НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Австрия заяви, че няма да поеме организацията на системата за плащания по иранските санкции

AFP: Австрия заяви, че няма да поеме организацията на системата за плащания по иранските санкции

13 Ноември 2018 | 21:06 | Агенция "Фокус"
Виена. Австрия е отказала във вторник да стане домакин на специалната система за разплащания, която се предвижда да помогне на страните от ЕС да търгуват с Иран въпреки американските санкции. Това обяви във вторник австрийският външен министър, съобщава френската агенция AFP.
"Бяхме попитани дали Австрия по принцип е готова да поеме организацията и мениджмънта на този специален инструмент," заяви Петер Гушелбауер, говорител на външния министър. След като правителството е проучило идеята „ съвсем отблизо и задълбочено“, се е стигнало до извода, че в момента то не е в състояние да поеме тази отговорност, е обяснил говорителят на австрийското външно ведомство на представители на австрийската агенция АРА.
От Блумбърг съобщават, че се е предвиждало Австрия да поеме тази роля, след като Белгия и Люксембург отказаха.“Има множество технически въпроси, свързани с „ефективността на тази схема“, уточнява Гушелбауер. По принцип Австрия подкрепя идеята на механизма, но според австрийското правителство е нужно той да се задвижи така, че да отговаря на целта, за която се създава.
Миналата седмица, за първи път след мерките, предприети през май, САЩ обявиха нова серия от санкции. През пролетта президентът Доналд Тръмп неочаквано се оттегли от ядрената сделка, постигната между Иран и световните сили през 2015 година, известна като Съвместен всеобщ план за действие.
Целта на американските санкции е да се откаже достъп на иранските банки до международните финансови инструменти и институции и значително да се намали петролният износ на страната. От май месец насам останалите пет страни по сделката – Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия, се опитват да търсят пътища, за да поддържат диалога с Техеран. Като част от тези усилия ЕС лансира идеята за специален за целта механизъм, който на теория би позволил на Иран да продължи да продава петрол, а европейските държави да продължат да правят бизнес в страната въпреки американските санкции.
В австрийската столица Виена се намират централите на няколко международни организации, включително и на поделения на ООН и ОПЕК, тя е била домакин на преговорите, чийто карен резултат е именно постигнатия Съвместен всеобщ план за действие. В понеделник Международната Агенция за атомна енергия обяви в последния си доклад, че Иран все пак отговаря на рамките, зададени от сделката.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Среща между Доналд Тръмп и иранския президент Хасан Роухани зависи от Техеран

ТАСС: Среща между Доналд Тръмп и иранския президент Хасан Роухани зависи от Техеран

5 Август 2018 | 06:18 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Среща между Доналд Тръмп и иранския президент Хасан Роухани зависи от Техеран, написа в социалната мрежа „Туитър“ американският президент, цитиран от TACC.
"Иран и неговата икономика се влошават повече и по-бързо. Дали ще се срещна или не с Иранския президент, няма значение - всичко зависи от тях!" – написа Тръмп.
Американският президент обяви на 30 юли готовността си да проведе среща с иранския президент Хасан Роухани без предварителни условия. По-късно държавният секретар Майкъл Помпео заяви, че ще одобри идеята на ръководителя на Белия дом, ако Техеран не изпълни редица предварителни условия.
Въпреки това, на 31 юли ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт обясни, че държавният секретар подкрепя предложението на държавния глава. В същото време официалният представител на външното министерство посочи, че все още не са планирани двустранни срещи и телефонни разговори.
Самият Тръмп на 1 август изрази мнението, че Техеран би искал да започне преговори с Вашингтон в обозримото бъдеще, но заяви, че него го устройва сценария, в който Иран се отказва от контакти.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Иранските депутати привикаха Хасан Роухани да даде обяснения в меджлиса за икономическото положение на страната

Reuters: Иранските депутати привикаха Хасан Роухани да даде обяснения в меджлиса за икономическото положение на страната

1 Август 2018 | 19:32 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранските депутати са дали един месец на президента Хасан Роухани да се яви пред тях в меджлиса, където да отговори на въпроси как неговото правителство се справя с икономическите трудности пред страната, съобщиха местни държавни медии в сряда, предава Reuters.
Американската агенция уточнява, че това е първият случай, в който Роухани е призован, а това се случва, докато той е поставен под натиск от радикалните си политически конкуренти да осъществи промени в кабинета си заради развалянето на отношенията със САЩ и сериозните икономически трудности, пред които е изправен Иран.
Депутатите искат да зададат въпроси на държавния глава по теми, като падането на стойността на риала (местната валута), който е загубил половината от цената си от април насам, слабия икономически растеж и нарастващата безработица, съобщава полу-официалната агенция ISNA, цитирана от „Ройтерс“.
Американската медия обяснява, че Роухани е прагматик, който успя да намали напрежението със Запада чрез постигнатата от него ядрена сделка през 2015 година. Откакто обаче американският президент Доналд Тръмп извади Вашингтон от споразумението през май т.г. и заяви, че ще възобнови санкциите, целящи да потиснат икономиката на Иран, включително жизнено важния износ на петрол и нефтопродукти, иранският държавен глава е обект на все по-сериозни критики в страната си.
Освен това, съгласно информацията на ISNA, депутатите искат да попитат президента защо повече от две години след въпросното ядрено споразумение, иранските банки все още имат ограничен достъп до глобалните финансови пазари.
„Ройтерс“ уточнява, че според условията на сделката, в замяна на спирането на разработката на ядрени оръжия, ще бъдат премахнати международните санкции срещу Иран и ще бъдат освободени блокираните средства на страната в чуждестранните банки.
Освен това, продължава американската агенция, привикването на Роухани съвпада с продължаващите прояви на обществено недоволство. От началото на годината в Иран избухнаха множество протести заради високите цени, недостига на вода, спиранията на електрозахранването и предполагаема корупция в Ислямската република.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Мохамад Джавад Зариф нарече САЩ единственият виновник за прекъсването на преговорите с Иран

РИА Новости: Мохамад Джавад Зариф нарече САЩ единственият виновник за прекъсването на преговорите с Иран

1 Август 2018 | 00:45 | Агенция "Фокус"
Техеран. Министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф заяви, че САЩ трябва да обвиняват единствено себе си за прекратяването на преговорите с Иран след като са излезли от Съвместния всеобхващащ план за действие, предава РИА Новости.
„Иран и САЩ имаха две години преговори. С ЕС, трите страни от Европа, Русия и Китай, ние постигнахме уникално споразумение. То работеше. САЩ могат да винят единствено себе си за отказа си да участват и за излизането от преговорите. Заплахите и санкциите не работят. Пробвайте с уважение, както към иранците, така и към международните задължения“, заяви Зариф.
По-рано прессекретарят на иранското МВнР Бахрам Касеми заяви, че не е понятно как „Тръмп може да докаже, че скорошните му заявления за готовност за преговори с Техеран са истина, а не демагогия, докато представителите на министерството на финансите на САЩ посещават една страна след друга, за да ги убеждават да прекратят сътрудничеството си с Иран.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Майк Помпео подкрепя предложението на Доналд Тръмп за преговори с Иран

Reuters: Майк Помпео подкрепя предложението на Доналд Тръмп за преговори с Иран

1 Август 2018 | 00:16 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео подкрепя президента Доналд Тръмп в желанието му да водене на преговори с представители на Иран, гласи официален коментар на Държавния департамент, цитиран от Reuters.
Прессекретарят на Държавния департамент Хийтър Нойерт заяви, че Помпео е съобщил, че Тръмп и преди му е казвал, че желае да води преговори с лидерите на другите страни, за да решават проблемите заедно и това включва и иранските политици.
На въпрос дали Помпео специфично е подкрепил преговорите с Иран без допълнителни условия, Нойерт заяви, че Вашингтон желае да види промяна в поведението на Иран, но „в момента е важно те да са готови да седнат и да проведат разговорите“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tehran Times: По отношение на споразумението за иранската ядрена програма топката е на терена на Европа

Tehran Times: По отношение на споразумението за иранската ядрена програма топката е на терена на Европа

31 Юли 2018 | 22:12 | Агенция "Фокус"
Техеран. Президентът на Иран Хасан Роухани заяви, че за страната е важно ЕС да заеме „прозрачни“ позиции по отношение на споразумението за ядрената програма на Техеран – Общият всеобхватен план за действие, пише Tehran Times.
„Днес сме на важно разклонение по отношение на споразумението. Прозрачното изразяване на европейските позиции след нелегалното изтегляне на САЩ от него е важно за иранския народ“, заяви Роухани по време на срещата си с новия посланик на Великобритания в Техеран Роб Макайр. Той допълни, че в момента „топката е на терена на Европа“.
„Ислямската република никога не е искала регионално напрежение и не иска да причини проблеми в международните морски пътища, но ние никога няма да изоставим правото си да изнасяме петрол“, допълни той.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви излизането на Вашингтон от ядреното споразумение на 8 май и нареди подновяването на санкциите спрямо Иран. За да спаси споразумението върховният представител на ЕС по външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини обяви, че Иран и оставащите страни от споразумението са се разбрали да продължат преговорите за запазването му.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Техеран заяви, че за преговори с Иран, САЩ трябва да се върнат в ядреното споразумение

ТАСС: Техеран заяви, че за преговори с Иран, САЩ трябва да се върнат в ядреното споразумение

31 Юли 2018 | 02:06 | Агенция "Фокус"
Техеран. САЩ трябва да се върнат в ядреното споразумение с Иран, за да се възобновят преговорите между двете страни, заяви съветникът на иранския президент Хамид Абуталеби, предава ТАСС.
„Уважение на правата на Иран, преодоляване на враждебността, връщане към изпълнението на ядреното споразумение – това са стъпките, които могат да се приемат, за да се възобновят преговорите между САЩ и Иран“, написа той в социалната мрежа „Туитър“.
По-рано през деня американският президент Доналд Тръмп заяви, че е готов да се срещне с иранските лидери „по всяко време“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Майк Помпео заяви, че все още съществуват предпоставки за среща между Доналд Тръмп и Хасан Роухани

ТАСС: Майк Помпео заяви, че все още съществуват предпоставки за среща между Доналд Тръмп и Хасан Роухани

31 Юли 2018 | 00:41 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео одобрява идеята за провеждане на среща между американския президент Доналд Тръмп и неговият ирански колега Хасан Роухани в случай, че Техеран изпълни няколко предварителни условия, заяви самият той в интервю за американския телевизионен канал „CNBC“, част от което беше публикувано в понеделник, предава ТАСС.
„Заявявали сме това и преди“, напомни външният министър. „Президентът желае да се среща, за да решава проблемите. Ако иранците демонстрират готовност за фундаментална промяна в начина, по който се отнасят с народа си, за прекратяване на своето злонамерено поведение и са способни да се съгласят, че си заслужава да се присъединят към ядрено споразумение, което действително предотвратява разпространението (на ядрени оръжия), тогава, както каза президентът (Тръмп), той е готов да седне на масата за преговори и да проведе диалог с тях“, заяви Помпео.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп заяви, че е склонен да се срещне с лидерите на Иран „по всяко време“

AFP: Доналд Тръмп заяви, че е склонен да се срещне с лидерите на Иран „по всяко време“

30 Юли 2018 | 21:54 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е готов да проведе среща с лидерите на Иран „без предварителни условия“ и „когато пожелаят“, предава AFP.
„Бих се срещнал с ръководството на Иран, ако искат, но не знам дали са готови“, заяви Тръмп по време на пресконференция в Белия дом. „Няма предварителни условия. Ако искат да се срещнем, ще се срещнем, когато пожелаят“, допълни той.
По-рано, след предупреждение от страна на иранския президент Хасан Роухани „да не си играе с опашката на лъва“ Тръмп реагира остро, заявявайки, че ако Иран не прекрати със заплахите, „ще има последствия, които малцина в историята са претърпявали“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.