НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: Общината се включва в Европейската седмица за намаляване на отпадъците

Пловдив: Общината се включва в Европейската седмица за намаляване на отпадъците

18 Ноември 2018 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Пловдив. За поредна година Пловдив се включва в Европейската седмица за намаляване на отпадъците. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Общината. В периода от 19 до 23 ноември в града ще се проведе кампания за разделно събиране на отпадъци от излезли от употреба гуми, негодни за употреба батерии и акумулатори и отработени масла. Гражданите могат безвъзмездно да предават тези отпадъци на адрес на специализирана площадка на ул. „Георги Бенев” в район „Северен“, за времето от 09.00 до 17.00 часа. От Общината припомнят, че освен по време на кампанията, тези и други опасни отпадъци от домакинствата могат да бъдат предавани на площадката в базата на Общинско предприятие „Чистота“ на ул. „Даме Груев“.
„Изхвърлянето на опасни отпадъци в общия поток смесени отпадъци влияе отрицателно върху здравето на хората, замърсява околната среда и нарушава нормалната експлоатация на депата“, предупреждават от Общината.
Призовават се гражданите да се възползват от предоставената възможност да се освободят по правилния начин от образуваните в домовете им отпадъци.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Европейска седмица за намаляване на отпадъците ще се проведе в Район „Северен“

Пловдив: Европейска седмица за намаляване на отпадъците ще се проведе в Район „Северен“

16 Ноември 2018 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Европейска седмица за намаляване на отпадъците започва в Район „Северен“ на 17 ноември 2018 г.. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Пловдив кметът на Района Ральо Ралев. Тя ще продължи до 25 ноември 2018 г. и целта ѝ е по-голямата осведоменост на гражданите относно устойчивото използване на ресурсите и управление на отпадъците. Темата за 2018 г. е „Предотвратяване образуването на опасни отпадъци”. Затова в периода от 19 до 23 ноември община Пловдив ще проведе кампания за събиране на излезли от употреба гуми, отработени масла и негодни за употреба батерии и акумулатори.
Тези отпадъци гражданите могат да предават в събирателен пункт на адрес Пловдив, район „Северен”, ул. „Георги Бенев” №4, площадка на „Универсметал” ООД от 09.00 до 17.00 часа.
„Призовавам жителите на район „Северен” да се възползват от предоставената възможност и да предадат в пункта опасните отпадъци от домовете си. По този начин ще предотвратим риска за здравето на хората и замърсяването на околната среда”, коментира Ральо Ралев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: "Европейска седмица за намаляване на отпадъците" ще се проведе в града от 19 до 23 ноември

Пловдив: "Европейска седмица за намаляване на отпадъците" ще се проведе в града от 19 до 23 ноември

13 Ноември 2018 | 19:50 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Община Пловдив за поредна година взема участие в Европейската седмица за намаляване на отпадъците, като в периода 19 – 23 ноември 2018 г. организира кампания за разделно събиране на отпадъци от излезли от употреба гуми, негодни за употреба батерии и акумулатори и отработени масла. Това съобщиха за Радио "Фокус" - Пловдив от Общината. Гражданите могат безвъзмездно да предават тези отпадъци на адрес: гр. Пловдив, Район „Северен”, ул. „Георги Бенев” №4, площадка на „Универсметал” ООД от 09:00 до 17:00 ч.
Освен по време на кампанията тези и други опасни отпадъци от домакинствата могат да бъдат предавани на площадката за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата, която се намира в базата на ОП „Чистота“ на адрес: Район „Южен“, ул. „Даме Груев“ № 64А, всеки ден от 8:30 до 17:00.
Отработените масла се разлагат само частично. Изхвърлянето им в околната среда може да се отрази пагубно на природните екосистеми, защото възпрепятства достъпа на кислород до водата и почвата. Един литър отработено масло може да замърси 1 милион куб. м. вода, а ако бъде излят във воден басейн, може да образува петно с размер 4 000 кв.м. Неконтролираното изгаряне на масла води до замърсяване на въздуха с токсични съединения на основата на сярата, които не само замърсяват въздуха и околната среда за продължителен период от време, но са и канцерогенни.
При горенето на гуми негативните ефекти върху здравето са внезапни и такива, които се проявяват след години. Сравнено с изгарянето на въглища, при горене на гуми във въздуха се отделят 407% повече хром, 392% повече олово и 1448% повече арсен. Отделените тежки метали при изгарянето на гуми не изчезват, а се натрупват във всичко по пътя им и чрез дъждовната вода, проникват в почвата и реките.
За предотвратяване и ограничаване замърсяването на въздуха, водите и почвите, както и ограничаване риска за човешкото здраве и околната среда е забранено изоставянето, нерегламентираното изхвърляне или друга форма на неконтролирано обезвреждане на излезли от употреба гуми, негодни за употреба батерии и акумулатори и отработени масла, както и изгарянето, с изключение на случаите, в които лицата, притежават съответното разрешение за дейности с отпадъци.
Изхвърлянето на опасни отпадъци в общия поток смесени отпадъци влияе отрицателно върху здравето на хората, замърсява околната среда и нарушава нормалната експлоатация на депата.
Община Пловдив призовава гражданите да се възползват от предоставената възможност да се освободят по правилния начин от образуваните в домовете им отпадъци.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.