НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Корнелия Нинова, БСП: Имаме съвпадения с КНСБ по идеите ни за данъчната политика и социалните въпроси, но не споделяме оценката им за бюджета на управляващите

Корнелия Нинова, БСП: Имаме съвпадения с КНСБ по идеите ни за данъчната политика и социалните въпроси, но не споделяме оценката им за бюджета на управляващите

14 Ноември 2018 | 11:26 | Агенция "Фокус"
София. Имаме съвпадения с КНСБ по идеите ни за данъчната политика и социалните въпроси, но не споделяме оценката им за бюджета на управляващите. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти след среща с КНСБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Преди да говоря за бюджета, бих искала да благодаря на КНСБ, на екипа на Пламен Димитров за високата оценка, която дадоха за „Визия за България“, защото той е един стратегически документ, който стои над бюджет за една година. Благодаря - много професионално подходиха към оценката за визията“, каза Нинова. По отношение на бюджета, лидерът на БСП заяви, че с КНСБ са на едно мнение за промяна на данъчното облагане. „Ние предлагаме прогресивна скала с отмяна на плоския данък. Най-вече наблегнахме на данък дивидент. За нас е несправедливо доходите върху физическите лица по един начин да се облагат с 10%, а през данък дивидент да се изписват и да се плащат 5%. Обсъдихме различните варианти за по-справедливо данъчно облагане чрез различни скали на прогресия, или необлагаем минимум. На едно мнение сме, че преизчисляване на пенсиите трябва да се направи, защото доходите на пенсионерите по този начин много изостават. Не могат да си позволят да живеят по този начин възрастните хора. По социалните теми имаме различия. Не приемаме, че това е най-добрият в социално отношение бюджет, след като 12 социални плащания са замразени и то най-вече свързани с демографската катастрофа, плащанията към майки за отглеждане на дете и т.н. Не споделяме оценката на КНСБ, че това е най-добрият бюджет за последните 10 години“, каза Нинова. Тя отчете, че в разходната част на бюджета за догодина има завишение, но въпросът на БСП е какъв е ефектът от това. „Как с тези разходи нещо ще се подобри в здравеопазването? Как с тези разходи ще има ефективен резултат за намаляване на неравенствата? С какво това помага? Напротив бюджетът за догодина увеличава неравенствата“, допълни лидерът на БСП.
От своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че срещата е била част от разговорите на Конфедерацията с парламентарно представените партии. Той отбеляза, че с БСП имат еднакво виждане за промяната в данъчната политика, но се разминават в оценката на разходните политики на бюджета, тъй като КНСБ смята, че бюджетът е най-добрият, който е правил премиерът Бойко Борисов. „Дали може да бъде по-добър, категорично може да бъде“, допълни той. Димитров обърна внимание, че КНСБ подкрепя данъка върху старите автомобили.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на "БСП за България" провежда среща с КНСБ

ПГ на "БСП за България" провежда среща с КНСБ

14 Ноември 2018 | 09:43 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на "БСП за България" провежда среща с КНСБ, предаде репортер на Агенция "Фокус". Срещата се провежда в зала "Запад" на Народното събрание. В нея участват лидерът на БСП Корнелия Нинова, зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев и депутати от групата. От страна на КНСБ е президентът на Конфедерацията Пламен Димитров.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: За първи път синдикатите са доволни от разходната част на бюджета

Менда Стоянова, ГЕРБ: За първи път синдикатите са доволни от разходната част на бюджета

13 Ноември 2018 | 19:01 | Агенция "Фокус"
София. За първи път синдикатите са доволни от разходната част на бюджета. Това каза председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова след срещата на КНСБ с ПГ на ГЕРБ в сградата на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще огледаме възможностите и резервите, които имаме, защото е ясно, че при един разпределен бюджет, ако се търси увеличение по едно перо, трябва да се намери за сметка на кое друго перо да стане. Останаха различията в приходната част по отношение на данъчната система, но там те са фундаментални, принципни различия. Но смятам, че независимо от тези различия, сериозната приходна част, която е предвидена в бюджет 2019, дава основание да считаме, че необходимите за разходните политики приходи се събират и при тази данъчна система - на базата и на изсветляване на икономиката и на добрата работа на приходните агенции“, коментира Стоянова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Димитров, КНСБ: Предлагаме увеличение на максималното и минималното обезщетение за безработица, както и на майчинството

Пламен Димитров, КНСБ: Предлагаме увеличение на максималното и минималното обезщетение за безработица, както и на майчинството

13 Ноември 2018 | 18:44 | Агенция "Фокус"
София. Предлагаме увеличение на максималното и минималното обезщетение за безработица, както и на майчинството. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров след срещата с представители на ПГ на ГЕРБ в Народното събрание за Бюджет 2019, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имаме две предложения в бюджета на ДОО, които смятаме за разумни и резонни. Увеличение на обезщетението за безработица- както в максимални, така и в минималния му размер. Вдигаме максималния доход, не вдигаме максималното обезщетение, което не е логично. Според нас трябва да го следва и 60% от максималния доход да бъде максималното обезщетение за безработица. Който се е осигурявал върху минималния размер и остане без работа, да може да получи 60-те процента, както казва законът. Минималното обезщетение също замръзна на 9 лв. Ние смятаме, че трябва да бъде увеличено на 12 лв. За това трябват около 12 млн. лв. допълнително“, заяви Димитров.
Второто предложение е свързано с обезщетението за майките, което е замразено. Не виждаме причина да не дадем едни 40 лв., за които ще трябват 17 млн. лв“, коментира Димитров.
„Смятаме, че на фона рекордния като размери 44,5-милиарден бюджет за догодина, тези няколко десетки милиона могат да бъдат намерени, за да могат всички системи да бъдат адекватно финансирани и да можем с пълно основание да кажем, че това е най-добрия бюджет на правителство на Бойко Борисов“, каза още президентът на КНСБ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Димитров, КНСБ: Даваме положителна оценка на бюджета за 2019 г.

Пламен Димитров, КНСБ: Даваме положителна оценка на бюджета за 2019 г.

13 Ноември 2018 | 18:30 | Агенция "Фокус"
София. Даваме положителна оценка на бюджета за 2019 г. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров след срещата с представители на ПГ на ГЕРБ в Народното събрание за Бюджет 2019, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „При 5,85 млрд. лв. повече спрямо тазгодишните разходи не мога да кажа друго, освен че бюджетът се приближава до нашите очаквания. По тази причина нашата оценка е добра, положителна. Смятаме, че в него ще намерят място разходи за сектори, които до този момент не са били добре финансирани“, заяви Димитров.
„В днешния разговор заявихме ясно нашата подкрепа за увеличението на разходите за социални нужди, образование, здравеопазване и тези 840 млн.лв., които са предвидени за персонал. Припомням, че през лятото КНСБ поиска 1,1 млрд. лв. увеличение на заплатите в бюджетните системи т.е. към 80% са изпълнени нашите искания и от тази гледна точка като цяло даваме положителна оценка“, коментира Димитров.
По думите му вземането на необходимите за това средства от гледна точка на приходите не става по най-добрия начин, но това е дебат, който продължава.
Димитров заяви, че по време на разговорите с ГЕРБ са алармирали за това, че в бюджетна на МЗХГ не са предвидени 10 млн. лв., необходими за 10% увеличение на заплатите за служителите в някои агенции към Министерството.
Втория проблем е в сферата на културата. Музикално-сценичните дейности са недофинансирани с 20 млн.лв.,необходими за да могат хората да получат обещаното увеличение. Димитров добави, че е необходимо и 15% увеличение на заплатите за социалните дейности, за да догонят останалите от бюджетната сфера.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Тодор Галунов, политолог: Коалиционните партньори на ГЕРБ ще са много предпазливи относно евентуалното предизвикване на нови парламентарни избори

Проф. Тодор Галунов, политолог: Коалиционните партньори на ГЕРБ ще са много предпазливи относно евентуалното предизвикване на нови парламентарни избори

11 Ноември 2018 | 17:09 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Коалиционните партньори на ГЕРБ ще са много предпазливи относно евентуалното предизвикване на нови парламентарни избори. Това коментира за Радио „Фокус“ – Велико Търново политологът проф. Тодор Галунов във връзка със заплахите за нов вот на недоверие, който БСП планира срещу правителството. По думите му недоволството на социалистите този път е свързано със скандала с Държавна агенция за българите в чужбина. Експертът добави, че и сега вотът няма да мине, тъй като част от управляващите политически сили нямат изгода от предсрочни избори. „Ако се получи някакъв разнобой, имам предвид партията на Валери Симеонов, тогава е възможно да има проблем с вота. Но все пак мисля, че до сега дългогодишната наша парламентарна традиция – да не може да се събори кабинета по парламентарен път, би трябвало да се спази. Мисля, че кабинетът на този етап ще продължи да функционира дотогава, до когато реши най-голямата политическа партия – ГЕРБ“, посочи още проф. Галунов. Според него причината е, че по-малките партии нямат гаранция, че отново ще са част от управлението след нов вот. „В един нов политически формат е ясно, че в българския парламент ще влязат ГЕРБ, БСП и ДПС, а останалите партии не са сигурни. Така, че и партия „Воля", и партиите от патриотичния блок малко или много ще бъдат доста предпазливи относно предизвикването на нови предсрочни парламентарни избори“, заяви експертът. Той добави, че сегашният парламент ще направят всичко възможно, за да продължат своето участие в парламентарния политически живот.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Тодор Галунов, политолог: Критиките на опозицията към управляващите, че Бюджет 2018 цели да осигури предварителни изборни победи, са пресилени

Проф. Тодор Галунов, политолог: Критиките на опозицията към управляващите, че Бюджет 2018 цели да осигури предварителни изборни победи, са пресилени

11 Ноември 2018 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Критиките на опозицията към управляващите, че Бюджет 2018 цели да осигури предварителни изборни победи, са пресилени. Това каза в ефира на Радио „Фокус“ – Велико Търново политологът проф. Тодор Галунов. Според него няма държавна финансова рамка, която да не е предизборна, защото извънредните парламентарни избори винаги са алтернатива. „Все пак пред нас имаме цялата 2019 година и в нея ние ще имаме два вида избори – местни и за Европейски парламент. Аз мисля, че бюджетът е нормален и в него няма нещо, което може да бъде окачествено като строго предизборно. Така, че аз не виждам нищо, което да е по-политизирано от който и да е друг бюджет от предишните години“, коментира още експертът. Той добави, че предизборната кампания за двата вота, които ни предстоят през 2019 година – за местна власт и за Европейски парламент, вече е започнала. Според него агитацията не е спирала, а причината за това е, че българските политически партии постоянно търсят слабите си места.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.