НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:26


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Парламентът отложи разглеждането на промените в Наказателния кодекс на първо четене като точка първа за четвъртък

Парламентът отложи разглеждането на промените в Наказателния кодекс на първо четене като точка първа за четвъртък

14 Ноември 2018 | 13:21 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът отложи разглеждането на промените в Наказателния кодекс на първо четене като точка първа за заседанието в четвъртък, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Процедурното предложение направи председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов. „За“ него гласуваха 83 народни представители, „против“ – 9 и „въздържали се“ – 13, с което точката бе отложена. Измененията са внесени от председателя на парламента Цвета Караянчева и група народни представители от ПГ на ГЕРБ. Целта на измененията е да гарантира адекватна и всеобхватна наказателноправна защита от всякакви актове на насилие над жени, включително домашно насилие. С текстовете се инкриминират всички форми на домашно насилие, сред които и психическото насилие.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

134 депутати в зала установи поименната проверка в парламента

134 депутати в зала установи поименната проверка в парламента

14 Ноември 2018 | 09:20 | Агенция "Фокус"
София. 134 депутати в зала установи поименната проверка в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Поименната проверка бе поискана от председателя на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов минути след като заседанието започна с кворум от 125 депутати. Съгласно правилника за организацията и дейността на парламента поименна проверка за наличие на кворум може да се прави само веднъж на заседание. Съгласно дневния ред депутатите трябва да започнат работа с промените в Закона за опазване на околната среда на второ четене.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът започна поименна проверка за наличие на кворум

Парламентът започна поименна проверка за наличие на кворум

14 Ноември 2018 | 09:08 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът започна поименна проверка за наличие на кворум, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Поименната проверка бе поискана от председателя на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов и се случва минути след като в зала се регистрираха 125 депутати.
Съгласно правилника за организацията и дейността на парламента поименна проверка за наличие на кворум може да се прави само веднъж на заседание.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С кворум от 125 народни представители започна пленарното заседание

С кворум от 125 народни представители започна пленарното заседание

14 Ноември 2018 | 09:06 | Агенция "Фокус"
София. С кворум от 125 народни представители започна пленарното заседание, предаде репортер на Агенция "Фокус". За кворума са необходими 121 депутати. Предстои народните представители да утвърдят седмичната си проектопрограма. Съгласно дневния ред депутатите трябва да започнат работа с промените в Закона за опазване на околната среда на второ четене.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа на първо четене промените в Наказателния кодекс, насочени  срещу домашното насилие

Парламентът ще разгледа на първо четене промените в Наказателния кодекс, насочени срещу домашното насилие

14 Ноември 2018 | 07:22 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа на първо четене промените в Наказателния кодекс, насочени срещу домашното насилие. Това предвижда проектопрограмата за работа на Народното събрание. Измененията са внесени от председателя на парламента Цвета Караянчева и група народни представители от ПГ на ГЕРБ. Целта на измененията е да гарантира адекватна и всеобхватна наказателноправна защита от всякакви актове на насилие над жени, включително домашно насилие. С текстовете се инкриминират всички форми на домашно насилие, сред които и психическото насилие.
Депутатите ще се занимаят и с второто четене на промените в Закона за отбраната и въоръжените сили. С предлагания законопроект се цели промяна в обусловеността на системата на заплащане за военнослужещите – от присвоеното им военно звание и степента в обхвата на военното звание към определяне на основното им месечно възнаграждение в зависимост от заеманата длъжност и присвоеното им военно звание. Това обуславя и промени на базисните параметри при приемането и въвеждането на нов Класификатор за длъжностите за военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.
На вниманието на депутатите се поставя и второто четене на Закона за опазване на околната среда. Вносител на законопроекта е Министерски съвет. Законопроектът има за цел намаляване на административната тежест за бизнеса, като създаде оптимални условия за инвеститорите и същевременно запази законовите изисквания, гарантиращи ефективен контрол. С част от предложенията се урежда обединена процедура, когато е налице инвестиционно предложение, което подлежи на задължителна оценка на въздействието на околната среда.
В преходните и заключителни разпоредби се предлага изменение на Закона за водите. С предложените текстове се предлага да се променят изискванията за опазване на водите в зони за защита, предназначени за питейно-битово водонснабдяване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христиан Митев, „Обединени патриоти“: Промените в Наказателния кодекс  срещу домашното насилие са смело и необходимо решение

Христиан Митев, „Обединени патриоти“: Промените в Наказателния кодекс срещу домашното насилие са смело и необходимо решение

8 Ноември 2018 | 16:31 | Агенция "Фокус"
София. Промените в Наказателния кодекс срещу домашното насилие са смело и необходимо решение. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Христиан Митев по време заседанието на Правна комисия, където бяха представени мотивите на промените в Наказателния кодекс, свързани с предоставяне на всеобхватна и широка защита на жените и децата – жертви на домашно насилие и всички форми на агресия срещу тях, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Митев посочи, че ще подкрепи този законопроект, тъй като по думите му е добра първа стъпка в борбата срещу домашното насилие. „Смятам, че е правилно да се започне с по-интензивната мярка“, заяви още Митев. Според него промените са смели, защото се тръгва с наказателно-правна защита, а не с административно-правна и гражданско-правна. Митев посочи обаче, че трябва да се прецизират много внимателно текстовете между първо и второ четене.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Ще подкрепим промените в Наказателния кодекс, защото България е изправена срещу тежко предизвикателство, свързано с домашното насилие

Крум Зарков, БСП: Ще подкрепим промените в Наказателния кодекс, защото България е изправена срещу тежко предизвикателство, свързано с домашното насилие

8 Ноември 2018 | 16:05 | Агенция "Фокус"
София. Ще подкрепим промените в Наказателния кодекс, защото България е изправена срещу тежко предизвикателство, свързано с домашното насилие. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време заседанието на Правна комисия, където бяха представени мотивите на промените в Наказателния кодекс, свързани с предоставяне на всеобхватна и широка защита на жените и децата – жертви на домашно насилие и всички форми на агресия срещу тях, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Преди всичко приветствам, уважаеми присъстващи, високия политически ангажимент на управляващото мнозинство, който днес се материализира с присъствието на Правна комисия на двама председатели на парламента“, каза Зарков и визира председателят на парламента Цвета Караянчева и председателят на 43-ото Народно събрание Цецка Цачева, която към момента заема длъжността министър на правосъдието. Той обърна внимание, че по законопроекта предстои много работа. Зарков коментира, че внимателно трябва да се дефинира понятието "домашно насилие". „Трябва много внимателно да стиковаме текстовете, за да има новият Наказателен кодекс истинска добавена стойност, а не да натоварим слабости, които сме видели, че на практика не съществуват от една страна. От друга страна да не създадем противоречиви текстове и да не объркаме и без това доста разнопосочната съдебна практика. Вносителите например не допълват състава на изнасилването с новия общ квалифициращ признак. Това също може да се окаже проблем, имайки предвид целите на закона“, допълни Зарков. Според него прилагането на новите текстове и тези, които съществуват сега, е от ключово значение на действията на закона, включително на текстовете, които сега съществуват. „Именно полицаите би трябвало да са първата закрила за жертвите от домашно насилие. Без адекватна реакция, съпричастност, образование и обучение на тези, които първи се сблъскват на терен с това явление и най-добрите текстове ще останат мъртви“, допълни заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Промените в Наказателния кодекс са първата крачка срещу домашното насилие, която беше спешна и наложителна

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Промените в Наказателния кодекс са първата крачка срещу домашното насилие, която беше спешна и наложителна

8 Ноември 2018 | 15:45 | Агенция "Фокус"
София. Промените в Наказателния кодекс са първата крачка срещу домашното насилие, която беше спешна и наложителна. Това каза председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов по време заседанието на комисията, където бяха представени мотивите на промените в Наказателния кодекс, свързани с предоставяне на всеобхватна и широка защита на жените и децата – жертви на домашно насилие и всички форми на агресия срещу тях, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние си даваме ясно сметка, че това е първата крачка, която беше най-спешна и наложителна. Това са измененията в Наказателния кодекс и свързаните с тях промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Още тогава ние обявихме, че колегите от Министерство на правосъдието в работна група имат напредък в анализа и проблемите с прилагането на Закона за борба с домашното насилие. Даваме си сметка, че и там трябва да направим промени. Надявам се да продължи да работим заедно с Министерство на правосъдието и също да реагираме със следващия законопроект, който ще бъде фокусиран главно в частта Закон за борба с домашното насилие и обезпечаване на действията и последиците на актовете в този закон“, заяви още Кирилов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: За мен лично е време законодателят да се намеси по-остро срещу домашното насилие

Министър Цецка Цачева: За мен лично е време законодателят да се намеси по-остро срещу домашното насилие

8 Ноември 2018 | 15:40 | Агенция "Фокус"
София. За мен лично е време законодателят да се намеси по-остро срещу домашното насилие. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева по време заседанието на Правна комисия, където бяха представени мотивите на промените в Наказателния кодекс, свързани с предоставяне на всеобхватна и широка защита на жените и децата – жертви на домашно насилие и всички форми на агресия срещу тях, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Цачева много често се правят кръгли маси, дискутират се детайли как ще се доказва домашното насилие в съда. „Както каза г-жа Караянчева с всички предвидени по НПК доказателствени средства. Особено за новия състав за криминализиране на психологическото насилие, там вероятно съдебно-психиатричната експертиза ще бъде тази, която ще бъде определяща и водена. Че има и злоупотреба с права, когато грубо казано в едно производство се води битка за детето между родители, това го знаем всички, които имаме допир до съдебната система“, заяви още Цачева. „От народните представители от гражданското общество зависи как да направим текстовете така, че те да работят и да имат конкретни резултати. Всяко едно мнение по отношение на редакцията, ще бъде добре дошло и за народните представители“, заяви още Цачева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Мерките в Наказателния кодекс срещу домашното насилие са навременни

Министър Цецка Цачева: Мерките в Наказателния кодекс срещу домашното насилие са навременни

8 Ноември 2018 | 15:30 | Агенция "Фокус"
София. Мерките в Наказателния кодекс срещу домашното насилие са навременни. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева по време заседанието на Правна комисия, където бяха представени мотивите на промените в Наказателния кодекс, свързани с предоставяне на всеобхватна и широка защита на жените и децата – жертви на домашно насилие и всички форми на агресия срещу тях, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В тази връзка се предлага криминализиране на всички форми на насилие, респективно въздействие по отношение на извършителите им, посредством най-тежката форма на държавната принуда, каквато безспорно е наказението“, допълни още Цачева. Министърът уточни, че към телесните повреди в Наказателния кодекс се допълват случаите, в които домашното насилие ескалира до посегателство срещу живота или здравето на лицата. „Към настоящия момент тези престъпления са квалифицирани с оглед особеностите на предмета, когато са извършени срещу майка, баща, биологично дете, бременна жена, малолетно или непълнолетно лице или лице в безспомощно състояние, като не са включени случаите на насилие и насилствени дейности срещу бивши или настоящи съпрузи“, каза министърът на правосъдието. Тя отчете, че предвид факта, че домашното насилие в интимните отношения най-вече са проявва под формата на физическо насилие между настоящи и бивши съпрузи, правилно законодателят е приел, че се налага в Наказателния кодекс да бъде създадена законова гаранция, че физическото насилие, извършено срещу съпрузи, ще бъде по-тежко наказаумо“, допълни още министър Цачева. Тя допълни, че склоняването към самоубийство, отвличането, противозаконното лишаване от свобода, принудата, заканата с престъпление се въздига извършването на деянието в условията на домашно насилие. Цачева уточни, че с предложенията е дошло време средната телесна повреда също да бъде преследвана в производство по общия наказателен ред с повдигане на обвинения по оторизираните по НПК органи. Тя уточни, че идеята е зад жертвата да застане с цялата си строгост държавната машина, която да предотврати възможността за възмездие. „Правилно от вносителите е отчетен и факта, че в Наказателния кодекс до момента, в нашата правна система липсва кримиинализиране на психическото насилие като конкретна форма на насилие над пострадалия“, допълни още министърът. Според нея не по-малко страшно се оказва психологическото, когато то е трайно и води до неблагоприятни последици за жертвата с отключване на заболявания, които трудно се лекуват. "Приветстваме предложението да бъде криминализирано занапред и психологическото насилие върху жертвата", допълни още тя.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Промените в Наказателния кодекс срещу домашното насилие трябва да бъдат обсъдени възможно най-бързо и да влязат в зала

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Промените в Наказателния кодекс срещу домашното насилие трябва да бъдат обсъдени възможно най-бързо и да влязат в зала

8 Ноември 2018 | 15:23 | Агенция "Фокус"
София. Промените в Наказателния кодекс срещу домашното насилие трябва да бъдат обсъдени възможно най-бързо и да влязат в зала. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време заседанието на Правна комисия, където представи мотивите на промените в Наказателния кодекс, свързани с предоставяне на всеобхватна и широка защита на жените и децата – жертви на домашно насилие и всички форми на агресия срещу тях, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Караянчева припомни, че на 25 октомври тя и група народни представители от ПГ на ГЕРБ са внесли в деловодството на Народното събрание проект на закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, който дава възможност за далеч по-силна защита над жертвите. По думите й с промените в Наказателния кодекс ще се даде всеобхватна защита на жени и деца от домашно насилие и всички други форми на агресия срещу тях. Тя уточни, че промяната в първите параграфи касаят престъпления срещу личността и засягат физическата неприкосновеност в домашни условия. Караянчева обърна внимание, че досега домашното насилие не е включено в Наказателния кодекс. „Сега към всички квалифицирани състави на убийство, склоняване към самоубийство, телесна повреда, отвличане, противозаконно лишаване от свобода, принуда, закана, се добавя следният текст: извършени в условия на домашно насилие. Параграф 7 обхваща закана, направена в домашни условия и предизвикала основателен страх. Параграф 8 се дава определение на психическо насилие. В нашето законодателство няма квалификация то да бъде инкриминирано. В много случаи след психическо насилие се случва тежка телесна повреда или смърт. Това става в интимните отношения, в домашни условия, където не могат да надникнат много хора. Това става в семейството и за това може да бъде упражнено с различни средства – вербално насилие, крещене, сплашване, лишаване на жертвата от средства за препитание“, допълни още Караянчева. Тя отчете, че психичното и домашното насилие са трудно доказауеми. „Ако в съда се направи психилогична експертиза, тя почти винаги доказва някакъв тип тормоз“, допълни Караянчева. Според нея няма ли правна норма, няма как да се работи за предотвратяването. „Даваме възможност на правоохранителните органи, когато има данни и факти за такова деяние, те да бъдат установявани и лицето да бъде подведено под отговорност и да бъде спряно. Сега няма как да бъде наказано“, допълни още Караянчева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Правосъдното министерство подкрепя промените в Наказателния кодекс – те са насочени към по-ефективна превенция и борба с различните форми на насилието

Министър Цецка Цачева: Правосъдното министерство подкрепя промените в Наказателния кодекс – те са насочени към по-ефективна превенция и борба с различните форми на насилието

8 Ноември 2018 | 15:17 | Агенция "Фокус"
София. Правосъдното министерство подкрепя промените в Наказателния кодекс – те са насочени към по-ефективна превенция и борба с различните форми на насилието. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева по време заседанието на Правна комисия, където бяха представени мотивите на промените в Наказателния кодекс, свързани с предоставяне на всеобхватна и широка защита на жените и децата – жертви на домашно насилие и всички форми на агресия срещу тях, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Началото на тези текстове е положено още през 2016 г., когато екип на Министерството на правосъдието с широко участие на НПО, вероятно много от вас, които присъствате тук, сте били преки и активни участници в прегледа на действащия ни Наказателен кодекс с оглед необходимостта и потребността редица текстове да бъдат ревизирани“, заяви още Цачева.
„Още през лятото групата на ГЕРБ се присъедини към текстовете, които не бяха готови към този момент. След което те вече добиха окончателен вариант на законодателна инициатива с внесения от г-жа Караянчева законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс“, допълни още министърът. По думите й на 5 ноември Министерство на правосъдието е изпратило становище по повод подготвените текстове. „Много бих искала да бъде емоционална, но когато се работи с правна материя, с понятия и с престъпни състави, трябва да бъдем максимално точни и прецизни. Искам да споделя пред членовете на Правна комисия, че такова искане за становище е отправено и от останалите комисии, на които е разпределен този законопроект. Целта на вносителите с предложените изменения и допълнения безспорно е подобряване на законовата рамка, за да се гарантира адекватна и всеобхватна наказателно-правна защита от актове на насилие над жени, включително на домашно насилие, с каквито за съжаление изобилстват новините ни към този момент“, обясни още министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева: В Наказателния кодекс ще дадем определение за системно преследване

Председателят на парламента Цвета Караянчева: В Наказателния кодекс ще дадем определение за системно преследване

8 Ноември 2018 | 15:12 | Агенция "Фокус"
София. В Наказателния кодекс ще дадем определение за системно преследване. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време заседанието на Правна комисия, на което представи мотивите на промените в Наказателния кодекс, свързани с предоставяне на всеобхватна и широка защита на жените и децата – жертви на домашно насилие и всички форми на агресия срещу тях, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Караянчева обясни, че за разлика от Закона за защита от домашно насилие, в който само декларация, подписана от жената ограничава достъпа на мъжа, в заложените промени в Наказателния кодекс, обхватът се разширява. „Може да има достатъчно доказателства, които да служат за издаване на такава заповед и съответното наказание. Тук също въвеждаме определението за системно преследване. Досега то не е инкриминирано като престъпно деяние. То пречи на жертвата да води нормален начин на живот. В Закона за защита от домашното насилие има санкция съпругът да не доближава жертвата, но тя е административна, а тук говорим за наказателна“, обясни тя.
По думите й се правят промени в параграф 9, които променят характера на престъпленията. „Досега можеше жертвата да подаде жалба. Сега може да се самосезира и полиция, прокуратура и близки“, коментира председателят на Народното събрание. Тя уточни, че с измененията се променя текста за насилственото встъпване в браг. „И сега има криминализиране на тези бракове, но сега се прилагат по-ефективни мерки за закрила на жертви от принудителни бракове. Наказание се налага и на лице, което с цел да принуди другиго да встъпи в брак го въведе в заблуждение и го склони да премине на територията на друга държава. Това са тези, които са изведени да работят, но на място са принудени да встъпвят в брак. В параграф 11 се регламентират наказания за насилствено заживяване на съпружески начала и в съответно в параграф 19 отпада текстът, който застъпваше, че ако някой изнасили дадено лице, след като сключи брак с него, отговорността му отпада. Задължаваме органите, които прилагат и следят мерките за неотклонение да информират жертвите в случая, когато обвиняемият се укрива от правосъдие, ако е избягал, за да може жертвата да бъде предупредена и да вземе съответните мерки“, допълни още Караянчева. Тя благодари на екипа, който е работил върху този законопроект. „Не съм юрист, но за мен това е кауза. Искам да благодаря на всички вас, които сте тук, заради доброто на всички ни, в името на най-малко всяка четвърта жена в България нека да направим всичко възможно бързо и качествено да приемем тези промени“, допълни още председателят на Народното събрание.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Строг и категоричен Наказателен кодекс ще даде ясен сигнал към извергите, че домашното насилие няма да остане ненаказано

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Строг и категоричен Наказателен кодекс ще даде ясен сигнал към извергите, че домашното насилие няма да остане ненаказано

8 Ноември 2018 | 14:50 | Агенция "Фокус"
София. Строг и категоричен НК, вземащ предвид случаите на домашно насилие, ще даде ясен сигнал към жертвите, безучастните свидетели и извергите сред нас, че подобни престъпения няма да остават ненаказани. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време заседанието на Правна комисия, на което представи мотивите на промените в Наказателния кодекс, свързани с предоставяне на всеобхватна и широка защита на жените и децата – жертви на домашно насилие и всички форми на агресия срещу тях, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Моето изказване може да бъде малко по-емоционално и драматично, но аз казах, че борбата с домашното насилие ще бъде моя кауза и смятам наистина да е така. Едно зло ходи из България и то присъства почти всекидневно в новините. То присъства с обезкуражаваща честота във всекидневието ни. Това е насилието над деца и жени. По официални данни една четвърт от жените са жертва на такова насилие. Тези предложения, които ще направим не изключват и мъжете. Като вземем предвид, че домашното насилие понякога е анонимно, защото то остава в семейството и малтретираните хора се притесняват да го споделят, не ми се мисли, че този процент е по-голям“, каза Караянчева. По думите й много се е изговорило напоследък за нуждата от разяснителни кампании, за всякакви други средства и превенция срещу престъплението женомразство. „Отдавна съм загубила илюзиите, че можем с разговори, кръгли маси, фейсбук послания да се борим срещу това зло. „Ще те убия и ще те излежа“ – много жени са чували това нещо и за колко от тях това се е превърнало във фатален край. Засега са Дарина и Никол и те са последните, но не знаем дали няма да има следващи“, допълни председателят на парламента. Според нея за всяко престъпление трябва да има адекватно наказание. По думите й знанието за адекватно наказание е превенция, а липсващото знание води към епидемия.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отлага се заседанието на Комисията по правни въпроси относно промените в НК за защита на жертвите на домашно насилие

Отлага се заседанието на Комисията по правни въпроси относно промените в НК за защита на жертвите на домашно насилие

7 Ноември 2018 | 11:13 | Агенция "Фокус"
София. Отлага се заседанието на Комисията по правни въпроси относно промените в НК за защита на жертвите на домашно насилие. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Поради удължаване на пленарното заседание във връзка с обсъждането на първо четене на законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2019 г. обявеното за днес заседание на Комисията по правни въпроси, на което ще бъдат обсъдени мотивите на законопроекта за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, свързан с предоставяне на всеобхватна и широка защита на жените и децата – жертви на домашно насилие и всички форми на агресия срещу тях, ще се проведе на 8 ноември 2018 г. от 14.30 часа в зала „Изток“ на парламента.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева ще представи в правна комисия промените в НК за защита на жертвите на домашно насилие

Председателят на парламента Цвета Караянчева ще представи в правна комисия промените в НК за защита на жертвите на домашно насилие

7 Ноември 2018 | 07:25 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще представи на заседание на Комисията по правни въпроси мотивите на законопроекта за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, свързан с предоставяне на всеобхватна и широка защита на жените и децата – жертви на домашно насилие и всички форми на агресия срещу тях. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Заседанието ще се проведе от 14.30 часа в зала 134 в сградата на парламента на пл. „Кн. Александър І“ 1.
Законопроектът беше внесен от председателя на Народното събрание и група народни представители на 24 октомври. Целта е да бъде създадена цялостна система за промяна в наказателното право за инкриминиране на всички последици от домашно насилие, за да има превенция преди неговото извършване и последващо наказание.
Обсъждането се организира съвместно от Комисията по правни въпроси и Министерството на правосъдието. В заседанието ще участват председателят на парламента Цвета Караянчева, председателят на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов, министърът на правосъдието Цецка Цачева, народни представители. Поканени за участие са представители на Прокуратурата, Върховния касационен съд, академичните среди и неправителствения сектор. На заседанието могат да присъстват и всички заинтересовани организации, които да споделят своите мнения и препоръки по законопроекта.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.