НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ПП АТАКА е против концесията на Летище „София“

ПП АТАКА е против концесията на Летище „София“

8 Ноември 2018 | 13:23 | Агенция "Фокус"
София. Партия АТАКА гласува „ЗА“ промените в Законопроекта за концесиите, с които БСП предложи обектите от забранителния списък за приватизация да не се отдават на концесия. С тях се целеше спиране на концесията на летище „София“. Това съобщиха от пресцентъра на партията.
„От АТАКА сме категорични – ние сме против отдаването на концесията на Летище „София“, заяви по време на дебатите в парламента Волен Сидеров. „Няма да я подкрепя. Тя не е съгласувана с мен и колегите ми от АТАКА. Не подкрепяме концесиите като форма на управление на икономиката в XXI в. Това е отживелица от колониалното време. Това е виждане на партията, която съм създал през 2005 г. като идеология“, заяви Сидеров от парламентарната трибуна.
По повод двудневните нападки на Корнелия Нинова, че Сидеров нямало да подкрепи предложението им, лидерът на АТАКА заяви:
„Г-жо Нинова, специално за вас нося една книжка „Какво направи АТАКА в 42-то НС“, може да продължите да преписвате и този труд, освен „Планът Сидеров“. За 156 работни дни в 42-то НС предложихме 31 законопроекта, 25 проекторешения и 3 декларации. Тогава на власт беше коалицията БСП- ДПС, която гласуваше за основните неща с ГЕРБ. Всички наши идеи бяха отхвърлени от БСП, ДПС и ГЕРБ. Вашата партия отхвърли предложението на АТАКА минималната пенсия да бъде на 500 лева. АТАКА предложи премахване на плоския данък и преминаване към прогресивно подоходно облагане. Отхвърлено беше с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС. И слушайте внимателно, АТАКА предложи прекратяване на действащите концесионни договори за добив на злато, редки и ценни метали. Нещо, за което говоря от 15 години, вие не бяхте в политиката, г-жо Нинова. Отхвърлено с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС. АТАКА предложи ДДС за хляб, лекарства и учебници да е 0%. Отхвърлено от ГЕРБ, ДПС и БСП“, изброи фактите Сидеров и продължи към БСП:
„Когато предлагах да се прекратят златните концесии, вие бяхте против. Когато предлагах да се изгонят ЧЕЗ, ЕВН, ЕОН, които заграбиха българското Енерго, вие бяхте против. Наричахте ни антисистемна партия". "Сега говорите с нашите думи, крадете нашите идеи. Поне благодарете, че има от къде да преписвате“, заяви още той и подари на Нинова книжката с предложенията на АТАКА.
В реплика към червените депутати, които казаха, че АТАКА е малка партия и прави компромиси, Сидеров отговори, че срещу партията му през годините се е водела такава черна пропагандна война, каквато не се е водила никога в историята на България. „Всъщност, АТАКА ви проправи пътя, показа ви как да действате, какво да правите“ и заключи противно на очакванията на БСП: „Да, винаги сме били срещу концесиите и ще бъдем срещу тях!“ Що се отнася до компромисите, Сидеров беше категоричен: „Ако вие утре сте министър-председател, няма да може да вземете нито едно решение без съответните посолства да ви кажат „да“. Това е жалкото състояние на страната ни. Ние се мъчим да помогнем нещо, затова сме във властта. Ако не бях станал коалиционен партньор, нямаше да стане болницата в Ямбол, която чакам над 30 години. Това е резултатът на компромиса“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът отхвърли предложението на БСП дружествата от забранителния списък за приватизация да не се отдават на концесия

Парламентът отхвърли предложението на БСП дружествата от забранителния списък за приватизация да не се отдават на концесия

8 Ноември 2018 | 11:22 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът отхвърли промените в Закона за концесиите, внесени от ПГ на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ гласуваха 88 народни представители, „против“ бяха 73, а 40 се „въздържаха“.
От БСП настояха да не се отдават на концесия търговските дружества с повече от 50% държавно участие в капитала. Тези дружества са включени в т.нар. забранителен списък по Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Според БСП отдаването на тези дружества на концесия за 35 години или повече създава предпоставки за компрометиране на целите, заради които те са в забранителния списък. От левицата възразяват Летище "София" да се отдава на концесия.
„Фокус“ припомня: На 27 юни кабинетът одобри решението на тогавашния транспортен министър Ивайло Московски за откриване на процедурата за определяне на концесионер на Летище "София". От левицата внесоха в парламента предложение концесията да се прекрати, но депутатите го отхвърлиха. Според БСП отдаването на концесия на летището е риск за националната сигурност. БСП внесоха сигнал и в Прокуратурата с настояване решението на МС за концесията да бъде отменено. Прокуратурата обаче прие, че не са налице основания да се намесва, защото решенията на МС по Закона за концесиите не подлежат на обжалване.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Атака“: БСП крадат идеите ни - поне да го кажат и да благодарят

Волен Сидеров, „Атака“: БСП крадат идеите ни - поне да го кажат и да благодарят

8 Ноември 2018 | 10:52 | Агенция "Фокус"
София. Крадете идеите ни, поне го кажете. Кажете благодарим, г-н Сидеров, че сте написали това, за да можем да преписваме от него. Това каза председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на „Атака“ Волен Сидеров в дебатите по промените в Закона за концесиите на първо четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За 156 дни в 42-то НС „Атака“ предложи 31 законопроекта, 9 от които на второ четене. 25 проекторешения и 3 декларации. Тогава на власт беше коалиция БСП- ДПС“, припомни той. „Нито едно предложение не беше прието от управляващите“, заяви Волен Сидеров. „БСП отхвърлиха предложението ни минималната пенсия да бъде 500 лева“, посочи той. „Предложихме минималната работна заплата да се приравни към средната минимална работа заплата за държавите от ЕС- отхвърлено с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС“, обясни Сидеров. „Атака“ предложи и прекратяване на всички концесионни договори за добив на злато, за което говоря от 15 години. Г-жо Нинова, вие тогава не бяхте в политиката. Предложението ни беше отхвърлено с гласовете на БСП, ДПС и ГЕРБ“, каза още лидерът на „Атака“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова: Декларирам от името на БСП, че когато дойде времето да взимаме решения – ще отменим концесията на летище „София“

Корнелия Нинова: Декларирам от името на БСП, че когато дойде времето да взимаме решения – ще отменим концесията на летище „София“

8 Ноември 2018 | 10:50 | Агенция "Фокус"
София. Декларирам от името на БСП, че когато дойде времето да взимаме решения – ще отменим концесията на летище „София“. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в дуплика към Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“ и Йордан Цонев от ДПС по време дебатите на Закона за концесиите, внесен от опозицията, с който се предлага обектите от забранителния списък за приватизаци да не се отдават на концесия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По отношение на казаното от Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“, че БСП първо трябва да се отрече от концесиите си, лидерът на БСП декларира, че не е участвала в никакво качество във взимането на решения за концесии. „Декларирам от името на "БСП за България“, че в момента, в който дойде да взимаме решения за бъдещето, ще отменим концесията на летище „София“, колкото и да струва това и каквото и да изисква от българската държавност. Тази отмяна ще бъде защита на българския национален интерес“, допълни още Нинова.
Във връзка с казаното от депутата от ДПС Йордан Цонев дали БСП ще бъде последователна в защитата на националния суверенитет и в Закона за БНБ, Нинова се обърна към него: „Г-н Цонев, националният суверенитет е национален суверенитет и дали той минава през закони за банки, за летище или за концесии, е едно и също. Когато кажем, че ще го пазим, значи, че ще го пазим в различните варианти при опит за неговото посегателство“, заяви Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Цонев, ДПС: БСП каза, че ще защитава националния суверенитет, но така последователна ли ще бъде за БНБ, когато се трансферира такъв

Йордан Цонев, ДПС: БСП каза, че ще защитава националния суверенитет, но така последователна ли ще бъде за БНБ, когато се трансферира такъв

8 Ноември 2018 | 10:50 | Агенция "Фокус"
София. БСП каза, че ще защитава националния суверенитет, но така последователна ли ще бъде за БНБ, когато се трансферира такъв към Европейската централна банка(ЕЦБ). Това каза народният представител от ПГ на ДПС Йордан Цонев в реплика към Корнелия Нинова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „БСП ще защитава националния суверенитет и т.н. да не изреждам всичко. Не се съмнявам, г-жа Нинова, каквото каже, го прави без ирония. Искам да запитам обаче така последователна ли ще бъде във всички закони?“, попита Цонев.
По думите му след малко ще влезе Закон за БНБ. „Тече обсъждане едномесечно на предложенията за Закона за БНБ, които трансферират суверенитет към Европейската централна банка“, каза още Цонев.
Деница кИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: От БСП първо да се отрекат от концесиите си и тогава да бъдат ментори

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: От БСП първо да се отрекат от концесиите си и тогава да бъдат ментори

8 Ноември 2018 | 10:47 | Агенция "Фокус"
София. Къде е оценката за концесиите на БСП? Първо се отречете от вашите концесии, след това бъдете ментори. Това каза зам.-председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ в дебатите по промените в Закона за концесиите на първо четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Основният въпрос тук не е за намесата на държавата в икономиката, а за това може ли БСП да напише свестен законопроект“, коментира той. „Хубаво е да се надуват балони, да се експлоатират чувствителни теми за обществото, хубаво е обаче да имате и капацитет да ги материализирате“, се обърна той към БСП. „Добре е, че взаимствате тези от лидерите ни. Лошото е, че правите всичко като евтина имитация, когато се правиш на нещо, което не си-личи“, посочи Искрен Веселинов. „Кажете да-сбъркахме като дадохме на концесия летищата във Варна и Бургас“, каза още той към БСП.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Ще сезираме ВАС и ще се обърнем към президента за концесията на летище „София“  - поемаме грижата за българските граждани

Корнелия Нинова, БСП: Ще сезираме ВАС и ще се обърнем към президента за концесията на летище „София“ - поемаме грижата за българските граждани

8 Ноември 2018 | 10:46 | Агенция "Фокус"
София. Ще сезираме ВАС и ще се обърнем към президента за концесията на летище „София“ - БСП поема грижата за българските граждани. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по промените в Закона за концесиите на първо четене, внесен от опозицията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще се обърнем към молба с президента Радев, който върна Закона за концесиите ви с вето, който върна Закона за приватизационен и следприватизационен контрол също с вето, който е последователен по тема национална сигурност. Ние ще търсим институционална подкрепа през съда по законов ред, през президентската институция също“, допълни лидерът на БСП. Тя обърна внимание, че в концесията на летище „София“ е записано, че при война, национална катастрофа, криза, бедствие, държавата трябва да предупреди концесионера да изчака 6 месеца и след това да му плати обезщетение, за това, че е поискала прекратяване на концесията и използване на националното си летище, за да защити националния си интерес и територията си. „6 месеца ще го чакаш и накрая ще му платиш за това. Как точно през тази концесия ще защитите България и народа си след като сте дали права на концесионера сам да си определя летищните такси? Как пазите националния интерес след като сте записали тези условия, че ако България реши, че има нужда от второ летище, трябва да пита първия концесионер, ако той разреши, а ако не, трябва да му плащаме отново обезщетение. Къде е тук националният интерес? Обръщаме се към патриотите най-вече и те се чудят защо към тях, защото уважаеми патриоти, това е знаме на вашата идеология. Цяла кампания, цяла идеология развихте на основата на това, че не трябва да има изобщо концесии, че чуждите инвеститори и концесионери са колонизатори“, допълни Нинова.
По думите й Волен Сидеров е искал ревизия на всички концесии от Валери Симеонов. „Нито единия, нито другия нещо са свършили по този въпрос. Не казвайте, че не знаем как ще гласувате по тази тема, защото колеги патриоти, вие вече гласувахте и вече разрешихте концесията на летище „София“. Снощи“, посочи Нинова и заяви, че те са подкрепи Закона за държавния бюджет, където вече е разписано това.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Грижата ни днес не е в юридическата техника за концесията на Летище „София“, а за държавния интерес и как той трябва да се пази

Корнелия Нинова, БСП: Грижата ни днес не е в юридическата техника за концесията на Летище „София“, а за държавния интерес и как той трябва да се пази

8 Ноември 2018 | 10:36 | Агенция "Фокус"
София. Грижата ни днес не е в юридическата техника за концесията на Летище „София“, а за държавния интерес и как той трябва да се пази. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на Закона за концесиите, внесен от опозицията, с който се предлага обектите от забранителния списък за приватизация да не се отдават на концесия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Разговорът и дебатът тръгнаха в правната плоскост, но това не е юридически въпрос и не е юридически спор. Това е политически въпрос. Дали съпорт или без съпорт, дали с публични активи извън оборота, дали с увеличение на капитала на търговски дружества или не, акции или режим на акитиви, въпросът стои по следния начин – искаме ли държавата да има собственост и контрол върху стратегически обекти в българската икономика, инфраструктура и национална сигурност? Модерна Европа отдавна реши този проблем. В Германия, във Франция, в Чехия, в Австрия обектите от национална сигурност, ВиК инфраструктура, жп инфраструктура са държавна собственост“, каза Нинова.
По думите й големият въпрос е продължава ли Европа, в частност и България, това мнозинство и правителството да се движат в посока отказ на държавата от всички функции и прехвърлянето й на частни субекти, отказ от национален суверенитет, падане на граници и задълбочаване на глобализацията или обратно. Нинова посочи, че светът и Европа започват да го решават в посоката, която БСП предлага. „Това е въпрос и за прехода, колеги, защото отново поставяте въпроса назад кое правителство какво е давало на концесии и как го е правило. Неслучайно от близо две години се опитваме и търсим съгласие да кажем край на този преход. В този преход всеки е намирал различен начин да стигнем дотук и държавата да се оттегли от основните си функции“, заяви Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юлиан Ангелов, „Обединени патриоти“: И по времето на БСП има сключени концесии в ущърб на държавата

Юлиан Ангелов, „Обединени патриоти“: И по времето на БСП има сключени концесии в ущърб на държавата

8 Ноември 2018 | 10:02 | Агенция "Фокус"
София. Винаги сме били за това, че има сключени концесии в ущърб на държавата. Такива са сключвани и по времето на БСП. Това каза секретарят на ПГ на „Обединени патриоти“ Юлиан Ангелов в дебатите по промените в Закона за концесиите на първо четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не сме ние тези, които 45 години са строили за друга държава, изпълнявайки всичко каквото се каже от Москва - това е БСП“, заяви той. „Не сме предавали държавните интереси, вие сте го правили“, коментира Юлиан Ангелов към БСП. „Когато говорим за национална сигурност- не ние сме управлявали два пъти с ДПС, а БСП. За нас ДПС винаги са имали други интереси“, каза още той.
В отговор депутатът от ДПС Халил Летифов коментира: „Юлиан Ангелов не каза нищо съществено по законопроекта, намеси половината ни съседи и какви ли не конспирации“. „Относно това кой предава чуждия интерес- стана ясно кой продава българско гражданство“, заяви депутатът от ДПС.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: В промените в Закона за концесиите БСП са объркали правната норма

Данаил Кирилов, ГЕРБ: В промените в Закона за концесиите БСП са объркали правната норма

8 Ноември 2018 | 09:45 | Агенция "Фокус"
София. В промените в Закона за концесиите БСП са объркали правната норма. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Правна комисия Данаил Кирилов по време на Закона за концесиите, внесен от опозицията, с който се предлага обектите от забранителния списък за приватизаци да не се отдават на концесия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Каква е връзката на забранителния списък за приватизация със Закона за концесиите? Как си представяте имот, който е в капитала на търговско дружество и не е държавна и общинска собственост, да бъде обект на концесия? Какво е сравнението на вашето предложение спрямо Закона за държавната собственост, Закона за общинската собственост във връзка със Закона за концесиите?“, попита Кирилов. „Концесията е на държавна и общинска собственост. За това бях много изненадан от този законопроект. Трудно ми беше да го разчета и търсих неговото систематично обяснение и връзка със законодателството“, заяви още Кирилов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Създава се впечатление, че забранителният списък за приватизация се заобикаля

Крум Зарков, БСП: Създава се впечатление, че забранителният списък за приватизация се заобикаля

8 Ноември 2018 | 09:39 | Агенция "Фокус"
София. Създава се впечатление, че се създава забранителен списък за приватизация, а с друг закон той се заобикаля. Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков в началото на дебатите по промените в Закона за концесиите на първо четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Водещата правна комисия не намери време да разгледа промените в Закона за концесиите на първо четене, за това сме принудени да го гледаме направо в зала. Това е жалко“, коментира той. „За щастие икономическата комисия е свършила работата си и са постъпили различни становища. Те са ценни с разсъжденията си“, посочи Крум Зарков. „Ключовият момент е- вярваме ли , че концесията е единственият начин за развитие на определени обекти, или считаме, че държавата ни има капацитет да развива тези обекти“, заяви той. „На първо четене трябва да преценим философията на законопроекта. Считаме, че сме в правилната посока“, каза още депутатът от БСП.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът не събра кворум, за да започне заседание

Парламентът не събра кворум, за да започне заседание

8 Ноември 2018 | 09:05 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът не събра кворум, за да започне заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В зала се регистрираха 119 народни представители при необходими за кворума 121. Следващата регистрация е след 10 минути. По програма депутатите трябва да разгледат промените в Закона за концесиите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа предложението на БСП дружествата от забранителния списък за приватизация да не се отдават на концесия

Парламентът ще разгледа предложението на БСП дружествата от забранителния списък за приватизация да не се отдават на концесия

8 Ноември 2018 | 07:34 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа на първо четене промени в Закона за концесиите, внесени от ПГ на БСП. Това се посочва в програмата за работа на Народното събрание. От БСП настояват да не се отдават на концесия търговските дружества с повече от 50% държавно участие в капитала. Тези дружества са включени в т.нар. забранителен списък по Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Според БСП отдаването на тези дружества на концесия за 35 години или повече създава предпоставки за компрометиране на целите, заради които те са в забранителния списък. Ако предложението им се приеме, заварените концесионни договори ще запазят действието си. Притесненията на БСП се отнасят до концесията на Летище София, срещу която те възразяват. На 27 юни кабинетът одобри решението на тогавашния транспортен министър Ивайло Московски за откриване на процедурата за определяне на концесионер на Летище София. От левицата внесоха в парламента предложение концесията да се прекрати, но депутатите го отхвърлиха. Според БСП отдаването на концесия на летището е риск за националната сигурност. БСП внесоха сигнал и в Прокуратурата с настояване решението на МС за концесията да бъде отменено. Прокуратурата обаче прие, че не са налице основания да се намесва, защото решенията на Министерския съвет по Закона за концесиите не подлежат на обжалване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.