НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Известия: Русия има условия за многостранен Договор за ракети със среден и малък обсег

Известия: Русия има условия за многостранен Договор за ракети със среден и малък обсег

18 Февруари 2019 | 00:41 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва ще приветства ново всеобхватно споразумение за ракети със среден и малък обсег, ако всички държави, притежаващи такива оръжия, се присъединят към него. Това казаха за „Известия“ високопоставени събеседници от руските дипломатически кръгове. Освен това трябва да говорим не само за „неудобните за САЩ” държави - Китай, Северна Корея, Иран, но и, например, за съюзниците в Европа - Франция и Великобритания - и други. Както беше отбелязано в Съвета на Федерацията, такова споразумение би било „идеален сценарий“, но американските партньори едва ли ще се съгласят.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп веднага след прекратяването на Договора за премахване на ракети със среден и малък обсег (ДРСМО) на 2 февруари увери световната общност, че новото всеобхватно споразумение ще замени старото и ще бъде подписано в „красива стая“. И, разбира се, според американския лидер, Китай определено ще бъде сред подписалите го. Както казва източник от руските дипломатически кръгове за „Известия“, през цялото това време Вашингтон убеждаваше Москва, че прекратяването на ДРСМО не е срещу Руската федерация, защото основната цел е да се обвърже Китай с ограниченията.
„Дори ако приемем, че това е изключително срещу Китай, тогава защо беше необходимо да се прекрати предишното споразумение? Говорейки за глобално споразумение, те очевидно нямат предвид техните съюзници в Европа“, каза източникът пред „Известия“. „Русия ще се съгласи на такъв договор, но само при условие, че всички страни с подобни оръжия ще се присъединят. Как американците, например, ще убедят Франция да подпише такъв документ, е абсолютно неразбираемо.
Друг източник добави, че в допълнение към Северна Корея, Иран и Китай, има още Индия, Пакистан и Израел. Малко вероятно е Ерусалим да се откаже от такива ракети. В допълнение, източникът припомни, че Москва вече няма да предлага инициативи по този въпрос, защото, както заяви руският президент Владимир Путин, всички предложения отдавна са на американската маса. Според член на комисията по отбрана на Съвета на федерацията Франц Клинцевич, би било правилно да се сключи „глобално споразумение“ за ДРСМО.
„Малко вероятно е да бъде сключен наистина глобален договор за ракети със среден и малък обсег, който да забранява на всяка страна да има наземни крилати ракети с обхват от 500 до 5500 км“, заяви Ричард Уайц, директор на Центъра за военно-политически анализ към института „Хъдсън“.
„Защо е било необходимо да се наруши предишното споразумение, за да можем по-късно да говорим за необходимостта от сключване на ново, ако е възможно просто да се ангажираме с неговото разширяване?“ Така депутатът от Социалдемократическата партия на Германия Кнут Флекенщайн е убеден, че вместо да се унищожи ДРСМО, си заслужава да се „привлекат трети държави към него“.
„Европа може да играе по-важна роля, като поеме ролята на посредник в преговорите между Съединените щати и Русия и по този начин да осигури развитието и продължаването на договора, каза германският политик в разговор с „Известия“. „Мисля, че би било добре, ако Европейският съюз се опита да започне тристранни преговори с участието на Вашингтон и Москва. В крайна сметка говорим не само за тяхната сигурност, но и за нашата, европейската“.
В съответствие със споразумението, подписано през 1987 г., Москва и Вашингтон се отказаха от производството, използването и съхранението на балистични ракети със среден и малък обсег.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Независимая Газета: НАТО се готви да живее под прицела на руските ракети

Независимая Газета: НАТО се готви да живее под прицела на руските ракети

14 Февруари 2019 | 02:59 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Срещата на министрите на отбраната на НАТО, която бе открита в Брюксел на 13 февруари, беше първото съвместно обсъждане на членовете на Алианса относно това как да се действа в условията на прекратяване на Договора за премахване на ракети с среден и малък обсег (ДРСМО), предприето едностранно от американските власти. В западните експертни среди се отбелязва, че засилването на защитата на НАТО срещу нестратегическите ракети на Русия е вече на дневен ред, пише в. Независимая газета.
Преговорите в Брюксел станаха специални по две причини. Първо, Радмила Шекеринска, министър на отбраната на Македония, бе поканена на срещата на министрите на отбраната. Тя получи статут на наблюдател без право на глас. Това стана възможно благодарение на сключването на 6 февруари на протокола за присъединяването на балканската държава към Северноатлантическия съюз. На брифинг в централата на организацията един от представителите на НАТО предположи, че Македония може да стане пълноправен член на военния блок до пролетта на 2020 г. „Очаква се ратифицирането на документа за присъединяване на Македония да отнеме 12 месеца от членовете на съюза“, заяви представителят на военния блок. „Парламентите на двете страни, Гърция и Словения, вече са ратифицирали протокола за присъединяване“. Македония трябва да стане 30-ият член на Северноатлантическия съюз. Второ, за първи път членовете на НАТО започнаха обща дискусия за това как ще изглежда „светът без ДРСМО“.
„Ние сме ангажирани в планирането в много различни области, включително, разбира се, във военната област“, каза Столтенберг в едно от интервютата си, коментирайки условията, в които Северноатлантическият алианс ще се окаже след премахването на ДРСМО. „Нашите военачалници обмислят различни варианти: как трябва да реагираме на факта, че Русия ще разположи повече ядрени ракети в Европа. Но ние няма да бързаме да вземаме решения“.
Коментирайки ситуацията с ДРСМО, Столтенберг повтаря обвиненията на американското правителство срещу Русия: той смята, че Москва е основният виновник за застоя в дискусията за съдбата на ракетното споразумение. „Убеден съм, че Договорът може да бъде запазен, ако Русия уважава подписания от нея документ със САЩ“, заяви генералният секретар на НАТО в разговор с руски журналисти, отговаряйки на въпрос на Независимая газета.
В американските експертни среди отбелязват, че основното за Алианса сега е въпросът за укрепване на отбраната. „Властите на страните от НАТО бяха единодушни в подкрепата на претенциите на САЩ за нарушаване на Договора от Русия“, каза Ричард Уайц, директор на Центъра за военно-политически анализ към института „Хъдсън“. „И сега Русия обяви, че след изтичането на договора ще разположи повече ракети, способни да удрят цели в Европа“. Затова правителствата на страните от НАТО трябва да решат как да отговорят на увеличената заплаха от руски ракетни удари. Американските власти посочиха, че няма да разположат ядрени ракети в Европа, но може да искат да засилят защитата на НАТО срещу нестратегическите ракети на Русия (5 000 км и по-малко)“. В тази връзка основният въпрос за Северноатлантическия алианс сега остава дали да подкрепи такава инициатива, казва анализаторът.
Въпреки това дискусията около договора, която все още е замразена, продължава. По време на пресконференция в щаба на НАТО Столтенберг заяви, че ще продължи разговора за съдбата на споразумението с руския външен министър Сергей Лавров по време на Мюнхенската конференция, която ще се проведе от 15 до 17 февруари. „Твърдо вярвам в необходимостта от поддържане на диалог с Русия на различни нива. Очаквам с нетърпение срещата с министър Лавров в Мюнхен“, каза генералният секретар на военния блок.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: НАТО не възнамерява да принуждава Сърбия да избира между Русия и Алианса

ТАСС: НАТО не възнамерява да принуждава Сърбия да избира между Русия и Алианса

14 Февруари 2019 | 00:15 | Агенция "Фокус"
Брюксел. НАТО няма да принуждава Сърбия да избира с кого да си партнира - с Русия или със Северноатлантическия алианс. Това бе съобщено на брифинг в Брюксел от представител на НАТО, коментирайки забележката, че с приемането на Македония Алиансът ще затвори своя пръстен около Сърбия, предава агенция TACC.
„Работата с НАТО не означава, че трябва да се прекрати взаимодействието с другите партньори. Смятаме, че има достатъчно място за всички да работят заедно за регионалната сигурност. Никога няма да изискаме от Сърбия да избира между сътрудничество с Русия или НАТО“, каза той.
Според думите му, Белград сам трябва да определи как вижда бъдещите си отношения с Алианса. „Сърбия е военно неутрална страна, ние напълно уважаваме този неутралитет. Ще се радваме, ако Сърбия се присъедини към ЕС, който има силно сътрудничество с НАТО“, каза официалният представител.
„Ако Сърбия иска да стане член на ЕС и да бъде партньор на НАТО - това е чудесно, ако реши да не стане член на ЕС, но все още иска партньорството като неутрална страна, можем също да го направим“, добави той.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицеадмирал Пламен Манушев: Създаването на европейска армия няма да е в противовес на НАТО

Вицеадмирал Пламен Манушев: Създаването на европейска армия няма да е в противовес на НАТО

13 Февруари 2019 | 20:30 | Агенция "Фокус"
София. Създаването на европейска армия няма да е в противовес на НАТО. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ заместник-председателят на Парламентарната асамблея на НАТО Пламен Манушев. Той обясни, че малко от държавите членки могат да си позволят да имат армия за ЕС и отделна за НАТО. Според него подписването на договорът от Аахен е свързан и с Брекзит, тъй като една от най-мощните армии на ЕС е тази на Великобритания. Той е и продължение на програмата, приета от ЕС през 2017г. за сътрудничество ПЕСКО, каза още той. „За мен основната система за сигурност е НАТО. Това, което ще бъде изградено в Европа, само ще допълва сигурността и мощта на НАТО. Предвидена е доста сериозна програма в ПЕСКО, в нея сме се включили и ние. В България има три проекта. Военно морските сили имат спечелен проект. Двата съюза, чрез системата за сигурност на ЕС и като част от тази на НАТО само ще засилят сигурността и мощта на военният съюз“, каза той. Пламен Манушев обясни, че геополитическата обстановка в света е такава, че се налага да има разговори на европейските лидери по тази тема. Едно от нещата, които провокира тези разговори, са подмятанията на президента на САЩ Доналд Тръмп за напускане на НАТО, което според вицеадмирала няма да се случи. „Трябва да се отделят средства за въоръжение, ако искаме да сме спокойни“, каза още той и добави, че не одобрява разделянето на Европа, особено след Брекзит. В изминалите години не са отделяни достатъчно средства за въоръжение и отбрана и това трябва да се навакса, каза вицеадмиралът.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ не планират да разполагат крилати ракети в Европа

ТАСС: САЩ не планират да разполагат крилати ракети в Европа

8 Февруари 2019 | 05:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съединените щати не планират да разполагат наземни крилати ракети в Европа. Те ще обсъждат всякакви по-нататъшни стъпки с партньорите . Това заяви в интервю за телевизионния канал PBS помощник държавния секретар за контрол над въоръженията и международна сигурност Андреа Томпсън, цитирана от TACC.
На въпрос дали Вашингтон планира да разположи наземни крилати ракети в Европа, тя отговори: "Това не е в плановете ... Последващите действия ще бъдат разработени, като се вземат предвид консултациите с партньори и съюзници. Пентагонът пое инициативата в това и ясно определи следващите стъпки", обясни Томпсън.
Тя бе помолена да коментира информацията, получена от канала от източници в НАТО, че САЩ са информирали съюзниците от Алианса за плановете да започнат тестване на нови наземни крилати ракети шест месеца след напускането на Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО). "Първо, никога няма да говоря за следващите ни стъпки [по този въпрос] и няма да говоря от името на моите колеги от Министерството на отбраната. Важно място в този въпрос се дава на консултациите с партньорите и съюзниците", заключи тя, без да опровергае по същество това твърдение.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Foreign Policy: Излизането на САЩ от ДРСМО може да доведе до ерозия на други договори за контрол над въоръженията

Foreign Policy: Излизането на САЩ от ДРСМО може да доведе до ерозия на други договори за контрол над въоръженията

4 Февруари 2019 | 19:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Според редакцията на американското списание Foreign Policy излизането на САЩ от Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), който е основополагащ за европейската сигурност в периода след края на Студената война, може да доведе до ерозия на други споразумения за контрола над въоръженията.
Изданието привежда мнение на анализатори, според които решението на Доналд Тръмп за излизане от ДРСМО може да засили способностите на Вашингтон да даде отговор на нарастващите заплахи както от страна на Русия, така и от страна на Китай. Според някои експерти излизането на САЩ от договора може да помогне на страната за по-ефективното сдържане на военната мощ на Китай в Азия в областта на неядрените въоръжения. Припомня се, че Пекин никога не е бил страна по ДРСМО, което му е дало възможност да увеличи арсенала си от неядрени оръжия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Москва се отнася спокойно към високомерието на Запада

Сергей Лавров: Москва се отнася спокойно към високомерието на Запада

4 Февруари 2019 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Бишкек. Москва вижда нежеланието на западните страни да водят диалог на равни начала в различните формати, но се отнася спокойно към това високомерие, заяви в понеделник руският министър на външните работи Сергей Лавров в рамките на реч в Киргизко-руския славянски университет в Бишкек, предава ТАСС.
По неговите думи, Русия се застъпва за установяването на контакти между Евразийската икономическа комисия и Европейската комисия, ОНД (Общността на независимите държави) и Европейския съюз, Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКБ) и НАТО. „Виждаме нежеланието на западните колеги да общуват на равни начала в различните формати“, посочи Лавров. „Отнасяме се спокойно към това. Високомерието и чувството за собствено превъзходство не са били в полза на никого“.
„Ще дойде време и животът ще постави всичко на мястото му“, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Япония съжалява за ситуацията около Договора за ракети със среден и малък обсег

ТАСС: Япония съжалява за ситуацията около Договора за ракети със среден и малък обсег

4 Февруари 2019 | 05:57 | Агенция "Фокус"
Токио. Япония счита за нежелателно прекратяването на Договора за премахване на ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), но разбира мотивите на САЩ. Това съобщи на пресконференция в Токио главният секретар на правителството Йошихиде Суга, предава агенция TACC.
Вестник Asahi писа, че окончателното прекратяване на този документ ще доведе до разполагането на нови американски ракети в Азиатско-Тихоокеанския регион и може да постави Япония, на чиято територия има военни бази на САЩ, в центъра на конфронтацията между Вашингтон и Пекин. Изданието отбелязва, че договорът е възпиращ за САЩ, докато Китай непрекъснато увеличава броя на своите ракети със среден обсег.

Перовд и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В Бундестага предложиха Русия да разположи спорните ракети извън пределите на Европа, за да спаси ДРСМО

РИА Новости: В Бундестага предложиха Русия да разположи спорните ракети извън пределите на Европа, за да спаси ДРСМО

3 Февруари 2019 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Берлин. В Бундестага бе предложено Русия да разположи новите ракети 9M729 зад пределите на Урал, тъй като подобно решение би помогнало за спасяването на Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег, съобщава Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитирано от РИА Новости.
Според Родерик Кизеветер от ХДС и Ролф Мютцених от СДП, разполагането на новите ракети зад Урал ще извади Европа от зоната за ракетно нападение на 9М729. Според политиците това ще защити Европа от заплахата от нова надпревара във въоръжаването.
Депуатът от СДП специално отбеляза, че поради все по-гъстия противоракетен щит на НАТО, Русия е обезпокоена, че може да не успее да извърши ответен удар.
От своя страна Кизеветер заяви, че разполагането на 9M729 изисква внимателно наблюдение. Според него, ракетите могат да бъдат преместени за една нощ в западната част на Русия с железопътен транспорт или с камиони.
Освен това германските политици подчертаха, че в замяна на това Съединените щати могат да разрешат на Русия да инспектира ракетния щит в Румъния.
В същото време становищата на членовете на Бундестага се различават по действия в случай на разполагане на руски ракети в западната част на страната. От СДП смятат, че е невъзможно в Европа да се дислоцират допълнителни ракети със среден обсег, а от ХДС не изключват такъв сценарий, пише изданието

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ предадоха на Русия своите условия за възобновяване на преговорите по ДРСМО

ТАСС: САЩ предадоха на Русия своите условия за възобновяване на преговорите по ДРСМО

3 Февруари 2019 | 05:10 | Агенция "Фокус"
Вашингтон Условията, при които САЩ ще възобновят диалога с Русия по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обхват (ДРСМО), вече са предадени в писмен вид на Москва, предава ТАСС. За това в събота официален представител на Съвета за национална сигурност към Белия дом е информирал кореспондента на ТАСС. Това е отговор на молбата му да се коментират думите на президента на РФ Владимир Путин, според които Москва ще пристъпи към преговори по ДРСМО, когато САЩ „узреят“ за това.
"Предадохме в писмен вид на Русия списък с конкретни стъпки, които може да предприеме, за да се върне към спазване на договора и да спаси ДРСМО. Само пълно и подлежащо на проверка унищожаване на руските ракети 9М729, на пускови установка и съпътстващо оборудване означава прекратяване на нарушенията от страна на Русия ", е заявил представителят на Белия дом в отговор на въпрос за готовността на Вашингтон на инициира начало на нов диалог за ДРСМО.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Пострадалите японци от атомните бомбардировки на САЩ са обезпокоени от ситуацията около ДРСМО

ТАСС: Пострадалите японци от атомните бомбардировки на САЩ са обезпокоени от ситуацията около ДРСМО

2 Февруари 2019 | 07:55 | Агенция "Фокус"
Москва/Токио. Жителите на японските градове Хирошима и Нагасаки, които пострадаха от американските атомни бомбардировки през 1945 година, са изразили безпокойство по повод решението на САЩ да преустанови задълженията си във връзка с изпълнение на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват на действие (ДРСМО), предава ТАСС. Те призоваха Вашингтон да участва в международните усилия във въоръжаването.
"Като настоява Северна Корея да проведе денуклеаризация, САЩ се обявяват за ядрено разоръжаване. Но не проявяват последователност. Страната, която притежава ядрено оръжие, е длъжна да бъде и отговорна и да работи за неговото унищожаване", е заявил 88-годишният Дзюндзи Маки, който е преживял удара над Хирошима.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Според Япония, ако се прекрати ДРСМО, трябва да се изготви нов с участието на Китай

ТАСС: Според Япония, ако се прекрати ДРСМО, трябва да се изготви нов с участието на Китай

2 Февруари 2019 | 07:33 | Агенция "Фокус"
Москва/Токио. Японското правителство смята, че Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) е изиграл голяма роля при съкращаване на въоръженията, предава ТАСС. Ако неговото действие бъде прекратено, ще е нужен нов документ. За неговата подготовка трябва да се привлекат и нови държави, в това число и Китай. Както се съобщава в събота на страницата на японското МВнР, това е обявил ръководителят на ведомството Таро Коно.
"ДРМСО изигра голяма роля и ние разбираме създалата се ситуация, която доведе до това, че САЩ да прекратят изпълнението на совите задължения по него. Въпреки това прекратяването на неговото действие е карйно нежелателно за целия свят“.
Коно е добавил, че в подобен случай Токио възнамерява „лично да допринесе в създаването на нова структура по разоръжаването. Според него обсъждането на такъв бъдещ документ трябва да става при участието на всички заинтересовани страни, включително Русия, САЩ и Китай ".
В петък Доналд Тръмп и Майк Помпео обявиха, че от 2 февруари Вашингтон спира да изпълнява задълженията си по ДРСМО, а след шест месеца ще излезе от него, ако Русия не предприеме мерки, за да се върне към неговото изпълнение..
Договорът беше подписан между СССР и САЩ през 1987 година и до юни 1991 г. задълженията по договора бяха изпълнени: СССР е унищожил 1846 ракети, а САЩ - 846.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА НОВОСТИ: Рогозин коментира думите на външния министър на Полша за американските ракети

РИА НОВОСТИ: Рогозин коментира думите на външния министър на Полша за американските ракети

2 Февруари 2019 | 07:18 | Агенция "Фокус"
Москва. Генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин коментира казаното от ръководителя на полското външнополитическо ведомство Яцек Чапутович за разполагането в Европа на американски ядрени ракети, предава РИА НОВОСТИ. Агенцията припомня, че полският външен министър по-рано е дал интервю за сп. „Шпигел“ по този повод, в което заявява, че разполагането на американски ядрени ракети и военен контингент в Европа отговаря на европейските интереси. След това от МВнР на Полша обявиха, че германското издание е изопачило думите на министъра.
Рогозин е написал в Туитър по този повод: "Трябва много силно да мразиш Полша и полсикя народ, за да направиш подобни изявления?".
В петък президентът Тръмп заяви, че от 2 февруари Вашингтон започва процедура по оттегляне от Договора за ракетите със среден и малък обхват, сключен с Русия. Държавният секретар Майк Помпео обяви, че документът ще бъде разтрогнат, „ако Русия не се върне към пълно и контролирано спазване на Договора в рамките на шестмесечен срок".
В последните години Москва и Вашингтон редовно се обвиняват взаимно за неговото нарушение. Руският външен министър Сергей Лавров говори за това, че страната му има съвършено сериозни въпроси към САЩ за неговото прилагане и от тяхна страна.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп иска нов и по-широкообхватен договор за ракетите със среден и по-малък обсег

Reuters: Доналд Тръмп иска нов и по-широкообхватен договор за ракетите със среден и по-малък обсег

1 Февруари 2019 | 21:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп заяви в петък, че би искал да сключи нов Договор за премахване на ракети със среден и по-малък обсег (ДРСМО) с по-широк кръг участници от САЩ и Русия, предава Reuters.
"Важно е, че едната страна не го е спазила. Ние съблюдавахме, а другата страна не го направи. И докато не започнат да изпълняват задълженията си, ние няма да бъдем единствените, които го правят", каза президентът на САЩ.
"Надявам се, че ще можем да съберем всички в една голяма и красива стая и да сключим ново споразумение, което ще бъде много по-добро. Определено бих искал това да се случи", добави президентът. "Така че, докато не стигнем до нещо, за което всички сме съгласни, не можем да се поставим в губеща позиция и да ограничим това, което правим, докато другите не направят същото и не се съобразят със споразумението "- подчерта Тръмп.
В същото време той обърна внимание на важността на "привличането на други страни" към нов договор.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Москва си запазва правото на ответни мерки във връзка с напускането на САЩ от ДРСМО

МВнР на Русия: Москва си запазва правото на ответни мерки във връзка с напускането на САЩ от ДРСМО

1 Февруари 2019 | 19:45 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва си запазва правото да реагира и да предприеме мерки във връзка със спирането от страна на Вашингтон на 2 февруари на изпълнението на задълженията му по Договора за премахване на ракети със среден и по-малък обсег (ДРСМО), заяви официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова в програмата "60 минути" на телевизионния канал "Россия-1", цитирана от TACC.
"Ако американската страна най-накрая формира становището си и се оттегли от ДРСМО, Москва си запазва правото да реагира съответно. Естествено, това ще бъде направено", каза дипломатът.
Оттеглянето на САЩ от ДРСМО е част от националната стратегия на Вашингтон за отказ от международни правни задължения в различни области, каза Захарова. "Всъщност, това е само една част от общата американска концепция за прекъсване и излизане от голям брой международни споразумения", отбеляза тя. "Следователно въпросът е не само за оттеглянето от този договор, не става въпрос за Китай или други международни фактори за сигурност. Това е стратегия на Съединените щати да се оттеглят от своите международни правни задължения в различни области. "

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ напускат ДРСМО на 2 февруари

AFP: САЩ напускат ДРСМО на 2 февруари

1 Февруари 2019 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съединените щати заявиха в петък, че ще излязат от Договора за унищожаване на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО) поради предполагаеми нарушения от страна на Русия, която предупреди за нова надпревара във въоръжаването в отговор, предава AFP.
Вашингтон казва, че нова руска ракетна система със среден обсег нарушава ДРСМО, но САЩ визират и ракетите, притежавани от Китай, тъй като пактът от 1987 г. ограничава Съединените щати и Русия, но не и Китай.
Президентът Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати прекратяват задълженията си по ДРСМО от събота и започна процес за изтегляне в рамките на шест месеца.
Подписан от тогавашния президент на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов, договорът забрани ракети за наземни удари с обхват от 500 до 5,500 километра и сложи край на опасното натрупване на бойни глави в Европа, припомня агенцията.
"Съединените щати напълно се придържат към ДРСМО повече от 30 години, но ние няма да останем ограничени от неговите условия, докато Русия представя неточно действията си," каза Тръмп в изявление.
Държавният секретар Майк Помпео заяви, че Съединените щати, които официално обявиха загрижеността си преди два месеца, са повдигали посоченото от американската страна нарушение на договора с Русия повече от 30 пъти.
"Нарушението на Русия поставя милиони европейци и американци в по-голям риск, има за цел да постави САЩ в неблагоприятно положение и това подкопава шансовете на нашите двустранни отношения в по-добра посока", каза Помпео.
Той обаче подчерта, че Съединените щати все още са готови да разговарят с Русия с надеждата, че Договорът ще бъде спазен.
"Съединените щати се надяват, че можем да възстановим отношенията си с Русия на по-добра основа, но Русия трябва да промени курса на дестабилизираща дейност, не само по този въпрос, но и за много други," каза Помпео, цитиран от агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Известия: Русия не можа да убеди САЩ да се придържа към Договора за ракети със среден и малък обсег

Известия: Русия не можа да убеди САЩ да се придържа към Договора за ракети със среден и малък обсег

1 Февруари 2019 | 01:05 | Агенция "Фокус"
Москва. Оттеглянето на САЩ от Договора за премахване на ракети със среден и малък обсег (ДРСМО) сериозно подкопава системата за международна стабилност и поставя под въпрос останалите споразумения за контрол на оръжията, съобщава руският вестник Известия. Това каза председателят на Комитета по международните въпроси към Съвета на Федерацията Константин Косачев. Унищожаването на ДРСМО може да бъде последвано от отказа на американците да продължат Договора за Ограничаване на стратегическите нападателни оръжия, който изтича през 2021 г. От политическите кръгове във Вашингтон обясниха за Известия, че ръководството на страната все още не е взело решение за бъдещото „стратегическо“ споразумение.
На 2 февруари изтича 60-дневният ултиматум на САЩ към Русия за Договора за ракети със среден и малък обсег. Въпреки опитите на Москва да намери изход от ситуацията и да запази договора, който служи като една от основите на системата за сигурност в Европа повече от 30 години, споразумението ще престане да действа.
Както обясни заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков, дори след няколко кръга преговори с американския заместник-държавен секретар Андреа Томпсън, не е постигнат напредък. Според него причината е „твърдата, ултимативна“ позиция на американската страна и следователно „отговорността за това, което се случва е изцяло във Вашингтон“. Дипломатът отбеляза, че 60-дневния ултиматум предполага, че решението за оттегляне от договора е взето отдавна, а Съединените щати не са имали желание да намерят решение на проблема.
Въпреки позицията на САЩ за Русия е важно да покаже на международната общност своя ангажимент към задълженията си, както и да предприеме мерки, които биха помогнали за предотвратяване на окончателното оттегляне на САЩ и пълното унищожаване на ДРСМО. От политическа гледна точка стъпките на Москва ще се възприемат правилно само ако са реципрочни, уверен е ръководителят на международния комитет на Съвета на Федерацията. Въпреки че, според него, конкретни препоръки могат да бъдат дадени само от военни експерти, въз основа на реалните нужди на руската сигурност в променените условия.
Оттеглянето на САЩ от ДРСМО сериозно подкопава системата за международна стабилност, добави Константин Косачев. Проблемът е, че унищожаването на този договор донякъде лишава от смисъл удължаването на Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия и има тревожно предчувствие, че през 2021 г. той ще повтори съдбата на ДРСМО.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Le Monde (Франция): НАТО и Русия се опитват да се откажат от ДРСМО

Le Monde (Франция): НАТО и Русия се опитват да се откажат от ДРСМО

28 Януари 2019 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Брюксел. НАТО и Русия се опитват да се откажат от Договора за ракети със среден и малък обсег, уверени са в редакцията на френския национален ежедневник Le Monde.
Изданието публикува статия, посветена на последното заседание на Съвета НАТО-Русия, проведен миналия петък, 25 януари. „Провалът му не е изненада за никого“, подчертават от редакцията.
Подчертава се, че срещата не е довела до постигане на компромис, който да спаси договора от 1987 г. Преговорите, проведени по-рано в Женева между руски и американски официални лица, също завършиха без успех.
САЩ ще излязат от ДРСМО на 2 февруари, а американският президент Доналд Тръмп най-вероятно ще получи подкрепа на съюзниците си от НАТО за решението за изтеглянето на страната му от договора. Припомня се, че именно на тази дата изтича ултиматумът, който страните от Алианса дадоха на Москва за „връщане към съблюдаването“ на споразумението.
„Договорът е в опасност, ситуацията е сериозна. Русия не възнамерява да променя позицията си“, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Москва на свой ред призова в американците да се откажат от своя „безотговорен" план за разполагане на система за противоракетна отбрана в космоса. Руските власти осъждат също западните ракети, използвани за тестване на пробива на отбранителни системи, „но те не нарушават договора", твърди Столтенберг.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Според Хайко Маас отговорността за запазване на ДРСМО е на Русия С

ТАСС: Според Хайко Маас отговорността за запазване на ДРСМО е на Русия С

18 Януари 2019 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Москва. Според Берлин отговорността за запазване на Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО) е на Москва. Това заяви министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас в рамките на срещата с руския си колега Сергей Лавров в Москва, предава TACC.
„Считаме, че Русия може да спаси този договор и не е тайна, че ние, както и другите държави от НАТО, вярваме, че има ракета, която нарушава този договор и тя трябва да бъде премахната“, подчерта Маас.
„Ние отново говорихме за ДРСМО, той осигурява сигурност в Европа в продължение на 30 години и е крайъгълният камък на европейската архитектура на сигурността, така че ние сме много заинтересовани да запазим този договор. Федералното правителство [на Германия] прави всичко, за да гарантира, че този договор има бъдеще”, увери първият дипломат на Берлин.
„Въпреки това виждаме, че се водят преговори, че руската страна е готова да продължи тези преговори, за да използва оставащото време, за да отговори на въпроси и да предостави информация, за да допринесе за спазването на ДРСМО", заяви външният министър на Германия.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Русия оценява подкрепата на Германия за „Северен поток-2“

Сергей Лавров: Русия оценява подкрепата на Германия за „Северен поток-2“

18 Януари 2019 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия оценява подкрепата на Германия за строителството на газопровода „Северен поток-2“, разглеждан от Берлин като търговска инициатива. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в рамките на срещата с германския си колега Хайко Маас в Москва, предава TACC.
„Оценяваме факта, че германското правителство продължава да подкрепя изграждането на газопровода „Северен поток-2 "и го счита за търговска инициатива, насочена към диверсификация на маршрута за доставка на природен газ и в крайна сметка – за повишаване на енергийната сигурност на европейския континент", подчерта Лавров.
Ръководителят на руската дипломация изрази задоволство от развитието на двустранните търговски и икономически връзки. „Въпреки спиралата на санкциите, Берлин остава наш важен търговски и икономически партньор. В периода януари-октомври обемът на взаимната търговия нараства с повече от 23% в сравнение със същия период на миналата година и достигна до 49,8 млрд. долара“, допълни Лавров.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хайко Маас в Москва: Германия има потребност от развитието на добри отношения с Русия

Хайко Маас в Москва: Германия има потребност от развитието на добри отношения с Русия

18 Януари 2019 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Москва. Германия, обществото и нацията изпитват настойчива потребност от развитието на добри, приятелски отношения с Русия. Това увери министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас в рамките на посещението си в Москва, предава TACC.
„През последните месеци проведохме много преговори и дадохме старт на различни съвместни инициативи. Намираме се на правилния път, защото Германия, нацията и гражданското общество изпитват настойчива потребност от добри отношения между нашите държави. Стремим се да удовлетворим това искане и ще работим съвместно за укрепването на основата на двустранните отношения“, подчерта първият дипломат на Берлин.
Маас обърна внимание на това, че през настоящата и следващата година Германия влиза в състава на непостоянните членки на Съвета за сигурност на ООН и в това й качество й предстои да носи повишена отговорност, включително в международен план. „Има цяла редица международни теми, които ще обсъждаме и над които ще работим заедно в Съвета за сигурност на ООН. Радвам се, че по много от тях, които вълнуват както нас, така и вас, вече сме започнали и продължаваме да водим конструктивен диалог“, отбеляза германският външен министър.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Tagesspiegel: Хайко Маас пристига на посещение в Москва

Der Tagesspiegel: Хайко Маас пристига на посещение в Москва

18 Януари 2019 | 08:24 | Агенция "Фокус"
Москва. Министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас (ГСДП) пристига на посещение в Москва в опит да „спаси“ Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), съобщава берлинският ежедневник Der Tagesspiegel. След това първият дипломат на Берлин ще отпътува за Украйна, за да обсъди начините за прекратяване на военния конфликт в източната част на страната.
От редакцията припомнят, че месеци наред Маас говори за необходимостта от нова източна политика (Ostpolitik) – термин, който се свързва с традиция на федералните германски правителства от 70-те години на миналия век. Източната политика на ФРГ не е съсредоточена върху Русия, а върху целия регион на изток от Германия.
Какво би трябвало да направи Хайко Маас, в случай че иска продължи традициите и формулите за успех на Ostpolitik при правителствата на Вили Бранд и Хелмут Шмид? Той ще трябва да се стреми към единство на Запада с Русия. Той ще трябва да се бори за разширяване на борбата за "Кошница 3" на ОССЕ за правата на дисидентите в Русия; ще трябва да подчертае ясно пред германците, че ракетите, които заплашват тях и техните европейски съюзници, са руски и че американската военна сила ги защитава от тази опасност.
Маас обаче има различна позиция. В неговите очи САЩ, а не Русия е тази сила, която внася разделение. Той може да критикува американската политика, ако смята, че тя застрашава германските интереси. Бранд и Шмид също са правили това – разбира се, зад затворени врати, а не публично. Противникът обаче може и трябва да критикува открито.
Отношенията с Русия са ключов елемент от европейската източна политика , без Русия, разрешаването на конфликти е невъзможно. Това подчерта Маас на новогодишния прием в Източния комитет на германската икономика, когато обяви предстоящото си посещение в Русия.
„В близко време отново ще отида в Русия. Включително и, за да се застъпя за провеждането на необходимите икономически реформи в Русия", подчерта Маас, отбелязвайки важността на прекия диалог с Москва.
„Ключов елемент на европейската политика на Изток са отношенията с Русия. Без нея разрешаването на конфликти е невъзможно. Ние се стремим към близко, надеждно сътрудничество с Русия, доколкото това е възможно – но това трябва да бъде целта на европейската източна политика", заяви Маас, като същевременно предупреди: „Но ние се нуждаем от честен диалог, от ясни принципи".
„Колкото по-сложна са отношенията, толкова по-ясна думи са ни нужни. Това включва и факта, че Русия трябва да се придържа към международните правила", смята Маас. Той изрази мнение, че през последните години доверието в Русия е до голяма степен загубено. „Но ние все още се нуждаем от Русия като партньор във външната политика, било то решение на конфликта в Украйна или на тези в Сирия и Йемен".
Хайко Маас решително отхвърли критиките на американското правителство по отношение на изпълнението на проекта за изграждане на газопровода „Северен поток-2“, подчертава агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ стартират процедурата по излизане от ДРСМО на 2 февруари

Reuters: САЩ стартират процедурата по излизане от ДРСМО на 2 февруари

16 Януари 2019 | 18:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ ще стартират шестмесечния процес за излизане от Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО) от 1987 г. на 2 февруари. Това обяви заместник-министърът на САЩ за контрол на въоръженията и международната сигурност Андреа Томпсън пред репортери, предава Reuters.
Срещата в Женева между представители на Русия и САЩ не успя да тушира дългогодишното напрежение, породено от обвинения, че Москва нарушава договора. Така бе подготвена почвата за оттеглянето на Вашингтон от подписания през 1987 г. ДРСМО.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Local : Ядрените споразумения са пред провал след неуспешните разговори между Русия и САЩ в Женева

The Local : Ядрените споразумения са пред провал след неуспешните разговори между Русия и САЩ в Женева

16 Януари 2019 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Женева. Ядрените споразумения са пред провал след неуспешните разговори между Русия и САЩ в Женева, като двете страни се обвиниха взаимно за неуспеха, пише европейското англоезично издание The Local.
Висши дипломати от двете страни се срещнаха в Женева на фона на широкоразпространената загриженост относно съдбата на двустранния договор за среден и по-малък обсег (ДРСМО), който успешно сложи край на този сегмент от надпреварата във въоръжаването след подписването му през 1987 г.
Американският президент Доналд Тръмп заяви през октомври, че страната му ще се оттегли от Договора, ако Русия не спре да я нарушава.
Руският президент Владимир Путин заплаши, че ще разработи ядрени ракети, забранени по силата на договора, ако бъде прекратен едностранно.
"Срещата беше разочароваща, тъй като е ясно, че Русия продължава да е в съществено нарушение на Договора и не е подготвена да обясни как планира да се върне към пълно и проверимо съответствие", заяви заместник-държавния секретар на САЩ по контрол на въоръженията и международна сигурност Андреа Томпсън , се казва в изявление.
"Нашето послание беше ясно: Русия трябва да унищожи несъответстващата си ракетна система", каза тя.
Томпсън ще бъде в Брюксел в сряда, където планира да съобщи на съюзниците на НАТО резултатите от преговорите.
Русия бе домакин на преговорите на мисията си в Женева, а делегацията на Москва бе водена от заместник-външния министър Сергей Рябков.
Рябков каза, че ако ДРСМО бъде денонсиран, "отговорността за това е изцяло на американската страна", според цитати, публикувани от руските информационни агенции след разговорите и добави, че страните не са успели да се споразумеят.
„Изглежда, че Вашингтон не е в настроение за повече преговори. Ние сме принудени да признаем, че няма движение напред ”, казва Рябков.
"Готови сме за диалог на основата на равенство, взаимно уважение (и) без поставяне на ултиматуми."
Миналия месец държавният секретар на САЩ Майк Помпео каза, че Вашингтон ще се оттегли в рамките на 60 дни от ДРСМО, който ограничава ядрените оръжия от среден клас, ако Русия не премахне ракетите, които САЩ твърдят, че нарушават сделката - руската система 9М729, известна още и от обозначението SSC-8.
ДРСМО беше двустранен договор между САЩ и тогавашния Съветски съюз, така че не поставя ограничения на други големи военни актьори като Китай, припомня изданието. Помпео също така заяви, че САЩ не са готови да отстъпят това предимство на съперник и отбеляза, че американските опасения за спазването на Договора от Русия предшестват идването на власт на настоящия американски президент. Първият дипломат на Вашингтон обвини Русия в отхвърлянето на десетки предупреждения от висши американски служители през последните пет години за SSC-8.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: НАТО се опитва да отвлече вниманието от кризата в Алианса под предлог ДРСМО

МВнР на Русия: НАТО се опитва да отвлече вниманието от кризата в Алианса под предлог ДРСМО

11 Януари 2019 | 15:36 | Агенция "Фокус"
Москва. Изявленията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за това, че Алиансът е готов да предприеме военни мерки за разрешаване на спора за Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) предизвиква недоумение и има за цел да прикрие кризите в организацията. Това се казва в коментар на Министерството на външните работи на Руската федерация, предава TACC.
„…Разбира се, това не е нещо ново", отбелязват в руското външнополитическо ведомство. „Изявленията на генералния секретар на НАТО са пореден опит да замаскират с митичната руска заплаха това, което е очевидно за всички: кризата в самия Алианс, възникнал в резултат на едностранното решение на САЩ да излязат от ДРСМО, който има фундаментално значение за глобалната и европейската сигурност, включително и за самите съюзници на Вашингтон“, се казва в разпространения текст от МВнР на Русия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt am Sonntag: Хайко Маас призова Русия за отстъпки в спора за ограниченията на въоръженията, предложи алтернатива на ДРСМО

Die Welt am Sonntag: Хайко Маас призова Русия за отстъпки в спора за ограниченията на въоръженията, предложи алтернатива на ДРСМО

6 Януари 2019 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Берлин. Министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас призова Русия да прояви отстъпчивост в спора за договорите за ограниченията на въоръженията.
„Ключът за опазването на Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие (ДРСМО) е в Москва, тя трябва да има готовност да се разоръжи“, категоричен бе първият дипломат на Берлин в изявление за германския национален ежедневник Die Welt am Sonntag.
Социалдемократът предложи като алтернатива на ДРСМО да бъде подписано многостранно споразумение за ограничаване на въоръженията. „ДРСМО е допринесял пряко за сигурността на Европа в продължение на десетилетия. Той е изрично насочен към сигурността й. Ето защо той има специално значение за нас в Германия", коментира Маас пред неделното издание на вестника.
Германският външен министър обяви, че в в Съвета за сигурност на ООН, където през януари страната влезе като непостоянен член, ще има „ясно поставяне на въпросите за разоръжаването и неразпространението на ядреното оръжие в дневния ред", включително този за ДРСМО.
В същото време външният министър на ФРГ даде категорични индикации за желанието на Берлин да разшири двустранния договор до по-голямата група държави, които имат ракети със среден обсег.
„След Студената война силите се промениха. Трябва да разработим нови, глобални правила за прозрачност и контрол. И затова ние участваме в дебат, включващ страни като Китай и Индия", разкри Маас.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Русия ще отговори, ако в Европа бъдат разположени ракети, забранени от ДРСМО

Сергей Лавров: Русия ще отговори, ако в Европа бъдат разположени ракети, забранени от ДРСМО

30 Декември 2018 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия ще предприеме ответни мерки, в случай, че в Европа се появят американски ракети, забранени от Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в интервю пред програмата „Москва. Кремъл. Путин“, текста на което бе публикуван на сайта на външното ведомство, предава ТАСС.
„За съжаление, нашите европейски колеги, чиято самостоятелност бихме искали да видим на практика, засега не са достатъчно готови за нея и се водят по САЩ даже и в случаите, когато това явно противоречи на техните интереси“, отбеляза Лавров. „Ще дам пример: гласуването по руските резолюции в подкрепа на запазването на ДРСМО“.
„Най-много вълнения по повод решението на САЩ да излязат едностранно от този Договор, чухме в Европа“, обърна внимание министърът. „Но целият Европейски съюз гласува против нашето предложение, т.е., на практика, за това ДРСМО да спре да съществува и над Европа отново да надвисне заплаха от разполагане на американски ракети, забранени от този Договор“. „Следващият ход, разбира се, ще бъдат ответни мерки на Руската Федерация“, заяви руският дипломат. „Ние не сме избирали това, но в европейските столици, вероятно, не може да не разбират заплахата за самите европейци“.
По неговите думи, не е възможно да се обясни гласуването на страните от ЕС против предложението на Русия по друг начин, освен като „криво разбрана солидарност“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Общото събрание на ООН отхвърли руска резолюция в подкрепа на ДРСМО

ТАСС: Общото събрание на ООН отхвърли руска резолюция в подкрепа на ДРСМО

21 Декември 2018 | 18:45 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Общото събрание на ООН не прие резолюцията, внесена от Русия в подкрепа на Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО). 43 страни гласуваха за документа, 46 против и други 78 се въздържаха, предава TACC.
Сред онези, които се противопоставиха на резолюцията, бяха Съединените щати, държавите от Европейския съюз, Япония, Турция, Израел и Украйна. Документът беше подкрепен от Китай, страните-членки на Организацията за колективна сигурност, Иран, Сирия и няколко латиноамерикански държави.
Основната идея на руския документ е да подкрепи Договора като "един от крайъгълните камъни на европейската и международната сигурност" и да призове страните в договора, Русия и Съединените щати да продължат консултациите за опазването му.
Заместник-представителят на Русия в ООН Дмитрий Полянски по време на срещата отбеляза, че договорът е важна стъпка към ядреното разоръжаване и е необходим и днес. "Заплахата от съществуването му възникна през октомври тази година, когато Съединените щати заявиха своето намерение да се оттеглят едностранно от Договора", припомня дипломатът. Той предупреди, че отмяната на Договора заплашва да се превърне в мащабна оръжейна надпревара.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ Известия“: Песков разказа защо президентът на Русия няма смартфон

„ Известия“: Песков разказа защо президентът на Русия няма смартфон

20 Декември 2018 | 04:32 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин не ползва мобилен телефон, пише вестник „Известия“. За това е съобщил в интервю пред телевизия „Русия 24“ неговият прессекретар Дмитрий Песков. Той е обяснил, че смартфонът кара собственикът му да се чувства като на показ, явява се доброволен ексхибиционизъм.
По неговите думи, ползването на смартфон означава пълна прозрачност и трябва да е готов всеки да има достъп до личния му живот.
На 19 декември Песков обяви, че с течение на годините интересът към Владимир Путин като държавен глава расте. Така всъщност той коментира рекордно големия брой журналисти, които са се акредитирали за голямата пресконференция на руския лидер.
Прессекретарят на Владимир Путин разказа също, че за тази среща с медиите той се готви всекидневно, тъй като я смята за важен канал за общуване с хората.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Горбачов не е съгласен с Путин за едностранното разоръжаване от СССР

„Взгляд“: Горбачов не е съгласен с Путин за едностранното разоръжаване от СССР

19 Декември 2018 | 03:27 | Агенция "Фокус"
Москва. Бившият президент на СССР Михаил Горбачов заявил, че не е съгласен с изказванията на сегашния президент на РФ Владимир Путин, за едностранно разоръжаване на СССР в рамките на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват на действие (ДРСМО), пише „Взгляд“.
«За съжаление, явно не са информирали президента правилно. Не е имало никакво едностранно разоръжаване. Според ДРСМО се унищожиха стотици ракети, както съветски, така и американски“, предава думите на Горбачов РИА „Новости“. Той твърди, че съгласно договора са били унищожени 109 ракети «Пършинг-2» във ФРГ, откъдето са можели « за 10 минути да достигнат до територията на СССР ».
«Що се отнася до ракетите с въздушно базиране, те са включени в договора за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения. Значителна част от ракетите при всякакъв вид базиране се съкрати въз основа на изявленията на президентите на САЩ и СССР през есента на 1991 година“, пояснява Горбачов.
Той добавя също, че решенията, които са се вземали по време на преговорите за разоръжаване най-внимателно са били разработвани в Министерството на отбраната и в Генералния щаб.
«В течение на десетилетия ДРСМО служеше като гарант за сигурността на нашата страна. Руското ръководство постъпва правилно, като настоява той да се запази. Отказът от него може само да подкопая сигурността не само в Европа, но и в целия свят“, заявява бившият съветски лидер.
По-рано във вторник Путин обяви публично, че по ДРСМО всъщност Съветският съюз се е разоръжил едностранно.
Както поясни вече „Взгляд“, ДРСМО е подписан на 8 декември 1987 година във Вашингтон от държавните глави на СССР и САЩ Михаил Горбачов и Роналд Рейгън. Той забранява на страните да имат балистични ракети с наземно базиране и крилати ракети с радиус на действие от 500 до 5 000 километра.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Незабавното освобождаване поне на обикновените моряци би допринесло много за разрешаване на кризата между Русия и Украйна

Премиерът Бойко Борисов: Незабавното освобождаване поне на обикновените моряци би допринесло много за разрешаване на кризата между Русия и Украйна

14 Декември 2018 | 12:23 | Агенция "Фокус"
София. Незабавно да се пуснат поне обикновените моряци. Това много би допринесло за разрешаване на кризата между Русия и Украйна и независимо от вътрешнополитическите си проблеми, които искат да решават тези държави, да седнат и да затворят този конфликт. Това коментира министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел преди редовното заседание на Европейския съвет, съобщиха от правителствената информационна служба. Той припомни, че снощи всички лидери единодушни са гласували за удължаването на санкциите срещу Русия, но посочи, че е категоричен за спазването на Минските споразумения. „България е изключително уязвима по този конфликт, не само заради транзита на газ, но просто заради близостта и акваторията на Черно море. Истински се надявам руските власти да погледнат с добро око на това предложение и обикновените моряци да бъдат пуснати“, добави премиерът Бойко Борисов.
В отговор на журналистически въпрос за досието по миграцията, министър-председателят Борисов заяви, че България е против разделянето на Пакета, защото това би могло да постави под риск сигурността. „Ние сме държава на първа линия, справяме се прекрасно, всичко го отчитат, а всяко едно решение и разделяне на пакета ни поставя под риск. Защото ако се разделят, може да се окаже, че ние не само ги спираме, но след това трябва да се грижим и за тях, и след като мине определен период от време, те започват да се движат свободно. Затова съм толкова твърд да не се разделя Пакета“, добави още Бойко Борисов.
Премиерът Борисов подчерта още, че по време на работната сесия на Европейския съвет е настоял в рамките на този Европейски парламент и тази Комисия да се приеме Многогодишната финансова рамка. „Настоявах кохезията, общата селскостопанска политика да останат. Да направим бюджет, за да отговорим на конкуренцията в геостратегически план на ЕС“, заяви министър-председателят.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Няма чужди военни кораби в Черно море (ОБЗОР)

Няма чужди военни кораби в Черно море (ОБЗОР)

7 Декември 2018 | 20:15 | Агенция "Фокус"
София. Към момента няма военни кораби в Черно море. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Народното събрание. Той поясни, че разрешаването на влизането на военна техника в страната ни, става с решение на Министерски съвет. Според него Черно море трябва да бъде място за туризъм, за газопроводи, фериботи. По думите му влизането на кораби и това на толкова могъщ руски кораб от другата страна, неминуемо ще доведе до голяма криза. „Още повече, доколкото знам на територията на Черно море, най-добрите туристически курорти са в България. Това пряко ще ни засегне. Полагам всички усилия. Не искам публично да говоря какво съм сторил по темата с колегите в чужбина и в Украйна и т.н. Надявам се да се вложи здрав разум“, каза премиерът и посочи, че в ситуация на ескалация на напрежението в Черно море се преговаря трудно за диверсификацията на газа и за туризма. На въпрос, ако до Министерския съвет стигне искане за допускане на военни кораби в Черно море, нашето „не“ ще има ли значение, Борисов заяви: „Надявам се да има. Провел съм много разговори по тази тема“, допълни министър-председателят. Според премиера една предизборна кампания или вътрешнополитически проблеми не трябва да водят до ескалация в Черно море. По думите му Черно море е прекрасна територия за водене на военни действия. „Тук е сигурно 1% от БВП на Европа, сиреч нищо като заплаха. Ако мислят, че ние не разгадаваме тези планове, грешат. Надявам се тук, държавата и институциите в нея да бъдат консолидирани“, допълни премиерът. Борисов заяви, че е изключително тревожен за ситуацията между Русия и Украйна. „То не е напрежение. Завземат се кораби и се арестуват моряци. То не е някакъв случаен инцидент. Не мисля, че е случаен инцидент от двете страни“, каза още Борисов и коментира, че по-лошо от това не са могли да направят за Черно море.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева коментира в телевизионно интервю, че няма сигнали от бесарабски българи до момента. Тя поясни, че страната ни е получила уверение от украинските колеги, че военното положение няма да засегне гражданските права. „Много важно е да се спазват международните договори за морско право. Едните казват, че едните са провокирали, другите, че другите. За мен това, което е важно, е да спазват международните договори, да се възстанови свободното корабоплаване през Керченския проток“, каза още министърът. Захариева обясни, че общият сигнал е бил за нормализиране на отношенията. „Никой не желае напрежение, а още по-малко ние, бидейки на Черно море", каза още Екатерина Захариева.
В парламента министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че сигурността на морската ни граница е на ниво. Той обърна внимание, че тази тема касае повече Министерство на отбраната. "Ние като „Гранична полиция“ при всеки един сигнал и при всеки един такъв опит, докладваме по съответния ред и се предприемат съответните действия“, каза още министърът на вътрешните работи. Маринов посочи, че преди време е имало няколко случаи на опити за прокарване на път за трафик на хора, които са били осуетени и благодарение на действията на МВР, този канал не работи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Една предизборна кампания или вътрешнополитически проблеми не трябва да водят до ескалация в Черно море

Премиерът Бойко Борисов: Една предизборна кампания или вътрешнополитически проблеми не трябва да водят до ескалация в Черно море

7 Декември 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
София. Една предизборна кампания или вътрешнополитически проблеми не трябва да водят до ескалация в Черно море. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му Черно море е прекрасна територия за водене на военни действия. „Тук е сигурно 1% от БВП на Европа, сиреч нищо като заплаха. Ако мислят, че ние не разгадаваме тези планове, грешат. Надявам се тук, държавата и институциите в нея да бъдат консолидирани“, допълни премиерът. Борисов заяви, че е изключително тревожен за ситуацията между Русия и Украйна. „То не е напрежение. Завземат се кораби и се арестуват моряци. То не е някакъв случаен инцидент. Не мисля, че е случаен инцидент от двете страни“, каза още Борисов. „По-лошо от това не можеха да направят за Черно море. Моите опоненти, които навремето ме атакуват, че съм против военна флотилия в Черно море, сега им се дава една голяма възможност да кажат – ето виждаш ли, той беше прав тогава“, допълни още министър-председателят.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Към момента няма военни кораби в Черно море

Премиерът Бойко Борисов: Към момента няма военни кораби в Черно море

7 Декември 2018 | 11:44 | Агенция "Фокус"
София. Към момента няма военни кораби в Черно море. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той поясни, че разрешаването на влизането на военна техника в страната ни, става с решение на Министерски съвет. „Черно море трябва да бъде място за туризъм, за газопроводи, фериботи. Влизането на кораби, влизането на толкова могъщ руски кораб от другата страна, неминуемо ще доведе до голяма криза. Още повече, доколкото знам на територията на Черно море, най-добрите туристически курорти са в България. Това пряко ще ни засегне. Полагам всички усилия. Не искам публично да говоря какво съм сторил по темата с колегите в чужбина и в Украйна и т.н. Надявам се да се вложи здрав разум“, каза премиерът.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Нямаме сигнали от бесарабски българи до момента

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Нямаме сигнали от бесарабски българи до момента

7 Декември 2018 | 08:55 | Агенция "Фокус"
София. Нямаме сигнали от бесарабски българи до момента. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в „Тази сутрин“ по бТВ . Тя поясни, че страната ни е получила от уверение от украинските колеги, че военното положение няма да засегне гражданските права. „Много важно е да се спазват международните договори за морско право. Едните казват, че едните са провокирали, другите, че другите. За мен това, което е важно, е да спазват международните договори, да се възстанови свободното корабоплаване през Керченския проток“, каза още министърът. Захариева обясни, че общият сигнал е бил за нормализиране на отношенията. „Никой не желае напрежение, а още по-малко ние, бидейки на Черно море", каза още Екатерина Захариева.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ обявиха какви стъпки очакват от Русия във връзка със запазване на ДРСМО

ТАСС: САЩ обявиха какви стъпки очакват от Русия във връзка със запазване на ДРСМО

6 Декември 2018 | 22:18 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съединените щати обявиха какви стъпки се очакват от нея, за да се върнат към спазването на Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО). Това бе обявено в четвъртък по време на телефонния брифинг за журналисти от американския заместник- държавен секретар за контрол на оръжията и международната сигурност Андреа Томпсън.
"Накратко казахме на Русия няколко последователни стъпки, които Русия знае, които са част от разпоредбите на споразумението, което сме подписали", каза тя.
Вашингтон предлага на Москва или да се откаже от ракетната система 9M729, или да я промени в съответствие с договора.
"Връщайки се към пълното и проверимо спазване на ДРСМО означава, че SSC-8 (според руската класификация ракетната система 9M729 - коментар на ТАСС)" трябва или да бъде изоставен, или "да промени системата така, че да е в съответствие на разпоредбите на договора“, заяви заместник- държавния секретар.
"Правните последици от това, че сме прекратили изпълнението на задълженията си по ДРСМО, е, че вече не сме длъжни да спазваме разпоредбите на договора. Договорът остава в сила за този 60-дневен период", каза Томпсън на първо място.
Запитана дали САЩ планират създаване и дислоциране на нови системи след премахването на ограниченията на ДРСМО, тя отговори“
"Бих препоръчала да се свържете с моите партньори в Министерството на отбраната на САЩ относно следващите стъпки, свързани с финансирането, създаването и внедряването на тези системи", отбеляза още заместник-ръководителят на Държавния департамент, позовавайки се на разработването на наземни крилати ракети, споменати от американските медии. "Но имам пълна увереност, че [служителите на Пентагона] ще направят всичко необходимо, за да гарантират нашата сигурност и просперитет. Повтарям, че засега се придържаме към разпоредбите на договора", добави Томпсън.
За това, че Вашингтон възнамерява "колкото е възможно по-скоро" да произвежда и разгръща наземни крилати ракети, които нарушават изискванията на ДРСМО, се казва в съобщение, написано от съветника на президента за национална сигурност Джон Болтън. Този документ беше предоставен по-специално от The Washington Post.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Германският външен министър нарече ДРСМО „важен стълб на европейската сигурност“

ТАСС: Германският външен министър нарече ДРСМО „важен стълб на европейската сигурност“

4 Декември 2018 | 21:51 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Германският външен министър Хайко Маас смята, че Договорът за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО) е „важен стълб на европейската сигурност“. Той каза това във вторник след среща на външните министри на НАТО, на която Съединените щати и Алиансът изразиха своите искания към Русия, предава TACC
"ДРСМО е важен стълб на европейската архитектура за сигурност", заяви пресслужбата на германското министерство на външните работи, цитирайки министъра, "американците отново дадоха време на Русия, преди да отменят споразумението, а Русия трябва от своя страна да демонтира крилатите ракети, които нарушават споразумението и да докаже това. "
Според министъра "добре е, че партньорите от НАТО ясно изразиха своя ангажимент да запазят международната архитектура на разоръжаването и ефективния контрол върху въоръженията". "За нас това беше важно", каза Маас. "Контролът върху оръжията трябва по-често да бъде включван в дневния ред и е въпрос на живот и смърт за човечеството".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ заплаши да напусне ДРСМО, ако Русия до 60 дни не се върне към изпълнението му

ТАСС: САЩ заплаши да напусне ДРСМО, ако Русия до 60 дни не се върне към изпълнението му

4 Декември 2018 | 20:41 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Съединените щати ще престанат да изпълняват задълженията си по Договора за премахване на ракети със среден и по-малък обсег (ДРСМО), ако Русия не се върне към неговото изпълнение в рамките на 60 дни. Това съобщи във вторник държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео след среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел, цитиран от TACC.
"Съединените щати ще престанат да изпълняват задълженията си ДРСМО, ако Русия не се върне към изпълнението му в рамките на 60 дни." Ние високо ценим подкрепата на НАТО за това решение на САЩ ", каза той.
"През тези 60 дни няма да разработваме, произвеждаме или разгръщаме такива ракетни системи", допълва държавният секретар. "Ако Русия преразгледа решението си и се върне към Договора и елиминира ракетната си програма, ние ще го приветстваме".
На 20 октомври американският президент Доналд Тръмп обяви, че страната му ще се оттегли от ДРСМО, тъй като Русия, според Вашингтон, нарушава договора. Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков нарече това решение опасна стъпка, Вашингтон беше критикуван в Берлин и Пекин. Съединените щати получиха подкрепата на Лондон, а НАТО обвини Русия за решението на Тръмп, припомня агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кремъл: Тръмп е отишъл при Путин в Буенос Айрес и те са говорили за инцидента в Керченския пролив

Кремъл: Тръмп е отишъл при Путин в Буенос Айрес и те са говорили за инцидента в Керченския пролив

4 Декември 2018 | 17:48 | Агенция "Фокус"
Москва. Разговорът между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп „на крак“ на срещата на Г-20 е продължила 10-15 минути, съобщи помощникът на руския лидер Юрий Ушаков, цитиран от РИА Новости.
Тръмп сам е отишъл при Путин на тържествения прием, уточни представителят на Кремъл.
Руският държавен глава е информирал своя колега за ситуацията в Керченския пролив. „Подробно, доколкото това е възможно за 10-15 минути и е пояснил нашата оценка за случилото се. Бих казал, че президентът на САЩ е изслушал внимателно нашата аргументация“, отбеляза Ушаков. Той съобщи още, че двамата лидери са засегнали темата Украйна, като цяло.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Украйна обяви сбор на резервистите

РИА Новости: Украйна обяви сбор на резервистите

3 Декември 2018 | 15:52 | Агенция "Фокус"
Киев. В Украйна започна сбор на резервистите, съобщи пресслужбата на Генералния щаб на Въоръжените сили на страната във „Фейсбук“, предава РИА Новости.
„Сборовете... с военнослужещите от оперативния резерв от първия разред на боевите части ще продължат до 20 дни“, отбелязват от ведомството.
Освен това е планирано да се проведат десетдневни сборове на полигони в Херсонска и Запорожка области.
„Подчертаваме, че всички изброени мероприятия се планира да бъдат завършени така, че да се предостави възможност на всички военнослужещи да се върнат в домовете си в навечерието на католическото Рождество и да го посрещнат в семейния кръг“, добавиха от Генералния щаб.
РИА посочва, че сборовете на резервистите започнаха заради военното положение, въведено в десет украински области, включително в Луганска и Донецка.
Режимът ще е в сила 30 дни и предвижда възможности за временно ограничаване на конституционните права и свободи на гражданите и конкретно правата за участие в избори, свободата на мисълта и словото, отбелязва още руската агенция.
Военното положение бе въведено на фона на инцидента с украинските кораби в Керченски пролив. Те бяха задържани от руските гранични части.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Предявиха обвинение на задържаните в Черно море украински военни

ТАСС: Предявиха обвинение на задържаните в Черно море украински военни

3 Декември 2018 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Москва. Военните от Военноморските сили на Украйна и сътрудниците на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), които бяха задържани в Керченския пролив, са обвинени за незаконно пресичане на руската граница, съобщи пред ТАСС адвокатът на един от арестуваните военнослужещи Николай Полозов.
„Обвинението им е предявено веднага след ареста. Всички са обвинени по чл. 3 т. 322 от Наказателни кодекс на Руската Федерация („За незаконно пресичане на границите на Русия“)“, заяви адвокатът на арестувания Денис Гриценко.
Освен това, Полозов отбеляза, че от момента на задържането не се е срещал със своя клиент. „Все още не съм се виждал с клиента си и не знам, дали са предадени документи от Москва и кой се занимава с разследването“, добави адвокатът. По неговите думи „доброволци са донесли в СИЗО (следствения арест) събрани за моряците вещи“.
Членовете на екипажите, 24 граждани на Украйна, са арестувани до 25 януари. Те бяха доставени от Симферопол в следствен арест в Москва.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Европейските страни чуха позицията на Русия по инцидента в Керченския проток

ТАСС: Европейските страни чуха позицията на Русия по инцидента в Керченския проток

2 Декември 2018 | 18:17 | Агенция "Фокус"
Москва. Германия и Франция, с лидерите, на които руският президент Владимир Путин се срещна на срещата на върха на Г-20, не можеха да не чуят позицията на Русия относно украинската провокация в Керченския проток. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в предаването "Москва, Кремъл, Путин" в телевизионния канал "Русия-1", цитиран от TACC
"Мисля, че не могат да не я чуят [позицията на Руската федерация]", отбеляза дипломатът. Според него руският лидер "лично" е "показал на германския канцлер Ангела Меркел и на френския президент Еманюел Макрон как тази провокация е замислена и как е бил направен опит да бъде изпълнена.
Лавров добави, че за съжаление провокатори от Службата за сигурност на Украйна "направиха всичко, за да изпълнят нареждането, чийто текст беше открит, когато нашите гранични служители задържаха плавателните съдове". Руският външен министър поясни, че това нареждане предвижда скрито проникване в неутрални води "без пилоти и уведомления" и пробив през Керченския пролив до Азовско море.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Examiner: Дали Русия планира да окупира нови части от Украйна

The Washington Examiner: Дали Русия планира да окупира нови части от Украйна

2 Декември 2018 | 17:52 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Дали Русия планира да окупира нови части от Украйна, пише американското издание The Washington Examiner
Русия може да планира да поеме контрола над ключовия украински пристанищен град Мариупол, което ще доведе до сериозна ескалация на свиващия се конфликт между двете съседни страни, заяви пред вестник високопоставен естонски военен представител.
"Това е част от Украйна, която има икономически и социални проблеми поради конфликта така или иначе, и така ограничавайки достъпа до тази територия на Украйна, те правят още по-лоши социалните и икономически условия, опитвайки се да създаде социални катаклизми ", заяви пред вестника постоянният секретар Кристиян Прик, най-високопоставения цивилен в Министерството на отбраната на Естония.
Прик посети Вашингтон само дни, след като Русия aрестува три украински кораба в Керченския пролив между Черно и Азовско море.
Той заяви, че инцидентът води до "много директна ескалация" на кризата в Украйна, тъй като това е първия открит сблъсък между руските и украинските сили от присъединяването на Крим през 2014 г. Повече от 10 000 души от са били убити в боевете в източна Украйна, но Москва описва конфликта като вътрешно украински между лоялните на Киев и етническите руски сепаратисти, като същевременно подчертава своя суверенитет над Крим, пише изданието.
Въпреки че Украйна не е член на НАТО, Прик и други официални лица от балтийския регион виждат реално значение за националната сигурност в резултата от този конфликт.
"В известен смисъл бих казал, че Украйна се бие вместо нас там. Те са в пряк контакт със силите на Руската федерация ", заяви постоянният секретар пред вестника. "Те са тези, които от време на време също им (на Русия -= бел.ред) причиняват загуби. Така че, не бива да пренебрегваме този конфликт. "
Кремъл не го пренебрегва. Руски представители разгърнаха в четвъртък четвърти батальон от зенитнио-ракетни системи С-400 в Крим, според доклад от държавните медии. Един дипломат, който говори дни преди инцидента в Керченски проток, предупреди за "икономическа блокада, де факто", наложена от Русия.
"Това е част от икономическата част на хибридната война", каза Прик.
Това е позоваване на руската тактика, изпълнявана най-осезаемо при нахлуването и анексирането на Крим от "елитни войски, във връзка с кампания за информационна война и разполагане на лоялни руски представители", както заяви Кристофър Чвивис от RAND Corporation пред Комитета за въоръжените сили миналата година.
Анексирането на полуострова даде на Русия контрол над двете страни на Керченския проток, на което сега се основава претенцията за пълен суверенитет над водите. Удължаването на битките в региони на Източна Украйна, съседен района около Мариупол, повишава вероятността Русия да се стреми към пълен контрол над земите около Азовското море, каза Прик.
"Преобладаващото мнозинство в град Мариупол, например, най-важният пристанищен град на Украйна на Азовско море, е рускоговорящо", отбелязва Прик. "Има много важни заводи за военно оборудване там, особено за флота , както и други. Мариупол има стратегическо значение както за Украйна, така и като потенциална цел за Русия. "

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ИХА: Ердоган от Аржентина: В близко време ще освободим от кюрдско присъствие и източните райони на река Ефрат в Сирия

ИХА: Ердоган от Аржентина: В близко време ще освободим от кюрдско присъствие и източните райони на река Ефрат в Сирия

2 Декември 2018 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес/Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган направи важни изявления след края на срещата на високо равнище на Г 20 в Аржентина, предаде информационната агенция Ихляс хабер ажансъ (ИХА).
Акцентът му е върху ситуацията в Северна Сирия и по-специално относно източните райони на река Ефрат. „Подобно на западните райони (подразбира се операцията на турската армия „Щитът на Ефрат от м.г. - бел. на „Фокус” ), в съвсем скоро време ще освободим и източните райони на река Ефрат от окупацията и издевателствата на сепаратистката терористична организация (визират се Отрядите за народна самозащита (ОНС) на Партията на демократичното единство (ПДЕ) на сирийските кюрди – бел. на „Фокус”). … Категорично няма да позволим присъствието в Северна Сирия на нито една структура, представляваща заплаха за нашата страна и нашия район. … Ние очакваме откровен и открит подход от страна на нашите съюзници по този въпрос. Категорично сме против опасното разбиране, което прави разлика между терористичните организации (подразбира се преди всичко подхода на САЩ – бел. на „Фокус”)”, декларира Ердоган, цитиран от ИХА.

Превод и редакция: Георги ДимовОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Петро Порошенко: Русия иска да завладее Мариупол и Бердянск, за да получи наземен коридор за Крим

Петро Порошенко: Русия иска да завладее Мариупол и Бердянск, за да получи наземен коридор за Крим

2 Декември 2018 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Берлин/Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко в интервю за германската Funke Media Group заяви, че Русия възнамерява да завземе украинските градове Бердянск и Мариупол, за да получи коридор от Донбас към Крим, предава РИА Новости.
В същото време той не предостави никакво реално доказателство за думите си и определи инцидента в Керченския проток като единственото доказателство за такива "планове".
"Русия няма да се откаже от плана си да разшири своята окупация на Украйна, Москва се опитва да получи коридор по суша между окупираните Донбас и Крим, чрез завземане на Мариупол и Бердянск." – представя част от интервюто пресслужбата на Порошенко.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зигмар Габриел: Украйна се опита да ни вкара във война

Зигмар Габриел: Украйна се опита да ни вкара във война

2 Декември 2018 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Берлин. „Украйна се опита да ни вкара във война“, заяви бившият германски външен министър в интервю по телевизионния канал N-TV, цитиран от РИА Новости.
"Мисля, че в никакъв случай не трябва да позволим на Украйна да ни въвлече във войната, а Украйна се опита да направи това", каза дипломатът, коментирайки провокацията на Киев в Керченския проток.
В същото време Габриел също обвини Русия, че защитава териториалните си води в "нарушение на международното право" и изрази надежда, че канцлерът Ангела Меркел ще може да "подтикне страните към нормализиране на отношенията"

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Срещи и разговори на Владимир Путин по време на форума на Г-20 в Буенос Айрес

ТАСС: Срещи и разговори на Владимир Путин по време на форума на Г-20 в Буенос Айрес

2 Декември 2018 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Руският президент имаше наситена паралелна програма по време на форума на лидерите на страните от Г-20 в Буенос Айрес, пише TACC.
Руският президент Владимир Путин нарече заключителния документ на срещата "положителен резултат", въпреки че е "от общ характер". "Вярвам, че аржентинското председателство е направило всичко, за да гарантира, че този документ ще бъде подписан и одобрен от всички страни. Това е важно, защото очертава най-важните въпроси, с които се занимава Г-20 и показва посоката, в която трябва да вървим, за да решим поставените пред нас задачи ", каза той пред репортери.
Както отбеляза държавният глава, в хода на съгласуването на документа са възникнали въпроси по редица теми, включително миграционната криза и търговията.
Президентът на Руската федерация проведе серия от срещи с чуждестранни лидери в рамките на срещата на върха, като специално внимание беше обърнато от журналистите към преговорите, които не се състояха - с американския президент Доналд Тръмп. Президентът на САЩ отмени предвидените разговори непосредствено преди срещата на върха, обяснявайки решението с инцидента в Керченския проток. Путин на последната пресконференция изрази съжаление, че разговорът не беше проведен.
Времето, освободено след отмяната на преговорите с Тръмп, ръководителят на руската държава, започна разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който по-конкретно предложи на Путин да се организира една среща за ситуацията в сирийската провинция Идлиб. На срещата с японския премиер Шиндзо Абе страните се съсредоточиха върху въпроса за мирния договор.
Една от темите на срещите на руския лидер с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон беше инцидентът в Керченския проток. Същевременно, според прессекретаря на президента Дмитрий Песков, Путин е предоставил на своите събеседници подробни обяснения по този въпрос.
По време на разговорите с престолонаследника на Саудитска Арабия, Мохамед бин Салман Ал Сауд, в допълнение към регионалните въпроси, се разгледа и ситуацията на петролния пазар. Путин се срещна и с китайския президент Си Дзинпин.
В събота вечерта Путин проведе разговори със своя аржентински колега Маурисио Макри. По време на посещението на руския президент в южноамериканската република бяха подписани редица документи, включително споразумение за руско-аржентинското партньорство в областта на мирното използване на атомната енергия. Според Путин той също така се е съгласил с Макри за разширяване на сътрудничеството в борбата срещу трафика на наркотици и кибернетичните заплахи.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лидерите на Г-20 са излезли с общо съвместно изявление

ТАСС: Лидерите на Г-20 са излезли с общо съвместно изявление

2 Декември 2018 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Срещата на върха на Г-20 приключи в събота с приемането на съвместно изявление., предава TACC. Възможността за съгласуване на окончателния документ беше под въпрос до последния момент. Срещата на върха обаче ще бъде запомнена, вероятно не толкова с общи договорености, колкото с множество двустранни срещи, които се проведоха в Буенос Айрес.
Страните от Г-20 се договориха, че системата за международна търговия и Световната търговска организация трябва да бъдат подобрени. Според участниците в срещата настоящата система "не решава задачите, които са й възложени". Лидерите ще обсъдят необходимите реформи на следващото заседание, което ще се проведе в Япония през 2019 година.
Съвместното изявление запази разделението на позициите на Съединените щати и останалите страни от Г-20 по отношение на климата. Съединените щати потвърдиха намерението си да се оттеглят от Парижкото споразумение. В същото време всички страни от Г-20 са заявили своя ангажимент към развитието на чиста енергия.
Г-20 също одобри план за действие срещу корупцията за следващите три години. Освен това лидерите на страните от Г-20 обърнаха внимание за възможността за използване на интернет за терористични цели и отбелязаха значението на съвместните действия за премахване на причините, които принуждават хората да бягат от своите страни.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: САЩ обясниха за провалената среща между Тръмп и Путин

Интерфакс: САЩ обясниха за провалената среща между Тръмп и Путин

2 Декември 2018 | 06:34 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Съветникът по национална сигурност Джон Болтън съобщи, че е информирал помощникът на руският президент Юрий Ушаков за причините за отказа на Доналд Тръмп да се срещне с Владимир Путин в Буенос Айрес, съобщава Интерфакс.
„Вчера, Кремъл поиска разяснение за причините, заради които бе отменена срещата между лидерите на двете страни. Предадох на посланик Ушаков ясен сигнал от президента“, написа Болтън в социалната мрежа „Туитър“.
Както бе съобщено, срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин в Аржентина беше отменена в последният момент от американска страна.
Доналд Тръмп, заяви, че когато настъпи подходящото време ще се срещне с президента Владимир Путин.
„Както казах, за да бъда откровен, в светлината на случилото се с Украйна, нейните кораби и моряци, сега не е подходящо време за среща, но ще се срещна с него“, обяви американският президент в интервю за ВВС.
Тръмп добави: „Мисля, че имаме много добри взаимоотношения, мисля, че ще имаме отлични отношения с Русия, Китай и всички останали.Считам, че това е важно. Затова, ще се срещна с него в подходящото време.
Междувременно Владимир Путин заяви, че руската страна не поставя предварителни условия за среща с Доналд Тръмп.
„Ние не поставяме никакви предварителни условия, защото има много важни въпроси, които сме длъжни да обсъдим“, обясни Путин на пресконференция в Аржентина.

Превод и редакция:Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: Путин отказа да обсъжда въпросa за размяна на моряците с Украйна

Интерфакс: Путин отказа да обсъжда въпросa за размяна на моряците с Украйна

2 Декември 2018 | 01:21 | Агенция "Фокус"
Москва. „Въпросът за размяна на украинските моряци, задържани в резултат на Керченският инцидент, не стои на дневен ред докато тече разследването“, заяви руският президент Владимир Путин, съобщава Интерфакс.
„Досега въпроси за размяна не стоят, и украинската страна не е повдигала такива въпроси“, обясни Путин.
„Сега е твърде рано да говорим за това, в момента върви разследване, нужно ни е да потвърдим провокационния характер на действията от страна на украинските власти и да го отбележим всичко това в юридически документи“, продължи руският държавен глава.
Също така заяви: „Нужно ни е да получим пълните показания на моряците, всичко да оформим, и там всичко ще се види“.
Владимир Путин отбеляза, че Москва няма да въвежда ответни мерки спрямо Киев и никакви ограничения за гражданите на Украйна и върви по пътя на свободно пребиваване на територията на Русия.
„Не. Няма да въвеждаме никакви ограничения по отношение на гражданите от Украйна. Освен това, обратното, тръгваме по пътя на свободно пребиваване на украинските граждани на наша територия и либерализиране при получаването на руско гражданство, ако някой от тях желае“, съобщи Владимир Путин.

Превод и редакция:Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu agency: Среща между Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп в кулоарите на Г20

Anadolu agency: Среща между Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп в кулоарите на Г20

2 Декември 2018 | 00:58 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се срещна с американският президент Доналд Тръмп в Аржентина, съобщава турската Anadolu agency.
Срещата между двамата лидери, която се проведе при закрити врата продължи около 50 минути.
Това е вторият път, когато Ердоган и Тръмп се срещат в аржентинската столица, допълва агенцията.
В петък, преди специалната сесия, озаглавена „Справедливо и устойчиво бъдеще“, турският президент проведе кратък разговор с Тръмп.
В Буенос Айрес Ердоган се срещна с руският президент Владимир Путин, японският министър-председател Шиндзо Абе, британският премиер Тереза Мей и аржентинският президент Маурисио Макри.

Превод и редакция:Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пореден протест на жълтите жилетки в Париж. 23 февруари 2019 година
Пореден протест на жълтите жилетки в Париж. 23 февруари 2019 година

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.