НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:48


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Макфакс: В македонския парламент продължава дебата за конституционните промени

Макфакс: В македонския парламент продължава дебата за конституционните промени

1 Декември 2018 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. Дебатът за конституционните изменения продължава днес в македонския парламент, предава Макфакс.
За всяко от четирите изменения, е предвиден дебат в продължение на три дни, а пленарната сесия може да продължи 12 дни. На този етап приемането на измененията ще изисква 61 гласа.
След приемането на конституционни промени в парламента, правителството ще трябва да организира обществено обсъждане в продължение на три дни, след което ще трябва да представи доклад до парламента.
Окончателното приемане на измененията ще последва след правителствения доклад, когато председателят на парламента Талат Джафери е длъжен в срок от 30 дни да насрочи ново заседание. За приемането на промените отново ще бъде необходимо мнозинство от две трети.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Парламентът в Скопие ще заседава за конституционните промени

„Телма“ (Македония): Парламентът в Скопие ще заседава за конституционните промени

30 Ноември 2018 | 17:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският парламент ще заседава в събота за конституционните промени, произтичащи от договора за името, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Най-късно до 12 декември парламентът ще гласува текста на четирите проектоизменения в Основния закон. В тази втора фаза на процеса за конституционните промени са достатъчни 61 гласа. След това правителството ще има срок от пет дни за обществен дебат и още два дни за обобщаване на забележките, след което в измененията ще бъдат изпратени в парламента под формата на предложение. Председателят на законодателния орган Талат Джафери заяви, че тази процедура може да приключи и по-бързо, защото не е задължително дебатът за всяко едно от четирите промени да продължи до края на максималния срок от три дни.
Опозицията няма да участва в обсъждането на проекта за изменения, което ще проведе Комисията по конституционни въпроси, поясни Джафери.
Окончателното гласуване на депутатите за четирите изменения на Основния закон ще се проведе около 20 януари. Правителството се надява те да бъдат подкрепени от необходимите 80 депутати.
Непосредствено след това, т.е. в последните дни на януари или на 1 февруари, ще бъдат насрочени президентските избори. След два мандата настоящият президент Георги Иванов няма да има право да се кандидатира, припомня телевизията.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Али Ахмети: Денко Малевски е приемлив кандидат за президент на страната

Али Ахмети: Денко Малевски е приемлив кандидат за президент на страната

28 Ноември 2018 | 21:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. Денко Малевски е приемлив кандидат за президент на страната, заяви лидерът на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) - албанска партия, коалиционен партньор в правителството на Зоран Заев, Али Ахмети, цитиран от Макфакс.
Досега не сме говорили за имена, но мисля, че Денко Малевски е уважаван професор, преподавател, който отговаря на всички стандарти, заяви лидерът на ДСИ Али Ахмети в отговор на журналистически въпрос дали той е приемлив консенсусен кандидат за президент на страната.
Според Ахмети най-добрият кандидат за момента е Денко Малевски. ,, Но все пак остава за това да разговаряме с всички политически субекти ", добавя Ахмети в изявление за скопската „ТВ 21“.
Попитан дали обмисля да се кандидатира за президент, Ахмети отговаря:
"Не е скромно да кажа, че никога не съм мислил да бъда президент на държавата. Ако се разглежда като теза, за президент на държавата в условията, в които влязох в политиката, трябва да сме рационални и прозрачни. Разбира се, ние оставаме на нашите принципни възгледи, че тази страна се нуждае от консенсусен президент. "
СДСМ миналата седмица отрече, че се водят преговори за определяне кандидат за президент в организациите на СДСМ. Партията отрича информациите, публикувани от агенцията ИНА, някои от които са взети от интернет порталите.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Али Ахмети: Няма да има мир без Преспанския договор

Али Ахмети: Няма да има мир без Преспанския договор

28 Ноември 2018 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. Голям принос за подписването на договора за името между Скопие и Атина има и албанският политически фактор в Македония, подчерта в сряда лидерът на „Демократичния съюз за интеграция“ (ДСИ – далеч най-голямата партия на албанците в съседната страна – бел. „Фокус“) на мероприятие по случай Деня на албанското национално знаме и провъзгласяването на независимостта на Албания. Той добави, че трябва да се затворят много процеси в страната, като например, договорът с Гърция, който не трябва да бъде забравян, защото без него няма да има мир, пише македонският „Фокус“.
Както пише изданието, Ахмети посвети своето изказване на опасностите от неуспеха на договора, от който може да зависи стабилността в региона.
„Има и такива, които работят за провалянето на този договор, но те нямат място и не бива да се позволява той да пожълтее в архивите. С неуспеха на договора няма да има мирен процес, нито интеграция в НАТО и ЕС, но също така няма да се реализира много важният процес за укрепване на мира и стабилността в Южна Европа и целия Балкански полуостров“, подчерта лидерът на ДСИ.
Присъстващите са приветствали и председателят на македонския парламент Талат Джафери, който заяви, че историята на албанците е тъжнa, също като тази на други народи, защото те не са обединени в една страна. Той подчерта, че сега албанците са си поставили за цел да бъдат част от Европа, отбелязва македонският „Фокус“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Красимир Узунов: При обединение на всички територии, които се населяват от албанци, ще започне обратното броене за Македония

Красимир Узунов: При обединение на всички територии, които се населяват от албанци, ще започне обратното броене за Македония

27 Ноември 2018 | 20:29 | Агенция "Фокус"
София. При обединение на всички територии, които се населяват от албанци, ще започне обратното броене за Македония. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ президентът на Агенция и национална Радиоверига „Фокус“ Красимир Узунов. „Албанците искат обединение, както ние преди 100 години сме искали и сме мечтали за обединение на българските земи, затова сме влезли в безогледни войни. Те искат да живеят в една държава т.е. албанците от Косово, тези от Македония, тези от Албания – да живеят в една обща държава. Първата стъпка е митнически съюз и облекчения, после, както казваше ген. Червенков, ще станем свидетели на мини-ЕС между Косово и Албания. Когато се обединят албанците от Печ, от Прищина, Призрен, Джаковица с тези от Кукс, от Драч, от Шкодра – тогава как ще откажем правото да се обединят албанците от Струга, от Дебър, Кичево, Заяц, половин Скопие, от Куманово, та да стигнем до нашата граница“, каза още Красимир Узунов. Според него процеса на обединението на албанците е необратим. Ако се реализира обединението на албанците в една държава, то следващата стъпка е ревизия на границите на държавите на Балканския полуостров, обобщи Узунов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): На 1 декември „Македония“ организира всенароден митинг срещу промените в Конституцията

МКД (Македония): На 1 декември „Македония“ организира всенароден митинг срещу промените в Конституцията

27 Ноември 2018 | 07:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. От коалиция „Македония“ в понеделник обявиха, че на 1 декември, когато трябва да започне обсъждането на конституционните промени, ще организират голям всенароден митинг срещу тях. Те ще останат пред парламента до неговото разпускане и свикване на избори, информира скопската онлайн медия МКД.

На 4 ноември 84 организации - политически партии, неправителствени организации и граждански инициативи от страната и диаспората подписаха Харта за стратегическо сътрудничество, с която се създаде Кризисен щаб срещу промените в Конституцията, с искания за разпускане на парламента и насрочване на избори. Мотото на инициативата е „ Македония блокира“.

" ‘Македония блокира’ македонския народ и по-голяма част от гражданите на Република Македония влизат в последна битка с марионетната власт в Скопие и нейните чуждестранни защитници, които искат с конституционните промени да заличат всичко македонско. Цял свят вижда, че македонците са твърдо решени на всяка цена да предотвратят геноцида срещу македонския народ. Изправени сме пред исторически момент. Влизаме в решителна битка за защита на македонската държава и македонския народ. Това е последен шанс за нашето поколение ", казват представителите на коалицията и поясняват, че целта на този всенароден протест е разпускане на парламента и избори без Зоран Заев като премиер.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: „Македония никога няма да бъде Северна“

ТАСС: „Македония никога няма да бъде Северна“

18 Ноември 2018 | 22:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Македония никога няма да бъде Северна“ (Macedonia never North!) Macedonia never North!) беше мотото на организирания протест в Скопие срещу промяната на конституционното име на страната, предава TACC.
В неделя вечерта няколко хиляди души от различни райони на Македония участваха в масов протест срещу изменението на конституцията на страната. Както съобщава кореспондентът на ТАСС от македонската столица, протестиращите с плакати и флагове на Македония, под звуците на народна музика, са се събрали пред сградата на парламента, независимо от неблагоприятните климатични условия.
"Сред исканията, които представихме на правителството, са: спиране на процеса на промяна на конституцията, отмяна на Преспанското споразумение между Македония и Гърция, зачитане на вътрешното и международното право, защита на държавното име на Република Македония, разпускане на парламента и назначаване на извънредни парламентарни избори", заявиха организаторите от движението „Бойкотирам".
Организаторите са издигнали трибуна пред сградата на парламента, на заден план на която с големи букви е било изписано "Македония никога Северна!“ на английски. На фасадата на сградата на македонския парламента са прожектирани с лазер различни надписи, включително с неприлично съдържание, предава ТАСС.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Макфакс: Протестът в Скопие завърши

Макфакс: Протестът в Скопие завърши

18 Ноември 2018 | 22:26 | Агенция "Фокус"
Скопие. След почти два часа протестът пред парламента срещу промяна на конституционното име завърши., предава “Макфакс“.
За малко е избегнат инцидент между организаторите - движението „# Бойкотирам конституционни промени“ и част от присъстващите на протеста, които се опитваха да се качат на сцената и да се обърнат към присъстващите.
Представители и лидери на „Християнско братство“ и „Единствена Македония“, сред които Янко Бачев, Жарко Гроздановски и Драган Угриновски както и Страшко Олумчев - председателят на Общомакедонския национален съвет искаха да държат реч, но органите на реда и част от организаторите не позволиха. Те няколко пъти се опитаха да пробият през множеството, но не им е било позволено, а по време на обръщението на Тодор Петров от Световния македонски конгрес, актрисата Арна Шияк, Сълза Гърчева и Любчо Палевски постоянно са подхвърляли обидни коментари и обвинения, особено по адрес на Тодор Петров като един от основните организатори, които предизвикаха разделение на протестиращите тази вечер, предава Макфакс.
"Ние искаме само една минута, за да кажем истината, но тези тук са предатели, и докато има суета и предатели македонския народ ще бъде разделен. Можем да превземем трибуната, но няма да го направим ", казаха от „Християнско братство“.
В разбъркването пред трибуната са били притиснати фоторепортери и оператори.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„1 ТВ“ (Македония): Проведе се многохиляден протест в Скопие с искане на оставка на правителството

„1 ТВ“ (Македония): Проведе се многохиляден протест в Скопие с искане на оставка на правителството

18 Ноември 2018 | 22:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. След дълга пауза пред парламента на Република Македония, тази вечер се проведе протест срещу споразумението от Преспа и конституционните изменения, съобщава македонският телевизионен канал .
Инициатор на протеста беше движението "Македония бойкотира‘, начело с Тодор Петров, Янко Бачев и Филип Петровски. Протестът беше обявен за масов, а освен граждани от Скопие беше обявено, че гражданите от други градове в Македония ще пристигнат с организиран транспорт.
Един от говорителите Тодор Петров призова за оставката на правителството. Второто искане е разпускането на парламента, третото искане е предсрочни парламентарни избори и служебно правителство. Петров каза, че вече са подали съдебни искове срещу премиера Заев и министърът на външните работи Николай Димитров, както и срещу всички 80 народни представители, които гласуваха за конституционните промени. Той също така настоява за незабавно спиране на конституционните промени в парламента, в противен случай той обяви блокирането на пътищата в градовете.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

А1 Оn (Македония): Лидерът на Световния македонски конгрес призова за блокиране на кръстовища и стачки из цяла Македония

А1 Оn (Македония): Лидерът на Световния македонски конгрес призова за блокиране на кръстовища и стачки из цяла Македония

18 Ноември 2018 | 21:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерът на Световния македонски конгрес Тодор Петров на митинга в Скопие призова за блокиране на кръстовища и стачки из цяла Македония, съобщава македонският портал A1 On.
Тодор Петров настоява за падане на сегашната власт и заяви, че организацията му е подала съдебни искове срещу премиера Зоран Заев, министърът на външните работи Никола Димитров и всичките 80 депутати, гласували за конституционните промени.
„Искаме анулиране на избора на Талат Джафери за председател на македонския парламент и амнистия на участниците в събитията от 27 април 2017 година.
Той призова депутатите на опозицията да не бъдат статисти в парламента, за бившия премиер Никола Груевски заяви, че е жертва на политическо преследване.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Провежда се протест пред Парламента на Македония тази вечер

„Вечер“ (Македония): Провежда се протест пред Парламента на Македония тази вечер

18 Ноември 2018 | 20:26 | Агенция "Фокус"
Скопие. Провежда се протест пред Парламента на Македония тази вечер, организиран от движението "# Бойкот на конституционни промени", пише скопското електронно издание “Вечер“.
Исканията на движението "# Бойкотирам" включват трайна защита на името на Македония, спешно и безусловно спиране на процеса на конституционни промени, при спазване на националното и международното публично право, разпускане на, както казват, делегитимизираното събрание и свикване на предсрочни парламентарни избори и едностранно отмяна на Споразумението от Преспа.
Движението "# Бойкотирам" обяви, че протестът, организиран в социалните мрежи е непартиен, обществен и ненасилствен. Те призоваха всички участници да се въздържат от провокации, обиди и вандализъм. Организиран е транспорт от няколко града в страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Макфакс: Започна протест пред македонския парламент против промените в конституцията

Макфакс: Започна протест пред македонския парламент против промените в конституцията

18 Ноември 2018 | 20:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Започна протест пред македонския парламент против промените в конституцията, предава македонската агенция Макфакс.
Протестът пред парламента срещу конституционните промени и промяна на името започна с македонския химн в изпълнение на Игор Дурловски, който е обвинен за проникване в парламента на 27 април. След химна публиката аплодира организаторите на протестите "За единна Македония".
"Няма да повтаряме 27 април, няма да бъдем жертви на предателство, а невинни жертви с политически мотивирани дела да са в затворите. Законодателите да приемат нашите искания срещу конституционните промени ", заявиха участниците в началото на протеста.
На протеста присъстват членове на няколко асоциации, сред които "Християнско братство" и партия "Единствена Македония". Организаторът на протеста е Тодор Петров от Световния македонски конгрес, а сред ораторите е отец Ивица.
Присъстващите пред Парламента скандират: "Оставка" и с лазер на сградата на парламента изписват: "Оставка" и "Предателство".
Те настояват за "спешно и безусловно спиране на процеса на конституционни промени, едностранно юридическо анулиране на Преспанския договор, който беше ясно отхвърлен от народа на референдум, стриктно спазване на националното и международното публично право, трайна защита на името на държавата и разпускане на делегитимизираното Събрание и насрочване на извънредни парламентарни избори ".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДСМ: Християн Мицковски да се подготвя за загуба на изборите

СДСМ: Християн Мицковски да се подготвя за загуба на изборите

11 Ноември 2018 | 18:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) в неделя посъветва председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски „да се подготвя за поражение на каквито и да е избори“, в реакция на изявлението му, че опозиционната партия се подготвя за предстоящите президентски избори, предава македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.
От СДСМ посочват още, че всичко, което правят Мицковски и „антизападното ръководство на ВМРО-ДПМНЕ е свързано с искането на амнистия за (бившия македонски премиер Никола) Груевски и блокирането на бъдещето на страната в ЕС и НАТО“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Комисията по конституционни на въпроси на Македония разглежда четвъртото предложение за поправка на Конституцята

„Сител“ (Македония): Комисията по конституционни на въпроси на Македония разглежда четвъртото предложение за поправка на Конституцята

11 Ноември 2018 | 18:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Да се вкара изрично думата „идентичност“ освен защитата на културното и историческото наследство, за да има пълна гаранция, че тя е защитена с тези конституционни промени, както и да се постигне истински национален консенсус в прилагането на тези изменения, поиска македонската опозиция на дебата в Комисията по конституционните въпроси за последното проектопредложение за поправка на Основния закон в съответствие с Договора от Преспа, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Премиерът Зоран Заев смята, че вече са направени достатъчно отстъпки според исканията на 8-те бивши депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които осигуриха нужното квалифицирано мнозинство за започване на процеса по изменение на Конституцията.
Депутатите от управляващата коалиция са защитавали предложението на правителството. По техните думи, с него веднъж завинаги се бетонира македонската идентичност. За народните представители от ВМРО-ДПМНЕ пък, с това СДСМ (Социалдемократическия съюз на Македония) си признава, че създава нова история.
Албанската опозиция, от своя страна, поиска с изменението на този член от македонската конституция да се вкара и текст, с който да се гарантират по-големи грижи за албанската диаспора с произход от Македония, а не, както досега да е изрично посочено, че на тази привилегия се радват само македонския народ, който живее извън границите на страната.
От Комисията предложенията за изменение на Конституцията се местят на пленарно заседание на парламента. Вече е насрочено такова за 1 декември.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски: ВМРО-ДПМНЕ се готви за президентски избори

Християн Мицковски: ВМРО-ДПМНЕ се готви за президентски избори

11 Ноември 2018 | 17:59 | Агенция "Фокус"
Битоля. ВМРО-ДПМНЕ се подготвя за следващите президентски избори, обяви председателят на партията Християн Мицковски по време на посещението си в Битоля в неделя, предава скопското електронно издание „Курир“.
Лидерът на опозицията посочи, че ако парламентарното мнозинство вземе решение, ВМРО-ДПМНЕ е готова и за предсрочни парламентарни избори.
„ВМРО-ДПМНЕ ще издържи на целия натиск, ВМРО-ДПМНЕ от ден на ден е все по-силно, ВМРО-ДПМНЕ се подготвя за следващите президентски избори, които ще се състоят през пролетта, а ако парламентарното мнозинство реши, ВМРО-ДПМНЕ е готово за предсрочни или редовни парламентарни избори“, подчерта Мицковски, който преди това взе участие във френско-германското възпоминателно мероприятие, което се проведе в Битоля по случай 100-годишнината от края на Първата световна война.
Лидерът на опозицията изрази надежда, че Македония скоро ще получи заслужения шанс да бъде част от европейското семейството, защото, както заяви той, в края на краищата, в интерес на всички граждани и политици в Македония е тя да успее.
„На конгреса в Хелзинки имах много срещи с представители на сестринските партии и ги информирах за политическото преследване срещу членове на ВМРО-ДПМНЕ, за предизвикателствата, пред които е изправена ВМРО-ДПМНЕ в Македония и други актуални обществено-политически теми. Същевременно, използвахме възможността да поискаме от сестринските партии да лобират Република Македония колкото може по-бързо да стане част от европейското семейство, защото не са важни нашите лични фрустрации или лични кариери, важното е Македония да успее“, добави Мицковски.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Партията на македонците в Гърция провежда конгрес по повод Договора от Преспа

„МКД“ (Македония): Партията на македонците в Гърция провежда конгрес по повод Договора от Преспа

11 Ноември 2018 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Лерин. Национална и езикова различност за развитие, а не за дискриминация. Признаване на македонското национално малцинство. Въвеждане на македонския език в обществената образователна система, иска партията на македонците в Гърция – „Виножито“, която в неделя ще проведе третия си конгрес в село Горно Въберни (Ксино Неро), Леринско, предава скопското електронно издание „МКД“.
Провеждането на конгреса е обявено с голям транспарант, закачен в центъра на селото, на който пише „Силно! Напред! Успех!“ – Призивът, който е изписан на македонски и гръцки, веднага привлече вниманието на местната полиция и политици, които до късно вечерта в събота преговаряха с организаторите на конгреса транспаранта да бъде премахнат, но до рано сутринта в неделя той беше там, отбелязва изданието.
Местните органи на реда са поели ангажимента да спрат обявените автобуси с привърженици на неофашистката партия „Златна зора“.
На конгреса, председателството на партията ще представи доклад за досегашната работа, а ще се избират и нови членове на висшето партийно ръководство.
Разбира се, отбелязва „МКД“, за „Виножито“ неизбежна тема е Договорът от Преспа. Ръководството на партията заяви на 19 август, че е против промяна на конституционното име на Македония. Това значи, че то е против Преспанския договор, но не и против диалога между двете държави.
Очаква се днес тази позиция да бъде потвърдена.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.