НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Австрия заяви, че няма да поеме организацията на системата за плащания по иранските санкции

AFP: Австрия заяви, че няма да поеме организацията на системата за плащания по иранските санкции

13 Ноември 2018 | 21:06 | Агенция "Фокус"
Виена. Австрия е отказала във вторник да стане домакин на специалната система за разплащания, която се предвижда да помогне на страните от ЕС да търгуват с Иран въпреки американските санкции. Това обяви във вторник австрийският външен министър, съобщава френската агенция AFP.
"Бяхме попитани дали Австрия по принцип е готова да поеме организацията и мениджмънта на този специален инструмент," заяви Петер Гушелбауер, говорител на външния министър. След като правителството е проучило идеята „ съвсем отблизо и задълбочено“, се е стигнало до извода, че в момента то не е в състояние да поеме тази отговорност, е обяснил говорителят на австрийското външно ведомство на представители на австрийската агенция АРА.
От Блумбърг съобщават, че се е предвиждало Австрия да поеме тази роля, след като Белгия и Люксембург отказаха.“Има множество технически въпроси, свързани с „ефективността на тази схема“, уточнява Гушелбауер. По принцип Австрия подкрепя идеята на механизма, но според австрийското правителство е нужно той да се задвижи така, че да отговаря на целта, за която се създава.
Миналата седмица, за първи път след мерките, предприети през май, САЩ обявиха нова серия от санкции. През пролетта президентът Доналд Тръмп неочаквано се оттегли от ядрената сделка, постигната между Иран и световните сили през 2015 година, известна като Съвместен всеобщ план за действие.
Целта на американските санкции е да се откаже достъп на иранските банки до международните финансови инструменти и институции и значително да се намали петролният износ на страната. От май месец насам останалите пет страни по сделката – Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия, се опитват да търсят пътища, за да поддържат диалога с Техеран. Като част от тези усилия ЕС лансира идеята за специален за целта механизъм, който на теория би позволил на Иран да продължи да продава петрол, а европейските държави да продължат да правят бизнес в страната въпреки американските санкции.
В австрийската столица Виена се намират централите на няколко международни организации, включително и на поделения на ООН и ОПЕК, тя е била домакин на преговорите, чийто карен резултат е именно постигнатия Съвместен всеобщ план за действие. В понеделник Международната Агенция за атомна енергия обяви в последния си доклад, че Иран все пак отговаря на рамките, зададени от сделката.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруари 2019 г.
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруа...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.