НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Републиканците блокираха опит на американския Сенат да защити разследването на руската намеса в президентските избори от 2016 година

AFP: Републиканците блокираха опит на американския Сенат да защити разследването на руската намеса в президентските избори от 2016 година

15 Ноември 2018 | 01:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Републиканските лидери блокираха двупартийна сенатска кампания, целяща да защити специалния прокурор Робърт Мюлер, оставяйки разследването си в Русия да бъде изложено на фона на нови ходове, тълкувани като заплахи за неговото продължаване, предава AFP.
Сенаторите, които инициираха кампанията за необходимостта от запазване на целостта на разследването за намесата на Москва в изборите за 2016 г. в САЩ, след като Доналд Тръмп уволни генералния секретар Джеф Сешънс и назначи Матю Уитакър като изпълняващ поста главен прокурор, републиканските лидери на Сената отказаха да позволят гласуване на законодателство, което да защитава Мюлер.
Уитакър публично критикува разследването и демократите се опасяват, че може да намери начин да го спре
Когато републиканският сенатор Джеф Флейк, критик на президента и демократичният сенатор Крис Куунс представиха мярката си и поискаха бързо гласуване, лидерът на сенатското мнозинство Мич Макконъл възрази.
"Президентът сега разглежда това разследване и ние всички го знаем", каза Флейк пред колегите си след възражението на Макконъл.
"Това не е момент, в който нашето национално ръководство да бъде слабо или да бъде компрометирано по някакъв начин".
Флейк, който се пенсионира от Сената през следващия януари, заяви, че той и Куунс ще се опитат "отново и отново", за да приведат законодателството в сила.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Доналд Тръмп възнамерява да уволни министъра на вътрешната сигурност

The Washington Post: Доналд Тръмп възнамерява да уволни министъра на вътрешната сигурност

13 Ноември 2018 | 07:34 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп възнамерява да уволни министъра на вътрешната сигурност Кърстьен Нилсен във връзка с незадоволителни резултати от нейната работа, пише авторитетното американско издание The Washington Post, като се позовава на собствен източник в Белия дом.
Според изданието сред основните причини за решението му са несправянето с нелегалната миграция. Доналд Тръмп не е доволен от отказа на Нилсен да затвори напълно границата с Мексико, което според самата нея е напълно неосъществимо.
Началникът на служителите на президентската администрация Джон Кели е против подобно решение на президента, който е бивш министър на същото министерство, а Нилсен е била негов заместник.
Според изданието през май месец Кърстьен Нилсен сама е обмисляла да се оттегли от поста отново по повод несъгласие с позициите на президента относно нелегалната миграция.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Флорида се готви за повторно броене на изборните резултати заради съдебни искове

AFP: Флорида се готви за повторно броене на изборните резултати заради съдебни искове

9 Ноември 2018 | 21:14 | Агенция "Фокус"
Маями. Флорида се готви за повторно броене на изборните резултати, заради съдебни искове, предава AFP.
Досегашният губернатор, републиканецът Рик Скот, е подал съдебен иск заради намалената, според него, разлика между него и загубилият битката за сената Бил Нелсън.
В съда ще се решава и законността на изборите за губернатор. Това може да забави обявяването на резултатите с дни или седмици.
Съдебна битка се очаква и за губернаторското място в Джорджия, а в Аризона още не е завършило преброяването на гласовете в битката за сената между сенатора от демократите Кърстен Синема и претендента от републиканците Марта Максали.
Агенцията припомня, че преди 18 години пак във Флорида се разрази драма около преброяването на гласовете за Джордж Буш-младши на президентските избори през 2000-та година.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: След уволнението на Сешънс разследването на връзката Тръмп-Русия „става заплаха“

BBC: След уволнението на Сешънс разследването на връзката Тръмп-Русия „става заплаха“

9 Ноември 2018 | 01:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американското разследване за неясна руска намеса в изборите от 2016 година може да се окаже заплаха, след като президентът Тръмп уволни главния прокурор Джеф Сешънс, е казал висш представител на демократите, информира британската BBC.
Лидерката на демократите в Камарата на представителите в Конгреса Нанси Пелоси определи президентското решение като "досадно просташки опит" да се прекрати или попречи на разследването. То е било подложено на критика от наследника на Сешънс Матю Уитакър.
Демократите, които спечелиха мнозинство в Камарата на междинните избори, са заявили, че ще го подкрепят.
Има и републиканци, които явно споделят безпокойството на демократите за бъдещето на проучването, което се води от спецпрокурора Робърт Мюлер. Сенатор Сюзън Колинс и Мит Ромни смятат, че то не трябва да се спира по никакъв начин.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah:"Обединена Европа" трябва да е отговорът на "Америка на първо място", според германския външен министър

Daily Sabah:"Обединена Европа" трябва да е отговорът на "Америка на първо място", според германския външен министър

8 Ноември 2018 | 20:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Според германския външен министър Хайко Маас Европа трябва да отговори на дневния ред, който американският президент Доналд Тръмп предвижда с политиката си за "Америка на първо място" за по-строги граници, протекционистка икономическа политика и едностранна дипломация, със свой проект за Обединена Европа, съобщава турският вестник Daily Sabah .
Първият дипломат на Берлин очаква демократите, които на междинните избори във вторник спечелиха мнозинство в Камарата на представителите в американския Конгрес, да използват новото си положение и да оказват по-голямо влияние върху президентските политики. "Ще видим обаче до каква степен това ще окаже влияние. Надяваме се сътрудничеството ни да е конструктивно и да доведе до сериозни резултати в международната политика", заяви твърди Хайко Маас.
В социалната мрежа "Туитър" той предупреждава да не се очаква след междинните избори Тръмп да промени политиката. И все пак "САЩ си остават най-важният ни партньор извън Европа. Ние имаме нужда да направим нова преценка на отношенията си със САЩ, за да поддържаме това партньорство", мисли Маас.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: В бъдеще Доналд Тръмп ще дели властта във Вашингтон с демократите. За щастие.

Der Spiegel: В бъдеще Доналд Тръмп ще дели властта във Вашингтон с демократите. За щастие.

8 Ноември 2018 | 08:36 | Агенция "Фокус"
Берлин/Вашингтон. В предизборната кампания президентът на САЩ Доналд Тръмп използваше лъжи, отправяше словесни атаки към имигрантите, даде големи обещания, но това не доведе до нищо. Американските избиратели наказаха Тръмп в междинните избори. Загубата на мнозинството на републиканците в долната камара на Конгреса на САЩ е поражение за Тръмп и победа за демокрацията в Америка, пише Роланд Нелес в авторска статия за водещото германско издание Der Spiegel.
„В бъдеще Тръмп ще трябва да дели властта във Вашингтон с демократите. За щастие“, отбелязва авторът на публикацията. Макар републиканците да запазиха превеса си в Сената, на единовластието им в Конгреса бе сложен край. „Избирателите все пак са си дали сметка, че на този човек и неговите привърженици не бива да се дава цялата власт“, констатира Нелес. Същевременно авторът подчертава, че сега демократите са получили силен лост за влияние в политиката, който ще им позволи да контролират и сдържат Путин. „Сега във Вашингтон има истински противовес“, е заключението на Нелес.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Основни тенденции в междинните избори: голяма промяна и много млади гласове за демократите

The Guardian: Основни тенденции в междинните избори: голяма промяна и много млади гласове за демократите

8 Ноември 2018 | 04:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Най-ясното заключение от изборите във вторник е, че демократите контролират Камарата, а републиканците увеличиха мандатите си в Сената, пише британския вестник The Guardian.
За да се разбере по-подробно какво значи това като поведение на избирателите в изборите през 2020 година, един от важните източници на информация са резултатите от социологическите изследвания.

Исторически голяма промяна

В тези междинни избори са регистрирани 113 милиона гласоподаватели. Преведено на езика на процентите, това означава 49 на сто от имащите право на глас, са се регистрирали, за да го упражнят, което е огромен ръст в сравнение с 2014 година, когато за участие са се регистрирали едва 36.7 процента. (исторически погледнато, в междинните избори винаги участват по-малко избиратели отколкото в президентските).
Младите увеличават участието си, като гласуват предимно за демократите
68 процента от гласоподавателите на възраст между 18-24 години предпочитат кандидатите на Демократическата партия, според данните от социологическите изследвания, направени в деня на самите избори. Интересно е да се анализира възрастовият показател във връзка с показателя раса. Става ясно, че само по-възрастни бели избиратели гласуват за републиканците; не-белите избиратели, независимо от възрастта им, предпочитат демократите.

Раса и пол

Ако се погледне поотделно на тези две демографски групи – жените гласуват за демократите, белите – за републиканците.Ако обаче те се свържат, картината се променя. За това свидетелстват данни от екзит пола на CNN, в който са участвали близо 19 000 респонденти. Взети заедно тези два критерия, става съвсем ясно, че белите мъже клонят към Републиканската партия, 60 на сто от тях са гласували за тази партия, белите жени се разделят между двете политически сили, докато всички останали расови групи, без значение на пола, оформят мнозинство сред гласоподавателите в полза на демократите.
Не е изненада, че 88 на сто от онези, които одобряват Тръмп, гласуват и за републиканците, докато 90 на сто от онези, които не са съгласни с политиките на президента, се насочват към демократите.

Решилите в последния момент за кого да гласуват

По-голяма част от избирателите, три четвърти, решават кого да изберат за представител в долната Камара на американския Конгрес доста преди самия ден на изборите, но 8 на сто решават в последната седмица, а други 8 процента твърдят, че това решение са взели в последните няколко дни. Тези „късни птички“, казано разговорно, обикновено избират демократите пред републиканците.

Разделените хора от предградията

Както в миналите избори, така и сега избирателите от селските и провинциалните райони са по-склонни да гласуват за републиканците - 56 на сто са обявили, че за избрали тази партия в междинните избори, докато 65 на сто от градските избиратели предпочитат демократите. Но американците, които живеят в градските предградия са разделени в мнението си за двете партии. Това една от ключовите тенденции, тъй като е известно, че американците предпочитат да живеят в предградията.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Защо изборите загуби онзи, който предвещаваше загуба за Тръмп ?

„Взгляд“: Защо изборите загуби онзи, който предвещаваше загуба за Тръмп ?

8 Ноември 2018 | 02:18 | Агенция "Фокус"
Москва. След като минат изборите, а гласовете са преброени, цялото внимание е прието да се насочи към победители. Но сегашната кампания в САЩ е особен случай, коментира „Взгляд“. Тя донесе малко изненади като победа, но – много като поражения, за които си струва да се поговори, заявява руската медия. На първо място заради Бето О’Рурк (пълно име Робърт [Бето] Франсиз ОРурк – бел. ред.), когото сега наричат „бъдещият президент на САЩ“.
В САЩ вече се обявяват окончателните данни за междинните избори: американците изцяло преизбраха Камарата на представителите, една трета от Сената и повече от половината губернатори. От гледна точка на общите резултати, изненади няма: Сенатът си остава републикански, долната Камара – на демократите. Какво означава това обаче за Доналд Тръмп и за отношенията между Вашингтон и Москва, пита руският всекидневник.
Що се отнася до местните и персоналните резултати, американското политическо пространство се напълни с редица нови лица, в това число и твърде странни.
Например щатът Илинойс ще се управлява от демократа Джей Робърт Прицкър, феноменално богат човек, дори и за местните представи. Да, сега САЩ има за президент мултимилионер, но Прицкър е по-богат и от Тръмп: неговото лично богатство надхвърля три и половина милиарда долара. Семейството му, чийто корени са от киевското гето, е натрупало основното си състояние от прочутата верига хотели Hyatt.
В Аризона кампанията за място в Сената печели Марта Максали, полковник от ВВС на САЩ, смятат я за първата жена, пилотирала изтребител в бойна обстановка. Вярно, окончателните резултати все още не са излезли и във врата на летеца диша демократката Кирстен Синема, която е пълна нейна противоположност. В младостта си Синема организирала антивоенни акции, на които са представяни копия на гробове със скелети в тях, символизиращи американски военни.
В САЩ се появява и първият губернатор, открит гей, това е Джаред Полис, а щатът е Колорадо; първите конгресмени, изповядащи исляма: бежанката от Сомалия Илхан Омар, от Минесота, и Рашида Тлаиб от Мичиган, дъщеря на палестински имигранти; първият конгресмен от индианско племе Дебра Хааланд, от Ню Мексико. Заслужава си да се отбележи присъствието и на 29-годишната Александрия Окасио-Кортес, избрана в Камарата на представителите от Ню Йорк. Интересното при нея не е, че тя е най-младият член на Конгреса в историята, а че открито се определя като социалистка. Такива политици в САЩ може да се преброят на пръсти.
За руснаците няма никакво значение кой е лицето на щата Уисконсин – дали е губернатор-транджендър или сенатор-вегън . И все пак името на Бето ОРурк, новата политическа „звезда“ на САЩ, изгряла на политическия небосклон след тези избори, си заслужава да се запомни. Съществува мнението, че за този човек предстои още много пъти да слушаме.
Редови член на Камарата на представителите той се бореше за сенаторското кресло в щата Тексас и, най-интересното, изгуби. Въпреки това в момента го наричат „бъдещият президент на Съединените щати“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Междинните избори в САЩ: Победители и губещи през призмата на американския печат (Агенция „Фокус“)

Междинните избори в САЩ: Победители и губещи през призмата на американския печат (Агенция „Фокус“)

8 Ноември 2018 | 00:06 | Агенция "Фокус"
След изборната нощ в САЩ стана ясно, че оставащите две години от мандата на президента Доналд Тръмп може и да не бъдат белязани със спокойствие. Съгласно резултатите от междинните избори в страната, Републиканската партия запазва мнозинството си в Сената с 51 места. За първи път от осем години насам обаче Демократическата партия успя да си върне контрола в долната камара на Конгреса – Камарата на представителите, където спечели 222 от 435-те места.
След обявяването на предварителните резултати държавният глава на САЩ Доналд Тръмп реагира с позитивен, но пестелив коментар в социалната мрежа „Туитър“. „Невероятен успех. Благодаря на всички!“, бе краткото съобщение, което американският президент сподели с туит. Подходът на изданията в страната при определянето на победителя в изборите бе сходен: част от тях акцентираха върху спечеления от демократите превес в долната камара на Конгреса, докато други насочиха фокуса си върху успеха на партията да запази мнозинството си в Сената.
Някои от печатните медии в страната стигнаха до заключението, че големият губещ в изборите не са нито републиканците, нито демократите, а американското общество, тъй като резултатите от вота затвърждават единствено разделението му. Агенция „Фокус“ представя коментарите в американския печат след напрегнатия изборен ден в САЩ.


***
Вашингтон. Докато държавният глава на САЩ Доналд Тръмп публично приветства запазването на мнозинството на републиканците в Сената, то в Белия дом вече е ход подготовката за ситуация, в която демократите ще контролират Камарата на представителите, коментират в редакцията на най-тиражирания американски вестник - USA Today, като подчертават, че занапред дневният ред във Вашингтон може да бъде обвързан с редица разследвания срещу администрацията, включително за решенията и финансите й.
Въпреки че демократите не хванаха „синята вълна", те получиха контрол върху долната камара на Конгреса на САЩ, който ще послужи за проверка на Тръмп. Самият той остана почти незабелязан след обявяването на резултатите, а кратките му коментари бяха фокусирани върху победата на републиканците в Сената.
И докато Тръмп се завръща в Белия дом със семейството и приятелите си, демократите изглежда отново стъпват стабилно сред избирателите в предградията, които вероятно ще бъдат от решаващо значение за президентските избори през 2020 г.
С всяко загубено място в Камарата на представителите плановете на Тръмп за по-нататъшно намаляване на данъците и стремеж към по-строг имиграционен контрол изчезват, коментират в редакцията на изданието.
Превесът на демократите в долната камара на Конгреса разкриват перспективи за задействането на процедура по импийчмънт на президента. Много републиканци обаче са на мнение, че подобен ход може да подпомогне предизборната кампания през 2020 г.
Въпреки че Белият дом издигна идеята за съвместна работа с демократите - особено по отношение на инфраструктурата - законодателната програма на Тръмп най-вероятно ще бъде осуетена от промяната, станала реалност след изборите.
По време на кампанията за междинните избори водещи фигури от Демократическата партия сигнализираха, че ще разследват отношенията на Тръмп с Русия по време на изборите през 2016 г., ще изискат представянето на данъчните декларации, които той отказа да разкрие, и ще разследват редица административни действия от предполагаеми конфликти на интереси до обвинения за неправомерни печалби.
Представители на администрацията във Вашингтон, пожелали анонимност, разкриха, че вече се обмислят стратегии за справяне с мнозинството на демократите в Камарата на представителите. Подробности засега обаче не се привеждат.
Тръмп може да се възползва от контрола на републиканците в Сената, за да продължи да преобразява страната. Подобно на предшественика си Барак Обама, Тръмп също може да разчита повече на използването на т.нар. изпълнителни заповеди за налагане на политики в областта на имиграцията и други спорни въпроси. Някои републиканци дори твърдят, че Тръмп би могъл да получи известно политическо предимство, ако има силен противник в лицето на доминираната от Демократическата партия Камара на представителите.
***
Вашингтон. Две години след победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, американските избиратели издигнаха препятствия пред неговата власт. Мощната синя вълна, на която се надяваха демократите, не успя да обхване страната, но след междинните избори е ясно, че дните на еднопартийния контрол във Вашингтон свършиха, констатира един от най-популярните всекидневници в САЩ - The New York Times.
Резултатите от вота са категорични: Тръмп запазва контрола в Сената, но гласоподавателите в градските и крайградските райони в цялата страна изпращат на Белия дом ясно послание: те искат проверка на президента.
Когато новият Конгрес положи клетва през януари следващата година, демократите ще могат да ограничат законодателните амбиции на Тръмп, да укрепят надзора си, за да инициират разследване на твърденията за неправомерно поведение от страна на президента и неговата администрация.
„Американският народ поиска отчетност от правителството си и изпрати ясно послание за това, което иска от Конгреса", заяви демократът от Ню Йорк Джерол Налдър, който е председател на съдебната комисия на Камарата. Президентът на САЩ „може и да не го хареса, но той и администрацията му ще бъдат държани отговорни пред нашите закони и американския народ".
След осем години в позиция на малцинство, демократите, които се надяват да влязат в Белия дом през 2020 г., трябва да докажат също, че се интересуват от управлението и от смекчаването на либералните амбиции на най-пламенните левичари в партията.
Но без преобладаващо мнозинство, демократите няма да имат силата да прокарат много от инициативите, на които е занимава левият им фланг: единна здравна система, разширен достъп до колежа и създаването на агенция за имиграция.
Демократите също ще трябва да балансират законодателните амбиции с техните усилия да задоволят желанията на някои техни членове за разследване президента. „Ние ще бъдем проверка и баланс“ на властта, увери представител на партията от щата Аризона.
Междинните избори винаги са представлявали проверка за президента. Това важи с пълна сила за вота от вторник. Исторически погледнато, партията извън властта взима места в органите след първите две години на президентството, припомнят от редакцията.

***
Вашингтон. Демократическата партия на САЩ постигна победа на междинните избори в няколко щати, в които републиканците традиционно имат превес – от Флорида до Канзас. Така за първи път от 2011 г. насам те спечелиха мнозинство в Камарата на представителите на Конгреса, а това със сигурност ще им помогне да си върнат самоувереността, коментират в редакцията на водещото американско издание The Washington Post по повод резултатите от вота.
Демократите се опитаха да мобилизират групи, които не успяха да привлекат на своя страна в президентските избори от 2016 г.: младите избиратели, латиноамериканците и всички, които принципно излизат рядко до урните. По всичко личи, че самият президент Доналд Тръмп им оказа помощ. Първите две години от хаотичната работа на неговата администрация, която се характеризира и с голямо текучество на кадри, потока от лъжи и оскърбленията по адрес на имигрантите, съюзниците на САЩ и средствата за масова комуникация – всичко това допринесе за консолидирането на Демократическата партия.
Резултатът е висока избирателна активност, преди всичко сред избирателите, които по-рано са отказвали да упражнят правото си на глас. С поемането на контрола над Камарата на представителите, демократите получават възможност да провеждат разследвания, засягащи това, което се случва в администрацията на Тръмп. Вероятно те ще продължават да търсят отговор на въпроса за връзките на предизборния щаб на Тръмп с Москва.
Същевременно обаче републиканците разбиха надеждите на демократите за победа в Сената. В заключение – Демократическата партия получи Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, но не получиха онова, на което се надяваха: пълен отказ на избирателите от Тръмп, обобщават от редакцията.

***
Вашингтон. Резултатите от изборната нощ не изглеждат особено благоприятни за Републиканската партия на САЩ. Междинните избори доказаха, че Америка все още не е преодоляла разделението, пише анализаторът Даниел Депетрис в статия за изданието The American Conservative.
„За президента Тръмп изборната нощ завърши с противоречиви резултати. Загубата на Камарата на представители със сигурност е притеснително за човек, възприемащ себе си като превъзхождащ всички. Но можеше да бъде много по-лошо. Демократите можеше да спечелят и двете камари на Конгреса, с което да вържат ръцете на Тръмп за оставащите две години от мандата му. Единственото по-лошо нещо от президент-демократ е доминиран от демократите Сенат, който ще блокира ритуално назначенията. С републиканското мнозинство в Сената, Тръмп поне ще успее да превърне съдебната власт в бастион на консервативната юриспруденция“, отбелязва Депетрис.
Камарата на представителите ще се превърне в център за съпротива. Сега, когато в ръцете на демократите ще бъде председателството на комисиите, можем да се обзаложим, че в близко време ще бъдат инициирани редица разследвания срещу администрацията, след като Конгресът положи клетва през януари догодина, уверен е авторът.
С риск да звучи мелодраматично, САЩ никога не са били толкова разделени политически, колкото и сега. Има хора, които се прекланят пред Доналд Тръмп, сякаш той е папа, човек, който не може да греши и който заслужава да бъде подкрепян на всяка крачка от пътя. Но има и американци, които в този момент са изключително разтревожени за състоянието на страната. След резултатите от междинните избори, през следващите две години разколът вероятно ще продължава да се задълбочава, обобщава Депетрис.

***
Вашингтон. Резултатите от междинните избори в САЩ са разкол в Конгреса, коментират в редакцията на авторитетното американско списание The Wall Street Journal.
В статията си Джанет Хук е категорична: в оставащите две години от мандата животът на президента от Републиканската партия ще се усложнява. Авторът подчертава, че демократите ще инициират редица разследвания срещу администрацията на Доналд Тръмп и ще предприемат стъпки в ключови насоки, включително за мерките за борба с нелегалната имиграция.
„Резултатите от изборите са съвкупност от победи и разочарования за двете партии, които са в процес на реорганизация. Републиканците, преосмисляйки себе си като партия на Тръмп, разчитат на провинциалистите и белите мъже. Междувременно демократите постигнаха успех сред младите хора, жителите на предградията, цветнокожите и жените", обяснява Хук.
***
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Темата за междинните избори в САЩ в световните издания (Агенция „Фокус“)

Темата за междинните избори в САЩ в световните издания (Агенция „Фокус“)

8 Ноември 2018 | 00:01 | Агенция "Фокус"
Напрегнатите междинни избори в САЩ бяха следени с интерес от всички световни медии, а водещите издания по света не спестиха коментарите си за резултатите от вота на американските граждани. Фокусът им е насочен към промените, които може да настъпят в политиката на Вашингтон след поемането на контрола на Демократическата партия над долната камара на Конгреса на САЩ.

***
Вашингтон. Резултатите от междинните избори в САЩ може да подрежат крилата на президента Доналд Тръмп, пишат в редакцията на англоезичното китайско издание Global Times.
„В продължение на близо две години Тръмп нарушаваше правилата, а неговата хаотична администрация се ползваше със щедрата подкрепа на двете камари на Конгреса, контролирани от републиканците“, подчертава изданието. Същевременно в редакцията са уверени, че след изборите са важно събитие, представляваща същинска проверка на популярността на лидера на Вашингтон сред американските избиратели след изтичане на две години от президентския му мандат.
***
Вашингтон Демократите ще използват мнозинство си в Камарата на представителите на САЩ, за да преобърнат подхода на републиканците във външната политика на страната. Те ще настояват за преразглеждане на позицията на Вашингтон за Иран и за затягане на отношенията с Русия, Саудитска Арабия и Северна Корея, коментират в редакцията на израелския вестник The Jerusalem Post.
Елиът Енгъл, който е начело на Комисията по външни работи на Камарата, заяви, че в следващите месеци може демократите може да настояват за използването на военна сила в страни като Ирак и Сирия. В по-горещи точки като Китай и Иран обаче едва ли ще има промени в статуквото, изрази увереност Енгъл.
Сега, след като за първи път от 2011 г. насам демократите поеха контрола върху 435-членната долна камара на Конгреса, те ще имат привилегията да решават кои законодателни актове да бъдат разгледани в органа и ще играят по-голяма роля при определянето на бюджета и в законодателството.
Не мисля, че трябва да оспорваме нещо, само защото това е направено от администрацията, но мисля, че имаме задължение да преразгледаме политиките и да направим разбор", допълни още Елиът.
Демократите ще трябва да работят с контролирания от републиканците Сенат, но все пак най-голямата им сила ще произтича от правото да упражняват надзор, да организират изслушвания и да ръководят ключови комисии като тази за външните работи и разузнаването.

Могат ли демократите на съживят споразумението за ядрената програма на Иран?

Демократите бяха разгневени от решението на президента Доналд Тръмп да изтегли страната от ядрената сделка с Иран, постигната от администрацията на предходния държавен глава на САЩ Барак Обама през 2015 г. Но има много малко неща, които те могат да направят, за да променят политиката за споразумението, докато републиканците заемат Белия дом.
Законодателите в САЩ са предпазливи към прекалено приятелските връзки с Иран, особено като се има предвид враждебността, която Израел демонстрира към Техеран. Докато премиерът Бенямин Нетаняху работи в тясно сътрудничество с републиканците в САЩ, силните връзки с Израел остават основен приоритет и за двете страни.
Енгъл е сред демократите, които се противопоставиха на споразумението с Иран, но той е уверен, че Тръмп трябва да работи по-тясно с важни съюзници като страните от Европейския съюз, по този и други въпроси. „Мисля, че това, което трябва да направим, е да се опитаме да поправим щетите с нашите съюзи", изрази увереност демократът.

Как демократите гледат на Русия?

Демократите планират разследвания, свързани с Русия, като например за предполагаемите връзки на предизборния щаб на Доналд Тръмп с Москва и възможностите за конфликт на интереси, произтичащи от подобни контакти.
От гледна точка на политиката Камарата на представителите, контролирана от Демократическата партия, би настоявала Русия да бъде наказана заради предполагаемата си намеса в американските избори и политики, заради действията на Москва в Украйна и участието й в сирийската гражданска война.
Органът ще настоява за налагането на допълнителни санкции, включително мерки, насочени към руския държавен дълг. Демократите също така ще се опитат да принудят Тръмп да наложи ограниченията в законопроекта, който той подписа с неохота през август 2017 г.
Членовете на Конгреса също обещаха да положат усилия, за да получат максимално подробна информация за срещата на високо равнище в Хелзинки между лидерите на Белия дом и Кремъл. Вашингтон запази в тайна подробностите от хода на преговорите.
„Това е смешно, че може да има такава среща на високо равнище между двамата лидери, а Конгресът да бъде държан в неведение", коментира Енгъл. Същевременно той допълни, че въпросът за намесата на Русия в изборите от 2016 г. „изобщо не е решен".

Отношенията със Саудитска Арабия след убийството на Джамал Хашоги?

Убийството на журналиста Джамал Ханшоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул добави още една капка към разочарованието на американските законодатели от действията на Рияд, свързани с войната в Йемен и зачитането на човешките права.
Демократичната партия обеща да прокара законодателството, за да блокира оръжейните сделки с Рияд и да обмисли други мерки за спиране на унищожителната кампания в Йемен.
Енгъл все още гледа на Саудитска Арабия като противовес на влиянието на Иран в Близкия изток, но твърди, че Вашингтон трябва да изисква повече от Рияд. „Ако саудитците търсят нашата подкрепа, тогава те трябва да обърнат внимание на някои неща, които ни засягат", твърди демократът.

Искат ли демократите мир със Северна Корея?

Демократите уверяват, че са решени да получат повече информация за срещите на Тръмп и държавния секретар Майк Помпео със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Притесненията им са, че Тръмп е направил прекалено много отстъпки на лидера на Пхенян.
Енгъл и други демократи планират да призоват администрацията да свидетелстват публично и при затворени врати за хода преговорите. Но те не искат да се месят в дипломацията, която цели да предотврати ядрена война.

Могат ли демократите да променят политиката към Китай?

Не се очаква доминираната от демократите Камара на представителите да внесат значителни изменения в политиката към Китай. Критиките към Пекин са надпартийни и това едва ли ще се промени.
Високопоставени демократи като Адам Шиф, който е начело на Комисията за вътрешно разузнаване, се присъединиха към републиканците, подкрепящи мерките за оказване на натиск на Китай.
Но Енгъл и други признават, че азиатската страна е необходим партньор, особено в отношенията със Северна Корея. „Мисля, че трябва да бъдем внимателни, за да не се сблъскаме“, обясни демократът.
Подобно на републиканците, демократите са разделени по въпроса за търговската война, която Тръмп започна с Китай. Някои членове на партията виждат свободната търговия като генератор на работни места, докато други подкрепят въвеждането на допълнителни вносни мита с цел защита на работниците в отрасли като добива на стомана и производството.

***
Вашингтон. Междинните избори в САЩ ще останат в историята с влизането на първите две мюсюлманки в Конгреса на САЩ, отбелязва турският вестник Hurriyet.
Рашида Тлайб от Мичиган и Илхан Омар от Минесота – и двете от Демократическата партия на САЩ, спечелиха изборите и ще попълнят състава на Камарата на представителите. Тлайб бе излъчена като фаворит в 13-ти избирателен района на Мичиган, след като предходният представител Джон Кониърс се оттегли след обвинения в сексуален тормоз. Мюсюлманката от палестински произход е работила в продължение на шест години в законодателната власт. В предизборната си кампания тя заложи на увеличаване на минималната заплата и безплатното образование в колеж. Тлайб е защитник на правата на палестинците и е отявлен критик на президента на САЩ Доналд Тръмп.
Илхан Омар спечели вота в пети избирателен район на Минесота. Пристига в САЩ преди повече от две десетилетия като бежанец от Сомалия. Тя спечели одобрението на прогресивното крило на Демократическата партия, включително това на Александрия Окасио-Кортез от Ню Йорк.
На междинните избори за първи път след атентатите от 11 септември 2001 г. в надпреварата за местата в Конгреса на САЩ се кандидатираха рекордните 90 мюсюлмани, допълват от редакцията.
***
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Главният прокурор на САЩ подаде оставка

„Известия“: Главният прокурор на САЩ подаде оставка

7 Ноември 2018 | 23:22 | Агенция "Фокус"
Москва/Вашингтон. Джеф Сешънс, който е главен прокурор и правосъден министър на САЩ, подаде оставка, на негово място като изпълняващ длъжността е назначен Матю Уитатър. Това обяви президентът на САЩ Доналд Тръмп. За това информира вестник „Известия“.

«Радваме се да обявим, че Матю Уитакър, ръководител на апарата на главния прокурор Джеф Сешънс в министерството на правосъдието, ще стане нашият нов изпълняващ задълженията на главен прокурор », пише Тръмп в Туитър и благодари на Сешънс за работата му. Причините за неговото напускане не се споменават.
Републиканецът Сешънс заема поста главен прокурор от 9 февруари 2017 година. Напоследък той бе публично критикуван от Доналд Тръмп.
Така например на 25 август от Белия дом критикуваха министерството на правосъдието за неефективна работа. Тръмп беше недоволен, че докато то се занимава с разследване на намеса в американските избори, „истинските корупционни дела остават недокоснати“
След това се появиха слухове за уволнение на главния прокурор, но от обкръжението на държавния глава успяха да убедят президента да не избързва с това решение.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Междинни избори в САЩ: Тръмп даде тържествено обещание да работи с демократите след като загуби Камарата

The Times: Междинни избори в САЩ: Тръмп даде тържествено обещание да работи с демократите след като загуби Камарата

7 Ноември 2018 | 22:43 | Агенция "Фокус"
Лондон/Вашингтон. “Наистина ще е красива ситуация от двупартиен тип“, пише ветеранът в британската преса The Times, като цитира думите на американския президент по време на доста „трънливата“ пресконференция след края на междинните избори във вторник.
Президентът Тръмп обеща ера на двупартийност в сряда след като неговата партия изгуби Камарата на представителите, макар че увеличи републиканското мнозинство в Сената.
В обширни бележки по време на срещата с медиите в Белия дом Тръмп ката, че той ще управлява, като използва „нова концепция“. Тя означава да работи с демократите, като договаря закони за инфраструктурата, здравеопазването, мерки, с които да се регулира състоянието на околната среда.
“Наистина може да бъде една красива ситуация на двупартийност,” каза г-н Тръмп. “Те ще идват при мен, ние ще преговаряме … има много велики неща, които можем да направим заедно.”
В същото време обаче, той предупреди, че ще се подготви да заеме „ позиция като при война“, ако демократите предприемат разследвания на неговите лични финанси и връзки с руски агенти, за които се носят слухове. “Те може да играят тази игра, но ние можем да я играем и по-добре.“

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Резултатите от междинните избори предлагат на Доналд Тръмп популистки път към изборната победа в 2020 година

The Telegraph: Резултатите от междинните избори предлагат на Доналд Тръмп популистки път към изборната победа в 2020 година

7 Ноември 2018 | 21:21 | Агенция "Фокус"
Лондон. В британските медии започнаха да излизат авторски коментари за току-що приключилите междинни избори в САЩ.
Боб Крили пише в The Telegraph: „Ако току-що преминалите междинни избори в САЩ бяха референдум, който да оцени работата на президента Доналд Тръмп през изминалите две години, резултатът от него в тази разделена и поляризирана страна щеше да е лесно предвидим и съвсем точен и ясен.
В сряда сутринта г-н Тръмп ще се събуди и ще знае, че е загубил влиянието си над Камарата на представителите, докато в същото време неговата Републиканска партия ще е на път да засили контрола си над Сената.
Това създава благоприятна възможност и е предизвикателство за президента.Той обмисля какви са шансовете му да запази поста си в Белия дом и през 2020 година. В крайна сметка това е лидер, който вече премина през доста битки, докато наложи волята си на Конгреса, и ще намери начин как в следващите две години напълно да спре законодателната си инициативност, освен ако не реши да смени тактиката си.“

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Тръмп съобщи за възможни промени в своята администрация

ТАСС: Тръмп съобщи за възможни промени в своята администрация

7 Ноември 2018 | 20:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. От Белия дом той призова демократите и републиканците да преодолеят междупартийните дрязги в името на икономическия растеж, съобщава ТАСС.
В сряда на пресконференция президентът Доналд Тръмп е обявил, че обмисля варианти как да преструктурира администрацията си, но е дал сигнал, че Майк Помпео ще остане държавен секретар. Срещата с журналистите е била посветена специално на резултатите от проведените във вторник междинни избори за Конгреса на САЩ.
"Аз съм много доволен от работата на голяма част от моя кабинет. Обсъждаме до колко отделните хора са най-подходящи за съответните длъжности. Знаете, това е съвсем естествена и много разпространена практика винаги след междинни избори“, е казал Тръмп.
Оценката му за държавния секретар е: " Майк Помпео се проявява прекрасно, той свърши великолепна работа ".
Тръмп е дал висока оценка и за работата на министъра на вътрешните работи Райън Зинке, когото по-рано бяха обвинили в разхищение на бюджетни средства: "Обсъждаме този въпрос, искам да проуча всичко, което говорят по темата. Мисля, че той върши прекрасна работа, но трябва да видим и как стоят нещата ". И уточнил, че е "възможно“ по този повод да изрази мнение, „примерно след седмица ".
На пресконференцията американският президент отказал да отговаря на въпроси, свързани с по-нататъшната съдба на министъра на правосъдието на САЩ и главен прокурор Джеф Сешънс и на неговия първи заместник Род Розенщайн. "Бих отговорил на този въпрос в друго време ", лаконично приключил темата Тръмп.
В понеделник сенаторът, републиканец, от Южна Каролина Линдси Греъм предположи, че правосъдният министър и главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс може да подаде оставка след междинните избори, а в началото на 2019 година неговият заместник да поеме длъжността.
За междупартийните противоречия и тяхното преодоляване
„Удари часът, демократите и републиканците в САЩ да преодолеят междупартийните си вражди, за да продължим икономическия бум“, заявил на пресконференцията американският президент и добавил че, републиканците са готови да се заемат с преодоляване на споровете с демократите и да започнат разследване срещу тях в Сената на Конгреса. "Надявам се, в следващата година да можем заедно [демократи и републиканци] да работим за подобряване на живота на американците, в това число и по въпросите за икономическия растеж, инфраструктурата, търговията, намаляване на цената на лекарствата, отпускани по рецепта ", отбелязал държавният глава.
"Те може би могат да играят тази игра, но ние пък можем да я играем по-добре ", добавил президентът, докато говорел за възможността да се инициира разследване в Сената на Конгреса срещу демократите за изтичане на секретна информация, ако демократите започнат да разследват републиканците в Долната Камара на представителите.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп призовава републиканци и демократите да „работят заедно"

AFP: Доналд Тръмп призовава републиканци и демократите да „работят заедно"

7 Ноември 2018 | 19:38 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази надежда, че републиканците и демократите могат да „работят заедно" след междинните избори, в резултат на които Републиканската партия загуби мнозинството си в долната камара на Конгреса, предава AFP.
„Надяваме се, че всички ние ще можем да работим заедно през следващите години, за да продължим да допринасяме за американския народ, включително за икономическия растеж, инфраструктурата, търговията, намаляването на разходите за лекарства, отпускани с рецепта", заяви Тръмп в рамките на специална пресконференция в Белия дом, която свика след обявяването на изборните резултати.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Как демократите в Камарата на представителите може да повлияят на външната политика на САЩ

The Jerusalem Post: Как демократите в Камарата на представителите може да повлияят на външната политика на САЩ

7 Ноември 2018 | 19:10 | Агенция "Фокус"
Вашингтон Демократите ще използват мнозинство си в Камарата на представителите на САЩ, за да преобърнат подхода на републиканците във външната политика на страната. Те ще настояват за преразглеждане на позицията на Вашингтон за Иран и за затягане на отношенията с Русия, Саудитска Арабия и Северна Корея, коментират в редакцията на израелския вестник The Jerusalem Post.
Елиът Енгъл, който е начело на Комисията по външни работи на Камарата, заяви, че в следващите месеци може демократите може да настояват за използването на военна сила в страни като Ирак и Сирия. В по-горещи точки като Китай и Иран обаче едва ли ще има промени в статуквото, изрази увереност Енгъл.
Сега, след като за първи път от 2011 г. насам демократите поеха контрола върху 435-членната долна камара на Конгреса, те ще имат привилегията да решават кои законодателни актове да бъдат разгледани в органа и ще играят по-голяма роля при определянето на бюджета и в законодателството.
Не мисля, че трябва да оспорваме нещо, само защото това е направено от администрацията, но мисля, че имаме задължение да преразгледаме политиките и да направим разбор", допълни още Елиът.
Демократите ще трябва да работят с контролирания от републиканците Сенат, но все пак най-голямата им сила ще произтича от правото да упражняват надзор, да организират изслушвания и да ръководят ключови комисии като тази за външните работи и разузнаването.

Могат ли демократите на съживят споразумението за ядрената програма на Иран?

Демократите бяха разгневени от решението на президента Доналд Тръмп да изтегли страната от ядрената сделка с Иран, постигната от администрацията на предходния държавен глава на САЩ Барак Обама през 2015 г. Но има много малко неща, които те могат да направят, за да променят политиката за споразумението, докато републиканците заемат Белия дом.
Законодателите в САЩ са предпазливи към прекалено приятелските връзки с Иран, особено като се има предвид враждебността, която Израел демонстрира към Техеран. Докато премиерът Бенямин Нетаняху работи в тясно сътрудничество с републиканците в САЩ, силните връзки с Израел остават основен приоритет и за двете страни.
Енгъл е сред демократите, които се противопоставиха на споразумението с Иран, но той е уверен, че Тръмп трябва да работи по-тясно с важни съюзници като страните от Европейския съюз, по този и други въпроси. „Мисля, че това, което трябва да направим, е да се опитаме да поправим щетите с нашите съюзи", изрази увереност демократът.

Как демократите гледат на Русия?

Демократите планират разследвания, свързани с Русия, като например за предполагаемите връзки на предизборния щаб на Доналд Тръмп с Москва и възможностите за конфликт на интереси, произтичащи от подобни контакти.
От гледна точка на политиката Камарата на представителите, контролирана от Демократическата партия, би настоявала Русия да бъде наказана заради предполагаемата си намеса в американските избори и политики, заради действията на Москва в Украйна и участието й в сирийската гражданска война.
Органът ще настоява за налагането на допълнителни санкции, включително мерки, насочени към руския държавен дълг. Демократите също така ще се опитат да принудят Тръмп да наложи ограниченията в законопроекта, който той подписа с неохота през август 2017 г.
Членовете на Конгреса също обещаха да положат усилия, за да получат максимално подробна информация за срещата на високо равнище в Хелзинки между лидерите на Белия дом и Кремъл. Вашингтон запази в тайна подробностите от хода на преговорите.
„Това е смешно, че може да има такава среща на високо равнище между двамата лидери, а Конгресът да бъде държан в неведение", коментира Енгъл. Същевременно той допълни, че въпросът за намесата на Русия в изборите от 2016 г. „изобщо не е решен".

Отношенията със Саудитска Арабия след убийството на Джамал Хашоги?

Убийството на журналиста Джамал Ханшоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул добави още една капка към разочарованието на американските законодатели от действията на Рияд, свързани с войната в Йемен и зачитането на човешките права.
Демократичната партия обеща да прокара законодателството, за да блокира оръжейните сделки с Рияд и да обмисли други мерки за спиране на унищожителната кампания в Йемен.
Енгъл все още гледа на Саудитска Арабия като противовес на влиянието на Иран в Близкия изток, но твърди, че Вашингтон трябва да изисква повече от Рияд. „Ако саудитците търсят нашата подкрепа, тогава те трябва да обърнат внимание на някои неща, които ни засягат", твърди демократът.

Искат ли демократите мир със Северна Корея?

Демократите уверяват, че са решени да получат повече информация за срещите на Тръмп и държавния секретар Майк Помпео със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Притесненията им са, че Тръмп е направил прекалено много отстъпки на лидера на Пхенян.
Енгъл и други демократи планират да призоват администрацията да свидетелстват публично и при затворени врати за хода преговорите. Но те не искат да се месят в дипломацията, която цели да предотврати ядрена война.

Могат ли демократите да променят политиката към Китай?

Не се очаква доминираната от демократите Камара на представителите да внесат значителни изменения в политиката към Китай. Критиките към Пекин са надпартийни и това едва ли ще се промени.
Високопоставени демократи като Адам Шиф, който е начело на Комисията за вътрешно разузнаване, се присъединиха към републиканците, подкрепящи мерките за оказване на натиск на Китай.
Но Енгъл и други признават, че азиатската страна е необходим партньор, особено в отношенията със Северна Корея. „Мисля, че трябва да бъдем внимателни, за да не се сблъскаме“, обясни демократът.
Подобно на републиканците, демократите са разделени по въпроса за търговската война, която Тръмп започна с Китай. Някои членове на партията виждат свободната търговия като генератор на работни места, докато други подкрепят въвеждането на допълнителни вносни мита с цел защита на работниците в отрасли като добива на стомана и производството.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: За първи път в Конгреса на САЩ влизат мюсюлманки

Hurriyet: За първи път в Конгреса на САЩ влизат мюсюлманки

7 Ноември 2018 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Междинните избори в САЩ ще останат в историята с влизането на първите две мюсюлманки в Конгреса на САЩ, отбелязва турският вестник Hurriyet.
Рашида Тлайб от Мичиган и Илхан Омар от Минесота – и двете от Демократическата партия на САЩ, спечелиха изборите и ще попълнят състава на Камарата на представителите. Тлайб бе излъчена като фаворит в 13-ти избирателен района на Мичиган, след като предходният представител Джон Кониърс се оттегли след обвинения в сексуален тормоз. Мюсюлманката от палестински произход е работила в продължение на шест години в законодателната власт. В предизборната си кампания тя заложи на увеличаване на минималната заплата и безплатното образование в колеж. Тлайб е защитник на правата на палестинците и е отявлен критик на президента на САЩ Доналд Тръмп.
Илхан Омар спечели вота в пети избирателен район на Минесота. Пристига в САЩ преди повече от две десетилетия като бежанец от Сомалия. Тя спечели одобрението на прогресивното крило на Демократическата партия, включително това на Александрия Окасио-Кортез от Ню Йорк.
На междинните избори за първи път след атентатите от 11 септември 2001 г. в надпреварата за местата в Конгреса на САЩ се кандидатираха рекордните 90 мюсюлмани, допълват от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Global Times: Резултатите от междинните избори в САЩ може да подрежат крилата на Доналд Тръмп

Global Times: Резултатите от междинните избори в САЩ може да подрежат крилата на Доналд Тръмп

7 Ноември 2018 | 16:58 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Резултатите от междинните избори в САЩ може да подрежат крилата на президента Доналд Тръмп, пишат в редакцията на англоезичното китайско издание Global Times.
„В продължение на близо две години Тръмп нарушаваше правилата, а неговата хаотична администрация се ползваше със щедрата подкрепа на двете камари на Конгреса, контролирани от републиканците“, подчертава изданието. Същевременно в редакцията са уверени, че след изборите са важно събитие, представляваща същинска проверка на популярността на лидера на Вашингтон сред американските избиратели след изтичане на две години от президентския му мандат.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Междинните избори в САЩ: Републиканците запазиха мнозинство в Сената, демократите поеха контрол в Камарата на представителите (Коментари в американските медии – Агенция „Фокус“)

Междинните избори в САЩ: Републиканците запазиха мнозинство в Сената, демократите поеха контрол в Камарата на представителите (Коментари в американските медии – Агенция „Фокус“)

7 Ноември 2018 | 15:44 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. След изборната нощ в САЩ стана ясно, че оставащите две години от мандата на президента Доналд Тръмп може и да не бъдат белязани със спокойствие. Съгласно резултатите от междинните избори в страната, Републиканската партия запазва мнозинството си в Сената с 51 места. За първи път от осем години насам обаче Демократическата партия успя да си върне контрола в долната камара на Конгреса – Камарата на представителите, където спечели 222 от 435-те места.
След обявяването на предварителните резултати държавният глава на САЩ Доналд Тръмп реагира с позитивен, но пестелив коментар в социалната мрежа „Туитър“. „Невероятен успех. Благодаря на всички!“, бе краткото съобщение, което американският президент сподели с туит.
Подходът на средствата за информация в страната бе сходен: част от тях акцентираха върху спечеления от демократите превес в долната камара на Конгреса, докато медиите, симпатизиращи на републиканците, насочиха фокуса си върху успеха на партията да запази мнозинството си в Сената. Голяма част от средствата за масова информация стигнаха до заключението, че изборните резултати затвърждават разделението в американското общество. Агенция „Фокус“ представя коментарите в медиите след напрегнатия изборен ден в САЩ.


Резултатите от междинните избори в САЩ са разкол в Конгреса, коментират в редакцията на авторитетното американско списание The Wall Street Journal.
В статията си Джанет Хук е категорична: в оставащите две години от мандата животът на президента от Републиканската партия ще се усложнява. Авторът подчертава, че демократите ще инициират редица разследвания срещу администрацията на Доналд Тръмп и ще предприемат стъпки в ключови насоки, включително за мерките за борба с нелегалната имиграция.
„Резултатите от изборите са съвкупност от победи и разочарования за двете партии, които са в процес на реорганизация. Републиканците, преосмисляйки себе си като партия на Тръмп, разчитат на провинциалистите и белите мъже. Междувременно демократите постигнаха успех сред младите хора, жителите на предградията, цветнокожите и жените", обяснява Хук.

Резултатите от изборната нощ не изглеждат особено благоприятни за Републиканската партия на САЩ. Междинните избори доказаха, че Америка все още не е преодоляла разделението, пише анализаторът Даниел Депетрис в статия за изданието The American Conservative.
„За президента Тръмп изборната нощ завърши с противоречиви резултати. Загубата на Камарата на представители със сигурност е притеснително за човек, възприемащ себе си като превъзхождащ всички. Но можеше да бъде много по-лошо. Демократите можеше да спечелят и двете камари на Конгреса, с което да вържат ръцете на Тръмп за оставащите две години от мандата му. Единственото по-лошо нещо от президент-демократ е доминиран от демократите Сенат, който ще блокира ритуално назначенията. С републиканското мнозинство в Сената, Тръмп поне ще успее да превърне съдебната власт в бастион на консервативната юриспруденция“, отбелязва Депетрис.
Камарата на представителите ще се превърне в център за съпротива. Сега, когато в ръцете на демократите ще бъде председателството на комисиите, можем да се обзаложим, че в близко време ще бъдат инициирани редица разследвания срещу администрацията, след като Конгресът положи клетва през януари догодина, уверен е авторът.
„С риск да звучи мелодраматично, САЩ никога не са били толкова разделени политически, колкото и сега. Има хора, които се прекланят пред Доналд Тръмп, сякаш той е папа, човек, който не може да греши и който заслужава да бъде подкрепян на всяка крачка от пътя. Но има и американци, които в този момент са изключително разтревожени за състоянието на страната. След резултатите от междинните избори, през следващите две години разколът вероятно ще продължава да се задълбочава“, обобщава Депетрис.

Демократите спечелиха мнозинство в Камарата на представителите в Конгреса на САЩ и по този начин прекратиха монопола на републиканците върху властта, коментира телевизионният канал CNN.
Телевизията уверява, че Демократическата партия ще подложи на сериозна институционална проверка президента Доналд Тръмп. „Междинните избори в страната обаче затвърдиха дълбокото разделение в страната и оформиха бойното поле на болезнената надпревара за следващите президентски избори в страната“, е заключението на медията, с която Тръмп многократно влиза в конфликт.

„Републиканците се надяваха, че подемът в икономиката и ораторските способности на Доналд Тръмп ще бъдат достатъчни, за да преодолеят ентусиазма на електората на Демократическата партия. Но в крайна сметка демократите победиха в битката за Камарата на представителите и лишиха републиканците от контрола над двете камари на Конгреса“, коментира американският телевизионен канал CBS News.
„Демократите събраха историческа подкрепа сред жените и цветнокожите граждани, доказвайки, че техните кандидати може да спечелят дори и в щатите, традиционно подкрепящи републиканците“, констатира телевизията.

Демократическата партия на САЩ постигна победа на междинните избори в няколко щати, в които републиканците традиционно имат превес – от Флорида до Канзас. Така за първи път от 2011 г. насам те спечелиха мнозинство в Камарата на представителите на Конгреса, а това със сигурност ще им помогне да си върнат самоувереността, коментират в редакцията на водещото американско издание The Washington Post по повод резултатите от вота.
Демократите се опитаха да мобилизират групи, които не успяха да привлекат на своя страна в президентските избори от 2016 г.: младите избиратели, латиноамериканците и всички, които принципно излизат рядко до урните. По всичко личи, че самият президент Доналд Тръмп им оказа помощ. Първите две години от хаотичната работа на неговата администрация, която се характеризира и с голямо текучество на кадри, потока от лъжи и оскърбленията по адрес на имигрантите, съюзниците на САЩ и средствата за масова комуникация – всичко това допринесе за консолидирането на Демократическата партия.
Резултатът е висока избирателна активност, преди всичко сред избирателите, които по-рано са отказвали да упражнят правото си на глас. С поемането на контрола над Камарата на представителите, демократите получават възможност да провеждат разследвания, засягащи това, което се случва в администрацията на Тръмп. Вероятно те ще продължават да търсят отговор на въпроса за връзките на предизборния щаб на Тръмп с Москва.
Същевременно обаче републиканците разбиха надеждите на демократите за победа в Сената. В заключение – Демократическата партия получи Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, но не получиха онова, на което се надяваха: пълен отказ на избирателите от Тръмп, обобщават от редакцията.

Две години след победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, американските избиратели издигнаха препятствия пред неговата власт. Мощната синя вълна, на която се надяваха демократите, не успя да обхване страната, но след междинните избори е ясно, че дните на еднопартийния контрол във Вашингтон свършиха, констатира един от най-популярните всекидневници в САЩ - The New York Times.
Резултатите от вота са категорични: Тръмп запазва контрола в Сената, но гласоподавателите в градските и крайградските райони в цялата страна изпращат на Белия дом ясно послание: те искат проверка на президента.
Когато новият Конгрес положи клетва през януари следващата година, демократите ще могат да ограничат законодателните амбиции на Тръмп, да укрепят надзора си, за да инициират разследване на твърденията за неправомерно поведение от страна на президента и неговата администрация.
„Американският народ поиска отчетност от правителството си и изпрати ясно послание за това, което иска от Конгреса", заяви демократът от Ню Йорк Джерол Налдър, който е председател на съдебната комисия на Камарата. Президентът на САЩ „може и да не го хареса, но той и администрацията му ще бъдат държани отговорни пред нашите закони и американския народ".
След осем години в позиция на малцинство, демократите, които се надяват да влязат в Белия дом през 2020 г., трябва да докажат също, че се интересуват от управлението и от смекчаването на либералните амбиции на най-пламенните левичари в партията.
Но без преобладаващо мнозинство, демократите няма да имат силата да прокарат много от инициативите, на които е занимава левият им фланг: единна здравна система, разширен достъп до колежа и създаването на агенция за имиграция.
Демократите също ще трябва да балансират законодателните амбиции с техните усилия да задоволят желанията на някои техни членове за разследване президента. „Ние ще бъдем проверка и баланс“ на властта, увери представител на партията от щата Аризона.
Междинните избори винаги са представлявали проверка за президента. Това важи с пълна сила за вота от вторник. Исторически погледнато, партията извън властта взима места в органите след първите две години на президентството, припомнят от редакцията.

Демократическата партия на САЩ спечели мнозинство в Камарата на представителите след повече от осем години, откакто го загубиха. Но Доналд Тръмп успя да предотврати поемането на пълен контрол на демократите над Конгреса на САЩ, отбелязва водещият американски телевизионен канал FOX News.
Все пак републиканците запазиха неголямото си преимущество в Сената и съответно – правото да утвърждават кандидатите на ключовите постове в правосъдната система. Това е равносметката от резултатите от едни от най-напрегнатите и хаотични през последните години предизборни кампании за местата в Конгреса. В продължение на месеци Тръмп обикаля страната, за да подкрепи кандидатите на Републиканската партия; същото правиха и влиятелните демократи, включително бившия държавен глава на САЩ Барак Обама за представителите на своята партия. Независимо от прочита на резултатите, Тръмп реагира позитивно, но не съвсем словоохотливо чрез пост в социалната мрежа „Туитър“. Краткото съобщение гласеше: „Невероятен успех. Благодаря на всички!“.

Докато държавният глава на САЩ Доналд Тръмп публично приветства запазването на мнозинството на републиканците в Сената, то в Белия дом вече е ход подготовката за ситуация, в която демократите ще контролират Камарата на представителите, коментират в редакцията на най-тиражирания американски вестник - USA Today, като подчертават, че занапред дневният ред във Вашингтон може да бъде обвързан с редица разследвания срещу администрацията, включително за решенията и финансите й.
Въпреки че демократите не хванаха „синята вълна", те получиха контрол върху долната камара на Конгреса на САЩ, който ще послужи за проверка на Тръмп. Самият той остана почти незабелязан след обявяването на резултатите, а кратките му коментари бяха фокусирани върху победата на републиканците в Сената.
И докато Тръмп се завръща в Белия дом със семейството и приятелите си, демократите изглежда отново стъпват стабилно сред избирателите в предградията, които вероятно ще бъдат от решаващо значение за президентските избори през 2020 г.
С всяко загубено място в Камарата на представителите плановете на Тръмп за по-нататъшно намаляване на данъците и стремеж към по-строг имиграционен контрол изчезват, коментират в редакцията на изданието.
Превесът на демократите в долната камара на Конгреса разкриват перспективи за задействането на процедура по импийчмънт на президента. Много републиканци обаче са на мнение, че подобен ход може да подпомогне предизборната кампания през 2020 г.
Демократичният контрол на Камарата също така отвори перспективата за импийчмънт, ход демократични лидери се понижиха, но някои от ляво отказаха да изключат. Много републиканци смятат, че процедурите за повдигане на обвинения биха представлявали прекомерен обхват и биха помогнали на ГОП през 2020 г.
Въпреки че Белият дом издигна идеята за съвместна работа с демократите - особено по отношение на инфраструктурата - законодателната програма на Тръмп най-вероятно ще бъде осуетена от промяната, станала реалност след изборите.
По време на кампанията за междинните избори водещи фигури от Демократическата партия сигнализираха, че ще разследват отношенията на Тръмп с Русия по време на изборите през 2016 г., ще изискат представянето на данъчните декларации, които той отказа да разкрие, и ще разследват редица административни действия от предполагаеми конфликти на интереси до обвинения за неправомерни печалби.
Представители на администрацията във Вашингтон, пожелали анонимност, разкриха, че вече се обмислят стратегии за справяне с мнозинството на демократите в Камарата на представителите. Подробности засега обаче не се привеждат.
Тръмп може да се възползва от контрола на републиканците в Сената, за да продължи да преобразява страната. Подобно на предшественика си Барак Обама, Тръмп също може да разчита повече на използването на т.нар. изпълнителни заповеди за налагане на политики в областта на имиграцията и други спорни въпроси. Някои републиканци дори твърдят, че Тръмп би могъл да получи известно политическо предимство, ако има силен противник в лицето на доминираната от Демократическата партия Камара на представителите.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

USA Today: Доналд Тръмп се подготвя за контролирана от демократите Камара на представителите

USA Today: Доналд Тръмп се подготвя за контролирана от демократите Камара на представителите

7 Ноември 2018 | 14:56 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Докато държавният глава на САЩ Доналд Тръмп публично приветства запазването на мнозинството на републиканците в Сената, то в Белия дом вече е ход подготовката за ситуация, в която демократите ще контролират Камарата на представителите, коментират в редакцията на най-тиражирания американски вестник - USA Today, като подчертават, че занапред дневният ред във Вашингтон може да бъде обвързан с редица разследвания срещу администрацията, включително за решенията и финансите й.
Въпреки че демократите не хванаха „синята вълна", те получиха контрол върху долната камара на Конгреса на САЩ, който ще послужи за проверка на Тръмп. Самият той остана почти незабелязан след обявяването на резултатите, а кратките му коментари бяха фокусирани върху победата на републиканците в Сената.
И докато Тръмп се завръща в Белия дом със семейството и приятелите си, демократите изглежда отново стъпват стабилно сред избирателите в предградията, които вероятно ще бъдат от решаващо значение за президентските избори през 2020 г.
С всяко загубено място в Камарата на представителите плановете на Тръмп за по-нататъшно намаляване на данъците и стремеж към по-строг имиграционен контрол изчезват, коментират в редакцията на изданието.
Превесът на демократите в долната камара на Конгреса разкриват перспективи за задействането на процедура по импийчмънт на президента. Много републиканци обаче са на мнение, че подобен ход може да подпомогне предизборната кампания през 2020 г.
Въпреки че Белият дом издигна идеята за съвместна работа с демократите - особено по отношение на инфраструктурата - законодателната програма на Тръмп най-вероятно ще бъде осуетена от промяната, станала реалност след изборите.
По време на кампанията за междинните избори водещи фигури от Демократическата партия сигнализираха, че ще разследват отношенията на Тръмп с Русия по време на изборите през 2016 г., ще изискат представянето на данъчните декларации, които той отказа да разкрие, и ще разследват редица административни действия от предполагаеми конфликти на интереси до обвинения за неправомерни печалби.
Представители на администрацията във Вашингтон, пожелали анонимност, разкриха, че вече се обмислят стратегии за справяне с мнозинството на демократите в Камарата на представителите. Подробности засега обаче не се привеждат.
Тръмп може да се възползва от контрола на републиканците в Сената, за да продължи да преобразява страната. Подобно на предшественика си Барак Обама, Тръмп също може да разчита повече на използването на т.нар. изпълнителни заповеди за налагане на политики в областта на имиграцията и други спорни въпроси. Някои републиканци дори твърдят, че Тръмп би могъл да получи известно политическо предимство, ако има силен противник в лицето на доминираната от Демократическата партия Камара на представителите.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп ще даде специална пресконференция за междинните избори

AFP: Доналд Тръмп ще даде специална пресконференция за междинните избори

7 Ноември 2018 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп ще даде специална пресконференция, на която ще направи първите си публични коментари след междинните избори в САЩ и загубата на мнозинството на републиканците в Камарата на представителите , предава AFP.
Съответната информация потвърдиха от Белия дом. Агенцията припомня, че в съобщение в социалната мрежа „Туитър“ по-рано Тръмп определи резултатите от вота като „невероятен успех“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Демократите сложиха край на монопола на републиканците върху властта

CNN: Демократите сложиха край на монопола на републиканците върху властта

7 Ноември 2018 | 14:19 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Демократите спечелиха мнозинство в Камарата на представителите в Конгреса на САЩ и по този начин прекратиха монопола на републиканците върху властта, коментира телевизионният канал CNN.
Телевизията уверява, че Демократическата партия ще подложи на сериозна институционална проверка президента Доналд Тръмп. „Междинните избори в страната обаче затвърдиха дълбокото разделение в страната и оформиха бойното поле на болезнената надпревара за следващите президентски избори в страната“, е заключението на медията, с която Тръмп многократно влиза в конфликт.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CBS News: Демократите лишиха републиканците от контрола в двете камари на Конгреса

CBS News: Демократите лишиха републиканците от контрола в двете камари на Конгреса

7 Ноември 2018 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Републиканците се надяваха, че подемът в икономиката и ораторските способности на Доналд Тръмп ще бъдат достатъчни, за да преодолеят ентусиазма на електората на Демократическата партия. Но в крайна сметка демократите победиха в битката за Камарата на представителите и лишиха републиканците от контрола над двете камари на Конгреса, коментира американският телевизионен канал CBS News.
„Демократите събраха историческа подкрепа сред жените и цветнокожите граждани, доказвайки, че техните кандидати може да спечелят дори и в щатите, традиционно подкрепящи републиканците“, констатира телевизията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FOX News: Доналд Тръмп предотврати поемането на контрола над Конгреса от демократите

FOX News: Доналд Тръмп предотврати поемането на контрола над Конгреса от демократите

7 Ноември 2018 | 13:59 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Демократическата партия на САЩ спечели мнозинство в Камарата на представителите след повече от осем години, откакто го загубиха. Но Доналд Тръмп успя да предотврати поемането на пълен контрол на демократите над Конгреса на САЩ, отбелязва водещият американски телевизионен канал FOX News.
Все пак републиканците запазиха неголямото си преимущество в Сената и съответно – правото да утвърждават кандидатите на ключовите постове в правосъдната система. Това е равносметката от резултатите от едни от най-напрегнатите и хаотични през последните години предизборни кампании за местата в Конгреса. В продължение на месеци Тръмп обикаля страната, за да подкрепи кандидатите на Републиканската партия; същото правиха и влиятелните демократи, включително бившия държавен глава на САЩ Барак Обама за представителите на своята партия. Независимо от прочита на резултатите, Тръмп реагира позитивно, но не съвсем словоохотливо чрез пост в социалната мрежа „Туитър“. Краткото съобщение гласеше: „Невероятен успех. Благодаря на всички!“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: Резултатите от междинните избори за разкол в Конгреса

The Wall Street Journal: Резултатите от междинните избори за разкол в Конгреса

7 Ноември 2018 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Резултатите от междинните избори в САЩ са разкол в Конгреса, коментират в редакцията на авторитетното американско списание The Wall Street Journal.
В статията си Джанет Хук е категорична: в оставащите две години от мандата животът на президента от Републиканската партия ще се усложнява. Авторът подчертава, че демократите ще инициират редица разследвания срещу администрацията на Доналд Тръмп и ще предприемат стъпки в ключови насоки, включително за мерките за борба с нелегалната имиграция.
„Резултатите от изборите са съвкупност от победи и разочарования за двете партии, които са в процес на реорганизация. Републиканците, преосмисляйки себе си като партия на Тръмп, разчитат на провинциалистите и белите мъже. Междувременно демократите постигнаха успех сред младите хора, жителите на предградията, цветнокожите и жените", обяснява Хук.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The American Conservative: Междинните избори доказват, че Америка все още не е преодоляла разделението

The American Conservative: Междинните избори доказват, че Америка все още не е преодоляла разделението

7 Ноември 2018 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Резултатите от изборната нощ не изглеждат особено благоприятни за Републиканската партия на САЩ. Междинните избори доказаха, че Америка все още не е преодоляла разделението, пише анализаторът Даниел Депетрис в статия за изданието The American Conservative.
„За президента Тръмп изборната нощ завърши с противоречиви резултати. Загубата на Камарата на представители със сигурност е притеснително за човек, възприемащ себе си като превъзхождащ всички. Но можеше да бъде много по-лошо. Демократите можеше да спечелят и двете камари на Конгреса, с което да вържат ръцете на Тръмп за оставащите две години от мандата му. Единственото по-лошо нещо от президент-демократ е доминиран от демократите Сенат, който ще блокира ритуално назначенията. С републиканското мнозинство в Сената, Тръмп поне ще успее да превърне съдебната власт в бастион на консервативната юриспруденция“, отбелязва Депетрис.
Камарата на представителите ще се превърне в център за съпротива. Сега, когато в ръцете на демократите ще бъде председателството на комисиите, можем да се обзаложим, че в близко време ще бъдат инициирани редица разследвания срещу администрацията, след като Конгресът положи клетва през януари догодина, уверен е авторът.
С риск да звучи мелодраматично, САЩ никога не са били толкова разделени политически, колкото и сега. Има хора, които се прекланят пред Доналд Тръмп, сякаш той е папа, човек, който не може да греши и който заслужава да бъде подкрепян на всяка крачка от пътя. Но има и американци, които в този момент са изключително разтревожени за състоянието на страната. След резултатите от междинните избори, през следващите две години разколът вероятно ще продължава да се задълбочава, обобщава Депетрис.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Две години след победата на Доналд Тръмп – дните на еднопартийния контрол във Вашингтон свършиха

The New York Times: Две години след победата на Доналд Тръмп – дните на еднопартийния контрол във Вашингтон свършиха

7 Ноември 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Две години след победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, американските избиратели издигнаха препятствия пред неговата власт. Мощната синя вълна, на която се надяваха демократите, не успя да обхване страната, но след междинните избори е ясно, че дните на еднопартийния контрол във Вашингтон свършиха, констатира един от най-популярните всекидневници в САЩ - The New York Times.
Резултатите от вота са категорични: Тръмп запазва контрола в Сената, но гласоподавателите в градските и крайградските райони в цялата страна изпращат на Белия дом ясно послание: те искат проверка на президента.
Когато новият Конгрес положи клетва през януари следващата година, демократите ще могат да ограничат законодателните амбиции на Тръмп, да укрепят надзора си, за да инициират разследване на твърденията за неправомерно поведение от страна на президента и неговата администрация.
„Американският народ поиска отчетност от правителството си и изпрати ясно послание за това, което иска от Конгреса", заяви демократът от Ню Йорк Джерол Налдър, който е председател на съдебната комисия на Камарата. Президентът на САЩ „може и да не го хареса, но той и администрацията му ще бъдат държани отговорни пред нашите закони и американския народ".
След осем години в позиция на малцинство, демократите, които се надяват да влязат в Белия дом през 2020 г., трябва да докажат също, че се интересуват от управлението и от смекчаването на либералните амбиции на най-пламенните левичари в партията.
Но без преобладаващо мнозинство, демократите няма да имат силата да прокарат много от инициативите, на които е занимава левият им фланг: единна здравна система, разширен достъп до колежа и създаването на агенция за имиграция.
Демократите също ще трябва да балансират законодателните амбиции с техните усилия да задоволят желанията на някои техни членове за разследване президента. „Ние ще бъдем проверка и баланс“ на властта, увери представител на партията от щата Аризона.
Междинните избори винаги са представлявали проверка за президента. Това важи с пълна сила за вота от вторник. Исторически погледнато, партията извън властта взима места в органите след първите две години на президентството, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Победата на Демократическата партия в ключови щати им върна самоувереността

The Washington Post: Победата на Демократическата партия в ключови щати им върна самоувереността

7 Ноември 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Демократическата партия на САЩ постигна победа на междинните избори в няколко щати, в които републиканците традиционно имат превес – от Флорида до Канзас. Така за първи път от 2011 г. насам те спечелиха мнозинство в Камарата на представителите на Конгреса, а това със сигурност ще им помогне да си върнат самоувереността, коментират в редакцията на водещото американско издание The Washington Post по повод резултатите от вота.
Демократите се опитаха да мобилизират групи, които не успяха да привлекат на своя страна в президентските избори от 2016 г.: младите избиратели, латиноамериканците и всички, които принципно излизат рядко до урните. По всичко личи, че самият президент Доналд Тръмп им оказа помощ. Първите две години от хаотичната работа на неговата администрация, която се характеризира и с голямо текучество на кадри, потока от лъжи и оскърбленията по адрес на имигрантите, съюзниците на САЩ и средствата за масова комуникация – всичко това допринесе за консолидирането на Демократическата партия.
Резултатът е висока избирателна активност, преди всичко сред избирателите, които по-рано са отказвали да упражнят правото си на глас. С поемането на контрола над Камарата на представителите, демократите получават възможност да провеждат разследвания, засягащи това, което се случва в администрацията на Тръмп. Вероятно те ще продължават да търсят отговор на въпроса за връзките на предизборния щаб на Тръмп с Москва.
Същевременно обаче републиканците разбиха надеждите на демократите за победа в Сената. В заключение – Демократическата партия получи Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, но не получиха онова, на което се надяваха: пълен отказ на избирателите от Тръмп, обобщават от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дмитрий Песков: Няма розови перспективи за нормализация на отношенията между Русия и САЩ

Дмитрий Песков: Няма розови перспективи за нормализация на отношенията между Русия и САЩ

7 Ноември 2018 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Москва. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че на хоризона няма розови перспективи за нормализация на отношенията между Русия и САЩ – между двете страни има множество проблеми, които трябва да бъдат обсъдени, предава РИА Новости.
„Може да се предположи с голяма доза увереност, че не се наблюдават – да кажем така – розово перспективи за нормализация на руско-американските отношения. Но това не означава, че не се стремим към диалог, че не искаме диалог, макар пред нас да остават множество проблеми, които налагат общуването между двете страни. Това са проблеми, свързани със стабилността и контрол над въоръженията. Без тези разговори тези проблеми няма да бъдат решени“, подчерта Песков.
Песков подчерта също, че Кремъл не очаква усложнения в отношенията между Москва и Вашингтон след междинните избори в САЩ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Поптодорова, вицепрезидент на АТА: Няма да има скорошна промяна в статута на американските входни визи за България

Елена Поптодорова, вицепрезидент на АТА: Няма да има скорошна промяна в статута на американските входни визи за България

7 Ноември 2018 | 11:10 | Агенция "Фокус"
София. Няма да има скорошна промяна в статута на американските входни визи за България. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Елена Поптодорова, вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор (АТА). Една от причините е високият процент българи, оставащи в САЩ след получаване на виза, което влошава оценката за страната ни. Според Поптодорова посещението на външния министър Екатерина Захариева във Вашингтон ден преди решаващите междинни избори в САЩ е отслабило възможността за договорки за безвизовия режим. „Възможността да се дават 10-годишни визи е напредък, но това не е променило условията, при които те се предоставят. Изискванията са за нисък праг на откази, който трябва да е 3%, а той е 14%, както и изискванията да се докаже, че липсват намерения за емиграция от страна на кандидатите. Това, което не се коментира, е, че има висок процент оставащи в САЩ след получаването на няколкомесечна виза, което засилва отказите за предоставяне на такава у нас“, коментира Елена Поптодорова. Тя обясни, че визовият въпрос не се решава от администрацията, а е в ръцете на Сената, като уточни, че е необходимо гласуването на ново законодателство в Конгреса. Новият му състав ще се конституира в началото на 2019 година, а тази пауза няма да доведе до решения или действия във връзка с безвизовия режим, както за България, така и за останалите четири страни-членки на ЕС – Полша, Румъния, Хърватска и Кипър, каза още вицепрезидентът на Асоциацията на Атлантическия договор.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Поптодорова, вицепрезидент на АТА: Ще се успокоят отношенията с Европа, но ще продължи натискът върху Китай и Русия след междинните избори в САЩ

Елена Поптодорова, вицепрезидент на АТА: Ще се успокоят отношенията с Европа, но ще продължи натискът върху Китай и Русия след междинните избори в САЩ

7 Ноември 2018 | 10:35 | Агенция "Фокус"
София. Ще се успокоят отношенията с Европа, но ще продължи натискът върху Китай и Русия след междинните избори в САЩ. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Елена Поптодорова, вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор (АТА). Тя добави, че икономическата политика на САЩ застъпва протекционизма, а в данъчните политики се търси равнопоставеност. „Това са принципни положения, които няма да се променят при демократите. Наблягам на лексиката на президента Доналд Тръмп поради начина, по който изразява позицията си, като той прави тази политика да изглежда даже на ръба на враждебното. Това няма да бъде същото при демократите, а ще се търси един по-политически език, а не толкова ярък и емоционален, когато се формулират външнополитически тези. Това не значи, че ще има рязка смяна в изискванията по отношение на Китай в икономическата сфера, като ще има изостряне на отношението към Русия“, поясни Елена Поптодорова. Тя допълни, че добрата новина след тези избори е, че с новата Камара на представителите ще има препотвърждаване на отношенията със съюзниците, както и отношенията с ЕС, които ще влязат в своето по регламентирано русло. Тя изрази позитивизъм, че се очакват по - добри политики и стъпки във външните отношения от гледна точка на България и ЕС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп в „Туитър“ за резултатите от междинните избори: Огромен успех, благодаря на всички

Доналд Тръмп в „Туитър“ за резултатите от междинните избори: Огромен успех, благодаря на всички

7 Ноември 2018 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп публикува съобщение в социалната мрежа „Туитър“, в което определи междинните избори в страната като много успешни.
„Огромен успех. Благодаря на всички“, написа американският президент, след като стана ясно, че Републиканската партия запазва мнозинството си в Сената, а демократите – в Камарата на представителите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Конгресменът Илайджа Къмингс заяви: „Ще държим Доналд Тръмп отговорен“

CNN: Конгресменът Илайджа Къмингс заяви: „Ще държим Доналд Тръмп отговорен“

7 Ноември 2018 | 08:06 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Председателят на Комисията за надзор и реформа на управлението от демократичното мнозинство Илайджа Къмингс заяви пред CNN, че планира да използва комисията по задълбочен и методичен начин, за да отговори на редица въпроси, които републиканците са пренебрегнали, предава CNN.
Той също така заяви намерение да провери данъчните декларации на президента Тръмп, за да определи дали има конфликти с клаузата за възнагражденията в Конституцията, която забранява на федералните служители да получават подаръци от чужди правителства без съгласието на Конгреса.
"Вероятно ще го направим", каза Къмингс пред CNN, когато беше попитан дали данъчните декларации могат да помогнат при разследването му дали Тръмп е нарушил клаузата за възнагражденията, особено по отношение на бизнеса му с хотел "Тръмп интернешънъл" и сградата на ФБР във Вашингтон.
Къмингс каза, че иска да възстанови "отговорността" на администрацията на "Тръмп" като председател на комисията.
"В момента имаме президент, който не отговаря пред никого", каза той и добави: "Моят план е да използвам призоваването като последно средство за комуникация".
Все пак, Къмингс заяви, че той ще "работи много усилено", като ще ръководи комисията с балансиран двупартиен подход.
"Не искам хората да мислят, че ще се втурнем да нападаме Тръмп", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Константин Косачов: След изборите политическата система на САЩ ще стане по-непредсказуема

Константин Косачов: След изборите политическата система на САЩ ще стане по-непредсказуема

7 Ноември 2018 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Москва. Резултатите от изборите в Съединените щати потвърждават основните прогнози, сензации не се случиха, но след тях американската политическа система може да стане още по-небалансирана и непредсказуема. Това становище беше изразено в сряда от председателя на Комисията по външни работи на Съвета на федерацията Константин Косачев, цитиран от TACC.
"Резултатът от изборите потвърждава основните прогнози, разбира се, че и двете страни ще представят резултатите като собствена победа, но се страхувам, че американската политическа система в крайна сметка ще бъде губещата, кaто ще стане още по-небалансирана и непредсказуема, поради вероятността за започване на процедурата по импийчмънт. Това се отнася и за тази част от света, която доброволно или несъзнателно зависи от американските вътрешни политически сблъсъци ", каза Косачов пред журналисти в сряда.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Президентът Доналд Тръмп е поздравил Нанси Пелоси

CNN: Президентът Доналд Тръмп е поздравил Нанси Пелоси

7 Ноември 2018 | 07:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп е поздравил Нанси Пелоси, съобщава CNN
Президентът Тръмп се е обадил тази вечер на лидера на малцинството в Конгреса Нанси Пелоси, за да я поздрави за спечелването на Камарата на представителите, заяви началникът на нейния кабинет, Дрю Хамил в социалната мрежа „Туитър“.
"Той признава призива на лидера за двупартийно управление в изказването си за победата", каза Хамил.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Нанси Пелоси: Благодаря Ви, утре ще бъде нов ден за Америка

Нанси Пелоси: Благодаря Ви, утре ще бъде нов ден за Америка

7 Ноември 2018 | 07:19 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. „Благодаря Ви, утре ще бъде нов ден за Америка“, заяви лидерът на демократичното малцинство в Конгреса Нанси Пелоси, цитирана от CNN.
Тя бе посрещнат със скандирания на "Председател, председател, председател" от предизборния щаб на демократите, служители в Конгреса и водещите донори във Вашингтон във вторник, заявявайки че са гарантирали, че "Утре ще бъде нов ден в Америка".
Пелоси, съпроводена от екипа ѝ, семейството и председателя на Демократичния национален конгрес Том Перес, аплодира "динамичните, разнообразни и невероятни кандидати на партията, които са върнали обратно Конгреса на американския народ".
"Благодарение на вас ние притежаваме законодателната база", каза тя на събраните демократи, "благодарение на вас утре ще бъде нов ден в Америка".
"Помнете това чувство, знайте силата да печелите", добави тя.
Това, което беше ясно, след като Пелоси взе микрофона, обаче, беше съперничеството за председателския пост на Конгреса, което се оформя по върховете на Демократическата партия, пише CNN.
"Днес американският народ се изказа да възстановим тази визия", каза Пелоси след очертаването на приоритетите на демократите .

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп нарече междинните избори „невероятно успешно преминали“

ТАСС: Доналд Тръмп нарече междинните избори „невероятно успешно преминали“

7 Ноември 2018 | 06:54 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп нарече междинните избори „невероятно успешно преминали“, предава TACC.
Американският президент Доналд Тръмп заяви, че междинните избори за Конгреса, проведени във вторник, са успешни за републиканската партия в социалната мрежа „Туитър“ след осемчасово мълчание
"Днес имахме огромен успех. Благодаря на всички!" - пише американският лидер. По-рано американската централна телевизия съобщи, че Демократическата партия поема контрола върху Камарата на представителите, а републиканците са запазили мнозинство в Сената.
По-рано CNN съобщи, че президентът Тръмп и неговите съветници са все още в "добро настроение", като гледат прогнозите за резултатите от междинните избори.
Както беше съобщено по-рано от телевизионната компания, Тръмп не планира специално официални събития за изборния ден. Президентските съветници и сътрудници наблюдават гласуването, проверяват резултатите и редовно му докладват.
Цялата информация постъпва в "оперативния щаб", организиран за президента в Западното крило на Белия дом. Както твърдят по-рано от CNN, Тръмп вече е преживял предстоящата загуба на мнозинство от републиканците в долната камара на Конгреса и се пита на кого да прехвърли отговорността за загубата, пише агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Демократите спечелиха контрола в Конгреса, критикувайки остро Доналд Тръмп

AFP: Демократите спечелиха контрола в Конгреса, критикувайки остро Доналд Тръмп

7 Ноември 2018 | 06:44 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Демократите спечелиха контрола на Долната камара на Конгреса в междинните избори във вторник, критикувайки остро политиката на Доналд Тръмп почти две години след началото на неговото управление, пише AFP.
Телевизионните мрежи Fox и NBC обявиха резултата в Камарата на представителите на САЩ потвърждавайки очакванията, че републиканците на Тръмп ще запазят контрола над Сената.
Резултатът връща равновесието на властта във Вашингтон, където Тръмп се наслаждаваше на републиканското господство в двете камари на Конгреса след изборите през 2016 г, пише агенцията.
Демократите сега ще могат да блокират законодателните намерения на републиканците и да запалят огъня под краката на Тръмп, като разследват непрозрачните му финанси и намесата на Русия в изборите през 2016 г. и вероятно ще настояват за импийчмънт.
Обявените резултати в Камарата и Сената все пак не са окончателни, тъй като преброяването на гласовете продължава в цялата страна, а някои щати все още гласуват в избори за Конгреса.-
Американците гласуваха ентусиазирано, като бързо се оформиха дълги опашки в избирателните секции от Ню Йорк до Калифорния и от Мисури до Грузия.
В Сената републиканецът Майк Браун спечели мястото от демократа Джо Донъли, но замесеният в корупционни скандали Боб Менедес спаси мястото си за демократите в Ню Джърси.
Бившият вицепрезидент Джо Байдън, често сочен като евентуален кандидат на демократите за президентските избори през 2020 г., заяви, че би бил "зашеметен", демократите да не спечелят Долната Камара.
Резултатите ще продължат да се появяват, докато завърши гласуването в Аляска в осем часa българско време.
Избирателната активност на американците този път беше забележителна.
"Ние вече сме свидетели на огромна избирателна активност, хора, които чукат на вратите, за да се уверят, че всички ще излязат да гласуват, но мисля, че избирателната активност ще бъде много висока", заяви кандидатът от Демократическата партия Кейти Портър, който се състезава за конгресно място в Ървайн, Калифорния.
В Атланта, Джорджия, избирателите изчакваха почти два часа да гласуват, според местните медии.
Самият Тръмп отбеляза енергията, обикаляйки страната, като освен да агитира за кандидатите на Републиканската партия на практика започна своята кампания за преизбиране през 2020 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Демократите печелят контрола върху Камарата на представителите

CNN: Демократите печелят контрола върху Камарата на представителите

7 Ноември 2018 | 06:10 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Демократите печелят контрола върху Камарата на представителите - долната камара на американския Конгрес, съобщава CNN
Демократите ще поемат контрола на Камарата на представителите за първи път от осем години, придобивайки нова власт да оспорват политиките на президента Доналд Тръмп за следващите две години от неговото управление.
Републиканците се очаква да запазят Сената, като създадат разделен Конгрес до изборите през 2020 г.
Пътя на демократите към победата минава директно през предградията на страната, където партията се възползва от дълбоката антипатия към Тръмп. Ранните победи в предградията на Вашингтон, Масачузетс, Маями, Детройт, Денвър, Филаделфия и Ню Джърси осигуриха демократичните победи във вторник вечерта.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Репуликанците запазиха контрола в Сената

CNN: Репуликанците запазиха контрола в Сената

7 Ноември 2018 | 05:40 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Републиканците запазиха контрола в Сената, като вече имат 50 сенаторски места, съобщи CNN.
Според предварителните данни Републиканската партия на президента Доналд Тръмп, вече разполага с 50 места в Сената, което е достатъчно за вземане на решения в 100-местния Сенат. Дори демократите да спечелят всички останали сенаторски места, при паритет в гласуването вицепрезидентът също има право на глас, което дава предимство на републиканците.
Демократите обаче продължават с победния си ход в долната камара, където са им необходими само още девет републикански места, за да получат мнозинство, което според наблюдателите е напълно постижимо.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Демократите напредват по пътя към контрол върху Конгреса

CNN: Демократите напредват по пътя към контрол върху Конгреса

7 Ноември 2018 | 05:19 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Демократите напредват по пътя към контрол върху Конгреса, съобщава CNN.
Според предварителните данни, с които разполага медията демократите до тук са успели да "обърнат" 12 места в Камарата на представителите - долната камара на американския Конгрес. На тях им необходимо да спечелят още 11 места, които досега са били контролирани от републиканци, за да получат мнозинство. За сметка на това републиканците "обърнаха" едно сенаторско място, а за да придобият контрол върху Сената - горната камара на Конгреса им е необходимо да спечелят вече девет републикански кресла, което на този етап не изглежда много вероятно според медията.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Републиканците спечелиха ключово място в сената от Индиана

AFP: Републиканците спечелиха ключово място в сената от Индиана

7 Ноември 2018 | 05:10 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Републиканците спечелиха ключово място в сената от Индиана, което досега принадлежеше на демократите, предава AFP.
Kандидатът, одобрен от президента Доналд Тръмп, бизнесменът Майк Браун, победи досегашния сенатор Джо Донъли по данни на американските медии.
Донъли беше един от петте демократи сенатори, които бяха преизбирани в щатите, които Тръмп спечели с огромна разлика през 2016 г. Прогнозираната победа дава на републиканците 43 места, в стремежа им да запазят мнозинството си.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Fox News: Републиканци побеждават в изборите за губернатори в пет щата

Fox News: Републиканци побеждават в изборите за губернатори в пет щата

7 Ноември 2018 | 03:51 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Републиканци побеждават в изборите за губернатори в пет щата,съобщава телевизионният канал Fox News
Според данните на телевизията републиканецът Хенри Макмастър печели борбата за поста губернатор на Южна Каролина. В Мериленд, според прогнозите на тази телевизионна компания, друг представител на тази партия, Лари Хоган, ще може да спечели преизбирането като губернатор за втори мандат, а в Масачузетс републиканецът Чарли Бейкър ще встъпи в длъжност за втори път. В Тенеси републиканският кандидат Бил Лий побеждава демократа Карл Дийн в борбата за поста на губернатор. В Алабама кандидатът на Републиканската партия, Кей Айви, се очаква да спечели борбата за поста.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Демократите спечелиха едно място от републиканците в Конгреса

AFP: Демократите спечелиха едно място от републиканците в Конгреса

7 Ноември 2018 | 03:25 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Демократите спечелиха едно място от републиканците в Конгреса, предава AFP.
С около две трети от броя на гласовете, кандидатът на демократите Дженифър Уекстън е пред настоящия републикански конгресмен Барбара Комсток с 57% срещу 43% в крайградски район в Северна Вирджиния.
Демократите трябва да спечелят 23 места, контролирани от републиканците в 435-членната Камара на представителите, за да си възвърнат контрола върху Камарата, където понастоящем доминират републиканците.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Демократи печелят сенаторските места  в  Западна Вирджиния и Охайо

Politico: Демократи печелят сенаторските места в Западна Вирджиния и Охайо

7 Ноември 2018 | 03:16 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Демократи печелят сенаторските места в Западна Вирджиния и Охайо, предава Politico, като се основава на данни от екзитпола и в двата щата.
В Западна Вирджиния печели Джо Манчин с 58 %, а в Охайо печели Шерод Браун с 69,6 %.
Изданието подчертава, че резултатите са предварителни.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN:Сенаторът демократ Бърни Сандърс е преизбран от щата Върмoнт

CNN:Сенаторът демократ Бърни Сандърс е преизбран от щата Върмoнт

7 Ноември 2018 | 02:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският политик Бърни Сандърс, който загуби от Хилари Клинтън през 2016 г. в борбата за номинирането на официалния кандидат за президент на Демократическата партия, бе преизбран в американския Сенат от щата Върмонт за трети мандат, предава CNN.
Сандърс нямаше сериозни съперници, като спечели последните избори със 71% от гласовете.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Демократът Тим Кейн печели сенаторско място във Вирджиния

CNN: Демократът Тим Кейн печели сенаторско място във Вирджиния

7 Ноември 2018 | 02:46 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Демократът Тим Кейн ще бъде преизбран в Сената на Конгреса на САЩ от щат Вирджиния. С такава прогноза, излезе телевизионният канал CNN. Той се позовава на резултатите от екзитпола , както и на предварителни данни за този щат.
Кейн представлява Вирджиния в Сената от 2013 г. насам. През 2016 г. той беше кандидат за вицепрезидент на Хилари Клинтън на президентските избори в САЩ.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Според проучване 44 % одобряват политиката на Доналд Тръмп, а 55 % - не

CNN: Според проучване 44 % одобряват политиката на Доналд Тръмп, а 55 % - не

7 Ноември 2018 | 01:58 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Според проучване 44 % одобряват политиката на Доналд Тръмп, а 55 % - не, съобщава CNN.
Според проучването 31% от отговорилите категорично подкрепят Тръмп, докато 47% от тях категорично не одобряват дейността му. Две трети от участниците в проучването заявиха, че решението за гласуване е повлияно от отношението към политиката на Тръмп. Същевременно седем от всеки 10 анкетирани изразиха задоволство от състоянието на икономиката и заявиха, че финансовото им положение се е подобрило през последните две години.
Четирима от 10-те анкетирани наричат здравето най-важния проблем, а седем от всеки 10 смятат, че здравната грижа се нуждае от реформа. Двама от всеки десет анкетирани посочват имиграцията като най-важния проблем, а всеки десети споменава проблема с контрола на търговията с оръжие. Всеки шести участник в анкетата заявява, че за пръв път участва в междинните избори.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Според данните от екзитпола в Индиана изборите за Сенат печели републиканския кандидат Майк Браун

CNN: Според данните от екзитпола в Индиана изборите за Сенат печели републиканския кандидат Майк Браун

7 Ноември 2018 | 01:48 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Според данните от екзитпола в Индиана изборите за Сенат печели републиканския кандидат Майк Браун с 62.4 %, предава CNN
Индиана се счита от американските политолози за един от колебаещите се щати в текущите междинни избори за Горната камара на Конгреса. Експертите до последно не се ангажират да предсказват резултатите от гласуването в такива щати. Те са общо 13: Индиана, Аризона, Западна Вирджиния, Минесота, Мисисипи, Мисури, Монтана, Невада, Ню Джърси, Северна Дакота, Тенеси, Флорида и Тексас.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Проф. Михаил Константинов: На изборите за Конгрес в САЩ се очертава републиканците да запазят контрол над Сената, но да изгубят мнозинство в Камарата на представителите

Проф. Михаил Константинов: На изборите за Конгрес в САЩ се очертава републиканците да запазят контрол над Сената, но да изгубят мнозинство в Камарата на представителите

6 Ноември 2018 | 20:19 | Агенция "Фокус"
София. Очертава се републиканците да запазят контрол над Сената, но да изгубят мнозинство в Камарата на представителите. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ анализаторът проф. Михаил Константинов по повод провеждащите се междинни избори за Конгрес в САЩ. Той допълни, че практиката показва, че на такива избори управляващите губят мнозинство в една от двете институции. Според него нищо особено няма да се промени, освен ако републиканците на президентът Доналд Тръмп не загубят и двете камари. “Ако изгуби и двете ще тръгнат процедури за импийчмънт, той ще се чувства доста по-несигурен. Това веднага ще се отрази на международното положение, тъй като силата на Тръмп вече ще намалее в този аспект. Той има проблеми с Китай, с Русия, има проблеми в Сирия, със КНДР, разправии със съюзниците от НАТО и т.н. Това ще означава отслабване на този международен натиск, който администрацията на Тръмп упражнява. Ще има и влияние на Балканите, тъй като САЩ са силни играчи в този регион и процесите около Косово ще бъдат забавени или блокирани”, уточни анализаторът. Проф. Константинов обясни, че дори при двойна загуба на републиканците не очаква кардинални промени, защото има постоянни вектори външната политика на САЩ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.