НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Председателят на НС Цвета Караянчева подари на библиотеката на японския парламент книги за историята, бита, традициите и културните ценности на България

Председателят на НС Цвета Караянчева подари на библиотеката на японския парламент книги за историята, бита, традициите и културните ценности на България

21 Ноември 2018 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Токио. Книги, представящи историята, бита, традициите и културните ценности на България, подари председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на библиотеката на японския парламент. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
„За мен и за делегацията на българския парламент е чест да сме в тази библиотека, която е домът на писаното богатство на Япония", отбеляза председателят на Народното събрание. „Тук се съхраняват писмените свидетелства за поставянето на основите на демокрацията и вие сте пазителите на това безценно богатство", обърна се Цвета Караянчева към директора на библиотеката Савако Ханю. „За нас е чест и удоволствие да подарим на тази изключително богата библиотека книги, представящи българската история, бит и култура. Вярвам, че и занапред законодателните институции на двете страни ще продължим заедно да поддържаме и разширяваме културните връзки между нашите два народа", добави председателят на Народното събрание.
Българска парламентарна делегация е на официално посещение в Япония по покана на председателя на Камарата на съветниците Чуичи Дате. В рамките на визитата депутатите посетиха библиотеката на японския парламент, в която се съхраняват повече от 43 милиона книги.
В състава на българската делегацията са заместник-председателят на Групата за приятелство България – Япония Ихсан Халил, членовете на групата Димитър Данчев, Николай Александров и Пламен Христов, както и заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева пред японския премиер Шиндзо Абе: Да удвоим усилията си японските инвестиции в България да нараснат

Председателят на НС Цвета Караянчева пред японския премиер Шиндзо Абе: Да удвоим усилията си японските инвестиции в България да нараснат

20 Ноември 2018 | 10:50 | Агенция "Фокус"
Токио. България и Япония ще удвоят усилията си за нарастване на търговския стокообмен между двете държави, както и за увеличаване на броя на туристите и на японските стратегически инвестиции в България. Около това се обединиха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и министър-председателят на Япония Шиндзо Абе по време на официалната им среща. Българска делегация, водена от председателя на парламента, е на официално посещение в Япония. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
"Япония е важен инвеститор за страната ни, а България предлага отличен инвестиционен климат като макроикономическа стабилност, високи темпове на икономически растеж, нисък държавен дълг, ниски данъци, ниски производствени разходи и квалифицирана работна ръка", подчерта Цвета Караянчева. Тя допълни, че достъпът до обширния пазар на Европейския съюз също е предпоставка за по-осезаемо присъствие на японския бизнес в българската икономика.
По време разговора бе изразено взаимно задоволство от възходящото развитие на стратегическото партньорство между ЕС и Япония. Отбелязано беше, че с подписването през юли 2018 г. и предстоящото влизане в сила на Споразумението за икономическо партньорство (свободна търговия) и Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Япония, се създават условия за по-тясно взаимодействие между ЕС и Япония. „В същото време това ще даде нов силен тласък на партньорство между България и Япония във всички области от взаимен интерес и ще даде перспективи за разкриването на нови сфери за сътрудничество“, посочи председателят на българския парламент.
"България приветства позицията на Япония в подкрепа на единна и силна Европа, както и за европейското бъдеще на страните от Западните Балкани“, заяви Цвета Караянчева. Тя допълни, че обявената от премиера Шиндзо Абе японска Инициатива за сътрудничество със Западните Балкани кореспондира с българските приоритети за Балканския регион и създава добри условия двете държави да работят съвместно по различни проекти на Балканите. Премиерът Шиндзо Абе потвърди пред председателя на парламента Цвета Караянчева и ангажимента на Япония за провеждането на съвместен семинар за превенция и управление на риска при бедствия и кризисни ситуации за страните от Западните Балкани през месец февруари на 2019 година в България.
„Ние сме дълбоко признателни за ценната подкрепа на Япония в икономическата, социалната, образователната и културната област в годините на прехода на България към демокрация и пазарна икономика“, заяви Цвета Караянчева. Тя изрази задоволството на нашата страна от посещението в България през юни 2018 г. на бизнес делегация на Японската организация за външна търговия, когато бе учреден предложеният от премиера Шиндзо Абе Японски бизнес-форум в България, който ще подпомага засилването на контактите между двете правителства и бизнеса. Председателят на парламента подчерта пред японския премиер важността на това двете страни да увеличават сътрудничеството си по линия на малките и средни предприятия.
Цвета Караянчева благодари за ежегодно отпусканите японски държавни стипендии за обучение на български студенти и специализанти и посочи, че такива вече са получили около 500 души. Тя изрази задоволство и от това, че българските културни събития в Япония се радват на широк интерес от страна на японската публика. Сред тях са изложби на тракийското изкуство и злато, турнета на изпълнители и ансамбли, изложби на тема български бит и култура, азбука, графика и др. „В България от 1991 г. насам ежегодно се провеждат Дни на японската култура, представящи различни аспекти на традиционното и съвременно японско изкуство“, посочи председателят на Народното събрание.
В състава на българската делегацията са заместник-председателят на Групата за приятелство България – Япония Ихсан Халил, членовете на групата Димитър Данчев, Николай Александров и Пламен Христов, както и заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Продължава официалното посещение на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева в Япония

Продължава официалното посещение на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева в Япония

20 Ноември 2018 | 07:16 | Агенция "Фокус"
Токио. Продължава официалното посещение на председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в Япония. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. В понеделник Цвета Караянчева беше приета на специална аудиенция в императорския дворец от Негово Величество императора на Япония Акихито. Визитата е по покана на председателя на Горната камара на парламента на Япония Чуичи Дате. В състава на делегацията са заместник-председателят на Групата за приятелство България – Япония Ихсан Халил, членовете на групата Димитър Данчев, Николай Александров и Пламен Христов, както и заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев.
Председателят на българския парламент и водената от нея делегация ще се срещнат с председателя на Камарата на съветниците (Горната камара) на парламента на Япония Чуичи Дате. По-късно Цвета Караянчева ще разговаря с председателя на Камарата на представителите (Долната камара) на парламента на Япония Тадамори Ошима.
Българските парламентаристи ще се срещнат с министър-председателя на Япония Шиндзо Абе. Те ще разговарят също с групите за приятелство с България в Горната и в Долната камара на парламента на Япония.
Програмата на посещението предвижда среща c председателя на Комитета за Европа на Японската бизнес федерация Хитоши Очи и с ръководството на Японо – българската асоциация.
Цвета Караянчева ще посети библиотеката на японския парламент, където ще подари книги за културата и историята на България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цвета Караянчева пред председателя на Долната камара на японския парламент Тадамори Ошима: Все повече инвеститори виждат България като атрактивна бизнес дестинация

Цвета Караянчева пред председателя на Долната камара на японския парламент Тадамори Ошима: Все повече инвеститори виждат България като атрактивна бизнес дестинация

19 Ноември 2018 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Токио. Споразуменията за икономическо и стратегическо партньорство на Япония с ЕС ще дадат тласък и на двустранните отношения между България и Япония. Това съобщиха от пресцентъра на парламента. В България има добра и прозрачна бизнес среда. Все повече инвеститори започват да виждат страната ни като атрактивна бизнес дестинация и силно се надявам японските фирми и предприемачи също да изберат България за разширяването на своя бизнес. С тези думи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се обърна към председателя на Камарата на представителите (Долната камара) на парламента на Япония Тадамори Ошима по време на тяхната среща. Българската парламентарна делегация е на официално посещение в Япония по покана на председателя на Камарата на съветниците Чуичи Дате. В състава на делегацията са заместник-председателят на Групата за приятелство България – Япония Ихсан Халил, членовете на групата Димитър Данчев, Николай Александров и Пламен Христов, както и заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев. В рамките на разговора Цвета Караянчева увери своя колега Тадамори Ошима, че българският парламент в най-скоро време ще ратифицира Споразумението за стратегическо партньорство, допринасяйки за по-бързото му влизане в сила. Като перспективни области за сътрудничество бяха посочени автомобилостроенето, информационните технологии, енергетиката, електрониката, иновациите, фармацията, както и сферата на научноизследователската дейност. Председателят на Народното събрание отбеляза, че страната ни насърчава износа за Япония на традиционни български храни, напитки и продукти – вина, сирене, етерични масла, мед, здравословни и фармацевтични продукти. Цвета Караянчева оцени високо приноса на Групата за приятелство с България в Долната камара на японския парламент за укрепването на връзките с България. Председателят на парламента благодари за ангажираността на дългогодишния председател на групата министър Тошимицу Мотеги. Посочено бе, че посещението в България през януари 2018 г. на министър-председателя Шиндзо Абе и на заместник министър-председателя Томислав Дончев в Япония през февруари 2018 г. са допринесли за укрепването на доверието между двете страни и за засилването на търговско-икономическите отношения. „Тези визити дадоха нов силен импулс на двустранното ни партньорство, от който ние сме длъжни да се възползваме в работата ни по проекти от взаимен интерес“, подчерта Караянчева. Председателят на Народното събрание и колегата й Тадамори Ошима изразиха увереност, че и през 2019 г. ще продължи активният политически диалог.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева пред Негово Величество император Акихито: С мощната си икономика Япония е ключов фактор в регионалната и международната политика

Председателят на НС Цвета Караянчева пред Негово Величество император Акихито: С мощната си икономика Япония е ключов фактор в регионалната и международната политика

19 Ноември 2018 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Токио. Япония е ключов фактор в регионалната и международната политика. Тя е третата икономика в света и на едно от челните места по технологични постижения и иновации. Стратегическото партньорство между ЕС и Япония и интересите на България за привличане на инвестиции и технологично развитие са причината за приоритетното място на българо-японските отношения във външната ни политика. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на аудиенцията си при Негово Величество император Акихито. Българска делегация, водена от председателя на парламента, е на официално посещение в Токио, съобщиха от пресцентъра на парламента. Цвета Караянчева подчерта, че 2019 г. ще е важна за двустранните отношения между България и Япония, защото ще бъдат чествани две годишнини – 110 г. от началото на контактите между двете страни и 80 г. от установяване на дипломатическите отношения. „Те ще бъдат отбелязани с богата културна програма и размяна на визити на високо равнище, което ще допринесе за по-нататъшното опознаване и сближаване на двата народа и ще даде импулс на двустранния обмен във всички области от взаимен интерес“, допълни председателят на Народното събрание. „Българският народ традиционно храни дълбоки чувства на симпатия и уважение към японския народ за неговото трудолюбие, толерантност и богата духовна култура. Япония е изключително популярна в България със своята уникална култура, принос в световната цивилизация и икономически и технологични постижения“, подчерта Цвета Караянчева. Тя благодари за оказаното топло гостоприемство и внимание, което по думите й възприемаме като израз на уважение и на приятелски чувства към България.
Председателят на парламента оцени високо приноса за задълбочаването на разбирателството между двете страни на посещенията в България на Техни императорски Величества император Акихито и императрица Мичико в качеството им на престолонаследник и съпруга през 1979 г., и на членове на императорското семейство. „Бихме приветствали визити в България на членове на императорското семейство, особено в светлината на предстоящите значими годишнини през 2019 г.“, посочи Цвета Караянчева. По думите й ключов фактор за укрепване на приятелството и взаимното опознаване на местните култури, обичаи и традиции е богатият културен и академичен диалог. Караянчева изрази задоволство и от активизирането на сътрудничеството в областта на науката и технологиите и благодари за отпусканите японски държавни стипендии за обучение на наши студенти и специализанти. По време на разговора бяха отбелязани активните връзки между български и японски общини, често обединени от символа на розата (Казанлък с Фукуяма, Пловдив с Окаяма и др.). „С интерес следим взаимодействието между двете ни страни по линия на японската инициатива за градове-домакини (host town initiative) за провеждане на подготвителни лагери за Летните олимпийски игри през 2020 г.“, посочи председателят на парламента. В състава на българската делегация са заместник-председателят на Групата за приятелство България – Япония Ихсан Халил, членовете на групата Димитър Данчев, Николай Александров и Пламен Христов, както и заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.