НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов: До края на годината всички 52 общински училища в града ще имат активирани профили за облачни технологии

Зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов: До края на годината всички 52 общински училища в града ще имат активирани профили за облачни технологии

14 Ноември 2018 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Пловдив. До края на годината всички 52 общински училища в Пловдив ще имат активирани профили за облачни технологии. Това каза заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов при откриването на „Световен образователен форум България“ за иновациите в класната стая, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. „Това означава, че през 2019 година над 3000 ученика ще имат имейли за достъп до облачната система на училището с лични профили, така че да могат да работят с нея и с възможностите, които тя предоставя – домашни, класни работи, групови и проектни задачи, контакти с учителите, работа в интернет“, допълни заместник-кметът Стоянов. По думите му, броят на иновативните училища в Пловдив се увеличава с всяка година. „Вече имаме цели учебни заведения, в които от 1 до 7 клас часовете са организирани в работа по групи, а учителите все повече застават до децата, а не на катедрата“, каза още Стефан Стоянов.
Днешният форум се провежда за четвърти път със съдействието на Община Пловдив и ПУ „Паисий Хилендарски“. В него участие взеха 220 специалисти по образованието от 50 населени места, които обмениха опита си от внедряване на иновациите в класната стая. Гостуват лектори от Финландия, Холандия, Белгия, а ръководна роля в първия панел от програмата е на Тон Дайф – президент на Световен образователен форум и експрезидент на Европейската асоциация на училищни директори. Как да се модернизира образователната система, така че да е адекватна на бързопроменящата се среда бе основно дискутираната тема.
По думите на заместник-кмета Стефан Стоянов трябва да се работи на няколко нива – как променяме класната стая, как правим часовете по-интерактивни и интересни за децата, работа по групи и внедряване на технологии, които да подпомогнат образователния процес да напред, давайки на децата важни умения, които те да имат и да използват в бъдеще. „Идеята е да се предоставят повече възможности на децата, които да им бъдат полезни и да получат необходимите дигитални умения. Във всички училища в Пловдив има интернет, подпомагаме ги за изграждане на мрежи, закупуване на устройства, интерактивни дъски. Желанието ни е догодина в поне едно училище всяко дете да има устройство:, заключи Стоянов. По думите му трябва да „променим класните стаи, начина на преподаване, да внедрим умни технологии и да дадем повече свобода на учителите“, добави зам.-кметът.
„Пловдив не само се очертава като град, в който се развива една нова икономика на дигиталните-информационни технологии, но и град, където иновациите в образованието стоят на първо място“, каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, която също бе на форума.
В Пловдив има 12 иновативни училища. Община Пловдив трета година работи по реализиране на Монтесори педагогиката в 6 детски градини, където са обхванати над 700 деца. От тази учебна година в „Св. Св. Кирил и Методий“ пилотно стартира и първият 1-и клас за обучение по метода на Мария Монтесори.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Деница Сачева: МОН ще отпуска през 2019 година финансови стимули за училища, които въвеждат иновативните практики

Зам.-министър Деница Сачева: МОН ще отпуска през 2019 година финансови стимули за училища, които въвеждат иновативните практики

14 Ноември 2018 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Министерството на образованието и науката (МОН) ще отпуска през 2019 година финансови стимули за училища, които въвеждат иновативните практики в клас. Това съобщи в Пловдив заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева по време на форума „Световен образователен форум България”, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. „Министерството на образованието подкрепя иновативни училища”, каза още Сачева и посочи, че за миналата година те са били 294, като броят им е увеличен почти със 100, в сравнение с миналата година. Предстои на 3 декември да бъде направена голяма конференция, на която ще бъдат представени всички иновации, които в момента са налични в България. Зам.-министър Сачева отбеляза, че Пловдивска област е на второ място по брой на иновативните училища, които са 33, като 12 от тях са в град Пловдив. На първо място е София, където училищата са 77. „Държа да подчертая, че иновации се раждат не само в големите градове, такива има и в малките. Те са основно технологични, но има и организационни. Има и такива, които са социални иновации и представляват различни видове сътрудничество между образователни, културни и социални институции. Разнообразието е доста голямо”, каза Деница Сачева. Според нея, иновациите са много важни за съвременното образование, защото в момента в училище са деца от ново поколение, те имат своята специфика по отношение на начина, по който възприемат информацията, методите по които искат да им се преподава, начинът, по който запомнят информацията. От друга страна и очакванията към българското образование стават все по-големи, както от страна на работодателите, така и от страна на самите родители. Затова колкото повече иновации има в образованието, толкова повече то ще може да отговоря на тези очаквания.
Зам.-министър Сачева съобщи също, че 25 технологичните иновации се използват в българското образование. Каталог на тези иновации ще бъде представен на 3 декември, на специална конференция. Именно тогава, ще бъде представен и мониторинговият доклад за първите 180 иновативни училища. „Трудно е само за една година практика да изведем големи изводи и да кажем, че иновациите са успешни”, посочи Сачева. Според нея, обаче, със сигурност се вижда, че има промяна в отношенията на децата и на родителите в такива училища, има повишена мотивация за това децата да ходят на училище и повишена мотивация от страна на родителите да съдействат на учителите. Има и промяна по отношение на привличането на млади учители в тези училища, в които са започнали иновациите.
„Всички говорят за опита на Финландия, за сътрудничество между образование и бизнес. Мисля, че колкото повече образованието се отваря към такъв вид сътрудничество, толкова повече ще отговорим на тези високи очаквания”, каза Сачева. Тя посочи още, че много успешна е българската програма за това музеите да станат класни стаи и това е една иновация и нещо, което се прави в много други страни. Защото иновациите са свързани и с начина, по който изглеждат класните стаи и училищата. Все повече се отрича класна стая и начинът за подреждането на децата едно зад друго. По думите на зам.-министъра всяко училище трябва да намери своя подход, но е важно децата да бъдат в центъра на вниманието, с техните нужди и очаквания и това, което е полезно за тях.
„Министерството подкрепа изграждането на позитивна среда и това е един от модулите, по които ще бъдат обучавани българските преподаватели през следващата година”, каза още Деница Сачева. Това е големият проект за квалификация на педагогически специалисти. Според нея най-важни са мярката и точността, тъй като прекаленото залитане в една, или друга посока също е вредна. Трябва да се създава среда за децата, която не бива да е прекалено изолирана от средата, която ги чака в живота.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.