НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Александър Сиди, "Обединени патриоти":  Г-да Борисов, Каракачанов, Симеонов, Сидеров - говорете си

Александър Сиди, "Обединени патриоти": Г-да Борисов, Каракачанов, Симеонов, Сидеров - говорете си

19 Ноември 2018 | 07:58 | Агенция "Фокус"
София. Г-да Борисов, Каракачанов, Симеонов, Сидеров - говорете си. Това каза Александър Сиди, народен представител от ПГ на ОП и член на ПП ВМРО, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2", съобщиха от екипа на предаването.
Илиана Беновска посрещна Александър Сиди от ВМРО, който за първи път гостува в предаването „Беновска пита“. С влизането си в студиото, той подари на водещата книгата „Към себе си“ на Марк Аврелий и прочете ключов цитат от нея „Понесени от вълната на своето днес, удивително е колко малко се сещаме за своето вчера.“ Беновска от своя страна подари на госта си книгата й с интервю с Ахмед Доган, както и клубна тениска, на която на гърба пише „Защо?“. Тя попита Александър Сиди защо е в политиката и то във ВМРО, а той й отговори: „Защото смятам, че ВМРО е по-малко политическа партия, отколкото организация.“ и разказа за пътя, през който е минал като част от партията – от най-обикновен член, през регионален координатор, през човек, който се занимава с младежките програми, до член на националното ръководство и народен представител. Г-н Сиди допълни, че ВМРО винаги е отразявало неговата идея за патриотизъм и любов към държавата. След това негово изказване, Беновска го прекъсна, за да включи вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов в предаването чрез телефонна връзка.
След като се върна към разговора си с Александър Сиди, водещата му подари здрава българска червена ябълка като контратеза на гнилите ябълки в политиката и го попита как гледа на всичко, което се е случило за не повече от 2 дена и 3 нощи – от подаването на оставката на Валери Симеонов, искането на Волен Сидеров за оставката на Красимир Каракачанов, до евентуалните резултати от коалиционния съвет във вторник. Александър Сиди започна отговора си като цитира Тери Пратчет, който казва, че не иска да живее в интересни времена, а ние живеем точно в такива и продължи с думите за Обединените патриоти: „Не спряхме да говорим през медиите. Не спряхме да се караме помежду си, което е неправилно.“ Той подчерта, че от ВМРО много пъти в тази връзка са казвали да се спре това и да се започне работа. „Предлагаме инициативи, искаме да сме в политиката, за да променим нещата по някакъв начин.“, допълни гостът и сподели, че целта му е да направи така, че той и децата му да останат да живеят в България и затова е влезнал в политиката и затова прави всичко, което смята, че е редно, за да постигне тази цел. Александър Сиди каза, че от ВМРО се опитват да правят инициативи, но е тъжно, когато в част от тях техните колеги и партньори не се включват. Беновска попита: „Кого визирате – повече Атака, или повече НФСБ?“, а гостът й отговори, че нито едните, нито другите повече, защото и в единия, и в другия случай може да даде много примери. Един от тях е, когато от НФСБ са организирали кръгла маса за фалшивите новини. Илиана Беновска отбеляза, че там не е присъствал никой от коалиционните им партньори, даже тя е попитала къде са Атака и НФСБ, а Александър Сиди каза, че те са били поканени и дори са им изпратили техните тези предварително, за да се запознаят с тях. Той продължи с чувство за хумор, че ако техните партньори са имали някакви проблеми, тогава е могло да дойдат и пред медиите, отразяващи събитието, да ги заявят, защото те така работят. Беновска обобщи, че при тях комуникацията е нарушена и попита „ Вие като си говорите, гледате ли се в очите?“ Александър Сиди каза, че в групата досега проблеми на ниво парламент не е имало. Проблемите са били през медиите и той заяви, че не разбира защо комуникацията трябва да става чрез тях и да се говорят „глупости“ в ефир.
Беновска попита „Вие ще си позволите ли като един от младите, но авторитетни имена в политиката, да се обърнете към тримата лидери, пък защо не и към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, с някакво искане, да им кажете нещо, което трябва да се случи?“ Александър Сиди заяви, че той иска те да си говорят. „ ГЕРБ и Обединени патриоти имаме една добра програма, която направихме заедно. Програма, която казва сигурност и доходи за българските граждани. Не работим в тази посока. Тръгнахме да се караме помежду си през медиите.“, каза Александър Сиди и допълни, че единия – Волен Сидеров, е затворил телевизията си, а другия – Валери Симеонов, е поискал оставката на някого. Той припомни, че преди време Валери Симеонов е „скочил“ срещу тяхната ПР-ка с обяснението, че тя е най-големия проблем в държавата. Беновска обясни, че времето ги притиска и затова трябва да приключат разговора си, но го покани следващата седмица, за да довършат дискусията си. Тя обобщи казаното в това интервю от Александър Сиди с думите: „Г-н Борисов, г-н Каракачанов, г-н Симеонов, г-н Сидеров, говорете си!“, а гостът допълни: „Говорете си и да сядаме и да започваме да работим!“ Така завърши разговорът между Александър Сиди и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 18 ноември 2018 година.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Янков, БСП: Мълчанието също е позиция, подписах се с 50-те

Красимир Янков, БСП: Мълчанието също е позиция, подписах се с 50-те

19 Ноември 2018 | 07:54 | Агенция "Фокус"
София. Мълчанието също е позиция, подписах се с 50-те. Това каза Красимир Янков, народен представител от ПГ на “БСП за България”, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3, съобщиха от екипа на предаването.
“Имаше времена, в който бяхте организационен секретар и се бяхте кандидатирал за председател на БСП. Как стоят нещата днес?”, попита Беновска.
Красимир Янков отговори, че през 2012-2013-2014 г. е бил организационен секретар на БСП и тогава партията е дала “червен картон” на Бойко Борисов и започна кампанията “Сбогом Дянков, сбогом ГЕРБ”. Тогава БСП подкрепи недоволството на гражданите и прекрати първия мандат на Бойко Борисов.
“Вие ли прекратихте първия мандат на Борисов, така ли казвате”, попита Беновска.
БСП се разграничи от Борисов още, когато той дойде на власт през 2009 година, допълни Янков.
“Защо сега не сте орг. секретар и председател на БСП? Какви процеси се случиха в БСП от 2012 г. ,която си спомняте с удоволствие, досега”; попита водещата.
“Това решение се взима от широк състав от делегирани представители на Национашен съвет и на конгрес”, посочи Янков. Той каза, че конгресът е широкото представителство на партията и е избран на този конгрес.
“Избирали ли сте досега председател на БСП на конгрес”, попита Беновска.
Винаги сме избирали председател на БСП на заседание на конгрес, отговори Красимир Янков. Той подкрепя това да има решение на колектив, а не да се взимат еднолично решения в партията.
“Защо сега искате да върнете положението да се избира председателя на партията от Националния съвет”, попита Беновска.
“Този въпрос не е поставен на пленум, а се постави чрез медиите от председателя Корнелия Нинова. Аз съм учуден защо. Това явно са нейни някакви страхове. Такъв въпрос за промяна на устава не е поставян на НС”, отговори социалистът.
“Ако има конгрес на 26 януари и ако има промяна в ръководството, тя от конгреса ли ще бъде извършена”, попита Беновска.
В дневния ред за конгреса няма такава точка, отговори гостът.
“Вие сте един от 50-те, които подписаха т.нар. “кърваво писмо”, което постави въпроса кой е върховният орган на БСП – Националния съвет или Изпълнителното бюро”, попита Беновска.
Стила и методите на работа е тема на “кървавото писмо”, допълни Красимир Янков. Той каза още, че еманация на този стил на работа е назначаването на временно изпълнявашия длъжността главен редактор на партийния вестник. От 185 членове на НС, мнозинството е взело решение да подкрепи писмото и да се противопостави на това назначение.
“По-удовлетворени ли сте от мястото и ролята на Националния съвет или по-малко? До датата на конгреса, кое ще бъде лакмусът дали Корнелия Нинова трябва да остане председател на БСП или ще има нови избори”, попита Беновска.
На заседанието на пленума е подкрепено БСП да функционира като използва целия капацитет на експертите, на политиците, на опитните. Призова се разумът да надделее при взимането на решение, каза Янков.
“Кой представлява поименно експертния състав на БСП и кой представлява разума”, попита водещата.
Всички, избрани да представляват БСП в ръководството, което е от 185 души НС, са част, от тези, които могат да взимат решение на база опит и експертиза. Решението трябва да се взимат след обсъждане, чуваме на мненията и мнозинството да определя политиката на партията, отговори Красимир Янков.
“На пленума на БСП се изказаха знакови фигури – Румен Овчаров, Георги Гергов, Атанас Мерджанов, писмо на Костадин Паскалев, но Вас не Ви чух? Какво казахте с мълчанието си”, попита Беновска.
“Мълчанието също е позиция. Имаше различни мнения. Изразил съм позиция, слагайки си подписа до позиция, изпратена до ръководството. Корнелия Никова обяви, че е гарант да няма коалиция с ГЕРБ, но ще припомня, че този е позиция на партията преди Нинова да стане лидер и не тя е да няма гарант такава коалиция. Аз съм гарантът и другарите в НС. Аз не разбирам страха на Нинова за промени в устава”, посочи социалистът.
“Можете ли БСП да вземете властта”, попита Беновска.
“БСП има готовност и разработва политики. 2013 г. БСП беше втора политическа и направи кабинет с други партии. Дали сме отразили очакванията на хората е голяма тема”, каза Красимир Янков.
“Нямаме време да Ви припомня срива на чуждестранните инвестиции, липсата на реформи, КТБ. Кога и как при създалата се обстановка БСП може да вземе властта от ГЕРБ”, попита отново Беновска.
“БСП бързо може да се мобилизира. БСП трябва да се консолидира и да използва целия капацитет, който има. БСП трябва да отговори на желанието на хората да не сме най-бедната страна в ЕС. Ръководството трябва да създаде условия да използва този капацитет”, отговори Янков.
“Нали сте спортист. Когато човек се готви за състезание той тренира и знае какво може да се постигне. На какъв етап по тренираност е БСП”, попита Беновска.
“Готвим се с политики и предложения. Може да се мобилизираме и да бъдем готови в кратки срокове. Смятаме, че това управление не отразява процесите в обществото. Необходимо е по-отговорно управление. Иска се повишаване на доходите. Заявката е БСП да спечели следващите избори предсрочни парламентарни или европейски избори”, обобщиКрасимир Янков, народен представител от ПГ на “БСП за България”, в разгор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3 на 18 ноември 2018 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Президентът критикува Борисов, да го изслуша

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Президентът критикува Борисов, да го изслуша

19 Ноември 2018 | 07:37 | Агенция "Фокус"
София. Президентът критикува Борисов, да го изслуша. Това каза Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Канал 3” и „Радио К2”, съобщиха от екипа на предаването.
Илиана Беновска представи събеседника си Красимир Каракачанов, с който осъществи телефонна връзка и каза: „Научихме, че министър-председателят Бойко Борисов се срещна с председателя на Атака и един от вашите коалиционни партньори в Обединени патриоти. Имате ли представа по какъв повод е тази среща и какви са резултатите?“ Красимир Каракачанов отговори, че не знае, защото г-н Сидеров не го е уведомил, но е хубаво да има диалог. Той винаги е казвал, че трябва да се срещат Обединени патриоти и ГЕРБ, защото са партньори и е нормално лидерите на партиите в малката коалиция да поддържат нормална комуникация с лидера на ГЕРБ. Беновска попита госта си дали има данни за разговор между Бойко Борисов и Волен Сидеров, а г-н Каракачанов отговори: „Не мога да знам за какво са говорили, но предполагам, че най-вероятно разговорът е бил за това да се работи по-активно за стабилността в държавата и за по-качествената работа на парламента, тъй като г-н Сидеров е председател на нашата парламентарна група.“Водещата го попита дали изобщо има данни за такава среща, а Красимир Каракачанов категорично отрече. Беновска продължи въпроса си: „Трябва ли да се проведе такава среща между Борисов и Волен Сидеров отделно от коалиционния формат, който Вие искате да свикате във вторник?“Г-н Каракачанов каза, че не знае кой е инициаторът за срещата, но той не е ревнив човек и не се сърди защо някой го е уведомил или не го е уведомил, защо някой го е поканил, или не го е поканил, когато си подава оставката, защото важното е нещата да вървят. Той цитира ЙозевШвейк в романа му „Швейк“: „Един каже едно, друг каже друго. Важно е делото да просперира.“
Илиана Беновска смени темата като каза, че началникът на кабинета на президента Радев – Иво Христов е съобщил, че няма среща между Румен Радев и Бойко Борисов и не е ясно дали такава ще се състои. Тя припомни за думите на президента, с които той заяви, че е готов да изслуша министър-председателя по въпросите за корупция, икономическото развитие и растеж, който веднага е приел поканата. „Как ще коментирате първо, че като говорител на президента се явява неговият началник кабинет и второ, че такава среща засега не се предвижда?“ попита Беновска. Красимир Каракачанов отговори, че за него е важно да има такава среща, а какво е казал говорителят на президента не е от такава значимост. Той продължи изказването си с думите „Важно е как работят институциите и аз лично смятам, че след като президентът изразява публично критики към правителството, след като подкрепя и приема тезите на г-жа Нинова, е нормално да изслуша и аргументите и тезите на правителството. Институциите в България не са създадени да воюват помежду си. Този филм сме го наблюдавали в едно по-далечно време, когато може би г-н Радев не е наблюдавал толкова активно политиката.“ Г-н Каракачанов припомни за Желю Желев и кинжалите в СДС и заключи, че от войните между правителство и президент губи държавата. Беновска попита госта си като колега на президента и ръководител на армията в мирно време дали би могъл да изрази мнение, че трябва да се състои такава среща между Радев и Борисов с цел да се избегнат войните между институциите. Красимир Каракачанов отговори: „Аз смятам, че подобни срещи е нормално да има за една държава, която претендира за това, че е европейска и цивилизована. Нормално е да има диалог между институциите, а не войни.“ и цитира римска сентенция, която гласи: „Най-лошият мир е по-добър от най-победоносната война.“ Според него от войните между институциите губи държавността, гражданите и самите институции, особено в тежките времена, в които живеем, по отношение на външни заплахи и сигурност, емигрантски натиск и задаваща се нова икономическа криза.
Илиана Беновска попита вицепремиера по друга актуална тема, а именно за купуването на нови изтребители и каза: „Знам, че ще откажете да влезете в детайлите, още повече, че има недовършени процеси, но все пак дайте посоката.“ Тя адресира слухове, че президентът има слабост към Грипените, а Каракачанов – към руски и американски самолети. Гостът отрече да е забелязал слабост както у президента, така и у себе си, защото не е редно да има пристрастия към една или друга марка. Беновска призна, че може би се е изразила по женски, а Красимир Каракачанов я поправи, че това не е тема, която касае него и Радев, а касае боеспособността и благосъстоянието на българската армия и съответно сигурността на България. Той допълни: „Следователно по тази тема трябва да има повече разум, прагматизъм и да се търси най-доброто решение.“ и потвърди, че на този етап не може да каже нищо, защото военнополитическата експертна група работи по въпроса. Той каза, че не иска да дава становища как върви процеса, за да не бъде изтълкувано това като заемане на страна. „Аз нямам слабост нито към руски, нито към шведски, нито към съветски, нито към каквито и да е самолети.“, приключи темата вицепремиерът.
Беновска попита „Ще Ви е мъчно ли, ако си подадете оставката като вицепремиер?“, а Каракачанов отрече, защото по този начин ще му отпадне 10-часовият работен ден и съмненията, че има пристрастия към определени самолети. Водещата продължи темата с въпроса: „Подаването на оставката като вицепремиер означава, че си подавате оставката и като министър на отбраната ли?“ Вицепремиерът каза, че ако това е полезно за държавата, за него няма никакъв проблем и продължи с думите: „Ако моите подчинени в армията смятат, че не си върша работата, ако премиерът смята, че не си върша работата, ако обществото смята, че не си върша работата, или пък моите коалиционни партньори смятат, че не си върша работата, оставката ми е депозирана на секундата, както се казва.“ Беновска попита госта си дали той вижда в комплект оставката като вицепремиер и като министър на отбраната. Красимир Каракачанов каза, че не е разбрал какво е имал предвид Волен Сидеров в своето предложение, но ги разглежда като едно. Така завърши разговорът между Красимир Каракачанов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 18 ноември 2018 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Живко Тодоров, кмет на Стара Загора и член на ИК на ГЕРБ: Радев е обединител на опозицията и насочва общественото недоволство срещу правителството

Живко Тодоров, кмет на Стара Загора и член на ИК на ГЕРБ: Радев е обединител на опозицията и насочва общественото недоволство срещу правителството

18 Ноември 2018 | 19:26 | Агенция "Фокус"
София. Радев е обединител на опозицията и насочва общественото недоволство срещу правителството. Това заяви Живко Тодоров, кмет на Стара Загора, член на Изпълнителната комисия (ИК) на ГЕРБ, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването.
Живко Тодоров заяви позиции по следните теми:
Крадено ли е по пътищата, както твърдят от БСП?; Премиерът и ГЕРБ говорят ли истината?; Бави ли Борисов топката с Валери Симонов?; Какви мерки се приемат срещу поведението на Волен Сидеров?
Беновска покани кмета на Стара Загора Живко Тодоров в студиото. Той обясни, че е пътувал 4 часа по магистралата към София и предупреди хората да внимават заради хлъзгавите пътни настилки, които вече се обработват за зимния сезон. Беновска вметна, че магистралата, може би, е хлъзгава, заради протестите и попита събеседника си дали образувалите се тапи са заради протестите. Кметът на Стара Загора сподели, че според него това е типичното за последния деня преди новата седмицата и в последните години наблюдава засилване на трафика по магистралата. „Много ли е окрадена тази магистрала?“, попита Беновска с уточнението, че цитира БСП, които по инициатива на Елена Йончева са подали сигнал до АПИ, че много е крадено по пътищата. Тодоров коментира, че всички са изисквали от подалия оставка вицепремиер Симеонов да спазва езика и по същия начин е редно всички политици, независимо от коя партия са, да имат подходящ език и да спазват общоприетите норми, а не политиката да се превръща в „замеряне с компромати, със сензации, които се търсят изкуствено и целият интернет е залят с фалшиви новини, които се бълват буквално всяка минута и ако помислят, че отговорността е тяхна за това, което се случва в обществото – мисля, че ще бъде по-добре“. Кметът на Стара Загора призова всеки политик, който иска да докаже нещо, да се обърне към органите на реда, да подаде сигнал и да се установи има ли нередности, или не, а не да се раздават присъди от трибуната на Народното събрание или в Кулоарите. Беновска подкрепи идеята на Тодоров за чист език и го попита дали ГЕРБ казват цялата истина. Отговорът на члена на ИК на ГЕРБ бе, че зависи кой говори, тъй като има всякакви хора – такива, които говорят директно и такива, които се уповават на клишетата. Тодоров уточни, че говори за политиците като цяло, но Беновска помоли по-конкретно да се говори за високите етажи на ГЕРБ. Тодоров бе категоричен, че премиерът Борисов говори винаги истината. Беновска веднага го попита смята ли, че напоследък Борисов е много отстъпчив. „Един политик трябва да е мъдър и понякога да може да дава крачка назад“, подчерта Тодоров и обясни, че само човек, който не е достатъчно мъдър или не оценява правилно ситуацията, би твърдял, че винаги е прав. Той изрази одобрението си към способността на премиера да загърби собственото си его в ситуации, които го изискват. Беновска спомена, че Борисов е спортист и би следвало да има добър инстинкт кога „да бави топката“ и кога „да стреля във вратата“. „не беше ли твърде отстъпчив и не забави ли твърде дълго топката с Валери Симеонов?“, попита водещата. Тодоров отговори, че Борисов решава много бързо въпросите в собствената си партия и още при създаването на ГЕРБ е поставил правилото, че който сгреши - си отива веднага. Кметът на Стара Загора обясни, че всеки си „носи оставката в джоба във всеки един момент“, което означава, че в политиката никой няма запазено място и постът, който заема - не е вечен. Тодоров обясни, че коалицията има партии извън ГЕРБ и няма как да взима крайни решителни действия. Беновска веднага го прекъсна и подчерта, че Борисов е начело на коалицията и цитира „успехът е общ, но провалът е личен“ и коментира, че Валери Симеонов, както много други политици, ще отиде в историята по правилото „така преминава световната слава“, но премиерът няма така бързо да изчезне в историята. „Сега се учим на коалиционна политика. В България думата „коалиция“ дълго време се считаше за мръсна дума или ако не е мръсна дума, то винаги е свързана с някакви договорки“, отговори Тодоров. Беновска попита дали не са се научили от горчивия опит с капризите на Реформаторския блок, които компрометираха предишната коалиция и принудиха Борисов да си подаде за втори път оставката. Кметът на Стара Загора обясни, че премиерът винаги търси допирните точки, позитивното и градивното и най-вече какво може да се направи с общите усилия. „Няма мнозинство в Парламента, но хората са поставили ГЕРБ на първо място и като първа партия тя трябва да носи отговорността да движи държавата напред, затова заедно с останалите партии, с които се формира мнозинство – се търсят именно тези допирни точки, които да изведат държавата напред и ГЕРБ и Патриорите няма да могат да изпълнят на 100 процента програмите, които са обещали на изборите, защото те нямат мнозинството да прокарат това, което искат, но те ще изпълнят онези допирни точки и важното е те да са повече. Затова се налага премиерът да е отстъпчив в тези моменти, за да може да направи повече за държавата. Ако всеки започне да се бие в гърдите и да смята, че само той е прав – нищо няма да направи“, каза Тодоров, но беше прекъснат от Беновска, която отбеляза, че гостът ѝ започва да говори с клишета. Тя го попита като член на ИК на ГЕРБ доколко е информиран за някои от действията на министър-председателя и дали знае каква среща се провежда в момента. Тодоров отговори, че премиерът не е длъжен да дава отчет и затова не знае на каква среща е сега. „А, ако се среща с Волен Сидеров?“, попита Беновска. Тодоров обясни, че ако се срещат, то е защото има причина да го правят. Беновска попита събеседника си дали знае какво решение и кой ще го вземе за поведението на Волен Сидеров, което допълнително нагнетява създалата се ситуация с искането му за оставката и на другия вицепремиер Красимир Каракачанов. Тодоров обясни, че няма как министър-председателят Бойко Борисов да носи отговорност за поведението на другия коалиционен партньор и от какви мотиви е ръководено. Беновска уточни, че Борисов се опитва да „укроти вдъхновението“ на Сидеров и да разбере, дори удовлетвори, неговите претенции. Кметът на Стара Загора отново подчерта, че всеки счита себе си за прав. Беновска веднага добави, че историята определя кой е прав и попита до каква степен ИК е уведомена за действията на премиера Борисов. „Винаги, когато е имало важни въпроси, сме се събирали и сме давали своето становище. Не винаги сме били на едно мнение, но накрая излизаме единни – казваме и държим на това, което сме решили. Така трябва да бъде“, каза Тодоров. „Какво трябва да бъде, ако Ви попитат, решението по отношение на…не искам да го класифицирам, поведението на един от коалиционните партньори – политикът Волен Сидеров? Правомерно ли е подобно поведение? Валери Симеонов си подаде оставката, макар и с голямо закъснение, Волен Сидеров вероятно има други представи за коалицията и политиката, тръгва да говори без да съгласува своето говорене нито с министър-председателя, нито с другия си коалиционен партньор Каракачанов“, попита водещата на политическото предаване „Беновска пита“. Живко Тодоров подчерта, че това не е правилно и в коалицията трябва да има коалиционна политика – всичко трябва да се изговаря вътре и чак след това да става достояние на хората. „Мога ли да го нарека коалиционна култура и политическа култура? Не е ли редно да му се каже – на Сидеров – първо, говори помежду ни, за да решим въпроса и ако не го решим, тогава ходи по медиите“, попита Беновска. Тодоров се съгласи с определението на Беновска, която отново го попита какво би било решението на ИК за поведението на Сидеров. Тодоров отговори, че няма как те да взимат решение за поведението на един политик, защото не са народен съд, но може да се организира среща от ръководството и да се обсъдят всички въпроси, а диалог ще има, докогато е възможен. „Докога е дедлайнът (крайният срок, б.а.) – докато се разклати съвсем коалицията и всички камъни се хвърлят по Борисов ли?“, попита Беновска. Тодоров изрази одобрението си към сегашната позиция на премиера, защото според него той се опитва да намери синхрона на всяка цена. „Каква би била „всяката“ цена на Волен Сидеров?“, попита политическият журналист. „Надявам се да не се стига до крайности – да се разпадне коалицията“, отговори Тодоров. Беновска го прекъсна и обясни, че Сидеров най-вероятно ще иска да получи нещо, за да не се разпадне. Тодоров изрази мнението си, че освен политически въпроси се поставят и лични отношения, които няма как да бъдат решени от премиера, а трябва да се изчистят от коалиционните партньори.
Ще просъществува ли коалицията?; Радев предводител ли е на опозицията?; Иво Христов – говорител на Радев или президент на България?; Радев – президент на БСП или президент на България?
Беновска попита дали тази коалиция ще просъществува при положение, че Сидеров иска оставката на Каракачанов, а Симеонов казва, че „борбата продължава“. Кметът на Стара Загора подчерта, че коалицията се е явила на избори и следователно хората трябва да ѝ дадат оценка, а не той или премиерът. Беновска подчерта, че именно заради тези проблеми може да се наложи на Борисов да подаде за трети път оставка и да падне правителството. Тодоров изрази мнението си, че поведението на ГЕРБ е отговорно, защото предсрочни избори биха създали хаос в държавата. „При положение, че има икономически растеж, при положение, че в момента вървят всички европейски програми, които трябва да бъдат довършени в следващите месеци, ако всичко това се събори – ще бъде зле за държавата и това го разбират всички, включително и опозицията, но те като опозиция винаги трябва да търсят как да саботират управлението“, подчерта кметът на Стара Загора.
„Президентът Радев предводител ли е на опозицията?“, попита Беновска и цитира думите на държавния глава, че е готов да изслуша лидера на ГЕРБ по въпроси за корупцията, икономиката, икономическия растеж, но след моменталното съгласие на Борисов от Солун, говорителят на президента Иво Христов е излязъл с обяснение, че няма покана за такава среща. Тодоров сподели негативното си впечатление, че президентът Радев е взел страна. Беновска директно го попита дали президентът сега е взел страна или още в началото на мандата си е имал определена позиция. Кметът на Стара Загора отбеляза, че президентът сега откровено е заел анти-правителствена позиция, с която се опитва да покаже, че е на страната на народа. „Само че в народа, освен че има недоволни, има и доволни, има и хора, които подкрепят това правителство и президентът, според мен, е недопустимо да заема позиция, която да разделя хората и да определя политическите партии като достъпни и достойни и такива, които са недостъпни и недостойни, защото това лъхаше от изказването“, подчерта Живко Тодоров и уточни, че Радев не е казвал такова нещо, а е обяснил, че управлението в момента символизира това. Водещата на политическото предаване попита събеседника си дали Иво Христов, който, може би, е сценарист на речите на Радев, е президент на държавата и кой или кои, всъщност, са президентите на България. Кметът на Стара Загора каза, че не иска да изпада в подробности, защото няма да е коректно, тъй като не познава вътрешните отношения. Беновска припомни, че Христов днес е излязъл, за да дообясни какво е искал да каже президентът и какво ще се случва между държавния глава и министър-председателя. Тодоров коментира, че всеки може да обяснява какво друг човек е твърдял и е добре президентът да бъде попитан дали Иво Христов е оторизиран да говори от негово име и дали споделят една и съща позиция. „Според мен един президент трябва да назовава проблемите, трябва да дава решения, защото това е част от целия процес – не само да се критикуваме и да не разделя политическите партии на наши и ваши“, подчерта кметът на Стара Загора. Той вметна, че премиерът много правилно е попитал защо се е изслушала едната партия, представяйки визия за България и в същото време не е била поканен самият той. Беновска обясни, че дори е било съобщено, че няма как премиерът да бъде там. Тодоров определи това като изземане на позиция. „Доколко тази позиция, която взима президента, обслужва ролята и интересите на опозицията? Това засилва ли опозицията, която се раздира от доста вътрешни противоречия след кървавото писмо на 50-те от видните социалисти?“, попита Беновска. „Той играе ролята на обединител на опозицията – опитва се да канализира общественото недоволство в някаква посока.“, категоричен бе Тодоров. „Брокер на Корнелия Нинова ли се явява?“, попита Беновска. Тодоров се съгласи с другото предложение на Беновска, а именно „закрилник“ на лидера на БСП. Според него причината е, че правителство на Нинова би му било по на сърце, защото все пак партията столетница го е издигнала на изборите. „Ясно е принадлежността на президента – откъде излиза, въпросът е като стане президент – как ще се държи. Когато той се държи като човекът, излязъл от партия БСП, ще виждаме именно това“, каза Тодоров. „Порочно ли е да си излязъл от БСП?“, попита водещата. „Не е порочно, въпросът е, когато представляваш президентската институция – дали ще представляваш всички, включително и тези, които гласуват за ГЕРБ“, заключи Тодоров. „Какво ще препоръчате като член на ИК на ГЕРБ на президента?“, попита в края на разговора водещата. Тодоров уточни, че като български гражданин смята, че президентът трябва да представлява всички избиратели, включително и тези, които не са гласували за него, БПС, ДПС, ГЕРБ, Реформатори, Патриоти – трябва да изразява всички техни мнения, притеснения и ако има препоръки към правителството – те да се правят по такъв начин, че да не бъдат в услуга на опозицията, иначе е заемане на страна. Беновска благодари на своя събеседник за участието и му пожела лек път обратно към Стара Загора.
Така завърши разговорът между Живко Тодоров и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 18 ноември 2018 г.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илиана Беновска: Г-н Радев, „началникът“ Ви Христов ли е Президент-ЪТ или Вие

Илиана Беновска: Г-н Радев, „началникът“ Ви Христов ли е Президент-ЪТ или Вие

18 Ноември 2018 | 14:46 | Агенция "Фокус"
София. Г-н Радев, „началникът“ Ви Христов ли е Президент-ЪТ или Вие? Това е въпросът на журналиста Илиана Беновска в днешното издание на предаването „Беновска пита” по Канал 3 и К2, съобщиха от екипа на предаването. Преди дни, пред медиите, президентът на България Радев заяви, че би „изслушал“ лидера на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов по темите корупция, инвестиции, растеж. Светкавично Борисов изрази съгласие за разговор. Днес началникът на кабинета на Радев - Иво Христов, поясни, че президентът не е канил министър-председателя на среща и, че Борисов трябва да има предвид правилата на общуване между ранговете президент - премиер…
Явно сериалът „Кой на какво основание иска, но и може ли да управлява България?“ влиза в нов сезон наречен „Президент-генерал и Премиер-генерал“ с главен сценарист на име Иво Христов. Явно Христов се изживява като Дейвид Линч при заснемането на „Туин Пийкс“ и държи да раздава на главните герои текстовете минути преди старта на снимките. Явно, един от главните герои - Президентът-генерал не си е бил получил навреме репликите и е изпаднал в собствено творчество. Явно, другият главен герой - Премиерът-генерал, пък, изобщо не осъзнава, че началникът-сценарист Христов трябва да му подава готови реплики. И си позволява да говори от свое име.
За да е ясно кой командва парада, се наложи днес Христов да прочете в ефир пояснителните субритри, че Радев не кани Борисов на разговор, за да е ясно кой командва парада.
Ок. Ще изгледаме и даже ще станем участници в новия сезон „Президент-генерал и Премиер-генерал на сериала „Кой на какво основание иска , но и може ли да управлява България?“
Само, нека началникът-сценарист да не ни пуска неподходящ „ароматизатор“ с мирис на блато в киносалона, наречен България.
Защото на Европа не ѝ мирише на блато в България. И го декларира категорично в Мониторинговия доклад за правосъдието в България.
Г-н Радев, „началникът“ Ви Христов ли е Президент-ЪТ или Вие?
Аз съм Беновска. И питам.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България

Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България

18 Ноември 2018 | 14:35 | Агенция "Фокус"
София. Илиана Беновска отново ще пита: „Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България?” в авторското си предаване „Беновска пита“ днес от 17.00 часа. Това съобщиха от екипа на предаването „Беновска пита“ по „Канал 3”. Нейни събеседници в днешното издание на предаването ще бъдат: кметът на Стара Загора и член на ИК на ГЕРБ Живко Тодоров, заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев, Красимир Янков от БСП, Александър Сиди от ВМРО, проф. Михаил Константинов, математик-анализатор, както и Ивайло Крачунов от БЛИЦ.
Повторението се излъчва по Канал 3 и по К2 в неделя вечер от 22.30 часа. Адресът на предаването е benovskapita@gmail.com
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруари 2019 г.
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруа...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.