НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: Общината се включва в Европейската седмица за намаляване на отпадъците

Пловдив: Общината се включва в Европейската седмица за намаляване на отпадъците

18 Ноември 2018 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Пловдив. За поредна година Пловдив се включва в Европейската седмица за намаляване на отпадъците. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Общината. В периода от 19 до 23 ноември в града ще се проведе кампания за разделно събиране на отпадъци от излезли от употреба гуми, негодни за употреба батерии и акумулатори и отработени масла. Гражданите могат безвъзмездно да предават тези отпадъци на адрес на специализирана площадка на ул. „Георги Бенев” в район „Северен“, за времето от 09.00 до 17.00 часа. От Общината припомнят, че освен по време на кампанията, тези и други опасни отпадъци от домакинствата могат да бъдат предавани на площадката в базата на Общинско предприятие „Чистота“ на ул. „Даме Груев“.
„Изхвърлянето на опасни отпадъци в общия поток смесени отпадъци влияе отрицателно върху здравето на хората, замърсява околната среда и нарушава нормалната експлоатация на депата“, предупреждават от Общината.
Призовават се гражданите да се възползват от предоставената възможност да се освободят по правилния начин от образуваните в домовете им отпадъци.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Европейска седмица за намаляване на отпадъците ще се проведе в Район „Северен“

Пловдив: Европейска седмица за намаляване на отпадъците ще се проведе в Район „Северен“

16 Ноември 2018 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Европейска седмица за намаляване на отпадъците започва в Район „Северен“ на 17 ноември 2018 г.. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Пловдив кметът на Района Ральо Ралев. Тя ще продължи до 25 ноември 2018 г. и целта ѝ е по-голямата осведоменост на гражданите относно устойчивото използване на ресурсите и управление на отпадъците. Темата за 2018 г. е „Предотвратяване образуването на опасни отпадъци”. Затова в периода от 19 до 23 ноември община Пловдив ще проведе кампания за събиране на излезли от употреба гуми, отработени масла и негодни за употреба батерии и акумулатори.
Тези отпадъци гражданите могат да предават в събирателен пункт на адрес Пловдив, район „Северен”, ул. „Георги Бенев” №4, площадка на „Универсметал” ООД от 09.00 до 17.00 часа.
„Призовавам жителите на район „Северен” да се възползват от предоставената възможност и да предадат в пункта опасните отпадъци от домовете си. По този начин ще предотвратим риска за здравето на хората и замърсяването на околната среда”, коментира Ральо Ралев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: "Европейска седмица за намаляване на отпадъците" ще се проведе в града от 19 до 23 ноември

Пловдив: "Европейска седмица за намаляване на отпадъците" ще се проведе в града от 19 до 23 ноември

13 Ноември 2018 | 19:50 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Община Пловдив за поредна година взема участие в Европейската седмица за намаляване на отпадъците, като в периода 19 – 23 ноември 2018 г. организира кампания за разделно събиране на отпадъци от излезли от употреба гуми, негодни за употреба батерии и акумулатори и отработени масла. Това съобщиха за Радио "Фокус" - Пловдив от Общината. Гражданите могат безвъзмездно да предават тези отпадъци на адрес: гр. Пловдив, Район „Северен”, ул. „Георги Бенев” №4, площадка на „Универсметал” ООД от 09:00 до 17:00 ч.
Освен по време на кампанията тези и други опасни отпадъци от домакинствата могат да бъдат предавани на площадката за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата, която се намира в базата на ОП „Чистота“ на адрес: Район „Южен“, ул. „Даме Груев“ № 64А, всеки ден от 8:30 до 17:00.
Отработените масла се разлагат само частично. Изхвърлянето им в околната среда може да се отрази пагубно на природните екосистеми, защото възпрепятства достъпа на кислород до водата и почвата. Един литър отработено масло може да замърси 1 милион куб. м. вода, а ако бъде излят във воден басейн, може да образува петно с размер 4 000 кв.м. Неконтролираното изгаряне на масла води до замърсяване на въздуха с токсични съединения на основата на сярата, които не само замърсяват въздуха и околната среда за продължителен период от време, но са и канцерогенни.
При горенето на гуми негативните ефекти върху здравето са внезапни и такива, които се проявяват след години. Сравнено с изгарянето на въглища, при горене на гуми във въздуха се отделят 407% повече хром, 392% повече олово и 1448% повече арсен. Отделените тежки метали при изгарянето на гуми не изчезват, а се натрупват във всичко по пътя им и чрез дъждовната вода, проникват в почвата и реките.
За предотвратяване и ограничаване замърсяването на въздуха, водите и почвите, както и ограничаване риска за човешкото здраве и околната среда е забранено изоставянето, нерегламентираното изхвърляне или друга форма на неконтролирано обезвреждане на излезли от употреба гуми, негодни за употреба батерии и акумулатори и отработени масла, както и изгарянето, с изключение на случаите, в които лицата, притежават съответното разрешение за дейности с отпадъци.
Изхвърлянето на опасни отпадъци в общия поток смесени отпадъци влияе отрицателно върху здравето на хората, замърсява околната среда и нарушава нормалната експлоатация на депата.
Община Пловдив призовава гражданите да се възползват от предоставената възможност да се освободят по правилния начин от образуваните в домовете им отпадъци.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Кюрдски и американски боец. 19 декември 2018 г.
Кюрдски и американски боец. 19 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.