НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Независимая газета“: САЩ отправиха ултимативни искания към Китай

„Независимая газета“: САЩ отправиха ултимативни искания към Китай

15 Ноември 2018 | 01:46 | Агенция "Фокус"
Сингапур. САЩ отправиха ултимативни искания към Китай, пише руският ежедневник “Независимая газета“.
Американският вицепрезидент Майкъл Пенс поиска Китай да промени поведението си. Китайците трябва да се откажат от кражбата на интелектуална собственост, да спрат принуждаването на американските компании да прехвърлят технологии, да зачитат свободата на корабоплаването в моретата. Само при тези условия Китай може да избегне студената война. Съветникът по националната сигурност Джон Болтън се присъедини към кампанията за натиск върху Пекин. Според експерти компромисът на срещата на върха на Г-20 в Аржентина е възможен, тъй като КНР вече премахва ограниченията за достъп на чуждестранни фирми до китайския пазар.
Срещата на президента на САЩ Доналд Тръмп с китайския президент Си Дзинпин в Буенос Айрес в края на ноември може да се превърне в тежък тест за волята на двамата лидери.
Наистина, в навечерието на срещата на върха, Вашингтон предяви строги изисквания към Пекин. Те бяха обявени от Пенс на борда на самолета за Сингапур, където се проведоха срещите на лидерите на страните от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН).
В същото време, Тръмп оставя вратата отворена за сделката. Но това е възможно само ако Пекин е готов да извърши огромни промени в своята икономическа и военна стратегия и в политическата сфера, за които САЩ настояват. Това според Пенс е най-добрият, ако не и последният шанс за Пекин да избегне сценария за Студената война с Вашингтон.
Китайците знаят какво очакват САЩ: "Трябва да дойдат в Аржентина с конкретни предложения, които засягат не само търговския дефицит". В допълнение към търговията, Китай трябва да предложи отстъпки по няколко въпроса. По-конкретно, тя трябва да удовлетвори следните искания на американците: да спре безразборната кражба на интелектуална собственост, да премахне ограниченията за достъп на американските компании до китайския пазар, да не се опитва да ограничи свободата на корабоплаването в международните води. Китайската комунистическа партия не трябва да се намесва в политическия живот на западните държави.
Ако Китай не даде съгласие за значителни и конкретни отстъпки, Вашингтон е готов да засили икономическия, дипломатическия и политическия натиск върху Пекин. Пенс вярва, че американската икономика е достатъчно силна, за да оцелее в такава ескалация, а китайската икономика е по-малко стабилна.
Съветникът за националната сигурност Джон Болтън разшири мащаба на натиска на Америка върху Китай. Той критикува Кодекса за поведение в Южнокитайско море, който предстои да бъде подписан от Китай и членове на АСЕАН. Факт е, че Пекин, според японската преса, твърди, че иска документът да включва клауза, която забранява на участниците в Кодекса да извършват военни маневри с нерегионални държави (да се чете: Съединените щати) без съгласието на другите членове на пакта.
Това би било равносилно на това, да даде на Пекин правото да налага вето на такива учения. Болтън каза в Сингапур, че Съединените щати ще се противопоставят на подобно споразумение. Това означава, че не само Китай трябва да се пази от гнева на Америка, но и от партньорите си, които се накланят към Китай в разгръщащата се драма.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Пенс: САЩ са готови за Студена война с Китай, ако той не промени военната и икономическата си политика

Майк Пенс: САЩ са готови за Студена война с Китай, ако той не промени военната и икономическата си политика

14 Ноември 2018 | 10:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ са готови за Студена война с Китай в случай, че Пекин не промени своята политика, потвърди вицепрезидентът на страната Майк Пенс в интервю пред американско издание, предава ТАСС.
По неговите думи, президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов на нормализация на отношенията с Пекин, но за това Китай трябва да бъде готов сериозно да промени своята политика, включително в икономическата и военната сфери. „Мисля, че до голяма степен това ще зависи от Аржентина (на срещата на Г-20 в Буенос Айрес трябва да се състои разговор между Тръмп и председателя на Китай Си Дзинпин)“, отбеляза той.
По думите на американския вицепрезидент, за Китай това е последният шанс да не допусне сценарий на Студена война със САЩ. В отговор на въпрос, дали Вашингтон е готов за подобен сценарий и какво ще стане ако Китай не изпълни необходимите условия за избягване на подобна конфронтация, Пенс отговори: „Е и, нека бъде така“. „Ние наистина мислим, че в момента се намираме в силна позиция“, добави той.
По-рано американският вицепрезидент заяви, че Пекин се намесва във вътрешните работи на САЩ и „манипулира американската демокрация“, припомня руската агенция. Той, конкретно, заяви, че Китай искат да сменят Тръмп като президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Папуа Нова Гвинея се готви за срещата на върха на АПЕК

BBC: Папуа Нова Гвинея се готви за срещата на върха на АПЕК

14 Ноември 2018 | 06:59 | Агенция "Фокус"
Порт Морсби, Папуа Нова Гвинея. Порт Морсби, най-големият град и столица на островната държава Папуа Нова Гвинея ще бъде домакин на тазгодишната регионална среща на страните, членки на АПЕК (Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество – бел. ред.). Както съобщава британската медийна корпорация BBC, това едва ли е най-подходящото място, където световните лидери да се срещат, но това ще се случи в следващите няколко дни.
Според медията това ще е най-необичайната среща на групата АПЕК. Сред някои от странностите е фактът, че някои от хилядите делегати и журналисти ще са настанени на круизни кораби поради липса на хотели; в същото време мултинационалните сили за сигурност ще охраняват града и ще следят за реда в него.
Мнозина от местните изразяват разочарование, че за срещата са изразходвани милиони долари, докато в същото време крайно обеднялата държава се изправя пред сериозни предизвикателства.
В АПЕК членуват 21 държави от двата бряга на Тихия океан. Най-високопоставените лица, които се очакват, са президентът на Китай Си Дзинпин, японският премиер Шиндзо Абе и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс.
Президентите на САЩ и Русия, Доналд Тръмп и Владимир Путин, няма да присъстват. В 2017 година те участваха в срещата на АПЕК във Виетнам.
Като цяло се очаква в срещата да участват близо 15 000 представители от всичките 21 държави, в това число и бизнес делегати. Чуждите журналисти, които са се регистрирали, са 1700.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Предупреждения за „ефект на доминото“ заради политиката на протекционизъм

Reuters: Предупреждения за „ефект на доминото“ заради политиката на протекционизъм

13 Ноември 2018 | 23:52 | Агенция "Фокус"
Сингапур. Азиатските лидери във вторник се събраха за редовната си годишна среща на АСЕАН, на която предупредиха, че международният ред е в риск и че търговските напрежения между Вашингтон и Пекин водят до „ефект на доминото“, тъй като и други страни предприемат протекционистки мерки. Затова информира световната телеграфна агенция Reuters в коментар от Сингапур.
Малайският премиер Махатхир Мохамад заяви на бизнес форум, предшестващ азиатската среща на върха, че други развити държави биха предприели съответни мерки, ако митническата война между САЩ и Китай приеме формата на спирала, в момента тя се развива по правилото „око за око, зъб за зъб“, според видния азиатски политик.
Китайският премиер Ли Къцян отново призова за примирие в търговската „кавга“, като изрази надежда, че двете страни ще намерят начин да предотвратят бъдеща ескалация на напрежението помежду си: „Все още се надявам, че ние можем да проведем разговори, основани на взаимно уважение, баланс и обща изгода, за да разрешим спора. В една търговска война няма победители“, е заявил Ли преди срещата си с лидерите от АСЕАН.
На срещата в Сингапур присъства вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс вместо президента Доналд Тръмп, който нееднократно е критикувал съществуващите многостранни търговски договорености като нечестни и се е оплаквал от Китай за кражба на интелектуална собственост, за създаване на бариери пред влизане на американския бизнес в страната.
Не е ясно дали Ли и Пенс ще се срещнат насаме в Сингапур. Подобни разговори ще са като прелюдия към планираната вече среща между двамата президенти Си Дзинпин и Доналд Тръмп в края на месеца в Буенос Айрес.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: В отсъствието на Доналд Тръмп на срещите на върха на държавите от Азиатско-Тихоокеанския регион Китай и Русия заемат централно място

The Washington Post: В отсъствието на Доналд Тръмп на срещите на върха на държавите от Азиатско-Тихоокеанския регион Китай и Русия заемат централно място

13 Ноември 2018 | 18:31 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Водещото американското издание The Washington Post насочва вниманието на читателите си към нежеланието на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп да присъства на срещите на върха в Сингапур и в Папуа-Нова Гвинея. Редакцията привежда мнението на експерти, според които отсъствието на лидера на Белия дом може да се счита за пропусната възможност в момент, в който Вашингтон и Пекин водят борба за влияние в Азиатско-Тихоокеанския регион.
Когато световните лидери се съберат тази седмица в Сингапур и в Папуа-Нова Гвинея за регионални срещи на върха, вниманието ще бъде насочено към отсъствието на президента на САЩ Доналд Тръмп, пише Шибани Махтани в авторска статия за вестника.
В Азия сега е сезонът на срещите на върха: лидерите на 10-те страни от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) се събират в Сингапур във вторник за ежегодния си форум. Той означава възможност за укрепване на връзките на регионалните със световните сили. След това по-голямата част от тях ще отпътуват за Папуа-Нова Гвинея, за да присъстват на срещата на лидерите на страните от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС). Тази година форумът се организира от най-бедната страна в блока на тихоокеанските икономики, който включва още 20 държави-членки.
Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин ще посети Сингапур за първи път за срещи с лидери от региона, които все повече разчитат на Москва за покупки на оръжие и за осигуряването на дипломатическа защита. С участието си в срещата на върха на АТИС президентът на Китай Си Дзинпин ще подчертае стратегическата игра на Пекин в южната част на Тихия океан, a лидерът на кабинета в Пекин Ли Къцян отпътува за Сингапур, за да разшири споразумението за свободна търговия и да подобри отношенията със страните от Югоизточна Азия. В регионалните срещи на високо равнище ще участват също индийският премиер Нарендра Моди, японският министър-председател Шинцо Абе и южнокорейският президент Муун Дже-ин. Пекин също така гледа на Югоизточна Азия като на перспектива за осъществяването на инициативата „Един пояс, един път“, глобален инвестиционен проект на стойност повече от един трилион долара.
Що се отнася до Тръмп, той възнамерява да пропусне тези срещи - делегацията на САЩ ще бъде водена от вицепрезидента Майк Пенс и съветника по националната сигурност Джон Болтън. Анализаторите смятат, че отсъствието на Тръмп е пропусната възможност и грешно изчислена сметка в момент, в който Вашингтон и Пекин се борят за влияние в район, разположен в „задния двор“ на Китай.
Решението на американския президент да не дойде на срещите на върха е „сериозен проблем и прави много негативно впечатление", твърди Брайън Хардинг, заместник-директор на Програмата за Югоизточна Азия във Вашингтонския център за стратегически и международни изследвания.
Експерът е категоричен, че всяка страна от Югоизточна Азия се опитва да установи по-тесни контакти със САЩ заради стремежа на Китай за доминация в региона. Фактът, че Тръмп се отказа от участие в двете срещи „не е добър сигнал“ за степента на заинтересованост на Вашингтон в Азиатско-Тихоокеанския регион, обяснява Хардинг, като припомня, че Барак Обама бе първият президент на САЩ, който участвал в серии срещи на АСЕАН.
Миналата година Тръмп присъства на разговорите в Манила, но ги напусна твърде рано и пропусна същинската част на срещата на върха. Представителите на администрацията във Вашингтон обаче са категорични, че отсъствието на американския президент не е сигнал за липсата му на внимание към региона. В авторска статия за същото издание вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс увери, интересът на страната към Индо-Тихоокеанския регион е „неизменен и постоянен“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Китай и АСЕАН искат да съгласуват Кодекс за поведение в Южнокитайско море за три години

ТАСС: Китай и АСЕАН искат да съгласуват Кодекс за поведение в Южнокитайско море за три години

13 Ноември 2018 | 07:51 | Агенция "Фокус"
Сингапур. Китай се надява преговорите с Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) за Кодекса за поведение в Южнокитайско море да приключат в рамките на три години. Това съобщи във вторник премиерът на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Къцян, който изнесе лекция за проблемите на световната икономика в Сингапур.
"Очакванията на Китай са, че ще приключим преговорите за Кодекса за поведение в рамките на три години", каза той.
"Трябва да се каже, че през последните две десетилетия Декларацията за поведение в Южнокитайско море изигра важна роля за стабилизирането на региона и ситуацията там се успокои. Надяваме се да използваме тази възможност за постигане на значителен напредък в консултациите по Кодекса за поведение“ – подчерта китайският премиер.
Китайската страна е против вмешателство на Великобритания,страните от ЕС, САЩ и Япония, които Китай счита за трети страни в района.
Териториални спорове се водят около Парселските острови (Си Ша) и островите Спратли (Нан Ша), разположени в Южнокитайско море, чиито права се оспорват от Китай, Бруней, Виетнам, Малайзия и Филипините. От края на 2013 г. Пекин извършва мащабни хидротехнически и строителни работи за създаването на изкуствени острови, както и за разширяването и развитието на тези територии. Основната причина за конфликта са опитите за установяване на контрол, включително за сметка на военния компонент, върху района близо до пролива Малака, през който преминават около 60% от китайската търговия и до 80% от вноса на китайски въглеводороди.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.