НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:31


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Правителството одобри процедурата по избор на стратегически изпълнител за АЕЦ „Белене“, предстои тя да бъде представена и в парламента (ОБЗОР)

Правителството одобри процедурата по избор на стратегически изпълнител за АЕЦ „Белене“, предстои тя да бъде представена и в парламента (ОБЗОР)

7 Ноември 2018 | 15:50 | Агенция "Фокус"
София. В изпълнение на решение на Народното събрание от 7 юни 2018 г. за възобновяване действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“, в срок до 31 октомври 2018 г. в Министерството на енергетиката бе разработена процедура за избор на инвеститор. В рамките на заседанието на Министерския съвет на 7 ноември министърът на енергетиката Теменужка Петкова представи изготвения документ.
АЕЦ „Белене“ следва да се осъществи на пазарен принцип (без сключване на договори за задължително изкупуване на енергията от българската държава, без предоставяне от българската държава на преференциални цени за изкупуване на електрическата енергия, без сключването на договори за разлика от българската държава, без предоставяне от българската държава на корпоративни гаранции и/или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията) и без предоставяне на държавна гаранция. Изграждането трябва да се реализира с наличното оборудване и активи, на лицензираната за целта площадка.
Министър Петкова посочи, че процедурата за избор на стратегически инвеститор или инвеститори за изграждането на АЕЦ „Белене“ съдържа и възможност за включването с миноритарно участие на големи индустриални и други консуматори на електрическа енергия в реализацията на проекта посредством участие в капитала на проектната компания и/или чрез договори за изкупуване на електрическа енергия. По думите на енергийния министър тази възможност ще даде сигурност, стабилност и предвидимост на приходите, ще гарантира финансиране от кредитни институции при по-благоприятни условия.
Министър Петкова обясни, че процедурата има 9 етапа, като първият е покана до потенциални инвеститори. „Считаме, че е задължително тя да бъде предоставена и до онези компании, които до този момент са изявили желание за участие в проекта. Това са три компании, които са депозирали своя писмен интерес – китайска, френска и корейска“, обясни Петкова. Тя уточни, че вторият етап е подаване на заявление от тези компании, след това следва тяхното разглеждане и изготвяне на списък с кандидатите, до които ще бъде изпратена обвързваща оферта. „След това следва етапът с подписване на договор за конфиденциалност. После ще се разработи и представи информационен меморандум за проекта. След това е етапът, при който ще бъдат изпратени покани до съответните потенциални стратегически инвеститори. След предоставянето на оферта, тя ще бъде разгледана и ще се пристъпи към преговори между комисия, която ще бъде назначена в Министерството на енергетиката, и потенциалните инвеститори. И ако процедурата приключи успешно, то последният финален етап е подписване на споразумение между всички участници“, посочи министър Петкова. Тя обясни, че всички тези етапи са свързани с необходимо физическо време и посочи, че се предвижда процедурата да продължи около 12 месеца.
Министерският съвет одобри представения от министъра на енергетиката доклад и ѝ възложи да представи разработената процедура за избор на стратегически инвеститор за проекта „Белене“ в Народното събрание.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МС възложи на енергийния министър да представи процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ в Народното събрание

МС възложи на енергийния министър да представи процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ в Народното събрание

7 Ноември 2018 | 12:01 | Агенция "Фокус"
София. В изпълнение на решение на Народното събрание от 7 юни 2018 г. за възобновяване действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“, в срок до 31 октомври 2018 г. в Министерството на енергетиката бе разработена процедура за избор на инвеститор. В рамките на днешното заседание на Министерския съвет министърът на енергетиката Теменужка Петкова представи изготвения документ. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
АЕЦ „Белене“ следва да се осъществи на пазарен принцип (без сключване на договори за задължително изкупуване на енергията от българската държава, без предоставяне от българската държава на преференциални цени за изкупуване на електрическата енергия, без сключването на договори за разлика от българската държава, без предоставяне от българската държава на корпоративни гаранции и/или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията) и без предоставяне на държавна гаранция. Изграждането трябва да се реализира с наличното оборудване и активи, на лицензираната за целта площадка. Процедурата за избор на стратегически инвеститор/ри за изграждането на АЕЦ „Белене“ съдържа и възможност за включването с миноритарно участие на големи индустриални и други консуматори на електрическа енергия в реализацията на проекта посредством участие в капитала на проектната компания и/или чрез договори за изкупуване на електрическа енергия. Тази възможност ще даде сигурност, стабилност и предвидимост на приходите, ще гарантира финансиране от кредитни институции при по-благоприятни условия.
В процедурата са заложени редица условия, така че да се защитят в максимална степен имуществените и финансови интереси на българската страна, да се осигури енергийната сигурност на България, както и да се гарантира безопасното използване на ядрената енергия. Първият етап за избор на стратегически инвеститор предвижда покана за заявяване на участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“ и покана за заявяване на интерес за придобиване на миноритарно участие в бъдещата проектна компания. Следва подаване на заявления от заинтересованите страни за участие в процедурата, обвързващи оферти и провеждане на преговори. По отношение на възможностите за структуриране на проекта, в документа се отбелязва, че обособяването на активите в отделна проектна компания би могло да се реализира преди, по време или след осъществяването на преговорите с потенциалните инвеститори, респективно избор на стратегически инвеститор/ри.
Министерският съвет одобри представения от Теменужка Петкова доклад и възложи на министъра на енергетиката да представи разработената процедура за избор на стратегически инвеститор за проекта „Белене“ в Народното събрание.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Готова е процедурата по избор на стратегически изпълнител за АЕЦ „Белене“, предстои да бъде представена в парламента

Министър Теменужка Петкова: Готова е процедурата по избор на стратегически изпълнител за АЕЦ „Белене“, предстои да бъде представена в парламента

7 Ноември 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
София. Готова е процедурата по избор на стратегически изпълнител за АЕЦ „Белене“, предстои да бъде представена в парламента. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Министър Петкова припомни, че парламентът е възложил в срок до 31 октомври да бъде разработена процедура за търсене на реализация на проекта АЕЦ „Белене“ на пазарен принцип. „И към тази дата процедурата е разработена. И на днешното заседание на Министерски съвет я представих“, обясни тя.
Енергийният министър посочи, че е предвидено в рамките на процедурата по избор на изпълнител да бъде дадена възможност за участие и на потенциални акционери, които биха желали да придобият миноритарен дял в бъдещата проекта компания, както е дадена възможност от страна на големи индустриални консуматори да участват чрез договори за изкупуване на електрическа енергия. По думите ѝ това би дало на проекта икономическа обоснованост, финансова стабилност.
„Предстои процедурата да мине през 9 етапа, като първият е покана до потенциални инвеститори. Считаме, че е задължително тя да бъде предоставена и до онези компании, които до този момент са изявили желание за участие в проекта. Това са три компании, които са депозирали своя писмен интерес – китайска, френска и корейска“, обясни Петкова. Тя уточни, че вторият етап е подаване на заявление от тези компании, след това следва тяхното разглеждане и изготвяне на списък с кандидатите, до които ще бъде изпратена обвързваща оферта. „След това следва етапа с подписване на договор за конфиденциалност. После ще се разработи и представи информационен меморандум за проекта. След това е етапът, който ще бъдат изпратени покани до съответните потенциални стратегически инвеститори. След предоставянето на оферта, тя ще бъде разгледана и ще се пристъпи към преговори между комисия, която ще бъде назначена в Министерството на енергетиката, и потенциалните инвеститори. И ако процедурата приключи успешно, то последният финален етап е подписване на споразумение между всички участници“, обясни министър Петкова.
Тя обясни, че всички тези етапи са свързани с необходимо физическо време и посочи, че се предвижда тази процедура да продължи около 12 месеца. „Министерски съвет ми възложи да представа разработената процедура за избор на стратегически инвеститор пред парламента – нещо, което ще направя в първия момент, в който бъда повикана от страна на народните представители“, каза още Петкова.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красен Станчев, икономист: България няма да намери стратегически партньор за АЕЦ „Белене“

Красен Станчев, икономист: България няма да намери стратегически партньор за АЕЦ „Белене“

3 Ноември 2018 | 14:40 | Агенция "Фокус"
София. България няма да намери стратегически партньор за АЕЦ „Белене“. Това прогнозира за обзорното седмично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика и преподавател в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, като уточни, че догодина няма да има нито една структура в българската енергетика, която да бъде партньор в какъвто и да е енергиен проект, още повече – голям и излишен като този за АЕЦ „Белене“.
„Първо проектът е излишен, тъй като дори при затваряне на някои от въглищните централи, до 2040 година България има капацитет да произвежда 42 милиона мегаватчаса (MWh), докато потребява 13 милиона по-малко. Т.е. трябва да се намери, кой ще купува този ток, който евентуално новата централа би произвеждала. Второ – в разплащателната система на българската енергетика има толкова дупки, че ситуацията граничи с хаос. Евентуален инвеститор не би могъл да приеме тази апортна вноска – цялата стойност на централата по мои пресмятания е около 4500 лв на всеки данъкоплатец в България“, обясни експертът. АЕЦ „Белене“ трябва да бъде включена в новата енергийна стратегия, която има цел премахването на т.нар. кръстосани субсидии, допълни Красен Станчев. Според него струпването на толкова много нерешени проблеми като сеизмологичните рискове, отдръпването на потенциални инвеститори и десетки хиляди пряко засегнати семейства, само засилва хаоса в енергетиката.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: При липса на сериозни корекции няма пречка процедурата за инвеститор на АЕЦ „Белене“ да бъде обявена до края на годината или в началото на следващата

Министър Теменужка Петкова: При липса на сериозни корекции няма пречка процедурата за инвеститор на АЕЦ „Белене“ да бъде обявена до края на годината или в началото на следващата

1 Ноември 2018 | 16:33 | Агенция "Фокус"
София. Ако няма някакви сериозни корекции, които се налагат, няма пречка до края на годината или в началото на следващата година процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ да бъде обявена. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на заседание на Комисията по енергетика, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За да стане възможно час по-скоро да разберем каква би била съдбата на един такъв проект“, посочи тя. „Днес съм информирала председателя на парламента Цвета Караянчева и председателя на Комисията по енергетика Делян Добрев, че процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ е разработена. Срокът беше до 31 октомври“, обясни Теменужка Петкова. „Надявам се в рамките на следващата седмица да може да представя процедурата първо пред Министерски съвет, който също взима решение“, коментира тя. „На разположение съм, когато депутатите ме повикат, да я представя в парламента“, заяви енергийният министър и допълни, че министерството ще се съобрази с корекциите, които депутатите смятат, че трябва да се направят.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: АЕЦ „Белене“ е стратегически важна за България, тя е единственият вариант да осигурим евтин ток за бита и бизнеса

Румен Петков, АБВ: АЕЦ „Белене“ е стратегически важна за България, тя е единственият вариант да осигурим евтин ток за бита и бизнеса

1 Ноември 2018 | 10:23 | Агенция "Фокус"
София. АЕЦ „Белене“ е стратегически важна за България. Тя е единствения вариант да осигурим евтин ток за бита и бизнеса. За съжаление само ние бяхме последователни в това отношение. Защото, ако през 2008 година бяхме започнали да изграждаме централата в Белене, днес единия блок вече щеше да работи и до 2023 година, най-късно, и двата блока щяха да функционират. Това зави в ефира на БНТ председателят на АБВ Румен Петков, съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. „Станишев спря проекта, а първото правителство на Борисов практически го затвори. Сега с голямо забавяне, в което няма никакво съмнение, ние тръгваме да реализираме един стратегически за България проект. Според анализ на БУЛАТОМ от лятото е ясно, че енергоносителите в региона, като цяло, са недостатъчни, а ние продължаваме да се чудим да изграждаме ли допълнителна ядрена мощност“, заяви той. По думите му енергията от ядрените централи е най-екологично чиста и най-евтина, така че именно нейното участие в микса, който формира крайната цена на тока е това, което позволява на домакинствата и бизнеса в България, да продължат да издържат на все по-нарастващите цени на енергоносителите.
Румен Петков бе призован за коментар и по случая „Хашоги“. Според него реакцията на водещите световни демокрации срещу зверското престъпление, е замъглена от финансовите договори, които те имат със Саудитска Арабия, което нарушава всякакви принципи, върху които се крепят устоите на демократични държави и обединения като САЩ и ЕС. „В случая говорим за жестоко убит човек. За убит журналист и смазване на свободата на словото, а срещу това престъпление стоят 410 милиарда долара договор и президент като Доналд Тръмп , който казва, че за него са важни парите, а не свободата на словото. Не може и европейска Франция – люлката на демокрацията на Стария континент, да има президент, който казва, че има 1.5 млрд. долара или евро договори със Саудитска Арабия, и че те са му много важни. Щом тези пари са толкова важни, тогава тези световни лидери да излязат и да кажат: „Ние приемаме манталитета на Сталин, на Хитлер“. Така поне ще стане ясно, че за тях убийството на журналиста няма никакво значение“, заяви председателя на АБВ.
„Има и втори въпрос. Аз не разбирам българските институции в случая! Те мълчат. АБВ иска нашето правителство в ЕС, да предложи замразяване на всички отношения със Саудитска Арабия. Искаме нашето правителство да каже в НАТО: „Точка! Никакви доставки на оръжие няма да изпълняваме за тази страна, защото там убийството на журналист се възприема, като нещо нормално“.
По време на участието си Петков бе призован за мнение и относно арестите в агенцията, която дава българско гражданство на чужденци. По негово мнение процеса трябва да бъде далече по-регулиран и с ясни правила, така че да не позволява корупционни практики. „Опитите за внушения, че сега прокуратурата изпълнява политическа поръчка са нелепи. Това, което сега е по-важно е да има единен стандарт, в който да е заложено ясно, какво разбираме ние под български произход. Нали разбираме, че седем министерства и три агенции да бъдат ангажирани с това, да удостоверят дали кандидата за българско гражданство отговаря на неясните критерии, създава корупционна среда, която няма как да бъде заобиколена “, посочи той и попита, защо парламентарната комисия, която е натоварена с това да следи за работата на агенцията не е упражнила никакъв контрол.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ „Белене“ е разработена

Министър Теменужка Петкова: Процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ „Белене“ е разработена

31 Октомври 2018 | 13:14 | Агенция "Фокус"
София. Процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ „Белене“ е разработена, като остава да бъдат уточнени малки детайли. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, че след участието си в заседание на Съвета за енергийна сигурност в Министерския съвет, предаде Нова телевизия.
„Ако след като докладвам тази процедура пред колегите в Министерския съвет и след това пред парламента, няма някакви съществени препоръки или изменения, мисля, че няма пречка до края на годината да се даде старт на процедурата, каза министърът и допълни, че подобна процедура обичайно продължава месеци“, коментира Петкова.
Парламентът определи до 31 октомври 2018 г. енергийният министър да разработи процедура за избор на инвеститор и да предложи структуриране на проекта. В отговор на въпрос министърът каза, че няма нови кандидати по проекта.
В отговор на въпрос за обявения днес от „Газтрейд“ пазарен тест за терминала за втечнен газ в Александруполис, министърът каза, че България подкрепя всеки проект, който е свързан с диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Тя припомни, че се обсъжда възможността България да участва в този проект с дял от 25 на сто. Намерили сме такова решение да участва в тази компания дружество, което е в рамките на Българския енергиен холдинг. По всяка вероятност това ще е „Булгартрансгаз“, допълни министърът. Тя аргументира участието на фирмата в подобен проект с това, че компанията като оператор и дружество с ангажимент да развива мрежата, ще е основен двигател на концепцията за изграждане на газоразпределителен център на територията на България.
На днешното заседание на Съвета за енергийна сигурност е била представена необходимостта от актуализация на енергийната стратегия в частта, свързана с природния газ. По думите на министъра това се налага заради променената среда по отношение на инфраструктурните проекти, които се развиват около България - Южен газов коридор, Турски поток. „Желанието ни е да запазим стратегическото място на България в газовата карта на Европа, като изградим съответната инфраструктура, която е основна за реализацията и на концепцията за газоразпределителен център“, коментира министърът необходимостта от актуализация на стратегията.
Тя информира още, че на заседанието на Съвета е обсъдена и възможността за създаване на борса за търговия на природен газ. Тази борса трябва да бъде обособена в отделна дъщерна компания, собственост на "Булгартрансгаз", за да може да бъде развита концепцията за газоразпределителен център, която се основава на това да бъде изградена липсващата инфраструктура, която да даде възможност за доставка на природен газ от различни източници, и да бъде изградена борсата за търговия с природен газ, което ще е основна платформа за либерализация на пазара.
Попитана дали природният газ от втората тръба на „Турски поток“ ще мине през България, министърът каза, че се надява „нещата да се развиват по благоприятен за всички нас начин“. За нас е изключително важно България да запази своето място на газовата карта на Европа, заяви министърът. Тя допълни, че всичко, което е свързано с желанието на страната по отношение на възможността за разширяване на газопреносната инфраструктура, ще продължава да е в рамките на европейското законодателство и изискванията на Третия либерализационен пакет.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Изтича срокът за изготвяне на процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“

Изтича срокът за изготвяне на процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“

31 Октомври 2018 | 09:39 | Агенция "Фокус"
София. Изтича срокът, който парламентът даде на енергийния министър Теменужка Петкова за изготвяне на процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“. Министър Петкова трябва да предложи и възможности за структурирането на проекта. В решението на Народното събрание от началото юни е записано, че трябва да се търси възможност за изграждане на АЕЦ „Белене“ съвместно със стратегически инвеститор на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция.
Наскоро, при посещение в Москва министър Петкова потвърди, че до края на годината ще бъде обявен търг за избор на инвеститор за централата.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Не би трябвало да има проблем в Европа, ако инвеститорите на АЕЦ „Белене“ са от Китай

Министър Теменужка Петкова: Не би трябвало да има проблем в Европа, ако инвеститорите на АЕЦ „Белене“ са от Китай

8 Октомври 2018 | 08:53 | Агенция "Фокус"
София. Не би трябвало да има проблем в Европа, ако инвеститорите на АЕЦ „Белене“ са от Китай. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Всяка държава - членка има правото да определя своя енергиен микс“, коментира Петкова. По думите България е на опашката на тези държави, които имат инвестиции от страна на Китай. „Водещо е мястото на Великобритания, Германия, Гърция. Не би следвало да има проблем в тази посока“, каза още Петкова.
Във връзка с цената на газа, министър Петкова заяви, че тя може да падне, ако са налице обективни обстоятелства за това. „Те са ясно посочени в правнообвързващите ангажименти, които „Газпром“ е поел към ЕК. Всяка една страна, всеки един клиент трябва да докаже, че цената, която той получава е по-висока от тази на граница на Германия, Франция и Италия“, каза още Петкова. По думите й има много ясно определени параметри, по които тази цена може да бъде предоговаряна. Министър Пекова поясни, че „Булгаргаз“ изготвя сериозен анализ. „Наред с условията на базата, на които ще се предоговарят цените е предвидено и как ще стане това. Това е предвидено да стане на базата на писмено заявление от страна на „Булгаргаз“, мотивирано, в което да бъдат доказани нашите искания за промяна на цената“, заяви още министърът на енергетиката.
По отношение на смяната на часовото време, министър Петкова обясни: „До април 2019 г. всяка държава членка на ЕС трябва да вземе решение кое часово време да избере – лятното или зимното. Преди това ЕП и ЕК направиха допитване, което се радва на рекорден брой отговори – 4 млн. и 600 хил. Министър Петкова отчете ,че 84 % от запитаните отговарят, че трябва да бъде премахната сезонната смяна на часовото време. По отношение на решението на България, тя обясни, че за да бъде взето след сериозен анализ. По думите й до момента е направено онлайн допитване на страницата на Министерски съвет, което ще продължи до 11 октомври. „Използвам случая, за да призова българските граждани, съответно заинтересованите страни да дадат своето мнение, да изкажат своето виждане по този наистина важен въпрос, по който ние трябва да вземем въпрос до април 2019 г. За тази цел Министерство на енергетиката ще организира поредица от дискусии, ще изискаме мнението на компетентните по този въпроси институции.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: АЕЦ „Белене“ трябва да бъде построена, а след поредната присъда за страната ни заради проекта трябва да се търси съдебна отговорност

Румен Петков, АБВ: АЕЦ „Белене“ трябва да бъде построена, а след поредната присъда за страната ни заради проекта трябва да се търси съдебна отговорност

18 Септември 2018 | 17:57 | Агенция "Фокус"
София. Когато през 2013 година беше прекратен договора с „Уорли Парсънс нюклиър сървисис“, предупредих, че България ще бъде осъдена и че с това щетите по спирането на строежа на атомната централа в „Белене“ ще набъбнат поне с още 60 - 70 милиона лева. Вчерашната присъда срещу страната ни на стойност 37 милиона евро, която заедно с адвокатските разходи и лихвите вероятно ще достигне до над 40 милиона евро, за съжаление потвърждава думите ми. Днес всички наши предупреждения се оказаха факт и ние продължаваме да считаме, че правилното решение е рестартирането на АЕЦ „Белене“. Това заяви председателят на АБВ Румен Петков, съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. По думите му незаконно спиране на строежа на централата носи на държавата много щети, и то в най-различни посоки, като например в социалната сфера, в икономиката, в сферата на енергийната сигурност, трудовата заетост и качеството на живот в България. „За безумните спирания на изграждането на най-големия за страната ни през последните 50 години обект вече трябва да се търси ефективна наказателна отговорност. Настоящото правителство е задължено да намери бързо решение за привличането на чуждестранен инвеститор за изграждането на централата, да осигури държавното участие на България и да гарантира интереса на българското общество и нашата икономика. Това в момента е голямото предизвикателство пред управляващите. Ако те тръгнат по посочените от нас стъпки за реализиране на АЕЦ „Белене“, ще получат категорична подкрепа от страна на Алтернатива за българско възраждане. Ако обаче и този кабинет продължи с бездействието си, ще се стигне до катастрофални икономически и социални резултати“, заяви още Петков. Той припомни, че АБВ е единствената политическа сила, която винаги е защитавала, и то с неопровержими аргументи, необходимостта от изграждането на втора ядрена мощност на площадката в Белене.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: До края на октомври трябва да изготвим процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“

Министър Теменужка Петкова: До края на октомври трябва да изготвим процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“

17 Август 2018 | 13:48 | Агенция "Фокус"
София. В момента са в ход подготвителни действия, свързани с изготвянето на процедурата по избор на стратегически инвеститор. Това трябва да стане до края на октомври. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, след като участва в събранието по случай националното честване на Деня на миньора, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „До тогава трябва да предложим и структура на проекта“, обяви тя. „Целта ни е, на базата на материалните и нематериалните активи, държавата да има участие в проекта, което ѝ осигурява блокираща квота“, заяви министър Петкова. „През годините в АЕЦ „Белене“ са вложени 3 млрд. лева. Това, което трябва да направим е вложените средства и активите, които притежаваме да бъдат оползотворени по най-добрия начин“, коментира енергийният министър. „Оборудването е тук, ние сме собственици, то се намира на площадката на АЕЦ „Белене“, припомни Теменужка Петкова. „Това, което НЕК ще възложи, е свързано с преконсервацията на оборудването. Важно е да се гарантира качеството му“, обясни тя. „За да бъдем спокойни, че оборудването се съхранява по най-добрия начин, при спазване на всички условия от страна на производителя“, допълни Петкова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов и заместник-генералният директор на „Росатом“ Кирил Комаров обсъдиха съвместното сътрудничество в областта на ядрената енергетика

Премиерът Бойко Борисов и заместник-генералният директор на „Росатом“ Кирил Комаров обсъдиха съвместното сътрудничество в областта на ядрената енергетика

26 Юли 2018 | 10:39 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов и първият заместник-генерален директор и директор на Блока за бизнес развитие и международен бизнес на държавната корпорация „Росатом“ Кирил Комаров отбелязаха успешното сътрудничество между българската и руската страна в изпълнението на проекта за удължаване живота на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това съобщиха от правителствената информационна служба. По думите на премиера Борисов продължаването срока на експлоатация на двата енергоблока на атомната ни централа е един от основните приоритети на правителството в областта на енергетиката. Запазването капацитета на ядрената енергетика ще гарантира сигурността на българската енергийна система.
По време на срещата министър-председателят информира руската страна за решенията на Народното събрание и на Министерския съвет за възобновяване на дейностите по търсене на възможност за изграждане на АЕЦ „Белене“. Заложените от българска страна условия предвиждат изграждане на централата съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция. „Приветстваме решението на българското правителство да възобнови проекта за АЕЦ "Белене" и ще се радваме да помогнем при неговото реализиране“, каза Кирил Комаров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" ще бъде обявена в края на годината, „Росатом“ подкрепя проекта (ОБЗОР)

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" ще бъде обявена в края на годината, „Росатом“ подкрепя проекта (ОБЗОР)

25 Юли 2018 | 21:27 | Агенция "Фокус"
София. Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" ще бъде обявена в края на годината, а „Росатом“ изрази подкрепа към българското правителство за реализацията на проекта. Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова и на зам.-генералния директор на „Росатом“, директор на ОАО „Атоменергопром“ и председател на УС на Световната ядрена асоциация Кирил Комаров по време на пресконференция. „Когато става въпрос за възможността за реализация на проекта АЕЦ „Белене“, българският парламент и българското правителство много ясно заявиха своята воля да се търси възможност за реализация на проекта на пазарен принцип. Беше направен много подробен анализ от БАН, в който са разгледани всички възможности във връзка с реализацията на проекта АЕЦ „Белене“ и при взимането на решение ние ще се позовем и на тях“, обясни Петкова.
От своя страна Кирил Комаров коментира, че от „Росатом“ са готови да окажат подкрепа на българското правителство за реализацията на проекта АЕЦ „Белене“. Той уточни, че приветства решението на българското правителство и парламент да се върнат към осъществяването на проекта АЕЦ „Белене“. „Ние още в началото на работата по този проект смятахме, че той е важен и необходим за България проект. Важен е, както от гледна точна на осигуряването на енергийната сигурност на страната и от гледна точка на получаването на едни ниски цени за електроенергията в страната. Бихме се радвали да се възползваме от възможността да участваме в реализацията на този проект“, заяви той. По думите му обаче, когато бъдат формулирани конкретните условия, те ще се отнесат изключително отговорно към тяхното разглеждане. „Нашите препоръки са да бъдат разгледани всички възможни варианти за осъществяването на този проект. Истината се състои в това, че никъде по света толкова големи енергийни проекти не се осъществяват без участието в една или друга форма на държавата“, каза още Комаров и уточни, че България активно участва в този проект, защото беше поръчано, произведено, заплатено оборудване, което сега принадлежи на БЕХ. Комаров изрази увереност, че българското правителство ще вземе мъдро решение за това как да бъде осъществен този проект.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проектът за удължаване на живота на VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ приключи успешно (ОБЗОР)

Проектът за удължаване на живота на VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ приключи успешно (ОБЗОР)

25 Юли 2018 | 19:41 | Агенция "Фокус"
София. 138 от планираните 227 дейности по удължаване на срока на експлоатация на VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ вече са извършени. Това стана ясно по време на представянето на резултатите от проекта за удължаване срока на експлоатация на енергоблока, провело се в Министерство на енергетиката. 70 от дейностите ще бъдат завършени до края на годината, а останалите 19 в следващия лицензионен период.
Министър Теменужка Петкова заяви, че Атомната централа в Козлодуй осигурява 33% от електрическата енергия за държавата. По думите ѝ, централата е гарант за това, че българските потребители получават чиста енергия на добра цена. Министър Петкова допълни, че тези дейности са извършени с ресурс на АЕЦ „Козлодуй“, а финансовият резултат, който дружеството отчита за 2017 година е 118 млн. лева нетна печалба. „Днес на практика видяхме как се реализира един от основните приоритети на българското правителство в сектор „Енергетика“, заяви тя.
От страна на АЕЦ „Козлодуй“ предавателният протокол бе подписан от изпълнителния директор Иван Андреев, а от страна на „Русатом Сервис“ – от генералния директор Евгений Салков. Бяха подписани и протоколите от вече изпълнените 138 мерки за удължаване на експлоатацията на 6-ти блок.
Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Андреев заяви, че планираните за тази година средства само за 6-ти блок са 43 млн. лева. По думите му до края на 2017 година са били похарчени 262 млн. лева за двата блока и 180 млн. лева са били похарчени за повишаване на мощността. Андреев допълни, че в момента се водят преговори с „Твел“ за удължаване на договора за съхранение и преработка на ядрено гориво.
Зам.-генералният директор на „Росатом“, директор на ОАО „Атоменергопром“ и председател на УС на Световната ядрена асоциация Кирил Комаров заяви, че удължаването на експлотационния срок на 5-и и 6-и блок е изключително важен проект. Комаров каза, че това фактически е придаване на втори живот на тези 2 енергоблока, което дава сигурност и безопасност те да бъдат експлоатирани в следващите 30 години.Той допълни, че преди повече от 50 години, през 1966 г. е било подписано споразумение за мирно използване на атомната енергия между България и тогавашния СССР и вече повече от 50 години това сътрудничество се развива.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Комаров, „Росатом“: Готови сме да окажем подкрепа на българското правителство за реализацията на проекта АЕЦ „Белене“

Кирил Комаров, „Росатом“: Готови сме да окажем подкрепа на българското правителство за реализацията на проекта АЕЦ „Белене“

25 Юли 2018 | 16:31 | Агенция "Фокус"
София. Готови сме да окажем подкрепа на българското правителство за реализацията на проекта АЕЦ „Белене“. Това каза зам.-генералният директор на „Росатом“, директор на ОАО „Атоменергопром“ и председател на УС на Световната ядрена асоциация Кирил Комаров по време на представянето на резултати от завършването на проекта за удължаване срока на експлоатация на VI блок на АЕЦ „Козлодуй“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Приветствам решението на българското правителство и парламент да се върнат към осъществяването на проекта АЕЦ „Белене“. Ние още в началото на работата по този проект смятахме, че той е важен и необходим за България проект. Важен е, както от гледна точна на осигуряването на енергийната сигурност на страната и от гледна точка на получаването на едни ниски цени за електроенергията в страната. Бихме се радвали да се възползваме от възможността да участваме в реализацията на този проект“, допълни той. „Когато бъдат формулирани конкретните условия, ние ще се отнесем изключително отговорно към тяхното разглеждане. Нашите препоръки са да бъдат разгледани всички възможни варианти за осъществяването на този проект. Истината се състои в това, че никъде по света толкова големи енергийни проекти не се осъществяват без участието в една или друга форма на държавата“, каза още Комаров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" ще бъде обявена в края на годината

Министър Теменужка Петкова: Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" ще бъде обявена в края на годината

25 Юли 2018 | 14:36 | Агенция "Фокус"
София. Днес на практика видяхме как се реализира един от основните приоритети на българското правителство в сектор „Енергетика“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова след представянето на резултати от завършването на проекта за удължаване срока на експлоатация на VI блок на АЕЦ „Козлодуй“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В нашата управленска програма много ясно са посочени основните ни приоритети в сектор „Енергетика“. Един от основните ни приоритети, днес на практика видяхме как се реализира – той е свързан с удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“, допълни тя. „Атомната централа в Козлодуй отговаря на всички необходими изисквания за безопасност и е налице възможност централата да работи още 30 години. Не бих казала, че България ще излезе от семейството на ядрените държави“, каза още тя. „Когато става въпрос за възможността за реализация на проекта АЕЦ „Белене“ българския парламент и българското правителство много ясно заявиха своята воля да се търси възможност за реализация на проекта на пазарен принцип. Беше направен много подробен анализ от БАН, в който са разгледани всички възможности във връзка с реализацията на проекта АЕЦ „Белене“ и при взимането на решение ние ще се позовем и на тях“, каза още министър Петкова. "Нека първо изпълним решението на парламента до края на месец октомври да сме готови с процедурата за избор на стратегически инвеститор, до края на годината и с възможната структура на проекта. До края на годината и с възможната структура на проекта, да бъде даден старт на тази процедура и да видим дали този инвеститорски интерес, който до този момента беше заявен, ще бъде препотвърден с реално участие в този проект", допълни министърът.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Андреев, АЕЦ „Козлодуй“: Планираните за тази година средства само за 6-и блок са 43 млн. лева

Иван Андреев, АЕЦ „Козлодуй“: Планираните за тази година средства само за 6-и блок са 43 млн. лева

25 Юли 2018 | 14:29 | Агенция "Фокус"
София. Планираните за тази година средства само за 6-и блок са 43 млн. лева. Това каза изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Андреев пред журналисти след представянето на резултати от завършването на проекта за удължаване срока на експлоатация на VI блок на АЕЦ „Козлодуй“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „До края на 2017 година бяха похарчени 262 млн. лева за двата блока. 180 млн. лева бяха похарчени за повишаване на мощността“, допълни той.
„Водят се преговори с „Твел“ за удължаване на договора за съхранение и преработка на ядрено гориво. Имам получено предложение от тях, в момента водим преговори. Договорът трябва да се съгласува с Европейската агенция по доставките, която отговаря за такъв тип доставки“, заяви още изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Бяха подписани протоколите от вече изпълнените 138 мерки за удължаване на експлоатацията на 6-ти блок

София: Бяха подписани протоколите от вече изпълнените 138 мерки за удължаване на експлоатацията на 6-ти блок

25 Юли 2018 | 14:24 | Агенция "Фокус"
София. Бяха подписани протоколите от вече изпълнените 138 мерки за удължаване на експлоатацията на 6-ти блок между изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Андреев и генералният директор на „Росатом“ Евгени Салков, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Комаров, „Росатом“: Удължаването на експлоатационния срок на 5-и и 6-и блок е изключително важен проект за нас

Кирил Комаров, „Росатом“: Удължаването на експлоатационния срок на 5-и и 6-и блок е изключително важен проект за нас

25 Юли 2018 | 14:07 | Агенция "Фокус"
София. Удължаването на експлоатационния срок на 5-ти и 6-ти блок е изключително важен проект за нас. Това каза зам.-генералният директор на „Росатом“, директор на ОАО „Атоменергопром“ и председател на УС на Световната ядрена асоциация Кирил Комаров по време на представянето на резултати от завършването на проекта за удължаване срока на експлоатация на VI блок на АЕЦ „Козлодуй“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За мен е голяма чест да присъствам днес на това изключително важно за енергетиката събитие. Преди повече от 50 години, през 1966 г. беше подписано споразумение за мирно използване на атомната енергия между България и тогавашния СССР и повече от 50 години това сътрудничество се развива. С г-жа Петкова си спомнихме, че вчера отбелязахме 44 години от пускането на първия енергоблок в АЕЦ „Козлодуй“, допълни той. „Удължаването на експлоатационния срок на 5-и и 6-и блок е изключително важен проект за нас. Това фактически е придаване на втори живот на тези 2 енергоблока, което дава сигурност и безопасност те да бъдат експлоатирани в следващите 30 години. Уверени сме, че ние заедно с колегите от АЕЦ „Козлодуй“ живеем в една единна общност, когато става въпрос за безопасност в работата и развитие на дейността в атомната централа“, заяви той. „Извършената работа доказа, че когато става въпрос за 6-и енергоблок, ние сме се придържали към правилните принципи за безопасната му работа. И след приключване на всички дейности, за които министър Петкова спомена, през следващите 30 години 6-и енергоблок ще може да бъде безопасно експлоатиран“, каза още Комаров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Атомната централа в Козлодуй осигурява 33% от ел. енергията за държавата

Министър Теменужка Петкова: Атомната централа в Козлодуй осигурява 33% от ел. енергията за държавата

25 Юли 2018 | 14:02 | Агенция "Фокус"
София. Атомната централа в Козлодуй осигурява 33% от ел. енергията за държавата. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на представянето на резултати от завършването на проекта за удължаване срока на експлоатация на VI блок на АЕЦ „Козлодуй“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днешният ден е много важен, защото един от основните приоритети на българското правителство на сектор „Енергетика“ е свързан с удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“. Атомната централа в Козлодуй осигурява 33% от ел. енергията за държавата. Тя е гарант за това, че българските потребители получават чиста енергия на добра цена“, допълни тя. „В края на миналата година приключи издаването на лиценз за удължаване на експлоатацията на 5-ти блок с 10 години. Днес ще чуем какви са резултатите от проекта, който изпълнихме с нашите руски партньори за удължаване на експлоатацията на 6-ти блок. Планираните дейности до този момент бяха 227, от тях 138 сме извършили, 70 ще завършим до края на годината, а 19 в следващия лицензионен период. Важно е да отбележим, че тези дейности са извършени със ресурс на АЕЦ „Козлодуй“, каза още тя. „Дружеството е в изключително добро финансово и техническо състояние. Финансовият резултат, който дружеството отчита за 2017 година е 118 млн. лева печалба. Всички тези факти нямаше да са налице, ако ги нямаше прекрасните ни отношения с „Росатом“. Използвам случая да им благодаря за изключително високия професионализъм и конструктивния диалог, който имаме години наред. Благодаря и на нашите български колеги за високия професионализъм“, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Министерството на енергетиката ще бъдат представени резултатите от проекта за удължаване живота на VI блок на АЕЦ „Козлодуй“

В Министерството на енергетиката ще бъдат представени резултатите от проекта за удължаване живота на VI блок на АЕЦ „Козлодуй“

25 Юли 2018 | 07:09 | Агенция "Фокус"
София. В Министерството на енергетиката ще бъдат представени резултатите от завършването на проекта за удължаване срока на експлоатация на VI блок на АЕЦ „Козлодуй“, съобщиха от пресцентъра на министерството. В събитието ще участват енергийният министър Теменужка Петкова, изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Андреев, първият заместник генерален директор и директор на Блока за развитие и международен бизнес на държавната корпорация „Росатом“ Кирил Комаров и други. Представянето на извършените дейности по удължаване живота на VI блок ще се състои от 13.30 часа днес на ул. „Триадица 8“, зала 821.
Предстои в Агенцията за ядрено регулиране да бъде предаден пълният пакет с необходимите документи за кандидатстване за продължаване лицензията на VI блок за следващ 10-годишен период.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Атина
Протест в Атина "Македония е гръцка!". 20 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.