НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Икономическата миграция – основна причина за демографската криза в България  (ОБЗОР)

Икономическата миграция – основна причина за демографската криза в България (ОБЗОР)

13 Ноември 2018 | 20:37 | Агенция "Фокус"
София. Екип от Департамент „Демография“ от Института за изследване на населението и човека при БАН (ИИНЧ-БАН) представиха проект "Мерки за преодоляване на демографската криза в Република България“. Учените от шестте работни групи по проекта обобщиха резултатите от проучванията и предложиха конкретни мерки за промяна на негативните тенденции в демографското развитие на страната. По време на пресконференцията те обясниха ключовите процеси, засягащи възпроизводството на населението и формирането на съвременната демографска картина. Бяха разгледани процесите на раждаемост, смъртност, вътрешна и външна миграция и уязвими етнически и религиозни групи, като особен акцент беше поставен върху икономическата миграция, като основен фактор за обезлюдяване на отделни райони и намаляване числеността на населението. Екипът от БАН представи възможните сценарии за развитие на населението в средносрочна перспектива, с акцент върху измененията в числеността и качеството на работната сила, както и мерки за оптимизиране на демографското възпроизводство. Бяха предложени конкретни промени в законодателството и провежданите политики в областта на развитието на работната сила, с които да се повиши икономическата активност и заетост, както и за подобряване качеството на работните места и за насърчаване на участието в образование и обучение.
Според директора на Института за изследването на населението и човека (ИИНЧ) при Българската академия на науките (БАН), проф. д-р Антоанета Христова независимо от политиките, които ще се водят през следващите години, броят на населението в България ще намалява. Тя обясни, че проектът за демографската криза в България е сериозен и е възложен от Министерски съвет през декември. „В този проект имахме задачата да разработим политики за разрешаване на демографските проблеми в България. Политики на истини, а не на хрумвания. Проектът беше изработен от няколко групи, като целта беше да се прегледат подходи, които държавата е прилагала и да се обърне поглед към тези, които са били ефективни във времето“, посочи тя.
Проф. д-р Татаня Коцева от департамент „Демография“ в Института изтъкна, че раждаемостта в България е на средноевропейско равнище, опасността за демографския срив е в следствие на завишени нива на смъртността. Тя посочи, че стимули за превъзмогването на демографската криза в страната биха могли да бъдат стратегии за семейните политики, насочени към подобряване на услугите за деца в сфери като здравеопазване, образование, конфликти и трудности в семейството. Проф. Коцева обясни, че при анкетиране на млади двойки със запитване за това, какво би ги подтикнало да предприемат решение за раждане и отглеждане на деца, най-често даваните отговори са били: достъп до безплатни учебници, лекарства, храна в училище и безплатни извън класни занимания. Тя обясни, че за подобряване на условията в България за отглеждане на деца биха били възможни чрез увеличаване на размера на надбавките, намиране на работа с намалено или гъвкаво работно време, достъп на децата в яслите и детските градини.
По време на срещата проф. д-р Кремена Борисова заяви, че средното качество на работните места в България е с над 4 пъти по-лошо от средното за Европейския съюз. Според нея недостатъчната привлекателност на пазара на труда, кара младите хора да напускат страната ни. Тя изтъкна, че всички предложени мерки в проекта за справяне с демографската криза могат да бъдат реализирани, ако бъде спазена висока приемственост, последователност, прозрачност на законодателните и управленски структури на всички нива в страната.
По думите на проф. д-р Илона Томова доцент в Института за изследването на населението и човека при БАН, социалните неравенства в страната непрекъснато нарастват и те засилват неблагоприятните демографски тенденции. „Множество международни изследвания показват, че намаляването на социалните неравенства води до устойчиво развитие на страната, намаляване на смъртността, по-продължителен живот с по-добро здравословно състояние на хората, до намаляване на ранната раждаемост, до увеличаване на раждаемостта в групите с високо образование, до намаляване на насилието, миграцията и насилствената смърт“, обясни проф. Томова.
Според Доц. д-р Атанас Ташев държавата трябва да направи редица реформи, за да успее да запази и върне заминалите млади българи в чужди страни. Той каза, че голям недостатък на държавната политиката е липсата на приемственост на дипломи, придобити в чуждестранни университети, които не се признават на територията на страната ни. Доц. Ташев коментира, че това е пречка за много млади и образовани хора, които биха искали да се върнат. Според него те няма да го направят, ако знаят, че тяхното образование и квалификация няма да бъде призната тук.
Проектът „Мерки за преодоляване на демографската криза в Република България“ е представян пред Министерството на образованието, Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и социалната политика.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. д-р Антоанета Христова: Независимо от политиките, които ще се водят през следващите години, броят на населението в България ще намалява

Проф. д-р Антоанета Христова: Независимо от политиките, които ще се водят през следващите години, броят на населението в България ще намалява

13 Ноември 2018 | 11:21 | Агенция "Фокус"
София. Независимо от политиките, които ще се водят през следващите години броят на населението в България ще намалява. Това каза директорът на Института за изследването на населението и човека (ИИНЧ) при Българската академия на науките (БАН), при представянето на проекта „Мерки за преодоляване на демографската криза в Република България“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Проф. Христова обясни, че проектът за демографската криза в България е сериозен и е възложен от Министерски съвет през декември. „Лидер на изследването е Института за изследването на населението и човека (ИИНЧ) при Българската академия на науките (БАН), в частност департамента „Демография“. „В този проект имахме задачата да разработим политики за разрешаване на демографските проблеми в България. Политики на истини, а не на хрумвания. Проектът беше изработен от няколко групи, като целта беше да се прегледат политиките, които държавата е прилагала и кои от тях са били ефективни във времето“, посочи тя. По думите й етапите са преминали през анализ, формулиране на хипотези за мерки, социологически проучвания, конкретизиране на мерките, икономическа рамка и обличането им във финансова рамка. „Едно от основите неща, които направихме е изготвянето на прогноза за развитието на България за 2040 г. Това са симулационни варианти - интерционен, умерен, благоприятен. За да бъдат приложени тези мерки, трябва да има консенсус между партиите за устойчиво развитие за следващите години. Независимо от политиките, които ще се водят през следващите години броят на населението в България ще намалява“, обясни Христова. По думите й мотото на изследването е качеството на живот. „Тогава, когато качеството на живот на българина се подобрява, всичко в страната става по-привлекателно“, изтъкна ръководителят на проекта.
Институтът за изследване на населението и човека (ИИНЧ) при Българската академия на науките (БАН) представи своя проект „Мерки за преодоляване на демографската криза в Република България“. Целта да се предложат конкретни мерки за промяна на негативните тенденции в демографското развитие на България. Той засяга ключовите процеси, засягащи възпроизводството на населението и формирането на съвременната демографска картина. Основни акценти са раждаемостта, смъртността, (вътрешни/външни) миграциите. Документът предлага сценарии за развитието на населението в средносрочна перспектива с насоченост върху измененията в числеността на работната сила. Той посочва конкретни мерки за оптимизиране на демографското възпроизводство, които са основани на изготвените научни анализи и прогнози, засягащи демографското състояние и прогнозираните развойни тенденции в страната. Периодът на проекта е за 2017-2018 г. Финансирането е предоставено от Министерски съвет, след като проектът е бил възложен с Постановление. Към момента той е представян пред Министерството на образованието, Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и социалната политика.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.