НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов: Кметствата в общината ни получават повече, отколкото събират от собствени приходи от местни данъци и такси

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов: Кметствата в общината ни получават повече, отколкото събират от собствени приходи от местни данъци и такси

13 Ноември 2018 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Кабаиванов. В община Карлово кметствата получават повече, отколкото събират от собствени приходи от местни данъци и такси. Това каза в предаването „Часът на Карлово” на Радио „Фокус”-Пловдив кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов. По думите му това повече идва от солидарността на жителите на град Карлово, които подпомагат от данъците и таксите кметствата, включително и Калофер, за да формулират и техния бюджет. „Те не само не са ощетени, а общинският център Карлово солидарно им помага, за да бъдат малко по-големи бюджетите им.
„За да изразходиш едни средства, трябва преди това да ги събереш. И това аз не чух от кметовете на кметства, както и това каква е тяхната отговорност за приходната част на бюджета. Те може би си мислят, че приходната част в бюджета трябва да го събере кметът на Общината, а това което е за кметствата, да ги изразходят те. А аз бих казах така – средствата за кметствата ще бъдат толкова, колкото се съберат в бюджета на Общината от местните данъци и такси на жителите на дадено кметство”, отбеляза д-р Емил Кабаиванов. Според него никой не казва каква е отговорността на кметовете на кметства, за да се събере общинския бюджет. „Нашата е ясна – каквото съберем – това харчим. Но ние, когато съберем бюджета залагаме коефициенти, и за Общината и за кметствата. Колкото съберем, толкова може да похарчим, иначе се трупат неразплатени задължения, които отежняват бюджета”, добави д-р Кабаиванов.
Според него, съвсем естествено е, че парите са недостатъчни, защото, като цяло, бюджетът на българските общини е недостатъчен. „Защото процесът на децентрализация у нас замря още преди 7-8 години и ефективно у нас няма децентрализация на финанси, а само децентрализация на отговорности”, добави д-р Емил Кабаиванов.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акценти в предаването „Часът на Карлово” по Радио „Фокус”-Пловдив

Акценти в предаването „Часът на Карлово” по Радио „Фокус”-Пловдив

13 Ноември 2018 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Карлово. В предаването „Часът на Карлово” по Радио „Фокус”-Пловдив ще чуете коментара на карловския кмет д-р Емил Кабаиванов за финансирането на малките населени места – за разходната и приходната част на общинския бюджет, за отговорностите на общинските кметове за разпределението на средствата, както и за това може ли кмет на община да задържи и отклони целеви средства, предвидени за определено населено място. Д-р Емил Кабаиванов ще ни обясни още какво е направено в Калофер при ремонта на мемориалния комплекс, посветен на Христо Ботев, и кога може да се очакват средствата, обещани от държавата за града на Ботев по повод 170-ата годишнина от рождението му.
Също в днешното предаване ще ви разкажем как с общата воля на общинската и държавна власт бе решен за кратко време 50-годишен проблем, свързан с безводието в село Васил Левски. По темата ще говорим с кмета на селището Доньо Стоянов и зам.-кмета на Карлово Данка Люртова.

Предаването „Часът на Карлово” се излъчва всеки вторник, от 15.00 до 16.00 часа. Водещ е Цветана Тончева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.