НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Hungary Today: Геополитическата ситуация на Унгария и нейните опции във външната политика

Hungary Today: Геополитическата ситуация на Унгария и нейните опции във външната политика

6 Ноември 2018 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Когато президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган беше на визита в Будапеща в средата на ноември, премиерът на Унгария Виктор Орбан повтори същия принцип, за който е говорил много пъти през последните години, а именно – триъгълника на столиците Берлин, Москва, Истанбул – които традиционно имат силно влияние върху външната политика на Унгария. Това добре оформено „шикалкавене“ е основано на настоящите условия, но в същото време изглежда малко преувеличено. Без съмнение, Хабсбургската империя играе значителна роля, а нейната столица е Виена – връзка, наследена от Германската империя, управлявана от Берлин. Това е вярно също за Турция, но по-назад във времето, и за Русия през последните 170 години, пише електронното издание Hungary Today в анализ, представен без редакторска намеса.
Външната политика на Виктор Орбан има своите исторически прецеденти в политическата философия и практика на великия Принц на Трансилвания Габор Бетлен и Ференц Деак, мозъкът на Австро-Унгарския компромис, както и в деликатно балансираната политика на Миклош Калай по време на Втората световна война. Орбан посочва, че геостратегическата позиция на страната е реалност, която не може да бъде променена; единствената възможност е да се възползваш максимално от нея. Решаващ момент тук е, че Унгария трябва да развива добри политически и икономически връзки с Великите сили около нея, без да изпада в тежки зависимости към някоя от тях.
В момента, доставките на газ за Унгария идват почти изцяло от Русия, какъвто е случаят с много европейски страни. Руската Федерация е богата на природни ресурси, и независимо, че има сериозни вътрешни проблеми, тя със сигурност ще остане Велика сила и през следващите десетилетия заради демографската си тежест и военния потенциал. Турция има население от 80 милиона и силна армия, нейната икономика расте стабилно през последните 20 години и тя има значително влияние върху Близкия Изток, включително върху миграцията. Също така, все по-авторитарния режим на Ердоган явно е решен, не без носталгия по османските времена, да си осигури плацдарм в региона. Германия е водещата сила в Европа с четвъртата най-голяма икономика на света и 82-милионно население, което я прави страната с най-голямо население в Европейския съюз. Взимайки предвид всичко това, тя без съмнение е страна номер едно в Съюза.
Въпреки че Орбан не каза, че трите страни са равни за Унгария, това, че ги спомена в един пакет може спокойно да бъде интерпретирано именно така. Но, това със сигурност не е вярно. Що се отнася до Русия, отношенията всъщност са истински необходими само в една сфера: енергийните доставки. Важността им вероятно ще намалее с времето, предвид това, че възобновяемата енергия се развива. От друга страна, независимо от огромния военен потенциал на Русия и ядрения й арсенал, страната изостана от САЩ след разпадането на СССР (военния й бюджет е една десета, а БВП една пета от американските – като последният е изчислен в полза на русия по системата PPP). Накрая, като член на НАТО, Унгария получи отбранителния чадър на тази организация.
Турция стана много по-силна през последните 20 години, особено, след като миграцията увеличи геополитическата й важност напоследък. Въпреки това, нейният глас е по висок от политическата й тежест и тя все още е и, най-вероятно ще остане, регионална сила. Членството на Турция в НАТО със сигурност ограничава амбициите й в региона.
Не подлежи на съмнение това, че измежду трите страни, германското влияние се усеща най-силно и това едва ли ще се промени в бъдеще. Германският дял във външната търговия на Унгария е една пета и е много по-голям от този на всички други партньори, а положението при външните инвестиции е същото. Двойната връзка във форматите НАТО и ЕС също прави връзката още по-силна. Друг общ аспект е, че както Германия, така и Унгария се коренят в западното Християнство, а демократичните ценности са дълбоко вкоренени в техните общества, дори и да могат да се открият някои несъответствия в това. Друг въпрос е дали би било препоръчително Унгария да "диверсифицира" своята зависимост от Германия, като се опитва да намери други референтни точки в рамките на ЕС в бъдеще.
Друг важен момент е, че унгарското общество, независимо от разочарованието му в Запада след падането на комунизма, е фундаментално и силно насочено към Запада и въпреки че често критикува някои политики на ЕС, той е силен поддръжник на Европейския съюз и симпатизира на Германия (и Австрия). За сравнение, поради 150-годишното османско владичество, хората са резервирани към Турция и поради двойното завладяване от Русия през 1849 г. и Съветския съюз между 1944 и 1991 г. в страната има огромни антируски настроения. Освен това Орбан не спомена САЩ в оценката си, въпреки че все още е водещата сила на света и НАТО от икономическа и военна гледна точка. Дори изолационистките мерки на Тръмп в определени области не могат да премахнат тази тенденция. Америка играе важна роля в съдбата на Унгария през 20-ти век (Първата световна война, Четиринадесетте точки на Удроу Уилсън, Втората световна война, ненамесата през 1956 г. или Малтийския разговор между Горбачов и Буш).
Основният политически дом на Унгария е ЕС, чието усъвършенстване трябва да бъде постигнато с политически средства - нещо, което често се обявява от самия Орбан през последните години. Отношенията с Турция и Русия са важни, но твърде голямата зависимост от тях няма да обслужва националните интереси на Унгария. Разбира се, да се разглеждат нашите западни връзки и нашите неоспорими ангажименти към Запада като нещо, което автоматично донесе на страната просперитет и богатство също би било лошо, както беше доказано с края на комунизма преди четвърт век. Мъдрото съчетание на вяра в споделените ценности и трезвия реализъм по отношение на своите интереси е това, от което Унгария се нуждае през следващите десетилетия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ги Верхофстад: Няма такова нещо като мигрантска криза, премиери като Виктор Орбан саботират общите решения на Европейския съвет за подходяща миграционна система

Ги Верхофстад: Няма такова нещо като мигрантска криза, премиери като Виктор Орбан саботират общите решения на Европейския съвет за подходяща миграционна система

1 Ноември 2018 | 09:09 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Ги Верхофстад е останал с впечатлението, че Европейският съюз няма подходяща миграционна система, чрез която да се справи адекватно с нелегалната миграция заради премиери, като Виктор Орбан, който саботира общите решения на Европейския съвет. Той твърди, че няма такова нещо като миграционна криза и посочи, че „живеем в политическа криза, която се прехвърля върху мигрантите“, пише електронното издание Hungary Today.
Европейският депутат, лидер на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), даде интервю пред index.hu. Ги Верхофстад и „Фидес“ отдавна имат разминавания по множество политически въпроси, но с наближаването на европейските избори през май 2019 година, техните отношения стават все по-напрегнати, коментира изданието.
В наскоро публикувано видео, унгарското правителство обвини Верхофстад, че е за миграцията. Но, той отхвърля тези твърдения и посочва, че просто иска добре функционираща и справедлива имиграционна система, чрез която да се дава убежище на преследваните и да бъдат отпращани тези, които мигрират единствено по икономически причини.
Либералът смята, че е измислица на Виктор Орбан, че ЕС не иска да спре нелегалната миграция. Съюзът е похарчил милиарди евро в Турция и милиони в Африка, за да спре хората от това да пресичат границите на Шенген. Верхофстад признава, че сегашната европейска система – Дъблинските правила – е развалена, но настоява, че най-гласните критици на ЕС са тези, които не искат да кооперират или да мислят за общи решения.
Лидерът на АЛДЕ изтъкна, че нивото на миграция е било безпрецедентно намалено поради мерките, въведени от ЕС. Европа е влязла в няколко споразумения за връщане с изпращащите страни и е дала милиони на буферни държави за борба с трафикантите на хора.
ЕС би искал да наеме около 10 000 нови гранични полицаи и Верхофстад намира за "необяснимо", че Орбан и други политици се противопоставят на тази идея. Той счита това за постижения, които не бива да се пропускат, и настоява, че "популистки политици" като Виктор Орбан и Матео Салвини се стремят да създават политически капитал, използвайки постоянно разпространяване на страхове.
Той спомена и конфликта между „Фидес“ и Европейската народна партия (ЕНП). Той каза на Index.hu, че няколко пъти се е свързал с членовете на ЕНП и ги е поощрявал да се разграничат ясно от „Фидес“, не заради сътрудничеството им с партията на Орбан, а защото счита, че ЕНП е прилична европейска партия, отдадена на ценности и върховенство на закона.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hungary Today: Невежият Юнкер ядоса унгарците с реч за Румъния

Hungary Today: Невежият Юнкер ядоса унгарците с реч за Румъния

26 Октомври 2018 | 10:09 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Жан-Клод Юнкер и без това не беше сред популярните политици сред унгарците и неговата скорошна реч определено не подобри тази репутация, пише електронното издание Hungary Today по повод изказването на председателя на Европейската комисия в Румъния, че денят, в който се отбелязва обединението с Трансилвания е също и европейски празник.
В рамките на реч пред Европейския парламент Юнкер заяви:
„Румъния ще отбележи на 1 декември т.г. вековния си юбилей, стогодишнината на великия съюз, както казват румънските ни приятели. Исках да кажа на президента (на Румъния Клаус Йоханис), че това е румънски, но и европейски празник, защото всичко, което засяга Румъния, засяга и Европа. Всичко, което е характерно за Румъния, не е чуждо на Европейския съюз. В този ден ще отпразнуваме заедно велик момент в румънската история и велик момент в европейската история.
Изданието отбелязва, че думите му са предизвикали вълна от критики в Унгария. Исторически погледнато, в резултат от Първата световна война Унгария загуби две трети от територията си, включително Трансилвания. Румъния анексира региона, както пише Hungary Today, въпреки факта, че румънците са само 50% от населението му. Унгарското общество все още си спомня тази историческа трагедия.
Това не е първият случай, в който комисарят игнорира историческите трагедии на източноевропейците. На мероприятие в Трир, Германия, той изнесе реч по повод откриването на паметник на комунистическия теоретик Карл Маркс, финансиран от китайското правителство. Жан-Клод Юнкер бе критикуван и по света, но най-жестоко в Източна Европа, припомня медията.
Говорителят на правителството в Будапеща Золтан Ковач отбеляза, че председателят на ЕК е „говорил под влияние на състоянието си“ и че „непознаването на историческата фактология потвърждава, че той не е достатъчно квалифициран за позицията“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Виктор Орбан: Успешно защитихме правото на Унгария да пази границите си

Виктор Орбан: Успешно защитихме правото на Унгария да пази границите си

22 Октомври 2018 | 08:16 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан публикува видео на страницата си във „Фейсбук“, в което казва, че Унгария е „защитила успешно“ правото да охранява границите си на срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел миналата седмица, пише електронното издание Hungary Today.
Орбан добави, че дебатът за миграцията все още не е приключил. „Никои хора си мислят, че миграцията е нещо добро и продължават да я налагат“, заяви той. „Ние считаме, че тя е опасна“.
Унгария заедно „с няколко други страни, успя да отхвърли про-мигрантските предложения на брюкселските бюрократи“, посочи още премиерът, като не пропусна да отбележи, че някои лидери продължават да настояват, че Европа има нужда от мигранти.
„А на противоположната позиция сме ние, които казваме, че нашите граници трябва да бъдат защитавани, че миграцията е опасна и че всяка страна трябва да има право да реши за себе си дали иска да приема който и да е на територията си“, продължава унгарският лидер.
Орбан съобщи, че дебатът по този въпрос трябва да продължи през декември.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.