НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Благоевград: С научна сесия на тема „Неврокопският митрополит Борис – стожер на православната вяра и духовност" ще бъдат отбелязани 130 години от рождението на митрополита

Благоевград: С научна сесия на тема „Неврокопският митрополит Борис – стожер на православната вяра и духовност" ще бъдат отбелязани 130 години от рождението на митрополита

16 Ноември 2018 | 07:55 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 70 години от мъченическата смърт и 130 години от рождението на Неврокопски митрополит Борис ще бъдат отбелязани в града. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. В рамките на два дни - днес и утре, с редица мероприятия ще бъде почетена паметта на Неврокопския митрополит Борис. Програмата започва от 10.30 часа днес с научна сесия на тема „Неврокопският митрополит Борис – стожер на православната вяра и духовност". Тя ще бъде проведена в зала „22 септември“. В 17.30 часа в същия ден ще бъде представена историко-документална изложба, а от 18.00 часа ще бъде прожектиран филмът “Път към Голготата“.
На 17 ноември в 09:00 часа ще бъдат извършени литургия в храм „Въведение Богородично” и панихида на гроба на Неврокопския митрополит.
Организатори на събитието са Неврокопска света митрополия съвместно с Община Благоевград, Югозападен университет „Неофит Рилски” и Македонски научен институт- София.
На 8 ноември 1948 година, след като отслужва Света литургия за освещаване на храма „Свети Димитър” в село Коларово, митрополит Борис е убит от низвергнатия свещеник Илия Стаменов- комунистически агент. Убийството е част от засиления натиск на комунистическия режим върху Българската православна църква и има за цел и сплашването на останалите архиереи.
Митрополит Борис Неврокопски е опят и погребан в църквата „Въведение Богородично” в Благоевград.
На 31 март 2016 година Светия синод на Българската православна църква, след разглеждане на писмо на митрополит Серафим Неврокопски, дава благословия за започването на процедура за канонизацията на митрополит Борис Неврокопски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Двудневно възпоменание ще се проведе в града по повод 70 години от смъртта на Неврокопския митрополит Борис

Благоевград: Двудневно възпоменание ще се проведе в града по повод 70 години от смъртта на Неврокопския митрополит Борис

16 Ноември 2018 | 07:31 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Двудневно възпоменание ще се проведе в града по повод 70 години от смъртта на Неврокопския митрополит Борис, предаде репортер на Агенция „Фокус”. На 8 ноември 2018 г. се навършиха 70 години от мъченическата смърт и 130 години от рождението на Неврокопския митрополит Борис.
Преди 70 години престъпна ръка на деградирал духовник отнема живота на митрополит Борис Невракопски. След многото трудове на Божията нива, изпитания и трудности, митрополит Борис се увенчава с венеца на мъченичеството. С неговото име се свързва възстановяването на десетки църкви в Неврокопска епархия, създаването на десетки църковни настоятелства и мрежа от църковни братства, развиващи активна културна и социална дейност, пастирската грижа за децата и младежите, многобройни съчинения и поетични творби. Митрополит Борис остава в народната памет със своята образованост и ерудиция, с пламенните си слова и живото изповядване на Христовата вяра, с качествата си на истински пастир, който положи душата си за своите пасоми.
В знак на почит към бележитата му личност, с благословението на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, Неврокопска света митрополия, Община Благоевград, Югозападният университет „Неофит Рилски“ и Македонският научен институт организират тържествено двудневно възпоменание. Честването ще се проведе на 16 и 17 ноември 2018 г. в Благоевград и включва редица прояви, отворени за цялата общественост.
Днес от 10.30 часа в Общинската зала „22-ри септември“ ще се проведе тържествена научна сесия, на която ще бъдат представени доклади, посветени на делото и личността на митрополит Борис Неврокопски. Участие ще вземат представители на Българската православна църква и академичната общност, както и видни общественици и хора, чиито спомени са запечатали митрополит Борис.
От 17.00 часа в същата зала ще бъде открита историко-документална изложба, в която са включени снимки и документи, онагледяващи живота и дейността на Неврокопския митрополит Борис.
От 18.00 часа ще бъде прожектиран филмът „Път към Голгота“, чийто сценарист е Иван Николов, а режисьор - Марин Градинаров.
Честването ще продължи на 17 ноември от 9.00 часа с архиерейска света Литургия в църквата „Св. Въведение Богородично“ (кв. „Вароша“), оглавена от Негово високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, след която ще бъде отслужена Панихида на гроба на митрополит Борис.
Никола ПЕТКОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.