НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бюджетната комисия в парламента ще преразгледа лимитите за обезщетенията при катастрофи

Бюджетната комисия в парламента ще преразгледа лимитите за обезщетенията при катастрофи

8 Ноември 2018 | 22:07 | Агенция "Фокус"
София. Комисията по бюджет и финанси ще преразгледа предложението на управляващите за въвеждане на лимит от 20 000 лева при изплащане на обезщетение на роднините на загиналите при катастрофи. Това стана ясно след обсъждане в Народното събрание, на което присъстваха представители на всички заинтересовани страни - институции, застрахователи, адвокати и пострадали, предаде БНТ.
Основният аргумент за въвеждането на лимит е, че застрахователите не разполагат с достатъчно средства, за да изплащат обезщетения на родните на загиналите и пострадалите в пътнотранспортни произшествия. Това е така заради тълкувателно решение на Върховния касационен съд от преди няколко месеца, с което се разшири кръга на хората, които могат да поискат обезщетение, а не само най-близките роднини. Според застрахователите и вносителят на предложението - председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, това може да доведе или до рязко поскъпване на застраховката Гражданска отговорност, или до поскъпване на останалите застраховки или до фалити на застрахователи, ако не бъдат вдигнати цените на застраховките.
Основният аргумент срещу въвеждането на лимити е на адвокатите, които твърдят, че това е в противоречие с европейското право и съдът е този, който най-справедливо трябва да отсъди дали и каква сума да бъде изплатена като обезщетение. Срещу лимита се обявиха и роднините на пострадалите при катастрофи.
Още в самото начало на дискусията председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова съобщи, че макар да е вносител, не тя е подготвила внесеното предложение за лимити на обезщетенията. Това е станало в работна група. По думите ѝ у нас гражданската отговорност е евтина и това е причината за недостига на средства за покриване на обезщетенията - средно 97 евро при 229 евро в Европа.
"Застрахователният пазар не печели от този тип, като покрива печалбите и загубите си в някои случаи в някои компании от други видове застраховки които прави", посочи Стоянова. Тя призова засегнатите страни да бъде намерен баланс - да не се увеличат цените на застраховките, но и да се запази справедливостта при обезщетенията. За това призоваха и от финансовото министерство.
"Смятам, че максимално бързо трябва да бъде намерено решение - до края на годината следва да бъде взето, защото междувременно може да изпаднем в ситуация, в която използвайки тълкувателното решение на ВКС да се появят редица нови казуси, които да вкарат застрахователния сектор в проблем", коментира зам.-министърът на финансите Маринела Петрова.
"На първо място считаме, че опита за тази застрахователна промяна е изключително прибързан, неаргументиран даже лишен от мотиви и противоречи на принципите на законотворчеството", коментира Милен Ралчев от Висшия адвокатски съвет.
Застрахователите признаха, че разширяването на кръга на засегнатите е справедливо, но обясниха, че нямат пари. По техни данни за миналата година са събрани от застраховка гражданска отговорност 650 млн. лева, изплатени са 400 млн. и 1 млрд. са заделени за резерв. Ситуацията се е променила остро през последните три месеца след тълкувателното решение на ВКС.
Светла Несторова, председател на Асоциацията на българските застрахователи, заяви, че до момента подадените към застрахователите претенции от новия кръг лица са 318, от които 145 постъпили по съдебен ред - 173 по доброволен ред. Исковете са в размер малко под 100 млн. лева.
Oстро срещу промяната обаче се обяви националният омбудсман Мая Манолова. Предложенията ще бъдат разгледани между двете четения отново в Бюджетна комисия, а след това законопроектът ще бъде внесен и в пленарна зала.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Богдан Милчев, Институт за пътна безопасност: КФН трябва да се намеси между интересите на обществото и търговските претенции на застрахователите

Инж. Богдан Милчев, Институт за пътна безопасност: КФН трябва да се намеси между интересите на обществото и търговските претенции на застрахователите

6 Ноември 2018 | 08:27 | Агенция "Фокус"
София. КФН трябва да се намеси между интересите на обществото и търговските претенции на застрахователите. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ инж. Богдан Милчев, член на УС на Института за пътна безопасност във връзка с внесените промени в Кодекса на застраховането. По думите му недопустимо е текстове за толкова значим обществен проблем да се опитват да се вкарат през „задния вход“ на НС. Относно идеята за въвеждане на таван за обезщетенията инж. Милчев обясни, че според европейската практика няма въведен максимален праг за тях, само за минимален такъв. “Юристи, ангажирани с този проблем, са категорични, че подобно нещо е противоконституционно. То няма да издържи чисто юридически. В същото време застрахователите имат своите аргументи от гледна точка на това, че при тях има проблеми. Техните проблеми обаче не са само в обезщетенията, които плащат. Например, лично за моя автомобил разликата между най-скъпата и най-евтината застраховка, която предлагат различните застрахователни компании, стига до 100 лева. Това говори, че самите застрахователи не са достигнали лимита, който им е позволен да взимат като премия от застрахователните полици и могат да си позволят да слагат цените до 100 лева за една застраховка“, уточни инж. Богдан Милчев. Той обясни, че дебатът планиран за четвъртък е твърде кратко време за изчистване на всички неясноти по темата, като отправи покана към Асоциацията на застрахователите за провеждането на съвместен дебат, на който да бъдат поставени всички проблеми.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на ПГ на ГЕРБ да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на ПГ на ГЕРБ да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането

4 Ноември 2018 | 09:56 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на парламентарната група на партията да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат. Това съобщиха от пресцентъра на ПП на ГЕРБ. Промените бяха внесени от народния представител Менда Стоянова и касаят реда и условията за определяне на имуществените и неимуществените обезщетения при застраховка „Гражданска отговорност“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането

Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането

3 Октомври 2018 | 14:27 | Агенция "Фокус"
София. Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането (ЗИД на КЗ). Това съобщиха от правителствената информационна служба. Предложените промени са в резултат от транспонирането на изискванията на Директива (ЕС) 2016/97 на Европейския Парламент и на Съвета от 20 януари 2016 г. относно разпространението на застрахователни продукти. Директивата отменя Директива 2002/92/ЕО на Европейския парламент и на Съвета относно застрахователното посредничество.
Законопроектът предвижда въвеждането на нови, завишени изисквания спрямо познанията и квалификацията на застрахователните посредници, членовете на техните органи и служителите, които са непосредствено заети с разпространение на застрахователни продукти. Новите изисквания са диференцирани по области на познания и спрямо категориите на предлаганите застрахователни продукти. Поставят се нови изисквания за повишаване квалификацията на застрахователните посредници, членовете на техните органи и служителите, които се занимават с разпространение на застрахователни продукти - чрез професионално обучение или развитие, не по-малко от 15 часа годишно. Повишава се минималният размер на застрахователната сума по задължителната застраховка „Професионална отговорност“ на застрахователните посредници.
Законопроектът въвежда регламентация на нова категория разпространители на застрахователни продукти - посредници, предлагащи застрахователни продукти като допълнителна дейност. Те ще могат да бъдат регистрирани при спазване на ограничени изисквания за квалификация, които основно се свеждат до познаването на предлаганите застрахователни продукти и на правилата за разглеждане на претенции и жалби. Предоставя се възможност спрямо тази категория посредници да се прилагат и по-ниски нива на минималната застрахователна сума по задължителната застраховка „Професионална отговорност“ на застрахователните посредници.
С проекта на закон се въвежда ново условие за регистрация на застрахователен посредник, касаещо разкриване на самоличността на лицата, които притежават повече от 10 на сто от капитала на посредника, както и на лицата, които имат тесни връзки с него. Предвидена е и възможност за подаване на заявление за регистрация като застрахователен посредник по интернет. Текстовете поставят и допълнителни изисквания по отношение на пакетните продажби и на продажбите на основаващи се на застраховане инвестиционни продукти.
Със законопроекта се въвеждат нови правила за трансграничното извършване на дейността по застрахователно посредничество и за надзора върху него. Уредена е детайлна процедура по изпращане на уведомления между надзорните органи. Предлага се също така механизъм за разпределение на правомощията между надзорните органи на държавата членка по произход и държавата членка по седалището на клона на застрахователните посредници.
Промените ще създадат задължение за предоставяне на обективна информация относно застрахователните продукти, като се предвижда предоставянето на стандартизиран информационен документ за застрахователния продукт при сключване на застраховки по общо застраховане. Предлага се доразвиване на уредбата в частта й по предоставянето на ползвателите на застрахователни услуги на информация върху траен носител, различен от хартия, включително и чрез интернет страница с изричното съгласие на конкретния ползвател.
ЗИД на КЗ предлага също така актуализирането на минималните размери на застрахователната сума по задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, като досегашният размер от 10 000 000 лв. за имуществени или неимуществени вреди вследствие на телесно увреждане или смърт да се увеличи на 10 420 000 лв., а досегашният размер от 2 000 000 лв. за вреди, причинени на имущество, да се увеличи на 2 100 000 лв.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.