НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Комсомолская Правда“: Уговарят Русия да се обърне на Изток

„Комсомолская Правда“: Уговарят Русия да се обърне на Изток

15 Ноември 2018 | 02:39 | Агенция "Фокус"
Сингапур. Уговарят Русия да се обърне на Изток, пише руският вестник “Комсомолская Правда“
"Фактът, че Америка е станала непредсказуема напоследък, не е тайна за никого и всички вече говорят за това абсолютно открито", каза говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков . „Тази непредсказуемост в поведението на тази най-голяма страна, най-мощната икономика в света, е обект на дълбока загриженост за всички. Ще доведат ли до допълнително усложняване на ситуацията с руско-американските отношения? Отговорът е недвусмислен: разбира се, ще доведат“, продължи Песков.
Песков обаче опроверга, че Русия се е обърнала на Изток, като заяви, че Китай не може да замени многостранното сътрудничество.
Един многовекторен Китай, гледащ към Запада - не е заместител на развитието, но АСЕАН включва и 10 страни от Югоизточна Азия: Бруней Даруссалам, Виетнам, Индонезия, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Мианмар, Сингапур, Тайланд и Филипините. И те искат да се общува с тях на всички нива по целия свят. Не без причина не само министър-председателят на Япония Шиндзо Абе отлетя лично до Сингапур, но и канадският премиер Джъстин Трюдо, въпреки че Канада не е в Югоизточна Азия.
"Русия ще се присъедини към плановете на АСЕАН да създаде мрежа от интелигентни градове", обеща Путин на срещата на високо равнище. „ В страната ни лидер във въвеждането на цифрови технологии в градската среда е столицата Москва, която вече активно си сътрудничи със Сингапур на двустранна основа. Очакваме географията на това взаимодействие да се разширява.
Японският премиер Шиндзо Абе отлетя в Сингапур, за да се срещне с Путин, както самият той каза, "решен да придвижи напред въпроса за мирния договор".
"Днес аз съм щастлив да се срещна с президента Путин", „ Днес нашето време е ограничено, но аз очаквам с нетърпение обсъждане не само на двустранни въпроси, включително икономически въпроси, но и на международната ситуация, включително и на въпроса за Северна Корея. Също така, по-специално бих искал да обсъдя въпроса за мирния договор. Готов съм да отделя достатъчно време на тази тема - въпросът за мирен договор.
Путин го увери, че макар да няма достатъчно време, предстои срещата на Г-20 в Аржентина. И като цяло, въпросът за мирния договор все още може да бъде обсъждан и обсъждан, пише изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: САЩ отправиха ултимативни искания към Китай

„Независимая газета“: САЩ отправиха ултимативни искания към Китай

15 Ноември 2018 | 01:46 | Агенция "Фокус"
Сингапур. САЩ отправиха ултимативни искания към Китай, пише руският ежедневник “Независимая газета“.
Американският вицепрезидент Майкъл Пенс поиска Китай да промени поведението си. Китайците трябва да се откажат от кражбата на интелектуална собственост, да спрат принуждаването на американските компании да прехвърлят технологии, да зачитат свободата на корабоплаването в моретата. Само при тези условия Китай може да избегне студената война. Съветникът по националната сигурност Джон Болтън се присъедини към кампанията за натиск върху Пекин. Според експерти компромисът на срещата на върха на Г-20 в Аржентина е възможен, тъй като КНР вече премахва ограниченията за достъп на чуждестранни фирми до китайския пазар.
Срещата на президента на САЩ Доналд Тръмп с китайския президент Си Дзинпин в Буенос Айрес в края на ноември може да се превърне в тежък тест за волята на двамата лидери.
Наистина, в навечерието на срещата на върха, Вашингтон предяви строги изисквания към Пекин. Те бяха обявени от Пенс на борда на самолета за Сингапур, където се проведоха срещите на лидерите на страните от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН).
В същото време, Тръмп оставя вратата отворена за сделката. Но това е възможно само ако Пекин е готов да извърши огромни промени в своята икономическа и военна стратегия и в политическата сфера, за които САЩ настояват. Това според Пенс е най-добрият, ако не и последният шанс за Пекин да избегне сценария за Студената война с Вашингтон.
Китайците знаят какво очакват САЩ: "Трябва да дойдат в Аржентина с конкретни предложения, които засягат не само търговския дефицит". В допълнение към търговията, Китай трябва да предложи отстъпки по няколко въпроса. По-конкретно, тя трябва да удовлетвори следните искания на американците: да спре безразборната кражба на интелектуална собственост, да премахне ограниченията за достъп на американските компании до китайския пазар, да не се опитва да ограничи свободата на корабоплаването в международните води. Китайската комунистическа партия не трябва да се намесва в политическия живот на западните държави.
Ако Китай не даде съгласие за значителни и конкретни отстъпки, Вашингтон е готов да засили икономическия, дипломатическия и политическия натиск върху Пекин. Пенс вярва, че американската икономика е достатъчно силна, за да оцелее в такава ескалация, а китайската икономика е по-малко стабилна.
Съветникът за националната сигурност Джон Болтън разшири мащаба на натиска на Америка върху Китай. Той критикува Кодекса за поведение в Южнокитайско море, който предстои да бъде подписан от Китай и членове на АСЕАН. Факт е, че Пекин, според японската преса, твърди, че иска документът да включва клауза, която забранява на участниците в Кодекса да извършват военни маневри с нерегионални държави (да се чете: Съединените щати) без съгласието на другите членове на пакта.
Това би било равносилно на това, да даде на Пекин правото да налага вето на такива учения. Болтън каза в Сингапур, че Съединените щати ще се противопоставят на подобно споразумение. Това означава, че не само Китай трябва да се пази от гнева на Америка, но и от партньорите си, които се накланят към Китай в разгръщащата се драма.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Пенс: САЩ са готови за Студена война с Китай, ако той не промени военната и икономическата си политика

Майк Пенс: САЩ са готови за Студена война с Китай, ако той не промени военната и икономическата си политика

14 Ноември 2018 | 10:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ са готови за Студена война с Китай в случай, че Пекин не промени своята политика, потвърди вицепрезидентът на страната Майк Пенс в интервю пред американско издание, предава ТАСС.
По неговите думи, президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов на нормализация на отношенията с Пекин, но за това Китай трябва да бъде готов сериозно да промени своята политика, включително в икономическата и военната сфери. „Мисля, че до голяма степен това ще зависи от Аржентина (на срещата на Г-20 в Буенос Айрес трябва да се състои разговор между Тръмп и председателя на Китай Си Дзинпин)“, отбеляза той.
По думите на американския вицепрезидент, за Китай това е последният шанс да не допусне сценарий на Студена война със САЩ. В отговор на въпрос, дали Вашингтон е готов за подобен сценарий и какво ще стане ако Китай не изпълни необходимите условия за избягване на подобна конфронтация, Пенс отговори: „Е и, нека бъде така“. „Ние наистина мислим, че в момента се намираме в силна позиция“, добави той.
По-рано американският вицепрезидент заяви, че Пекин се намесва във вътрешните работи на САЩ и „манипулира американската демокрация“, припомня руската агенция. Той, конкретно, заяви, че Китай искат да сменят Тръмп като президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Папуа Нова Гвинея се готви за срещата на върха на АПЕК

BBC: Папуа Нова Гвинея се готви за срещата на върха на АПЕК

14 Ноември 2018 | 06:59 | Агенция "Фокус"
Порт Морсби, Папуа Нова Гвинея. Порт Морсби, най-големият град и столица на островната държава Папуа Нова Гвинея ще бъде домакин на тазгодишната регионална среща на страните, членки на АПЕК (Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество – бел. ред.). Както съобщава британската медийна корпорация BBC, това едва ли е най-подходящото място, където световните лидери да се срещат, но това ще се случи в следващите няколко дни.
Според медията това ще е най-необичайната среща на групата АПЕК. Сред някои от странностите е фактът, че някои от хилядите делегати и журналисти ще са настанени на круизни кораби поради липса на хотели; в същото време мултинационалните сили за сигурност ще охраняват града и ще следят за реда в него.
Мнозина от местните изразяват разочарование, че за срещата са изразходвани милиони долари, докато в същото време крайно обеднялата държава се изправя пред сериозни предизвикателства.
В АПЕК членуват 21 държави от двата бряга на Тихия океан. Най-високопоставените лица, които се очакват, са президентът на Китай Си Дзинпин, японският премиер Шиндзо Абе и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс.
Президентите на САЩ и Русия, Доналд Тръмп и Владимир Путин, няма да присъстват. В 2017 година те участваха в срещата на АПЕК във Виетнам.
Като цяло се очаква в срещата да участват близо 15 000 представители от всичките 21 държави, в това число и бизнес делегати. Чуждите журналисти, които са се регистрирали, са 1700.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Предупреждения за „ефект на доминото“ заради политиката на протекционизъм

Reuters: Предупреждения за „ефект на доминото“ заради политиката на протекционизъм

13 Ноември 2018 | 23:52 | Агенция "Фокус"
Сингапур. Азиатските лидери във вторник се събраха за редовната си годишна среща на АСЕАН, на която предупредиха, че международният ред е в риск и че търговските напрежения между Вашингтон и Пекин водят до „ефект на доминото“, тъй като и други страни предприемат протекционистки мерки. Затова информира световната телеграфна агенция Reuters в коментар от Сингапур.
Малайският премиер Махатхир Мохамад заяви на бизнес форум, предшестващ азиатската среща на върха, че други развити държави биха предприели съответни мерки, ако митническата война между САЩ и Китай приеме формата на спирала, в момента тя се развива по правилото „око за око, зъб за зъб“, според видния азиатски политик.
Китайският премиер Ли Къцян отново призова за примирие в търговската „кавга“, като изрази надежда, че двете страни ще намерят начин да предотвратят бъдеща ескалация на напрежението помежду си: „Все още се надявам, че ние можем да проведем разговори, основани на взаимно уважение, баланс и обща изгода, за да разрешим спора. В една търговска война няма победители“, е заявил Ли преди срещата си с лидерите от АСЕАН.
На срещата в Сингапур присъства вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс вместо президента Доналд Тръмп, който нееднократно е критикувал съществуващите многостранни търговски договорености като нечестни и се е оплаквал от Китай за кражба на интелектуална собственост, за създаване на бариери пред влизане на американския бизнес в страната.
Не е ясно дали Ли и Пенс ще се срещнат насаме в Сингапур. Подобни разговори ще са като прелюдия към планираната вече среща между двамата президенти Си Дзинпин и Доналд Тръмп в края на месеца в Буенос Айрес.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: В отсъствието на Доналд Тръмп на срещите на върха на държавите от Азиатско-Тихоокеанския регион Китай и Русия заемат централно място

The Washington Post: В отсъствието на Доналд Тръмп на срещите на върха на държавите от Азиатско-Тихоокеанския регион Китай и Русия заемат централно място

13 Ноември 2018 | 18:31 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Водещото американското издание The Washington Post насочва вниманието на читателите си към нежеланието на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп да присъства на срещите на върха в Сингапур и в Папуа-Нова Гвинея. Редакцията привежда мнението на експерти, според които отсъствието на лидера на Белия дом може да се счита за пропусната възможност в момент, в който Вашингтон и Пекин водят борба за влияние в Азиатско-Тихоокеанския регион.
Когато световните лидери се съберат тази седмица в Сингапур и в Папуа-Нова Гвинея за регионални срещи на върха, вниманието ще бъде насочено към отсъствието на президента на САЩ Доналд Тръмп, пише Шибани Махтани в авторска статия за вестника.
В Азия сега е сезонът на срещите на върха: лидерите на 10-те страни от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) се събират в Сингапур във вторник за ежегодния си форум. Той означава възможност за укрепване на връзките на регионалните със световните сили. След това по-голямата част от тях ще отпътуват за Папуа-Нова Гвинея, за да присъстват на срещата на лидерите на страните от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС). Тази година форумът се организира от най-бедната страна в блока на тихоокеанските икономики, който включва още 20 държави-членки.
Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин ще посети Сингапур за първи път за срещи с лидери от региона, които все повече разчитат на Москва за покупки на оръжие и за осигуряването на дипломатическа защита. С участието си в срещата на върха на АТИС президентът на Китай Си Дзинпин ще подчертае стратегическата игра на Пекин в южната част на Тихия океан, a лидерът на кабинета в Пекин Ли Къцян отпътува за Сингапур, за да разшири споразумението за свободна търговия и да подобри отношенията със страните от Югоизточна Азия. В регионалните срещи на високо равнище ще участват също индийският премиер Нарендра Моди, японският министър-председател Шинцо Абе и южнокорейският президент Муун Дже-ин. Пекин също така гледа на Югоизточна Азия като на перспектива за осъществяването на инициативата „Един пояс, един път“, глобален инвестиционен проект на стойност повече от един трилион долара.
Що се отнася до Тръмп, той възнамерява да пропусне тези срещи - делегацията на САЩ ще бъде водена от вицепрезидента Майк Пенс и съветника по националната сигурност Джон Болтън. Анализаторите смятат, че отсъствието на Тръмп е пропусната възможност и грешно изчислена сметка в момент, в който Вашингтон и Пекин се борят за влияние в район, разположен в „задния двор“ на Китай.
Решението на американския президент да не дойде на срещите на върха е „сериозен проблем и прави много негативно впечатление", твърди Брайън Хардинг, заместник-директор на Програмата за Югоизточна Азия във Вашингтонския център за стратегически и международни изследвания.
Експерът е категоричен, че всяка страна от Югоизточна Азия се опитва да установи по-тесни контакти със САЩ заради стремежа на Китай за доминация в региона. Фактът, че Тръмп се отказа от участие в двете срещи „не е добър сигнал“ за степента на заинтересованост на Вашингтон в Азиатско-Тихоокеанския регион, обяснява Хардинг, като припомня, че Барак Обама бе първият президент на САЩ, който участвал в серии срещи на АСЕАН.
Миналата година Тръмп присъства на разговорите в Манила, но ги напусна твърде рано и пропусна същинската част на срещата на върха. Представителите на администрацията във Вашингтон обаче са категорични, че отсъствието на американския президент не е сигнал за липсата му на внимание към региона. В авторска статия за същото издание вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс увери, интересът на страната към Индо-Тихоокеанския регион е „неизменен и постоянен“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Китай и АСЕАН искат да съгласуват Кодекс за поведение в Южнокитайско море за три години

ТАСС: Китай и АСЕАН искат да съгласуват Кодекс за поведение в Южнокитайско море за три години

13 Ноември 2018 | 07:51 | Агенция "Фокус"
Сингапур. Китай се надява преговорите с Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) за Кодекса за поведение в Южнокитайско море да приключат в рамките на три години. Това съобщи във вторник премиерът на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Къцян, който изнесе лекция за проблемите на световната икономика в Сингапур.
"Очакванията на Китай са, че ще приключим преговорите за Кодекса за поведение в рамките на три години", каза той.
"Трябва да се каже, че през последните две десетилетия Декларацията за поведение в Южнокитайско море изигра важна роля за стабилизирането на региона и ситуацията там се успокои. Надяваме се да използваме тази възможност за постигане на значителен напредък в консултациите по Кодекса за поведение“ – подчерта китайският премиер.
Китайската страна е против вмешателство на Великобритания,страните от ЕС, САЩ и Япония, които Китай счита за трети страни в района.
Териториални спорове се водят около Парселските острови (Си Ша) и островите Спратли (Нан Ша), разположени в Южнокитайско море, чиито права се оспорват от Китай, Бруней, Виетнам, Малайзия и Филипините. От края на 2013 г. Пекин извършва мащабни хидротехнически и строителни работи за създаването на изкуствени острови, както и за разширяването и развитието на тези територии. Основната причина за конфликта са опитите за установяване на контрол, включително за сметка на военния компонент, върху района близо до пролива Малака, през който преминават около 60% от китайската търговия и до 80% от вноса на китайски въглеводороди.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Global Times (Китай): Китай няма да настигне технологично САЩ до края на века

Global Times (Китай): Китай няма да настигне технологично САЩ до края на века

10 Ноември 2018 | 19:29 | Агенция "Фокус"
Пекин. На пресконференция в Белия дом в сряда президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Китай се е отказал от плана си "Made in China 2025". Някои американски медии изразиха съмнения, че Китай е отхвърлил това, което те наричат "технологична амбиция на Китай", пише правителственото китайско издание за външна политика Global Times в материал, представен без редакторска намеса.

Една от причините за търговската война, инициирана от САЩ срещу Китай, е притеснението на САЩ от плана "Made in China 2025". Вашингтон смята, че субсидиите от Пекин за държавните предприятия за насърчаване на модернизирането на производството в страната подкопават конкурентоспособността на американските компании. И подозира, че китайското правителство може да насърчи китайските компании да откраднат интелектуалната собственост на американските компании и че Китай може евентуално да поеме "глобалното технологично лидерство". Недоволството и загрижеността на САЩ по отношение на Китай са налице и в други развити страни в различна степен.

Тъй като търговската война срещу Китай продължава да се развива, забелязахме, че "Произведено в Китай 2025" постепенно избледнява от официалните документи на китайското правителство и съобщенията в медиите. Смятаме, че тази промяна отразява китайския жест да не раздразни САЩ и показва добрата воля на Пекин, който се съобразява с опасенията на външния свят.

Цялото китайско общество не очакваше, че планът "Made in China 2025" ще предизвика толкова силна реакция от САЩ и други западни страни. Китай се развива със свое собствено темпо. Развитието на високотехнологичната индустрия е единственият път към модернизацията на страната. Държавните предприятия (ДП) са основната сила в китайската индустрия за производство от висок клас. Какво не е наред с изготвянето на план за това?

В епохата на глобализацията Китай е длъжен да се бори с външния свят. Тези търкания също са един от начините Китай да разбере света. Търговската война тази година накара много китайци да мислят по нови начини.

Непрекъснатото развитие на високотехнологичните индустрии е основата за подобряване на ефективността на националната продукция и единственият начин да увеличим доходите на глава от населението, както и да изградим по-добър живот. Това е право на китайския народ. САЩ и други западни държави се надяват да запазят предимствата си в технологиите от висок клас по начин, по който могат да приемат, и е разбираемо. Може би трябва да се намери баланс между правата на Китай и желанията на САЩ.

Вашингтон трябва да излезе от технологичната си хегемонистична настройка и да уважава упоритата работа и мъдростта на китайския народ. Пекин трябва да се отнесе по-сериозно към оплакванията на САЩ, да изслуша мнението на външни лица за начина си на постигане на научно-техническия прогрес и да направи необходимите корекции, включително и за разрешаване на въпроси като субсидиите за ДП.

Могат ли Китай и САЩ да работят в една и съща посока и да направят корекции? Това може би е предизвикателство и за двете страни. Някои хора в САЩ са свикнали да бъдат арогантни. Това, което отказват да приемат, не е начинът на Китай за разработване на високи технологии, а реалността на научния и технологичен напредък на Китай. Арогантно вярват, че могат да предотвратят такъв прогрес в Китай, стига да приемат стратегия за сдържане на Пекин.

Някои хора в Китай ще си помислят: "Защо трябва да правим корекции, за да отговорим на изискванията на САЩ?" Те трябва да осъзнаят, че Китай е силно интегриран в глобализацията. САЩ и други западни държави са най-големите световни разработчици на интелектуална собственост и най-големите пазари. Китай все още е в неизгодно положение. Трябва да координираме плановете си за развитие със САЩ и други западни държави, в противен случай Китай ще се изправи пред повече трудности и ниска ефективност.

Китай е малко вероятно да види силен ръст в сектора на високите технологии, като се имат предвид различни ограничения, както в страната, така и в чужбина. В следващите десетилетия, или дори до края на века, високотехнологичният капацитет на САЩ вероятно е по-голям от китайския.

Китай не трябва нито да отслабва, нито да бъде нетърпелив. Придържането към глобализацията е най-добрият избор на нацията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ и Китай преговаряха по спорните въпроси, Вашингтон поиска спиране на милитаризацията на Южнокитайско море

Reuters: САЩ и Китай преговаряха по спорните въпроси, Вашингтон поиска спиране на милитаризацията на Южнокитайско море

10 Ноември 2018 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Късно в петък представители на САЩ и Китай са преговаряли по спорните въпроси в двустранните отношения, като емисарите на Вашингтон са призовали за спиране на милитаризацията на Южнокитайско море, което е предизвикало критики от китайската страна за постоянното изпращане на американски военни кораби в близост до островите, за които претендира Пекин, съобщава Reuters.
По време на двустранните разговори на високо равнище във Вашингтон между държавния секретар на САЩ Майк Помпео и министъра на отбраната на страната Джеймс Матис и члена на политбюро на Китайската комунистическа партия Йанг Жейчи и военния министър на Китай Вей Фенгче двете страни са озвучили директно много от основните си претенции една спрямо друга, включително по търговския спор, свободата на навигацията в Тихия Океан, самоуправлението на Тайван и репресиите срещу уйгурското мнозинство в Китай.
Двамата представители на Пекин също са използвали възможността да предупредят публично Вашингтон, че търговската война между най-големите икономики на света ще навреди и на двете страни и да призоват за запазване на комуникационните канали.
Въпреки изказаните претенции, отбелязва британската агенция, целта на разговорите изглежда е била да се уточнят детайлите около срещата между президентите на Китай и САЩ Си Дзинпин и Доналд Тръмп на форума на Г-20 в Аржентина през ноември.
„САЩ не провеждат Студена война и не следват политика на сдържане спрямо Китай“, заяви държавният секретар Майк Помпео на пресконференцията след преговорите.
Независимо, че Вашингтон и Китай са изправени пред трудни предизвикателства, „сътрудничеството продължава по много въпроси“, подчерта още той, като посочи за пример усилията за денуклеаризация на Северна Корея.
Йанг, от своя страна, е подчертал, че Китай не желае конфронтация, но Пекин има правото да строи „необходимите отбранителни съоръжения“ на „собствената си територия“ и е призовал Вашингтон да спре да изпраща военни кораби и самолети в близост до островите.
В отговор на това Матис е заявил, че САЩ действат в съответствие с международното право, което им гарантира достъп до Южнокитайско море.
В събота от китайското външно министерство са коментирали, че разговорите са били „откровени, конструктивни и много плодотворни“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майкъл Помпео: САЩ се стреми към разширяване на сътрудничеството с Китай по въпросите за Иран и Северна Корея

Майкъл Помпео: САЩ се стреми към разширяване на сътрудничеството с Китай по въпросите за Иран и Северна Корея

9 Ноември 2018 | 21:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ се стреми към разширяване на сътрудничеството с Китай по въпросите за Иран и Северна Корея, заяви Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео след срещата във формат „2+2“, в която участват външните министри и министрите на отбраната на двете страни, предава TACC.
"Това са невероятно продуктивни преговори, а САЩ не следват политиката за сдържане от времето на Студената война с Китай, искаме да бъдем сигурни, че Китай действа отговорно и честно", каза Помпей, изразявайки надежда, че тази среща, както и предстоящите разговори между лидерите на Китай и Съединените щати бъдат плодотворни.
Вашингтон се стреми да разшири сътрудничеството си с Пекин по отношение на Иран и също така да призове Пекин да спазва всички резолюции на Съвета за сигурност на ООН относно Северна Корея, каза държавният секретар.
"Изразих желанието си да продължим да си сътрудничим с Китай по отношение на ситуацията с иранската програма за разработване на ядрени ракети и други [ирански] злонамерени действия", заяви ръководителят на американската дипломация. Той посочи необходимостта от "поддържане на натиск върху Пхенян, като същевременно продължи да прилага стриктно всички резолюции на Съвета за сигурност на ООН".
Помпео добави, че ситуацията около решението на Съединените щати да се откажат от Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО) не е била обсъдена подробно.
"Днес не губихме време да обсъждаме подробно въпроса", заяви държавният секретар, след като е бил попитан дали ситуацията около ДРСМО е преразгледана на срещи с представители на китайското ръководство.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The South China Morning Post: Си Дзинпин към Хенри Кисинджър: Китай и САЩ трябва да дефинират точно стратегическите си намерения

The South China Morning Post: Си Дзинпин към Хенри Кисинджър: Китай и САЩ трябва да дефинират точно стратегическите си намерения

8 Ноември 2018 | 18:58 | Агенция "Фокус"
Пекин. Президентът на Китай Си Дзинпин проведе среща с Пекин с ветерана на американската дипломация Хенри Кисинджър, който пристигна в азиатската страна с последния пакет предложения на Вашингтон за отслабване на напрежението между двете страни, съобщава англоезичното китайско издание The South China Morning Post.
В рамките на разговора в китайската столица, Си Дзинпин подчерта, че двете страни трябва много „точно да дефинират“ стратегическите си намерения с оглед изострянето на двустранните търговски отношения. Посланието му вероятно е последното, което отправя преди срещата му с държавния глава на САЩ Доналд Тръмп по-късно този месец.
Китайският президент увери бившия американски държавен секретар, че Пекин би искал да разреши проблемите си със САЩ чрез диалог, но същевременно подчерта, че Вашингтон трябва да уважи интересите и избрания път на развитие на Пекин.
„От известно време в САЩ има отрицателни коментари срещу Китай, което е достойно за внимание", заяви Си Дзинпин пред 95-годишния гуру на външната политика. „Китай се ангажира да работи със САЩ за избягване на конфронтацията и за постигане на взаимно уважително сътрудничество, от което двете страни ще спечелят", допълни китайският президент.
Кисинджър, който беше на посещение в Пекин след икономически форум в Сингапур по-рано тази седмица, заяви на свой ред, че Китай и САЩ трябва да проявят стратегическо мислене и да открият перспектива за по-добро разбиране, разширяване на взаимните интереси и управление на различията им.
На отделна среща външният министър Ван И също подчерта пред Кисинджър, че търговската конфронтация може да бъде решена чрез диалог. В отговор американският дипломат подчерта, че Пекин не бива да бъде разглеждан като съперник на Вашингтон.
Посещението на Кисинджър - известен с посредничеството си за срещата между Ричард Никсън и Мао Цзедун през 1972 г., проправила пътя за установяването на официални дипломатически връзки между Китай и САЩ, се разглежда като част от подготовката за срещата на върха между Си Дзинпин и Доналд Тръмп в кулоарите на форума на Г-20 в Аржентина. Надеждите се, че преговорите между двамата ще доведат до своеобразно примирие в търговската война между САЩ и Китай.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турски поток. 19 ноември 2018 г.
Турски поток. 19 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.