НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Превозвачите обмислят протест срещу системата "бонус-малус"

Превозвачите обмислят протест срещу системата "бонус-малус"

4 Декември 2018 | 17:38 | Агенция "Фокус"
София. Превозвачите обмислят протест срещу системата "бонус-малус". Това обявиха браншови организации на извънредна пресконференция, предаде БНР. Според Христо Радков от Обединение на българските шофьори системата е изключително несправедлива и е базирана върху неверни данни. Ако се стигне до въвеждането ѝ, по-голямата част от шофьорите ще трябва да плащат много по-скъпа "Гражданска отговорност" заради нарушения като шофиране с превишена скорост и неправилно изпреварване. За превишаване на скоростта се налага глоба от Пътна полиция, а не наказание през застраховката "Гражданска отговорност", категоричен е Йонко Иванов от Сдружението на автоинструкторите. „Парите от санкциите влизат във фонд "Пътна безопасност" и се връщат отново на пътя като камери, пътна маркировка, като изправяне на завоите, където е необходимо, за да можем да намалим жертвите по пътя, а не да пълним джобовете на тези, които са от горе надолу по скалата с най-висока средна заплата". Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи обърна внимание на факта, че общинските и държавни превозни средства ще бъдат изключени от системата "бонус-малус", включително и училищните автобуси. „Това означава, че шофьорите на тези автобуси, вредите, които те нанасят, изпълнявайки дейността си, няма да носят отговорност, защото автобусът се води на Общината и той няма да бъде в обхвата на "бонус-малус" системата". Милтенова предупреди, че ако се въведе "бонус-малус" системата, услугите на превозвачите може да поскъпнат.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: Системата „бонус – малус“ създава предпоставки за задълбочаване на корупцията

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: Системата „бонус – малус“ създава предпоставки за задълбочаване на корупцията

3 Декември 2018 | 19:28 | Агенция "Фокус"
София. Предложената в този вид системата „бонус – малус“ създава предпоставки за задълбочаване на корупцията и не решава проблемите с инцидентите по пътищата. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров. При нарушение на пътя, освен санкцията, предвидена в ЗДП за въпросното нарушение, следва и трупане на определени точки, разписани в наредбата за малус. Т.е. завишение на гражданската отговорност, като тези точки могат да се чистят в продължение на много години, стига превозвачът или водачът, в конкретния случай, да няма други нарушения. Той може да изчисти за една година една точка. Това е дългосрочно наказание за всеки водач, при положение, че може да не е действал рисково. Да, има закон, трябва да се спазва и в него е разписано, какви са санкциите, ако не го спазваш. Да добавяме допълнителни – не го виждаме за релевантно към „Бонус-малус“ системата“, каза още той. Димитър Димитров допълни, че членовете на Камарата на автомобилните превозвачи могат да бъдат потърпевши от системата „Бонус-малус“, ако бъде така въведена. Той обясни, че се правят опити да се напасне нещо към сега действащата правна уредба, докато законите постоянно се развиват. От Камарата на автомобилните превозвачи са против моторното превозно средство да бъде носител на бонус-малус, каза Димитър Димитров и уточни, че настояват по-тясно със системата да бъде обвързан водачът. Няма как една машина да самокатастрофира без човек, обобщи той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Карина Караиванова, КФН: Обмисля се отлагане на системата "бонус - малус" с няколко месеца

Карина Караиванова, КФН: Обмисля се отлагане на системата "бонус - малус" с няколко месеца

3 Декември 2018 | 14:25 | Агенция "Фокус"
София. Обмисля се отлагане на въвеждането на системата "бонус - малус" за застраховката "Гражданска отговорност" с няколко месеца, за да бъдат туширани основните критики към нея. Това каза по време на обществена дискусия председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова, предаде БНТ. „Текущата система също не може да бъде въведена, защото не е готова връзката между КАТ и Гаранционния фонд по "Гражданска отговорност"“, посочи още Караиванова. „Със сигурност ще има нужда от законови промени, които да решат основния проблем, свързан с продажбата на коли, които имат лоша застрахователна история“, обясни тя.
Според Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите от катастрофи информацията за сключените застраховки "Гражданска отговорност" трябва да се синхронизира с бъдещата ТОЛ система, за да може водачите на коли без застраховка веднага да бъдат спирани от движение.
Росен Рапчев от КАТ съобщи по време на дискусията, че вече се работи по локализирането на водачите без "Гражданска отговорност" чрез електронните камери или по други начин.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова в становище до КФН: Системата „бонус – малус“ нарушава граждански права

Омбудсманът Мая Манолова в становище до КФН: Системата „бонус – малус“ нарушава граждански права

28 Ноември 2018 | 13:35 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова изпрати становище до председателя на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова по повод общественото обсъждане на проекта на Наредбата, която въвежда т. нар. система „бонус – малус“, чрез която ще се коригира размера на застрахователната премия според поведението на водача на моторното превозно средство. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана. Мая Манолова заяви, че проектът на Наредбата нарушава правата и интересите на гражданите, защото остава впечатление, че в нея са изведени на преден план интересите на застрахователите.
Омбудсманът подчерта, че съгласно Кодекса на застраховането по задължителната „Гражданска отговорност“ на автомобилистите са застраховани собственикът, ползвателят и държателят на моторното превозно средство. Това изключва автоматично МПС-тата като обект на начисляване на клас бонус-малус.
„Вината за нанесени вреди и съответно отговорността за тях може да се търси само и единствено от водача. Не автомобилите са причина за високия брой на пътнотранспортни произшествия за 2016 и 2017 г. Не автомобилите са причина за високия брой на установените нарушения при управлението им. Причината е човешкият фактор. Оттам нататък всички правила, свързани с определяне, прехвърляне на бонус-малус и т.н. на МПС са незаконосъобразни, необосновани и несправедливи“, пише в становището си Манолова.
Тя заяви, че аргументът на КФН, че така ще се избегнат злоупотреби от страна на недобросъвестни шофьори, не почива на никаква житейска и правна логика.
„Що за аргумент би било да погазваш права на изрядните купувачи на автомобили, само за да спреш неизряден водач да заобиколи системата“, пита риторично омбудсманът.
В становището си Мая Манолова посочва още, че чрез намаляване на застрахователната премия се стимулират водачите, които през съответния период са спазвали правилата за движение и не са допуснали нарушения или ПТП. Но от друга страна, се допуска същите тези водачи да бъдат наказани за това, че купуват автомобил, с който е извършено нарушение или ПТП, за което те нямат вина и не носят отговорност.
Манолова обърна внимание още, че не е редно собственик на МПС да носи отговорност за поведението на друг шофьор, извършил нарушение със същия автомобил.
Общественият защитник подчерта, че е необходим механизъм, по който неправомерно взетите суми за застрахователна премия, да бъдат възстановени в най-кратък срок от застрахователя.
„Не става ясно как са определени по тежест нарушенията, при които се повишават наказателните точки, влияещи на малуса на лицето, предвид една от целите на Наредбата – да се създадат условия за намаляване на ПТП и особено на тежките от тях“, посочи още Мая Манолова.
Според нея размиването на отговорност, вменяването на чужда вина, с което се приравняват изрядните водачи с нарушителите, не е начинът за създаване на условия за намаляване на ПТП.
В заключение омбудсманът предложи на КФН, МВР, МТИТС да направят задълбочена оценка на последиците, които биха предизвикали разпоредбите на Наредбата, за да се намерят справедливи механизми за прилагане на системата „бонус – малус“.
Цялото становище на омбудсмана е публикувано тук.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

КФН ще обсъди проекта за въвеждането на системата „бонус-малус“ при „Гражданската отговорност“

КФН ще обсъди проекта за въвеждането на системата „бонус-малус“ при „Гражданската отговорност“

26 Ноември 2018 | 07:48 | Агенция "Фокус"
София. Проектът за въвеждането на системата „бонус-малус“ при задължителната застраховка „Гражданската отговорност“ ще бъде обсъден в Комисията за финансов надзор, съобщиха от КФН.
С предложените текстове шофьорите без нарушения на пътя ще могат да намалят цената на полицата си, а тези с чести нарушения на правилата на пътя ще плащат по-скъпа застраховка.
Предварителните разчети сочат, че 80% от собствениците на автомобили ще плащат по-евтина „Гражданска отговорност”, тъй като ще попаднат в бонус класовете. Това обаче ще става няколко години след влизането в сила на системата. Под 1% от шофьорите ще бъдат в най-високите класове по малус, които предвиждат оскъпяване на застраховката с 400%.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията за финансов надзор организира обществено обсъждане на наредбата за „бонус-малус“ на 3 декември

Комисията за финансов надзор организира обществено обсъждане на наредбата за „бонус-малус“ на 3 декември

19 Ноември 2018 | 11:06 | Агенция "Фокус"
София. Комисията за финансов надзор (КФН) заедно с Министерство на вътрешните работи и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, организира на 3 декември от 9.00 до 17:30 часа обществено обсъждане на наредбата, с която се въвежда системата „бонус-малус“. Обсъждането ще се проведе в зала 3 на Националния дворец на културата. Това съобщиха от пресцентъра на комисията. В обсъждането са поканени да се включат всички заинтересовани – неправителствени организации, представители на бизнеса, граждани, медии и други. Предвид капацитета на залата местата ще се заемат по реда на пристигането.
С оглед осигуряването на по-добра организация приканваме всички желаещи да присъстват да изпратят трите си имена и организацията, която представят, в случай че се явяват не в лично качество на мейл bonus-malus@fsc.bg най-късно до края на работния ден на 1 декември. На същия мейл ще се приемат и заявки за изказвания.
За допълнителна информация може да се обръщате на телефон 02 9404 789.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Украинците празнуват историческия Синод за обявяване на независимост на УПЦ. 16 декември 2018 г.
Украинците празнуват историческия Синод за обявяване на независимост на УПЦ. 16 ...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.