НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:48


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Директорът на Исторически музей „Искра” - Казанлък Момчил Маринов: През 2019 г. ще продължат археологическите проучвания на късно античната и средновековна крепост „Бузово кале”

Директорът на Исторически музей „Искра” - Казанлък Момчил Маринов: През 2019 г. ще продължат археологическите проучвания на късно античната и средновековна крепост „Бузово кале”

21 Ноември 2018 | 23:35 | Агенция "Фокус"
Казанлък. През 2019 година ще надградим археологическите проучвания на късно античната и средновековна крепост „Бузово кале”, южно от Казанлък, каза за Радио „Фокус” директорът на Исторически музей (ИМ) „Искра” - Казанлък Момчил Маринов. Той поясни, че в продължение на три последователни години там се извършват спасителни археологически проучвания на обекта, като през 2018 година, наред с редовната помощ на ИМ „Искра”, разкопките са субсидирани и от Министерство на културата. Маринов каза още, че ще се търси по-сериозно финансово осигуряване не само за конкретното археологическо проучване, а и да бъдат предприети стъпки за дългосрочна перспектива за обекта – той да бъде посещаван, макар и в много по-суров вид, предвид мащабите на крепостта: „Става въпрос вече за едно сериозно съоръжение от 17 дка”, коментира Момчил Маринов. При разкопките през 2018 година беше разкрита и втора вградена църква в южната кула на крепостта. Една от кулите е вече почти напълно разкрита и нейните значими монументални размери са видими, както и един много специфичен начин на архитектурно-строително пресъздаване.
Маринов каза също, че проучванията на крепостта ще продължат, като се придвижва и документалната част на въпроса. Ще бъде направено всичко възможно да бъде утвърден статут на крепостта на паметник на културата, като амбицията на музейната колегия и на Община Казанлък е да бъде от национално значение.
Славяна ГАЙДАРОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Музеят в Казанлък издава Каталог за практиките на общинско и държавно ниво за социализация на обектите в Долината на тракийските владетели и начините на експониране

Стара Загора: Музеят в Казанлък издава Каталог за практиките на общинско и държавно ниво за социализация на обектите в Долината на тракийските владетели и начините на експониране

21 Ноември 2018 | 22:49 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Каталог, представящ практиките на общинско и държавно ниво в последните години в Долината на тракийските владетели по отношение на социализацията на обектите, както и начините на експониране, подготвя Исторически музей (ИМ) „Искра” в Казанлък, каза за Радио „Фокус” директорът на музея Момчил Маринов. Той поясни, че изданието е съвместно с археолога Меглена Първин, която завежда траколожката част на музея и то ще бъде представено не само в България, но и извън нейните предели. „През последните години представителни находки от ИМ „Искра” бяха изложени във Франция и Норвегия. Този опит искаме да споделим с всички, които се интересуват и ценят това наследство, защото често в ежедневието неглижираме усилията, които се полагат за опазване на обектите ни на открито. Казанлъшкият музей има вече достатъчно опит през десетилетията по отношение на експонирането”, каза Момчил Маринов.
Директорът на музея поясни, че амбициаята на музейната колегия е акцент през 2019 година да бъдат научните издания на културния институт. В момента се подготвя издание, което представя историята на 23 Пехотен шипченски полк. През месец януари 2019 година се навършват 130 години от създаването на полка в Казанлък. „По време на Балканските и Първата световна войни той получава прозвището „Лудият полк” благодарение на беззаветната си храброст и жертвоготовност. По време на Първата световна война от цяла Казанлъшка околия – от Осетеново до Гурково са мобилизирани близо 10 хиляди мъже на възраст между 19 и 42 години, от които близо 3 500 не се завръщат. Всичко това е повод за размисъл”, каза директорът на музея. В процес на подготовка е тематичният календар на музея за 2019 година, като акцентът ще бъдевърху годишнината на 23 Пехотен шипченски полк. В партньорство с Национален парк – музей „Шипка – Бузлуджа” и с инициативите на Община Казанлък годишнината ще бъде един от приоритетите в дейността на музея.
През 2019 година Историческият музей в Казанлък в партньорство с учени от водещи университети в България ще издаде юбилейното издание на том 10 на „Казанлък в миналото и днес”. Сборникът ще бъде направен като научно издание, с участието на изследователи от ИМ „Искра”, но и на учени от цялата страна, като освен научното представяне, обединяващата темата ще бъде Казанлък през вековете, във всички аспекти на историческата наука.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.