НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Дамян Илиев, БАБХ: Взели сме необходимите мерки за открития татул в спанака

Д-р Дамян Илиев, БАБХ: Взели сме необходимите мерки за открития татул в спанака

11 Ноември 2018 | 18:29 | Агенция "Фокус"
София. Под контрол са нещата със случая на татул в спанака, взели сме необходимите мерки. Това каза директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев в предаването „120 минути“ по бТВ. „Разбрахме, че има татул в спанака и сме взели необходимите мерки“, каза д-р Илиев. Той уточни, че първият случай на открит татул в спанака е на 31 октомври, а следващият на 5 ноември. Д-р Илиев уточни, че спанакът от въпросната фирма е възбранен. По думите му са проверени и други фирми и татул не е установен в спанака.
По отношение на птичия грип д-р Илиев обясни, че историята на птичия грип в последните години навежда на мисълта, че не се вземат необходимите мерки за предпазване от заболяването от страна на фермерите. „За това бяха протестите пред Агенцията, защото ние искаме да се затегнат мерките, така че ако влезе птичи грип в една ферма, поне да не излезе от там и да зарази другите“, каза още д-р Илиев. Според него колкото по-дълго време едно огнище бъде оставено и се забавят мерките за неговото ликвидиране, толкова по-възможно е вирусът да бъде изнесен. „Прави се всичко възможно всичко да приключи много бързо“, допълни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Кабуров, земеделец: Реколтата от спанак преминава през сериозна обработка преди да излезе на пазара, съмнявам се татулът да е попаднал случайно в нея

Иван Кабуров, земеделец: Реколтата от спанак преминава през сериозна обработка преди да излезе на пазара, съмнявам се татулът да е попаднал случайно в нея

8 Ноември 2018 | 10:40 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Повечето зеленчукопроизводители от Пазарджишко застават зад производителя на спанак Ивайло Малджански, чийто продукция бе примесена с татул и продадена в търговската мрежа. Това каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик Иван Кабуров, арендатор, зърнопроизводител и председател на земеделско сдружение от Пазарджик. По думите му подкрепата към пловдивския производител на спанак е оправдана от факта, че той е един от най-съвестните зеленчукопроизводители в региона, продукцията му е с високо качество, добър контрол върху производството и това, че той снабдява почти всички големи търговски вериги в областта от години. „Съмнявам се татулът да е попаднал случайно в реколтата от спанак, тъй като по това време на годината татул почти няма. Освен това набраният спанак преминава през няколко фази преди да достигне като пакетиран продукт до търговската мрежа. Първо той се бере механично чрез много прецизна машина, след това се селектира ръчно, като се отстраняват различните листа, в отделна база се мие и сортира, след което се оглежда отново и пакетира, охлажда се и се изпраща към големите търговски вериги. Затова у повечето производители остава съмнението, че може би въпросният татул умишлено е попаднал в реколтата, за да се саботира дейността на Малджански на търговския пазар“, коментира Кабуров. Той добави, че експертите по растителна защита, които имат ангажимент да извършват проверки на продукцията, също трябва да бъдат по-прецизни, а също така и потребителите, които трябва да селектират листата преди консумация. „Важно е да се отбележи, че татулът прилича малко на листата на спанак, тъй като той е широколистно растение, но при добро вглеждане става ясно и разликата между двете, тъй като листата на плевела са по-големи и по-перести“, уточни Кабуров. Земеделският производител каза също, че не е коректно всички да се нахвърлят веднага върху производителя на спанак и да го заклеймят, защото никой не е застрахован от грешки, особено когато се обработват толкова големи площи, но не бива да се изключва и вероятността за умишлено попадане на татула в продукцията заради конкурентни интереси.

„Фокус“ припомня, че Българската агенция за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанак със съмнение, че е примесен с листа от татул, след извършени незабавни проверки по постъпили два сигнала от граждани за закупен спанак от верига магазини в Костинброд и хипермаркет в Търговище. Листата от спанак са опаковани в пакети по 500 грама - сорт Горила, произведен в област Пловдив.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Камен Янков, ОДБХ-Пловдив: Иззето е цялото количество спанак, за който има съмнение, че е примесен с листа от татул

Д-р Камен Янков, ОДБХ-Пловдив: Иззето е цялото количество спанак, за който има съмнение, че е примесен с листа от татул

7 Ноември 2018 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Иззето е цялото количество спанак, за който има съмнение, че е примесен с листа от татул. Това съобщи за Радио „Фокус”-Пловдив директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив д-р Камен Янков. По думите му иззетият спанак е около 600 кг. Той е произведен в пловдивското село Златитрап. „Спряно е разпространението на спанака в търговската мрежа”, каза още д-р Янков. Той поясни, че спанакът се е продавал на много места, по магазини и търговски вериги в страната. Листата от спанак са били опаковани в пакети по 500 гр., сорт Горила.
До изземването му се стигна след сигнал от Търговище, отнасящ се за двама души, консумирали храна с посочения спанак. Те са получили неразположение и са диагностицирани с признаци на атропиново отравяне.
Извършени са спешни проверки на обектите, от които е закупен спанакът в градовете Костинброд и Търговище. След отваряне на опаковките е установено наличие на единични стръкове от растение с форма и мирис, различни от спанак (предполагаеми единични растения татул).
При проверката на производителя се установява, че спанакът се почиства и пакетира в нерегламентиран обект, който не е регистриран по Закона за храните. На отговорното лице е съставен Акт за установяване на административно нарушение.
БАБХ призовава всички граждани, закупили пакетирани листа от спанак от по 500 гр., сорт Горила, произведен в област Пловдив, да не го консумират и да го върнат в търговския обект, от който са го закупили.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАБХ спря от разпространение в търговската мрежа спанак със съмнение, че е примесен с листа от татул

БАБХ спря от разпространение в търговската мрежа спанак със съмнение, че е примесен с листа от татул

7 Ноември 2018 | 15:55 | Агенция "Фокус"
София. Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) спря от разпространение в търговската мрежа спанак със съмнение, че е примесен с листа от татул, след извършени незабавни проверки по постъпили два сигнала от граждани за закупен спанак от верига магазини в Костинброд и хипермаркет в Търговище. Листата от спанак са опаковани в пакети по 500 гр., сорт Горила, произведен в област Пловдив. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ.
Сигналът от Търговище се отнася за двама души, консумирали храна приготвена с посочения спанак. Те са получили неразположение и са диагностицирани от медиците в града с признаци на атропиново отравяне. От Констинброд е постъпил сигнал от гражданин, който е приложил снимки със същата марка спанак, на които се виждат стръкове, различни от тези на спанак и наподобяващи татул.
Извършени са спешни проверки на обектите, от които е закупен спанакът в градовете Костинброд и Търговище. В хипермаркета в Търговище са открити в наличност пакети по 500 гр. спанак. След отваряне на опаковките е установено наличие на единични стръкове от растение с форма и мирис, различни от спанак (предполагаеми единични растения татул).
При проверката на производителя се установява, че спанакът се почиства и пакетира в нерегламентиран обект, който не е регистриран по чл. 12 от Закона за храните. На отговорното лице е съставен Акт за установяване на административно нарушение.
Количеството спанак, намерено в производствения обект, е спряно от реализация. Фирмата е уведомила търговците, до които е доставяла продукцията си и е задействала процедура за изтегляне от пазара на опасната храна. Общото количество на произведения спанак е 1775 кг.
В изпълнение на предписанията на БАБХ, двете търговски вериги в градовете, от които са подадени сигналите, спират продажбата на опасната храна и я изтеглят от търговските си обекти. Проверката показва още, че този спанак се доставя и в други големи търговски вериги в страната. Те също са проверени и са им издадени предписания за спиране разпространението на посочения спанак.
Действията по изтегляне на опасната храна и обобщаването на наличните количества продължава.
БАБХ призовава всички граждани, закупили пакетирани листа от спанак от по 500 гр., сорт Горила, произведен в област Пловдив, да не го консумират и да го върнат в търговския обект, от който са го закупили.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Путин и шарпланинската овчарка Паша. 18 януари 2019 г.
Путин и шарпланинската овчарка Паша. 18 януари 2019 г.

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.