НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Екатерина Захариева: ЕС настоява за цялостно и прозрачно разследване на убийството на Джемал Хашоги, такава е позицията и на България

Министър Екатерина Захариева: ЕС настоява за цялостно и прозрачно разследване на убийството на Джемал Хашоги, такава е позицията и на България

9 Ноември 2018 | 10:03 | Агенция "Фокус"
София. ЕС настоява за цялостно и прозрачно разследване на убийството на Джемал Хашоги, такава е позицията и на България. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева в отговор на въпрос от народния представител от ПГ на „БСП за България“ Петър Витанов за официална позиция на Министерството на външните работи във връзка със случая „Хашоги“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Тя уточни, че върховният представител на ЕС по външна политика Федерика Могерини е представила позицията на 28-те държави от Съюза. По думите й в изготвянето на позицията е участвала и България. Министър Захариева коментира, че в документа ЕС изразява респект за дейността на журналиста Джемал Хашоги и се заявява силната подкрепа към свободата на медиите и защитата на журналистите. „Подчертава се, че обстоятелствата около смъртта му са силно обезпокоителни“, каза Захариева. По думите й също така ЕС настоява за цялостно, прозрачно разследване. „Това е и българската позиция“, допълни министърът на външните работи. „Мисля, че ЕС с това изявление, което се прави от името на 28 държави, несъмнено и по безспорен начин показва отношението си към това престъпление“, каза още външният министър.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Саудитският главен прокурор посети за втори път сградата на съда в Истанбул

АА: Саудитският главен прокурор посети за втори път сградата на съда в Истанбул

30 Октомври 2018 | 23:12 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Саудитският главен прокурор посети за втори път сградата на съда в Истанбул, предава Anadolu Agency.
В понеделник главният прокурор Сауд ал Муджеб посети Истанбулската съдебна палата, за да се срещне с началника на прокуратурата на Истанбул Ирфан Фидан.
След втората среща, която продължи около час, Ал-Муджеб и неговата делегация пристигнаха в Саудитско консулство в Истанбул, където Хашгоги беше убит на 2 октомври, пише агенцията.
Те напуснаха консулството, след като прекараха час и половина вътре. Няма официално изявление за посещението.
Ал-Муджеб и придружаващата го делегация пристигнаха в Истанбул рано в понеделник.
Турската полиция разследва случая и турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че 18 души, арестувани в Саудитска Арабия за убийството, трябва да бъдат изпратени в Турция, за да бъдат съдени, предава агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ердоган призова Прокуратурата на Саудитска Арабия да разкрие кой е наредил убийството на Джамал Хашоги

AFP: Ердоган призова Прокуратурата на Саудитска Арабия да разкрие кой е наредил убийството на Джамал Хашоги

30 Октомври 2018 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова главния прокурор на Саудитска Арабия да разкрие кой е наредил убийството на журналиста Джамал Ханоги и да не щади „някои хора" в разследването, предава AFP.
„Кой е изпратил тези 15 души? Саудитският прокурор трябва да зададе този въпрос, така че да се разбере", подчерта Ердоган, визирайки екипа от 15 души, заподозрян за убийството. „Сега трябва да разрешим този случай без пренебрегване, няма смисъл да се опитваме да спасим определени хора", заяви турският президент пред репортери в Анкара.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Случаят „Хашоги“ е очеваден пример за  демокрация на двойните стандарти

Румен Петков, АБВ: Случаят „Хашоги“ е очеваден пример за демокрация на двойните стандарти

28 Октомври 2018 | 10:10 | Агенция "Фокус"
София. Издигането на двойния стандарт в култ в Европа и САЩ става все по-брутално и осезателно. Едни държави се наказват сурово без никакви доказателства, какъвто бе случая „Скрипал“, а други биват стимулирани при ясни доказателства за извършените от тях зверства, на каквото сме свидетели при случая „Хашоги“. Това се посочва в позиция на председателя на ПП АБВ Румен Петков, съобщиха от пресцентъра на партията. По думите му, подобна ситуация води до потресаващия извод, че ако искаш да си „истински“ демократ в съвременния свят, нямаш друг избор, освен да отстояваш абсурдни позиции, като тези, посочени по-долу:
„Ние, „истинските“ демократи, разкрихме двете версии за убийството на журналиста Хашоги. Версия номер едно (версията на Великобритания) гласи, че това престъпление е извършено от двама руски офицери под прякото ръководство на Владимир Путин, като британските служби разполагат със снимки на най-малко два възможни варианта. В първия Путин присъства лично в мисията на арабската държава, както и лично ръководи операцията. И вариант две, в който Путин е на две преки от там. Снимковият материал е подготвен и ще бъде на разположение на демократичната преса.
Версия номер две (версията на САЩ) гласи – самоубийство на журналиста.
За това ние „истинските“ демократи издигаме високо глас и заявяваме - долу ръцете от хората, които не считат, че 410 милиарда долара не могат да подменят един човешки живот. Долу ръцете от всички, които искат да търгуват с убийци, и за които свободата на словото няма никаква стойност. Долу ръцете и от Димитър Абаджиев, който легитимира българската демокрация с присъствието си на икономическия форум в Саудитска Арабия.
Ние, „истинските“ демократи, заставаме зад волята за това, пролятата кръв и отнемането на човешки живот да са нищо, в сравнение с парите, а човешкото достойнство да няма значение на фона на финансовите договори. Сега е време тази евроатлантическа ориентация, за която масово и от години говорим, да бъде разгърната срещу всички журналисти, които си позволяват да навдигнат и най-малък глас в защита на свободата на словото и в защита на човешкия живот.
Затова да живее нашата „демокрация“ и долу ръцете от всички убийци и тези, които легитимират зверските режими по света“.

Според Петков ако Европа и САЩ не реагират подобаващо на това доказано, зверско и безскрупулно убийство на журналиста Хашоги, ще бъде окончателно доказано, че написаното по-горе и засега в кавички, всъщност лежи в основите на „демокрацията“ на едни от уж водещите по този принцип държави в света.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Агенция Франспрес: „Всички санкции за смъртта на Хашоги трябва да са на „европейско равнище“, смята Макрон.

Агенция Франспрес: „Всички санкции за смъртта на Хашоги трябва да са на „европейско равнище“, смята Макрон.

27 Октомври 2018 | 22:45 | Агенция "Фокус"
Париж. Френският президент Еманюел Макрон е заявил в събота, че всички санкции срещу Саудитска Арабия като реакция за убийството на журналиста Джамал Хашоги трябва да се вземат на „ европейско равнище“, а „не да се ограничават в този или онзи сектор“, съобщава френската агенция Франспрес.

Така френският лидер е отговорил на решението, което през седмицата взе германският канцлер Ангела Меркел, да спре всички оръжейни доставки за Саудитска Арабия. Тази мярка доведе до рядко разгорещен диспут между близките европейски съюзници, особено след като Макрон намекна, че Берлин се замесва в „истинска демагогия“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рияд потвърди: Убийците на Джамал Хашоги ще бъдат съдени в Саудитска Арабия

Рияд потвърди: Убийците на Джамал Хашоги ще бъдат съдени в Саудитска Арабия

27 Октомври 2018 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Манама. Отговорните за убийството на журналиста Джамал Хашоги ще бъдат съдени в Саудитска Арабия. Това подчерта министърът на външните работи на арабското кралство Адел ал-Джубейр на срещата на арабските лидери в бахрейнската столица Манама, предава AFP.
По-рано Анкара настоя заподозрените да бъдат екстрадирани и предадени на турската правосъдна система.
„По въпроса за екстрадицията – лицата са граждани на Саудитска Арабия, задържани са в Саудитска Арабия, разследването е в Саудитска Арабия и те ще бъдат съдени в Саудитска Арабия", обясни първият дипломат на Рияд в рамките на регионалния форум за отбрана, който се провежда в Манама.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова в петък за екстрадирането на 18 саудитски граждани, за които се твърди, че са замесени в убийството на Хашоги, правителствен критик на Рияд, убит в консулството на арабското кралство в Истанбул.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Случаят „Хашоги“ е един от най-ярките примери за нравствения срив, обхванал САЩ и Европа

Румен Петков, АБВ: Случаят „Хашоги“ е един от най-ярките примери за нравствения срив, обхванал САЩ и Европа

27 Октомври 2018 | 10:00 | Агенция "Фокус"
София. Случаят „Хашоги“ е един от най-ярките примери за нравствения срив, обхванал САЩ и Европа, където явно парите са изведени като ценност, която има по-висока стойност от човешкия живот и от свободата на словото. Това се посочва в позиция на председателя на ПП АБВ Румен Петков, съобщават от пресцентъра на партията. Според Петков еманация в това отношение е изказването на президента Доналд Тръмп, че САЩ имат договори за над 410 милиарда долара със Саудитска Арабия и това ги задължавало да бъдат много внимателни и деликатни. "Европа също се колебае по случая близо двайсет дни, като със спорадичните изявления на отделни свои представители, само задълбочава усещането за безсилие и абсолютна неспособност да отговори на очакванията на хората в битката за справедливост", заявява Петков.
"В това отношение несъстоялият се български посланик в Саудитска Арабия – Димитър Абаджиев надмина себе си, като се яви на икономически форум, който беше бойкотиран от всички европейски фирми, в които има морал или поне остатъчен такъв. И това задължава нашето външно министерство и президента Румен Радев да предприемат всички възможни мерки, за да го отзоват веднага. Защото по-позорящо явление от това да легитимираш режим, който сам си е признал, че негови служители са ликвидирали журналист, в съвременните условия трудно може да бъде постигнато", отбелязва председателя на АБВ.
"Ние от АБВ реагирахме по случая „Хашоги“ още преди десетина дни, като с изключителна тревога и настояване призовахме Европа да се изправи категорично срещу този брутализъм, който беше демонстриран от страна на Саудитска Арабия. Европа за съжаление масово си мълчи и това още веднъж задълбочава впечатлението, че евроатлантическите ценности са отживелица, и че лидерите и институциите на тази Европа, към която всички толкова много се стремяхме, и която всички толкова много искаме, висят между долара и еврото, когато трябва да застанат зад човешкия живот и свободата на словото", допълва Петков.
"За това ПП АБВ настоява България веднага да прибере своето недоразумение, под формата на посланик, от Саудитска Арабия. Също така страната ни трябва да поиска от ЕК, незабавно да вземе всички категорични мерки за изолация на бруталния режим в Саудитска Арабия. България трябва да настоява и в НАТО, за забрана на всякакъв оръжейни доставки за тази държава", заявява Петков.
"Това трябва да се случи, ако искаме поне пред собствените си граждани да покажем, че сме се борили и се борим за цивилизована Европа, в която свободата на словото и човешкия живот са от първостепенно значение.
В заключение ще отбележа, че огромно впечатление също прави и крещящото мълчание по случая „Хашоги“ на всички български политици и институции", допълва още председателят на АБВ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters:  Годеницата на Джамал Хашоги отклони поканата да посети Белия дом

Reuters: Годеницата на Джамал Хашоги отклони поканата да посети Белия дом

27 Октомври 2018 | 07:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Годеницата на Джамал Хашоги Хатидже Чингиз отклони поканата да посети Белия дом по телевизия Haberturk,цитирана от Reuters.
Причината за този отказ е нежеланието ѝ да повлияе на обществото и на подобряването на общественото мнение по отношение на Тръмп. Тя заяви, че няма да посети Белия дом, докато САЩ не започнат да полагат всички усилия, за да получат честен резултат от разследването на убийството на нейния годеник.
Хатидже Чингиз отбеляза, че е била много притеснена, когато силите за сигурност на генералното консулство на Саудитска Арабия не са я пуснали с журналиста. В същото време жената казала, че когато са посетили за първи път генералното консулство на 28 септември, Хашоги се е тревожел преди посещението, но тогава "те се отнесли много добре и любезно".

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Убийството на Джамал Хашоги засенчи икономическите реформи в Саудитска Арабия

The New York Times: Убийството на Джамал Хашоги засенчи икономическите реформи в Саудитска Арабия

27 Октомври 2018 | 04:21 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги засенчи икономическите реформи на принц Мохамед бин Салман, пише The New York Times.
Вестникът заяви, че кризата с убийството на журналиста се е случила в момент, когато Саудитска Арабия вече се бореше финансово с ниските цени на петрола и трудности в растежа на частния си сектор в страна с "все по-младо население".
"Това е както политическа, така и икономическа криза", заяви пред вестника Карън Йънг, изследовател от американския институт по предприемачество. "Дневният ред за икономическата реформа е донякъде изкривен. Не мисля, че е това е края, но определено е налице застой, най-вече защото това зависи от чуждестранните инвестиции и инцидента стана в най-лошият момент. "
Последствията от убийството доведоха до това изтъкнатите лидери в бизнеса и финансите, включително министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин и милиардерът Ричард Брансън, да откажат участие от втората годишна инициатива за бъдещи инвестиции в Рияд - опит на престолонаследника да внесе разнообразие в петролозависимата икономика.
Конференцията приключи в четвъртък и "послужи като лакмус за ефефкта от огромните усилия на престолонаследника за реформиране на икономиката на страната ".
Саудитският министър на енергетиката заяви, че са сключени сделки на стойност около 56 млрд. долара направени по време на конференцията, много от които са с компании от САЩ.
Някои световни лидери все пак присъстваха на конференцията, като например пакистанския премиер Имран Хан и краля на Йордания Абдула II. Обаче присъствието и на двамата е свързано с пакетите за финансова помощ, които първият искаше и вторият вече получи , пише изданието.
Вестникът добавя, че докато убийството на Хашоги може да е било неуспех в икономическите планове на Саудитска Арабия, като цяло то може да няма въздействие в дългосрочен план.
"Критиците отдавна обвиниха Саудитска Арабия по въпросите на човешките права, което оказва малко влияние върху петролната индустрия на кралството или способността да купува оръжия от страни като Съединените щати и много бизнесмени няма да се поколебаят да работят в авторитарни държави, ако цената е правилна, пише The New York Times.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Владимир Чуков, арабист: Случаят със саудитския журналист Джамал Хашоги размести пластовете на Близкия Изток

Проф. Владимир Чуков, арабист: Случаят със саудитския журналист Джамал Хашоги размести пластовете на Близкия Изток

22 Октомври 2018 | 09:10 | Агенция "Фокус"
София. Случаят със Джамал Хашоги размести пластовете на Близкия Изток. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ арабистът проф. Владимир Чуков за международния отзвук след убийството на саудитския журналист. „Саудитската държава се опита да приложи това, което самият Хашоги е прилагал спрямо Осама бин Ладен. Тук възниква големият въпрос дали принц Мохамед бин Салман е знаел или не. Вероятно е знаел, тъй като по-голямата част от 15-те души, които са били изпратени, са негови тесни сътрудници. Интересното е, че по заповед и на самия командващ на операцията ген. Ахмед Асири, заместник шеф на разузнаването, са изпратени бивши колеги, с които той е служил в посолството на Саудитска арабия в Лондон, да го убеждават да изостави позициите, които защитава през последните години. Те са се опитали да го разубедят и в Консулството се е стигнало до много жалки събития”, обясни проф. Владимир Чуков. По повод посещението на премиера Бойко Борисов в Обединените арабски емирства, проф. Чуков изрази надежда, че България ще работи за развитието на връзките и адаптирането към новите реалности в страните от арабския свят. Той даде за пример страни като Румъния, Чехия и Полша, които имат дипломатическо присъствие в арабските страни повече от 20 години. Това осигурява инерция, големи бизнес контакти и предпоставки за развитие, обясни арабистът. В тази част на света се работи по-специфично и България трябва да съумее да се подготви за особеностите и предизвикателствата ѝ, допълни арабистът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.