НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ЕК: Комисар Мария Габриел, австрийският канцлер Курц и премиерите на Западните Балкани: Цифровизацията е мост, който ни сближава

ЕК: Комисар Мария Габриел, австрийският канцлер Курц и премиерите на Западните Балкани: Цифровизацията е мост, който ни сближава

19 Ноември 2018 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Виена. По време на юбилейния 15-ти Виенски икономически форум във Виена, комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел проведе работна среща с премиери на Западните Балкани по покана на австрийския канцлер Себастиан Курц. В срещата за обсъждане на регионалното сътрудничество и европейската интеграция на държавите от региона участваха комисарят по регионалната политика Йоханес Хан и премиерите и на шестте балкански държави - на Сърбия Ана Бърнабич, на Македония Зоран Заев, на Косово Рамуш Харадинай, на Черна гора Душко Маркович, на Албания Еди Рама и на Босна и Херцеговина Денис Звиздич, съобщават от Отдел "Преса и медии" на Представителство на ЕК в България.
Централно място в срещата на високо равнище зае въпросът за напредъка по основните приоритети на Цифровата програма за Западните Балкани, която беше предложена от българския еврокомисар и представена на Срещата на върха за Западните Балкани през месец май в София. Всички се обединиха, че цифровизацията е мост, който има силата да сближава и да служи като катализатор за модернизация на публичните услуги, икономиката, обществото.
„За няколко месеца превърнахме намерението в план за действие. Това е още един пример за регионално сътрудничество. Цифровата програма за Западните Балкани е факт и от усилията на всички ни зависи да продължим да вървим с ускорени темпове за нейното изпълнение. Регионално споразумение за роуминга, разгръщане на широколентовия достъп до интернет, засилване на киберсигурността, модернизация на публичния сектор и инвестиции в цифрови умения са пет стълба на програмата, които трябва да приложим с конкретни стъпки“, заяви по време на срещата българският еврокомисар Мария Габриел. Тя отбеляза също важността да се направи повече за стартъпите от региона, както и за малките и средни предприятия, и конкретно действие в тази посока е стартираната на Срещата на върха за стартъпите на 15 ноември Мрежа Startup Europe за Западните Балкани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Kleine Zeitung: Себастиан Курц приема във Виена лидерите на страните от Западните Балкани, Зоран Заев няма да присъства

Die Kleine Zeitung: Себастиан Курц приема във Виена лидерите на страните от Западните Балкани, Зоран Заев няма да присъства

19 Ноември 2018 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Виена. Канцлерът на Австрия Себастиан Курц приема за среща във Виена правителствените лидери на пет страни от Западните Балкани, съобщава националният ежедневник Die Kleine Zeitung.
В австрийската столица пристигат министър-председателите на Сърбия (Ана Бърнабич), Албания (Еди Рама), Босна и Херцеговина (Денис Звиздич), Косово (Рамуш Харадинай) и Черна гора (Душко Маркович). Освен тях на срещата във Виена ще присъстват също европейският комисар за Цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, и Йоханес Хан, отговарящ за политиката за съседство и преговорите за разширяване. Премиерът на Македония Зоран Заев отмени участието си поради причини, свързани с работния му график.
На срещата във Виена ще бъдат обсъдени европейската перспектива на страните от Западните Балкани, регионалното сътрудничество и двустранни конфликти, поясниха от пресслужбата на Курц. Австрия, която в момента е председател на Съвета на Европейския съюз, се представя като един от най-големите привърженици на членството в Общността на шестте страни от региона.
Програмата на форума на високо равнище започва в 10:00 часа българско време.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пореден протест на жълтите жилетки в Париж. 23 февруари 2019 година
Пореден протест на жълтите жилетки в Париж. 23 февруари 2019 година

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.