НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:01


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Парламентът прие на първо четене мерки за защита на жертвите на домашно насилие (ОБЗОР)

Парламентът прие на първо четене мерки за защита на жертвите на домашно насилие (ОБЗОР)

15 Ноември 2018 | 21:14 | Агенция "Фокус"
София. Единодушно парламентът прие на първо четене предложенията на ГЕРБ за изменения в Наказателния кодекс за защита на жертвите на домашно насилие. С тях се предлага психологическият тормоз и преследването да се инкриминират, а наказанието за това да бъде до 5 години затвор. Въвежда се и инкриминиране на всички форми на системно преследване. С промените ще се осигури защита за потенциалните жертви на принудителни бракове, които може да бъдат задължени от техните семейства да напуснат страната. През Наказателния кодекс се предвиждат промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. Жертвите на домашно насилие ще бъдат уведомявани, ако задържаният извършител на деянието спрямо тях избяга или бъде пуснат на свобода. Измененията се подкрепят от Министерството на правосъдието. Неправителствени организации предлагат да се уточни, че жертви на домашно насилие са не само брачни партньори, но и хора във фактическо съжителство. Председателят на парламента Цвета Караянчева, която е инициатор на промените, заяви, че не трябва да сме зрители на домашното насилие, а участници в предотвратяването му. „Дошло е времето за реални действия“, обяви тя. „Момче и момиче имат любовна връзка за няколко месеца, без брак. Момичето решава, че трябва да излезе от връзката. Момчето всеки ден ѝ оставя по една роза на колата. Момичето е в стрес и истерия, когато излиза и вижда розата. Пред МВР той казва, че нищо не прави като ѝ поставя роза на колата. Да, но това е системно и психическо насилие. Ако не се вземат мерки - това може да прерасне в убийство или самоубийство“, даде пример Цвета Караянчева и изтъкна, че жертвите на домашно насилие трябва да знаят, че има начин да сезират органите на реда.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентина Гешева, Фонд „ИГА“:  През последните години се наблюдава тенденция на повишаване броя на жертвите на домашно насилие, които търсят помощ за справяне с проблема

Валентина Гешева, Фонд „ИГА“: През последните години се наблюдава тенденция на повишаване броя на жертвите на домашно насилие, които търсят помощ за справяне с проблема

15 Ноември 2018 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. През последните години се наблюдава тенденция на повишаване броя на жертвите на домашно насилие, които търсят помощ за справяне с проблема, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик Валентина Гешева, експерт във Фонда за превенция на престъпността „ИГА“ в Пазарджик. По думите й, 90% от жертвите на насилие са жени, а 10% са мъже, които са жертви на насилие от страна на своите деца или близки. „Профилът на жертвата всъщност е имал модел в своето първично семейство на насилник или е имало актове на насилие. За съжаление, този модел на насилие се пренася и в следващото семейство. Жената избира за съпруг най-често прототип на своя баща. Проблемът на тези жени е, че осъзнават, че са жертви на насилие, но смятат, че са си го заслужили и че по този начин трябва да се стече животът им. Децата също стават обект на домашно насилие, като белезите при тях са нарушена комуникация, лоша лична хигиена или физически заболявания от рода на високо кръвно или диабет. Белег са и противообществените прояви на подрастващите“, уточни Гешева. Тя допълни, че идеята на Фонд „ИГА“ е накарат обектите на насилие да не се припознават като жертви, а да търсят правата си. „При нас идват различни хора, на които ние оказваме психологическа и юридическа помощ, но в крайна сметка решението как да продължат живота си е тяхно“, коментира също Гешева. Тя допълни, че това е и причината за случаите с фатален изход за жертвите на насилие.
Валентина Гешева коментира също, че много трудно се работи с жертви на насилие, защото при тях има и много вътрешни и външни последици от преживяното. По думите й идеята на кризисните центрове и на Фонда за превенция на престъпността „ИГА“ е да има превантивни дейности, а не само последваща терапия. „Жертвите на насилие са предимно жени, тормозени в семействата си. Има обаче и деца и целта ни е да покажем на едно подрастващо дете какви са рисковете пред него в зависимост от неговата субкултура, интелектуално ниво и социален статус. То трябва да знае, че никой няма право да злоупотребява с него. Тези послания трябва да стигнат до тях, за да се научат да се пазят от насилниците и да им бъдат разяснени правата, за да знаят към кого да се обърнат при нужда“, уточни Гешева. Тя допълни, че сексуалното насилия над жени също е част от домашното насилие и затова те се страхуват и срамуват да потърсят помощ.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът единодушно прие на първо четене промени в Наказателния кодекс за защита на жертвите на домашно насилие

Парламентът единодушно прие на първо четене промени в Наказателния кодекс за защита на жертвите на домашно насилие

15 Ноември 2018 | 11:20 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие на първо четене промени в Наказателния кодекс за защита на жертвите на домашно насилие, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Измененията са внесени от ПГ на ГЕРБ. „За“ гласуваха 137 народни представители. Предлага се психологическият тормоз и преследването да се инкриминират, а наказанието да бъде до 5 години затвор. Въвежда се и инкриминиране на всички форми на системно преследване. С промените ще се осигури защита за потенциалните жертви на принудителни бракове, които може да бъдат задължени от техните семейства да напуснат страната. През Наказателния кодекс се предвиждат промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. С измененията жертвите на домашно насилие ще бъдат уведомявани, ако задържаният извършител на деянието спрямо тях избяга или бъде пуснат на свобода. Измененията се подкрепят от Министерството на правосъдието. Неправителствени организации предлагат да се уточни, че жертви на домашно насилие са не само брачни партньори, но и хора във фактическо съжителство.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Кръгла маса по проекта „Превантивни програми за домашно насилие” се провежда в града

Пазарджик: Кръгла маса по проекта „Превантивни програми за домашно насилие” се провежда в града

15 Ноември 2018 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Фондът за превенция на престъпността „ИГА“ провежда в Пазарджик кръгла маса по проект „Превантивни програми за домашно насилие”, съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик от неправителствената организация. Проектът се изпълнява по договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, сключен с Министерство на правосъдието. Конкретната цел на проекта е да се намалят проявите на домашно насилие и негативните последствия върху жертвите и обществото. За участие са поканени представители на институции и организации, ангажирани по темата. По време на кръглата маса ще бъде представен анализ на ситуацията с домашното насилие в област Пазарджик. Докладчик е бъде Андрей Момчилов – експерт във Фонд „ИГА“. Участниците в проявата ще бъдат запознати и с дейността на Бюрото за консултиране, насочване и подкрепа на жертви на домашно насилие.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева: Не трябва да сме зрители на домашното насилие, дошло е времето за реални действия

Председателят на НС Цвета Караянчева: Не трябва да сме зрители на домашното насилие, дошло е времето за реални действия

15 Ноември 2018 | 10:01 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да сме не зрители на домашното насилие, а участници в предотвратяването му. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в дебатите по първото четене на промените в Наказателния кодекс за защита на жертвите на домашно насилие, на които тя е инициатор, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Дошло е времето за реални действия“, заяви тя. „Домашното насилие е страшно явление, удря по достойнството на хората“, коментира Цвета Караянчева и уточни, че предлаганите промени целят борба с домашното насилие като цяло, не само срещу жени. „Всяка жена има право да влезе във връзка и да излезе от нея, когато сама реши. Всеки гражданин има това право“, посочи председателят на парламента. „Жертвите трябва да знаят, че ще има начин, по който да сезират органите на реда“, обяви Цвета Караянчева. „Момче и момиче имат любовна връзка за няколко месеца, без брак. Момичето решава, че трябва да излезе от връзката. Момчето всеки ден й оставя по една роза на колата. Момичето е в стрес и истерия, когато излиза и вижда розата. Пред МВР той казва, че нищо не прави като й поставя роза на колата. Да, но това е системно и психическо насилие. Ако не се вземат мерки - това може да прерасне в убийство или самоубийство“, даде пример тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът продължава работа със 131 депутати в пленарна зала

Парламентът продължава работа със 131 депутати в пленарна зала

15 Ноември 2018 | 09:50 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът продължава работа със 131 депутати в пленарна зала, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предстои гласуване на първо четене промени в Наказателния кодекс за защита на жертвите на домашно насилие, внесени от ПГ на ГЕРБ. ПГ на БСП и ДПС продължават да не се регистрират в зала в началото на пленарните заседания. От ПГ на „Воля“ вече участват в кворума, като се регистрират.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще гласува на първо четене промени в Наказателния кодекс за защита на жертвите на домашно насилие

Парламентът ще гласува на първо четене промени в Наказателния кодекс за защита на жертвите на домашно насилие

15 Ноември 2018 | 07:26 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще гласува на първо четене промени в Наказателния кодекс, внесени от ГЕРБ. Това се посочва в програмата за работа на Народното събрание. Предлага се психологическият тормоз и преследването да се инкриминират, а наказанието да бъде до 5 години затвор. Въвежда се и инкриминиране на всички форми на системно преследване. С промените ще се осигури защита за потенциалните жертви на принудителни бракове, които може да бъдат задължени от техните семейства да напуснат страната. През Наказателния кодекс се предвиждат промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. С измененията жертвите на домашно насилие ще бъдат уведомявани, ако задържаният извършител на деянието спрямо тях избяга или бъде пуснат на свобода.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Париж се събужда след нощ на протести. 9 декември 2018 година
Париж се събужда след нощ на протести. 9 декември 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.