НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов: Кметствата в общината ни получават повече, отколкото събират от собствени приходи от местни данъци и такси

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов: Кметствата в общината ни получават повече, отколкото събират от собствени приходи от местни данъци и такси

13 Ноември 2018 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Кабаиванов. В община Карлово кметствата получават повече, отколкото събират от собствени приходи от местни данъци и такси. Това каза в предаването „Часът на Карлово” на Радио „Фокус”-Пловдив кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов. По думите му това повече идва от солидарността на жителите на град Карлово, които подпомагат от данъците и таксите кметствата, включително и Калофер, за да формулират и техния бюджет. „Те не само не са ощетени, а общинският център Карлово солидарно им помага, за да бъдат малко по-големи бюджетите им.
„За да изразходиш едни средства, трябва преди това да ги събереш. И това аз не чух от кметовете на кметства, както и това каква е тяхната отговорност за приходната част на бюджета. Те може би си мислят, че приходната част в бюджета трябва да го събере кметът на Общината, а това което е за кметствата, да ги изразходят те. А аз бих казах така – средствата за кметствата ще бъдат толкова, колкото се съберат в бюджета на Общината от местните данъци и такси на жителите на дадено кметство”, отбеляза д-р Емил Кабаиванов. Според него никой не казва каква е отговорността на кметовете на кметства, за да се събере общинския бюджет. „Нашата е ясна – каквото съберем – това харчим. Но ние, когато съберем бюджета залагаме коефициенти, и за Общината и за кметствата. Колкото съберем, толкова може да похарчим, иначе се трупат неразплатени задължения, които отежняват бюджета”, добави д-р Кабаиванов.
Според него, съвсем естествено е, че парите са недостатъчни, защото, като цяло, бюджетът на българските общини е недостатъчен. „Защото процесът на децентрализация у нас замря още преди 7-8 години и ефективно у нас няма децентрализация на финанси, а само децентрализация на отговорности”, добави д-р Емил Кабаиванов.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акценти в предаването „Часът на Карлово” по Радио „Фокус”-Пловдив

Акценти в предаването „Часът на Карлово” по Радио „Фокус”-Пловдив

13 Ноември 2018 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Карлово. В предаването „Часът на Карлово” по Радио „Фокус”-Пловдив ще чуете коментара на карловския кмет д-р Емил Кабаиванов за финансирането на малките населени места – за разходната и приходната част на общинския бюджет, за отговорностите на общинските кметове за разпределението на средствата, както и за това може ли кмет на община да задържи и отклони целеви средства, предвидени за определено населено място. Д-р Емил Кабаиванов ще ни обясни още какво е направено в Калофер при ремонта на мемориалния комплекс, посветен на Христо Ботев, и кога може да се очакват средствата, обещани от държавата за града на Ботев по повод 170-ата годишнина от рождението му.
Също в днешното предаване ще ви разкажем как с общата воля на общинската и държавна власт бе решен за кратко време 50-годишен проблем, свързан с безводието в село Васил Левски. По темата ще говорим с кмета на селището Доньо Стоянов и зам.-кмета на Карлово Данка Люртова.

Предаването „Часът на Карлово” се излъчва всеки вторник, от 15.00 до 16.00 часа. Водещ е Цветана Тончева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.