НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

FAZ: ХДС и „Зелени“ подписаха коалиционно споразумение за управление в Хесен

FAZ: ХДС и „Зелени“ подписаха коалиционно споразумение за управление в Хесен

23 Декември 2018 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Висбаден. Християндемократическият съюз (ХДС) и партията „Зелени“ подписаха коалиционно споразумение за управление в провинция Хесен, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Церемонията по подписването на споразумението за съвместно управление се проведе в сутрешните часове на деня в парламента в столицата на провинцията – Висбаден. Документът е с обем от близо 200 страници, подчертават от редакцията.
Новото правителство в Хесен ще встъпи в длъжност на 18 януари 2019 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TАСС: Новият лидер на ХДС планира промяна в миграционната политика

TАСС: Новият лидер на ХДС планира промяна в миграционната политика

9 Декември 2018 | 18:00 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският политик Анегрет Крамп-Каренбауер, която в петък, 7 декември, стана новия председател на Християндемократическия съюз (ХДС), възнамерява да преразгледа миграционната политика на предшественика си в тази длъжност германският канцлер Ангела Меркел. За това Крамп-Каренбауер каза в неделя в интервю за вестник Bild am Sonntag, цитирана от TACC.
"През януари възнамерявам да проведем беседа по въпросите на миграцията и сигурността с експерти и критици на политиката за мигрантите и бежанците, за да се направят конкретни стъпки за подобряване на ситуацията по този въпрос", каза тя. Според нея програмата на Германия за следващите избори за Европейски парламент ще се основава на резултатите от тази среща.
Анегрет Крамп-Каренбауер е определяна като протеже на Ангела Меркел. Тя одобри миграционната политика на канцлера, която се противопостави на едностранното налагане на ограничения върху броя на мигрантите. Наскоро обаче Крамп-Каренбауер все повече подкрепя по-строги мерки в тази област, припомня агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Анегрет Крамп-Каренбауер, новият лидер на ХДС: Не съм още от същото, аз съм си аз

Анегрет Крамп-Каренбауер, новият лидер на ХДС: Не съм още от същото, аз съм си аз

7 Декември 2018 | 19:57 | Агенция "Фокус"
Хамбург. Германските Християндемократи избраха Анегрет Крамп-Каренбауер в петък да наследи Ангела Меркел като лидер на партията, като решенията я поставя в много изгодни позиции да наследи най-влиятелния лидер в Европа като канцлер на страната, предава Reuters.
56-годишният политик е близък съюзник на канцлера и беше определена за кандидат на континюитета, подкрепян от партийния елит, отбелязва британската агенция. Тя спечели гласуването с 517 гласа (51,7%) срещу 482 (48,3%) за нейния съперник Фридрих Мерц във втория тур на гласуването.
Бившият премиер на Саарланд, където беше начело на трипартийна коалиция, има репутацията на обединяващ фактор в ХДС и се смята, че има талант да сключва съюзи с други фракции.
Понякога наричана „мини Меркел“, Крамп-Каренбауер е фаворитка на горните ешелони на християндемократите, посочва още „Ройтерс“.
„Чела съм много за това какво съм и коя съм: ‚мини‘, копие, просто ‚още от същото‘. Скъпи делегати, стоя пред вас, каквато съм, каквато ме е направил живота и съм горда от това“, заяви новоизбраният лидер на ХДС в пламенна реч пред конгреса.
Изтъквайки опита си в регионално правителство, тя добави на фона на подвикванията и шумните аплодисменти: „Научих какво е да водиш – и по-важно от всичко друго, научих, че лидерството е да бъдеш силен отвътре, а не да бъдеш шумен отвън“.
През октомври Меркел обяви, че се отказва от позицията на председател на партията, но остава канцлер, припомня британската агенция, като отбелязва, че това е предизвикано от редицата неуспехи в последно време (на последните парламентарни и регионални избори) и решението й да пусне милиони мигранти от Близкия Изток в Германия.
По време на кампанията за лидерството в ХДС, посочва още „Ройтерс“, Мерц стана фаворит на обикновените членове и симпатизанти на партията, гладни за по-ясно дефинирана фракция след 13 години „консенсусно“, както го определя медията, управление на Меркел, като призова за намаление на данъците и по-твърд подход в борбата с опозицията от дясно – „Алтернатива за Германия“.
Но партийните делегати – много от които политици от кариерата – предпочетоха Крамп-Каренбауер, често наричана АКК.
„Тя е сигурен залог: центристки кандидат, който не предполага неприятни изненади“, заяви Йозеф Йофе, главен редактор на ежеседмичника Die Zeit.
„Мерц беше повече, отколкото трябва, за свободния пазар, Америка и отбрана. Също така, неговото представяне на конгреса беше дървено, в сравнение с пламенните изяви на АКК. Все пак, той стигна до балотаж, което предполага, че АКК ще управлява разделена партия“.
„Ройтерс“ обяснява, че след обявяването на резултата е имало празненства. Разплаканата Крамп-Каренбауер е благодарила на своите съперници и ги е поканила да се качат заедно с нея на сцената в демонстрация на партийно единство, което е получило бурни ръкопляскания от делегатите.
Германската социалдемократическа партия (ГСДП), младшият партньор в управляващата коалиция на Меркел, поздрави новият председател на ХДС и й предложи да работят конструктивно заедно.
„Трябва да влезеш в големи обувки“, написа лидерът на ГСДП Андреа Налес в „Туитър“. „Късмет! Сега е моментът да разрешим проблемите: да решим бъдещето на пенсиите, да признаем стойността на труда, да укрепим сближаването в Европа. Предлагам добра работа в екип“.
Радикално-лявата „Левица“ и дясната „Алтернатива за Германия“ определиха случилото се като изгряването на „Меркел 2“.
Козът на Крамп-Каренбауер, според британската агенция, са нейните резултати като премиер на провинция Саарланд, където е била начело на широка коалиция със „Зелените“ и „Свободните демократи“ и е изградила уменията за изграждане на съюзи, които според „Ройтерс“ са нужни във фрактуризирания германски политически пейзаж.
„Кандидатката на Меркел“, както я определя медията, се е дистанцирала от канцлера по въпроси от социалната и външната политика, като е подкрепила задължителните квоти за жени в корпоративните бордове и по-твърдата линия спрямо Русия.
Миналата седмица тя е заявила пред Reuters, че Европа и САЩ трябва да обмислят блокада срещу руските кораби заради украинската криза, но центристката „няма конкретна рецепта“ за бъдещето, както каза самата Крамп-Каренбауер.
Тя също така е възприела по-предпазлива позиция за бъдещето на Европа от Мерц, който обяви, че Германия трябва да допринася повече за ЕС, тъй като има полза от общата европейска валута, която е „прекалено слаба за нашата икономика“.
„Ройтерс“ пише, че този практичен и неидеологически подход е подобен на стила, който е използвала Меркел като канцлер. Вътрешните хора в ХДС казват, че Крамп-Каренбауер се разбира добре с предшественичката си. „Химията е добра“,заяви неназован високопоставен функционер от партията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Ковачев, ГЕРБ/ЕНП: Ще има плавен преход между председателството на канцлера Ангела Меркел и Аннегрет Крамп-Каренбауер в ХДС

Андрей Ковачев, ГЕРБ/ЕНП: Ще има плавен преход между председателството на канцлера Ангела Меркел и Аннегрет Крамп-Каренбауер в ХДС

7 Декември 2018 | 19:42 | Агенция "Фокус"
София. Очакванията са, че ще има не сътресения, а плавен преход между председателството на канцлера Ангела Меркер и Аннегрет Крамп-Каренбауер в ХДС. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ евродепутатът от групата на ГЕРБ в ЕНП Андрей Ковачев. Г-жа Каренбауер беше министър-председател на провинцията Заарланд. По нейно време бяха върнати в своите страни най-много мигранти, по-точно хора, които нямат право да остават на територията на Германия. Тя има сериозни заслуги за това и се надявам, че на федерално ниво, пък и в Европа ще продължи с тази линия. Преди изборите тя каза, че трябва да има по-ясна и твърда политика по отношение на Русия, и единна политика на Европа. Посланията й на конгреса бяха в посока икономиката, запазване на растежа в Европа и инвестиране в нови технологии“, каза още евродепутатът. Андрей Ковачев коментира, че Анегрет Крамп-Каренбауер трябва да стабилизира партията и да обедини онези, които са подкрепяли нейния съперник Фридрих Мерц, който, по думите на евродепутата, е призовал своите поддръжници в партията и извън нея да се консолидират около новият председател.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Анегрет Крамп-Каренбауер е новият председател на ХДС

AFP: Анегрет Крамп-Каренбауер е новият председател на ХДС

7 Декември 2018 | 18:21 | Агенция "Фокус"
Хамбург. Анегрет Крамп-Каренбауер, близък съюзник на германския канцлер Ангела Меркел, в петък спечели гласуването на конгреса на Християндемократическия съюз (ХДС) в Хамбург и бе избрана за председател на партията, предава AFP.
Сегашният генерален-секретар на фракцията победи стария съперник на германския канцлер – Фридрих Мерц, който искаше да насочи партията надясно, но 51,7% от делегатите на конгреса предпочетоха Крамп-Каренбауер.

56-годишният политик е протеже на Меркел и беше кандидат на континюитета, пише Reuters, като посочва, че тя е била фаворит на партийния елит и е спечелила вота с 517 срещу 482 гласа за Мерц.
Бившият премиер на Саарланд е била начело на три-партийна коалиция в провинцията и има репутация, че може да привлича подкрепа към ХДС и че има талант да сключва сделки с другите партии.

"Трябва да останем сплотени заради целта, която винаги ни обединява", заяви Крамп-Каренбауер след избирането. "Приемам вота".

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: „Беше чест“, заяви Меркел, докато ХДС избира нов лидер

Reuters: „Беше чест“, заяви Меркел, докато ХДС избира нов лидер

7 Декември 2018 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Хамбург. Ангела Меркел се раздели с председателството на Християндемократическия съюз в петък с емоционална реч пред членовете на партията, които са се събрали в Хамбург, за да изберат неин наследник, който ще бъде в изгодна позиция да стане следващия германски канцлер, предава Reuters.
64-годишната Меркел изказа благодарността си за възможността да служи като лидер на партията цели 18 години, 13 от които съвместява и длъжността на германски канцлер.
„Беше огромно удоволствие за мен, беше чест“, заяви тя, предизвиквайки аплодисменти, продължили близо 10 минути.
Очертавайки текущите предизвикателства, с които се сблъсква Германия – от бързо променящите се технологии, до климатичните промени и „глобалният отказ от многостранността“ до защитаването на националните интереси, тя каза: „Във времена като тези, ние ще защитаваме нашите либерални възгледи, нашият начин на живот, у дома и в чужбина. През 2018 година ХДС не трябва да гледа назад, а напред, с нови хора... но със същите ценности“, добави Меркел, която каза, че ще остане неутрална за избирането на свой наследник.
Той ще бъде избран от 1001 делегати, които ще гласуват на партийния конгрес в Хамбург. Победителят най-вероятно ще предвожда ХДС на следващите парламентарни избори, които трябва да се състоят през октомври 2021 година.
Анкета на Infratest dimap за телевизия ARD в четвъртък показа, че 47% от членовете на християндемократите предпочитат Крамп-Каренбауер, докато за Мерц са 37%. Министърът на здравеопазването Йенс Шпан има симпатиите на 12% от членовете на консервативната партия.
Агенцията припомня, че 63-годишният Мерц, който загуби битката за властта с Меркел през 2002-а година се връща в политиката след 10-годишна бизнес кариера и се ползва с подкрепата на членовете на ХДС, уморени от консенсусната политика на канцлера. Той получи поддръжката и на партийния ветеран и бивш финансов министър Волфганг Шойбле.

Опасен кандидат

Министърът на икономиката Петер Алтмайер, съюзник на Меркел, заяви: „Убеден съм, че с Ангрет Крамп-Каренбауер имаме най-добри шансове да спечелим избори“, като добави, че тя е най-опасният кандидат, който може да излезе срещу социалдемократите и „Зелените“.
Козът на Крамп-Каренбауер, според британската агенция, са нейните резултати като премиер на провинция Саарланд, където е била начело на широка коалиция със „Зелените“ и „Свободните демократи“ и е изградила уменията за изграждане на съюзи, които според „Ройтерс“ са нужни във фрактуризирания германски политически пейзаж.
Кандидатката на Меркел се е дистанцирала от канцлера по въпроси от социалната и външната политика, като е подкрепила задължителните квоти за жени в корпоративните бордове и по-твърдата линия спрямо Русия.
Миналата седмица тя е заявила пред Reuters, че Европа и САЩ трябва да обмислят блокада срещу руските кораби заради украинската криза, но центристката „няма конкретна рецепта“ за бъдещето, както каза самата Крамп-Каренбауер.
За разлика от нея, Мерц има ясни позиции, които се харесват на обикновените членове и привърженици на ХДС, които искат по-ясни политики след 13-годишното управление на Меркел. Той иска намаляване на данъците, по-силен Европейски съюз и по-твърд подход спрямо дясната партия „Алтернатива за Германия“.
Друго сериозно предимство за Мерц е фактът, че 296 от делегатите на партийната конференция, близо една трета, са от неговата провинция – Северен Рейн – Вестфалия.
Един неназован високопоставен член на ХДС е заявил пред „Ройтерс“, че много от делегатите не са решили как ще гласуват преди конгреса и е възможно да вземат решение в петък. „Може речите през деня да решат всичко“, каза той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ангела Меркел призова ХДС да не забравя християнските и демократичните си ценности

AFP: Ангела Меркел призова ХДС да не забравя християнските и демократичните си ценности

7 Декември 2018 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Хамбург. Германският канцлер Ангела Меркел защити „християнските и демократичните“ базови ценности на своята партия в петък, когато ще предаде лидерството на Християндемократичния съюз на конгреса на фракцията в Хамбург, предава AFP.
„Искам в трудните моменти да не забравяме своята демократическа и християнска позиция“, каза тя в изказването си пред партийния конгрес, който трябва да вземе решение кой ще я замени след 18 години начело.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: ХДС гласува за наследник на Ангела Меркел и нова ера в Германия

Reuters: ХДС гласува за наследник на Ангела Меркел и нова ера в Германия

7 Декември 2018 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Хамбург. Християндемократическия съюз (ХДС), оглавяван от Ангела Меркел, в петък ще реши кой да я замени начело на партията и съответно кой ще се нареди начело на редицата за нов германски канцлер, предава Reuters.
Най-вероятен наследник на канцлера е нейното протеже Анегрет Крамп-Каренбауер, която е представяна като кандидат на континюитета, а Фридрих Мерц, съперник на Меркел, който постави под въпрос конституционните гаранции за предоставяне на убежище на всички „политически преследвани“ и вярва, че Германия, най-голямата икономика в Европа, трябва да допринася повече за Европейския съюз, отбелязва британската агенция.
През октомври Меркел заяви, че ще се откаже от позицията си на партиен лидер, но ще остане канцлер, припомня също „Ройтерс“.
Новият председател на ХДС ще бъде избран от 1001 делегати, които ще гласуват на партийния конгрес в Хамбург. Победителят най-вероятно ще предвожда ХДС на следващите парламентарни избори, които трябва да се състоят през октомври 2021 година.
Анкета на Infratest dimap за телевизия ARD в четвъртък показа, че 47% от членовете на християндемократите предпочитат Крамп-Каренбауер, докато за Мерц са 37%. Министърът на здравеопазването Йенс Шпан има симпатиите на 12% от членовете на консервативната партия.
Агенцията припомня, че 63-годишният Мерц, който загуби битката за властта с Меркел през 2002-а година се връща в политиката след 10-годишна бизнес кариера и се ползва с подкрепата на членовете на ХДС, уморени от консенсусната политика на канцлера. Той получи поддръжката и на партийния ветеран и бивш финансов министър Волфганг Шойбле.

Опасен кандидат

Министърът на икономиката Петер Алтмайер, съюзник на Меркел, заяви: „Убеден съм, че с Ангрет Крамп-Каренбауер имаме най-добри шансове да спечелим избори“, като добави, че тя е най-опасният кандидат, който може да излезе срещу социалдемократите и „Зелените“.
Козът на Крамп-Каренбауер, според британската агенция, са нейните резултати като премиер на провинция Саарланд, където е била начело на широка коалиция със „Зелените“ и „Свободните демократи“ и е изградила уменията за изграждане на съюзи, които според „Ройтерс“ са нужни във фрактуризирания германски политически пейзаж.
Кандидатката на Меркел се е дистанцирала от канцлера по въпроси от социалната и външната политика, като е подкрепила задължителните квоти за жени в корпоративните бордове и по-твърдата линия спрямо Русия.
Миналата седмица тя е заявила пред Reuters, че Европа и САЩ трябва да обмислят блокада срещу руските кораби заради украинската криза, но центристката „няма конкретна рецепта“ за бъдещето, както каза самата Крамп-Каренбауер.
За разлика от нея, Мерц има ясни позиции, които се харесват на обикновените членове и привърженици на ХДС, които искат по-ясни политики след 13-годишното управление на Меркел. Той иска намаляване на данъците, по-силен Европейски съюз и по-твърд подход спрямо дясната партия „Алтернатива за Германия“.
Друго сериозно предимство за Мерц е фактът, че 296 от делегатите на партийната конференция, близо една трета, са от неговата провинция – Северен Рейн – Вестфалия.
Един неназован високопоставен член на ХДС е заявил пред „Ройтерс“, че много от делегатите не са решили как ще гласуват преди конгреса и е възможно да вземат решение в петък. „Може речите през деня да решат всичко“, каза той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Ден преди ключовото гласуване – в Хамбург тече трескава подготовка за годишния конгрес на ХДС

Die Welt: Ден преди ключовото гласуване – в Хамбург тече трескава подготовка за годишния конгрес на ХДС

6 Декември 2018 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Хамбург. Ден преди откриването на годишния конгрес на Християндемократическия съюз (ХДС), на който ще бъде избран наследник на Ангела Меркел на ръководния пост в партията, в Хамбург тече трескава подготовка, коментира националният ежедневник Die Welt.
В следобедните часове на деня ще се проведат последни консултации преди голямото начало на конгреса, който започва в сутрешните часове на петък, 7 декември. Основна точка в дневния ред е избирането на новия председател на християндемократите.
След 18 години на поста, Меркел обяви решението си да се оттегли от него. Кандидатите за неин наследник са трима: генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбаум, бившият фракционен лидер на Съюза (ХДС/ХСС) Фридрих Мерц и настоящия федерален министър на здравеопазването Йенс Шпан. На двудневния конгрес обаче може да бъдат обявени кандидатурите и на други претенденти за поста, поясняват от редакцията. Новият председател на най-влиятелната партия в Германия ще стане ясен в края на двудневния конгрес.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Фридрих Мерц определи бежанския курс на германския канцлер като „нарушение на закона“, заговори за „здравословен патриотизъм“ и „стойностен консерватизъм“

Die Welt: Фридрих Мерц определи бежанския курс на германския канцлер като „нарушение на закона“, заговори за „здравословен патриотизъм“ и „стойностен консерватизъм“

19 Ноември 2018 | 10:15 | Агенция "Фокус"
Берлин. В рамките на гостуване в популярно телевизионно предаване, кандидатът за председателския пост в Християндемократическия съюз Фридрих Мерц се противопостави на политическата линия на канцлера Ангела Меркел спрямо бежанците в страната, като определи решението й от 2015 г. за отваряне на границите като „нарушение на закона“, отбелязва водещият германски ежедневник Die Welt.
Накъде ще поведе ХДС Мерц в случай на избирането му за лидер? Обратно към правовата държава, бе категоричният отговор на 62-годишния адвокат от провинция Саарланд. По отношение на визията му за бъдещето на партията, Мерц направи дълъг коментар, в който се чуха призиви за „здравословен патриотизъм“ и „стойностен консерватизъм“. ХДС трябва да се бори за обратното спечелване на загубените избиратели – не само онези, които се насочиха към „Алтернатива за Германия“, но и тези, които са се насочили към партията „Зелени“.
Мерц не пропусна да изтъкне качествата си, които според него ще му помогнат да води християндемократите напред. „Имам представа за живота на обикновения гражданин. Знам как изглежда ежедневието на работещите родители с деца“, увери бившият фракционен лидер на Съюза (ХДС/ХСС).

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: ХДС и „Зелени“ започват преговори за коалиция в Хесен

FAZ: ХДС и „Зелени“ започват преговори за коалиция в Хесен

17 Ноември 2018 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Висбаден. н В първия ден от новата седмица Християндемократическият съюз (ХДС) и „Зелени“ ще започнат преговори за съставяне на коалиционно правителство във федералната провинция Хесен, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Хесенските „Зелени“ са приели поканата на ХДС за съвместно правителство, поясниха от Висбаден в официално съобщение. Предложението на християндемократите бе отправено в петък, припомнят от редакцията.
На изборите за регионален парламент във Висбаден ХДС на министър-председател Фолкер Буфие загуби сериозна подкрепа от избирателите, но остана първа политическа сила. Добрият резултат на „Зелени“ направиха възможно запазване на черно-зелената коалиция, която управляваше в провинцията през последните четири години.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bild: В Любек се проведе първата регионална конференция на ХДС с участието на тримата претенденти за ръководния пост в партията

Bild: В Любек се проведе първата регионална конференция на ХДС с участието на тримата претенденти за ръководния пост в партията

16 Ноември 2018 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Любек. Около 800 членове на Християндемократическия съюз (ХДС) от федералните провинции Хамбург, Мекленбург-Предна Померания и Шлезвиг-Холщайн присъстваха на първата регионална конференция на партията с участието на тримата претенденти за председателския пост – бившият фракционнен лидер на Съюза (ХДС/ХСС) Фридрих Мерц, генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбаум и федералният министър на здравеопазването Йенс Шпан, съобщава германският вестник Bild с уточнението, че събитието е проведено в Любек във вечерните часове на четвъртък.
От редакцията подчертават, че реда на речите на тримата кандидати за наследник на Ангела Меркел е определен чрез жребий. Първа пред делегатите е говорила Анегрет Крамп-Каренбаум, която е изнесла – по описанието на изданието – кратка, но забележителна реч, с която е направила силно впечатление в залата.
Любимец обаче сякаш остава 63-годишният адвокат от провинция Саар – Фридрих Мерц. „Той говори спокойно, подчертаваше най-важните думи, като ги разделяше на срички и правеше паузи, които позволиха думите му да въздействат“, пише Bild.
Трети речта си е изнесъл Йенс Шпан, който е трябвало да положи специални усилия, за да спечели вниманието на съпартийците си. Словото му е започнало с директна атака срещу Ангела Меркел, подчертават от редакцията. „Той също получи солидни аплодисменти, но без излишен ентусиазъм“, описва ситуацията изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кандидатите за председателския пост в ХДС изясниха позициите си за „Алтернатива за Германия“ (ОБЗОР)

Кандидатите за председателския пост в ХДС изясниха позициите си за „Алтернатива за Германия“ (ОБЗОР)

13 Ноември 2018 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Берлин. По-малко от месец до провеждането на годишния конгрес на Християндемократическия съюз (ХДС), претендентите за наследник на Ангела Меркел на председателския пост в партията изясниха позициите си спрямо дясната партия „Алтернатива за Германия“.

Първа представи вижданията си настоящият генерален секретар Анегрет Крамп-Каренбауер, която се противопостави категорично на възможността за сътрудничество с водената от Александер Гауланд и Алис Вайдел партия.
Генералният секретар на ХДС увери, че в случай на избирането й за председател на партията няма да влезе в съюз с популистите. „Алтернатива за Германия“ е несъвместима с ХДС“, подчерта Крамп-Каренбауер в интервю за местна медия, дадено в началото на текущата седмица.
„Тя не се дистанцира от радикалното дясно. Тя се заиграва с германската история. Тя има ксенофобски и антисемитски позиции. Ето защо ще направя всичко възможно, за да се противопоставя на всяко сътрудничество", категорична бе Крамп-Каренбауер.
По отношение на загубата на избиратели на ХДС в полза на „Алтернатива за Германия“, кандидатът за наследник на Ангела Меркел подчерта, че трябва да се работи в насока за убеждаване на хората, че страховете им са неоснователни.
Крамп-Каренбауер пледира за създаването на европейска армия. „Смятам, че европейската армия има смисъл. В тази връзка ще трябва да търсим парламентарно одобрение за мисии Бундесвера в чужбина", обясни германският християндемократ.

Последва изявление и от спрягания от медиите като възможен победител във вътрешнопартийните избори Фридрих Мерц. Съгласно думите му, „Алтернатива за Германия“ е „чисто националсоциалистическа“ партия и непрекъснато привлича внимание с антисемитския си уклон.
Мерц бе категоричен – целта му е да се спечелят обратно гласовете на онези избиратели, които са „избягали“ в „Алтернатива за Германия“ в последните месеци на правителствени кризи в Берлин и между ръководствата на двете партии от Съюза (ХДС/ХСС).
Вече стана ясно, „Алтернатива за Германия“ заема основна роля в стратегията на Мерц за надпреварата за поста в ХДС. Той се застъпва за обновяване на партията, но би искал то да бъде проведено в„курс-ала-Меркел“.

Позицията си спрямо дясната популистка партия не е изяснил единствено третият претендент за ръководния пост в ХДС - федералният министър на здравеопазването Йенс Шпан. 38-годишният християндемократ, който споделя, че като ученик е искал да стане канцлер на Германия, е поляризиращ политик. В обществото той вече има репутация на човек, който се изказва прямо и ясно, и често коментарите му са нападателни. Шпан често попада в полезрението на медиите и често говори пред тях, но след обявяването на кандидатурата му за лидерския пост в ХДС той не изяснил позицията си спрямо „Алтернатива за Германия“. Самият той подчерта, че ако бъде избран за председател на християндемократите, ще продължи линията на Ангела Меркел, а канцлерът на ФРГ е сред политиците, които не допускат сътрудничество с десните популисти.

На свой ред председателят на "Алтернатива за Германия" Александер Гауланд изрази увереност, че с "Мерц и Шпан е възможно да бъде поставено началото на дългосрочно сътрудничество с ХДС".

Оттеглянето на Меркел от председателския пост на ХДС промени изцяло политическия пейзаж в Германия. Редица анализатори подчертаха, че „Алтернатива за Германия“ е една от политическите сили в страната, които трябва да изградят нова стратегия – при това бързо, ако не искат да се окажат в положение на големия губещ от промяната. Никой понастоящем не може да гарантира, че голямата коалиция ще остане на власт до края на мандата си през 2021 г. Изпращането на правителството в Берлин в предсрочна „почивка“ чрез нови избори без Меркел, е сериозна опция през следващите месеци.
Каква е ситуацията? „Алтернатива за Германия“ построи политиката си около призива „Меркел трябва да си отиде“. Това се случи – или поне наполовина, и вещае промени и сред популистите, които в новата ситуация са принудени да обмислят стратегията си, ако не искат да загубят избирателите си.
Не са малко и онези, които са убедени, че голяма част от избирателите на ХДС са „мигрирали“ към „Алтернатива за Германия“ заради несъгласието си с политическия курс на Меркел, главно към бежанците. След оттеглянето й партията има голяма шанс да си върне загубения електорат.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

SZ: Кандидат номер едно за наследник на Ангела Меркел в ХДС определи „Алтернатива за Германия“ като „чисто националсоциалистическа“ партия

SZ: Кандидат номер едно за наследник на Ангела Меркел в ХДС определи „Алтернатива за Германия“ като „чисто националсоциалистическа“ партия

13 Ноември 2018 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Берлин. Фридрих Мерц, един от кандидатите за председател на Християндемократическия съюз, изложи ясно позицията си спрямо „Алтернатива за Германия“. Съгласно думите му, тя е „чисто националсоциалистическа“ партия и непрекъснато привлича внимание с антисемитския си уклон, отбелязва Die Sueddeutsche Zeitung, най-тиражираният вестник в Германия.
Мерц бе категоричен – целта му е да се спечелят гласовете на онези избиратели, които са „избягали“ в „Алтернатива за Германия“. Коалицията с дясната партия не е опция според претендента за поста на канцлера Ангела Меркел в ХДС.
Както вече стана ясно, „Алтернатива за Германия“ заема основна роля в стратегията на Мерц за надпреварата за поста в ХДС. Той се застъпва за обновяване на партията, но би искал то да се случи в „курс-ала-Меркел“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: АКК отхвърли категорично възможностите за сътрудничество с „Алтернатива за Германия“

Die Welt: АКК отхвърли категорично възможностите за сътрудничество с „Алтернатива за Германия“

12 Ноември 2018 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Берлин. Претендентката за председателслкия пост в Християндемократическия съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер, която все по-често в медиите изписват като „АКК“, се противопостави категорично на възможността за сътрудничество с „Алтернатива за Германия“, съобщава националният ежедневник Die Welt.
Генералният секретар на ХДС увери, че в случай на избирането й за председател на партията няма да влезе в съюз с популистите. „Алтернатива за Германия“ е несъвместима с ХДС“, подчерта АКК в интервю за местна медия, цитирано от изданието. „Тя не се дистанцира от радикалното дясно. Тя се заиграва с германската история. Тя има ксенофобски и антисемитски позиции. Ето защо ще направя всичко възможно, за да се противопоставя на всяко сътрудничество", категорична бе Крамп-Каренбауер.
По отношение на загубата на избиратели на ХДС в полза на „Алтернатива за Германия“, кандидатът за наследник на Ангела Меркел подчерта, че трябва да се работи в насока за убеждаване на хората, че страховете им са неоснователни.
Крамп-Каренбауер пледира за създаването на европейска армия. „Смятам, че европейската армия има смисъл. В тази връзка ще трябва да търсим парламентарно одобрение за мисии Бундесвера в чужбина", обясни германският социалдемократ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Фридрих Мерц призова Берлин да заеме „шофьорското място“ в ЕС, постави под съмнение концепцията за „работната етика“ на германците

Politico: Фридрих Мерц призова Берлин да заеме „шофьорското място“ в ЕС, постави под съмнение концепцията за „работната етика“ на германците

9 Ноември 2018 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Берлин. Водещият кандидат за наследник на Ангела Меркел на ръководния пост в Християндемократическата партия (ХДС) – Фридрих Мерц, призова Берлин да играе по-активна роля в оформянето на бъдещето на Европейския съюз, отбелязва Politico в европейската си редакция.
„Страната трябва да седне на шофьорското място, за да откара ЕС напред по отношение на растежа и просперитета", подчерта Мерц на събитие във федералната столица Берлин. Съгласно думите му, Германия има задължението да бъде по-активна, защото печели най-много ползи от единната европейска валута, която той определи като „изкуствено слаба“. Влошената парична политика на Европейската централна банка (ЕЦБ)помогна на германския износ да стане по-конкурентоспособен, отколкото той би бил при използването на марката, подчерта Мерц.
„Това е една от основните причини за нашата сила", констатира адвокатът по корпоративно право, бивш фракционен лидер на Съюза (ХДС/ХСС). „Така че трябва да направим повече“, допълни християндемократът.
Макар че подобни заключения често се чуват от икономисти, е странно те да бъдат изречени от консервативни политици в Германия – при това публично. Обикновено те приписват икономическите успехи на страната на работната етика на германците. Според Мерц обаче „те трябва да стават по-бързи и по-добри, и това е възможно само с нашите европейски партньори".
Мерц, бивш лидер на парламентарната група на дясноцентристката партия, често е описан като пробизнес и консервативен политик. В последните 15 г. той е извън прожекторите на политиката, така че вижданията му за реформите Европа и други политически приоритети не са добре известни в обществото.
Макар че досега той предложи малко конкретни неща, коментарите на Мерц показаха, че той може да бъде по-отворен за преструктуриране на еврозоната, отколкото други консервативни членове на неговата партия, коментира изданието.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Издигнаха официално кандидатурата на Фридрих Мерц за председател на ХДС

FAZ: Издигнаха официално кандидатурата на Фридрих Мерц за председател на ХДС

7 Ноември 2018 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Берлин. Бившият лидер на парламентарната група на Съюза (ХДС/ХСС) Фридрих Мерц влезе официално в надпреварата за наследник на Ангела Меркел на поста председател на Християндемократическия съюз (ХДС), съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
62-годишният адвокат от федералната провинция Саарланд е вторият предентент за поста, чиято кандидатура бе официално издигната – от град Фулда. По-рано генералният секретар на партията Анегрет Крамп-Каренбауер бе предложена от Саар и Съюза на жените в ХДС.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: ХДС стартира дискусиите по процедурите за избирането на наследник на Ангела Меркел

FAZ: ХДС стартира дискусиите по процедурите за избирането на наследник на Ангела Меркел

4 Ноември 2018 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Берлин. В ръководството на Християндемократическия съюз (ХДС) започнаха обсъжданията за вътрешната партийна процедура за избирането на наследник на партийния лидер Ангела Меркел, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
В следобедните часове на деня ръководителите на федералните партийни централи на ХДС се срещнаха в Берлин. По данни източници от партийните кръгове, ръководтството на ХДС планира да организира от девет до 10 регионални конференции, в които кандидатите за лидерския пост в партията ще имат възможност да се представят на членовете. Трите най-обещаващи кандидатури са на Анегрет Крам-Каренбаер, Йенс Шпан и Фридрих Мерц.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Отслабена, Меркел напуска ЕС

The Telegraph: Отслабена, Меркел напуска ЕС

3 Ноември 2018 | 04:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тя е още по-малко способна да взема дръзки решения. Но има ли жило в нейната опашка?, пита в коментар британският The Telegraph.
Силата на канцлера Меркел избледнява, но тя все още продължава да е единствената истинският авторитет в Европа
Очевидно е, че политическите сили на Ангела Меркел са на изчерпване. И това е ясно още от 2015 година, когато не успя да се справи с мигрантската криза и това предизвика политически рикошет, който се разнесе из целия европейски континент.
У дома тя не успя да наложи контрол над един милион пристигащи в Германия мигранти, което в рамките на една година разцепи на парчета германската вътершна политика по начин, който, съвсем доскоро, за мнозина беше немислим, и постави самата Меркел на кормилото на едно бездушно и безучастно правителство, което при това е и разделено.
После същата грешка подкопа властта й в Европа, след като антиимигрантските права, заявени от Полша, Унгария и Италия преобърнаха нейното искане да се прояви солидарност: мигрантските квоти, наложени от мнозинството, бяха категорично отхвърлени.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Според Фридрих Мерц ХДС се нуждае от „обновление и пробуждане“

FAZ: Според Фридрих Мерц ХДС се нуждае от „обновление и пробуждане“

31 Октомври 2018 | 17:35 | Агенция "Фокус"
Берлин. От гледна точка на бившия лидер на фракцията на Съюза (ХДС/ХСС) Фридрих Мерц, Християндемократическият съюз (ХДС) се нуждае от „обновление и пробуждане“, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
На партията е необходима „ориентирана към бъдещето политическа дискусия", подчерта Мерц в рамките на специална пресконференция, на която обяви официално решението си да се кандидатира за наследник на Ангела Меркел на ръководния пост в ХДС.
Мерц е известен като един от политическите опоненти на канцлера Ангела Меркел и според мнозина анализатори избирането му за лидер на ХДС ще доведе до проблеми в сътрудничеството с Канцлерството в Берлин.
Конгресът на ХДС ще се проведе на 7 декември в северния ханзейски град Хамбург. Освен Мерц, за поста предендират още здравният министър на Германия Йенс Шпан и Анегрет Крамп-Каренбауер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Фридрих Мерц свика пресконференция за кандидатурата си за председател на ХДС

FAZ: Фридрих Мерц свика пресконференция за кандидатурата си за председател на ХДС

31 Октомври 2018 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Берлин. Бившият фракционен лидер на Съюза (ХДС/ХСС) Фридрих Мерц свика пресконференция, на която ще обяви официално решението си да се кандидатира за председател на Християндемократическия съюз (ХДС), съобщава германският ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Мерц е известен като един от политическите опоненти на канцлера Ангела Меркел и според мнозина анализатори избирането му за лидер на ХДС ще доведе до проблеми в сътрудничеството с Канцлерството в Берлин.
Конгресът на ХДС ще се проведе на 7 декември в северния ханзейски град Хамбург. Освен Мерц, за поста претендират още здравният министър на Германия Йенс Шпан и Анегрет Крамп-Каренбауер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik (Deutschland): След оттеглянето на Ангела Меркел: Ще охладнеят ли отношенията между Германия и Русия?

Sputnik (Deutschland): След оттеглянето на Ангела Меркел: Ще охладнеят ли отношенията между Германия и Русия?

31 Октомври 2018 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германската редакция на Sputnik публикува статия, в която представя анализ на решението на Ангела Меркел да се оттегли от председателството на Християндемократическия съюз (ХДС). Материалът се опитва да намери отговор на въпроса дали новата ситуация в Берлин ще промени външната политика на Германия спрямо Русия.
Оттеглянето на Меркел от лидерския пост в ХДС няма да засегне отношенията с Русия, защото тя остана в Канцлерството в Берлин, а това означава, че ще определя външната политика на страната и занапред, обяснява Владислав Белов, ръководител на Центъра за германистика към Европейския институт.
„Меркел има много добър работен диалог с Владимир Путин. Налице е също така един добър диалог между министрите на външните работи Сергей Лавров и Хайко Маас, а също и между икономическите министри на двете страни. Може би ще има забавяне в отношенията между Русия и Германия след 2021 г, когато в Берлин ще бъде формирано ново правителство, най-вероятно между „Зелени“ и свободни демократи“, е оценката на Белов.
Меркел обяви, че ще остане в Канцлерството до края на мандата на управляващата голяма коалиция през 2021 г. Към настоящия момент обаче никой не е в състояние да предвиди дали правителството няма да падне от власт.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Зигмар Габриел очаква падането на Меркел от власт до май 2019 година

Der Spiegel: Зигмар Габриел очаква падането на Меркел от власт до май 2019 година

31 Октомври 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Берлин. Бившият председател на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Зигмар Габриел очаква бързото падане от власт на управляващата в Берлин голяма коалиция. Според него това ще се случи най-късно след европейските избори през май 2019 г., съобщава водещото германско издание Der Spiegel.
„Вероятно отказът от председателството на Християндемократическия съюз (ХДС) е само първата стъпка на Ангела Меркел, за да проправи пътя към ямайска коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), „Зелени“ и свободни демократи (СвДП) за сметка на поста й в Канцлерството“, пише Габриел в авторска статия за друг германски ежедневник.
Това, според Габриел, трябва да стане най-късно след европейските избори през май 2019 г. Според социалдемократа обаче предсрочните избори в Германия са малко вероятни.
Лидерът на свободните демократи Кристиан Линднер многократно обвиняваше Ангела Меркел за колапса в преговорите за съставяне на ямайска коалиция в Берлин. След провала им бе формирано правителството на Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Tagesspiegel: Само Русия може да е доволна от факта, че Ангела Меркел излиза от властта

Der Tagesspiegel: Само Русия може да е доволна от факта, че Ангела Меркел излиза от властта

31 Октомври 2018 | 08:38 | Агенция "Фокус"
Берлин. Извън Германия мнозина се възхищават на канцлера Ангела Меркел и посрещнаха с безпокойство решението й да се оттегли от ръководството на Християндемократическия съюз (ХДС). Само един човек е щастлив, че тя направи крачка към излизане от властта. Това е държавният глава на Руската федерация Владимир Путин, уверени са в редакцията на берлинския ежедневник Der Tagesspiegel.
От редакцията са категорични – Меркел е жената, която обединява Европа по въпроса за санкциите срещу Русия. Тя е живата памет на постигнатото при преговорите в Минск за постигането на примирие в Източна Украйна. Тя е политикът, който може да напомня на партньорите си за обещанията, дадени през последните 13 г. Ако тя си тръгне от управлението, с всичко това е свършено, коментира вестникът.
Навсякъде по света, Ангела Меркел се радва на добра репутация. Тя въплъщава имиджа на Германия като надежден партньор, който работи за разрешаване на конфликти и кризи. Само няколко чуждестранни лидери споделят усещането, че канцлерът изглежда уморена и че промяната е просрочена след 13 г. на власт.
Съюзниците на Берлин не приеха решението на Меркел с облекчение, нито дори с разочарование, а като загуба на предсказуемостта и стабилността на Германия. Страната е четвъртата по големина икономическа сила в света и един от стожерите на Европейския съюз. Това, което прави или не прави Берлин, има непосредствено въздействие върху съседите и партньорите му – независимо германците го искат или не.
Въпреки всички критики за германската външна политика и решенията в областта на сигурността, в Брюксел, Париж, Варшава и Вашингтон преобладават хвалбите към Меркел: заради нейното успокояващо действие пол върховете в ЕС, за спокойния й подход към избухливите лидери, за управлението й на кризи – от финансовата и гръцката дългова, до дистанцирането на Полша и Унгария от политиката на Брюксел и търсенето на решения за войната в Украйна.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Плановете за оттегляне на Ангела Меркел разпалват дебат за наследника й

The Guardian: Плановете за оттегляне на Ангела Меркел разпалват дебат за наследника й

31 Октомври 2018 | 03:27 | Агенция "Фокус"
Берлин. Плановете за оттегляне на Ангела Меркел разпалват дебат за наследника ѝ, пише британският вестник The Guardian.
Решението на Ангела Меркел да не бъде преизбирана като ръководител на Християндемократическия съюз (ХДС) ще доведе до ожесточена битка за бъдещата посока на партията, която може да доведе до края на политическата кариера на германския канцлер много преди планираната дата на оттегляне през 2021 г.
Така тя се надява да потуши горчивите правителствени борби, които доведоха спад на подкрепата, както за нейната дясноцентристка партия, така и за Германската социалдемократическа партия (ГСДП).
Но много наблюдатели смятат, че тя може да бъде принудена да се оттегли като канцлер още през следващата година, защото изборът на нов лидер на партията й е само едно от редица възможни разстройства, които биха могли допълнително да дестабуилизират страна, която се смята като скала на политическа стабилност през по-голямата част от нейното управление.
"Тя е решена да остане", каза Йозеф Джанинг от Европейския съвет за външните отношения в Берлин. - Но след като бъде избран наследникът й, натискът ще бъде голям за подготовка на кампанията за нов кандидат за канцлер... Тя ще се съпротивлява. Но никой немски канцлер никога не е можел да режисира края на своя мандат.
Засега по-либералните поддръжници на Меркел в ХДС изглежда подкрепят стратегията си, вярвайки, че изоставянето на партийното ръководство може да я направи по-ефективна като канцлер, като я постави над вътрешните съперничества на партията.
Десният блок обаче е скептичен. Консервативните хардлайнери са изказали критики към Меркел след решението ѝ от 2015 г. да допусне в Германия повече от 1 милион търсещи убежище по време на миграционната криза в Европа, като изострят атаките си след слабите резултати на ХДС от федерални избори през 2017.
Тяхната опозиция се е втвърдила след катастрофалните резултати на изборите от ХДС и нейната сестра партия Християнсоциалният съюз в Бавария и Хесен по-рано този месец. Някои представители на това крило, включително десният депутат от ХДС Йоахим Пфайфър, открито призовават за промяна на върха на правителството преди следващите федерални избори. "Това не може да бъде бизнес както обикновено", каза Пфайфер.
Колко дълго Меркел ще остане канцлер, може да зависи от нейния наследник Анегрет Крап-Каренбауер, широко известна като АКК, настоящият генерален секретар на ХДС, често е описвана като избрана за наследник на Меркел и няма да й създава ненужни проблеми.
Двама други, които са имат амбиции за лидерското място обаче - министърът на здравеопазването Йенс Спан, остър критик на политиката на канцлера за бежанците, и Фридрих Мерц, архи-консервативен бивш шеф на парламентарната група на ХДС и съперник на Меркел, който потвърди кандидатурата си във вторник - може да направи позицията й толкова неудобна, че бързо да стане несъхранима.
"Ако спечели Спан, тогава наистина ще стане много сложно", каза Александър Кларксън, преподавател по немски и европейски изследвания в Kings College в Лондон. "Той би искал да отиде на предсрочни избори. Тя ще се стреми да остане, ако спечели Спан.
На фона на традиционния политически пейзаж на Европа, консерваторите в Германия са изправени пред екзистенциална дилема.
С недоволни гласоподаватели, изоставящи ги както заради крайно дясната „Алтернатива за Германия“, така и заради про-ЕС, приветстващите бежанци Зелени. Имитирането на националистическата реторика на „Алтернатива за Германия“- както опита ХСС в Бавария - не успя. Но защитата на либералния център, както се опитваше Меркел толкова дълго, очевидно също не работи
Заплахата за старателното планиране на Меркел идва не само от собствената й партия, но и от коалиционния й партньор. След изборите в Бавария и Хесен, в които гласуването на ГСДП се е свило наполовина, много членове на партията смятат, че единственият начин да се спре стръмният ѝ спад може да бъде оттегляне от правителството.
Консервативният министър на икономиката Петер Алтмайер предрече във вторник, че коалицията ще продължи въпреки загубите.
Но една анкета миналата седмица установи, че само 24% от германските гласоподаватели са готови да гласуват за ХДС/ХСС на следващите федерални избори, като 15% подкрепят ГСДП. Това би довело социалдемократите зад "Алтернатива за Германия", които се подкрепят от 16%, а Зелените - очевидно сега се готвят да изместят ГСДП като най-голямата политическа сила вляво от центъра - на 20%.
Един по-нисък резултат от изборите за Европейски парламент през следващия май и още три трудни провинциални вота, които се очакват следващата есен, на всички от които се очаква „Алтернтива за Германия“ да получи добри резултати биха могли да окажат непреодолим натиск върху лидера на ГСДП Андреа Налес да изтегли партията на правителството.
"Ако ГСДП попада под 20% особено в Бранденбург, те могат да се паникьосат", каза Кларксън. "Те знаят, че предсрочните избори няма да им помогнат; инстинктът им е да се придържат. Но един наистина лош резултат следващата есен може да промени това. "
Наслес каза във вторник, че до септември 2019 г., когато партията трябва да проведе междинен преглед на ролята си в коалицията, ГСДП "ще може да прецени дали това правителство все още е подходящото място за нас".
Някои анализатори смятат, че партията е паднала толкова далеч от желаното електорално одобрение, че никога няма да рискува предсрочни избори и че Меркел ще се успее да се оттегли гладко. Много неща обаче биха могли да объркат този план преди 2021 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ангела Меркел увери, че оттеглянето й от председателството на ХДС няма да намали влиянието й зад граница

AFP: Ангела Меркел увери, че оттеглянето й от председателството на ХДС няма да намали влиянието й зад граница

30 Октомври 2018 | 16:41 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел увери, че планираното й оттегляне от политиката през 2021 г. няма да навреди на нейното влияние на международната сцена, предава AFP.
„Мисля, че нищо няма да се промени в моята позиция за водене на преговори в международните разговори“, подчерта Меркел, ден след като обяви, че след изтичането на мандата си ще се оттегли като канцлер на най-голямата икономика в Европа.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Европа очакват период на нестабилност в Германия (Коментари в медиите – Агенция „Фокус“)

В Европа очакват период на нестабилност в Германия (Коментари в медиите – Агенция „Фокус“)

30 Октомври 2018 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Ден след тежката загуба на Християндемократическия съюз (ХДС) на изборите за регионален парламент в провинция Хесен, Ангела Меркел обяви решението си да се оттегли от председателския пост на партията. По този начин тя направи първа крачка към излизането си от властта. Едва ли изявлението й бе изненадващо за някой, но въпросът, който излиза на дневен ред сега е дали Меркел ще успее да остане на канцлерското място до края на мандата на управляващата в Берлин голяма коалиция през 2021 г. Самата тя неведнъж е заявявала, че „председателството на партията и поста на канцлера са неразривно свързани“. И докато в Германия размишляват над това какви са перспективите пред страната в променената политическа ситуация, в Европа изглежда очакват период на нестабилност в Берлин. Агенция „Фокус" представя коментарите в част от най-авторитетните печатни издания на континента.


Оттеглянето на Ангела Меркел от председателския пост на Християндемократическия съюз (ХДС) е лоша новина не само за Германия, но и за Европейския съюз, коментират в редакцията на испанския ежедневник El Mundo.
Негативите са преди всичко за германската политика, която е изправена пред тежка загуба на авторитета на традиционните партии и тревожното издигане на крайната десница. Но „Меркел не е само Германия. Заедно с Франция, години наред тя защитава непоколебим тези стойности, които са направили Европа едно от кътчетата на демократичния свят с най-голям просперитет и прогрес. И всичко това без компромис по отношение на основополагащите принципи на ЕС и защитата на правата на човека, гражданското равенство и на свободния пазар. Ето защо решението на Меркел е лоша новина за Европейския съюз, който в следващите няколко години ще бъде изправен пред трудните предизвикателства за консолидиране на банковия и фискален съюз, успешното приключване на преговорите за Брекзит и реформите в европейските институции.


Водещият италиански ежедневник Corriere della Sera не подминава темата за оттеглянето на Ангела Меркел от председателския пост на Християндемократическия съюз. „Ангела Меркел ще ни липсва. Германката, която е канцлер от 2005 г. насам, излезе невредима от най-тежката икономическа криза за последния век. За нас, европейците, които сме преживели нейните колебания, но и способността й винаги да взима правилните решения, когато няма алтернатива – било то за гръцката криза или тази с бежанците, Меркел се откроява като исторически гигант в този отрязък на хилядолетието".


Партийният конгрес на Християндемократическия съюз (ХДС) през декември ще бъде решаващ за бъдещето на партията, коментира френското регионално издание Ouest-France.
Подобно на всички десни европейски партии, ХДС е разделена по въпроса как да се справи с новите националистически и ксенофобски сили, които изникват в дясно от политическия спектър. Дали ХДС трябва да заложи на линията на лидера на сестринската ХСС Хорст Зеехофер или да се дистанцира от нея? Един от спряганите претенденти за поста на Ангела Меркел, Анегрет Крамп-Каренбауер изглежда е за втория вариант, коментира изданието.


Може би ще дойде време, когато ще гледаме с носталгия назад към Ангела Меркел, така както възприемаме днес император Франц Йозиф - като въплъщение на стабилност в буря от размирици, коментират в редакцията на водещото чешко издание Lidove noviny.
На пръв поглед тази прогноза може да изглежда утопична, защото днес мнозина обвиняват Меркел в дестабилизация – не само в Германия, но и в цяла Европа. Не можем обаче да пренебрегнем факта, че западният свят е разтърсен от нестабилност в по-широка перспектива. От нея са засегнати и държави, които бяха пощадени от миграционната вълна през 2015 г. Тя стана причина за това Великобритания да пожелае да напусне ЕС, за влизането на Доналд Тръмп в Белия дом, за радикализирането на политическата сцена в Италия. Ето защо някой ден може би ще гледаме на Ангела Меркел като въплъщение на сигурността в старите времена, уверени са в редакцията.


Не всички на Стария континент обаче съжаляват за решението на германския лидер. С оставането си на канцлерския пост Ангела Меркел пропусна шанса за бляскаво оттегляне от политическата сцена в Германия, коментират в редакцията на швейцарския ежедневник Die Neue Zuercher Zeitung.
Решението на Меркел изглежда по-скоро като маневра, направена с цел да запази силите й за възможно най-продължителен период в бъдеще. Отричането й от партията дойде като мълния. През следващите години медиите и политическата конкуренция в и извън Християндемократическия съюз (ХДС) ще обработват новата фигура на партийното ръководство, докато великата стара дама в Канцлерството ще продължава да дърпа конците още три години. От това печели само Меркел, която винаги се е отличавала със своето майсторство да преодолява политически кризи и да прогонва критиците си, подчертава изданието.
В заключение NZZ пише: Огласеното оттегляне на Ангела Меркел от председателството на нейната партия се търгува почти навсякъде като достойно решение на канцлера. Но това е само половин оставка и като такава остава неубедителна.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Corriere della Sera: Ангела Меркел ще ни липсва

Corriere della Sera: Ангела Меркел ще ни липсва

30 Октомври 2018 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Берлин/Рим. Водещият италиански ежедневник Corriere della Sera не подминава темата за оттеглянето на Ангела Меркел от председателския пост на Християндемократическия съюз.
„Ангела Меркел ще ни липсва. Германката, която е канцлер от 2005 г. насам, излезе невредима от най-тежката икономическа криза за последния век. За нас, европейците, които сме преживели нейните колебания, но и способността й винаги да взима правилните решения, когато няма алтернатива – било то за гръцката криза или тази с бежанците, Меркел се откроява като исторически гигант в този отрязък на хилядолетието".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Mundo: Оттеглянето на Ангела Меркел е лоша новина за ЕС

El Mundo: Оттеглянето на Ангела Меркел е лоша новина за ЕС

30 Октомври 2018 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Берлин. Оттеглянето на Ангела Меркел от председателския пост на Християндемократическия съюз (ХДС) е лоша новина не само за Германия, но и за Европейския съюз, коментират в редакцията на испанския ежедневник El Mundo.
Негативите са преди всичко за германската политика, която е изправена пред тежка загуба на авторитета на традиционните партии и тревожното издигане на крайната десница. Но „Меркел не е само Германия. Заедно с Франция, години наред тя защитава непоколебим тези стойности, които са направили Европа едно от кътчетата на демократичния свят с най-голям просперитет и прогрес. И всичко това без компромис по отношение на основополагащите принципи на ЕС и защитата на правата на човека, гражданското равенство и на свободния пазар. Ето защо решението на Меркел е лоша новина за Европейския съюз, който в следващите няколко години ще бъде изправен пред трудните предизвикателства за консолидиране на банковия и фискален съюз, успешното приключване на преговорите за Брекзит и реформите в европейските институции.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ouest-France: ХДС се нуждае от нова тактика срещу националистическите партии

Ouest-France: ХДС се нуждае от нова тактика срещу националистическите партии

30 Октомври 2018 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Париж/Берлин. Партийният конгрес на Християндемократическия съюз (ХДС) през декември ще бъде решаващ за бъдещето на партията, коментира френското регионално издание Ouest-France.
Подобно на всички десни европейски партии, ХДС е разделена по въпроса как да се справи с новите
Националистически и ксенофобски сили, които изникват в дясно от политическия спектър. Дали ХДС трябва да заложи на линията на лидера на сестринската ХСС Хорст Зеехофер или да се дистанцира от нея? Един от спряганите претенденти за поста на Ангела Меркел, Анегрет Крамп-Каренбауер изглежда е за втория вариант, коментира изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: „Алтернатива за Германия“ счита за своя заслуга отказването на Ангела Меркел от лидерството на ХДС

ТАСС: „Алтернатива за Германия“ счита за своя заслуга отказването на Ангела Меркел от лидерството на ХДС

30 Октомври 2018 | 14:56 | Агенция "Фокус"
Берлин. Ръководството на крайнодясната „Алтернатива за Германия“ счита, че партията е повлияла за решението на германския канцлер Ангела Меркел да напусне лидерския пост на Християндемократическия съюз (ХДС), предава TACC, като се позовава на местни медии.
„Това до голяма степен се дължи на нас“, заяви председателят на партията Александър Гауланд, коментирайки решението на Меркел.
„Ловът, който обяви колегата Гауланд, завърши успешно“, отговори от своя страна съпредседателят на АзГ Алис Вайдел. Тя се позовава на заявлението на Гауланд, направено от на 24 септември 2017 г. след изборите за Бундестаг, след които „Алтернатива за Германия“ се превърна в най-голямата опозиционна партия в парламента. Тогава политикът съобщи, че „ще лови Меркел“ и ще получи гласовете на избирателите.
В неделните избори за местен парламент във федералната провинция Хесен, АГ събра 13,1% от гласовете и сега е представена във всички регионални парламенти на Германия.
В понеделник Меркел заяви на пресконференция, че няма да издигне кандидатурата си за председател на ХДС, но ще остане начело на кабинета в Берлин до края на мандата му през 2021 г.
Меркел е председател на ХДС от 2000 г. Длъжността канцлер заема от 2005 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

NZZ (Швейцария): Ангела Меркел пропусна шанса за бляскаво оттегляне

NZZ (Швейцария): Ангела Меркел пропусна шанса за бляскаво оттегляне

30 Октомври 2018 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Берлин. С решението си да остане на канцлерския пост Ангела Меркел пропусна шанса за бляскаво оттегляне от политическата сцена в Германия, коментират в редакцията на швейцарския ежедневник Die Neue Zuercher Zeitung.
Решението на Меркел изглежда по-скоро като маневра, направена с цел да запази силите й за възможно най-продължителен период в бъдеще. Отричането й от партията дойде като мълния. През следващите години медиите и политическата конкуренция в и извън Християндемократическия съюз (ХДС) ще обработват новата фигура на партийното ръководство, докато великата стара дама в Канцлерството ще продължава да дърпа конците още три години. От това печели само Меркел, която винаги се е отличавала със своето майсторство да преодолява политически кризи и да прогонва критиците си, подчертава изданието.
В заключение NZZ пише: Огласеното оттегляне на Ангела Меркел от председателството на нейната партия се търгува почти навсякъде като достойно решение на канцлера. Но това е само половин оставка и като такава остава неубедителна.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Началото на края: Ангела Меркел направи първа крачка към оттегляне от властта (Коментари в германския печат – Агенция „Фокус“)

Началото на края: Ангела Меркел направи първа крачка към оттегляне от властта (Коментари в германския печат – Агенция „Фокус“)

30 Октомври 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Берлин. Ден след тежката загуба на Християндемократическия съюз на изборите за регионален парламент в провинция Хесен, Ангела Меркел обяви решението си да се оттегли от председателския пост на партията. По този начин тя направи първа крачка към излизането си от властта. Едва ли изявлението й бе изненадващо за някой, но въпросът, който излиза на дневен ред сега е дали Меркел ще успее да остане на канцлерското място до края на мандата на управляващата в Берлин голяма коалиция през 2021 г. Самата тя неведнъж е заявявала, че „председателството на партията и поста на канцлера са неразривно свързани“. В Германия вече размишляват какви са перспективите пред страната в променената политическа ситуация – добра за едни и лоша за други. Агенция „Фокус" представя коментарите в част от най-авторитетните печатни издания в страната.


По повод оттеглянето на Ангела Меркел от председателския пост на Християндемократическия съюз (ХДС) водещият германски ежедневник Die Zeit публикува статия под заглавие „Успешната се провали“, в която предупреждава, че сбогуването с нея не е добра новина. Малко вероятно е след оттеглянето на Меркел да настъпят по-добри времена.
Не е ясно, дали Меркел ще се откаже само от партийното ръководство. Оставането й на канцлерския пост до края на мандата на управляващата в Берлин голяма коалиция изглежда като нещо отвъд границите на разумното. По-вероятно изглежда тя да не остане в Канцлерстовото много дълго, защото промените ще доведат до бързата загуба на властта й.
Редакцията призовава читателите си да си представят за миг, че начело на ХДС застане настоящият здравен министър на Германия Йенс Шпан. Предвид отношенията им, изглежда немислимо тя да остане канцлер и за един ден след избирането му. Дори обаче ръководството на християндемократите да бъде поето от Анегрет Крам-Каренбауер ситуацията няма да бъде много различна – Меркел ще продължи да губи властта си.


Оттеглянето на канцлера на ФРГ Ангела Меркел от кандидатурата за председателския пост на управляващия Съюз (ХДС/ХСС) увеличава натиска върху лидера на баварския Християнсоциален съюз Хорст Зеехофер, коментират в редакцията на водещия германския национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, като подчертават, че някои водещи политици от политическия блок вече открито изискаха оставката на федералния вътрешен министър.
„Ангела Меркел успя сама да вземе решение за оттеглянето си от поста председател на партията, искам същото и от Хорст Зеехофер“, подчерта министър-председателят на германската провинция Саарланд Тобиас Ханс. На свой ред самият Зеехофер обяви, че най-късно до средата на ноември ще представи предложения за стратегическото бъдеще на ХДС.
След тежката загуба, която ХДС понесе на изборите за регионален парламент в провинция Хесен, Меркел обяви, че няма да се кандидатира за председател на партията. Конгресът ще се проведе през декември. Канцлерът на ФРГ обаче подчерта, че би искала да завърши мандата си като лидер на федералното правителство в Берлин – стига голямата коалиция да успее да се задържи на власт до 2021 г.
Към настоящия момент е известно, че за наследник на Меркел в партийното ръководство претендират няколко кандидата. Това са генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер и министърът на здравеопазването Йенс Шпан. По данни на медиите бившият фракционен лидер на Съюза (ХДС/ХСС) Фридрих Мерц също ще се кандидатира за поста.
Ясно е също така, че спряганата за наследница на Меркел – Урсула фон дер Лайен, настоящ министър на отбраната на Германия, няма да издигне кандидатурата си.


Най-тиражираният вестник в Германия – Die Sueddeutsche Zeitung размишлява над въпроса как ще се отрази решението на Меркел на позициите на страната в Европейския съюз. Да се твърди, че оттеглянето на Ангела Меркел от председателския пост на Християндемократическия съюз (ХДС) ще предизвика земетресение в Брюксел, би било преувеличено. Единствената изненада за Европейския съюз не е свързана със спукването на берлинския балон след месеци на постоянни правителствени кризи, а с точната дата на това събитие, коментират в редакцията на баварското издание.
В Брюксел се прилага следният принцип: политиката в Берлин трябва да се води „много внимателно", защото влиянието на най-голямата икономика в Европа е огромно. След последните събития в Берлин реакцията на Брюксел бе почти лаконична: „За нас нищо не се променя“ – в ЕС просто очакват да разберат името на следващия лидер на ХДС и дали той ще сътрудничи в хармония с канцлера на ФРГ. Въпреки това са налице множество доказателства, че меркеловата звезда в Брюксел ще продължава да залязва – тенденция, която се задълбочаваше през последните месеци.
В продължение на години, Меркел стоеше в ЕС като олицетворение на френско-германския тандем бе необезпокоявана до слабия президент в Париж. Избирането на Еманюел Макрдон промени ситуацията до известна степен – най-вече заради усложнената ситуация в Берлин. Но въртешнополитическите сътресения в Германия отслабиха позициите на Меркел извън страната. Последният пример е срещата на върха на ЕС в Залбург, когато Меркел не успя да попречи на Макрон и председателят на Европейския съвет Доналд Туск да нападнат публично премиера на Обединеното кралство Тереза Мей заради позициите й в преговорите за излизане на страната от структурите от Общността.
Загубата на престижа на Меркел може да има сериозни последици след европейските избори, когато ще бъдат разпределяни ресорите в новата Европейска комисия и в Европейската централна банка.


Авторитетното издание Der Spiegel обръща внимание на промените, които някои от основните политически опоненти на Ангела Меркел ще бъдат принудени да направят с оглед новата ситуация в страната. Оттеглянето й от председателския пост на Християндемократическия съюз (ХДС) променя изцяло политическия пейзаж в Германия. Изглежда „Алтернатива за Германия“ и Свободната демократическа партия (СвДП) са тези две политически сили, които трябва да изградят нова стратегия – при това бързо, ако не искат да се окажат в положение на големия губещ от промяната, коментират в редакцията на Der Spiegel.
Моментът е исторически за страната. Ангела Меркел ще се оттегли от председателството на ХДС след 18 години начело на партията. Републиката се готви за бавния край на ерата й. В началото на декември на конгрес в Хамбург ще бъде избран нов лидер на християндемократите. Двама кандидати вече са заявили своята готовност за поста: генералният секретар Анеретрет Крамп-Каренбауер и министърът на здравеопазването Йенс Шпан. Фридрих Мерц, когото Меркел някога назначи като лидер на фракцията, а сега работи като адвокат, очевидно също ще се включи в надпреварата.
Едно нещо е ясно: ХДС се осмелява да навлезе в нов терен. А това означава, че дори и най-яростните противници на Меркел сега трябва да преосмислят плановете си, защото се отърваха от опонента си. Никой понастоящем не може да гарантира, че голямата коалиция ще остане на власт до края на мандата си през 2021 г. Изпращането на правителството в Берлин в предсрочна „почивка“ чрез нови избори без Меркел, е сериозна опция през следващите месеци.
Каква е ситуацията? СвДП на Кристиан Линдер прекъсна преговорите за формиране на ямайска коалиция, а през последните месеци подложи на засилени критики канцлера на ФРГ. Сега свободните демократи са категорични, че пожелават на Германия „ново правителство или нови избори“. Засега обаче никой не е в състояние да отговори дали СвДП ще склони да преговаря отново за ямайска коалиция, след като Меркел напуска властта.
Не само свободните демократи има върху какво да размишляват. „Алтернатива за Германия“ построи политиката си около призива „Меркел трябва да си отиде“. Е, това се случи – или поне наполовина. Това вещае промени и сред популистите, които в новата ситуация са принудени да обмислят стратегията си, ако не искат да загубят избирателите си.


Германският вестник BILD се обръща към избирателите в страната да се завърнат „в центъра“ на политическия спектър, след като канцлерът на ФРГ Ангела Меркел обяви, че няма да се кандидатира за председателския пост в Съюза (ХДС/ХСС).
Редакцията е убедена, че политическото наследство на Меркел включва издигането на „Алтернатива за Германия“ – партия, която залагат на реторика, изпълнена с омраза и расизъм. Според BILD бежанската политика на Меркел е тази, която обърна милиони германски избиратели срещу нея.
Изданието предупреждава за възхода на дясната партия – „Алтернатива за Германия“ вече е в 16 парламента в страната, която я слага на равна нога със социалдемократите и й дава стабилна основа за достигане на резултатите на Християндемократическия съюз. „В германския Бундестаг тази злощастна партия е лидер на опозицията и прекалено често диктува хода на дебатите в него“.
Ангела Меркел вече не е човекът, който може обезвреди тази експлозивна смесица от гняв, разочарование и тревога на гражданите, В хода на изборите гласоподавателите от ХДС, които всъщност принадлежат към центъра в обществото, мигрират към „Алтернатива за Германия“, пише още изданието. По-голямата част от тях правят това от гняв, а не от политически убеждения: това, което ги привлича, не е реалното съдържание на програмата на „Алтернатива за Германия“, а лозунгът й „Меркел трябва да си тръгне“, допълва BILD.
„Късно, но – надяваме се, не твърде късно, Меркел разбра това. След 18 г. като председател на ХДС и 13 години на кацлерския пост, тя изчиства пътя за своя наследник, като сигнализира на гласоподавателите, че вече не се налага да протестират срещу нея, когато отиват до избирателните урни. Това заслужава уважение. Посланието към всички хора, които са разочаровали от ХДС, е следното – обърнете гръб на екстремистите, върнете се в центъра!“, е заключението на редакцията.
Статията продължава с убеждението: „Надяваме се, че това най-накрая ще се промени с ново ръководство, така че следващите федерални избори да не свършват с бедствие за нашата демокрация. Германия се справя по-добре от всякога. Това също е наследството на Ангела Меркел. Много хора няма да могат да видят това, докато не приключи ерата на Меркел“.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

SZ: Меркеловата звезда в Брюксел залязва

SZ: Меркеловата звезда в Брюксел залязва

30 Октомври 2018 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Да се твърди, че оттеглянето на Ангела Меркел от председателския пост на Християндемократическия съюз (ХДС) ще предизвика земетресение в Брюксел, би било преувеличено. Единствената изненада за Европейския съюз не е свързана със спукването на берлинския балон след месеци на постоянни правителствени кризи, а с точната дата на това събитие, коментира най-тиражираният вестник в Германия – Die Sueddeutsche Zeitung.
В Брюксел се прилага следният принцип: политиката в Берлин трябва да се води „много внимателно", защото влиянието на най-голямата икономика в Европа е огромно. След последните събития в Берлин реакцията на Брюксел бе почти лаконична: „За нас нищо не се променя“ – в ЕС просто очакват да разберат името на следващия лидер на ХДС и дали той ще сътрудничи в хармония с канцлера на ФРГ. Въпреки това са налице множество доказателства, че меркеловата звезда в Брюксел ще продължава да залязва – тенденция, която се задълбочаваше през последните месеци.
В продължение на години, Меркел стоеше в ЕС като олицетворение на френско-германския тандем бе необезпокоявана до слабия президент в Париж. Избирането на Еманюел Макрдон промени ситуацията до известна степен – най-вече заради усложнената ситуация в Берлин. Но въртешнополитическите сътресения в Германия отслабиха позициите на Меркел извън страната. Последният пример е срещата на върха на ЕС в Залбург, когато Меркел не успя да попречи на Макрон и председателят на Европейския съвет Доналд Туск да нападнат публично премиера на Обединеното кралство Тереза Мей заради позициите й в преговорите за излизане на страната от структурите от Общността.
Загубата на престижа на Меркел може да има сериозни последици след европейските избори, когато ще бъдат разпределяни ресорите в новата Европейска комисия и в Европейската централна банка.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Оттеглянето на Ангела Меркел от председателството на ХДС: Успешната се провали, но дали сбогуването е добра новина?

Die Zeit: Оттеглянето на Ангела Меркел от председателството на ХДС: Успешната се провали, но дали сбогуването е добра новина?

30 Октомври 2018 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Берлин. По повод оттеглянето на Ангела Меркел от председателския пост на Християндемократическия съюз (ХДС) водещият германски ежедневник Die Zeit публикува статия под заглавие „Успешната се провали“, в която предупреждава, че сбогуването с нея не е добра новина. Малко вероятно е след оттеглянето на Меркел да настъпят по-добри времена.
Не е ясно, дали Меркел ще се откаже само от партийното ръководтсво. Оставането й на канцлерския пост до края на мандата на управляващата в Берлин голяма коалиция изглежда като нещо отвъд границите на разумното. По-вероятно изглежда тя да не остане в Канцлерстовото много дълго, защото промените ще доведат до бързата загуба на властта й.
Редакцията призовава читателите си да си представят за миг, че начело на ХДС застане настоящият здравен министър на Германия Йенс Шпан. Предвид отношенията им, изглежда немислимо тя да остане канцлер и за един ден след избирането му. Дори обаче ръководството на християндемократите да бъде поето от Анегрет Крам-Каренбауер ситуацията няма да бъде много различна – Меркел ще продължи да губи властта си.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: След оттеглянето на Ангела Меркел: „Алтернатива за Германия“ и СвДП трябва да търсят нова политическа стратегия

Der Spiegel: След оттеглянето на Ангела Меркел: „Алтернатива за Германия“ и СвДП трябва да търсят нова политическа стратегия

30 Октомври 2018 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Берлин. Оттеглянето на Ангела Меркел от председателския пост на Християндемократическия съюз (ХДС) променя изцяло политическия пейзаж в Германия. Изглежда „Алтернатива за Германия“ и Свободната демократическа партия (СвДП) са тези две политически сили, които трябва да изградят нова стратегия – при това бързо, ако не искат да се окажат в положение на големия губещ от промяната, коментират в редакцията на водещото издание Der Spiegel.
Моментът е исторически за страната. Ангела Меркел ще се оттегли от председателството на ХДС след 18 години начело на партията. Републиката се готви за бавния край на ерата й. В началото на декември на конгрес в Хамбург ще бъде избран нов лидер на християндемократите. Двама кандидати вече са заявили своята готовност за поста: генералният секретар Анеретрет Крамп-Каренбауер и министърът на здравеопазването Йенс Шпан. Фридрих Мерц, когото Меркел някога назначи като лидер на фракцията, а сега работи като адвокат, очевидно също ще се включи в надпреварата.
Едно нещо е ясно: ХДС се осмелява да навлезе в нов терен. А това означава, че дори и най-яростните противници на Меркел сега трябва да преосмислят плановете си, защото се отърваха от опонента си. Никой понастоящем не може да гарантира, че голямата коалиция ще остане на власт до края на мандата си през 2021 г. Изпращането на правителството в Берлин в предсрочна „почивка“ чрез нови избори без Меркел, е сериозна опция през следващите месеци.
Каква е ситуацията? СвДП на Кристиан Линдер прекъсна преговорите за формиране на ямайска коалиция, а през последните месеци подложи на засилени критики канцлера на ФРГ. Сега свободните демократи са категорични, че пожелават на Германия „ново правителство или нови избори“. Засега обаче никой не е в състояние да отговори дали СвДП ще склони да преговаря отново за ямайска коалиция, след като Меркел напуска властта.
Не само свободните демократи има върху какво да размишляват. „Алтернатива за Германия“ построи политиката си около призива „Меркел трябва да си отиде“. Е, това се случи – или поне наполовина. Това вещае промени и сред популистите, които в новата ситуация са принудени да обмислят стратегията си, ако не искат да загубят избирателите си.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Германският вестник BILD призовава: Върнете се в центъра, избиратели на "Алтернатива за Германия"!

Германският вестник BILD призовава: Върнете се в центъра, избиратели на "Алтернатива за Германия"!

30 Октомври 2018 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският вестник BILD се обръща към избирателите в страната да се завърнат „в центъра“ на политическия спектър, след като канцлерът на ФРГ Ангела Меркел обяви, че няма да се кандидатира за председателския пост в Съюза (ХДС/ХСС).
Редакцията е убедена, че политическото наследство на Меркел включва издигането на „Алтернатива за Германия“ – партия, която залагат на реторика, изпълнена с омраза и расизъм. Според BILD бежанската политика на Меркел е тази, която обърна милиони германски избиратели срещу нея.
Изданието предупреждава за възхода на дясната партия – „Алтернатива за Германия“ вече е в 16 парламента в страната, която я слага на равна нога със социалдемократите и й дава стабилна основа за достигане на резултатите на Християндемократическия съюз. „В германския Бундестаг тази злощастна партия е лидер на опозицията и прекалено често диктува хода на дебатите в него“.
Ангела Меркел вече не е човекът, който може обезвреди тази експлозивна смесица от гняв, разочарование и тревога на гражданите, В хода на изборите гласоподавателите от ХДС, които всъщност принадлежат към центъра в обществото, мигрират към „Алтернатива за Германия“, пише още изданието. По-голямата част от тях правят това от гняв, а не от политически убеждения: това, което ги привлича, не е реалното съдържание на програмата на „Алтернатива за Германия“, а лозунгът й „Меркел трябва да си тръгне“, допълва BILD.
„Късно, но – надяваме се, не твърде късно, Меркел разбра това. След 18 г. като председател на ХДС и 13 години на кацлерския пост, тя изчиства пътя за своя наследник, като сигнализира на гласоподавателите, че вече не се налага да протестират срещу нея, когато отиват до избирателните урни. Това заслужава уважение. Посланието към всички хора, които са разочаровали от ХДС, е следното – обърнете гръб на екстремистите, върнете се в центъра!“, е заключението на редакцията.
Статията продължава с убеждението: „Надяваме се, че това най-накрая ще се промени с ново ръководство, така че следващите федерални избори да не свършват с бедствие за нашата демокрация. Германия се справя по-добре от всякога. Това също е наследството на Ангела Меркел. Много хора няма да могат да видят това, докато не приключи ерата на Меркел“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Оттеглянето на Ангела Меркел подхранва дебатите за бъдещето на Хорст Зеехофер

FAZ: Оттеглянето на Ангела Меркел подхранва дебатите за бъдещето на Хорст Зеехофер

30 Октомври 2018 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Берлин. Оттеглянето на канцлера на ФРГ Ангела Меркел от кандидатурата за председателския пост на управляващия Съюз (ХДС/ХСС) увеличава натиска върху лидера на баварския Християнсоциален съюз Хорст Зеехофер, коментират в редакцията на водещия германския национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, като подчертава, че някои водещи политици от политическия блок вече открито изискаха оставката на федералния вътрешен министър.
„Ангела Меркел успя сама да вземе решение за оттеглянето си от поста председател на партията, искам същото и от Хорст Зеехофер“, подчерта министър-председателят на германската провинция Саарланд Тобиас Ханс. На свой ред самият Зеехофер обяви, че най-късно до средата на ноември ще представи предложения за стратегическото бъдеще на ХДС.
След тежката загуба, която ХДС понесе на изборите за регионален парламент в провинция Хесен, Меркел обяви, че няма да се кандидатира за председател на партията. Конгресът ще се проведе през декември. Канцлерът на ФРГ обаче подчерта, че би искала да завърши мандата си като лидер на федералното правителство в Берлин – стига голямата коалиция да успее да се задържи на власт до 2021 г.
Към настоящия момент е известно, че за наследник на Меркел в партийното ръководство претендират няколко кандидата. Това са генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер и министърът на здравеопазването Йенс Шпан. По данни на медиите бившият фракционен лидер на Съюза (ХДС/ХСС) Фридрих Мерц също ще се кандидатира за поста.
Ясно е също така, че спряганата за наследница на Меркел – Урсула фон дер Лайен, настоящ министър на отбраната на Германия, няма да издигне кандидатурата си.Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Оттеглянето на Меркел създава проблеми пред ЕС, твърдят анализаторите

AFP: Оттеглянето на Меркел създава проблеми пред ЕС, твърдят анализаторите

29 Октомври 2018 | 23:35 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Решението на най-силния европейски лидер Ангела Меркел да се оттегли от властта, като напусне канцлерския поста в 2021 година предвещава несигурност и евентуална парализа в Европейския съюз. Това мнение изразяват дипломати и анализатори в Брюксел, информира AFP.
След като германският канцлер обяви в понеделник намерението си мнозина започнаха да си задават въпроса как Европейският съюз ще се справя с ключови проблеми като миграцията и реформите в еврозоната.
"Никой повече няма да я слуша. Тя ще излезе незабавно от играта", казва Себастиян Майард, директор на Институт „Жак Делор“. Той има пред вид не само решението на Меркел да се откаже от председателството на совята партия преди да напусне канцлерския пост, но и намерението й да не се занимава повече с делата на ЕС. "Това е груб удар за Европа", е казал той за френската агенция.
Джулиън Раполт, анализатор в Центъра за европейска политика, смята, че поне няколко важни решения трябва да се вземат преди изборите за Европейски парламент през май. Според него има риск от „парализа на европейско равнище“.
От Европейската Комисия не смятат, че нейното оттегляне от активната политика ще доведе до парализиране на работата й. "решението на Ангела Меркел се очакваше. То няма да промени нищо," е заявил за AFP представител на Комисията, пожелал анонимност.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Михаил Константинов: Незачитането на обществения глас и поредицата от грешки след 2015 година ще струват канцлерския пост на Ангела Меркел

Проф. Михаил Константинов: Незачитането на обществения глас и поредицата от грешки след 2015 година ще струват канцлерския пост на Ангела Меркел

29 Октомври 2018 | 20:43 | Агенция "Фокус"
София. Незачитането на обществения глас и поредицата от грешки след 2015 година ще струват канцлерския пост на Ангела Меркел. Това каза за Радио „Фокус“ политическият анализатор проф. Михаил Константинов. Той припомни думи на Меркел, че партийната позиция и канцлерството вървят ръка за ръка. „Изоставяйки християндемократите, тя изоставя и своите принципи“, поясни Константинов. Според него скоро можем да видим нещо съвсем неочаквано за германската политическа сцена – националистическа, крайно дясна формация да стане съизмерима с първата политическа сила. „Бежанските потоци отварят рана в най-чувствителния германски сегмент – възрастовата граница между 18 и 30 години, където германските мъже са само 5 милиона“, каза още Константинов. „И вие им добавяте два милиона мъже без жени. Това е изключително тежък проблем. Тези мигранти са изключително слабо грамотни, те не представляват съществена работна сила, освен да изпълняват неквалифицирани дейности. И освен това на тях трябва да им се намерят жени. Всеки ден има посегателства над нежния пол, има убийства над германски момичета. В края на краищата на германците им писна от това нещо и започнаха да осъзнават какво се случва“, коментира проф. Михаил Константинов. Той добави, че на европейските избори може да се очаква силна националистическа вълна и превръщането на националистите във втора политическа сила в ЕП. По думите на политическия анализатор причината е очевидният залез на класическите европейски партии. „В същото време при социалистите се наблюдава абсолютна катастрофа, отстъпвайки от политиката си в подкрепа на по-бедните европейци и наемния труд. В цялата картина единствено националистите предлагат план за противопоставяне на бежанците и това е тяхното оръжие“, обясни Константинов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP:  Макрон поздрави Меркел за „достойното“решение да се оттегли в 2021

AFP: Макрон поздрави Меркел за „достойното“решение да се оттегли в 2021

29 Октомври 2018 | 20:17 | Агенция "Фокус"
Париж. Френският президент Еманюел Макрон поздрави Ангела Меркел за „изключително достойното“ решение да се оттегли от поста канцлер на Германия през 2021 година, съобщава AFP.

„ Тя никога не забрави какво са европейски ценности и водеше своята страна с огромен кураж“. Това Макрон е заявил на пресконференция след разговорите с етиопския премиер Аби Ахмед.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илия Лазаров, СДС: Системата в Германия няма защитни механизми срещу бежанските потоци

Илия Лазаров, СДС: Системата в Германия няма защитни механизми срещу бежанските потоци

29 Октомври 2018 | 19:43 | Агенция "Фокус"
София. Системата в Германия няма защитни механизми срещу бежанските потоци, слабите избирателни резултати за управляваща коалиция бяха въпрос на време. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ главният секретар на СДС Илия Лазаров. „Тази имигрантска вълна, части от която премина през България, Италия и Испания, се стреми към държави с много добре уредено социално законодателство, възползвайки се от благините му като паразит“, уточни Лазаров. Според него вторият ключов фактор за общественото негодувание в Бундесрепубликата е пренасянето на чужда култура и обичаи, несъответстващи с общоприетите на европейския континент. „Казано по-меко, бежанците третират жените по особено неуважителен начин. В техните очи жените са стока, а това е изключително обидно и изцяло в разрез с нашето възприятие, бит и култура. Респективно това довежда до инциденти, къде по-сериозни, къде не чак толкова. Разбира се, че ще има обществена реакция на това нещо, а Меркел се обърна към бежанците с фразата „заповядайте, чакаме ви““, коментира Илия Лазаров. Той добави, че канцлерът на Германия Ангела Меркел е закъсняла със своето оттегляне от политическата и властовата сцена. „Това, което тя е трябвало да направи, е да даде шанс на нови политически фигури, които да се преборят с общественото недоволство. За да удължи политическия си живот, управляващата коалиция е била длъжна да признае своята грешка и да предложи алтернативни решения на ситуацията с бежанците“, каза още Лазаров.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Ангела Меркел отказа да подкрепи някой от кандидатите за председателския пост в ХДС

Reuters: Ангела Меркел отказа да подкрепи някой от кандидатите за председателския пост в ХДС

29 Октомври 2018 | 15:21 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел в понеделник отказа да подкрепи някой от кандидатите за председателския пост в Християндемократическия съюз (ХДС), предава Reuters.
„Вярно е, че Анегрет Крамп-Каренбауер и Йенс Шпан обявиха, че се кандидатират днес“, заяви Меркел пред репортерите след среща на партийното ръководство при затворени врата. Тя добави, че не иска да влияе върху избора на неин наследник на лидерския пост в ХДС.
Попитана дали обявлението й да не се кандидатира за пети мандат като канцлер важи също за евентуални предсрочни избори пред 2021 година, Меркел заяви, че вече е изказала ясно позицията си по въпроса и не иска да участва в по-нататъшни спекулации.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ангела Меркел няма да се кандидатира за канцлерския пост на следващите избори

ТАСС: Ангела Меркел няма да се кандидатира за канцлерския пост на следващите избори

29 Октомври 2018 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел потвърди, че няма да претендира за поста председател на кабинета на министрите на следващите парламентарни избори в страната през 2021 година. Тя заяви това в понеделник на пресконференция в Берлин, съобщава ТАСС.
„Четвъртият мандат като канцлер ми е последен“, отбеляза Меркел. „През 2021 година няма да бъда кандидат за длъжността канцлер и няма да претендирам за място в Бундестага“.
„Казвам го за протокола – аз въобще повече няма да заемам длъжности в политиката“, добави тя.
Меркел потвърди също, че повече няма да издига кандидатурата си за длъжността председател на Християндемократическия съюз. „На следващия конгрес на ХДС през декември няма да претендирам за длъжността председател (на партията)“, заяви тя, като посочи, че се отстранява от дискусиите за неин приемник на поста лидер на ХДС.
При това Меркел изрази готовност изцяло да изпълнява функциите на глава на правителството, независимо от предстоящото й освобождаване на председателския пост в ХДС. „Готова съм и за напред да работя на длъжността канцлер (до 2021 година)“, отбеляза тя.
Меркел добави, че след края на управлението си няма намерение да заем политически постове.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Меркел потвърди, че се оттегля от канцлерския пост след края на мандата си

AFP: Меркел потвърди, че се оттегля от канцлерския пост след края на мандата си

29 Октомври 2018 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Берлин. Ангела Меркел потвърди, че ще се оттегли от канцлерския пост след края на мандата си, съобщава AFP.
Очаквайте подробности.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Генералният секретар на ХДС Крамп-Каренбауер ще се кандидатира да замени Ангела Меркел начело на партията

ТАСС: Генералният секретар на ХДС Крамп-Каренбауер ще се кандидатира да замени Ангела Меркел начело на партията

29 Октомври 2018 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Берлин. Генералният секретар на Християндемократическия съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер има намерение да се кандидатира за поста председател на партията след освобождаването на длъжността от германския канцлер Ангела Меркел, съобщи германският телевизионен канал NTV, предава ТАСС.
Изборите за лидер на партията ще се състоят на конгреса на ХДС на 8 декември в Хамбург. По-рано медиите съобщиха, че Меркел има намерение да се оттегли от поста председател на ХДС след провала на регионалните избори в провинция Хесен.
ТАСС посочва, че Крамп-Каренбауер се смята за близък съратник на Меркел и ще бъде очевиден фаворит в гонката за поста председател на ХДС. Много наблюдатели я наричат „престолонаследница“ на канцлера, намеквайки за възможното й бъдещо изкачване по кариерната стълба. Тя бе избрана за генерален секретар през февруари т.г. и бе издигната от самата Меркел.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Високопоставени източници от ХДС твърдят, че на конгреса през декември може да бъде избран нов лидер

Reuters: Високопоставени източници от ХДС твърдят, че на конгреса през декември може да бъде избран нов лидер

29 Октомври 2018 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Берлин. Недоволството срещу лидерството на германския канцлер Ангела Меркел в нейния Християндемократически съюз става все по-открито след лошото представяне на регионалните избори в провинция Хесен и източници от партията заявиха, че се готвят да изберат нов лидер на конгреса на фракцията през декември, съобщава Reuters.
На регионалните избори в западната германска провинция Хесен в неделя ХДС получи 28% от гласовете на избирателите – с 11% по-малко от предишния вот през 2013 година, което е поредното доказателство за загубата на доверие към системните партии във ФРГ след парламентарните избори преди една година и регионалните избори в Бавария, където сестринската партия на ХДС – ХСС (Християнсоциалния съюз) регистрира най-слабия си резултат от 1950 година.
Като последствие от тези резултати председателят на младшия коалиционен партньор Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Андре Налес заплаши с излизане от управлението през следващата година, ако тя не демонстрира по-добри политически резултати. Състоянието на ГСДП е по-лошо и от това на Съюза (ХДС/ХСС). Подкрепата за социалдемократите се срина до най-ниските си нива от 1946 година.
„Резултатите от изборите показват, че хората очакват обновление от ХДС“, заяви народният представител от партията Матерн фон Маршал пред вестник Stuttgarter.
Неговият съпартиец Кристиян фон Щефен беше дори по-директен: „Имаме нужда от смислена програма с ясен път и нови лица“.
Високопоставен член на ХДС заяви пред „Ройтерс“, че лидерите на партията ще обсъдят възможността Меркел да преразгледа решението си да се кандидатира за преизбиране като председател на партията през декември.
„Трябва да обсъдим това“, заяви неназованият член на Управителния съвет на ХДС пред британската агенция. Лидерите на ХДС ще се съберат идната неделя, за да подготвят конгреса през декември, когато партийните членове ще гласуват за нов председател.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ангела Меркел няма да се кандидатира повече за председател на ХДС

AFP: Ангела Меркел няма да се кандидатира повече за председател на ХДС

29 Октомври 2018 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Берлин. След поредицата провали на регионални и парламентарни избори в Германия, Ангела Меркел повече няма да се кандидатира за председател на Християндемократическия съюз (ХДС), съобщи източник от партията пред AFP в понеделник.
„Тя няма да се кандидатира отново за председател на партията си“, заяви неназованият източник от ХДС, един ден, след като избирателите в провинция Хесен наказаха фракцията в регионалните избори.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: ГСДП постави ултиматум на Ангела Меркел след загубата на позиции в Хесен

Reuters: ГСДП постави ултиматум на Ангела Меркел след загубата на позиции в Хесен

29 Октомври 2018 | 08:44 | Агенция "Фокус"
Берлин. Младшият партньор в управляващата коалиция на Германия – ГСДП, отправи ултиматум към канцлера Ангела Меркел и нейния Съюз (ХДС/ХСС) да постигне по-добри политически резултати до следващата година, иначе социалдемократите ще излязат от управлението. Това се случи на фона на загубите за двете партии в регионалните избори в провинция Хесен, предава Reuters.
Християндемократическия съюз спечели вота в неделя с 27,2% от гласовете на избирателите, но това е спад с 11,1% от последните избори в Хесе през 2013 година, когато ХДС получи 38,3% от гласовете.
ГСДП се представи дори по-зле, като получи само 19,6% от гласовете на избирателите, сривайки се от 30,7% на вота през 2013 година и регистрирайки най-лошия си резултат в западната германска провинция от 1946 година. „Зелените“ също спечелиха точно 19,6%.
Лидерът на социалдемократите заяви, че ще използва пътна карта, с която да измери прогреса на раздираната от вътрешни борби управляваща коалиция.
„След това бихме могли да оценим изпълнението на тази пътна карта на съгласувания междинен преглед, когато ще можем ясно да видим дали това правителство е правилното място за нас“, заяви Налес пред журналистите. „Състоянието на правителството е неприемливо“.
Според британската агенция посланието й е било ясно: ГСДП трябва да покаже видими резултати на своите поддръжници през следващата година, или партийните лидери ще излязат от коалицията с Меркел.
Волкер Буфиер, настоящият премиер на провинция Хесен от ХДС заяви, че партията е постигнала целта си да води следващото правителство на региона, но добави: „Страдаме заради загубите“.
„Посланието към управляващите партии в Берлин е: Хората искат по-малко караници и съсредоточаване върху важните проблеми“, заяви той.
Според „Ройтерс“ слабият резултат на ХДС в Хесен, след като сестринската й партия Християнсоциалния съюз регистрира най-слабия си резултат в Бавария от 1950 година насам преди две седмици може да доведе неочаквано бързо до започване на дебата за това, кой ще наследи Меркел и кога. Тя е канцлер от 13 години.
Агенцията коментира още, че слабостта на германския канцлер у дома може да ограничи възможностите й да води Европейския съюз във време, когато Съюзът е изправен пред Брекзит, бюджетна криза и вероятността десните партии да постигнат много високи резултати на изборите за Европейски парламент през май.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.