НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Благоевград: С филма „Елементите“ ще започне третият ден от филмовия фестивал в Банско

Благоевград: С филма „Елементите“ ще започне третият ден от филмовия фестивал в Банско

23 Ноември 2018 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Банско. С филма „Елементите“ ще започне третият ден от филмовия фестивал в Банско. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Натали Петрова, организатор на фестивала. По думите ѝ жителите и гостите на града ще могат да гледат най-доброто от световното кино на тази тема, а част от филмите показват бита, изкуството, религията и културата на планинарските народи. Натали Петрова посочи, че това са 100 филма, като 36 от тях са в конкурсната програма, но всички са премиерни. Тя отбеляза, че тази година фокусът в Банско Филм Фест е поставен върху хората с увреждания в екстремните спортове.
Програмата на третия фестивален ден стартира в 13.00 часа, когато ще бъде представен филма „Елементите“, който е сниман в Чехия. В 14.26 часа е определено началото на филма „Тамара Лунгер – на границата на възможното“, който е създаден в Италия и е за 31-годипната екстремна катерачка, която е изкачила 8 516-метровия връх Лхотце. В 15.00 часа започва австрийският филм „Ничия земя – експедиция Антарктика“, като той ще бъде представен от официалния гост Матиас Майер. Цялата тази програма ще бъде представена в Голямата зала на Читалище „Никола Вапцаров“ в Банско. Успоредно с тази програма през целия ден ще бъдат прожектирани други филми в Посетителския информационен център. Там ще бъдат представени: италианският филм „Разходката“, българският филм „Мано“, японската продукция „Проект дамско ски планинарство“, швейцарската кинолента „Местността La Grave”, българският филм „Живот на мечтите“, италианската продукция „Двойнственост“, българският филм „Между два свята“, немската кинолента „Върху скални игли“, аржентинската продукция „Поке“. От 15.00 часа до 15.40 в Посетителския информационен център д-р Филкер Шофел ще проведе медицински семинар „Травми при катерене“.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Основателят на Банско Филм Фест бе обявен за „Почетен гражданин” на Банско

Благоевград: Основателят на Банско Филм Фест бе обявен за „Почетен гражданин” на Банско

22 Ноември 2018 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Банско. Часове преди да бъде дадено официалното начало на единствения по рода си в България форум за планинарската култура – Банско Филм Фест, неговият създател, Петър Атанасов, бе обявен посмъртно за „Почетен гражданин” на град Банско. Това съобщиха от пресцентъра на Община Банско.
Това се случи на Тържествена сесия на Общински съвет – Банско, където съветниците гласуваха предложението на кмета Георги Икономов с пълно мнозинство. В своите мотиви за удостояването на Петър Атанасов с почетното звание, Икономов изтъква заслугите му за създаването на Банско Филм Фест като събитие, популяризиращо световната планинарска култура, с което дава своят съществен принос за развитието на културния живот в Банско.
Неговата съпруга и съмишленик, Натали Петрова, получи званието и сподели с присъстващите обичта на нейния покоен съпруг към Банско и Пирин. Тя отправи благодарност към Георги Икономов за внесеното от него предложение, както и към господата съветници за признанието към житейските постижения на Пепи, както всички го наричаха приживе.
А самия Банско Филм Фест 2018 също започна с кадри за Пепи. Авторитетни личности – катерачи, алпинисти, колеги журналисти, приятели, разказаха за допира си с тази енциклопедична, и в същото време скромна личност. В негова памет на любимия му стол в читалище „Никола Вапцаров” бе поставен надпис с неговото име.
26 са лентите, които ще се състезават за оценката на авторитетното жури. Любопитни презентации, интересни гости, тематични уъркшопове, ще представи Банско Филм Фест до неделя, 25 ноември.
Входът е свободен, а събитията се провеждат в Читалище „Никола Вапцаров” и Посетителски информационен център.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Богата програма е подготвена за втория ден от филмовия фестивал в Банско

Благоевград: Богата програма е подготвена за втория ден от филмовия фестивал в Банско

22 Ноември 2018 | 10:50 | Агенция "Фокус"
Банско. Богата програма е подготвена за втория фестивален ден от филмовия фестивал в Банско. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Натали Петрова, организатор на фестивала. По думите ѝ жителите и гостите на града ще имат привилегията да гледат най-доброто от световното кино на тази тема, а част от филмите показват бита, изкуството, религията и културата на планинарските народи. Натали Петрова посочи, че това са 100 филма, като 36 от тях са в конкурсната програма, но всички са премиерни. Тя отбеляза, че тази година фокусът в Банско Филм Фест е поставен върху хората с увреждания в екстремните спортове.
Програмата на фестивала стартира още в 11.00 часа днес, когато ще бъде представен филма „Пътуване в търсене на Абдул Араби“, който е сниман в Египет. В 11.12 часа е определено началото на филма „Борба за живот“, който е създаден в Словакия по повод 45-годишнината от създаването на Планинска спасителна служба. В 11.42 часа започва английският филм „Портрети на Пирин“. В 11.50 часа ще бъде представен филм от Италия – „На чисто – битие сред природата“, разказващ за срещата между човека и природата. Филмът „Далеч“ ще бъде прожектиран в 13.30 часа. В 13.50 часа ще бъде представен френският филм „Предай се на дивото“. В 13.56 часа започва прожекцията на испанския филм „Виакру“. В 14.07 часа ще бъде представен полският филм „Килитон – най-трудният маратон в света“. Канадската продукция „Заслонът Шангку“ ще бъде представена в 15.30 часа. Програмата продължава в 16.23 часа с швейцарската прожекция „Непозната следа“. В 16.33 часа ще бъде представен филм от Бразилия – „Жените са като планините“, а от 16.48 часа – великобританският филм „Еверест без кислород“. Цялата тази програма ще бъде представена в Тържествената зала на НЧ „Никола Вапцаров“ в Банско. Успоредно с тази програма през целия ден ще бъдат прожектирани други филми в Посетителския информационен център. Там ще бъдат представени: немският филм „Белите вълци – Призраците на Арктика“, бразилската продукция „Морската планина“, филмът „Да се научиш да живееш отново“, испанският филм „Продължаваме напред“, бразилският филм „Фейжао“, австрийската прожекция „Връх Парасол“, френската кинолента „Земя, оформена от жените“, българският филм „8035“.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Натали Петрова, организатор: Филмите от Международния кинофестивал на планинарското кино и на екстремните спортове в Банско се различават от останалото кинопроизводство

Натали Петрова, организатор: Филмите от Международния кинофестивал на планинарското кино и на екстремните спортове в Банско се различават от останалото кинопроизводство

21 Ноември 2018 | 17:34 | Агенция "Фокус"
Банско. Филмите от Международния кинофестивал на планинарското кино и на екстремните спортове в Банско се различават от останалото кинопроизводство, защото са истински истории на границата между документалното и игралното. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Натали Петрова, организатор на фестивала. Тя допълни, че зрителите ще съпреживеят в един неповторим формат – катерене, алпинизъм, екстремно колоездене, каяк, фрийрайдинг, гмуркане, сърф, но освен това ще се докоснат и до най-трудно достъпните и екзотични точки на планетата, до които обикновено не се стига на живо.
„Наши гости са световни звезди от 6 държави. Сред тях е испанецът Урко Барандиаран, който загубва единия си крак при автомобилна катастрофа, но това не му пречи да живее активно и да се радва на живота. Напротив, сега дори е по-силен и със завидна упоритост си поставя все по-трудни цели. Това е един от най-силните пара-катерачи в света. Той казва, че „Границата на човешките възможности е само в нашите глави“. Ще присъства също и италианецът Марио Виелмо, който е алпинист и режисьор в екстремни условия. Ще дойде и алпиниста Себастиано Валентини, който е участвал в множество експедиции в Хималаите и Алпите“, добави Натали Петрова и посочи, че сред гостите ще бъде и най-големият специалист по травми в планинарските спортове германският професор д-р Волкер Шофел. По думите й ще се присъедини и Матиас Майер от Австрия – един от най-известните фрий райдъри, който прави успешни спускания в най-недостъпните и отдалечени точки на Земята, като Гренландия и Антарктида. Тя уточни, че той самият е режисьор и автор на множество филми. Организаторът отбеляза, че екстремният скиор с премиерни спускания в Перу и Европа Фредерик Жентет също ще бъде сред специалните гости.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Започва 18-ото издание на филмовия фестивал в Банско

Благоевград: Започва 18-ото издание на филмовия фестивал в Банско

21 Ноември 2018 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Банско. Започва 18-ото издание на Банско филм фест. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Натали Петрова, организатор на фестивала. По думите ѝ жителите и гостите на града ще имат привилегията да гледат най-доброто от световното кино на тази тема, а част от филмите показват бита, изкуството, религията и културата на планинарските народи. Натали Петрова посочи, че това са 100 филма, като 36 от тях са в конкурсната програма, но всички са премиерни. Тя отбеляза, че тази година фокусът в Банско филм фест е поставен върху хората с увреждания в екстремните спортове.
Програмата на фестивала стартира още в 11.00 часа, когато ще бъде представен филма „Децата от Силваплана – 2 част“, който е сниман в Швейцария. В 11.23 часа е определено началото на филма „Камчия 107“, който показва успешния опит за прекосяване на река Камчия с каяк. В 11.47 часа започва сръбския филм „Национален парк Фружка Гора – условия нормални“. В 12.13 часа ще бъде представен филм от Киргизстан – „Наследството“, разказващ за киргизстанска национална игра с коне, която се е превърнала в наследство на номадските народи. Филмът „Дивите страни на Швейцария – вода и лед“ ще бъде прожектиран в 13.30 часа. В 14.21 часа ще бъде представен белгийският филм „Марш за Гена“. В 15.51 часа започва прожекцията на чешкия филм „Изкачването на седемте пясъчни скали“. В 17.00 часа ще бъде представен италианският филм „Източници на масло“. Цялата тази програма ще бъде представена в Тържествената зала на НЧ „Никола Вапцаров“ в Банско. Успоредно с тази програма през целия ден ще бъдат прожектирани други филми в Посетителския информационен център. Там ще бъдат представени: италианският филм „Финале 68“; полският филм „28 картини от Татрите“; австрийската продукция „Домашни истории“; полският филм „Никога да не стигнеш“; немската продукция „Мигновено заснети приключения“; френският филм „Ние сме скитниците – Норвегия“; испанският филм „Балканите“; френският филм „Пътуване Норвегия“; българският филм „Антарктида – 25 стъпки в бъдещето“; френската продукция „Анджело“ и немският филм „Крис Морган и срещите му с Гризли – тайният живот на мечките“. Официалното откриване на Банско Филм Фест 2018 ще бъде в 18.30 часа.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 18-ото издание на Банско Филм Фест ще се проведе в периода от 21 до 25 ноември

Благоевград: 18-ото издание на Банско Филм Фест ще се проведе в периода от 21 до 25 ноември

16 Ноември 2018 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Банско. Предстои провеждането на 18-ото издание на Банско Филм Фест. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Натали Петрова, организатор на фестивала. Тя уточни, че Международният кинофестивал на планинарското кино и на екстремните спортове ще се проведе в периода от 21 до 25 ноември. По думите ѝ жителите и гостите на града ще могат да гледат най-доброто от световното кино на тази тема, а част от филмите показват бита, изкуството, религията и културата на планинарските народи. Натали Петрова посочи, че това са 100 филма, като 36 са в конкурсната програма, но всички са премиерни. „Тези филми не са показвани на друго място, така че жителите и гостите на Банско ще бъдат първите им зрители“, отбеляза тя. Организаторът подчерта, че това са филми, които се различават от останалото кинопроизводство. Те са на границата между игралното и документалното – едни истински истории.
Натали Петрова допълни, че зрителите ще съпреживеят в един неповторим формат – катерене, алпинизъм, екстремно колоездене, каяк, фрийрайдинг, гмуркане, сърф, но освен това ще се докоснат и до най-трудно достъпните и екзотични точки на планетата, до които обикновено не се стига на живо. Според нея тези филми освен сбъднатите или несбъднатите мечти на хората, представляват и едни уроци по география и история.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруари 2019 г.
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруа...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.