НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

234 снегорина са в готовност за зимния сезон в столицата (ОБЗОР)

234 снегорина са в готовност за зимния сезон в столицата (ОБЗОР)

24 Октомври 2018 | 21:33 | Агенция "Фокус"
София. 234 снегорина са в готовност за зимния сезон в столицата. Това стана ясно от думите на кметa на Столична община Йорданка Фандъкова, която провери на готовността за зимно почистване на една от фирмите. От 23 октомври са започнали проверки на готовността за зимно почистване. Те се извършват от екипи на Столичния инспекторат. София е разделена на 8 зони, отделно от това са зони за общинските пътища и част от републиканската пътна мрежа, за която отговаря Столична община.
Кметът Фандъкова уточни, че фирмите разполагат с 53 снегорина за територията, която е извън градската част по републиканските и общинските пътища. По думите ѝ има и 52 броя допълнителна техника за града и 14 броя допълнителна за зоните около София.
В различните райони на града са определени 68 местостоянки, където ще бъдат разположени първоначално снегорини за реакция при снеговалеж.
Тя съобщи, че тази година предварително ще бъде обработено избрано трасе с разтвор на натриев хлорид, за да се види дали това е подходящ метод за нашите условия. Фандъкова обърна внимание и на санкциите за снегопочистващите фирми и ги определи като сериозни. Тя припомни, че за миналия зимен сезон са наложени санкции в размер на над 3,5 млн. лв. за некачествено почистване. Контролната
„За непочистена навреме спирка, навреме означава до 7.30 ч. фирмата дължи до 2000 лв. санкция. Ако снеговалежът започне след обяд, до 19.30 часа е срокът за почистване. Непочистени площади, тротоари, подходи към подлези и метростанции, пешеходни пътеки санкцията е за всеки 100 кв. м – 1000 лв. Ангажимент на собствениците на сгради е да почистят тротоарите пред своите сгради. Кметът Фандъкова посочи, че в организацията на работа по почистването на града е проучван и ползван опита на Виена. При посещението ѝ в австрийската столица е била представена технология за предварителна обработка с използването на воден разтвор, което се предвижда да бъде пилотно проучено., допълни кметът. Фандъкова коментира, че разчита на колегите си от Столичния инспекторат и припомни, че той разполага с GPS система, която следи в реално време почистването и работата на техниката.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Санкциите за снегопочистващите фирми са сериозни, фирмите знаят това и се надявам да положат максимални усилия

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Санкциите за снегопочистващите фирми са сериозни, фирмите знаят това и се надявам да положат максимални усилия

24 Октомври 2018 | 13:13 | Агенция "Фокус"
София. Санкциите за снегопочистващите фирми са сериозни, те знаят това и се надявам да положат максимални усилия. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Знаете, че санкциите са сериозни. За миналия зимен сезон, общо удръжки и санкции са 3,5 млн. лв., които общината е спестила от това, което фирмите са поискали да им бъде платено, заради непочистени добре пътища, спирки или тротоари и подходи към спирките, които са ангажимент към общината“, допълни още Фандъкова. Тя припомни, че собствениците на магазини и офиси трябва да изчистят тротоарите към тях. По думите й няма промяна на санкциите, защото договорите с фирмите са същите. „За непочистена навреме спирка, навреме означава до 7.30 ч. фирмата дължи до 2000 лв. санкция. Ако снеговалежът започне след обяд, до 19.30 ч. е срокът за почистване. Ако има непочистени участъци за 100 кв. метра санкцията е 1000 лв.“, допълни още кметът. Фандъкова коментира,че разчита на колегите си от Столичния инспекторат и припомни, че той разполага с GPS система, която следи в реално време почистването и работата на техниката. „Това помага и на Инспектората да могат да контролират и да санкционират, ако има спорове при установяване на некачествено свършена работа“, допълни още кметът на София. Тя уточни, че разчита на колегите си от Аварийно-спасителната дейност и на заместник-кмета по екология Йоана Христова, която ръководи цялата дейност.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова за зимния сезон: Тази година предварително ще обработим избрано трасе с разтвор на натриев хлорид, за да видим подходящ метод ли е в нашите условия

Кметът на София Йорданка Фандъкова за зимния сезон: Тази година предварително ще обработим избрано трасе с разтвор на натриев хлорид, за да видим подходящ метод ли е в нашите условия

24 Октомври 2018 | 13:07 | Агенция "Фокус"
София. Снегопочистващите фирми трябва да направят организацията си на работа, защото тя е много важна. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние задължаваме фирмите да имат налични калиеви и магнезиеви соли“, обясни Фандъкова. По думите й това се прави за случаите на по-тежки зими. „Ако всичко това е налично, което се надявам да е така, остава фирмите да направят организацията си на работа, защото тя е много важна“, поясни кметът. По думите й те трябва да имат подготвен персонал и шофьори, за да могат да изпълняват договорите си в съответните срокове. „68 са точките, на които при прогноза за снеговалеж, трябва да бъдат изкарани снегорини, за да имат готовност независимо от трафика, да се включат бързо в движението. Знаете, че в предходните два дни бях във Виена, там имах среща с кмета. Специално поисках да проверя техния опит при снегопочистването. Нашият столичен инспекторат заимства много от опита на Виена при организацията и при подготовката на тази дейност. Не коментирам, че техният бюджет е много по-голям“, допълни тя и уточни, че е важна организацията. „Разговаряхме със собственика на една от фирмите, в чиято база се намираме. Искам пилотно тази година да опитаме с воден разтвор на натриев хлорид предварително да обработят едно от трасетата, за да можем да преценим дали това е подходящо в нашите условия и в новите договори да поискаме да имаме такава техника, която да може да обработва предварително улиците. Дали ще се окаже удачно не мога да кажа, но това е нещо, което ще направим още тази зима“, обясни Фандъкова.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: По план 234 трябва да бъдат снегорините в готовност на територията на столицата

Кметът на София Йорданка Фандъкова: По план 234 трябва да бъдат снегорините в готовност на територията на столицата

24 Октомври 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
София. По план 234 трябва да бъдат снегорините в готовност на територията на столицата. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Фандъкова уточни, че ще има 53 снегорина на територията, която е извън градската част по републиканските и общинските пътища. „Има допълнителна техника. 52 броя допълнителна техника за града и 14 броя допълнителна техника за зоните около София", каза Фандъкова.
„От 23 октомври започнаха проверки на колегите от Столичния инспекторат за готовността на почистващите фирми за зимния сезон. Вече са проверени две от фирмите. Общо на 8 зони е разделена София, отделно от това имаме и зони за общинските пътища и онази част от републиканската мрежа, за която отговаря Столична община“, допълни кметът и уточни, че проверката ще продължи до 26 октомври.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще присъства на проверка за готовността на фирма за зимно почистване на града

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще присъства на проверка за готовността на фирма за зимно почистване на града

24 Октомври 2018 | 09:30 | Агенция "Фокус"
София. От 12.00 чака днес кметът на София Йорданка Фандъкова ще присъства на проверка за готовността на фирма за зимно почистване на града. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Проверката ще бъде в база на ул. „Нешо Бончев“ 15.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Новият американски посланик в Босна и Херцеговина Ерик Нелсън. 18 февруари 2019 г.
Новият американски посланик в Босна и Херцеговина Ерик Нелсън. 18 февруари 2019 ...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.