НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:08


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Парламентът с удар срещу домашното насилие (ОБЗОР)

Парламентът с удар срещу домашното насилие (ОБЗОР)

7 Февруари 2019 | 20:57 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът с удар срещу домашното насилие. Така определи приетите промени в Наказателния кодекс председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която е техен вносител. „Искам да благодаря на всички за единодушието, което постигнахме днес. Изключително важни промени, изключително важно послание към всички онези жени и деца, които са малтретирани вкъщи. Това е един удар срещу домашното насилие. Радвам се, че благодарение на работата на Правна комисия, благодарение на всички, които участваха в работната група, успяхме да постигнем този резултат. Това е стъпка в правилната посока“, каза тя.
Цвета Караянчева изрази убедеността си, че след като е постигнато такова единодушие, пред депутатите има възможност да работят в името на българските граждани единно. Целта на приетите промени е да гарантират всеобхватна наказателноправна защита от всякакви актове на насилие над жени, включително домашно насилие. Предложените с него изменения и допълнения имат за цел подобряване на българската законова рамка с оглед превенцията и противодействието на тези форми на престъпно поведение. С проекта се допълниха квалифицираните състави на убийство и телесните повреди с цел инкриминиране на всички форми на домашно насилие, които ескалират до посегателство срещу живота или здравето на лицата. Депутатите решиха за принуда в условията на домашно насилие наказанието да е между 3 и 10 години затвор. Ако лице противозаконно лиши някого от свобода в условията на домашно насилие също ще се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години. Народните представители решиха, ако лице системно следи някого и това би могло да възбуди основателен страх за живота или здравето му, или за живота и здравето на негови ближни, да се наказва с лишаване от свобода от 1 година или пробация. Законодателят дефинира и понятието „следене“. Съгласно текстовете, това е поведение със заплашителен характер срещу конкретно лице, което може да се изразява в преследване на другото лице, показване на другото лице, че е наблюдавано, навлизане в нежелана комуникация с него чрез всички възможни средства за комуникация. Ако деянието е извършено в условията на домашно насилие, наказанието е затвор до 5 години. Народното събрание реши насилственото сключване на брак да се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години. Наказанието ще се налага и на лице, което отвлече другиго с цел да го принуди да встъпи в брак, както и на лице, което за тази цел го склони да премине на територията на друга държава. Със затвор от 3 до 8 години ще бъде наказанието, когато деянието е извършено от родител, друг сродник или настойник, по отношение на непълнолетно лице и по отношение на две или повече лица. При принуда за съжителство на съпружески начала ще се наказват извършителите с лишаване от свобода от 1 до 6 години.
Пред журналисти председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов изтъкна, че психическото насилие е станало съществен компонент от понятието за домашно насилие. По думите му психичното насилие вече е елемент във всички престъпления, които имат физически или сексуален характер, спрямо партньор в брака или в съвместното съжителство.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Психическото насилие стана съществен компонент от понятието за домашно насилие

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Психическото насилие стана съществен компонент от понятието за домашно насилие

7 Февруари 2019 | 10:51 | Агенция "Фокус"
София. Психическото насилие стана съществен компонент от понятието за домашно насилие. Това каза пред журналисти председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов във връзка с приетите на второ четене промени в Наказателния кодекс, инкриминиращи домашното насилие, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Психичното насилие стана елемент във всички престъпления, които имат физически или сексуален характер, спрямо партньор в брака или в съвместното съжителство. След двукратен дебат в работната група, като отчетохме становищата на Министерство на правосъдието, на гражданските и обществени организации и на правната наука, отнесохме елемента психическо насилие в дефиницията за престъпление, извършено при домашно насилие. Т.е. психическото насилие стана компонент съществен от понятието за домашно насилие. Ред престъпления - убийството, принудата, заплахата, лишаване от свобода в рамките на семейството или на фактическото съжителство, станаха квалифицирани състави, които се преследват с по-тежки наказания“, заяви още Кирилов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Благодаря за единодушието по промените в Наказателния кодекс – това е удар срещу домашното насилие

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Благодаря за единодушието по промените в Наказателния кодекс – това е удар срещу домашното насилие

7 Февруари 2019 | 10:34 | Агенция "Фокус"
София. Благодаря за единодушието по промените в Наказателния кодекс – това е удар срещу домашното насилие. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, след като бяха приети на второ четене промените в Наказателния кодекс, внесени от нея, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да благодаря на всички за единодушието, което постигнахме днес. Изключително важни промени, изключително важно послание към всички онези жени и деца, които са малтретирани вкъщи. Това е един удар срещу домашното насилие. Радвам се, че благодарение на работата на Правна комисия, благодарение на всички, които участваха в работната група, успяхме да постигнем този резултат. Това е стъпка в правилната посока“, каза тя.
Цвета Караянчева изрази убедеността си, че след като е постигнато такова единодушие, пред депутатите има възможност да работят в името на българските граждани единно. „Да обменяме мненията, да чуваме мненията на гражданските организации и да правим добро законодателство“, каза още председателят на парламента.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът инкриминира домашното насилие

Парламентът инкриминира домашното насилие

7 Февруари 2019 | 10:31 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът инкриминира домашното насилие, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Това се случи, след като депутатите приеха на второ четене промените в Наказателния кодекс. Законопроектът бе внесен от председателя на парламента Цвета Караянчева и група народни представители. Целта на промените е да гарантират всеобхватна наказателноправна защита от всякакви актове на насилие над жени, включително домашно насилие. Предложените с него изменения и допълнения имат за цел подобряване на българската законова рамка с оглед превенцията и противодействието на тези форми на престъпно поведение. С проекта се допълват квалифицираните състави на убийство и телесните повреди с цел инкриминиране на всички форми на домашно насилие, които ескалират до посегателство срещу живота или здравето на лицата.
Депутатите решиха за принуда в условията на домашно насилие да е между 3 и 10 години затвор. Който противозаконно лиши някого от свобода в условията на домашно насилие също ще се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години. Депутатите решиха, който системно следи другиго и това би могло да възбуди основателен страх за живота или здравето му, или за живота и здравето на негови ближни, ако извършеното не съставлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода от 1 година или пробация.
Депутатите дефинираха и понятието „следене“. Съгласно текстовете, това е поведение със заплашителен характер срещу конкретно лице, което може да се изразява в преследване на другото лице, показване на другото лице, че е наблюдавано, навлизане в нежелана комуникация с него чрез всички възможни средства за комуникация. Ако деянието е извършено в условията на домашно насилие, наказанието е затвор до 5 години.
Народното събрание реши насилственото сключване на брак да се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години. Наказанието ще се налага и на лице, което отвлече другиго с цел да го принуди да встъпи в брак, както и на лице, което за тази цел го склони да премине на територията на друга държава. Със затвор от 3 до 8 години ще бъде наказанието, когато деянието е извършено от родител, друг сродник или настойник, по отношение на непълнолетно лице и по отношение на две или повече лица. При принуда за съжителство на съпружески начала ще се наказват извършителите с лишаване от свобода от 1 до 6 години.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът дефинира престъплението, извършено в условия на домашно насилие

Парламентът дефинира престъплението, извършено в условия на домашно насилие

7 Февруари 2019 | 10:01 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът дефинира престъплението, извършено в условия на домашно насилие, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Приетият текст е част от промените в Наказателния кодекс, които се обсъждат на второ четене. С така приетото предложение, престъпление, извършено в условията на домашно насилие е такова, ако е предшествано от системно упражняване на физическо, сексуално или психическо насилие, поставяне в икономическа зависимост, принудително ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права. Това определение ще се отнася за случаите, когато престъплението е осъществено спрямо съпруг или бивш съпруг, лице, от което жертвата има дете, лице, с което се намира или е било във фактическо съпружеско съжителство или лице, с което живеят или е живяло в едно домакинство.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа на второ четене промени в Наказателния кодекс, инкриминиращи домашното насилие

Парламентът ще разгледа на второ четене промени в Наказателния кодекс, инкриминиращи домашното насилие

7 Февруари 2019 | 07:12 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа на второ четене промени в Наказателния кодекс, инкриминиращи домашното насилие. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Законопроектът е внесен от председателя на парламента Цвета Караянчева и група народни представители. Целта на промените е да гарантират всеобхватна наказателноправна защита от всякакви актове на насилие над жени, включително домашно насилие. Предложените с него изменения и допълнения имат за цел подобряване на българската законова рамка с оглед превенцията и противодействието на тези форми на престъпно поведение. С проекта се допълват квалифицираните състави на убийство и телесните повреди с цел инкриминиране на всички форми на домашно насилие, които ескалират до посегателство срещу живота или здравето на лицата. В сега действащото законодателство в тези състави не са включени случаи на насилствени действия срещу бивши или настоящи съпрузи. С текстовете се дефинира престъплението, извършено в условия на домашно насилие и се предлага принудата в условията на домашно насилие да се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години. На вниманието на депутатите се поставят и промените в Закона за железопътния транспорт, внесени от Министерски съвет. Те целят транспонирането на европейска директива. Текстовете касаят и издаването на единен сертификат за безопасност съгласно. Съгласно директивата сертификатът може да бъде издаван както от Агенцията за железопътен транспорт на Европейския съюз, така и от националния орган по безопасността – Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“. По инициатива на БСП са предвидени разисквания по питане към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев относно организацията на трансплантационното лечение в България. След пленарното заседание здравният министър ще бъде изслушан на Здравна комисия, а министърът на околната среда и водите Нено Димов ще вземе участие в заседание на Комисията по околна среда и води.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правната комисия реши принудата в условията на домашно насилие да се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години

Правната комисия реши принудата в условията на домашно насилие да се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години

6 Февруари 2019 | 16:14 | Агенция "Фокус"
София. Правната комисия реши принудата в условията на домашно насилие да се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години. Това се случи след приемане на текстове от второ четене на Наказателния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Окончателното гласуване на текстовете ще бъде в пленарна зала. Законодателят предвижда наказание за закана, извършена в условията на домашно насилие - лишаване от свобода до шест години в случаите, при които заканването е престъпление против неговата личност или имот, или против личността или имота на неговите ближни и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му. Съгласно текстовете, който системно следи другиго и това би могло да възбуди основателен страх за живота или здравето му, или за живота или здравето на негови ближни, ако извършеното не съставлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода до една година или пробация. Законодателят дефинира и следенето. Това е всяко поведение със заплашителен характер срещу конкретно лице, което може да се изразява в преследване на другото лице, показване на другото лице, че е наблюдаване, навлизане в нежелана комуникация с него чрез всички възможни средства за комуникация. Ако деянието е извършвано в условията на домашно насилие, наказанието е лишаване от свобода до пет години.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентарната правна комисия дефинира престъплението, извършено в условия на домашно насилие

Парламентарната правна комисия дефинира престъплението, извършено в условия на домашно насилие

6 Февруари 2019 | 15:49 | Агенция "Фокус"
София. Правната комисия дефинира престъплението, извършено в условия на домашно насилие. Това се случи след като депутатите от Правна комисия приеха текстове от второто четене на Наказателния кодекс, внесен от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "За текста гласуваха 14 депутати, без "против" и с 3 "въздържали се". Окончателното решение предстои да бъде взето от пленарна зала. Съгласно текстовете престъпление, извършено в условията на домашно насилие е такова, ако е предшествано от системно упражняване на физическо, сексуално или психическо насилие, поставяне в икономическа зависимост, принудително ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права. Това определение ще се отнася за случаите, когато престъплението е осъществено спрямо съпруг или бивш съпруг, лице, от което жертвата има дете, лице, с което се намира или е било във фактическо съпружеско съжителство или лице, с което живеят или е живяло в едно домакинство.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентарната правна комисия ще гласува окончателни промени в Наказателния кодекс срещу домашното насилие

Парламентарната правна комисия ще гласува окончателни промени в Наказателния кодекс срещу домашното насилие

6 Февруари 2019 | 09:09 | Агенция "Фокус"
София. Комисията по правни въпроси ще гласува окончателни промени в Наказателния кодекс срещу домашното насилие. Това се посочва в дневния ред на заседанието на комисията. Вносител на мерките в защита на жертвите на домашно насилие е председателят на парламента Цвета Караянчева. Измененията минаха на първо четене в пленарна зала на 15 ноември 2018 г. Предвижда се психологическият тормоз и преследването да се инкриминират, а наказанието за това да бъде до 5 години затвор. Въвежда се и инкриминиране на всички форми на системно преследване. С промените ще се осигури защита за потенциалните жертви на принудителни бракове, които може да бъдат задължени от техните семейства да напуснат страната. През Наказателния кодекс се предвиждат промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. Жертвите на домашно насилие ще бъдат уведомявани, ако задържаният извършител на деянието спрямо тях избяга или бъде пуснат на свобода.
Окончателните изменения в Наказателния кодекс ще влязат за гласуване в пленарна зала в четвъртък.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие на първо четене мерки за защита на жертвите на домашно насилие (ОБЗОР)

Парламентът прие на първо четене мерки за защита на жертвите на домашно насилие (ОБЗОР)

15 Ноември 2018 | 21:14 | Агенция "Фокус"
София. Единодушно парламентът прие на първо четене предложенията на ГЕРБ за изменения в Наказателния кодекс за защита на жертвите на домашно насилие. С тях се предлага психологическият тормоз и преследването да се инкриминират, а наказанието за това да бъде до 5 години затвор. Въвежда се и инкриминиране на всички форми на системно преследване. С промените ще се осигури защита за потенциалните жертви на принудителни бракове, които може да бъдат задължени от техните семейства да напуснат страната. През Наказателния кодекс се предвиждат промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. Жертвите на домашно насилие ще бъдат уведомявани, ако задържаният извършител на деянието спрямо тях избяга или бъде пуснат на свобода. Измененията се подкрепят от Министерството на правосъдието. Неправителствени организации предлагат да се уточни, че жертви на домашно насилие са не само брачни партньори, но и хора във фактическо съжителство. Председателят на парламента Цвета Караянчева, която е инициатор на промените, заяви, че не трябва да сме зрители на домашното насилие, а участници в предотвратяването му. „Дошло е времето за реални действия“, обяви тя. „Момче и момиче имат любовна връзка за няколко месеца, без брак. Момичето решава, че трябва да излезе от връзката. Момчето всеки ден ѝ оставя по една роза на колата. Момичето е в стрес и истерия, когато излиза и вижда розата. Пред МВР той казва, че нищо не прави като ѝ поставя роза на колата. Да, но това е системно и психическо насилие. Ако не се вземат мерки - това може да прерасне в убийство или самоубийство“, даде пример Цвета Караянчева и изтъкна, че жертвите на домашно насилие трябва да знаят, че има начин да сезират органите на реда.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентина Гешева, Фонд „ИГА“:  През последните години се наблюдава тенденция на повишаване броя на жертвите на домашно насилие, които търсят помощ за справяне с проблема

Валентина Гешева, Фонд „ИГА“: През последните години се наблюдава тенденция на повишаване броя на жертвите на домашно насилие, които търсят помощ за справяне с проблема

15 Ноември 2018 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. През последните години се наблюдава тенденция на повишаване броя на жертвите на домашно насилие, които търсят помощ за справяне с проблема, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик Валентина Гешева, експерт във Фонда за превенция на престъпността „ИГА“ в Пазарджик. По думите й, 90% от жертвите на насилие са жени, а 10% са мъже, които са жертви на насилие от страна на своите деца или близки. „Профилът на жертвата всъщност е имал модел в своето първично семейство на насилник или е имало актове на насилие. За съжаление, този модел на насилие се пренася и в следващото семейство. Жената избира за съпруг най-често прототип на своя баща. Проблемът на тези жени е, че осъзнават, че са жертви на насилие, но смятат, че са си го заслужили и че по този начин трябва да се стече животът им. Децата също стават обект на домашно насилие, като белезите при тях са нарушена комуникация, лоша лична хигиена или физически заболявания от рода на високо кръвно или диабет. Белег са и противообществените прояви на подрастващите“, уточни Гешева. Тя допълни, че идеята на Фонд „ИГА“ е накарат обектите на насилие да не се припознават като жертви, а да търсят правата си. „При нас идват различни хора, на които ние оказваме психологическа и юридическа помощ, но в крайна сметка решението как да продължат живота си е тяхно“, коментира също Гешева. Тя допълни, че това е и причината за случаите с фатален изход за жертвите на насилие.
Валентина Гешева коментира също, че много трудно се работи с жертви на насилие, защото при тях има и много вътрешни и външни последици от преживяното. По думите й идеята на кризисните центрове и на Фонда за превенция на престъпността „ИГА“ е да има превантивни дейности, а не само последваща терапия. „Жертвите на насилие са предимно жени, тормозени в семействата си. Има обаче и деца и целта ни е да покажем на едно подрастващо дете какви са рисковете пред него в зависимост от неговата субкултура, интелектуално ниво и социален статус. То трябва да знае, че никой няма право да злоупотребява с него. Тези послания трябва да стигнат до тях, за да се научат да се пазят от насилниците и да им бъдат разяснени правата, за да знаят към кого да се обърнат при нужда“, уточни Гешева. Тя допълни, че сексуалното насилия над жени също е част от домашното насилие и затова те се страхуват и срамуват да потърсят помощ.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът единодушно прие на първо четене промени в Наказателния кодекс за защита на жертвите на домашно насилие

Парламентът единодушно прие на първо четене промени в Наказателния кодекс за защита на жертвите на домашно насилие

15 Ноември 2018 | 11:20 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие на първо четене промени в Наказателния кодекс за защита на жертвите на домашно насилие, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Измененията са внесени от ПГ на ГЕРБ. „За“ гласуваха 137 народни представители. Предлага се психологическият тормоз и преследването да се инкриминират, а наказанието да бъде до 5 години затвор. Въвежда се и инкриминиране на всички форми на системно преследване. С промените ще се осигури защита за потенциалните жертви на принудителни бракове, които може да бъдат задължени от техните семейства да напуснат страната. През Наказателния кодекс се предвиждат промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. С измененията жертвите на домашно насилие ще бъдат уведомявани, ако задържаният извършител на деянието спрямо тях избяга или бъде пуснат на свобода. Измененията се подкрепят от Министерството на правосъдието. Неправителствени организации предлагат да се уточни, че жертви на домашно насилие са не само брачни партньори, но и хора във фактическо съжителство.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Кръгла маса по проекта „Превантивни програми за домашно насилие” се провежда в града

Пазарджик: Кръгла маса по проекта „Превантивни програми за домашно насилие” се провежда в града

15 Ноември 2018 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Фондът за превенция на престъпността „ИГА“ провежда в Пазарджик кръгла маса по проект „Превантивни програми за домашно насилие”, съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик от неправителствената организация. Проектът се изпълнява по договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, сключен с Министерство на правосъдието. Конкретната цел на проекта е да се намалят проявите на домашно насилие и негативните последствия върху жертвите и обществото. За участие са поканени представители на институции и организации, ангажирани по темата. По време на кръглата маса ще бъде представен анализ на ситуацията с домашното насилие в област Пазарджик. Докладчик е бъде Андрей Момчилов – експерт във Фонд „ИГА“. Участниците в проявата ще бъдат запознати и с дейността на Бюрото за консултиране, насочване и подкрепа на жертви на домашно насилие.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева: Не трябва да сме зрители на домашното насилие, дошло е времето за реални действия

Председателят на НС Цвета Караянчева: Не трябва да сме зрители на домашното насилие, дошло е времето за реални действия

15 Ноември 2018 | 10:01 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да сме не зрители на домашното насилие, а участници в предотвратяването му. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в дебатите по първото четене на промените в Наказателния кодекс за защита на жертвите на домашно насилие, на които тя е инициатор, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Дошло е времето за реални действия“, заяви тя. „Домашното насилие е страшно явление, удря по достойнството на хората“, коментира Цвета Караянчева и уточни, че предлаганите промени целят борба с домашното насилие като цяло, не само срещу жени. „Всяка жена има право да влезе във връзка и да излезе от нея, когато сама реши. Всеки гражданин има това право“, посочи председателят на парламента. „Жертвите трябва да знаят, че ще има начин, по който да сезират органите на реда“, обяви Цвета Караянчева. „Момче и момиче имат любовна връзка за няколко месеца, без брак. Момичето решава, че трябва да излезе от връзката. Момчето всеки ден й оставя по една роза на колата. Момичето е в стрес и истерия, когато излиза и вижда розата. Пред МВР той казва, че нищо не прави като й поставя роза на колата. Да, но това е системно и психическо насилие. Ако не се вземат мерки - това може да прерасне в убийство или самоубийство“, даде пример тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът продължава работа със 131 депутати в пленарна зала

Парламентът продължава работа със 131 депутати в пленарна зала

15 Ноември 2018 | 09:50 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът продължава работа със 131 депутати в пленарна зала, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предстои гласуване на първо четене промени в Наказателния кодекс за защита на жертвите на домашно насилие, внесени от ПГ на ГЕРБ. ПГ на БСП и ДПС продължават да не се регистрират в зала в началото на пленарните заседания. От ПГ на „Воля“ вече участват в кворума, като се регистрират.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще гласува на първо четене промени в Наказателния кодекс за защита на жертвите на домашно насилие

Парламентът ще гласува на първо четене промени в Наказателния кодекс за защита на жертвите на домашно насилие

15 Ноември 2018 | 07:26 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще гласува на първо четене промени в Наказателния кодекс, внесени от ГЕРБ. Това се посочва в програмата за работа на Народното събрание. Предлага се психологическият тормоз и преследването да се инкриминират, а наказанието да бъде до 5 години затвор. Въвежда се и инкриминиране на всички форми на системно преследване. С промените ще се осигури защита за потенциалните жертви на принудителни бракове, които може да бъдат задължени от техните семейства да напуснат страната. През Наказателния кодекс се предвиждат промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. С измененията жертвите на домашно насилие ще бъдат уведомявани, ако задържаният извършител на деянието спрямо тях избяга или бъде пуснат на свобода.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Новият американски посланик в Босна и Херцеговина Ерик Нелсън. 18 февруари 2019 г.
Новият американски посланик в Босна и Херцеговина Ерик Нелсън. 18 февруари 2019 ...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.