НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Владислав Горанов: Най-вероятно коледни добавки за пенсионери ще има

Министър Владислав Горанов: Най-вероятно коледни добавки за пенсионери ще има

1 Ноември 2018 | 10:41 | Агенция "Фокус"
София. Най-вероятно коледни добавки за пенсионери ще има. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов в интервю за „Тази сутрин” по бТВ. Те ще са като тези за Великден. Тогава по 40 лв. за празника получиха най-възрастните с пенсии до до 321 лв., колкото в момента е линията на бедност. Държавата ще задели около 50 млн. лв. от бюджета за добавките.
Относно искането на бизнеса да отпадне втората година от майчинството Горанов смята, че това не е нужно, но уточни, че догодина се запазва размерът на обезщетението за този период – 380 лв. на месец.
Предпоставки за предсрочни избори няма, призивите за това са болни амбиции на хора, които не са готови да управляват, коментира още Горанов.
"Няма смислена причина за хвърляне на държавата в политическа нестабилност. Поведението на вицепремиера Валери Симеонов извън думите му към майките за деца с увреждания, за които се извини, не дава повод за крайни действия”, уточни той.
По думите му, ако лидерът на НФСБ излезе от малката коалиция, това ще бъде предпоставка за нестабилност, а на този етап такива промени са нежелани.
Той обяви още, че големите в една коалиция винаги страдат от действията на по-малките партньори.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: В напреднал етап сме относно влизането на България в Еврозоната

Министър Владислав Горанов: В напреднал етап сме относно влизането на България в Еврозоната

1 Ноември 2018 | 10:06 | Агенция "Фокус"
София. В напреднал етап сме относно влизането на България в Еврозоната. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в предаването „Тази сутрин“ по БТВ. „Всичко, което зависеше от нас, ще си го свършим. В доста напреднал етап сме в разговори с Европейска централна банка. В началото на следващата година предстоят преглед на качеството на активите на системно значимите банки и на тези банки, които Европейска централна банка е решила да провери“, каза още Горанов. „Тече подготовка и съгласуване с ЕЦБ и сме на финалната права на изменение в закона за БНБ, в закона за кредитните институции. Сега сме в режим, в който се подготвяме за близко сътрудничество с ЕЦБ за надзор на нашите банки. В момента, в който получим съгласието на ЕЦБ за близко сътрудничество по отношение надзора на банките, ще кандидатстваме и получим подкрепа за ИЕРЕМ. Бюджетът с параметрите, които залага в себе си и с икономическото развитие, което може да се прогнозира от сега, е предпоставка за ИЕРЕМ“, допълни Владислав Горанов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: Напълно споделям твърдението на БСП за Бюджет 2019 г., че вземаме от българските граждани и го преразпределяме отново в тяхна полза

Министър Владислав Горанов: Напълно споделям твърдението на БСП за Бюджет 2019 г., че вземаме от българските граждани и го преразпределяме отново в тяхна полза

1 Ноември 2018 | 09:42 | Агенция "Фокус"
София. Напълно споделям твърдението на БСП за Бюджет 2019 г., че ние вземаме от българските граждани и го преразпределяме отново в тяхна полза. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов е предаването „Тази сутрин“ по БТВ. Според него се акцентира върху определени политики, които са изведени като приоритетни. „Ние преразпределяме част от икономиката, която за последните години е доста по-голяма от преди. Ние обещахме да не променяме данъците и не могат да ни упрекнат, че искаме промяна в плоската и корпоративната ставка“, каза още той. По думите му най-добрата новината е тази, че икономиката расте. „В края на мандата казахме, че бюджетът ще расте и БВП ще достигне 110 млрд. и фактите, че още следващата ще бъде 116 млрд. показва, че сме били консервативни в прогнозите“, обясни финансовият министър. „Вероятно могат да се намерят основания за това, че максимално осигурителният доход нарасна с около 15%, но трябва да се гледа в контекста, на какво нараства с 15%. Пропорцията, която съществува между максималния и минималния осигурителен доход е нарушена в пъти, от колкото концепцията, която съществува в този модел. Бизнесът трябва да свикне и той е принуден от пазара на труда, че ако искаме да запазим кадърните хора в България, цената на труда ще бъде по-висока от това, което те са калкулирали в своите сметки“, обясни още финансовият министър. Според него в последните години голяма част от хората, които са имали възможност да продадат по-скъпо своя труд в западните страни са го направили и те в момента не са тук.
„Най-вероятно през следващите седмици ще предложим на Министерския съвет да одобри решение за надбавките за пенсии за коледните празници“, изтъкна той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: В бюджета липсват реформи, като се наливат пари в неформирани сектори, се налива в каци без дъно

Крум Зарков, БСП: В бюджета липсват реформи, като се наливат пари в неформирани сектори, се налива в каци без дъно

1 Ноември 2018 | 09:08 | Агенция "Фокус"
София. „Няма да подкрепим бюджета, защото в него липсват реформи. Дават се пари на калпак и се изсипват пари в продънени каци“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков в сутрешния блок на Бтв, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Според него този бюджет има само една цел – да купи време за това управляващо мнозинство. „За съжаление страната ни няма време, защото негативните процеси продължават и рискуват да станат необратими“, каза още той. Зарков е на мнение, че когато се вдигат доходи в администрацията и на учители, това трябва да бъде подкрепено, но не може да бъде подминат фактът, че редица социални плащания са замразени. „От друга страна, допълнителните средства, които се дават, се взимат от българските граждани - вдигат се данъци, осигуровки, акцизи. Много се говори, че се вдига максималният осигурителен праг, но се вдигат и минималните осигурителни прагове на хора, като земеделските производители и тютюнопроизводители. Т.е. взимат се пари от граждани, за да се дадат на граждани, за да оцелее правителството. Това не е политика, която можем да подкрепим“, категоричен е Зарков. По неговите думи, предвид всекидневните скандали, предсрочни избори са не само неизбежни, но и желателни. „До кога ще упорстват управляващите, преди да констатират неизбежното, е тяхно право и отговорност. Но това струва скъпо на всички ни“, коментира зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.
По повод решението на левицата да не се регистрира в зала, докато Валери Симеонов не подаде оставка, Зарков обясни, че е свързано с протеста на майките на деца с увреждания. „Те вече месеци наред са опънали палатка пред НС и всяка вечер протестират. Не може да оставим да се случва това, което се опитват да направят някои – протестът да е неглижиран, осмян. Това е знак, че подкрепяме всички техни искания, включително и за оставката на вицепремиера“, подчерта народният представител. Той припомни, че протестът е започнал още лятото. „Предложихме, за да не ескалира напрежението, да прекратим ваканцията на депутати, да се заемем всички, заедно, с реформите, които са необходими в този сектор. Вместо това, правителството реши да остави това в ръцете на министъра на социалната политика, който прави серия работни групи, полага много усилия, но въпросът е толкова сложен и комплексен, че той не е по силите само на един министър. Неговите ресорни началници, включително премиерът и вицепремиерите, откровено показаха, че не искат да се занимават с този въпрос“, допълни Зарков. Според него всяка една политическа сила би трябвало да вземе ясно отношение по този въпрос. „Това, че ние намираме исканията за легитимни, не означава, че яхваме протеста“, посочи той. Зарков подчерта, че правителството и управляващото мнозинство трябва да се изправят пред своите отговорности. „Те поеха определени ангажименти, длъжни са да ги изпълнят. Отказват оставката на Валери Симеонов, защото това щяло да счупи конструкцията. Нека тази конструкция да покаже, че е достатъчно стабилна, за да осигури кворум всяка сутрин в НС. Когато осигури кворум, ще влезем и ще работим по законите и дневния ред“, заяви Зарков. Той припомни, че „БСП за България“ е внесла три вота на недоверие към този кабинет. „Оставката на Симеонов не е нашата цел. Нашата цел е оставка на целия кабинет. Но трябва да се постави въпросът за отговорностите на правителството към определена група хора, чийто искания те не чуват“, каза още Крум Зарков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Жизнено важните цифри за българските граждани не са в полза на управляващите - самодоволството на фона на милионите бедни и унизени не е уместно

Президентът Румен Радев: Жизнено важните цифри за българските граждани не са в полза на управляващите - самодоволството на фона на милионите бедни и унизени не е уместно

31 Октомври 2018 | 11:31 | Агенция "Фокус"
София. Жизнено важните цифри за българските граждани не са в полза на управляващите - самодоволството на фона на милионите бедни и унизени не е уместно. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев във връзка с това, че премиерът Бойко Борисов е призовал редиците си да говорят с конкретни данни и цифри и дали държавният глава също може да посочите такива, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Мисля, че цифрите, които са жизнено важни за българските граждани, не са в полза на управляващите. Мисля, че самодоволството на фона на милионите бедни и унизени не е уместно. Преди да развия своя оптимизъм, нека правителството прочете демографските статистики, криминалните хроники, да се запознае с цифрите, които измерват стандарта и качеството на живот в най-изостаналите държави от ЕС, които са далеч преди нас“, каза още Румен Радев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ и БСП влязоха в спор за държавния бюджет за 2019 г. (ОБЗОР)

ГЕРБ и БСП влязоха в спор за държавния бюджет за 2019 г. (ОБЗОР)

30 Октомври 2018 | 20:51 | Агенция "Фокус"
София. Още преди да влезе в програмата за работа на Народното събрание управляващи и опозиция влязоха в спор за бюджета за 2019 г. Коментираните предложения за бюджет са две: проектобюджета, изготвен от Министерски съвет и алтернативният, изготвен от БСП.
На редовната си пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро от БСП разкритикуваха проектобюджета на правителството и обявиха, че той има алтернатива, която ще бъде поставена на широко обществено обсъждане в понеделник.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че в бюджета на правителството има кърпене на парче и липсват реформи. Според нея с нищо не се помага на най-уязвимите групи: младите и децата от една страна и пенсионерите от друга.
„Бюджетът е представен като най-амбициозния за годините на Прехода с много силна социална насоченост. Само че този бюджет изглежда с едната ръка взел от хората, с другата дал“, каза Нинова. По думите ѝ от увеличена данъчна осигурителна тежест за всеки българин се очаква да влязат между 1,5 и 2 млрд. лв. повече. „Т.е. взима от хората, за да представят същите средства като една много сериозна политика“, допълни Нинова.
В последвалия отговор от страна на управляващите депутатът от парламентарната група на ГЕРБ Александър Иванов заяви, че съветниците на Корнелия Нинова са слаби. Той коментира, че не очаква много от хората, които три пъти са фалирали българската държава. Според него политиките по доходите на ГЕРБ са ефективни, а не празни приказки на „събрали се Петко и още трима да обясняват визии - блянове и мокри сънища за данъците“.
Колегата му Маноил Манев от ГЕРБ допълни: „Когато г-жа Нинова пише алтернативен бюджет, я моля да не напише същото нещо, което пишат в тази глупост „Визия за България“. Напъните на цялата парламентарната група на БСП да обикаля страната и да се среща с пет човека, служебно извикани да се явят там, не доведоха до нищо“, каза той. Според него алтернативният бюджет няма да доведе до нищо, когато експертизата, която го пише е същата, която е родила три мъртво-създадени вота на недоверие с глупави мотиви без никакво експертно съдържание.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Иванов, ГЕРБ: Политиките ни по доходите са ефективни, а не празни приказки на събрали се Петко и още трима да обясняват визии - блянове и мокри сънища за данъците

Александър Иванов, ГЕРБ: Политиките ни по доходите са ефективни, а не празни приказки на събрали се Петко и още трима да обясняват визии - блянове и мокри сънища за данъците

30 Октомври 2018 | 17:11 | Агенция "Фокус"
София. Политиките ни по доходите са ефективни, а не празни приказки на събрали се Петко и още трима да обясняват визии - блянове и мокри сънища за данъците. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Иванов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За догодина 20 % повече във фонд работна заплата за учителите, за тези, които формират съзнанието на най-младите. Помните, че миналата година с успешните политики на правителството 20 хил. деца се върнаха в училище“, каза още Иванов. По думите му 10 % повече ще има за всички заети в бюджетния сектор. По отношение на данъчната политика, депутатът от ГЕРБ заяви: „Данъчната политика и доброто послание към инвеститорите идва от това тя да бъде прогнозируема и предвидима, а не със стряскащи призиви за национализация“, допълни Иванов и уточни, че ако някой инвеститор прочете „Визия за България“ ще запали с 200 км/ч, но не към България. „Създадените условия за повишаване на производителността на нашата икономика и успешните политики наистина явно изнервят БСП. Моля ви, колеги, обръщам се с призив към вас – решете проблемите във вашата къщичка, не пренасяйте вашите проблеми в къщата на държавата. Оставете хората да работят, оставете ги на спокойствие“, обърна се към БСП Иванов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Маноил Манев, ГЕРБ: Корнелия Нинова не може да дава морални оценки, когато в нейната парламентарна група се намира Манол Генов

Маноил Манев, ГЕРБ: Корнелия Нинова не може да дава морални оценки, когато в нейната парламентарна група се намира Манол Генов

30 Октомври 2018 | 16:57 | Агенция "Фокус"
София. Корнелия Нинова не може да дава морални оценки, когато в нейната парламентарна група се намира Манол Генов. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Маноил Манев по време на брифинг в Народното събрание във връзка с пресконференцията на БСП, на която Корнелия Нинова засегна темата за ДАБЧ, арестите на олигарси и ревизията на Прехода, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Манев морални стожери могат да бъдат хора, които са показали морал.
По отношение на казаното от Нинова, че ГЕРБ „хвърлят на кучетата“ малкия коалиционен партньор, депутатът от ГЕРБ заяви, че ГЕРБ е последователна. „Всеки, който наруши закона получава своето място. Няма такива „свещени крави“ в отношенията на ГЕРБ. Всеки, който направи грешка си заема полагаемото място“, каза Манов. Той призова БСП да вземат пример от ГЕРБ и да си изчистят собствената къща.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Маноил Манев, ГЕРБ: Бюджетът на БСП няма да доведе до нищо, когато авторите му са същите, които родиха мъртво-създадените  вотове на недоверие

Маноил Манев, ГЕРБ: Бюджетът на БСП няма да доведе до нищо, когато авторите му са същите, които родиха мъртво-създадените вотове на недоверие

30 Октомври 2018 | 16:53 | Агенция "Фокус"
София. Бюджетът на БСП няма да доведе до нищо, когато авторите му са същите, които родиха мъртво-създадените вотове на недоверие и прословутото книжле (бел. р. "Визия за България") в червена обвивка. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Маноил Манев по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Когато г-жа Нинова пише алтернативен бюджет, я моля да не напише същото нещо, което пишат в тази глупост „Визия за България“, където почнаха да го слагат по таблата за некролозите. Напъните на цялата парламентарната група на БСП да обикаля страната и да се среща с пет човека, служебно извикани да се явят там, не доведоха до нищо“, каза той. Според него алтернативният бюджет няма да доведе до нищо, когато експертизата, която го пише е същата, която е родила три мъртво-създадени вота на недоверие с глупави мотиви без никакво експертно съдържание. „Не на последно място, същата тази експертиза, която роди прословутото книжле с червена обвивка. Не мога да го нарека „Визия за България“, заяви още Манев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Иванов, ГЕРБ: Слаби са съветниците на Корнелия Нинова, но не очаквам много от хората, които три пъти фалираха българската държава

Александър Иванов, ГЕРБ: Слаби са съветниците на Корнелия Нинова, но не очаквам много от хората, които три пъти фалираха българската държава

30 Октомври 2018 | 16:44 | Агенция "Фокус"
София. Слаби са съветниците на Корнелия Нинова, но не очаквам много от хората, които три пъти фалираха българската държава. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Иванов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днешната ни кратка но съдържателна пресконференция ще бъде в отговор на дадената по–рано от БСП. Не очаквам много от хората, които успяха на три пъти да фалират българската държава, да изядат спестяванията на хората, да познават основите на икономическата теория и фискалните политики. Именно за това искам да обясня на БСП и техните специалисти и на г-жа Корнелия Нинова как се формират повечето приходи в бюджета“, каза той и уточни, че повечето приходи са резултат от изсветляването на икономиката. Той обърна внимание на добрата работа на правителството срещу контрабандата и по-големия БВП, следствие на създадени устойчиви условия за растеж. Иванов уточни, че две рейтингови агенции са отчели висок рейтинг на страната ни заради устойчивата политика, водена в сферата на доходите. „Слаби съветници има г-жа Нинова. Те даже един път я бяха подвели, като каза, че 5% плаща бизнесът в България. Не е така 15% плаща бизнесът в България“, обясни Александър Иванов. „Икономиката расте с 4% средно вече няколко години подред. Средносрочната бюджетна прогноза внесена от Министерство на финансите, Министерски съвет в Народното събрание вчера доказа, че тази предвидимост и този ръст на икономиката ще ги има и следващите няколко години, въпреки приказките на БСП. Това явно много изнервя нашите политически опоненти. Те стават все по-сдържани, все по-крайни в неистините, които говорят. Политическото им говорене не трябва да залита в такива крайности и да съдържа неистини“, допълни Иванов. Той даде пример с последните местни избори и уточни, че от 2000 гласоподаватели БСП са получили 50 гласа. „Този шамар явно още отеква в ушите на БСП“, допълни още депутатът от ГЕРБ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: В бюджета на правителството има кърпене на парче и липсват реформи, но алтернатива има

Корнелия Нинова, БСП: В бюджета на правителството има кърпене на парче и липсват реформи, но алтернатива има

30 Октомври 2018 | 15:13 | Агенция "Фокус"
София. В бюджета на правителството има кърпене на парче и липсват реформи, но алтернатива има. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според нея с нищо не се помага на най-уязвимите групи - младите и децата от една страна и пенсионерите от друга. „С нищо не им се помага на тях. Ето - около 12 социални плащания, засягащи млади семейства, майки и деца, изобщо не получават никакво увеличение през 2019 г. Обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години – замразено, месечните помощи за деца – замразени, еднократна помощ при бременност – нищо, еднократна помощ при раждане – също“, допълни лидерът на БСП.
„Увеличават се заплатите на хората в бюджетния сектор с 10% от 1 януари, а на пенсионерите, пак най-уязвимата група, най-засегнати от бедността от 1 юли 2019 г. с 5%. Отново нито дума за промяна в системата за преизчисляване на всички стари пенсии“, допълни Нинова.
По думите ѝ хвалбите за най-амбициозния и най-социалния бюджет на Прехода не отговарят на реалните числа и факти. „Да, увеличават се, разходите, но то е за сметка на увеличаването на данъци, осигуровки и цени за хората, откъдето влизат приходите. Това не е правене на политика. Това е кърпене на парче, запушване на дупки. В този бюджет няма нито една политика, свързана с промени, с реформи в системите, които да имат по-силна и по-голяма ефективност“, обясни още лидерът на БСП.
„Представяме нашия алтернативен бюджет, ще го внесем в Народното събрание и в понеделник правим едно широко обществено обсъждане, на което каним и НПО сектор, експерти, специалисти, лекари, учени. Алтернатива има - има в политиките, но тези политики се изразяват най-вече чрез бюджета и ние там искаме да покажем също своята алтернатива“, каза още Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Бюджетът на управляващите е представен като най-амбициозния за годините на Прехода, но с едната ръка се взема от хората, а с другата се дава

Корнелия Нинова, БСП: Бюджетът на управляващите е представен като най-амбициозния за годините на Прехода, но с едната ръка се взема от хората, а с другата се дава

30 Октомври 2018 | 14:27 | Агенция "Фокус"
София. Бюджетът на управляващите е представен като най-амбициозния за годините на Прехода, но с едната ръка взема от хората, а с другата дава. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Първо ще коментираме най-важната тема за всички ни, това е бюджетът за 2019 г. на правителство и нашият – алтернативен, което вече се превръща в традиция за БСП. Г-н Борисов призова да говорим в числа, когато говорим за бюджета и ние сме готови да отговорим. Бюджетът е представен като най-амбициозния за годините на Прехода с много силна социална насоченост. Само че този бюджет изглежда с едната ръка взел от хората, с другата дал“, каза Нинова. По думите ѝ от увеличена данъчна осигурителна тежест за всеки българин се очаква да влязат между 1,5 и 2 млрд. лв. повече. „Т.е. взима от хората, за да представят същите средства като една много сериозна политика“, допълни Нинова.
„През 2018 г. в София водата поскъпна с почти 10%, в Ямбол с 20%, в Бургас с 9% и в Монтана с почти 7%. Вследствие на това официално поскъпнаха цените на ВиК услугите със 7%. Освен тях поскъпнаха пощенските и хотелските услуги“, обясни Корнелия Нинова. Лидерът на БСП уточни, че са поскъпнали и горивата и са се увеличили цените на транспорта. По думите ѝ от началото на юли КЕВР повиши цената на природния газ, на парното, на електричеството. „В резултат на това – увеличение при храните“, коментира Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП ще даде пресконференция в централата на партията

БСП ще даде пресконференция в централата на партията

30 Октомври 2018 | 10:32 | Агенция "Фокус"
София. От 14.00 часа днес в централата на БСП на ул. „Позитано” 20, ще се проведе пресконференция. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В САЩ се подготвят за пристигането на мигрантския керван. 17 ноември 2018 г.
В САЩ се подготвят за пристигането на мигрантския керван. 17 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.