокрюк.
ТАСС припомня, че на 27 ноември Върховната рада утвърди указа на президента Петро Порошенко за въвеждане на военно положение в страната от 28 ноември за срок от 30 дни. То се въвежда във Винницка, Луганска, Николаевска, Одеска, Сумска, Харковска, Черниговска, Донецка, Запорожка и Херсонска области във вътрешните води на Украйна в Азовско-Керченската акватория.
Повод за решението за обявяване на военно положение в Украйна стана инцидент в района на Керченския пролив, където на 25 ноември три кораба от Военноморските сили на Украйна, плаващи от Одеса към Мариупол, незаконно пресякоха държавната граница на Русия, влязоха в руските териториални води и започнаха да осъществяват опасни маневри. Корабите от ВМС на Украйна са игнорирали нееднократните предупреждения и искания да спрат, което е принудило руската страна да използва оръжие за тяхното принудително спиране, отбеляза агенцията.
Всичките три кораба са задържани, трима украински военнослужещи са ранени в хода на инцидента, оказана им е медицинска помощ и живота им не се намира в опасност. За нарушението на държавната граница на Русия е възбудено наказателно дело, припомня още ТАСС.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Напрежението между Русия и Украйна е тежко, България призовава за бърза деескалация

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Напрежението между Русия и Украйна е тежко, България призовава за бърза деескалация

27 Ноември 2018 | 19:27 | Агенция "Фокус"
София. Ситуацията с напрежението между Русия и Украйна е тежка, като международната общност и България призовава за бърза деескалация и освобождаването на пленените украински моряци и кораби, както и за разрешаване на цялостния конфликт. Това заяви в студиото на „Още от деня“ по БНТ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя коментира и напрежението между Сърбия и Косово. По думите ѝ правата на българските граждани след Брекзит са гарантирани. Според нея напрежението между Русия и Украйна е резултат заради все още продължаващия конфликт за Крим, но може да има и вътрешнополитически причини. Тя припомни, че има договор за свободен достъп до Азовско море и Керченския проток, както и международна конвенция за морско право на ООН. „Международната общност призовава и военното положение да не накърнява гражданските свободи в районите, където то е обявено“, припомни Захариева и добави, че засега няма данни за нарушаване на правата на българите в тези райони. Тя допълни, че това ще бъде тема на срещите на НАТО и на външните министри в началото на декември. „Призивът е за успокояване на ситуацията и връщане на масата на преговорите. Българската позиция, в съответствие с общоевропейската, е че Косово трябва да свали наложените търговски тарифи“, заяви Захариева по въпроса с напрежението между Сърбия и Косово. „Пътят за успокояване на това напрежение и мотивацията за него е членството в ЕС“, добави тя.
„Идеята за прекрояване на границите на Балканите се лансира в публичното пространство за разрешаване на конфликта между Белград и Прищина, но пътят за постигането на трайното разрешаване на конфликтите е „помирение в сърцата“, без което дори размяна на територии не би било трайно решение“, заяви Захариева. Тя допълни, че все пак е опасно да се говори за прекрояване на границите на Балканите, за да не се стигне до ефект на доминото.
„По изрично настояване на България, има специален фокус за правата на европейските граждани във Великобритания, така че българите ще могат да кандидатстват за статут за уседналост“, заяви вицепремиерът Захариева. Според нея някои условия обаче ще се променят. „Българските граждани, които пребивават от пет години във Великобритания към датата на изтичане на преходния период до 2020 г., ще имат право на статут за уседналост. Тези, които нямат такъв период, ще могат да кандидатстват за временен статут, за да направят тези пет години. Процедурата трябва да бъде евтина и сложна, като по първоначална информация тя ще се извършва онлайн, но и на хартия“, обясни външният министър. По думите ѝ българските граждани трябва да имат международен паспорт с биометрични данни, а тези, които нямат такъв, трябва да си издадат такива.
„Разбира се, ще окажем пълно съдействие на българските граждани, заради което подобряваме конкулското обслужване. Това, което е важно за България, присъства в декларациите за Брекзит“, каза още Екатерина Захариева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„День“ (Украйна): Русия я очаква активен натиск по време на срещата на Г-20

„День“ (Украйна): Русия я очаква активен натиск по време на срещата на Г-20

27 Ноември 2018 | 17:03 | Агенция "Фокус"
Киев. Министърът на външните работи на Украйна Павел Климкин заяви, че участниците в срещата на Г-20, която ще се състои на 30 – 1 декември в Буенос Айрес, ще натискат активно Русия във връзка с агресивните й действия в Керченски пролив, пише киевският ежедневник „День“.
В интервю пред телевизия „1+1“, украинският министър отбеляза, че МВнР, дори в момента, провежда консултации и преговори с Червения кръст, правозащитници и кримско-татарската общност в „окупирания Крим“, за да получи информация за заловените украински моряци.
По неговите думи, решението за освобождаването им ще се взима изключително от руския президент Владимир Путин.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Трима от задържаните украински моряци са арестувани за 2 месеца

РИА Новости: Трима от задържаните украински моряци са арестувани за 2 месеца

27 Ноември 2018 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Симферопол. Районният съд на Симферопол реши трима от арестуваните за нарушаване на руската граница украински моряци да бъдат задържани под стража за два месеца, предава кореспондент на РИА Новости.
Във вторник се определят мерките на още 11 от 24-те арестувани украинци във връзка с неделния инцидент в Керченския пролив.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Страна“ (Украйна): Заловен украински моряк предполагаемо е говорил с баща си и приятелката си преди инцидента (ВИДЕО)

„Страна“ (Украйна): Заловен украински моряк предполагаемо е говорил с баща си и приятелката си преди инцидента (ВИДЕО)

27 Ноември 2018 | 15:56 | Агенция "Фокус"
Киев. Един от задържаните украински моряци – Андрей Артьоменко е говорил с баща си седмица и половина преди инцидента край Керченския пролив, както и с приятелката си, на която е разкрил смущаващи подробности, ако са истина. По думите на родителя, той му е казал да гледа телевизия, предава украинският опозиционен портал „Страна“.
Бащата на Андрей – Анатолий Артьоменко, разказва: „Той не разказа нищо, единственото, което каза тогава, беше: „Тате, гледай телевизия“.
Оттук, според медията, възниква въпроса: Защо обикновено, както твърди официален Киев, пребазиране корабите е трябвало да бъде показано по телевизията.
Освен това порталът отбелязва, че в социалните мрежи се е появил предполагаем разговор между близки на същия Артьоменко. От диалога става ясно, че украинските власти са знаели, че ще има инцидент в Керченския пролив предварително: преди отплаването в открито море на екипажите са взети мобилните телефони и им е наредено да не спират по искане на руските граничари, а в случай, че по тях открият огън, е имало заповед да се стреля в отговор.
Освен това, продължава „Страна“, на украинските моряци предполагаемо им е било забранено да съобщават на близките си каквито и да е подробности за предстоящия преход и затова много са разбрали, че роднините им са задържани от руските граничари от новините по телевизията. Но Артьоменко все пак е нарушил забраната и е разказал за изискванията на командването на своята приятелка Марина.
Този разговор може да бъде чут на видеото под новината. Редакцията на „Страна“ не може да потвърди достоверността на казаното, както и дали хората, които говорят имат каквото и да е отношение към Андрей Артьоменко.Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: Появи се снимка на „Бердянск“ след руския обстрел

УНИАН: Появи се снимка на „Бердянск“ след руския обстрел

27 Ноември 2018 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Киев. В социалните мрежи се появи снимка на последствията от обстрела на руските военни по украинския артилерийски катер „Бердянск“, съобщава агенция УНИАН.
„Повредите на МБАК „Бердянск“. В наше време бронята явно не спасява...“. Снимката е публикувана от ръководителя на Украинския военен център Тарас Чмут.
Украинският военен журналист полковник Владислав Волошин също качи снимката на пробойната. „Стреляли са на поражение по личния състав, директно по кабината, а не по двигателите“, написа той във „Фейсбук“.
УНИАН припомня, че на 25 ноември сутринта Русия блокира Керченския пролив за украинския буксир „Яни Капу“ и два военни катера „Бердянск и „Никопол“, които са осъществявали планов преход от Одеса към Мариупол.
От командването на украинските Военноморски сили са подчертали, че са информирали предварително руската страна за намерението си да осъществят прехода в съответствие с международните норми за обезпечаване на сигурността на корабоплаването.
Руският пограничен кораб „Дон“ е протаранил украинският рейдови буксир, в резултат от което той е бил разрушен. Освен това, при излизането от Керченския пролив руските кораби са открили огън на поражение по украинските кораби, които са се завръщали към Одеса, без да са получили информация дали ще могат да преминат през пролива. Шест украински военнослужещи са ранени, останалите членове на екипажа са пленени.
Според различните данни, общо са заловени 23 или 24 украински военнослужещи.
Украинската агенция отбелязва още, че президентът на Украйна Петро Порошенко и държавният секретар на САЩ Майк Помпео са провели телефонен разговор и са координирали действията си за по-нататъшно противодействие на руската агресия против Украйна, включително в района на Керченския пролив.
Освен това е обнародвано заявление на Помпео, в което той призовава Порошенко и Путин да осъществят директен контакт за разрешаване на ситуацията със задържането на украинските кораби и екипаж от руските военни.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Русия не вижда необходимост от посредници за инцидента в Керченския пролив

Сергей Лавров: Русия не вижда необходимост от посредници за инцидента в Керченския пролив

27 Ноември 2018 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Париж. Русия не вижда необходимост от посредници при разрешаването на ситуацията около инцидента в Керченския пролив, властите на Русия и Украйна са способни сами да обсъдят тези въпроси, заяви във вторник министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров след края на преговорите с френския си колега Жан-Ив льо Дриан в Париж, предава ТАСС.
„Вчера ситуацията бе обсъдена в телефонен разговор между президента (на Русия Владимир) Путин и германския канцлер Ангела Меркел, която позвъни на Владимир Владимирович и беше достигнато определено разбирателство, което, мисля си, в най-скоро време ще бъде реализирано. Не виждам необходимост от каквито и да е посредници. Мисля, че това е чисто практически въпрос“, заяви Лавров.
В тази връзка той подчерта, че, „ако украинската страна и нейните партньори в Европа са заинтересовани от това да няма повече такива инциденти, тези, които поддържат много тесни контакти с украинските власти, трябва да изпатят много силен сигнал на Киев да не се допускат повече такива провокации“.
Министърът добави, че руската страна би могла да предостави на украинските кораби лоцмански услуги, ако те предупредят предварително за преминаването си от Черно море в Азовско.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Украйна няма да пуска руски граждани да минават през граничните пунктове с Крим

ТАСС: Украйна няма да пуска руски граждани да минават през граничните пунктове с Крим

27 Ноември 2018 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Киев. Губернаторът на украинската Херсонска област заяви, че са въведени ограничения за пропускането на руски граждани през границата с Крим, предава ТАСС.
„Пропускателните пунктове в момента работят при режим на ограничено пресичане по отношение на гражданите на Русия. Както насам, така и обратно. Що се касае до гражданите на Украйна и другите държави, то те ще бъдат пускани през украинските КПП и в двете посоки без ограничения, цитира думите му агенция УНН.
Уточнява се, че става въпрос за пропускателните пунктове „Чаплинка“, „Каланчак“ и „Чонгар“.
ТАСС припомня, че на 27 ноември Върховната рада утвърди указа на президента Петро Порошенко за въвеждане на военно положение в страната от 28 ноември за срок от 30 дни. То се въвежда във Винницка, Луганска, Николаевска, Одеска, Сумска, Харковска, Черниговска, Донецка, Запорожка и Херсонска области във вътрешните води на Украйна в Азовско-Керченската акватория.
Повод за решението за обявяване на военно положение в Украйна стана инцидент в района на Керченския пролив, където на 25 ноември три кораба от Военноморските сили на Украйна, плаващи от Одеса към Мариупол, незаконно пресякоха държавната граница на Русия, влязоха в руските териториални води и започнаха да осъществяват опасни маневри. Корабите от ВМС на Украйна са игнорирали нееднократните предупреждения и искания да спрат, което е принудило руската страна да използва оръжие за тяхното принудително спиране, отбеляза агенцията.
Всичките три кораба са задържани, трима украински военнослужещи са ранени в хода на инцидента, оказана им е медицинска помощ и живота им не се намира в опасност. За нарушението на държавната граница на Русия е възбудено наказателно дело, припомня още ТАСС.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на Полша Анджей Дуда: Ако има международни инициативи за по-нататъшни санкции на Русия, Полша ще участва в тях

Президентът на Полша Анджей Дуда: Ако има международни инициативи за по-нататъшни санкции на Русия, Полша ще участва в тях

27 Ноември 2018 | 14:06 | Агенция "Фокус"
София. Ако има международни инициативи за по-нататъшни санкции на Русия, Полша ще участва в тях. Това каза на пресконференция президентът на Полша Анджей Дуда след среща с българския държавен глава Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Попитан дали Полша в настоящата ситуация подкрепя санкциите за Русия: „Ако има такива международни инициативи като например по-нататъшните санкции, Полша ще участва в тях. Защото ние сме готови на всички действия, които ще доведат до решение на конфликта между Русия и Украйна. Защото там, където загиват хора и където има опасност за живота, там трябва да се вземат важни решения“, заяви Дуда.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: България и Полша призоваваме за незабавно връщане и освобождаване на украинските кораби от Русия и деескалация на напрежението чрез диалог

Президентът Румен Радев: България и Полша призоваваме за незабавно връщане и освобождаване на украинските кораби от Русия и деескалация на напрежението чрез диалог

27 Ноември 2018 | 13:19 | Агенция "Фокус"
София. България и Полша призоваваме за незабавно връщане и освобождаване на украинските кораби от Русия и деескалация на напрежението чрез диалог. Това каза на пресконференция президентът Румен Радев след среща с полския държавен глава Анджей Дуда, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„По време на нашата среща обсъдихме с тревога критичните отношения между Русия и Украйна. И призоваваме за сдържаност, за разум, за деескалация чрез диалог, без употреба на сила, за гарантиране на свободата на гражданското корабоплаване, за незабавно връщане и освобождаване на корабите от страна на Руската федерация. За нас като страни от този регион е много важно да не допуснем по-нататъшна ескалация“, заяви Радев.
От своя страна полският държавен глава Анджей Дуда обясни, че е трудно да се пренебрегне това, което се случва. „И няма съмнение, че е необходима деескалация на напрежението. Украинските моряци, които бяха пленени от руските войски, трябва да бъдат освободени. Това е състояние, което ние не можем да приемем. И ние с президента Радев нямаме съмнение, че са нужни по-нататъшни действия тези конфликти да приключват. И с всички сили призоваваме за това. Полша ще се включи в международните действия, които ще се реализират от международната общност, за да се приключи с това. Няма съмнение, че Русия е агресор и за пореден път се случва нарушаване на споразуменията, сключени между Русия и Украйна. И това не може да се приеме.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР препоръчва на българските граждани да ограничат пътуванията си до Украйна заради обявеното военно положение

МВнР препоръчва на българските граждани да ограничат пътуванията си до Украйна заради обявеното военно положение

27 Ноември 2018 | 13:15 | Агенция "Фокус"
София. Препоръчва се на българските граждани да ограничат пътуванията си до Украйна заради обявеното военно положение. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
По информация на българското посолство в Киев, от 09.00 часа на 28 ноември 2018 г. до 09.00 часа на 28 декември 2018 г. в Украйна е въведено военно положение. То обхваща следните области: Виницка, Луганска, Николаевска, Сумска, Одеска, Харковска, Черниговска, Херсонска, Донецка и Запорожска.
Възможно е ограничаване правата и свободите на гражданите, а именно правото на свободно придвижване, неприкосновеността на кореспонденцията, включително телефонна и електронна, изразяване на убеждения и др. Препоръчва се на българските граждани да ограничат пътуванията си до Украйна и особено в областите, за които е обявено военно положение.

Правомощията на военното командване в условията на военно положение включват:
- организиране на блок-постове и контрол на автомобилния транспорт по всички пътища на територията;
- засилен контрол по всички гранични контролно-пропускателни пунктове;
- евакуация на населението и предприятията от опасни райони;
- въвеждане на комендантски час;
- въвеждане на контрол върху средства за масова информация;
- възможно е изземване за временно ползване имущество на физически и юридически лица за нуждата на армията;
- използване на помещения и оборудвания на заводи, офиси и др. за целите на отбраната.

Министерството на външните работи на Република България съветва българските граждани пребиваващи на територията на Украйна или пътуващи за страната да предприемат следните мерки:
- да се регистрират на сайта на МВнР или в българските дипломатически представителства като посочат периода и мястото на пребиваване и оставят актуален телефон за връзка;
- да избягват райони, в които се провеждат демонстрации и протестни действия, както и участие в такива;
- да следят за актуална информация в медиите;
- да следват инструкциите на местните власти, в това число полиция и военни патрули, като проявяват спокойствие и търпение.

При необходимост сънародниците ни могат да се свържат с българското посолство в Киев на следните телефони: +380 44 246 72 37 и +380 44 246 76 72, както и с българското Генерално консулство в Одеса на телефон +380 68 293 00 48.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Русия не иска разговори с Украйна, защото „граничарите успокоиха нарушителите“ още завчера

Politico: Русия не иска разговори с Украйна, защото „граничарите успокоиха нарушителите“ още завчера

27 Ноември 2018 | 13:13 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин ще озвучи позицията си за кризата в Керченски пролив „през идните дни“, но „ще бъде погрешно да се подценява важността и опасността“ на епизода, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков във вторник, цитиран от европейската редакция на Politico.
По отношение на заявлението, в което държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Русия и Украйна трябва да проведат директни преговори, за да разрешат кризата, Песков коментира, че това е ненужно.
„Всъщност, няма нужда ситуацията да бъде успокоявана“, обясни прессекретарят на руския президент. „Това се случи завчера, когато нашата брегова охрана успокои нарушителите на държавната граница на Руската Федерация“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Ердоган призова ситуацията в Керченския пролив да се реши по дипломатически път

РИА Новости: Ердоган призова ситуацията в Керченския пролив да се реши по дипломатически път

27 Ноември 2018 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Анкара е опечалена от инцидента в Черно море, проблемите между Русия и Украйна трябва да се решат по дипломатически път, заяви президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган, цитиран от РИА Новости.
„Напрежението между Русия и Украйна в Черно море се увеличава. Като страна, за която и двете страни са близки приятели, ние искаме в черноморския регион да има мир. Искаме да видим Русия и Украйна не една против друга, а една до друга. Повтаряме нашия призив да се решат възникналите проблеми по дипломатически път и на масата за преговори“,заяви Ердоган.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп за Брекзит: Звучи като страхотна сделка за Съюза, Великобритания няма да може да търгува със САЩ

Доналд Тръмп за Брекзит: Звучи като страхотна сделка за Съюза, Великобритания няма да може да търгува със САЩ

27 Ноември 2018 | 08:30 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че проектоспоразумението за Брекзит звучи като страхотна сделка за Европейския съюз и постави под съмнение бъдещите търговски отношения между Америка и Великобритания, пише европейската редакция на Politico.
Освен това държавният глава добави: „Мисля, че трябва да помислим сериозно върху това, дали трябва да допуснем или не търговията с Обединеното кралство... Защото, знаете, ако в момента погледнете сделката, може те да не могат да търгуват с нас и това няма да е хубаво“.
Тръмп посочи също, че не мисли, че те са имали предвид това. „Не мисля, че премиерът (Тереза Мей) очакваше това и се надявам тя да може да направи нещо по въпроса“.
„Но точно в момента, каквато е сделката понастоящем, те може и да не могат да търгуват със САЩ и мисля, че те изобщо не са искали да е така. Това ще е много голям негатив за сделката“, подчерта американският президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Взгляд: Западът разбра провокацията на Порошенко (2)

Взгляд: Западът разбра провокацията на Порошенко (2)

27 Ноември 2018 | 07:03 | Агенция "Фокус"
Москва. Наблюдателят на британския The Guardian Патрик Грийнфийлд отбелязва, че гласуването във Върховната Рада на „ решението за въвеждане на военно положение се случва всичко на всичко четири месеца преди президентските избори в Украйна. Избори, които вероятно Порошенко ще изгуби“.
«Но ако депутатите гласуват да се прекрати работата на правителството и въведат някакви други ограничения, които се предвиждат при подобен режим, то изборите ще бъдат отложени », уверява Грийнфийлд.
Едва ли не дума по дума го повтаря германският му колега, наблюдателят на Süddeutsche Zeitung Франк Найхозен: „Президентът Порошенко иска да остане начело на държавата и да го преизберат през март следващата година за още един мандат“, пише той. –„Но както сочат многобройните социологически допитвания шансовете му са съвсем малко. Но виж играта на ескалация на конфликта с Русия може да му отвори нелоши перспективи. Като заеме позата на защитник на интересите на Украйна и демонстрира загриженост за сигурността на украинците, той вероятно ще привлече на своя страна значителна част от електората на другите кандидати за президентския пост. Въвеждането на военно положение, според всички сметки, дава възможност изборите да се отложат от март за по-късно време и така да се позволи на Порошенко да запази за себе си мястото на държавен глава. Той ще спечели известно време и ще извлече дивиденти от това за самия себе си ».
Наблюдателят на Süddeutsche Zeitung смята за неправдоподобен и сценарият с „горещата война“, като се привлече НАТО в този конфликт.
Твърде любопитен възглед има в анализа на така създалата се ситуация, който прави кореспондентът на британския The IndependentОливър Керъл. Журналистът започва с обвинение срещу Русия за случилото се. Но в хода на разсъжденията си стига до заключението, че всъщност създалата се ситуация е много по-изгодна за Порошенко.
«Някои украински публицисти вече успяха да предложат на Запада своята версия за събитията, според която «със своето поведение руснаците се опитват да подкопаят положението на администрацията, оглавявана от Порошенко и малко преди мартенските избори да разклатят ситуацията », констатира английският журналист и добавя. «Подобна версия е не само съмнителна, тя е неправдоподобна.“
Възможно ли е да водиш военни действия и едновременно с тях да въвеждаш и военно положение с последици, които да не са в полза на Порошенко, който в момента изостава много след бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко. Всяко намесване на идеята за заплаха от страна на Русия се превръща в главен коз в ръцете на сегашния президент в неговата предизборна кампания. Киев буквално шари плакатите, на които са изобразени три стълба за бъдещите успехи на Порошенко: армията, езикът и вярата. При това точно в този порядък ».
Според автора, военното положение днес е предварително обмислена мярка.. «Не го обявиха в Украйна по време на горещите събития от 2014 и 2015 година. Днес твърдят, че нещата са други, а в същото време признават, че руската военна намеса е достатъчна, за да убедят всички в нуждата от извънредни мерки. Този аргумент някакси не звучи добре за слуха.“, смята Оливър Керъл в британския The Independent .
Според наблюдателя на вестника с обявяването на военно положение Порошенко „сам себе си е прострелял в крака“. «Той нанесе най-голяма вреда на собствената си страна: Москва просто ще е щастлива да се върне към своята реторика за дясната „хунта“, която управлява в Киев“. А украинците ще изпитат на гърба си „прелестите да се използва военният инструмент за краткосрочни електорални цели », заключава журналистът.
Италианският портал Sakeritalia.it припомня, че още преди две години председателят на Съвета за национална сигурност и отбрана Александър Турчинов е заплашвал с въвеждане на военно положение, тъй като „има място за опасни тенденции“. Порталът поставя въпроса какво се е променило сега и защо трябва да се въвежда то днес, ако „е имало и по-лоши времена“. И пита: «За да се попречи на народа да изрази политическата си воля? Да се избегне нов Майдан? Да се запуши устата на пресата?“ И сам се опитва да отговори: „Всичко това може да се направи при едно военно положение. Кой знае колко още ще продължи тази лудост. », пише в редакционна статия медията.
Дори френският Le Monde, който и при най-добро желание е трудно да бъде заподозрян в «про-руско настроение», отбелязва „Взгляд“ в прегледа си на европейската преса, и той отбелязва, че «въпросът, повдигнат от Петро Порошенко в края на заседанието на Съвета за национална сигурност, да се въведе военно положение, може да доведе не само до разрив на отношенията с Москва, но и да отсрочи наближаващите президентски избори в Украйна, които се очертават твърде проблематични за сегашния държавен глава ».

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Взгляд": Западът разбра провокацията на Порошенко (1)

"Взгляд": Западът разбра провокацията на Порошенко (1)

27 Ноември 2018 | 05:16 | Агенция "Фокус"
Москва. Украйна раздуха политическа истерия около военноморския инцидент край бреговете на Крим и поиска същото и от своите западни покровители, пише вестник „Взгляд“ в днешния си коментар-обобщение на събитията от последните два дни.
В същото време европейските политици реагираха много, много сдържано и хладно. А европейската преса едва ли не направо разказа на читателите си какво се крие зад провокацията на украинските власти.
На събитията в Керченския пролив бързо откликнаха във Вашингтон и в столиците на държавите-съюзници на САЩ, но явно не както очакваше Петро Порошенко, който веднага се обърна за помощ към западните си партньори. В британския кабинет понажулиха Русия за „дестабилизиращото й поведение“, във френското външно министерство я призоваха „да уважава свободата на придвижване“.
Бившият евродепутат, италианският публицист Джулетто Киеза в коментар за „Взгляд“ казва:: „Повечето страни от Запада ще поддържат Порошенко, те знаят, че той се готви за избори. Да, Порошенко ще използва ситуацията, за да го преизберат. Той си има своята игра.“.
И все пак до този момент видима подкрепа няма. Най-реалната помощ, която предлага Западът до момента е спешното свикване на заседание на комисията Укарйна-НАТО. За това той се беше договорил с генералния секретар на алианса Йенсън Столтенберг.
Западът, като че ли, действително разбра каква е играта на Порошенко, ако се съди по публикациите на европейската преса. „Хитрият план“ на киевския лидер се оказа, че не е чак толкова хитър.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“ : Лукашевич: Въоръжените сили на Украйна готвят провокация с химическо оръжие в Донбас

„Независимая газета“ : Лукашевич: Въоръжените сили на Украйна готвят провокация с химическо оръжие в Донбас

27 Ноември 2018 | 04:29 | Агенция "Фокус"
Москва. Въоръжените сили на Украйна подготвят провокация с химическо оръжие в Донбас, пише в днешния си брой „Независимая газета“.
За това е заявил на специално заседание на Постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в понеделник Александър Лукашевич, който е постоянен представител на РФ в ОССЕ
"Появи се информация, че Военните сили на Украйна подготвят провокация, като ще използват химическо оръжие и ще привлекат чуждите специални служби“, е съобщил Лукашевич.
Той отново е отбелязал, че украински военни части се струпват около линията на контакт на зенитно-ракетните комплекси (ЗРК) "БУК", "С-300", реактивните системи за залпов огън (РСЗО) "Град" и "Ураган". Те блокират разузнаването в района на селището от градски тип Станица Луганская, въвели са военни в участъците за разузнаване около градовете Золотое и Петровское, интензифицирали са обстрелването на населени обекти.

Превод и редакция: Ивелина ВатоваОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Две са важните теми за днешния брой на The Times

Две са важните теми за днешния брой на The Times

27 Ноември 2018 | 03:36 | Агенция "Фокус"
Лондон/Москва. Според днешното издание на The Times две са най-важните теми: сделката по Брекзит и последиците й за политиката и събитията в Керченския проток.

The Times: Изтърканите сделки на Мей правят политиката още по-груба и безсилна
Призивът на премиера за помирение „удари на кухо“, докато нейните „подканвания“ приласкават подкупващо депутатите да гласуват за плана за напускане, четем в коментара на Рачел Силвестър в британския The Times.
Както пише анализаторката „понякога в политиката реалността е по-странно нещо от сатирата“. Тя пояснява как преди няколко години се е запознала ненадейно с Джон Хайек, „извинете сър Джон Хайек вече, бившият министър-евоскептик, когото Мей неотдавна възнагради с рицарско звание, се съгласи да го интервюираме с Алиса Томпсън, заради новата му роля на съветник на Дейвид Камерън. Навреме пристигнахме за уговорената среща в офиса му и дадохме имената си на рецепционистката. Минаха десет минути, после двайсет. След половин час ни беше казано, че депутатът не се чувства добре и срещата малко ще се поотложи. Точно в този момент той мина покрай нас, блуждаейки. Приличаше на „игла“...

The Times: Украйна се противопоставя на руската заплаха с военно положение
От Москва кореспондентът на вестника Марк Бенет съобщава за събитията от последните дни в отношенията между Русия и Украйна, като започва с: „Президентът Порошенко спечели одобрението на парламента миналата вечер за въвеждане на военно положение като реакция срещу руското нападение срещу украински военни съдове в Черно море.
В украинските райони, които са „обект на руската агресия“, ще се въведе военно положение за 30 дни, като се намалят гражданските свободи, например свободата да се протестира. Първоначално президентът поиска 60 дни, но се съгласи и на половината, след като беше критикуван, че търси как да използва инцидента, за да повиши своя нисък рейтинг преди президентските избори през следващия март.
Десет от общо 27 области в Украйна ще бъдат във военно положение, това са райони по границата с Русия, Транснистрия (рум. име за Приднестровието, което се използва в ориг. текст. – бел. ред.) и Азовско море.
Украйна твърди, че трима от нейните моряци са били ранени, когато Русия е открила огън по корабите….

Превод и редакция: Ивелина ВатоваОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Повече от 30 руснаци на летището в Киев са получили отказ да напуснат Украйна

„Известия“: Повече от 30 руснаци на летището в Киев са получили отказ да напуснат Украйна

27 Ноември 2018 | 02:56 | Агенция "Фокус"
Москва/Киев. Над 30 руски граждани са получили отказ да напуснат Украйна. Това се е случило на летището в Киев в понеделник вечерта, пише вестник „Известия“.

На вестника са съобщили потърпевши руски граждани, пътуващи с полет 829 на авиокомпания Belavia от Минск за Москва с междинно кацане в Киев.

Самолетът на беларуските авиолинии е кацнал на летището в Киев около 19:00 московско време.

След щателна проверка на повече от 30 души с руски паспорти пограничните служби на Украйна са отказали да продължат с този рейс. С първия полет за Минск те ще трябва да се върнат обратно в беларуската столица.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Путин определи като провокация действията на украинските кораби в Керченския проток

„Известия“: Путин определи като провокация действията на украинските кораби в Керченския проток

27 Ноември 2018 | 02:43 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът Владимир Путин е провел телефонен разговор с канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел, в който са обсъдили инцидента в Керченския проток, пише в днешния „Известия“. Той съобщава, че руският държавен глава е определил събитията в Керченския проток като провокация от украинска страна. За това е съобщила пресслужбата в Кремъл.
„Двамата са обсъждали опасния инцидент, случил се на 25 ноември (неделя – бел. ред.) в Азовско-черноморската акватория. Владимир Путин го е оценил като провокационно действие от украинска страна и грубо нарушение на нормите на международното право от военните кораби на Украйна, преднамерено пренебрегване на правилата за мирно преминаване през териториални води на РФ“, се казва в изявлението на президентската пресслужба.
Отбелязано е също, че руският лидер е изразил надежда, че Берлин ще окаже въздействие на украинските власти да се въздържат в бъдеще да предприемат необмислени стъпки.
«Изразена е сериозна загриженост от решението на Киев да приведе в пълна бойна готовност въоръжените си сили и да обяви военно положение. Акцентира се на обстоятелството, че украинското правителство носи цялата отговорност за създаването на още една конфликтна ситуация и свързаните с нея рискове“, се казва в прес-съобщението.
Разговорите са по инициатива на Германия, поясняват от Кремъл.
В официалното съобщение на президентската служба се пояснява, че на 25 ноември украинските кораби „Бердянск“, „Яна Капу“ и „Никопол“ са навлезли в исторически принадлежащите към акваторията на Русия води в Черно море, като са пренебрегнали предупрежденията на пограничните служби за сигурност и охрана да не го правят, извършили са и няколко опасни маневри.
За да ги спрат, руските военни са били принудени да приложат сила.
В момента корабите са задържани и се намират в Керч, повдигнато е углавно съдебно дело за „незаконно прекосяване на държавната граница“.
МВнР на РФ определя случилото се като провокация с цел да се отвлече вниманието на украинското население от вътрешнополитическите проблеми на страната.
Вестникът припомня, че на 26 ноември, понеделник, Върховната Рада одобри президентски указ за 30-дневно военно положение в отделни райони на Украйна.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Guardian: Сделката на Мей за Брекзит може би е 'голямата сделка на ЕС', казва Тръмп

The Guardian: Сделката на Мей за Брекзит може би е 'голямата сделка на ЕС', казва Тръмп

27 Ноември 2018 | 02:07 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Брюксел/Лондон. Доналд Тръмп нанесе тежък удар на надеждите на Тереза Мей да успее да прокара сделката си за Брекзит в британския парламент, като обяви, че тя му изглежда като „голямата сделка на ЕС“, с която ще се накара Обединеното кралство да не търгува със САЩ, пише в днешния The Guardian.
Тръмп е разговарял с репортерите извън Белия дом, когато го попитали за договореностите, които Мей постигна в неделя в Брюксел с ръководителите на държавите и правителствата на останалите 27 членки на Евросъюза.
“Изглежда ми като една голяма сделка, но за ЕС,” е оценил събитието американският президент. “Мисля, че трябва сериозно да се огледаме, дали на Обединеното кралство е позволено да търгува или не е. Защото, разбирате, че ако внимателно погледнете на тази сделка, може да се окаже, че точно в този момент те вероятно не са в състояние да водят търговия с нас … Аз не мисля, че именно това има предвид министър-председателят. А и вярвам, че тя ще може да направи нещо и да се справи със ситуацията.”
Намесата на Тръмп завари Даунинг стрийт неподготвен и твърде вероятно е да отслаби позициите на Тереза Мей в момент, когато тя търси пътища да получи одобрение и от британския парламент. Тя вече се е изправила пред твърдата съпротива на 89 редови членове на Консервативната партия, според които нейната сделка не дава достатъчни гаранции за свобода в поведението на Обединеното кралство.
Британският парламент трябва да гласува на 11 декември, след като проведе петдневен дебат по договореностите, които правителството постигна в неделя в Брюксел.
Според говорителя на Даунинг стрийт 10 Тръмп е на погрешно мнение за Брекзит:“ Политическата декларация, която договорихме с ЕС, е ясна – ние ще имаме независима търговска политика, тъй че Обединеното кралство ще може да търгува с всички държави в света, в това число и със САЩ.“

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Върховната Рада се обърна към международните организации по повод инцидента в Керченския проток

ТАСС: Върховната Рада се обърна към международните организации по повод инцидента в Керченския проток

27 Ноември 2018 | 01:32 | Агенция "Фокус"
Киев. Върховната Рада на Украйна прие постановление да се обърне към ООН, Европейския парламент, Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа, ОССЕ, НАТО, регионалната Организация за демокрация и икономическо развитие на Грузия, Украйна, Азърбайджан и Молдова, съкратено ГУАМ, и към националните парламенти на държавите в света по повод ситуацията, създала се на 25 ноември, неделя, в района на Керченския проток, съобщава ТАСС от Киев.
То е гласувано от 272 депутати при необходими 226.
Според председателя на Комисията към Радата за международна политика Анна Гопко, "с това постановление Парламентът на Украйна се обръща към международните организации с молба да се помогне на задържаните от РФ украински моряци, да се засилят санкциите срещу Русия, да се изпратят наблюдатели в района на Керченския проток, за да се предотврати ескалация на конфликта, а също и да се предостави военна помощ на Украйна“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: МВнР на Австрия: военното положение може да повлияе отрицателно на свободните избори в Украйна

ТАСС: МВнР на Австрия: военното положение може да повлияе отрицателно на свободните избори в Украйна

27 Ноември 2018 | 01:15 | Агенция "Фокус"
Виена. „Въвеждането на военно положение може да има негативно отражение на предстоящите избори в тази страна“. Това е заявил в понеделник министърът на външните работи на Австрия Карин Кнайсл, информира ТАСС от Виена и добавя, че по-рано през деня президентът Петро Порошенко подписа Указ за въвеждане в страната на военно положени във връзка с инцидента в Керченския проток.
"Като се има предвид, че в Украйна предстоят избори не трябва да се предприемат мерки, които могат да окажат отрицателно въздействие при провеждането на свободен и честен демократичен избирателен процес ", прес-службата на австрийското външно министерство цитира думите на министър Кнайсл.
ТАСС напомня и събитията от 25 и 26 ноември, неделя и понеделник, довели до тази ситуация и напомня, че в Украйна предстоят президентски избори в края на март 2019 година, и за парламент – в края на октомври 2019-та. Руската държавна агенция припомня също, че нарушението на държавната граница на РФ на практика е углавно престъпление.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН (Украйна): Нападението от страна на РФ при Керченския проток: На Тръмп "не му се понрави" ситуацията със задържането на трите украински кораба

УНИАН (Украйна): Нападението от страна на РФ при Керченския проток: На Тръмп "не му се понрави" ситуацията със задържането на трите украински кораба

27 Ноември 2018 | 00:55 | Агенция "Фокус"
Киев. Нападението, което РФ предприе при Керченския проток срещу трите украински кораба „ не се понрави“ на Тръмп, съобщава в първите минути на 27 ноември, вторник, украинската телеграфна агенция УНИАН.
Президентът на САЩ е съобщил, че работи с европейските лидери за разрешаване на проблема. Доналд Тръмп е обяснил на журналистите мнението си на излизане от Белия дом, информира Reuters.
"Не ни харесва това, което се случва. Надяваме се да намерим решение ", е казал той. Президентът на САЩ е отбелязал, че за това работи с европейските лидери. " Те не са във възторг. Заедно всички работим по случая ".
УНИАН припомня, че на 26 ноември, понеделник, Върховната Рада е настоявала за въвеждане на военно положение в пограничните с РФ райони за 30 денонощия. Вечерта на 26 ноември Съветът за национална сигурност и отбрана (СНСО) на Украйна предложил на Порошенко да въведе военно положение във връзка с агресията на РФ в Азовско море. След решението на СНСО председателят на Върховната Рада Андрей Парубий е свикал спешно извънредно пленарно заседание в понеделник в 16 часа местно време. На свой ред Петро Порошенко е внесъл в парламента законопроект за приемане на Указ на президента на Украйна "За въвеждане на военно положение в Украйна“.
УНИАН припомня също, че в утрото на 25 ноември, неделя, Русия блокирала придвижването към Керченския проток на украинския влекач „Яна Капу“ и два катера „Бердянск“ и „Никопол“. Руснаците са преградили движението под Кримския мост на танкера и дори са прихванали на таран влекача с пограничния кораб „Дон“. Същата вечер, в неделя, руските кораби са ги нападнали и задържали, като при акцията са ранени не по-малко от шест украински моряка.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Върховната Рада прие военно положение за 30 дни в пограничните области

ТАСС: Върховната Рада прие военно положение за 30 дни в пограничните области

26 Ноември 2018 | 23:31 | Агенция "Фокус"
Москва/Киев. Военно положение ще бъде въведено само във всички погранични области на Украйна, които са в състава на морската акватория на Черно и Азовско море, съобщава ТАСС в късните часове на понеделник.
То е за срок от 30 дни и започва от 28 ноември.
За него са гласували 276 депутати при необходим брой гласове от 226.
Преди гласуването е станало известно, че президентът Петро Порошенко е внесъл нов законопроект за военно положение вместо предложения от него по-рано в понеделник. С новия документ той предлага срокът на действие на военното положение да се промени на 60 дни. Така той включва в него и стартовата дата за предизборната кампания по президентските избори, която е 31 декември 2018-та.
Върховната Рада не е успяла да стигне до гласуването му. След началото на вечерното парламентарно заседание депутатите са блокирали трибуната и са обвинили президента в нарушаване на процедурата за приемане на подобен вид проектозакони, както и в опит да използва военното положение, за да отмени предстоящите президентски избори.
На този фон Порошенко е направил обръщение към нацията, в което неочаквано скоростно е съобщил датата на въвеждане на военното положение, така и срока на неговото действие. Така, посоченият в подготвените за гласуване документи срок от 60 дни е съкратен на 30 дни, а датата за влизането му в сила е не 28, а 26 ноември.
Преди гласуването по новия вариант на законопроекта Порошенко се появил в украинския парламент и обявил, че е направил и допълнителни поправки - предложеното военното положение да не се въвежда на цялата територия на Украйна, а само на някои нейни части.
"Проектът за закон, с който се утвърждава този указ, предвижда въвеждане на военно положение преди всичко в областите, които са покрай руската граница, покрай приднестровския участък на украинско-молдовската граница и по крайбрежието на Черно и Азовско море ", е казал той. Става дума за Виницка, Луганска, Николаевска, Одеска, Сумска, Харковска, Черниговска и Херсонска област и вътрешните води на Азовско и Черно море. Президентът е подчертал, че военното положение може да се въведе само „в случай на наземна агресия от страна на РФ ".
Държавният глава е съобщил също, че указът не означава отказ от политическо и дипломатическо уреждане на проблема в източните части на страната, не предвижда ограничения на гражданските права и свободи, нито въвеждане на цензура, той не предвижда и обявяване на частична или пълна мобилизация
ТАСС припомня, че в неделя три кораба на Военно-морските сили (ВМС) на Украйна са нарушили в Керченския проток действащите правила за преминаване от Черно в Азовско море. Корабите са задържани, на трима военнослужещи от ВМС на Украйна, получили леки наранявания при инцидента, е оказана медицинска помощ. Агенцията припомня, че нарушаването на държавната граница на РФ е углавно престъпление.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Призовавам колегите от Украйна и Руската федерация за разум и сдържаност, защото лесно може да бъде премината границата, от която няма връщане назад

Премиерът Бойко Борисов: Призовавам колегите от Украйна и Руската федерация за разум и сдържаност, защото лесно може да бъде премината границата, от която няма връщане назад

26 Ноември 2018 | 22:54 | Агенция "Фокус"
София. С тревога следя напрежението между военноморските сили на Украйна и на Руската федерация в Азовско море. Това написа премиерът Бойко Борисов в официалния си профил във "Фейсбук". "Винаги съм отстоявал тезата, че трябва да развиваме отношенията си прагматично, на принципа на икономическите ползи и спазването на правилата на международното сътрудничество. Призовавам колегите от Украйна и Руската федерация за разум и сдържаност, защото лесно може да бъде премината границата, от която няма връщане назад", пише още премиерът. В интерес на всички е напрежението да бъде преодоляно с диалог, а задържаните моряци незабавно да бъдат освободени", посочва още Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН (Украйна): Върховната Рада на Украйна реши президентски избори да се проведат на 31 март 2019 година

УНИАН (Украйна): Върховната Рада на Украйна реши президентски избори да се проведат на 31 март 2019 година

26 Ноември 2018 | 22:24 | Агенция "Фокус"
София. Украинският парламент реши избори за президент на републиката да се проведат на 31 март, неделя, 2019 година, съобщи късно в понеделник телеграфната агенция УНИАН.
За решението са гласували 298 народни депутати.
Председателят на Върховната Рада Андрей Парубий е съобщил, че той е внесъл проекта за това постановление, „ за да спре всякакви въпроси относно провеждането на избори за президент на Украйна“.
Както преди това съобщава украинската телеграфна агенция УНИАН, Върховната Рада е подкрепила и законопроекта за въвеждане на военно положение на територията на някои райони на страната за срок от 30 дни.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Федералната служба за сигурност разпита военнослужещите, задържани в Керченския проток

ТАСС: Федералната служба за сигурност разпита военнослужещите, задържани в Керченския проток

26 Ноември 2018 | 22:12 | Агенция "Фокус"
Москва. От ведомството на РФ потвърждават, че координатори са били двама сътрудника на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), които са се намирали на украинските кораби, съобщава ТАСС.
Сътрудници на Федералната служба за сигурност на РФ (ФСС на РФ) са разпитали украински военнослужещи, задържани при инцидента в Керченския проток, за това са съобщили от Центъра за връзки с обществеността на ФСС на РФ, като са разпространили и видео на разпита.
Разпитани са старши лейтенант Андрей Драч, упълномощен да провежда оперативно-разследващи операции от 7-мо управление на Главното Управление на военното разузнаване на СБУ, който се е намирал на катера „Никопол“, Сергей Цибизов, матрос на катера „Никопол“ младши офицер-сигнализатор, капитан 3-ти ранг Владимир Лесовой, командир на дивизията съдове за охрана на военно-морска база „Юг“ на Военно-морските сили (ВМС) на Украйна (войскова част А-1728).
Плаващите към Кримския мост кораби на украинските ВМС първоначално са заявили, че не планират да преминават през Керченския проток, се пояснява в съобщението. От ФСС на РФ подчертават, че украинските военни кораби са навлезли в руски териториални води, които са такива още преди присъединяване на Крим към Русия.
Украинският военнослужещ капитан трети ранг Владимир Лесовой, задържан в Керченския проток за нарушаване на държавната граница на РФ, е признал по време на разпита, че става дума за провокация. В същото време другите военнослужещи са потвърдили, че са били предупредени за недопустимостта да се нарушава границата на РФ. Капитан Лесовой добавил, че е изпълнявал заповед и е планирал да извърши прехвърляне на корабите от Одеса в Мариупол.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: 'Труден баланс'

BBC: 'Труден баланс'

26 Ноември 2018 | 21:22 | Агенция "Фокус"
Лондон. “Инцидентът в Черно море идва като категорично напомняне, че напреженията между Русия и Украйна не са част от замразен конфликт”, пише в коментара си на сайта на BBC Джонатън Маркъс, военен и дипломатически кореспондент на световната медия, и добавя, че „те могат да се разгорят и при най-слабия сигнал“.
НАТО и съюзниците на Украйна от Запад силно подкрепят президента Порошенко. Но какво могат да направят, за да повлияят върху поведението на Русия?“, пита анализаторът.
Ще има разговори за нови икономически санкции. Но Русия вече е натоварена с тежки санкции, които не са я принудили да преосмисли анексията на Крим. Ще има призиви за допълнителна подкрепа за украинците. Държавите, членки на НАТО ще обучават военните от Киев – вероятно могат да направят и повече.
И администрацията на Тръмп, още преди този епизод, вече обмисляше как да изпрати ново въоръжение на Украйна в допълнение на противотанковите ракети Javelin, които вече са доставени.
Трудно е обаче да се постигне баланс между подкрепата за териториалния интегритет на Украйна, от една страна, и да се избегне нещо, което би могло да подпали фитила и да превърне конфликта в истинска война“, се казва в коментара на специалния кореспондент на BBC Джонатън Маркъс.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: В ООН, САЩ предупреждават Русия  за "скандалната“ заплаха срещу суверенитета на Украйна

Reuters: В ООН, САЩ предупреждават Русия за "скандалната“ заплаха срещу суверенитета на Украйна

26 Ноември 2018 | 21:00 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. В понеделник американският посланик в ООН Ники Хейли (на 9.10.2018 тя обяви, че напуска поста в края на 2018 г. – бел. ред.) предупреди Русия, че задържането на трите украински плавателни съда е“скандална заплаха за суверенна украинска територия ” и настоя Москва да намали напреженията, причинени от нейния „арогантен“ акт, съобщава Reuters.
Хейли информира, че е говорила с президента Доналд Тръмп и с държавния секретар Майк Помпей по-рано същия ден и че нейното безпокойство “отразява загрижеността на най-високо равнище.”
“Както много пъти е казвал президентът Тръмп, САЩ ще приветства нормалните отношение с Русия. Но действия извън закона, като това, продължават да не ни позволяват подобно поведение,“ е казала Хейли, която е член на кабинета на Тръмп.
“САЩ ще поддържат санкциите за Крим срещу Русия. По-нататъшна руска ескалация от този вид само ще влоши нещата. Това само ще подкопае по-нататъшната позиция на Русия в света. Така ще се вгорчат и по-нататъшните отношения на Русия със САЩ и с много други държави“, твърди Хейли.
Украинският посланик в ООН Владимир Елченко призова международната общност “ да наложи нови санкции по повод ситуацията в района, включително и срещу руските пристанища в Азовско море.”
През Съвета той обяви, че засилване на политическия натиск срещу Москва ще помогне за де-ескалация на ситуацията, но същевременно предупреди, че Украйна е „готова да използва всички възможни средства, за да упражним правото си за самоотбрана.”
Руският заместник посланик в ООН Дмитрий Полянский е обвинил Украйна за планиране на инцидента и допусна, че причината е в спадналата популярност на президента Петро Порошенко в навечерието на предстоящите през следващата година избори.
“Как при тези обстоятелства може да задържи властта? Ясно е – като организира провокация и за пореден път обвини Русия за всичко изкуствено да повиши собствения си рейтинг, обявявайки се за спасител на нацията,” това е казал Полянский пред Съвета.
“Това се прави, за да се отменят изборите въпреки твърденията на Порошенко за обратното,” е заявил дипломатът, като е предупредил, че Русия “никога не е предприемала първи удар, но знае как да се защитава.”
Елченко отхвърли бележките на Полянски за мотивите, като каза пред Съвета, че инцидентът е „явна заплаха за международния мир и сигурност”, а Русия смесва реалността с фикцията в опитите си да обясни случилото се.
Помощник-генералният секретар на ООН Розмари Ди Карло заяви, че Съветът за сигурност на ООН не може самостоятелно да провери какво наистина се е случило. „ Силно призоваваме и Руската федерация, и Украйна да се въздържат от нови действия или от подобна реторика, като им напомняме, че е нужно да поставят под контрол този инцидент, за да предотвратят неговата,” е помолила Ди Карло.
15-членният Съвет за сигурност се е събирал десетки пъти по повод кризата в Украйна след като Русия анексира Крим в 2014 година, но не е в състояние да предприеме никакви мерки, тъй като Русия е една от петте държави в Съвета, която има право на вето.
Украинските морски съдове, задържани от Русия, са се опитали в неделя да навлязат в Азовско море откъм Черно море през тесния Керченски проток, който отделя Крим от руската територия, припомня в информацията си Reuters.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Stars and Stripes (САЩ): Русия спуска нова желязна завеса през Черно море

Stars and Stripes (САЩ): Русия спуска нова желязна завеса през Черно море

26 Ноември 2018 | 20:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Украйна е на път да обяви военно положение, а лидерите на НАТО се събират за спешни разговори в понеделник, един ден след морския сблъсък, който руски военни кораби предизвикаха в една от най-сериозните военни заплахи в региона през последните години, коментира американското военно издание Stars and Stripes.
Изданието отбелязва, че руската брегова охрана първо е стреляла, а след това е задържала три украински военни кораба, опитващи се да преминат през „тесния Керченски пролив“ в Азовско море“, което според вестникът е най-голямата силова ескалация, след като „Русия нахлу и завладя украинския Кримски полуостров Крим през 2014 година и започна прокси война в Източна Украйна“. Авторът посочва, че оттогава САЩ продава на Киев оръжейни системи и участва в съвместни военни учения, докато увеличава операциите си „в рамките на оглавявания от САЩ съюз НАТО“ по източния фланг, за да успокои източните съседи на Русия.
Според военните анализатори, с които са се свързали от Stars and Stripes, инцидентът от неделя може да е прелюдия към по-мащабна конфронтация.
„Изглежда Русия се опитва да спусне нова Желязна Завеса през Черно море“, заяви генерал лейтенантът в остаква Бен Ходжис, който командваше американската армия в Европа, докато не се пенсионира миналата година. „Всички трябва да си отворят широко очите“.
Изданието цитира думите на украинския президент Петро Порошенко, който в понеделник предложи военно положение в страната за 30 дни.
„Нападението срещу украинските катери е планиран от Русия елемент на ескалация от продължаващата няколко месеца ситуация в Азовско море“, е отбелязал украинският държавен глава. „А също съм сигурен, че това далеч не е кулминацията. Докладите на разузнаването говорят за сериозна заплаха от сухоземна операция срещу Украйна“.
Както пише вестникът, „за САЩ и съюзниците им, инцидентът е сигнал за увеличаващото се напрежение около Черно море, което е ключово за икономиките на южните членки на Алианса, но също място, където те не могат да се противопоставят военно на Русия“.
„Това не само увеличава страховете от нова широкомащабна руска военна атака срещу Украйна, но създава опасения, че Русия готви нов опит да откъсне още територия и да превземе украинския град Мариупол“, смята Хорхе Бенитес, експерт по сигурността в Атлантическия съвет.
Според Бенитес, заради липсата на възможности в региона, черноморските членове на НАТО България, Румъния и Турция, заедно с партньори като Грузия, трябва да обединят своите активи. По неговите думи Турция може да се противопостави на това, защото е съсредоточена в Сирия.
За да се компенсират слабостите, повече средства за противоракетна отбрана и дронове с ударни възможности, базирани в страна като Румъния, биха могли да бъдат начин за съюзници да укрепят позицията си, съветва Ходжис, като добавя, че „трябва да има съвместни усилия“.
Бенитес препоръчва НАТО да направи това, което вече е направило в балтийските страни - да създаде малка многонационална сила за засилване на възпирането.
„Досега реакцията на НАТО в Югоизточна Европа е небалансирана и не толкова силна, колкото в Североизточна Европа“, посочва Бенитес. „Днешната агресия на Русия е добра възможност за НАТО да балансира по-добре възпирането на всичките си граници, а не само на север“.
В цяла Европа лидерите призоваха Русия да освободи украински моряци от задържането, да върне заловените кораби и да намали напрежението, отбелязва Stars and Stripes.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Украйна очаква да получи от СС на ООН усилване на санкциите срещу Русия

РИА Новости: Украйна очаква да получи от СС на ООН усилване на санкциите срещу Русия

26 Ноември 2018 | 19:32 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Киев разчита да получи от Съвета за сигурност на ООН усилване на санкциите срещу Русия във връзка със ситуацията в Черно море, заяви в понеделник пред журналистите постоянният представител на Украйна в световната организация Владимир Елченко, цитиран от РИА Новости.
„Засилването на санкциите, това е единственото“, заяви Елченко в отговор на въпрос какво очаква от заседанието на СС.
Руската агенция отбелязва, че по-рано постоянният представител на Русия при ООН Дмитрий Полянски е съобщил, че Москва е поискала спешно свикване на открито заседание на СС на ООН, но предложението му е било блокирано.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Украинская правда“ (Украйна): Президентът Порошенко не се изказа на заседанието на парламента за военното положение. Обвиниха го в бягство

„Украинская правда“ (Украйна): Президентът Порошенко не се изказа на заседанието на парламента за военното положение. Обвиниха го в бягство

26 Ноември 2018 | 19:26 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко е напуснал Върховната рада без да се изкаже на извънредното заседание, на което депутатите взимат решение за въвеждането на военно положение в страната, съобщава онлайн изданието на вестник „Украинская правда“, като се позовава на източник от „Блока на Петро Порошенко“ (БПП).
Изданието отбелязва, че държавният глава е бил в сградата на парламента и е очаквал да се изкаже около един час, заради блокирането на работата на Радата от лидерите на фракциите „Радикална партия Олег Ляшко“ и „Баткивщина“ (Юлия Тимошенко) и е взел решение да се откаже.
„Тъй като Ляшко и Тимошенко блокираха работата, той си тръгна и написа обръщение във „Фейсбук““, съобщава източникът.
На свой ред, заместник-председателят на парламента Оксана Сироид заяви, че Порошенко, очевидно, не е поискал да говори с лидерите на гракциите, въпреки че е бил в кабинета на председателя на парламента Андрей Парубий.
„Искахме да поговорим с президента. Президентът избяга“, е заявила тя, според цитата на „Украинская правда“.
Преди това държавният глава се съгласи да намали срока на военното положение до 30 дни.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: СС на ООН отхвърли руския дневен ред на заседанието за нарушаване на украинската граница

ТАСС: СС на ООН отхвърли руския дневен ред на заседанието за нарушаване на украинската граница

26 Ноември 2018 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Седем члена на Съвета за сигурност на ООН гласуваха против предложението на Москва за дневен ред на извънредното заседание по нарушаването на руската граница от украински кораби, „за“ се обявиха Китай, Русия, Казахстан и Боливия, а четири страни се въздържаха, съобщава ТАСС.
В същото време СС все пак ще обсъди в понеделник ситуацията в Украйна на заседание, свикано по американска инициатива по предложения от Киев дневен ред „Писмо, изпратено от постоянния представител на Украйна при ООН на името на председателя на СС от 28 февруари 2014 година“.
Първият заместник постоянен представител на Русия при ООН Дмитрий Полянски заяви, че с това решение „СС дискредитира своята работа, тъй като в момента украинците със своите провокационни схеми дискредитират Общото събрание“.
„А вчера, след като Русия поиска свикването на това заседание на СС, нашите западни партньори се опитаха да представят нещата така, че все едно Украйна, а не Русия е поискала провеждането му. Малко, господа, малко. Мащабът е мизерен“, заяви той.
При това дипломатът подчерта, че „никой не може да попречи на Русия, като постоянен член на СС, да повдига тук тези въпроси, които ние считаме за важни и под тези точки на дневния ред, към които те се отнасят“.
Руската агенция припомня, че в неделя сутринта корабите от Военноморските сили на Украйна „Бердянск“, „Никопол“ и „Яни Капу“ в нарушение на членове 19 и 21 от Конвенцията на ООН по морското право пресякоха държавната граница на Русия. Плавателните съдове влязоха във временно закритата руска акватория и няколко часа извършваха опасни маневри, не реагирайки на съпровождащите ги руски катери и кораби.
Тогава е взето решение за използване на оръжие. Всичките три кораба са задържани на около 20 километра от руското крайбрежие и на 50 км югозападно от обичайното място на преминаване на плавателните съдове през Керченския пролив под Кримския мост.
По време на инцидента леки наранявания са получили трима украински военни. Оказана им е медицинска помощ и няма опасност за живота им.
Русия е възбудила наказателно дело срещу извършителите за нарушаване на държавните граници.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Среща на НАТО след руско-украинския морски сблъсък

Washington Examiner: Среща на НАТО след руско-украинския морски сблъсък

26 Ноември 2018 | 19:07 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Група дипломати от НАТО ще се съберат в понеделник на „извънредна среща“ с украински представители, за да обсъдят морския сблъсък между Украйна и Русия край бреговете на Крим през почивните дни, обявиха от Алианса, пише електронното издание на вестник Washington Examiner.
Както отбелязва изданието, генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг е насрочил заседание на Комисията НАТО-Украйна по искане на украинския президент Петро Порошенко.
Столтенберг свика срещата, след като, както посочва вестникът, руски сили стреляха по украински кораби, опитващи се да влязат в Керченския пролив, който свързва украинското пристанище Мариупол с Черно и Средиземно море. Изданието отбелязва, че Русия е затегнала контрола върху този район, след присъединяването на Крим през 2014 година, което „й даде контрол върху двете страни на пролива“, както пише AFP.
„Генералният секретар изрази пълната подкрепа на НАТО за териториалния интегритет на Украйна, включително пълните й права на навигация в териториалните й води, според международното право“, се казва в бюлетина на Алианса.
Washington Examiner пише, че кораби на руската брегова охрана са стреляли по три малки украински военни катера, които са се опитали да влязат в Керченския пролив, след като ги е обвинила, че нарушават границите на Русия, като в резултат от инцидента са ранени няколко украински моряка.
„Смятаме, че това е акт на агресия срещу нашата държава и е много сериозна заплаха“, е заявил Порошенко, според цитата на изданието. „За съжаление, няма „червени линии“ за Руската Федерация“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посолството на Украйна в България: Русия извърши пореден акт на въоръжена агресия срещу Украйна, като нападна украински кораби, които извършваха морски преход от пристанище Одеса до пристанище Мариупол

Посолството на Украйна в България: Русия извърши пореден акт на въоръжена агресия срещу Украйна, като нападна украински кораби, които извършваха морски преход от пристанище Одеса до пристанище Мариупол

26 Ноември 2018 | 18:41 | Агенция "Фокус"
София. На 25 ноември кораби на Военноморските Сили на Въоръжените Сили на Украйна в състав от два малки бронирани артилерийски катери «Бердянск» и «Никопол» и рейдов буксир «Яни Капу» са извършвали планов преход от пристанище Одеса до пристанище Маруупол в Азовско море, пише в изявление от посолството на Република Украйна в България.
За намерението им да извършат преход руската страна е била предварително информирана с цел осигуряване на безопасността на корабоплаването.
Пограничните катери тип «Собол», пскр «Дон», катерите тип «Мангуст», мпк «Суздалец» са извършили открито агресивни действия срещу корабите на ВМС на ВС на Украйна. Пограничният кораб «Дон» е извършил удар върху нашия рейдов буксир.
След започване на движението за излизане на корабната група на ВМС на ВС на Украйна от Керченския проток руските корабли и катери са започнали преследване и в ултимативна форма са изискали да спрат под заплаха от употреба на оръжие. Въпреки заплахите и провокациите, катерите на украинските ВМС са продължили изпълнението на поставената задача.
След излизането от зоната от 12 мили катерите на ПС на ФСС на РФ са открили по корабната група на Военноморските Сили на ВС на Украйна. Оръжието е било употребено за поразяване.
Малките бронирани артилерийски катери «Бердянск», «Никопол» са поразени от огъня на противника и са изгубили ход. Рейдовият буксир «Яни Капу» също е бил принуден да спре. Корабите са били завзети от спецназ на РФ, 6 украински военнослужещи са били ранени.
Действията на Руската Федерация е нагло нарушение на Статута на ООН и Конвенцията на ООН по морското право.
Атаките на Руската Федерация върху корабите на военноморските сили на Украйна, които са се движели към пристанище Бердянск отначало в Черно море, а после в района на Керченския проток е пореден акт на въоръжена агресия срещу Украйна.
Във връзка с поредния акт на агресия на РФ срещу Украйна Президентът П.Порошенко свика военния кабинет, след което се състоя заседание на СНСО, на което е било прието решение да бъде предложено на Президента на Украйна да въведе военно положение за срок от 60 денонощия с цел отпор на въоръжената агресия и осигуряване на националната сигурност, премахване на заплахите за независимостта и териториалната цялостност на Украйна.
Президентът П.Порошенко призова международните партньори към координирани действия за защита на Украйна, в т.ч. се обърна към страните-партньори по Будапещкия меморандум.
МВнР на Украйна във връзка с въоръжената агресия на РФ в Азовско море разработи комплекс от неотложни мерки. Украйна се обърна към председателството в Съвета за сигурност на ООН да бъде свикано в най-близко време заседание. Подобни обръщения бяха изпратени до всички международни площадки и се осъществява комуникация с международните партньори с цел извършване на натиск върху РФ с цел освобождаване на украинските моряци, кораби, засилване на натиска, в т.ч. на санкциите, и привличането на Русия към отговорност.

Позиция на Украйна
1. Изказваме категоричен протест към Руската Федерация във връзка с въоръженото нападение и завземането на украинските военни катери «Бердянск», «Никопол» и буксир «Яни Капу», а също така с раняването и задържането в плен на членовете на техните екипажи.
2. Действията на Руската Федерация са нагло нарушаване на Статута на ООН и на Конвенцията на ООН по морското право.
3. Съгласно член 2 от Статута на ООН всички нейни държави-участнички трябва да се въздържат от заплаха от употреба на сила срещу териториалната цялостност или политическата независимост на която и да е страна. Днешните атаки на Руската Федерация върху корабите на военноморските сили на Украйна, които са се движили към пристанище Бердянск отначало в Черно море, а после в района на Керченския проток представлява пореден факт на продължаваща агресия срещу Украйна.
4. Съгласно Резолюция на Генералната Асамблея на ООН 29/3314 от 14 декември 1974 година без да се взема предвид обявяване на война, акт на агресия е атаката на въоръжените сили на една страна по суша, море или във въздуха, или върху морски или въздушни войски на друга страна (Член 3(d))
5. Украйна изисква незабавно да бъде предоставено медицинска помощ на ранените военнослужещи, да бъде осигурено тяхното незабавно безопасно връщане в Родината, а също така да бъде върнато завзетото военно имущество и да бъдат компенсирани на украинската страна нанесените щети.
6. Цялата отговорност за по-нататъшното изостряне на ситуацията в региона на Азовско и Черно море и разрушаването на процеса за мирно урегулиране на руско-украинския въоръжен конфликт изцяло се дължи на РФ.
7. Обръщаме се към нашите съюзници и партнвьори да вземат всички необходими мерки за удържане на агресора, в това число чрез прилагане на нови и засилване на съществуващите санкции, а също така предоставяне на Украйна на военна помощ за защита на териториалната цялостност и суверенитета на Украйна в рамките на международно признатите граници.
8. Украйна има намерение да продължава да спазва всички международни задължения, включително по Минските договорености. По време на заседание на СНСО Президентът подчерта, че военно положение не означава обявяване на война. «Украйна с никого не планира да воюва. То се въвежда изключително за отбрана, защита на украинската земя, на нашата територия, териториалната цялостност, суверенитета и независимостта на страната. Военното положение се въвежда извънредно с цел засилване на отбраната на Украйна на фона на нарастващата агресивност и акта на неприкрита агресия съгласно международното право от страна на Руската Федерация. Военното положение не означава нашия отказ от политико-дипломатическото урегулиране на освобождение на украинската територия».
ПРАВЕН КОМЕНТАР ОТНОСНО СИТУАЦИЯТА С АГРЕСИВНИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА РФ СРЕЩУ КОРАБИТЕ НА ВМС НА ВС НА УКРАЙНА.
Действията на Руската Федерация в Черно мори и около Керченския проток по отношение на украинските военни кораби е пореден трагичен пример за нарушаване от Руската Федерация на разпоредбите на Конвенцията на ООН по морското право.
Първо, Русия наруши правата на Украйна относно осигуряването на навигация в нейното собствено териториално море около Крим, след като атакува военен кораб. Подобни действия представляват нарушение на член 2 от Конвенцията на ООН по морското право, който определя суверенните права на държавата в собствените й териториални води, а също така на член 21 от Конвенцията чрез узурпирането на правата на Украйна за регулиране на навигацията в тях.
Второ, въпреки всички мирни протести на Украйна, Руската Федерация продължи нарушаването на правата й по-късно и около Керченския проток, където отначало атакува, после задържа и като резултат завзе украински кораби, при това дори като причини физическа щета на екипажа.
Керченският проток, който свързва териториалното море и изключителната морска икономическа зона в Черно и Азовско море, като предоставя с това възможност за преминаване от пристанищата на Мариупол, Бердянск, Ростов на Дону към всички останали води, е международен проток в смисъла на Конвенцията на ООН по морското право. Всякаква намеса за мирното и бързо преминаване през Керченския проток е строго забранена от международното право. Действията на Руската Федерация представляват нарушение на членове 38 и 44 от Конвенцията на ООН по морското право.
С тези свои действия Русия нанася щета и представлява заплаха за преминаването не само на украински кораби, но и на стотици кораби под знамената на други страни, които се движат през Керченския проток.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Военното разузнаване на Киев: Край границите на Украйна са съсредоточени 500 руски военни самолета и 340 хеликоптера

Военното разузнаване на Киев: Край границите на Украйна са съсредоточени 500 руски военни самолета и 340 хеликоптера

26 Ноември 2018 | 18:04 | Агенция "Фокус"
Киев. Край границите на Украйна, към днешна дата, са съсредоточени 500 бойни самолета от тактическата авиация и до 340 хеликоптера от армейската авиация на Русия, заяви на брифинг за „Военно-стратегическата оценка на заплахата от нахлуване на руските въоръжени сили в Украйна“ представителят на Главното разузнавателно управление към Министерството на отбраната на Украйна Вадим Скибицкий, съобщава кореспондент на агенция „Укринформ“.
„Специално внимание привлича увеличаването на авиационната групировка на Въздушно-космическите сили на Русия в близост до държавните граници на Украйна. От 2013 година Русия проведе модернизация на своята мрежа от летища край украинската граница, обнови парка на бойните самолети и разшири потенциала на военната си авиация. В момента край границите на Украйна са съсредоточени 500 бойни самолета от тактическата авиация и до 340 хеликоптера на армейската авиация“, отбеляза Скибицкий.
Той уточни, че екипажите, както на бойните хеликоптери, така и на тактическата авиация, са взимали и взимат участие в бойните действия на територията на Сирия. „Това означава, че екипажите имат достатъчно опит за използване на бомби и високоточно оръжие по гражданското население“, подчертава Скибицкий.
Той добави, че бойният радиус на самолетите, които е разположила Русия по границите на Украйна обхващат цялата й територия.
По думите на Скибицки, „за периодът на агресивните действия на Русия против Украйна“ тя е увеличила значително войските си, провежда формиране на нови съединения и обединения в близост до държавната граница на Украйна и в цялата европейска част на Русия. „В Русия се отделя значително внимание на подготовката на батальонно-тактически групи, които днес за разположени по границите на нашата държава. Общата численост на БТГ на Русия, които са способни да изпълняват бойни задачи на наша територия, съставя 25 единици“, информира той.
Също така Скибицки заяви, че в хода на стратегическите учения на Въоръжените сили на Русия „Кавказ – 2016“, „Восток – 2018“ и „Запад – 2017“ са се отработвали въпроси за създаване на ударни групировки на украинско направление, провеждане на мобилизация, осъществяване на прехвърляне на резервни сили и средства от централните райони на Русия към границите с Украйна.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: Президентът Порошенко предложи военното положение да е 30 дни и да не се отменят изборите на 31 март

УНИАН: Президентът Порошенко предложи военното положение да е 30 дни и да не се отменят изборите на 31 март

26 Ноември 2018 | 17:49 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко обяви, че военното положение в страната може да бъде въведено от 9 часа сутринта на 28 ноември за срок от 30 дни, а не 60, както първоначално предлагаше Съветът за национална сигурност и отбраната на Украйна (СНБО), съобщава агенция УНИАН.
Съответстващото заявление държавният глава направи в свое видеообръщение.
„Ще предложа на парламента да въведе военно положение за 30 дни. Защо? За да може военното положение да не забави и с един ден началото на избирателната кампания“, обясни Порошенко.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Интерфакс“: Руските граничари са задържали 24 украински моряка

„Интерфакс“: Руските граничари са задържали 24 украински моряка

26 Ноември 2018 | 17:37 | Агенция "Фокус"
Москва. Упълномощеният по правата на човека в Русия Татяна Москалкова смята, че професионалните действия на руските граничари са помогнали да се избегне най-лошата ситуация с устроилите провокация в Керченския пролив украински военни кораби. Тя уточни, че задържаните украински моряци са общо 24 души, предава „Интерфакс“.
„Трима моряци са в първа керченска болница, лекарите не казват, че състоянието им е тежко, но, безусловно, ранените са си ранени и е много важно да им бъде оказана квалифицирана помощ и такава се оказва“, заяви тя.
По нейните думи, всичко, което се е случило, е тясно свързано с правата на човека, „защото можеше да доведе до по-сериозни последствия от тези, с които се сблъскахме“, смята Москалкова.
На свой ред, председателят на комитета към Съвета на Федерацията по отбрана и сигурност Виктор Бондарев заяви, че задържаните в близост до Керченския пролив членове на екипажа на украинските военни катери ще бъдат изправени пред съда.
„Корабите (на ВМС на Украйна) са доставени в Керч. Екипажите са арестувани и ще бъдат предадени на съда, капитаните и личния състав ще понесат съответното наказание“, цитират Бондарев от неговата пресслужба.
По мнението на сенатора, използването на оръжия от Русия по отношение на украинските военни кораби е абсолютно правомерно, тъй като те са нарушили държавните граници на страната.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Украински депутат, срещу когото Русия въведе санкции: Няма да има военно положение по сценария на Порошенко

Украински депутат, срещу когото Русия въведе санкции: Няма да има военно положение по сценария на Порошенко

26 Ноември 2018 | 17:27 | Агенция "Фокус"
Киев. Депутатите от Върховната рада са готови да въведат военно положение в Украйна само ако в указа на президента Петро Порошенко бъдат внесени поправки, касаещи се до сроковете му, президентските избори през 2019 година и ограничаването на правата на гражданите, написа депутатът от партия „Демократически алианс“ Мустафа Найем, срещу когото Москва въведе санкции, на своята страница във „Фейсбук“, предава украинският портал „Страна“.
„По всичко изглежда, че военно положение по сценария, предложен от президента, няма да има“, написа той.
По думите на народния представител, в момента се обсъждат няколко точки, съгласуването на които е ключово. На първо място, депутатите са готови да подкрепят въвеждането на военно положение не за два месеца, а за един месец. Също така става дума за премахване на точката от указа на президента за ограничаване на правата и свободите на гражданите. Освен това, в този указ трябва да се посочи като дата за президентските избори 31 март 2019 година. По думите на Найем, „Народният фронт“ също иска териториално ограничаване на военното положение.
„Ако всички тези изменения бъдат внесени, военното положение е напълно приемлива мярка в отговор на агресията на Руската Федерация“, резюмира народният представител.
Медията припомня, че съгласно предложението на СНБО (Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна) и указа, подписан от Петро Порошенко, военното положение в Украйна трябва да десйтва от 26 ноември до 25 януари.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.