НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Радка Жекова, сдружение „Диабетни грижи“ – Бургас: Над 10 хиляди са диабетиците в Бургас

Радка Жекова, сдружение „Диабетни грижи“ – Бургас: Над 10 хиляди са диабетиците в Бургас

14 Ноември 2018 | 20:07 | Агенция "Фокус"
Бургас. Над 10 хиляди са диабетиците в Бургас. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Радка Жекова, председател на сдружение „Диабетни грижи“ – Бургас. По думите ѝ регистърът не е напълно реален, тъй като се наблюдава и голямо текучество на хора извън пределите на България. „17 диабетици от сдружението напуснаха страната, за да търсят грижа в чужбина. Това е нашата болка“, каза още Жекова. Тя добави, че за съжаление интензитетът на заболяването обхваща все по-малка възраст.
„Самият брой не е толкова важен. По-страшното е, че се увеличава броят на хората с ампутирани крайници и на тези със сърдечносъдови заболявания. Според анкетата на Европейска диабетна федерация, в която участвахме, данните са тревожни – на всеки трима души, двама страдат от сърдечно-съдови заболявания“, обясни Радка Жекова. Според нея е важно институциите да изготвят програма „Превенции и профилактика“.
„В момента правим всичко пост-фактум – няма планиране, обвързаност и работа в мултипликационен екип“, добави Жекова. Тя каза също, че този и други проблеми ще бъдат обсъдени в Областна управа на 17-ти ноември, събота. „Целта на предстоящия форум е да обсъдим с експерти исканията си, да съставим декларация и да я изпратим към Министерство на здравеопазването“, заяви Жекова.
Мария ГЕОРГИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елисавета Котова, Националната асоциация на децата и младите хора с диабет: Възрастовата граница на заболелите от диабет пада драстично надолу

Елисавета Котова, Националната асоциация на децата и младите хора с диабет: Възрастовата граница на заболелите от диабет пада драстично надолу

14 Ноември 2018 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Възрастовата граница на заболелите от диабет пада драстично надолу. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Пловдив Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет. По думите ѝ най-малкото дете, заболяло от захарната болест, е на 60 дни, а болестта се е отключила, когато детето е било на 50 дни. Тя обясни, че при децата няма доказан първоизточник, който е причинителят на заболяването, но обикновено се наблюдава, че диабет при децата се отключва вследствие на тежки вирусни инфекции, които се появяват през ранна пролет и късна есен. По думите ѝ при възрастните болестта се появява вследствие на заседналия начин на живот, неправилното хранене, липсата на движение. Тя добави, че се наблюдава и голям брой деца с наднормено тегло, което е стъпка преди диабет тип 2. „При диабет от тип 1, който е диабет при децата, това е автоимунно заболяване, така че не може да се предвиди. Ако става въпрос за диабет тип 2, има нужда от превенция. Има нужда от съблюдаване на хранителен, двигателен режими, поддържане на правилен начин на живот“, каза още Котова. По думите ѝ когато болестта не се контролира както трябва, се появяват усложнения като ослепяване, бъбречна недостатъчност, хемодиализа, трансплантация на бъбрек.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.