НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Президентът сезира Конституционния съд за разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане

Президентът сезира Конституционния съд за разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане

27 Ноември 2018 | 16:54 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев сезира днес Конституционния съд с искане да бъдат обявени за противоконституционни и за несъответстващи на международни договори отделни разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗИД ЗКПО). Това съобщиха от Прессекретариата на държавния глава.
Конституционно неприемливо е предвиденото прекратяване на правоотношенията с висши държавни служители без предизвестие по преценка на директора на Агенция „Митници“. Така се ликвидира стабилитетът, който е основен принцип на държавната служба съгласно чл. 116, ал. 1 от Конституцията, и се създават условия за политически зависимости. Уволнените се лишават от пълноценна съдебна защита, което не съответства на чл. 56 от Конституцията, на чл. 8 от Всеобщата декларация за правата на човека и на чл. 6, параграф 1 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи. В противоречие с чл. 6, ал. 2 от Конституцията се създава неравенство по признак обществено положение. Освобождаването „по преценка“ е предпоставка за административен произвол, който е несъвместим с правовата държава.
В искането се оспорва въвеждането на по-високи данъци за имоти в населени места от Списъка на курортите в България. Така се нарушават изискванията на чл. 60 от Конституцията за законоустановеност на данъците и за съобразяването им с доходите и имуществата на данъкоплатците. Поставянето на размера на данъчната ставка в зависимост от списък, приет от Министерския съвет, означава, че не само Народното събрание, както предвижда Конституцията, а и правителството със свой акт ще участва в определянето на размера на данъка. Обвързването на размера на данъка с използването на имота смесва по конституционно недопустим начин подоходни и имуществени данъци. Затова лицата, които не получават наеми от своите имоти, ще дължат по-висок данък за имота си в сравнение с лицата, които не само притежават имот, но и получават доходи от него.
Според държавния глава незачитането на граждански права и вменени задължения води до нарушаване на конституционно установени принципи, които са особено важни при взаимоотношения с властнически характер, каквито имаме в сферата на данъците и държавната служба. С тези аргументи на 13 ноември 2018 г. държавният глава наложи вето на ЗИД ЗКПО. Сезирайки Конституционния съд, президентът отстоява тази своя позиция по отношение на отделни разпоредби от повторно приетия от Народното събрание закон.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът отхвърли президентското вето върху данъка за старите автомобили (ОБЗОР)

Парламентът отхвърли президентското вето върху данъка за старите автомобили (ОБЗОР)

22 Ноември 2018 | 19:57 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие повторно промените в Закона за корпоративното подоходно облагане с 130 гласа „за“ и 46 „против“. Така депутатите преодоляха ветото на президента Румен Радев. То бе подкрепено от БСП и ДПС. „За“ приемането на измененията в закона гласуваха ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“. Според ГЕРБ фактът, че в парламента се гледа вето на президент, който не е от управляващото мнозинство, показва, че демокрацията функционира. От „Обединени патриоти“ определиха мотивите на президента за ветото като изцяло политически. „Веднага ще подкрепя ветото на президента, ако някой каже, че от утре българските граждани ще живеят по-добре“, коментира лидерът на „Воля“ Веселин Марешки. От БСП апелираха, че екологичната цел, която си поставят управляващите с данъка върху старите автомобили, няма как да бъде постигната заради положението на 3 млн. българи, собственици на такива. От ДПС обявиха, че подкрепят ветото, но с ясното съзнание, че данъкът за стари коли не е справедлив.
Държавният глава върна закона за ново обсъждане на 13 ноември. Решението на президента дойде на фона на вълна от протести срещу поскъпването на цените на горивата и данъците. През Закона за корпоративното подоходно облагане парламентът изменя и редица данъчни закони. Президентът изрази несъгласие с това по-старите автомобили да плащат по-висок данък, което според него няма да стимулира замяната на старите автомобили с по-нови и няма да доведе до екологичен ефект. Румен Радев отбеляза, че с мярката данъчната тежест ще се стовари върху гражданите с ниски и средни доходи, както и върху малкия и средния бизнес. На 7 ноември народните представители решиха данъкът за старите автомобили да се определя по екологичен и имуществен компонент. Така собствениците на автомобили, които са по-стари и замърсяват повече въздуха, ще плащат с до 30% по-висок данък. Повече ще се плаща и за по-мощните автомобили. Промените влизат в сила от 1 януари 2019 година. Държавният глава е против удължаването от 2 на 4 години на срока, в който общините трябва да се подготвят за реформата за таксата върху битовите отпадъци. Той не е съгласен и с въвеждането на по-високи данъчни ставки за имоти в населени места от Списъка на курортите в България. Румен Радев не споделя виждането за преобразуване на митниците в териториални дирекции.
Ветото върху Закона за корпоративното и подоходно облагане е единадесето за президента Радев. Държавният глава наложи вето и върху: Закона за концесиите, Закона за опазване на околната среда и водите, Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година, Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Закона за посевния и посадъчния материал, Закона за банковата несъстоятелност, Закона за приватизация и следприватизационен контрол, на Административнопроцесуалния кодекс, както и на Закона за държавната собственост. До момента парламентът е подкрепил само ветото върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: По-високият данък за стари коли е крачка към чистия въздух

Министър Нено Димов: По-високият данък за стари коли е крачка към чистия въздух

22 Ноември 2018 | 17:05 | Агенция "Фокус"
София. Противопоставянето на социалното и здравословното е недопустимо, защото здравето и живота на хората е нещо, което не може да бъде оценено, или поне трудно би могло да бъде оценено. Посоката, в която се тръгва с увеличаването на данъка върху по-старите автомобили е с много премерени стъпки, а целта е промяна в мисленето. Така коментира отхвърленото вето на президента върху Закона за корпоративното подоходно облагане министърът на околната среда и водите Нено Димов в рубриката след новините "Плюс-минус" по Нова телевизия. Той подчерта, че увеличение с 20-30% на данъка върху старите автомобили се изразява в 10-15 лева, но това е само една от всички стъпки към решаването на проблема със замърсяването на въздуха.
Двата основни източника на замърсяване на въздуха са битовото отопление и автомобилния транспорт. За да може да се подобри качеството на въздуха в градовете, трябва да се взимат мерки и в двете посоки.
„При всички положения трябва да си даваме сметка, че чистият въздух е инвестиции. Естествено е, че от едната страна стои някакъв вид промяна. Основната посока, в която са насочени усилията, е битовото отопление, което е над 50% от замърсяването на въздуха в големите градове”, каза още министърът. Той посочи, че отражението на индустрията върху замърсяването на въздуха е между 3 и 5%, но това не означава, че няма определени градове, какъвто е случаят с Русе, в които има по-сериозно влияние.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народните представители преодоляха президентското вето върху последните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане

Народните представители преодоляха президентското вето върху последните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане

22 Ноември 2018 | 15:06 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите приеха повторно Закона за корпоративното подоходно облагане и преодоляха президентското вето, предаде репортер на Агенция "Фокус". "За" закона гласуваха повторно 130 народни представители, "против" - 46, нямаше "въздържали се".
Съгласно правилника за организацията и дейността на Народното събрание законът се счита за повторно приет, ако за него е гласувало мнозинство повече от половината от всички народни представители - 121. В мотивите си държавният глава посочва, че не е съгласен с данъка върху моторните превозни средства, отлагането на реформата за таксата върху битовите отпадъци. Според държавния глава не е справедливо сроковете за гражданите и бизнеса винаги да са задължителни, независимо от тяхната готовност, а сроковете за държавата немотивирано да могат да се отлагат. Той изтъква, че това е особено неприемливо, когато се удължава прилагането на конституционно нетърпима уредба - таксата за битови отпадъци да продължава да е според данъчната оценка на имота, а не според количеството отпадъци. Президентът оспорва и въвеждането на по-високи данъчни ставки за имоти в населени места от Списъка на курортите в България, в зависимост от използването на имота. Румен Радев не е съгласен и с промените в Закона за митниците, с които те се преобразуват в териториални дирекции. Ветото бе единадесетото за президента, като до момента парламентът е подкрепил само едно от тях - върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Веселинов, ВМРО: Няма как да подкрепим президентското вето, защото ще обречем общините на хаос

Искрен Веселинов, ВМРО: Няма как да подкрепим президентското вето, защото ще обречем общините на хаос

22 Ноември 2018 | 15:00 | Агенция "Фокус"
София. Няма как да подкрепим това вето, защото ще обречем общините на хаос. Това каза народният представител от ПГ на "Обединени патриоти" и член на ВМРО Искрен Веселинов по време на дебатите по президентското вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му, ако ветото бъде подкрепено, ще се бръкне много по-дълбоко в джобовете на гражданите. По думите му тези основателни забележки, по отношение на самата таблица за облагане, могат да бъдат направени в допълнителен вид.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Александров, „Атака“: Мотивите на президента за ветото са написани изцяло политически

Николай Александров, „Атака“: Мотивите на президента за ветото са написани изцяло политически

22 Ноември 2018 | 15:00 | Агенция "Фокус"
София. Последните мотиви за вето на президента са написани изцяло политически. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и член на „Атака“ Николай Александров по време на дебатите по президентското вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . „Става въпрос за местни данъци и такси. Това е в прерогатив на местното самоуправление“, коментира той. Николай Александров се обърна към БСП и президента Румен Радев и заяви, че мотивите за ветото са изцяло политически.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Апостолов: Групата на НФСБ в "Обединени патриоти" ще гласуваме против ветото върху Закона за корпоративното подоходно облагане

Йордан Апостолов: Групата на НФСБ в "Обединени патриоти" ще гласуваме против ветото върху Закона за корпоративното подоходно облагане

22 Ноември 2018 | 14:43 | Агенция "Фокус"
София. Групата на НФСБ в "Обединени патриоти" ще гласуваме против ветото върху Закона за корпоративното подоходно облагане. Това каза народният представител от ПГ на "Обединени патриоти" Йордан Апостолов по време на дебатите по президентското вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Веднага след това ще предложим и изменения на закона в тази му част, с която ние не бяхме съгласни още от самото му начало", обясни Апостолов. Той посочи, че от НФСБ са против облагането на хибридните автомобили и измерването на действително състояние на газовете на автомобилите. Апостолов обърна внимание и на санкциите, които грозят страната ни заради чистота на въздуха.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселин Марешки, "Воля": Веднага ще подкрепя ветото на президента, ако някой каже, че от утре българските граждани ще живеят по-добре

Веселин Марешки, "Воля": Веднага ще подкрепя ветото на президента, ако някой каже, че от утре българските граждани ще живеят по-добре

22 Ноември 2018 | 14:32 | Агенция "Фокус"
София. Веднага ще подкрепя ветото на президента, ако някой каже, че от утре българските граждани ще живеят по-добре. Това каза лидерът на "Воля" Веселин Марешки по време на дебатите по президентското вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде репортер на Агенция "Фокус". Според него това е сценично поведение спрямо избирателите. "Няма как да го подкрепим, но ще подкрепим всяко друго предложение, което рязко ще направи така, че българските граждани да живеят по-добре", заяви още Марешки.
Той посочи, че има идея и освен за тестове за наркотици, политиците да минават и за тестовете на интелигентност, защото не четат.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гьоков, БСП: Ситият на гладния не вярва  - ГЕРБ трябва да размислят и подкрепят ветото на президента

Георги Гьоков, БСП: Ситият на гладния не вярва - ГЕРБ трябва да размислят и подкрепят ветото на президента

22 Ноември 2018 | 14:22 | Агенция "Фокус"
София. Ситият на гладния не вярва - ГЕРБ трябва да размислят и подкрепят ветото на президента. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков по време на дебатите по президентското вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Президентът наред с другите мотиви изразява несъгласие с промените в Закона за местните данъци и такси, касаещи данъка върху моторните превозни средства, отлагането на реформата при определяне на битови отпадъци и въвеждането на по-високи данъчни ставки за жилищни имоти в Списъка на курортите в Република България. Управляващите декларираха, че са изненадани от мотива на президента за таксата битови отпадъци. Твърдят, че ако се приеме ветото, това означава без подготовка да бъдат натоварени много милиони хора за сметка на бизнеса. Странно звучи това твърдение без подготовка, защото това е отлагане от четири-пет години поне. През това време управлява все ГЕРБ“, каза Гьоков.
Според него протестите са заради липсата на социална справедливост. „Те искат справедливи цени на горивата и отмяна на това несправедливо увеличаване на данъка“, каза Гьоков във връзка с увеличаване на данъка върху старите автомобили.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамадан Аталай, ДПС: Ще подкрепим ветото на президента с ясното съзнание, че данъкът за старите коли не е справедлив

Рамадан Аталай, ДПС: Ще подкрепим ветото на президента с ясното съзнание, че данъкът за старите коли не е справедлив

22 Ноември 2018 | 14:14 | Агенция "Фокус"
София. Ще подкрепим ветото на президента с ясното съзнание, че наложеният данък за стари коли не е справедлив. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Рамадан Аталай по време на дебатите по президентското вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той даде пример, че в Германия се инвестира в нови чисто технологични автомобили, като се дава до 10 хил. евро на всеки, който си сменя колата с екологично чиста. Според него логиката на ГЕРБ е точно обратната. „С ветото президентът ни обръща внимание още един път да обсъдим законопроекта, ако сме пропуснали нещо, което да е в полза на обществото“, посочи Рамадан Аталай. „Данъчната справедливост е едно много обтегаемо понятие. Справедлив е според мен онзи данък, който данъкоплатецът с желание още на 1 януари отива и застава пред гишетата и иска да плати. Досега такъв данъкоплатец не съм виждал“, обясни депутатът. „Затова сме избрани тук, за да можем да направим данъчна политика, с която обществото осъзнато да отиде да гласува“, заяви още Аталай. „Ако може да ми кажете глобите от магистралите и пътищата, които ги събирате денонощно за какво ги ползвате, за какво ги харчите. Само ще ви припомня, че предишни мандат имаше една дама, която каза, че 100 хил. лв. са дадени за 10 пешеходни пътеки“, коментира депутатът от ДПС.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Марков, ГЕРБ: Фактът, че гледаме в пленарна зала ветото на държавния глава, който не е от управляващото мнозинство, показва, че България е с функционираща демокрация

Георги Марков, ГЕРБ: Фактът, че гледаме в пленарна зала ветото на държавния глава, който не е от управляващото мнозинство, показва, че България е с функционираща демокрация

22 Ноември 2018 | 14:01 | Агенция "Фокус"
София. Фактът, че гледаме в пленарна зала ветото на държавния глава, който не е от управляващото мнозинство, показва, че България е с функционираща демокрация. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков по време на дебатите по президентското вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . „Гледаме важен политически акт по време на важни политически събития в страната, и по време на много важно послание на 9 ноември на българския държавен глава“, коментира той. „Отнасям се с голямо уважение към конституционното право на вето на българския президент и към неговата личност“, заяви Георги Марков. „Ако ветото бъде преодоляно, българският държавен глава може да отнесе въпроса до КС“, обясни той и допълни, че това може да направи и омбудсманът Мая Манолова, която е ярък представител на левицата. По отношение на протестите в страната срещу високите цени на горивата, Георги Марков посочи, че такива протести има и в Европа. „Да сте чули президента Макрон да си отива от власт?“, попита депутатът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Иванов, БСП: Управляващо мнозинство се движи в насрещното движение и то срещу своите граждани

Иван Иванов, БСП: Управляващо мнозинство се движи в насрещното движение и то срещу своите граждани

22 Ноември 2018 | 13:37 | Агенция "Фокус"
София. Цялото управляващо мнозинство се движи в насрещното движение и то срещу своите граждани. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Иван Иванов по време на дебатите по президентското вето на Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Управляващите се опитват да "бутнат" дискусията, да се размие основният проблем, който се опитваме да решим с ветото върху Закона за корпоративното подоходно облагане“, посочи той. Според него предвижданите промени в Закона за корпоративното подоходно облагане са необмислени и ненавременни. „За това говори реакцията на българските граждани, които мигновено излязоха на улицата и адекватната реакция на президентската институция, която съвсем мотивирано ви върна като първокласници“, каза още Иван Иванов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Откакто приключиха изборите, президентската двойка се движи само в насрещното движение

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Откакто приключиха изборите, президентската двойка се движи само в насрещното движение

22 Ноември 2018 | 13:33 | Агенция "Фокус"
София. Откакто приключиха президентските избори, президентската двойка се движи само в насрещното движение. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите по президентското вето на Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва да говорим по-аргументирано, а не да влизаме в исторически факти от президентските избори“, посочи той. „Откакто приключиха президентските избори, президентската двойка се движи само в насрещното движение“, коментира Цветан Цветанов. В отговор депутатът от БСП Таско Ерменков посочи, че повече хора са гласували за президента Румен Радев, отколкото за ГЕРБ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народното събрание удължи работното си време до приемане и гласуване на ветото върху Закона за корпоративното подоходно облагане

Народното събрание удължи работното си време до приемане и гласуване на ветото върху Закона за корпоративното подоходно облагане

22 Ноември 2018 | 13:02 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът удължи работното си време до приемане и гласуване на ветото върху Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Предложението направи Станислав Иванов от ГЕРБ, като "за" него гласуваха 97 народни представители, "против" 4 и въздържали се" - 2, с което то бе прието.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Поименната проверка установи кворум в пленарна зала

Поименната проверка установи кворум в пленарна зала

22 Ноември 2018 | 09:24 | Агенция "Фокус"
София. Поименната проверка установи кворум в пленарна зала, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Проверката бе поискана веднага след като в зала се регистрираха 121 народни представители. Предложението направиха от ПГ на "БСП за България", след което депутатите от опозицията напуснаха залата.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

По искане на ПГ на "БСП за България" в парламента започна поименна проверка за наличие на кворум

По искане на ПГ на "БСП за България" в парламента започна поименна проверка за наличие на кворум

22 Ноември 2018 | 09:15 | Агенция "Фокус"
София. По искане на ПГ на "БСП за България" в парламента започна поименна проверка за наличие на кворум, предаде репортер на Агенция "Фокус". Проверката се случва минути след като в зала се регистрираха 121 депутати, колкото са необходими за кворума.
Предложението за поименна проверка направи зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски. "В рамките на днешното пленарно заседание предстои да се разгледат два закона, които са достатъчно скандални, достатъчно вредни за българските граждани. Тези закони не трябва да бъдат приемани, не трябва да влизат в сила", каза Свиленски, визирайки Кодекса за застраховането и новото обсъждане на Закона за корпоративното подоходно облагане. След започване на проверката ПГ на "БСП за България" напусна зала.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С кворум от 121 народни представители започна пленарното заседание

С кворум от 121 народни представители започна пленарното заседание

22 Ноември 2018 | 09:05 | Агенция "Фокус"
София. С кворум от 121 народни представители започна пленарното заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Регистрираните депутати са точно толкова, колкото са необходими за кворума. По програма депутатите започват работа с промените в Кодекса за застраховането на второ четене.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа президентското вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане

Парламентът ще разгледа президентското вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане

22 Ноември 2018 | 07:17 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа президентското вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Законът бе приет на 7 ноември 2018 г. и с него се направиха изменения и в редица други данъчни закони. След наложеното вето предстои да бъде разгледан наново от депутатите. Съгласно правилника за организацията и дейността на Народното събрание законът ще се счита за повторно приет, ако за него е гласувало мнозинство повече от половината от всички народни представители. Тогава ветото ще бъде преодоляно. Ако върнатият закон не получи необходимото мнозинство и е оспорен по принцип, той подлежи на разглеждане по реда, предвиден за обсъждане и приемане на законопроекти. Ако са оспорени само отделни текстове, се гласуват само оспорените и свързаните с тях текстове. Ветото е единадесетото за президента, като до момента парламентът е подкрепил само едно от тях - върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол. В мотивите си държавният глава посочва, че не е съгласен с данъка върху моторните превозни средства, отлагането на реформата за таксата върху битовите отпадъци. Според държавния глава не е справедливо сроковете за гражданите и бизнеса винаги да са задължителни, независимо от тяхната готовност, а сроковете за държавата немотивирано да могат да се отлагат. Той изтъква, че това е особено неприемливо, когато се удължава прилагането на конституционно нетърпима уредба - таксата за битови отпадъци да продължава да е според данъчната оценка на имота, а не според количеството отпадъци. Президентът оспорва и въвеждането на по-високи данъчни ставки за имоти в населени места от Списъка на курортите в България, в зависимост от използването на имота. Румен Радев не е съгласен и с промените в Закона за митниците, с които те се преобразуват в териториални дирекции.
Депутатите ще се занимаят и с промените в Кодекса за застраховането на второ четене. Измененията са внесени от Министерски съвет и с тях се въвеждат разпоредбите на европейска директива, свързана разпространението на застрахователни продукти. Между първо и второ четене председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова прави предложения в случай на смърт и всяко от увредените лица вследствие на тази смърт, да има право на еднократно обезщетение за претърпените немиуществени вреди. 20 000 лв. е таванът на обезщетенията за съпруг, съпруга или лице, с което починалото лице е било в съжителство на съпружески начала по време на настъпване на непозволеното увреждане, довело до смъртта, както и на всяко дете, включително на осиновеното и на всеки родител, включително осиновител. Предлага се таван от 15 000 лв. за обезщетенията на всеки брат или сестра и 5000 лв. на друго лице по изключение поради създадените емоционални отношения с починалото лице. По програма е предвидено изслушване на министъра на енергетиката Теменужка Петкова за процедурата по избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“ и възможности за структуриране на проекта.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Водещата бюджетна комисия отхвърли президентското вето върху данъчните закони (ОБЗОР)

Водещата бюджетна комисия отхвърли президентското вето върху данъчните закони (ОБЗОР)

15 Ноември 2018 | 21:56 | Агенция "Фокус"
София. Водещата парламентарна комисия по бюджет и финанси отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за корпоративното подоходно облагане. Депутатите приеха повторно промените. Държавният глава върна закона за ново обсъждане на 13 ноември. Решението на президента дойде на фона на вълна от протести срещу поскъпването на цените на горивата и данъците. През Закона за корпоративното подоходно облагане парламентът изменя и редица данъчни закони. Президентът изрази несъгласие с това по-старите автомобили да плащат по-висок данък. Това според президента няма да стимулира замяната на старите автомобили с по-нови и няма да доведе до екологичен ефект. Румен Радев отбеляза, че с мярката данъчната тежест ще се стовари върху гражданите с ниски и средни доходи, както и върху малкия и средния бизнес. Държавният глава е против удължаването от 2 на 4 години на срока, в който общините трябва да се подготвят за реформата за таксата върху битовите отпадъци. Той не е съгласен и с въвеждането на по-високи данъчни ставки за имоти в населени места от Списъка на курортите в България. Румен Радев не споделя виждането за преобразуване на митниците в териториални дирекции.
На обсъждането на ветото в комисия най-спорна беше темата за данъка на старите автомобили. Депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетна комисия Менда Стоянова посочи, че промяната в данъка е в правилната посока и е стъпка към решаване на проблема със замърсяването на въздуха. Тя уточни, че месечното увеличение на данъка ще бъде под цената на една кутия цигари, а автомобилите с по-голяма мощност ще плащат по-висок данък. Според БСП обаче с данъка върху старите автомобили няма да се постигне очакваният екологичен ефект. „Щом търсим екологичен ефект, това означава ли, че догодина ще увеличим данъка и на сградите, в които се ползва твърдо гориво“ попита депутатът от БСП Георги Търновалийски. Секретарят по правни въпроси на президента проф. Емилия Друмева заяви, че принципът „замърсителят плаща“ няма как да се приложи с екологичния компонент в данъка, приет от парламента. Тя подчерта, че държавният глава подкрепя включването на екологичен компонент при формирането на данъка, но така приета уредбата не може да постигне резултати. Основното му разбиране е, че социалната справедливост не е за сметка за екологичната необходимост. Според президентската институция може да бъде намерено друго законодателно решение за по-плавно нарастване на данъка върху превозните средства, което в по-голяма степен да е съобразено с Конституцията. От ДПС обърнаха внимание на промяната, с която митниците ще се преобразуват в териториални дирекции. Зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев обясни, че предложението е внесено в последния момент и затова не е променено. По думите му законодателният процес относно данъчните закони е компрометиран. „Ако не беше тази практика, сега може би нямаше да има вето върху 5 данъчни закона, а върху 2“, коментира Цонев.
Предстои окончателното гласуване на президентското вето в пленарна зала. Очаква се ПГ на ГЕРБ да гласуват „за“ повторното приемане на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, а ПГ на ДПС и БСП да подкрепят ветото.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Водещата бюджетна комисия отхвърли президентското вето върху данъчните закони

Водещата бюджетна комисия отхвърли президентското вето върху данъчните закони

15 Ноември 2018 | 16:24 | Агенция "Фокус"
София. Водещата парламентарна комисия по бюджет и финанси отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ повторното приемане на промените в закона гласуваха 12 депутати, 9 бяха „против“.
Последните промени в закона бяха приети от депутатите на 7 ноември, а държавният глава ги върна за ново обсъждане на 13 ноември. През Закона за корпоративното подоходно облагане парламентът измени и редица други данъчни закони. Президентът изрази несъгласие с данъка върху автомобилите, а именно по-старите да плащат повече. Това според президента няма да стимулира замяната на старите автомобили с по-нови и няма да доведе до екологичен ефект. Румен Радев апелира, че с мярката данъчната тежест ще се стовари върху гражданите с ниски и средни доходи, както и върху малкия и средния бизнес.
Държавният глава е против удължаването от 2 на 4 години на срока, в който общините трябва да се подготвят за реформата за таксата върху битовите отпадъци. Той не е съгласен и с въвеждането на по-високи данъчни ставки за имоти в населени места от Списъка на курортите в България. Румен Радев не споделя виждането за преобразуване на митниците в териториални дирекции.
Решението на президента дойде на фона на вълна от протести срещу поскъпването на цените на горивата и данъците.
Очаква се ПГ на ГЕРБ да гласуват „за“ повторното приемане на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. ПГ на ДПС и БСП да подкрепят президентското вето.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на ГЕРБ ще гласува "зa" Закона за корпоративното подоходно облагане и против президентското вето

ПГ на ГЕРБ ще гласува "зa" Закона за корпоративното подоходно облагане и против президентското вето

15 Ноември 2018 | 16:09 | Агенция "Фокус"
София. Ще подкрепим законопроекта, приет от НС и няма да подкрепим ветото. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ и председател на бюджетна комисия Менда Стоянова на заседание комисията, на което се разглежда ветото на държавния глава върху Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Считаме, че промяната, която касае данъка върху автомобилите е в правилната посока“, заяви тя. „Тя дава възможност на общините да управляват своите приходи и разходи в частта от ангажиментите им към замърсяването на въздуха. Това е само една мярка в посока решаване на проблема“, обясни Менда Стоянова. Тя уточни, че месечното увеличение на данъка ще бъде под цената на една кутия цигари. „Автомобилите с по-голяма мощност ще плащат по-висок данък“, каза още Менда Стоянова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на "БСП за България" ще подкрепи ветото на държавния глава върху Закона за корпоративното подоходно облагане

ПГ на "БСП за България" ще подкрепи ветото на държавния глава върху Закона за корпоративното подоходно облагане

15 Ноември 2018 | 16:06 | Агенция "Фокус"
София. Ще подкрепим ветото на президента със всички мотиви. Това каза депутатът от ПГ на "БСП за България" Георги Търновалийски на заседание на бюджетна комисия, на което се разглежда ветото на държавния глава върху Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „С данъка върху старите автомобили няма да бъде постигнат екологичният ефект, който се очаква“, обяви той. „Може да се окаже, че старите автомобили са по-екологични, защото всички са на газ“, коментира Георги Търновалийски. „Щом търсим екологичен ефект, това означава ли, че догодина ще увеличим данъка и на сградите, в които се ползва твърдо гориво“ попита депутатът от БСП. „Начинът, по който се прави данъчната политика, е порочен и трябва да се промени“, обяви той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на ДПС ще подкрепи президентското вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане

ПГ на ДПС ще подкрепи президентското вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане

15 Ноември 2018 | 16:01 | Агенция "Фокус"
София. Ще подкрепим ветото на президента, това е решение на парламентарната ни група. Това каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев на заседание на бюджетна комисия, на което се разглежда ветото на държавния глава върху Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В зала и в комисия подкрепихме предложенията за преструктуриране на митниците. Ако те не бяха правени между двете четения, нямаше да се стигне до това“, обясни той и допълни, че до ветото върху Закона за митниците през Закона за корпоративното подоходно облагане се е стигнало, защото предложението е внесено в последния момент и е изтекъл срокът за промяна. „Последните години компрометираме законодателния процес по отношение на данъчните закони“, обяви Йордан Цонев и заяви, че това не е добра практика, защото има достатъчно време те да се внесат. „Ако не беше тази практика, сега може би нямаше да има вето върху 5 данъчни закона, а върху 2“, коментира той. „В тази комисия съм от 1997 година, не е добре за нас самите нещата да се обръщат с главата надолу“, каза още Йордан Цонев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Емилия Друмева: Основно разбиране на президента е, че социалната справедливост не е за сметка за екологичната необходимост

Проф. Емилия Друмева: Основно разбиране на президента е, че социалната справедливост не е за сметка за екологичната необходимост

15 Ноември 2018 | 14:59 | Агенция "Фокус"
София. Социалната справедливост не е за сметка за екологичната необходимост. Това е основното разбиране, заложено и изразено в мотивите на президента. Това каза секретарят по правни въпроси на президента проф. Емилия Друмева на заседание на бюджетна комисия, на което се разглежда ветото на държавния глава върху Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Данъчното бреме не е съобразено с равнището на доходите“, обърна внимание тя. „Изводът е, че целеният екологичен ефект няма да бъде постигнат с данъка върху превозните средства. Какво ще се постигне - негативни последици на огорчение и неудовлетворение на съвестни граждани, които не успяват да отговорят на условията на данъка“, обясни проф. Друмева. „Може да бъде намерено друго законодателно решение за по-плавно нарастване на данъка върху превозните средства, което в по-голяма степен да е съобразено с Конституцията“, заяви тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Икономов, кмет на Община Банско: Ветото на президента Радев не е състоятелно, но той твърде често налага вето на законите, излизащи от парламента

Георги Икономов, кмет на Община Банско: Ветото на президента Радев не е състоятелно, но той твърде често налага вето на законите, излизащи от парламента

15 Ноември 2018 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Банско. Ветото на президента Радев не е състоятелно, но той твърде често налага вето на законите, излизащи от парламента. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин кметът на Община Банско Георги Икономов относно ветото, наложено от президента Румен Радев върху промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. По думите му позицията на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) е ясна и е била представена официално от председателя на организацията Даниел Панов.
Икономов подчерта, че това е една от мерките, които ЕС прилага за чистотата на въздуха. „Трябва да признаем, че данъците на тези стари автомобили са наистина нищожни, увеличението също няма да е значително. За сметка на замърсяването от тях, което е изключително голямо. В крайна сметка парите, които ще се съберат, ще бъдат използвани за подобряване на инфраструктурата, екологичните мерки и т. н. Няма как да протестираме и да искаме по-високи заплати, а в същото време да не се вдигат данъци. Откъде ще дойдат тогава тези по-високи заплати? Откъде ще дойдат по-високите пенсии? Искаме да сме равни по заплати със Западна Европа, но не искаме да сме равни по цени с тези държави“, коментира градоначалникът. Кметът на Община Банско отбеляза, че ако някой си направи труда да погледне какви са данъците и осигуровките в западните страни, ще види, че разликата по тези показатели между нас и тях е 5-10 пъти. Според него нещата в момента се преекспонират от политически сили, които са извън управлението и през последните месеци се опитват всячески да рушат правовия ред в държавата.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентарната бюджетна комисия ще разгледа президентското вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане

Парламентарната бюджетна комисия ще разгледа президентското вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане

15 Ноември 2018 | 07:29 | Агенция "Фокус"
София. Комисията по бюджет и финанси ще разгледа ветото на президента Румен Радев върху последните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. Това се посочва в дневния ред на заседанието на комисията. Държавният глава върна закона за ново обсъждане на 13 ноември. Той изрази несъгласие с данъка върху автомобилите, а именно по-старите да плащат повече. Това според президента няма да стимулира замяната на старите автомобили с по-нови и няма да доведе до екологичен ефект. Румен Радев апелира, че с мярката данъчната тежест ще се стовари върху гражданите с ниски и средни доходи, както и върху малкия и средния бизнес. Държавния глава оспорва отлагането на реформата за таксата върху битовите отпадъци и въвеждането на по-високи данъчни ставки за имоти в населени места от Списъка на курортите в България. Румен Радев не е съгласен и с преобразуването на митниците в териториални дирекции. Решението на президента дойде на фона на вълна от протести в цялата страна срещу поскъпването на цените на горивата и данъците.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.