НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:26


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Доц. д-р Георги Кючуков, АБВ: Липсата на трудов елемент в ТЕЛК системата е един от сериозните проблеми

Доц. д-р Георги Кючуков, АБВ: Липсата на трудов елемент в ТЕЛК системата е един от сериозните проблеми

14 Ноември 2018 | 08:46 | Агенция "Фокус"
София. Липсата на трудов елемент в ТЕЛК системата е един от сериозните проблеми. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ доц. д-р Георги Кючуков, член на Националния съвет и Изпълнителното бюро на АБВ. По думите му обещаните 150 млн. лева за хората с увреждания са стъпка в правилната посока, необходими са обаче повече усилия тези хора да бъдат измъкнати от „домашния затвор“ и интегрирани в обществото. Задължението работодателите да наемат хора с увреждания също не е ефективно, тъй като те се насочват към т.нар. „здрави болни“, обясни още д-р Кючуков. „Работодателите трябва да имат финансов мотив, за да назначават хора с увреждания. При една реформа на работата на ТЕЛК комисиите, те ще имат пълната яснота кой каква работа може да извършва пълноценно. Не говорим за милостиня или „подаване на трохички“ на хората в неравностойно положение – говорим за въвеждането им в областите, където наистина могат да бъдат пълноценни“, обясни той. Друг проблем е злоупотребата и изтичането на предоставяните помощни средства поради липса на контрол, уточни доц. д-р Георги Кючуков. Според него Министерствата на труда и социалната политика и това на здравеопазването нямат механизмите да се справят с този проблем, но НЗОК има такива и натам трябва да се насочат усилията. Ако не се вземат мерки по тези ключови проблеми ни очакват нови протести и догодина, прогнозира доц. Кючуков.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АБВ представи предложенията си за реформи в социалната и здравна система пред министрите на труда и социалната политика и здравеопазването (ОБЗОР)

АБВ представи предложенията си за реформи в социалната и здравна система пред министрите на труда и социалната политика и здравеопазването (ОБЗОР)

13 Ноември 2018 | 21:22 | Агенция "Фокус"
София. Ръководството на АБВ е представило предложенията си за реформи в социалната и здравна система пред министрите на труда и социалната политика и здравеопазването. Това съобщиха на пресконференция от партията.
Социална политика:
С министъра на труда и социалната политика от партията са обсъдили въпросите около пенсионната система, политиката на доходите и въпросите свързани с хората с увреждания. „Доволни сме, че в някой отношения, особено що се касае за разрешаването на проблемите за хората с увреждания, той прие нашите идеи и заяви, че те щя влязат в трудовото законодателство“, заяви членът на ИБ на АБВ доц. д-р Георги Кючуков. Той уточни, че идеята на АБВ е хората с увреждания да не бъдат поставени в изолация, а да им се даде възможност да бъдат полезни за обществото и себе си, нещо което също би позволило и на техните близки, ангажирани с грижата за тях, да излязат от своите домове и да се реализират на пазара на труда. „За това ние предложихме на ресорния министър, който прие нашето становище, че са необходими спешни промени е ТЕЛК. В тези комисии трудовата компонента отсъства. Никой не се грижи за това, как човека с проблеми може да бъде интегриран в обществото и да му бъда дадена възможност за трудова реализация“, коментира доц. Кючуков. Според АБВ осигурените 150 милиона допълнително няма да решат проблема, защото те на практика са „повече от същото.
„Другата нашата идея която бе приета, но със уговорката, че може да стартира от 2020 година е, промяна в системата за отпускане на помощни средства“, посочи още доц. Кючуков. Той уточни, че социалното министерство няма никакъв капацитет да следи до колко правомерно и според необходимостта са изписани тези средства. По думите му има наредби, които трябва да се променят защото третират гражданите по двоен стандарт, като отпускат средства за едно и също нещо, но в различен размер. По-голям за работещ и по-малък пенсионер, какъвто е случая със слуховите апарати например, където за закупуването на устройството се отпускат 175 лева на пенсионер и 405 за работещ. „Нашето предложение, което смятам, че беше също прието е, изцяло отпускането на помощни средства да бъде прехвърлено към Здравната каса. НЗОК има достатъчно добър капацитет за проследяване и контрол. Второ в здравното министерство не могат да бъдат допуснати мерки, които са обусловени от това дали даден човек има или не възможността да работи“, добави той.
По отношение на пенсионната реформа доц. Георги Кючуков посочи, че за сега предложението на АБВ, поне от средата на следващата година тавана на пенсиите да отпадне, не е срещнало разбиране. По думите му обаче Алтернатива за българско възраждане е настояла за това, да не се спира с реформата в пенсионната система, защото това може да демотивира хората да бъдат коректни към държавата.
По време на пресконференцията стана ясно, че разговори са водени и по отношения на подоходната политика и по-точно във връзка с предложението на партията за отпадане на плоския данък. От АБВ са акцентирали и върху въвеждането на необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата за всички трудещи се, независимо от това колко е тяхното възнаграждение.
Мнение по темата изрази и председателя на АБВ Румен Петков, който постави акцент върху вредите от непоследователната пенсионна реформа. „С промените, които бяха направени, бяха излъгани десетки хиляди пенсионери. Хора, които например планираха пенсионирането си за следващата година, чрез решението да не падне тавана на пенсиите, всъщност бяха излъгани с много пари“, коментира Петков.
Здравеопазване:
След разговор на ръководството на АБВ със здравния министър е било получено уверение, че ще отпадне планираната пререгистрация на всички лечебни заведения в страната. Прието е било и да бъде преразгледано решението университетските болници да станат собственост на съответните висши учебни заведения, като се обмисля възможността те само да бъдат управлявани от съответните ВУЗ-ве. „Продължава за съжаление схващането, че здравните заведения трябва да бъдат търговски дружества“, коментира доц. Кючуков. По думите му здравето едва ли не се възприема като стока, с която може да се търгува. „В целия ЕС това не е уредено по този начин. Не е логично по търговския закон да бъдат регистрирани болници, които обаче нямат право да определят сами своя обект на дейност, нямат право да формират печалба, от което се получава казус, който е напълно лишен от смисъл и е в ущърб на пациентите“, посочи доц. Георги Кючуков.
В заключение от АБВ посочиха, че по Закона за достъп до обществена информация ще поискат сведения за това, какви са разходите и ефекта от въвеждането на пръстовия отпечатък в системата на здравеопазването ни. От партията заявиха, че настояват държавата да предприеме мерки по отношение на здравно неосигурените пациенти, които редовно преминават през спешните областни центрове. Става дума за хората, които без конкретна уважителна причина са останали извън осигурителната система, от които 80% са от ромски произход. Според политическата сила има варианти държавата да създаде програми за обществена заетост, чрез които те да изплатят задълженията си към държавата и здравната система, след като лечението им е завършило.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Георги Кючуков, АБВ: Университетските болници не трябва да стават собственост на медицинските университети

Доц. д-р Георги Кючуков, АБВ: Университетските болници не трябва да стават собственост на медицинските университети

13 Ноември 2018 | 14:35 | Агенция "Фокус"
София. Университетските болници не трябва да стават собственост на медицинските университети. Това каза доц. д-р Георги Кючуков от АБВ по време на пресконференция на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние от АБВ предлагаме университетски болници да бъдат управлявани от медицинските университетите, но не и да бъдат тяхна собственост“, обяви той.
Доц. д-р Георги Кючуков коментира и двата алтернативни варианта за бъдещето на здравната система в България, предложени от министър Кирил Ананиев. Той каза, че по-рационален е вторият модел за развитието на сектора. Според него обаче важни промени за Здравната каса не са били вкарани в преходните и заключителни наредби на Бюджет за 2019 г. Доц. Кичуков обясни, че в България често на здравето се гледа като на стока, а на лечебните заведения - като на дружества с търговска цел и изтъкна, че едно подобно мислене е напълно погрешно. „Здравната ни система в момента е в тежка криза, защото ползвателите, изпълнителите и финансовите органи са доволни от нея. Преди няколко месеца ние предложихме цялостна промяна в сектора и смятаме да настояваме тя да бъде приета“, изтъкна още доц. Кючуков.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: За пръв път през следващата година дефицитът на НОИ пада на 4 млрд. лв.

Румен Петков, АБВ: За пръв път през следващата година дефицитът на НОИ пада на 4 млрд. лв.

13 Ноември 2018 | 14:12 | Агенция "Фокус"
София. За пръв път през следващата година дефицитът на НОИ пада до 4 млрд. лв. Това отива под 30% от бюджета. Това каза председателят на ПП АБВ Румен Петков по време на пресконференция на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той обясни, че до сега са варирали до 50 – 55%. "Държавата сама лъже гражданите си чрез правителството и мнозинството и очаква по този начин да има стабилитет. Ние от АБВ ще настояваме държавата да изпълнява стратегическите си дългосрочни и средносрочни ангажименти“, обясни той. Петкова заяви, че след като на всеки две години се налага реформа в пенсионния фонд, няма как да има очаквания гражданите да бъдат коректни в изплащането на осигурителните си вноски.
„Политическа партия АБВ създаде стратегия и тя беше законово дефинирана за основните параметри на пенсионната система до 2037 година“, посочи Петков. По думите му с промените в системата са били излъгани 10 хиляди пенсионери. „Тази непредсказуемост води до недоверие и загуба на мотивация от страна на гражданите да плащат своите пенсионни такси“, изтъкна председателят на АБВ.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Георги Кючуков, АБВ: Порочната система няма да се промени с дадените 150 млн. за хората с увреждания - помощните средства трябва да преминат към НЗОК

Доц. д-р Георги Кючуков, АБВ: Порочната система няма да се промени с дадените 150 млн. за хората с увреждания - помощните средства трябва да преминат към НЗОК

13 Ноември 2018 | 14:04 | Агенция "Фокус"
София. Порочната система няма да се промени с дадените 150 млн. за хората с увреждания. Тези хора трябва да бъдат изкарани от вкъщи. Това каза доц. д-р Георги Кючуков от АБВ по време на пресконференция на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Не смятаме, че тези средства ще решат проблемите, ако няма промяна в самата политика, добави той. „Хората с увреждания трябва да бъдат обществено полезни и полезни за себе си. Ние предлагаме спешни промени в ТЕЛК“, добави той. Доц. д-р Георги Кючуков обясни, че основните притеснения в политиките в социалната сфера са въпросите с пенсионната система, политика на доходите и хората с увреждания, като изтъкна, че партията е разговаряла по тези теми със социалния министър Бисер Петков.
Доц. Кючуков коментира също, че в социалното министерство има наредби, които биха могли да дискредитират хора нуждаещи се от помощни средства. „Нашето предложение е изцяло отпускането на помощните средства да премина към здравната система, и то към НЗОК. По този начин ще има възможност за проследяване и контрол“, обясни още той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков прие нашето предложение за подписване на спогодба за трудово правоотношение между България и Либия

Румен Петков, АБВ: Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков прие нашето предложение за подписване на спогодба за трудово правоотношение между България и Либия

13 Ноември 2018 | 13:56 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков прие нашето предложение за подписване на спогодба за трудово правоотношение между България и Либия. Това каза по време на пресконференция председателят на ПП АБВ Румен Петков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му с този документа ще бъдат засегнати интересите на повече от 120 хил. български граждани. Те ще могат да получат своите осигуровки и обезщетения и да получат нормалното пенсионно осигуряване. Идеята ни с либийския министър на труда и социалната политика е в една такава спогодба да бъдат включени в трудовото законодателство на територията на България и Либия за поемане съответните разходи за определен тип щети, които могат да понесат по време на трудови дейности работещи българи на територията на Либия“, посочи той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ръководството на ПП АБВ ще даде пресконференция

Ръководството на ПП АБВ ще даде пресконференция

13 Ноември 2018 | 07:50 | Агенция "Фокус"
София. Ръководството на ПП АБВ ще даде пресконференция. Това съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. Събитието ще се проведе от 13.00 часа в централата на партията на улица „Врабча“ 23. На пресконференцията ще се състои представяне на предложенията за социална, демографска, здравна политика и данъчни реформи на ПП АБВ, които са залегнали в манифеста на партията, с който тя ще се яви на предстоящите избори. Ще бъдат обсъдени и актуални политически въпроси.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруари 2019 г.
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруа...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.