НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ги Верхофстад: Няма такова нещо като мигрантска криза, премиери като Виктор Орбан саботират общите решения на Европейския съвет за подходяща миграционна система

Ги Верхофстад: Няма такова нещо като мигрантска криза, премиери като Виктор Орбан саботират общите решения на Европейския съвет за подходяща миграционна система

1 Ноември 2018 | 09:09 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Ги Верхофстад е останал с впечатлението, че Европейският съюз няма подходяща миграционна система, чрез която да се справи адекватно с нелегалната миграция заради премиери, като Виктор Орбан, който саботира общите решения на Европейския съвет. Той твърди, че няма такова нещо като миграционна криза и посочи, че „живеем в политическа криза, която се прехвърля върху мигрантите“, пише електронното издание Hungary Today.
Европейският депутат, лидер на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), даде интервю пред index.hu. Ги Верхофстад и „Фидес“ отдавна имат разминавания по множество политически въпроси, но с наближаването на европейските избори през май 2019 година, техните отношения стават все по-напрегнати, коментира изданието.
В наскоро публикувано видео, унгарското правителство обвини Верхофстад, че е за миграцията. Но, той отхвърля тези твърдения и посочва, че просто иска добре функционираща и справедлива имиграционна система, чрез която да се дава убежище на преследваните и да бъдат отпращани тези, които мигрират единствено по икономически причини.
Либералът смята, че е измислица на Виктор Орбан, че ЕС не иска да спре нелегалната миграция. Съюзът е похарчил милиарди евро в Турция и милиони в Африка, за да спре хората от това да пресичат границите на Шенген. Верхофстад признава, че сегашната европейска система – Дъблинските правила – е развалена, но настоява, че най-гласните критици на ЕС са тези, които не искат да кооперират или да мислят за общи решения.
Лидерът на АЛДЕ изтъкна, че нивото на миграция е било безпрецедентно намалено поради мерките, въведени от ЕС. Европа е влязла в няколко споразумения за връщане с изпращащите страни и е дала милиони на буферни държави за борба с трафикантите на хора.
ЕС би искал да наеме около 10 000 нови гранични полицаи и Верхофстад намира за "необяснимо", че Орбан и други политици се противопоставят на тази идея. Той счита това за постижения, които не бива да се пропускат, и настоява, че "популистки политици" като Виктор Орбан и Матео Салвини се стремят да създават политически капитал, използвайки постоянно разпространяване на страхове.
Той спомена и конфликта между „Фидес“ и Европейската народна партия (ЕНП). Той каза на Index.hu, че няколко пъти се е свързал с членовете на ЕНП и ги е поощрявал да се разграничат ясно от „Фидес“, не заради сътрудничеството им с партията на Орбан, а защото счита, че ЕНП е прилична европейска партия, отдадена на ценности и върховенство на закона.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hungary Today: Невежият Юнкер ядоса унгарците с реч за Румъния

Hungary Today: Невежият Юнкер ядоса унгарците с реч за Румъния

26 Октомври 2018 | 10:09 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Жан-Клод Юнкер и без това не беше сред популярните политици сред унгарците и неговата скорошна реч определено не подобри тази репутация, пише електронното издание Hungary Today по повод изказването на председателя на Европейската комисия в Румъния, че денят, в който се отбелязва обединението с Трансилвания е също и европейски празник.
В рамките на реч пред Европейския парламент Юнкер заяви:
„Румъния ще отбележи на 1 декември т.г. вековния си юбилей, стогодишнината на великия съюз, както казват румънските ни приятели. Исках да кажа на президента (на Румъния Клаус Йоханис), че това е румънски, но и европейски празник, защото всичко, което засяга Румъния, засяга и Европа. Всичко, което е характерно за Румъния, не е чуждо на Европейския съюз. В този ден ще отпразнуваме заедно велик момент в румънската история и велик момент в европейската история.
Изданието отбелязва, че думите му са предизвикали вълна от критики в Унгария. Исторически погледнато, в резултат от Първата световна война Унгария загуби две трети от територията си, включително Трансилвания. Румъния анексира региона, както пише Hungary Today, въпреки факта, че румънците са само 50% от населението му. Унгарското общество все още си спомня тази историческа трагедия.
Това не е първият случай, в който комисарят игнорира историческите трагедии на източноевропейците. На мероприятие в Трир, Германия, той изнесе реч по повод откриването на паметник на комунистическия теоретик Карл Маркс, финансиран от китайското правителство. Жан-Клод Юнкер бе критикуван и по света, но най-жестоко в Източна Европа, припомня медията.
Говорителят на правителството в Будапеща Золтан Ковач отбеляза, че председателят на ЕК е „говорил под влияние на състоянието си“ и че „непознаването на историческата фактология потвърждава, че той не е достатъчно квалифициран за позицията“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Виктор Орбан предупреждава за опасностите от европейската „империя“

Politico: Виктор Орбан предупреждава за опасностите от европейската „империя“

25 Октомври 2018 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгарците не могат да останат безмълвни в предстоящите избори за Европейски парламент, подчерта лидерът на кабинета в Будапеща в рамките на мероприятие по повод годишнината от събитията от 1956 г., отбелязва Politico в европейската си редакция.
„В Европа всички вече мислят за май" 2019 г., изрази увереност премиерът на Унгария, добавяйки, че изборите ще определят посоката на Европа. Той отправи обвинения към Брюксел, че се опитва да подкопае националните държави и да изгради европейска „империя".
Орбан многократно се позова на „християнската" идентичност на Унгария и отбеляза, че е част от „историческия и естествен ход" всеки индивид да се ражда като част от дадена нация.
Европейският съюз понастоящем се управлява от онези, които „искат европейска империя, управлявана не от избрани от народите лидери, а от бюрократи от Брюксел", заяви премиерът на Унгария.
Отхвърляйки идеята за разнообразие, Орбан подчерта, че Европа е континент на различни народи и предупреди за опасностите от „смесеното" общество.
В Европа пристигат повече мъже, години да носят оръжие, които „бавно, но със сигурност превръщат европейските местни жители в малцинство", изрази увереност Орбан, добавяйки, че промиграционните сили целенасочено не защитават границите на континента.
Промеждународните политици искат „мултикултурно, смесено население" без нации, „съюз с многонационални сили" и „коалиция с финансови спекуланти", коментира Орбан, като даде за пример американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос. „Да отхвърлим идеологията на глобализма", бе призивът му, отправен към унгарците.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Виктор Орбан: Успешно защитихме правото на Унгария да пази границите си

Виктор Орбан: Успешно защитихме правото на Унгария да пази границите си

22 Октомври 2018 | 08:16 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан публикува видео на страницата си във „Фейсбук“, в което казва, че Унгария е „защитила успешно“ правото да охранява границите си на срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел миналата седмица, пише електронното издание Hungary Today.
Орбан добави, че дебатът за миграцията все още не е приключил. „Никои хора си мислят, че миграцията е нещо добро и продължават да я налагат“, заяви той. „Ние считаме, че тя е опасна“.
Унгария заедно „с няколко други страни, успя да отхвърли про-мигрантските предложения на брюкселските бюрократи“, посочи още премиерът, като не пропусна да отбележи, че някои лидери продължават да настояват, че Европа има нужда от мигранти.
„А на противоположната позиция сме ние, които казваме, че нашите граници трябва да бъдат защитавани, че миграцията е опасна и че всяка страна трябва да има право да реши за себе си дали иска да приема който и да е на територията си“, продължава унгарският лидер.
Орбан съобщи, че дебатът по този въпрос трябва да продължи през декември.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.